Lilla, Stora, Järn, Pasta, Protein, Ärtor

Jag älskar maträtter som innefattar i princip hela kostcirkeln fast det bara är två komponenter: pasta med sååååås liksom.

Den här rätten är superlätt att göra och supergod att äta. Peston är gjord med både ärtor och basilika, den får fin konsistens av solrosfrön och en god ostig smak av näringsjästen. Nomnomnom.

Stora och Lilla, ca 4 portioner:

Pasta för fyra personer

1 dl solrosfrön

1/2 kruka basilika

2 dl gröna ärtor, frysta

1 vitlöksklyfta

1/4 dl-1/2 dl näringsjäst

1/2 citron

Ev. havrefraiche

Kryddor: salt, peppar, chili

Do it:

1 Koka pasta enligt anvisningar på paketet. Fiska upp Storas och koka Lillas riktigt mjuk, mosa eller mixa sen.

2 Rosta solrosfrön i en torr panna (spar lite åt Lilla om hen inte får äta stekt). De är klara när det börjar dofta gott och de blir gyllenbruna. Det går fort när de väl börjat få färg, så håll koll.

3 Mixa solrosfrön, basilika, ärtor, näringsjäst, vitlök (vänta med vitlöken om Lilla får ont i magen av det) och citron. Blanda i havrefraiche om du vill få en krämigare sås. Ta ut Lillas portion. Lägg till kryddor och sen är det klart!

Lilla, din portion syns knappt!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Lilla, Stora, Plockmat, Mellis

Mellanmål är något som jag gärna råkar glömma, till mig själv. Men jag mår så mycket bättre när jag får i mig det och slipper bli hangry. Jag har faktiskt blivit bättre på mellis till mig själv sen Olivia kom, eftersom jag är noggrann med att hon får i sig det. Eftersom enkelt är bra har jag gjort mellis som både hon och jag kan äta!

Det fungerar utmärkt att frysa in de här grötpinnarna/power barsen (?) och Olivia tycker att det är perfekt plockmat. De är dessutom smidiga att ha med sig på språng eftersom det inte kladdar, som t.ex. klämmisar har en tendens att göra.

Receptet är ungefär hur lätt att variera som helst. Tänk typ: blöta saker byts mot blöta och torra mot torra. T.ex. solrosfrön mot pumpafrön, mjölk mot mogen banan, kokosflingor mot sesamfrön, kakao mot vaniljpulver OSV!

Stora och Lilla, ca en plåt med pinnar

2,5 dl grötpulver (jag använde det här)

1 dl solrosfrön

2 chiaägg (så här gör man)

0,5 dl kokosflingor

3 dadlar

5 osvavlade aprikoser

2 msk tahini

2 msk rapsolja

1,5 dl växtmjölk som du gillar

3 msk kakao


Gör på det här viset:

1 Sätt på ugnen på 200 grader

2 Mixa allt förutom kakao, som du blandar i på slutet

3 Bred ut den tjocka smeten på ett bakplåtspapper, ungefär 1 cm tjockt

4 Grädda i ugnen i runt 15 minuter

5 Låt svalna ett tag och skär därefter pinnar i valfri storlek

6 Ät mellis!


Likes

Comments

Lilla, Stora, Om oss

Två gladisar sommaren 2017.

Nytt år! Ny mat som ska provas och njutas av! Jag tycker att det är så kul att läsa listor, så jag tänkte att jag kunde svara på en här. Jag ska försöka svara åt både mig och Olivia. Listan har jag snott från Vegokäk.

Vilken är den godaste pastarätten?

Helena: Det är svårt att slå en hederlig pasta pesto. Men kanske att en vegoversion av pasta carbonara tar hem det. Gräddigt, mmm...

Olivia: Äter inte så mycket pasta, för det resulterar oftast i magont. Men tycker om krämig pasta av alla olika slag, t.ex. den här.

Hur var du med maten som liten?

Helena: Jag har varit vegetarian i princip hela mitt liv. Jag var enormt kräsen och åt endast pasta, pizza och typ mer pasta.

Olivia: Bara ammade hela tiden :)

Den bästa smaken på chips?

Helena: Svartpeppar och balsamvinäger.

Olivia: Chip-vad?

Topp 3 bästa produkterna eller råvarorna?

Helena: Pasta (älskar pasta), citron (gör allt godare) och chipotle chili (starkt men inte för starkt med en rökig smak).

Olivia: Potatis (mmmm), rapsolja (hjälper magen) och banan (NAN!).

Om du var tvungen att bara äta mat från en matkultur resten av ditt liv, vilken skulle du välja?

Helena: Jag älskar mat från mellanöstern, så det får nog bli det. Det går att variera i ganska hög grad också!

Olivia: Mammas kultur, finns det fler?

Tipsa om något bra matkonto på instagram!

(Ni hittar mig och Olivia på @storaochlillavego)

Helena: Agnestugg (fin vän och inspiration), Olivehummer (enkelt och snyggt) och Jävligtgott (ja, ni hör ju varför). Följer dock inte så många matkonton.

Olivia: Har Babblarna ett eget konto?

Vad tycker du att den ultimata tacon ska innehålla?

Helena: Jag brukar göra en take på nacho de luxe med nachos, oumph, guacamole (självklart), tomat, gurka och majs, egengjord gräddfil, salsa och något ostaktigt.

Olivia: Älskar guacamole!


I vilken form är potatis som allra godast?

Helena: I alla former. Älskar potatis. Men om jag måste välja gillar jag ju knaprigt bättre än mjukt, så kanske ugnsrostad.

Olivia: I stavar, så man kan hålla själv, nomnomnom.

Har du någon dyr matvana?

Helena: Ja :/. Ekologiskt är dyrt. Sen gillar jag att testa nya saker och köper gärna mycket mat. Jag älskar att gå i matbutiker och spenderar gärna mycket pengar på bra mat.

Olivia: Ja, att äta hela hela tiden. Men än så länge är magsäcken inte så stor, så det går nog jämt ut.

Vad lagar du om du har minimalt med tid i köket?

Helena: Oftast någon pastarätt, kanske pasta pesto med något protein till. Då åker ofta halvfabrikat från frysen upp.

Olivia: Laga? Äta menar du?

Vad är din paradrätt?

Helena: Oj, svårt. Som vegetarian var det nog hemmagjord palak paneer. Nu kanske Banh mi (här) eller svamppasta (här) ?

Olivia: Alltså puréad mat är verkligen väldigt gott.

Topp 3 restauranger i staden där du bor?

Helena: Nu har ju jag inte ätit på restaurang på typ mer än ett år pga bebis, så jag säger en restaurang och sen topp två jag vill besöka :).

1 Farang (helt sjukt god vegansk avsmakningsmeny)

2 Vill besöka Rutabaga

3 Vill besöka Växthuset

Olivia: Spelar inte så stor roll, bara min ride får plats och man inte får så arga blickar när stämbanden ska testas.

Vad består den bästa helgfrullen av?

Helena: Ett riktigt gott bröd, typ en vetesurdeg, en macka med smör och en med smör och ost. Nybryggt kaffe, grapefruktjuice och lugn och ro.

Olivia: Gröt med någon fruktpuré, då vet man att det är helg. Eller macka! Det får man inte så ofta.

Vilken är den senaste råvaran eller maträtten som du lärde dig att tycka om?

Helena: Alltså skjut mig inte, men avokado. Jag har svårt för konsistensen! Jag kan inte äta endast avokado, utan det måste till typ citron och salt. Då tycker jag det är grymt gott.

Olivia: Nya saker testas varje vecka. Saker som går ner är t.ex. oliver, bönor och alla typer av grönsaker.

Finns det någon mat som du inte skyltar med att du gillar?

Helena: Kanske halvfabrikat?

Olivia: Det finns inget att dölja!

Din bästa budgeträtt?

Helena: Linsgryta.

Olivia: Linsgryta.

Vad brukar du käka till lunch?

Helena: Gårdagens middag eller så går jag ut och äter där jag jobbar. På senaste tiden mycket bowls och ramen.

Olivia: Nån mat pappa tar fram från frysen.

Vad är det bästa att äta och dricka på en fredagkväll?

Helena: Vad är det för fel på tacofredag? I så fall gör jag min version av nacho de luxe. Annars hemgjord pizza. Ett glas rött eller en god öl till, tack.

Olivia: En härlig blandning av sötpotatis, någon böna och någon grönsak. Sköljs ned med en flaska välling till sänggåendet, tack.

Vilken maträtt tycker du att fler borde upptäcka?

Helena: Det godaste i världen, gibanica. Recept från min mormor från fd Jugoslavien. Jag har inte försökt mig på att veganisera den (än), men det kommer! Det är typ en ostpaj med filodeg och så sinnessjukt gott.

Olivia: Alltså puréad mat är verkligen väldigt gott.


Dela med dig av något smart matlagningsknep!

Helena: Det är inte så himla noga jämt, ta det du har hemma om något i receptet saknas. Krydda typ tio gånger mer än vad recepten säger och försök att alltid ha med något från varje smak (sött, surt, salt, beskt och umami).

Olivia: Alltså puréad mat är verkligen väldigt gott.

Vad lagar du om du ska laga mat åt många personer?

Helena: Någon stor gryta, typ palak paneer, daal eller jambalaya. Försöker hotta upp det med lite roliga tillbehör.

Olivia: Ehm... Alltså puréad mat är verkligen väldigt gott.

Vilken är den godaste såsen?

Helena: Gräddsås. Äter med sked.

Olivia: Gräddsås. Äter med sked.

Vilken råvara önskar du vore i säsong?

Helena: Jag gillar säsongen som är nu, det passar med årstiden. Men vårprimörerna som kommer snart är ju så sjukt gott, som hopp om livet på en tallrik.

Olivia: Färska sommargrönsaker som man kan äta som stavar.


Det var sista frågan! Kan inte ni svara på några av frågorna?

Likes

Comments

Lilla, Stora, Life hack!, Jul, Tofu

Julen är slut, nyårsmiddagen är planerad, men det är fortfarande fullt i kylen. Slänga mat är stort nej nej för mig, så jag försöker ta tillvara på det som går. Men vid det här laget är man ju ruggigt trött på julmat. Så vad gör man? Nåt helt annat!

Poké bowl! Fyll den med det du har i kylen. Jag gjorde min på bl.a. grötris, inlagd tofu (fd s*ll), vegansk majonnäs och rödkålssallad.

Stora och Lilla, ca fyra portioner:

Så mycket grötris du har kvar i förpackningen, jag hade ca 5 dl
2 dl sojabönor
2 avokado
Inlagd tofu
Rödkålssallad
Picklad rödlök
1 dl växtmjölk (ikaffe)
2 dl rapsolja
4 msk vitvinsvinäger
1 msk dijonsenap
Srirachasås
Sesamfrön
2 msk sirap
1 dl vatten
Vad som helst från kylen🤷🏻‍♀️

Så här gjorde jag:

1 Koka riset i en massa vatten i ca 30-35 minuter. Det är klart när det har liiiite kärna kvar. Om något vatten är kvar i kastrullen, häll av det och låt riset stå under lock.

2 Under tiden riset kokar kan du blanda vatten med sirap och 3 msk vinäger tills sirapen löst sig.

3 Häll växtmjölk, rapsolja, 1 msk vinäger och senap i en bunke och mixa med mixerstav. Voilà vegansk majonnäs.

4 Ta ut Lillas portion av riset. Blanda sirapsblandningen i Storas ljumna ris och låt riset suga upp vätskan.

5 Lägg riset i skålar och toppa med det du har i kylen. Jag gav Lilla allt (mosat) som står i ingredienslistan förutom rödlök, sirapsblandning och sriracha.

Lillas.

Likes

Comments

Lilla, Stora, Ärtor, Svamp, Festmat

Hoppas att ni alla har haft en fin jul! Vi har haft det toppen med ledighet och julmat tills det sprutade ur öronen.

Om man skakar tillräckligt på det kanske det öppnas?

Nu är julhelgen över och nästa firande närmar sig med stormsteg - nyår! Det kan kännas lite svårt att festa till vegetarisk och vegansk mat, linsgryta som linsgryta liksom. Men det finns ju såklart oändliga festmåltidsalternativ även för vegos! Det här receptet fungerar såklart både för bebisar och vuxna, let me present: Timjanrostad portabello, mandelpotatispuré tillsammans med ärtor i skirat växtsmör, champagne- och ingefäraskum och svampsås.


Det här receptet innehåller ugnsrostade svampar, om Lilla inte äter det kan du bara koka svampen, eller alla Lillas ingredienser, vid sidan av.

Stora och Lilla, ungefär fyra portioner:

1 kg mandelpotatis

5 dl grädde/mjölk av valfritt växtslag

100 g margarin

4 dl gröna ärtor/haricot verts/annat grönt gott

1-2 portabellosvampar per person

1 kruka timjan

1 citron

1 vitlöksklyfta

1 gul lök

Svampbuljong

1-2 msk soja

1/2 burk havrefraiche

1 dl champagne/valfritt bubbel

2 cm av en ingefära

Lite olja

Kryddor: salt, peppar och vitpeppar.


Gör såhär!

1 Sätt på ugnen på 200 grader. Grovhacka en gul lök.

2 Gör rent svamparna. Bryt av foten, rensa bort skivorna på undersidan och snygga till kanterna på hatten med en kniv. Lägg allt rens i en kastrull tillsammans med gul lök (om inte Lilla får ont i magen av det), 3 dl vatten, buljong (om Lilla äter det, annars vänta tills Lillas portion kokat klart), soja och vitpeppar. Koka upp och låt därefter puttra tillsammans med 1 dl växtgrädde och havrefraichen under tiden du förbereder resten av maten.

3 Skiva vitlök tunt, tunt. Riv skalet från citronen, med ett zestjärn eller en vass kniv, se bara till att få med så lite som möjligt av det beska vita innanför skalet. Skala en miljard potatisar.

3 Lägg svamparna med hatten nedåt i en ugnsfast form. Drissla över olja, lägg på vitlök, timjankvistar och citronzest och krydda Storas med salt och peppar. Skjuts in i ugnen ca 20 minuter, tills svamparna har fått fin färg och är mjuka. Mixa eller mosa Lillas.

Fyra svamphattar innan mötet med ugnen.

4 Koka potatisarna mjuka. Mosa potatisarna, tillsätt 3 dl grädde/mjölk (lite i taget), 50 g margarin och blanda tills du får fin konsistens. Addera mer vätska om det behövs. Vispa gärna med ballongvisp om du har, så blir purén luftig och fin. Ta ut Lillas portion och salta och peppra sen resterande.

5 Värm ärtorna i 50 g margarin. Ta ut Lillas portion och mixa eller mosa den.

6 Sila av svampsåsen. Om den är för lös kan du reda den med lite mjöl och margarin. Krydda upp Storas med salt, peppar och ev buljong om du inte redan har det i.

7 Skala ingefära (med sked är smidigt) och grovhacka den. Innan servering: lägg i en kastrull tillsammans med 1 dl växtgrädde, låt koka upp. Sänk sedan värmen, sila bort eller fiska upp ingefäran, häll i bubblet och vispa upp ett skum, med elvisp, handvisp (var stark och snabb) eller mixerstav. Servera på en gång (bara till Stora) när skummet är klart.

Servera Storas såhär: Timjanrostad portabello, mandelpotatispuré tillsammans med ärtor i skirat växtsmör, champagne- och ingefäraskum och svampsås. Gärna med ett gott bubbel till!

Servera Lillas såhär: Timjanrostad/kokad portabello, mandelpotatispuré tillsammans med ärtor i skirat växtsmör och svampsås. Gärna med någon god dryck till, kanske vatten med en citronskiva i?


Gott nytt år allihopa!

Nu följer bildkavalkad:

Storas.

Lillas. Rensa bort kvistarna på timjanen innan Lilla får smaka.

Likes

Comments

Lilla, Stora, Bönor, Jul

Inget julbord är väl komplett utan något sorts köttbulleliknande? Det finns massor med goda alternativ som är likt köttbullar både till smak och form, men de här tar en annan riktning. De är proppade med julsmak och passar förstås både småttingar och storingar.

Tänk på att vara försiktig med kanel om din bebis inte ätit det så mycket förut, vissa bebisar är känsliga mot det.

Stora och Lilla, ca 15-20 bollar beroende på storlek:

Ungefär 7 dl kokta mungbönor
1 vitlöksklyfta
1 kuvert saffran
Ev lite vatten
Ca 1 dl panko
1/2 lime

Kryddor: salt, peppar, spiskummin, nejlika, kardemumma, kanel, chipotle chili

Hur gör man?

1 Sätt på ugnen på runt 220 grader.

2 Mixa bönor, saffran, limesaft och alla kryddor förutom salt, peppar och chili (ta mycket och smaka av smeten), beroende på hur känslig bebisen din är. Späd med vatten om smeten blir för tjock för att mixa.

3 Om Lilla inte äter ugnsrostad mat, ta ut Lillas portion. Blanda med lite mer vatten för att få purékonsistens. Annars ta ut Lillas portion och rulla till minibollar.

4 Mixa ner vitlök och resterande kryddor. Forma bollar i valfri storlek.

5 Rulla bollarna i pankoströbröd och lägg dem i en ugnsfast form. Låt rosta i ugnen tills de har fått fin färg, i ungefär 15 minuter.

6 Nu kan tomten komma!

Likes

Comments

Lilla, Stora, Jul, Kål

Brysselkål känns som ett måste på julbordet, men är de inte ofta lite tråkiga? Kokt brysselkål liksom. Klart den ska bada i gyllene grädde och bli strösslad med rubiner? Yes.

Var lite försiktig med att ge mycket av den här rätten till din bebis om hen är ovan kålätare, det är starkt för magen med kål.

Stora och Lilla, runt fyra portioner:

750 g - 1 kg brysselkål

1/2 gul lök

1 vitlöksklyfta

6 dl växtgrädde

1 påse saffran

1/2 granatäpple

Kryddor: salt och peppar


Tillvägagångssätt:

1 Sätt ugnen på 225 grader. Ansa brysselkålen genom att skära av en bit av den lilla stammen och skala av de översta bladen. Lägg kålen i en ugnsfast form i lite olja eller margarin.

2 Låt brysselkålen rosta i ugnen, rör runt ibland. De är klara när de har fått fin färg, du behöver inte tänka på om de är hårda eller mjuka än. Om du inte ger Lilla ugnsbakad mat än kan du koka brysselkålen istället.

3 Hacka lök och vitlök, fräs tills det har mjuknat och sätt åt sidan om Lilla får ont i magen av det. Häll över grädde och saffran och låt puttra.

4 Låt brysselkålen koka med i såsen tills de blivit mjuka. Det är gott med lite tuggmotstånd kvar, så om du vill kan du fiska upp Storas då och låta Lillas koka riktigt mjuka. Fiska upp Lillas, häll över lite sås och mixa eller mosa sen.

5 Lägg ner Storas brysselkål i såsen igen för att salta och peppra, addera även löken om du hade tagit bort den.

6 Sila bort löken från såsen om du vill imponera på någon. Skala ett granatäpple och svär över att du aldrig orkat kolla in trixen för hur man lyckas utan att sprätta kärnor överallt. Jag brukar antingen skala väldigt försiktigt och bryta loss bitar av äpplet med hela kärnor, eller skala i en skål under vatten. Har någon av er ett dundertips?

7 Servera brysselkålen i den juliga gräddsåsen och strössla över lite granatäpplekärnor. Du kan mosa några kärnor åt Lilla, så att saften pressas ut. Kärnan är så hård att jag skulle låta bli att servera det, till min minsting i alla fall.

Brysselkålsmos med saffranssås och granatäpplesaft till min lilla tomtenisse.

Likes

Comments

Lilla, Stora, Jul

Kan vi inte ha jul jämt?

Jag har varit vegetarian i hela mitt liv, med få undantag. Därför har jag aldrig smakat sill! Men oavsett om man har ätit sill tidigare eller inte, är vegansk sill gjord på aubergine gottttttt. Det går jättebra att göra inlagd vegansk sill också, men den här gången har jag gjort tre krämiga sorter som både vuxna och bebisar kan äta. Julen är väl barnens högtid ändå?

Alla tre sorter innehåller vegansk majonnäs. Om du ska frysa "sillen", så vänta med att blanda i majonnäsen tills du tinar den.

Först ut är en morots- och cornichonsill med gurkmeja:

Lilla(s) i fokus, som vanligt.

Stora och Lilla, ca 4 portioner (som förrätt):

1/2 aubergine

1 morot

några cornichiner, ni vet de små saltgurkorna? Kanske 5-10 stycken

1/4 gul lök

ca 1/2 dl havrefraiche

ca 1/2 dl vegansk majonnäs

Kryddor: gurkmeja, salt och peppar


Hur göra?

1 Dela auberginen i lagom munsbitar, i sillsize.

2 Finhacka lök, morot och cornichiner.

3 Koka upp vatten tillsammans med ca 2 msk gurkmeja, utan salt eller med beroende på hur du ser på salt och bebisar. Låt auberginebitarna koka på ganska låg värme i runt tio minuter. De ska bli mjuka men med lite tuggmotstånd kvar.

4 Fiska upp Storas bitar och låt Lillas koka kvar, tillsammans med Lillas morötter, tills de är riktigt mjuka. Låt svalna.

5 Blanda i havrefraiche och majonnäs (om du inte ska frysa in sillen) i både Lillas och Storas.

6 Lägg i lök i Storas och smaka av med salt och peppar. Mixa eller mosa Lillas.

7 Done and done.


Seeeeeeen kommer pepparrotssill med citron och dill:


Sillen har fått en fin lila färg av aubergineskalen.

Stora och Lilla, ca 4 portioner (som förrätt):

1/2 aubergine

ca 2-3 cm av en pepparrot

1/2 citron

1-2 msk dijonsenap

1/4 gul lök

ca 1/2 dl havrefraiche

ca 1/2 dl vegansk majonnäs

Kryddor: dill, fryst eller färsk, salt och peppar


Hur göra?

1 Dela auberginen i lagom munsbitar, i sillsize.

2 Finriv pepparroten (bra nytt uttryck! Jag menar riv pepparroten fint.).

3 Koka upp vatten, utan salt eller med beroende på hur du ser på salt och bebisar. Låt auberginebitarna koka på ganska låg värme i runt tio minuter. De ska bli mjuka men med lite tuggmotstånd kvar.

4 Fiska upp Storas bitar och låt Lillas koka kvar, tills de är riktigt mjuka. Låt svalna.

5 Blanda i dill, citronsaft och zest från citronen om du vill, havrefraiche och majonnäs (om du inte ska frysa in sillen) i både Lillas och Storas.

6 Lägg i lök, dijonsenap och pepparrot i Storas och smaka av med salt och peppar. Mixa eller mosa Lillas.

7 Done and done.


Och nu, dags för rödbetssill med äpple och kapris:

Stora och Lilla, ca 4 portioner (som förrätt):

1/2 aubergine

ca 1 stor eller 2 små rödbetor, färdigkokta (eller koka rödbetorna i småbitar tillsammans med auberginen, då får den en sån fin färg)

1 äpple

1/4 röd lök

2 msk kapris

ca 1/2 dl havrefraiche

ca 1/2 dl vegansk majonnäs

Kryddor: salt och peppar


Hur göra?

1 Dela auberginen i lagom munsbitar, i sillsize.

2 Finhacka kapris, äpple och rödlök

3 Koka upp vatten, utan salt eller med beroende på hur du ser på salt och bebisar. Låt auberginebitarna koka på ganska låg värme i runt tio minuter (ev tillsammans med rödbetorna). De ska bli mjuka men med lite tuggmotstånd kvar.

4 Fiska upp Storas bitar och låt Lillas koka kvar, tills de är riktigt mjuka. Låt svalna.

5 Blanda i rödbetorna om du inte redan har gjort det, äpple, kapris (inte så mycket till Lilla), havrefraiche och majonnäs (om du inte ska frysa in sillen) i både Lillas och Storas.

6 Lägg i rödlök i Storas och smaka av med salt och peppar. Mixa eller mosa Lillas.

7 Done and done.

Likes

Comments

Lilla, Stora, Efterrätt, Jul

Inkokta päron till de Stora.

Självklart ska julbordet innehålla någon efterrätt som bebisen kan äta! Jag har inte börjat ge socker till Olivia än, även om jag inte tycker det är något som behöver hållas stenhårt på. Den här desserten passar jättebra på julbordet, för båda vuxna och bebisar. Inkluderande och utan socker, så bra så bra. Till råga på allt går det utmärkt att göra i förväg och spara i kylen till jul. Precis vad man behöver; rätter man kan förbereda långt innan ju, så dagarna innan blir mysiga och inte stressiga.

Stora och Lilla, ca 4 portioner:

4-8 päron, beroende på storlek

1 kuvert saffran

ca 1 liter vatten

1/2 dl agavesirap (+ ev socker till Stora)

2 kanelstänger

1/2 citron

Hur gör man?

1 Sätt vatten på kokning tillsammans med kanelstänger, saffran, citronsaft och agavesirap.

2 Skala päron och pluppa i dem i vattnet allteftersom, så de inte blir missfärgade.

3 Sjud päronen tills de blivit mjuka. Det är svårt att säga hur lång tid det tar, eftersom det beror på vilken sorts päron du har köpt. Mina tog 150 år (ca 30 minuter).

4 Nu är päronen klara. Ta ut dem från spadet. Häll på mer vatten i kastrullen, eventuellt socker till Stora (dela i så fall upp spadet i två kastruller) och koka upp igen.

5 Lägg päronen i en väl rengjord glasburk och häll på spadet. Gör två olika burkar om du inte vill att Lilla ska äta socker,

6 När det är dags för servering, mixa eller mosa Lillas. Servera med vispad växtgrädde och försök att inte smaska för mycket.

En burk med saffranspäron.

Likes

Comments

Lilla, Stora, Rotfrukter, Jul

En av mina absoluta julfavoriter är rödbetssalladen. Krämigt och lätt att älska. Det här var första gången jag gjorde egen, men inte sista vill jag lova. Det var bra gott! Och ligger och väntar i frysen tills julafton är här. Om du ska frysa in, vänta med att blanda i majonnäsen tills du tinar rödbetssalladen. Annars kan du göra precis som vanligt!

Stora och Lilla, ca 4 portioner:

600 gram rödbetor (en påse färska, eller var smart och köp färdigkokta)

1-2 äpplen beroende på storlek

1/2 rödlök

1 dl havrefraiche

1 dl vegansk majonnäs

1/2 msk senap

Kryddor: salt, peppar


Gör så här!

1 Skala rödbetorna om du har färska och skär i ca en centimeter stora bitar. Skär äpplena i ungefär lika stora bitar.

2 Koka betorna tills de är klara, det tar ungefär 15 minuter. Men känns med en sticka så att du får den konsistensen du vill ha. Spar några betor i vattnet och koka riktigt mjuka till Lilla. Släng i några äppelbitar som får koka med.

3 Låt rödbetorna svalna, Storas och Lillas portion var för sig. Blanda därefter i havrefraiche och majonnäs i båda (om du ska frysa in rödbetssalladen, vänta med att addera majonnäsen tills du tar fram salladen igen). Du får göra en avvägning om senap är för starkt för Lilla magen. Salta och peppra Storas.

4 Mosa eller mixa Lillas.

5 God jul.

Men guva gott!

Likes

Comments