Stora, Järn, Tofu

Så den här rätten är bara för oss Stora eller om din Lilla är över ett år. Den innehåller nämligen en hel hög vattenspenat och gröna blad ska ju undvikas tills bebisen är ett år (även om jag har förstått att spenat ingår i barnmat i andra länder från sex månaders ålder).

Jag var ute och åt med en kompis på en vietnamesisk restaurang och beställde denna rätt som tydligen är en vardagsrätt i Vietnam. Jag hade aldrig hört talas om vattenspenat, men det var otroligt gott. Det smakar som en bra blandning av spenat och haricot verts.

Det är hur som helst jätteenkelt att laga, men eventuellt lite svårare att få tag på rätt ingredienser. Jag hittade vattenspenat i en asiatisk matbutik, men det finns säkert att beställa hem också. Så här ser den ut färsk:

Man använder hela vattenspenaten i tillagningen, med stjälk och allt. Stjälkarna blir krispiga och ger haricot vertskänslan.

Det här behöver du till Stora, ca 4 portioner:

Ett fång vattenspenat. Jag köpte två förpackningar, vilket blev ungefär två händer fulla

Ris för fyra portioner

En stor vitlöksklyfta, eller två mindre

Olja till wokning

En förpackning silkestofu (vanlig går också bra om du inte får tag på silkestofu)

Kryddor: salt, peppar, chili

Servera gärna med ljus sojasås, srirachasås och sesamfrön


Gå tillväga på det här sättet:

1 Koka ris enligt instruktioner på förpackningen.

2 Hacka vattenspenaten i lillfingerlånga bitar ungefär. Ditt lillfinger, inte bebisens.

3 Woka den i wokpanna om du har, annars i vanlig stekpanna på ganska hög värme. När spenaten svettats ut en del vätska adderar du olja och pressar i vitlök. Salta och peppra. Vattenspenaten är klar när vitlöken börjar lukta gott och strax innan vitlöken fått färg, kanske en-två minuters stekning.

Vattenspenat i pannan innan den börjat svettas.

4 Skiva upp tofun i den form du vill ha. Stek sedan på medelvärme tills den tagit färg. Krydda med salt och peppar.

Servera ris med wokad vattenspenat och silkestofu tillsammans med sojasås. Det blir jättegott med sriracha och sesamfrön, men är inte nödvändigt. Om du inte har sriracha kan du krydda med lite extra chili för stinget.

Det gröna i bakgrunden är en läsk jag var tvungen att prova, med basilikafrön i. Konsistensen var slajmig, kan inte direkt rekommendera. Jag har större förhoppningar om granatäpplejuicen jag också köpte!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Lilla, Stora, Höstmat, Rotfrukter, Linser
Någon väntar tålmodigt (nåja) på maten.
Den här rätten sköter sig själv väldigt mycket och tomatsåsen blir bara godare ju längre den står. Perfekt för en långsam söndag kanske! Men det fungerar lika bra en småstressig vardagskväll. Du kan välja nästan vilka rotfrukter som helst att ha i. Jag brukar ha potatis som bas och slänga på det jag är sugen på och det jag har hemma.


Stora och Lilla (runt fyra portioner):

1/2 gul lök

1 vitlöksklyfta

5 stora potatisar

2 morötter

2 palsternackor

6 jordärtskockor

1/2 aubergine

Ett skär av ett vitkålshuvud, ca två centimeter i bredd

En ask coctailtomater, eller några andra tomater går också bra

En tetra/burk krossade tomater

Ev lite vatten att späda med

1 buljongtärning

2 msk tomatpuré

1 dl röda linser

1 msk vinäger (vitvins- eller balsamvinäger blir gott båda två)

1 tsk strösocker

Olja

Kryddor: salt, peppar, vitpeppar, rosmarin, timjan, oregano, basilika

Lilla:

Lägg till växtgrädde så är du hemma


Och såhär gör du!

1 Det här steget kan du skippa om du vill, men då blir det tomatsås och inte rostad tomatsås. Ta dina tomater och lägg på en plåt. Skjutsa in dem i ugnen i ungefär 1,5-2 timmar på strax över 100 c. Ta ut dem när de har rostats och släppt ifrån sig en del vätska. Jag gjorde detta steg en annan dag och hade tomaterna färdigrostade i kylen.

2 Sätt ugnen på ca 225 c. Skala och klyfta grönsakerna. Tänk på att de har lite olika tillagningstid. T.ex. jordärtskockorna går snabbare att tillaga än potatis, så gör lite större klyftor av jordärtskockorna. Lägg alla rotfrukter på bakplåtspapper på en plåt, vänta med vitkålen som går jättefort att tillaga. Plocka ut lite åt Lilla om bebis inte äter ugnsbakad mat än.

3 Låt rotfrukterna rosta i ugnen i runt 40-50 minuter beroende på hur mycket färg du vill att de ska få. När rotfrukterna har blivit mjuka men inte fått färg, efter ca 25-30 minuter kan du ta ut Lillas portion och krydda resten med salt, peppar, rosmarin. Häll över olja och rör om. De sista tio minuterna kan du låta vitkålen rosta med.

Så här såg mina grönsaker ut när de var färdigrostade.

4 Hacka lök och vitlök. Stek mjukt i en kastrull. Lägg löken åt sidan.

5 Koka upp krossade tomater med de rostade tomaterna och lite vatten om det behövs. Om Lilla endast äter kokt mat kan du låta grönsakerna koka tills de blir mjuka i tomaterna.

6 Krydda med vitpeppar, timjan, oregano och hackad basilika. Häll i vinäger, tomatpuré och socker (låt bli socker om du inte vill att Lilla ska äta det. Jag tycker det är så lite att det inte gör något) och låt puttra. Låt stå och småkoka hur länge som helst. Späd med lite vatten då och då bara. Om du inte har tid för sånt lägger du i linser.

7 Låt linserna bli mjuka, det tar ungefär sju minuter. Fiska upp Lillas grönsaker och plocka ut en portion tomatsås med linser.

4 När du har plockat ur Lillas portion lägger du i en löken, buljongtärning och saltar och pepprar. Lite chili är inte fel heller, om du har. Smaka av och krydda mer om det behövs.

Lilla:

1 Ta grönsakerna du har tillagat i ugnen alternativt portionen du har plockat ut från tomatsåskoket och mixa. Spar eventuellt några grönsaker som plockmat.

2 Späd med lite rapsolja och växtgrädde.

Lillas ser inte dumt ut.
Men inte Storas heller och den fick jag äta upp!

Likes

Comments

Järn, Lilla, Stora, Plockmat, Trög mage, Frukost
Idag hade vi: mullbär, bitar av osvavlad aprikos, blåbär, kiwi, banan, en citrusfrukt som heter sweetie och aprikospuré på våra övernattade havregryn.
Vad kan vara bättre än något som underlättar vardagen plus är sjukt gott? Och nyttigt, jag glömde nyttigt! Den här frukosten förbereder du på kvällen och plockar bara fram ur kylen på morgonen, men får det samtidigt att kännas som lördagsfrukost hela veckan.


Den enda skillnaden mellan Storas och Lillas är att Lillas havregryn är mixade tillsammans med pumpakärnor till ett mjöl och att jag sprinklade kokos över Storas. Recept på järnrikt grötpulver utan paltbröd kommer en annan dag!

Overnight oats går att variera i en oändlighet med olika toppings och olika bas. Jag brukade ofta ha jordnötssmör i basen, men nu har vi allergi här hemma så då skippar jag det såklart. Men det är ett hett tips annars, näringsrikt och väldigt gott.

Ge hit!
Stora, basen:

1,5 dl havregryn

3/4 banan (1/4 till Lilla)

ca 1,5 dl växtmjölk, jag hade ikaffe

1/2 tsk vaniljpulver

1 msk chiafrön


Gör såhär:

1 Rör ihop alla ingredienser och mosa samtidigt bananen. Jag tycker en gaffel är lättast att använda

2 Nej, det är inte ens två punkter! Det är klart! In i kylen bara. Ta fram imorgon bitti och njut av att du är så smart


Lilla, basen:

Några msk grötpulver (mixade havregryn och pumpakärnor)

1/4 banan

Ca 1/2 dl växtmjölk, eller växtgrädde för mer energi till bebisen

1 krm vaniljpulver

1/2 tsk chiafrön


Gör på samma sätt som du gjorde Stora.

Lillas <3.
Förslag på toppings kommer här!


Aprikospuré (massor med järn för Lilla). Jag gör på samma sätt som jag gör katrinplommonpuré, kolla här

Katrinplommonpuré (bra för Lilla magen)

Päronpuré (också bra för Lilla magen)

Jordnötssmör

Kiwi (järn och bra för Lilla magen)

Banan (övermogen för lösande effekt, omogen banan är stoppande)

Blåbär (kan dock vara stoppande)

Hallon

Rivet äpple med kanel och kardemumma

Kokos

Gojibär

Mullbär

Grapefrukt

Osv i oändlighet, nästan. Säsongens frukter och bär fungerar ju alltid!

Likes

Comments

Bakad potatis känns ju kanske inte så modernt, men det är ju alltid gott! Underskattat minst sagt. Dessutom lagar ju den sig själv i ugnen, så att du hinner titta på en serie under tiden. Fyll den med bara smör, växtbaserat eller vilket du vill, och flingsalt, köp en röra eller gör en egen. Jag gjorde en vegansk skagenröra som var svingod :)

Lillas och Storas. Lilla Olivia i bakgrunden.

Stora och Lilla, ca två portioner:

2 bakpotatisar

Runt 200 gram naturell tofu

1/2 rödlök

Några rädisor

2 msk tångkaviar

1 dl havrefraiche

1/2 citron

1 cm av en pepparrot

1/2 kruka dill (fryst går lika bra)

1/2 dl vegansk majonnäs (eller 1 msk vitvinsvinäger och 1 msk dijonsenap)

Kryddor: salt och peppar.

Lillas godsaker.

Gå tillväga på det här sättet:

1 Sätt ugnen på 225 grader. Gör ett kryss med en kniv i potatisarna, på ovansidan. Sätt in i ugnen i runt 50 minuter.

2 Smula ner tofu i en bunke. Skiva rädisor (koka till Lilla om du vill) och blanda sedan i resten av ingredienserna förutom rödlök, pepparrot, salt och peppar. Ta ut Lillas portion och mosa/mixa den.

3 Blanda i rödlök, pepparrot, salt och peppar. Smaka av och krydda mer om det behövs. Ställ in i kylen medan bakpotatisarna blir klara.

4 Titta på en serie.

5 Ta ut bakpotatisarna. De är klara när de känns mjuka om du sticker med en gaffel. Gröp ur lite till Lillas portion. Mosa/mixa och blanda med lite rapsolja om du vill.

6 Ät! Pressa över lite extra citron kanske, strö lite pepparrot till om du gillar sting.

Storas.

Likes

Comments

Lilla, Stora, Efterrätt

Igår var det ju kladdkakans dag, men vem vill begränsa sitt kladdkakeintag till en dag? Endast galningar. Den här kladdiga godsaken kan du även göra till bebis! Var bara lite försiktig om det är första gången hen äter kakao, det kan vara lite starkt.

Jag är inte en sådan som väljer raw framför socker, men det här var faktiskt vällllllllldigt gott. Krämigt och chokladigt.

Stora och Lilla:

10 dadlar

1 näve solrosfrön, ca 0,75 dl

1 avokado

5 msk kokosolja

4 msk starkt kaffe

4 msk kakao

1 msk tahini

några nypor havssalt

Lite kokosflingor

Kokosgrädde

Gör så här:

1 Brygg kaffe och låt svalna.

2 Smält kokosolja.

3 Mixa dadlar, avokado, solrosfrön, kokosolja, kakao och tahini. Du kan behöva hjälpa mixern med att peta ned smeten, som blir ganska tjock, från kanterna några gånger. Ta ut Lillas portion.

4 Tillsätt kaffe och havssalt. Lägg smeten i formar och ställ in i kylen några timmar, eller i frysen lite kortare tid.

5 Vispa kokosgrädde, tillsätt lite vaniljpulver om du vill.

Servera med lite skivade vindruvor, kokosflingor (finhackat till bebis) eller bara som det är. SÅ GOTT.

Likes

Comments

Ärtor, Biffar, Kål

Hej! Idag bjuder jag på ett recept med smarriga biffar och fuskris. Biffarna och "riset" är väldigt saftiga i sig och jag chansade på att inte göra någon sås. Jag tycker det blev jättebra utan, men om man riktigt såsig (som Victor är), så tillsätt valfri sås. Vi hade en vegansk majonnäs med rostad vitlök hemma som han tyckte blev god till!

De rostade kikärterna kan man göra lite extra mycket av och ha som snacks, tips tips. Tänk på att om din bebis är ovan vid ärtor och kål, ge inte så mycket innan bebis har vant sig. Det kan vara starkt för magen!

En bricka med mat, tackarrrrrrr.

Stora (ca två portioner):

1 zucchini

1 liten morot (mest för att jag hade en ensam i kylen som såg så ensam ut, receptet klarar sig bra utan)

1/2 gul lök

1 vitlöksklyfta

2 chiaägg (kolla här hur du gör)

2 msk vätska, t.ex. olja, vatten eller växtmjölk

2 msk vetemjöl eller något annat att binda ihop biffarna med

1/2 citron

1 blomkålshuvud

1 tetra kikärtor

Olja att steka i

Kryddor: salt, peppar, dragon, gurkmeja, spiskummin, chipotle chili


Såhär kan du göra!

1 Hacka lök och vitlök och stek mjuk i olja

2 Riv zucchini och morot på den grova sidan på ett rivjärn. Krama ur vatten ur zucchinin så gott du kan. Lägg grönsakerna i en bunke (ta ut lite åt Lilla om du inte vill göra stekt mat till bebis)

3 Förbered chiaägg

4 Blanda i den stekta löken, kryddor (salt, peppar, dragon), vätska, mjöl och chiaägg (spar lite till Lilla) och blanda. Forma till biffar och ställ in i kylen medan du förbereder resten av maten

5 Riv ett blomkålshuvud (mitt var ganska litet), även denna gång på den grova sidan. Plocka ut lite åt Lilla

6 Stek blomkålsriset på ganska hög värme i olja och krydda med salt, peppar och gurkmeja. Lägg åt sidan när det är klart och torka ur pannan

7 Rosta avrunna och sköljda kikärtor (spara några åt Lilla) i en torr panna med lite salt och peppar, spiskummin och chipotle chili

8 Stek biffarna några minuter på varje sida, ca fyra minuter på medelvärme kanske blir lagom. De är klara när de har fått fin, ganska mörk, gyllenbrun färg på båda sidor. Pressa över lite citron

Gott gott gott.

Lilla:

1 Koka morot och zucchini mjukt. Den sista minuten (ungefär) kan du lägga ner blomkålsris och låta koka med. Fiska sen upp allt. Du kan behöva en sil för att fånga blomkålsriset

2 Mixa eller mosa morot och zucchini och blanda med chiaägg. Om du vill kan du blanda i mjöl och vätska också, men det är inte nödvändigt

3 Mixa eller mosa kikärtor

4 Krydda med dragon och citron (rim!). Krydda blomkålsriset med gurkmeja och kikärtorna med spiskummin

Ät och ha en härlig kväll!

Lillas lilla biff med blomkålsris och kikärtsmos.

Likes

Comments

Höstmat, Lilla, Rotfrukter, Stora, Puré, Ärtor
Den här rätten tillkom då jag hade en skål oanvänd kokosgrädde i kylen, som jag försökt vispa men misslyckats med (hur gör man?). Det blev riktig succé hos allihopa! I en sån här gryta kan du i princip slänga i vilka grönsaker du vill. Jag hade det mesta hemma, men köpte till broccoli.


Jag serverade grytan med ris till, men det går såklart bra med cous cous, bulgur, nudlar eller någon annan favorit. Livsmedelsverket rekommenderar att barn inte bör äta ris eller risprodukter oftare än fyra gånger i veckan, pga den höga arsenikhalten. Vi äter ris mycket mer sällan än så, så vi mumsade på med gott samvete.

Storas, Lillas och riiiiiiiis.
Jag använde vanlig basilika i det här receptet. Det blir säkert ännu godare om man har thaibasilika, men vem har det hemma?
Storas och Lillas, ca fyra portioner:

Ris för fyra portioner

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

Ca 6 dl kokosgrädde/-mjölk

3 medelstora potatisar

2 morötter

ett gäng champinjoner, kanske sju stycken

1/2 aubergine

1 palsternacka

1/2 broccoliträd

1 tetra kikärtor

Rödbetsgroddar (överkurs)

Cashewnötter, några stycken som krispig topping

1/2 lime eller citron

1 cm av en färsk ingefära

Olja

Kryddor: salt, peppar, några basilikablad, en buljongtärning, curry, gurkmeja, ingefära, koriander, kardemumma


Så, gör på det här sättet:

1 Skala och hacka grönsakerna till lagom mumsbitar.

2 Finhacka lök och vitlök och fräs tills de har mjuknat i en kastrull. Lägg löken i en skål om du inte vill att Lilla ska äta det.

3 Koka ris enligt instruktionerna på förpackningen. Om du inte vill att bebis ska äta stekt mat kan du låta några champinjonbitar koka med i riset.

4 Förväll svampen och stek så att du får lite stekyta. Släng i potatis, morot, palsternacka, aubergine och broccoli.

5 Häll i kokosgrädde/-mjölk och låt puttra på medelvärme. Krydda med basilikablad, curry (mycket!), gurkmeja, finhackad ingefära (och malen om du har), koriander och kardemumma. Lägg i en buljongtärning om bebis får äta det, annars vänta.

6 När grönsakerna har blivit mjuka häller du i kikärtor (sköljda och avrunna) och plocka ut Lillas portion. Mixa eller mosa den.

7 Salta, peppra och lägg i buljongtärning om du inte har gjort det än. Smaka av med citron eller lime och tillsätt mer kryddor om det behövs.

8 Servera smarrig currygryta med hackade cashewnötter (finhackade eller malda till Lilla) och rödbetsgroddar.

Här är Storas portion.
Lillas puréportion.

Likes

Comments

Lilla, Stora, Kryddor

Fryst gräslök, dill och persilja samt färsk koriander.

När man lagar mat till bebisar är det lätt att fega ur med kryddningen, det känns ju knäppt att en så liten person skulle gilla mycket smak. Även om alla bebisar självklart är olika, är min egen erfarenhet att smakrik mat är poppis.

De kryddburkar som oftast behöver påfyllning hemma hos oss är spiskummin, koriander, gurkmeja, ingefära och vitpeppar. Citron och lime används också flitigt och vi har provat lite mer ovanliga smaksättningar som dragon. Vi har också, med viss försiktighet, provat t.ex. curry, som även det gick hem. Olivia gillar allt hehe. Lök och vitlök är också en jättebra smaksättning, dock inte för Olivia som än så länge får ont i magen. Prova att lägga ner en hel vitlöksklyfta när du kokar mat till din bebis nästa gång, fiska bara upp den innan du mixar. Och ge bara lite första gången, såklart.

Vissa kryddor satsar jag på att köpa färska eller frysta, de som inte blir så goda torkade. I vår frys kan man hitta dill, persilja och gräslök för närvarande.

Baskisk chilimix

Den här kryddblandningen använder jag i princip all matlagning till oss stora. Den är köpt i franska Baskien och ger ett perfekt sting till allt möjligt!

Jag har faktiskt inte vågat ge Olivia den än, hon har inte järnmage än om man säger så. Men jag har hört att många bebisar gillar lite starkt, så var inte rädd för att prova lite chili i maten! Om man tycker det känns omständligt att åka till Baskien kan man ju gå till sin affär och köpa ett vanligt chilipulver, det fungerar lika bra.


Likes

Comments

Höstmat, Lilla, Stora, Ärtor

Häromdagen var det specialpris på spaghettipumpa i min affär. Den var så fin, så jag förbarmade mig över en trots att jag inte visste vad det var. Titta bara:

Efter lite googlande förstod jag att det är en pumpa som efter tillagning blir som spaghettitrådar! Såhär tillagade jag den:

Stora och Lilla, ca 2 portioner:

1 spaghettipumpa

4 dl gröna ärtor

1 dl solrosfrön eller pinjenötter

1 vitlöksklyfta

1/2 dl olja

1 liten citron

Kryddor: salt, peppar, chili


Såhär gör du!

1 Sätt på ugnen på 225 c

2 Dela pumpan på mitten, på längden eller bredden. Jag delade på längden men läste efteråt att man får längre spaghettitrådar om man delar på bredden, så testa gärna det och rapportera hur det blev

3 Gröp ur innanmätet ur pumpan. Rensa ur pumpakärnorna och rosta dessa i lite salt i en torr panna. Obs att kärnorna blir lite sega om de får stå för länge, så gör inte detta för långt innan ni ska äta

4 Om bebis får ugnsbakad mat: häll över lite olja och skjuts in i ugnen med snittytan upp. Låt bakas i ca 50 minuter, men håll lite koll på färgen under tiden. Om bebis inte får ugnsbakad mat: skär bort en bit av pumpan och koka mjukt

Färdigrostad pumpa.

5 Mixa ärtor, solrosfrön/pinjenötter, olja, citronzest och saften från en citron. Ta ut lagom mängd till Lilla. Mixa vidare och lägg till vitlöksklyfta och kryddor (salt, peppar och chili)

6 Ta ut pumpan ur ugnen och rispa upp spaghettitrådar med en gaffel, från sidorna in mot mitten. Ta ut Lillas del. Krydda resten av pumpan

Rispa, rispa, rispa.

Va? Redan klart? Det var ju långt ifrån smärtsamt. Servera pumpan med ärtpesto och rostade pumpakärnor. Pumpan är kalorisnål och räckte till två vuxna och en bebis, men alla tre hade plats för efterrätt efteråt!

Storas.

Lillas.

Likes

Comments

Lilla, Stora
Igår skrev jag om en pasta med en röra på bl.a. soltorkade tomater. Då hade jag vanliga köpetomater men blev sugen på att göra egna. Så gjorde jag det! Det känns roligare att ge ekologiska egengjorda soltorkade tomater än de köpta med onödiga tillsatser i. Det är verkligen minimal arbetsinsats mot sjukt stor utdelning.


Gör såhär!

1 Ta ett gäng tomater, blandade sorter eller samma, spelar ingen roll. Dela på hälften och lägg på ett bakplåtspapper på en plåt. Ringla över lite olja.

Tomaterna till höger använde jag till en rostad tomatsås jag ska berätta om senare.
2 Låt tomaterna rosta långsamt i ugnen. Runt 100-110 c i fyra timmar. Efter två timmar kan du sticka lite hål på tomaterna så vätskan kan sippra ut. Om du som jag har använt tomater i olika storlekar kan du behöva plocka ut de små tomaterna innan de stora har hunnit bli färdiga. Håll lite koll på ugnen mot slutet, alla ugnar och tomater är olika :)

3 Låt tomaterna svalna. Lägg sedan i en rengjord glasburk, häll på olja och valfria kryddor. Någon rosmarin- eller timjankvist kanske? Jag hade en halverad vitlöksklyfta i min burk.

Oljan som blir kvar kan du använda som salladsdressing, tomatolja!

Likes

Comments