Vi tycker att det är bra att vi har fått arbetat hur vi själva har velat under hela arbetet, vi har också fått friheten att välja vad själva kampanjen skulle handla om. Och vi är jättenöjda med att vi valde Dubai eftersom vi var själva om det och vi visste inte mycket om Dubai innan detta arbetet. Så vi alla känner att vi har fått en helt ny syn på Dubai efter dessa veckorna. Arbetet har fungerat bra och vi hann precis klart med alla våra plancher så vi har beräknat tiden perfekt. Det som vart mindre bra var att vi döpte vår kampanj till fel namn, men när vi ändrade oss så var det försent. Vi döpte kampanjen till "stoppa Dubai" men ett mer passande namn hade varit "förändra Dubai". Flera människor har misstolkat vår kampanj pågrund av det namnet, för de tror att vi försöker förstöra för Dubai eller döda dem. Men det är verkligen inte det vi vill uppnå med kampanjen, vi vill förändra Dubai och få världen att se Dubai med en annan syn.

Något anna
t som var mindre bra, var att vi inte hade så mycket uppdatering kring värt instagramkonto - vi fick även kränkande kommentarer på vår första bild, så det var inte bästa starten på vår kampanj. Folk dömde oss efter vårt namn och brydde sig inte om vad vi hade att säga. Vi hade inte regelbunden uppdatering kring instagramkontot vilket vi kunde förbättrat, men tiden gick så snabbt under lektionerna så instagram las omedvetet åt sidan. Vi kunde också lagt upp lite noggrannare bilder på instagram och vi kunde skrivit lite längre texter om vår kampanj. Instagramsidan skulle locka folk till att gå in och besöka vår blogg, men så blev det inte riktigt. Varför då? Kanske pågrund av slarviga bilder, folk kanske misstog oss som "Dubai-hatare", helt enkelt. Vi kanske verkade lite oproffisionella, i med att vi också är unga och vi "vet inte vad vi snackar om". Om vi hade döpt kontot eller kampanjen till Förändra Dubai så hade vi kanske inte fått kränkande kommentarer och inte lika många som idiotförklarade oss. Så det skulle vi vilja göra om om vi fick chansen.

Vi tycker att vi har utnyttjat tiden bra, alla plancher blev klara i tid så vi behövde inte stressa in i det sista och slarva på någon planch. Vi tycker att vi har lyckat med snygga & färgglada plancher som förmodligen lockar många ögon. Vi har haft lagom med tid och lagom med lektioner, vi har inte behövt använda någon studio-tid, och vi har inte heller jobbat hemifrån. Alltså, vi har jobbat effektivt eftersom vi klarade av alla uppgifter under lektionstid. Vi har också fått mycket hjälp från hemsidor när det gäller fakta men vår lärare Hans har hjälpt oss en hel del. Han är kunnig inom de flesta miljöfrågorna så därför har han varit en bra hjälp på traven. Så vi har fått all hjälp vi behövt för att fullfölja vår kampanj.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Den här veckan har vi jobbat lite mer om elbilar, men vi har framför allt funderat över hur våran kampanj kan påverka världen. Vi tycker att det viktigaste/intressantaste denna vecka har varit att så många turister dras till Dubai. Vi har intervjuat två klasskamrater som själva varit i Dubai och upplevt staden. Den planchen är nu klar och vi blev väldigt nöjda.

En tanke som vi alla har haft denna veckan är:

Varför har ingen insett att Dubai är världens största miljöbov? Folk (turister) ser bara de glamorösa sidorna av Dubai och det är precis det Dubai vill att de ska göra. Vi själva hade inte tänkt på vad Dubai gör mot naturen innan vi startade vår kampanj, men nu efteråt så har vi insett att vi själva var inne i den bubblan förut. Men vår kampanj har fått oss att öppna ögonen för Dubais skit och vi hoppas att andra också kommer att gör det när de ser vår kampanj på skolans väggar och även här på bloggen. Dubai lurar världen, de visar bara de bästa sidorna. De visar den goda maten, den starka solen, den grymma shoppingen, de exklusiva restaurangerna, den fräcka skidbacken, den stora fontänen, de härliga stränderna och de lyxiga båtarna. Inte visar dem allt koldioxid som de släpper iväg upp i luften, inte visar de all skit som de släpper ut i stilla havet. Inte visar de den smutsiga, billiga oljan som ligger på botten i stilla havet och dödar fiskar. Dubai har alltid setts som glamoröst och stort, men det finns en baksida. När oljan förbränns och eldas så skapas koldioxid, oljan förångas och koldioxiden släpps ut i atmosfären och lägger sig på moln. Molnen töms när de börjar regna och de rinner ut i älvar och sjöar. Det dödar fiskar och de försurar hav, även här i Sverige.

Hela världen påverkas, och det är de människor måste förstå. För varje biljett som bokas till Dubai (vilket är ofta, någon bokar säkert en nu) så blir det värre och värre för naturen. För som sagt, turister påverkar och det är dem som håller igång Dubais industri. Karl-Bertil åker till Dubai nästa vecka och då kommer han behöva: transport dit (flygplan, han flyger från Stockholm), taxi från flygplatsen, hotell med air-conditioning, hotellfrukost varje morgon (han får ta hur mycket han vill), transport till stranden, tv på hotellrummet, lunch på stranden, transport hem från stranden, transport till shopping-mallet, en god middag på en exklusiv resturang, tid till massa shopping, en god drink, transport hem och sen en varm dusch innan läggdags. Förstår ni vad detta tär på naturen, något enormt! Vi kan ju bara börja med att han får ta hur mycket frukost han vill, det är en hel del mat som behöver transporteras till Dubai och det är inte heller dålig mat. Det ska vara den finaste kvalitén så det kostar en förmögenhet när man ska ut maten till alla hotell i Dubai. Maten körs dessutom till hotellen, så där räknar vi med en hel del koldioxid-utsläpp. Karl-Bertil ska även ha mat på stranden som har transporteras dit, ännu mer utsläpp där. Såhär kan vi sammanfatta det: Mat=Koldioxid. För varje plagg eller produkt som Karl-Bertil väljer att köpa så krävs transport ännu en gång. Det krävs fler tillverkningar av tröjor, fabrikerna får jobba mer eftersom det är populärt med dessa Kashmir-tröjorna på Dubai Mall. Sen så får företagen skicka tröjorna med flyg, båtar mm och som vi sagt.... Det blir en hel del utsläpp och en hel del smutsig olja som töms ut i havet.

Nu när vi jobbat med vår kampanj så har någonting slagit oss alla, och vi tycker det är så konstigt. Ingen av oss i gruppen har någonsin tänkt på att Dubai skadar oss, skadar naturen. Vi har alltid sett Dubai som en fräck stad, men nu har vi backat och fått en större syn på det hela. Därför ser vi det inte som konstigt att människor fascineras av Dubai, för det gjorde vi också för bara någon månad sen. Men den här kampanjen har verkligen fått oss att inse, och vi hoppas att omvärlden kommer göra samma sak. Omvärlden behöver göra samma sak om världen ska hålla, framförallt Dubai behöver också backa och kolla ner på deras stad. Och inte kolla ner på Burj Khalifa och tänka "wow, vilken byggnad", nej de behöver kolla ner på sin stad och se koldioxiden som lämnar staden och far upp i himlen. De behöver lägga märke till all trafik som kör fram och tillbaks och all mat som far in i landet. De behöver lägga märke till båten i havet som tömmer sin olja. De behöver vakna och leta efter konsekvenser och sluta leva i drömvärld- där allt är möjligt. För allt är faktiskt inte möjligt för naturen, naturen kan kollapsa. Naturen kan få kramp och säga emot, och då kan vi människor inget göra. Då får vi stå och kolla på medan världen går under och vi drunknar i översvämningar.

Vad planerar Dubai att göra då? Ska de klättra upp i deras höga torn Burj Khalifa, är det deras plan när naturkatastrofer kommer ske? Förmodligen, eftersom de inte har någon vattentät plan. Dubai tänker inte på framtiden. Dem tänker större, bättre, snyggare och lyxigare.

Likes

Comments

Denna vecka har vi lärt oss ännu mer om Dubais oljeförbrukning och lite om Dubai fountain.
Dubai kräver mycket olja inte bara för att få staden att fungera utan även alla transporter av mat, material och turister. Dubais hamn tar emot flera stora lastfartyg som har gamla och smutsiga motorer. Det smutsar ner haven och fiskar & växter i haven, ja de dör eller blir väldigt sjuka av alla utsläpp från transporten. Dubai ligger ju mitt i öknen vilket kräver att de får stora mängder mat skickade till dem dagligen. Med flyg, båt och lastbilar färdas maten till Dubai och skickar ut stora mängder koldioxid som förorenar luften och leder till ökad växthuseffekt. När så mycket flyg, båtar och annan transport åker till och från Dubai så blir det en massa utsläpp.

Oljetankers åker fram och tillbaka från Dubais hamn och släpper ut stora mängder skräp och olja när de tömmer sina tanker i havet utanför. Det blir högar med skräp på havet.

Deras fontän kräver mycket vatten och energi för att kunna drivas flera gånger om dagen. Den kan förbruka upp till 83000 liter vatten på en föreställning och det kräver mycket energi. Inte bara för skjuta upp vatten utan också för att rena vattnet från salt så att pumparna inte ska gå sönder.

Det mest intressanta vi lärt oss är om Dubais fontän. Den är världen största fontän som kan spruta upp vatten 150 meter i luften som högst. Den kan få vattnet att åka i speciella mönster och dansa till musiken som spelas i bakgrunden.

En fråga vi hade i början av veckan var hur mycket bensinen kostade i Dubai. Vi fick reda på att bensinen kostar betydligt mindre i Dubai än i Sverige. I Dubai kostar oljan 3kr per liter och i Stockholm kostar bensinen 16kr per liter. Där märker vi att Dubai har lättare tillgång till Olja än vad Europa har, och det har också mycket olja i Dubai så det är inte rädda för att den ska ta slut. (Vilket den faktiskt kommer göra 2020 om Dubai använder lika mycket olja som de gör idag)

Vi har lärt oss om att de inte kommer sluta att bygga stora byggnader inom kort och att de fortfarande väljer de miljövänliga alternativen för att det är billigare och passar bättre till deras livstil. Vi har hittat bilder på Dubais trafik och det är ENORMA köer med bilar, och man ser inte en enda elbil, även om Dubai är så rika och har lätt råd med elbilar.

Denna veckan har vi påbörjat och avslutat vår planch om klimat och där lärde vi oss mycket om allt de konstgjorda Dubai gör med vatten, sand, snö osv. Bland annat så har vi gått in lite på den konstgjorda snön och vi alla i gruppen blev rent ut sagt chockade när vi såg att Dubai inom kort ska bygga en ännu större skidbacke med konstgjord snö. Och det som gjorde oss alla förvånade var att de ska flyga in PINGVINER från Sydpolen, och där går vi återigen till detta med transporten, fullt onödig transport. Liksom, vad är vitsen med pingviner i en skidbacke? Jo, det är ju bara det att det ska vara coolt och maffigt. Vi alla blev stumma när vi hörde det, det lät så overkligt. Men samtidigt, Dubai kan nästan aldrig förvåna oss för dem kan göra allting?

Likes

Comments

Dubais motivation är pengar, desto mer turister desto mer pengar och det leder till mer byggnader och mer aktiviteter för turisterna och mera utsläpp.

Denna veckan har vi jobbat mycket med byggnader och turismen. Vi har lärt oss att det tar väldigt mycket energi för att Dubai ska vara igång. Burj Khalifa t ex använder väldigt mycket energi för att de ska ha låga och bekväma temperaturer från air-conditioners och ha sötvatten i poolerna.

Det tar väldigt mycket energi att göra om saltvattnet till sötvatten. Det börjar med att de pumpar in saltvattnet i en stor maskin där vattnet hettas upp med hjälp av olja som släpper ut stora mängder koldioxid. Vattnet går sedan runt genom hela staden med hjälp av pumpar och som pumpar upp vattnet i byggnader för att komma dit där det behövs. Dessa pumpar drivs självklart av olja vilket leder till ännu mera utsläpp. Det leder till att koldioxiden förstör ozonlagret vilket gör att det blir varmare på jorden. Det leder sedan till att isarna kommer att smälta och vattennivån att stiga någon gång i framtiden.

Vi har lärt oss om Burj Khalifa och Palm Jumeirah och vad de gör mot naturen. Som vi sa ovanför så orsakar Burj Khalifa stora oljeförbränningar för att kunna få rent vatten. Luften kyls ner och med hjälp av pumpar pumpas den runt i de svala ventilationssystemen för att man ska kunna leva mitt i öknen utan att påverkas av värmen. Palm Jumeirah är uppbyggd av olja som pumpats upp. Arbetet för att få dit all sand och allt annat material till bygget kräver mycket bränsle till alla lastbilar. Samt alla förstärkningar för att ön inte ska erodera ut i havet, då har man säkerligen även använt sig av någon sorts av dålig kemikalie.

Det mest intressanta vi lärt hittills är hur mycket Dubai har lyckats bygga med deras ekonomi och hur hela staden är beroende av oljan och turismen. Att de kan bygga så mycket byggnader och attraktioner säger verkligen hur mycket de tjänar på oljan och turismen. Vi har lärt oss denna veckan väldigt mycket om hur mycket energi det tar för att driva byggnaderna och för att förse turisterna och invånarna med rent vatten och låga temperaturer från stora air-conditioners och vattenkokare.

Vi har tänkt lite på hur staden skulle se ut utan sin olja. Ingen energi till bekväma temperaturer och färskt vatten. Hur de kommer i panik montera solceller på varje tak och hur öde Dubai kommer bli utan sin turism. För utan sin olja kan de inte visa upp sin stad, inte bygga nya byggnader och annat energi krävande. Hur deras stora parker och trädgårdar kommer torka ut och bli utbytta med öknen igen.

Den enda frågan vi är hur mycket Dubai kommer hinna bygga innan oljan tar slut och hur staden kommer se ut när oljan tillslut tar slut. Man kan ju tänka sig hur en del solpaneler kommer uppstå när oljan inte längre kommer upp lika snabbt och hur en del byggnader kommer få stänga pågrund av energibrist. Med mindre turism kommer Dubai långsamt bli ett mindre och mindre attraktivt resmål.

Våra tankar om veckans arbete är att Dubai gillar nytt istället för gammalt och det dyraste alternativet är det bästa och även hur bra Dubai är på att förbränna sin olja utan att tänka en ända bit på miljön. Vi ser även framför oss hur flera byggnader och öar byggs och börjar växa upp utanför i havet.

Likes

Comments

Nu har vi kommit igång med vår kampanj. En planch (som inriktades på vårt projekt) är klar, och vi har även skapat denna bloggen och en offentlig instagram (@stoppadubai). Vi håller just nu på med vår andra planch som kommer handla om Dubais förändring genom tiderna.
Än så länge tycker vi att arbetet flyter på bra. Vårt mål är ca 1 planch / lektion och det tror det vi kommer funka bra. Vi sammarbetar med att hitta faktan och göra plancherna.
Under den här veckan har vi inte fått en så mycket tydligare bild vilka klimatpåverkan Dubai har än vi hade innan, då vi mest har kommit igång med vårt arbete. Vi har mest påbörjat ämnet men vi ser fram emot att lära oss mer.

Likes

Comments

Hej, vad kul att du har hittat hit. På vår blogg kommer ni få följa vår arbetsprocess där vi kommer arbeta på vår kampanj som kretsar kring Dubai och andra miljöfrågor. Reflektioner kommer att dyka upp varje Fredag där vi kommer berätta om vår arbetsprocess.

På Måndagar och Tisdagar kommer bloggen stå still och även på helgerna. Övriga dagar är ni mer än välkomma att ta del av vårt arbete och hjälpa till att påverka.

Likes

Comments