Search

Att flytta hemifrån kan vara ett känsligt ämne för många. Samhället lägger press på ungdomar om hur deras liv ska utformas efter gymnasiet , men det ser olika ut för alla. Vanligast är ju dock att flytta efter att man tagit studenten och ska börja jobba/studera på högskola eller universitet. Det kan vara jobbigt eller superlätt, beroende på hur personen är. För mig var valet självklart, eftersom jag alltid känt mig som hemma i Sverige och dessutom befann sig min drömskola där. Det finns både plus och minus med att bo själv, som jag tänkte prata lite mer om:

👍🏼 Du får bestämma maten själv, laga och äta när du vill

👎🏼 Du måste alltid laga maten själv, och köpa den. Mat är dyrare än vad man tror


👍🏼 Du har ditt eget sociala liv och bestämmer själv vad du gör

👎🏼 Kan sluta med att hela lördagen går åt att dega i soffan eftersom ingen säger åt dig vad du ska göra


👍🏼 Du har ett eget boende/rum

👎🏼 Du är själv ansvarig att städa och plocka undan samt diska


👍🏼 Du kan duscha hur länge du vill utan att familjemedlemmar stör

👎🏼 Du måste komma ihåg att köpa shampoo och body wash


Det här var några bra och dåliga grejer med att bo ensam. Många frågar om jag någonsin känner mig ensam, men eftersom min klass är väldigt högljudd och vi gör många kreativa saker på dagarna så är lugnet och tystnaden ett plus för öronen. Min klass är också väldigt tajta med varann och vi är ökända i korridorerna då vi pratar väldigt mycket 😂


//Emma

Likes

Comments

Ska bli kul att börja skolan igen den 10 januari. Under lovet har jag bara tagit det lugnt och haft det riktigt skönt med familjen. Först och främst ska jag kanske börja med lite bakgrundsfakta om mig själv, så ni vet vem som skriver.

Jag är 16 år gammal, fyller 17 i April och går första året på gymnasiet, på Kulturama Gymnasium i Hammarby Sjöstad. Jag flyttade till Stockholm själv från Finland, där min familj bor. Valet var självklart eftersom att vi bodde i Uppsala tills jag var 7, då mina föräldrar bestämde sig för att den finska utbildningen var bättre för mig och min bror. Jag hyr ett rum i Stockholm och trivs väldigt bra. Den här bloggen är till för alla som vill veta mer om hur det är att flytta hemifrån som 16-åring samt för dem som kanske tänker på samma sak.

Hoppas ni fortsätter att läsa, ska försöka skriva 2-3 blogginlägg varje vecka!


//Emma

Bilden på Stockholm är tagen från internet

Likes

Comments