EU medborgare som gillar snus jublar åt delsegern och applåderar att den framgångsrika ideella organisationen New Nicotine Alliance (NNA) som av den Brittiska domstolen tillåtits att medverka i support för det svenska snuset ända in i Europadomstolen. New Nicotine Alliance leds av den världsberömde professorn Gerry Stimpson. I rättsfallet beslöt domstolen att hänvisa Swedish Match överklagande om snusförbud i Storbritannien, för att istället avgöras i Europadomstolen,

"Den 1 juli 2016 inledde Swedish Match en rättsprocess i Storbritannien för att försöka upphäva EU-förbudet mot snus. Swedish Match anser att snusförbudet är både diskriminerande och oproportionerligt. Den 26 januari 2017 beslutade brittisk domstol att referera ärendet till EU-domstolen för ett förhandsavgörande. Tidpunkten för när målet kan tas upp är oklar."

(källa: Swedish Match: https://www.swedishmatch.com/sv/Var-verksamhet/Snus-och-moist-snuff/Snus-och-regleringar/)

Nu ska EU-domstolen ta ställning till om det svenska snuset ska få tillåtas och säljas i EU i framtiden eller inte. Processen förväntas ta flera månader eller längre. EU öppnade själva upp för rätten att kunna överklaga i och med EU:s Tobaksdirektiv 2014, som implementerats i alla EU länder våren 2016. I EU:s nya tobaksdirektiv tillåts i princip samtliga nikotininnehållande produkter i världen förutom det svenska snuset att säljas i EU.

Under tiden har Sverige genom åren seglat upp som det land där lägst andel av befolkningen i världen röker. Vilket man till stor del kan tacka det svenska snuset för. Samtidigt har den låga andelen rökare inneburit att Sverige sannolikt har den lägsta dödligheten per 1000 innevånare i världen i lung-, hjärta- och kärlsjukdomar. En liknande händelseutveckling som Sveriges kan också ses i Norge där rökningen minskats drastiskt då snuset istället gått starkt framåt, vilket gynnat folkhälsan då rökarna har blivit avsevärt färre.

Vetenskapliga studier, bl.a. Ramström and Foulds ("The role of snus in initiation and cessation of tobacco smoking") visar att andelen snusare som är före detta rökare är så hög som 71-72 % bland både kvinnor och män i Sverige. En Internationell, betydligt mindre, undersökning 2017 gav svaret att 73 % av alla svarande snusare är före detta rökare som har fimpat för gott. Samtidigt tillåts i Sverige och i Europa reklam för nikotinplåster och nikotintuggummin (och som oftast inte särbeskattas), i TV-reklam och annan media. En TEMO-undersökning 2004 kom fram till att dessa sluta-röka-produkter hade en betydligt lägre framgångsfaktor som orsak till varför rökare lyckats sluta röka i jämförelse med snus.

Låt oss vara ense om att rökning dödar och snus gör det inte. Snus är ingen hälsoprodukt, men en övergång från cigarettrökning till snus skulle innebära en riksminimering på cirka 95-97 % för de som inte kan klara av att vara helt utan nikotin. I Storbritannien propagerar allt fler politiker och organisationer för att britterna måste kunna få erbjudas fler rökfria alternativ, däribland snus, till den dödliga cigarettrökningen som skördar drygt 75 000 liv årligen enbart i Storbritannien.

Enligt en färsk rapport från WHO (World Health Organization) 2017 utkräver rökning mer än 6 miljoner liv i förtid årligen till en samhällskostnad för världssamfundet överstigande 9-10 triljoner kronor (9 000 miljarder kronor). I lilla Sverige, trots världens lägsta andel rökare, kostar rökningen årligen cirka 12 000 döda till en kostnad på astronomiska 30 miljarder kronor årligen enligt statliga socialstyrelsen. Främsta anledningen är att de rökorsakade sjukdomarna som t.ex. lungcancer endast kostar patienten 1100 kr/år pga. högkostnadsskyddet (frikort) i vården medan behandlingen av en lungcancerpatient kan kosta fler miljoner för landstinget och skattebetalarna.

Snuset kostar inte samhället något alls. Tvärtom innebär de nuvarande skatterna på snus att snuset bidrar med mer skatteintäkter till staten än vad staten får in- och debiterar rökningen via skatter på cigaretter.

Läs mer om rättsfallet i High Court of Justice på NNA:s hemsida i Storbritannien på denna länk. NNA har publicerat flera artiklar om domstolsärendet och tillhandahåller också domstolsprotokollet på 14 sidor via sin hemsida.

http://nnalliance.org/blog/175-nna-snus-ban-challenge-update

Jag som bloggar heter Bengt Wiberg på Lidingö och är patentinnehavare av Sting Free Snus. En metod att tillverka allt portionssnus så att det inte svider/bränner och är skonsamt för snusarens känsliga tandkött. Swedish Match har tecknat licens för det svidfria snuset och i fjol blev det mest lästa nyhetsartikel i Sverige på Aftonbladet. Läs mer på www.facebook.com/Stingfreesnus eller https://stingfreesnus.com/

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Se videon efter pitchen framför Drakarna! https://www.youtube.com/watch?v=46vCxNTCHU0

24Uppsala följde blixtsnabbt upp med en intervju av snushälsoinnovatören http://24uppsala.se/2017/04/24/bengt-wibergs-prilliga-ide-ska-gora-honom-snuskigt-rik/

Läs mer om STING FREE SNUS på http://facebook.com/stingfreesnus eller http://stingfreesnus.com

Den patentgodkända metoden som gör att inget portionssnus i världen svider och bränner på tandkött och munslemhinna samtidigt som det skyddar dessa!

Likes

Comments

Jag heter Bengt-Olof Wiberg, Lidingö och har uppfunnit en produkt och entillverkningsmetod som möjliggör för en användare att ha ett portionssnus sominnefattar olika smaker, fukthalter, konsistens, styrkor eller andra variableri en och samma förpackning. Om du som snusare t ex gillar både ren tobakssmak,men också lakrits, möjliggör min uppfinning att du har båda smakernatillgängliga i en och samma portionsprilla.

Tekniskt fungerar produkten så att den sida av portionssnuspåsen somsnusaren väljer att vända mot läppen är den smak/egenskap som på så sättförstärks. Användaren kan sedan när som helst skifta denna smak/ egenskap genomatt vända på snuspåsen med tungan. Snuspåsen är uppdelad i två separata kammaremed ett speciellt mjukt membran emellan. Uppfinningen är patentsökt.

Uppfinningen kan i viss mån också liknas med klickbara cigaretter för attförändra tobakssmaken från t ex normal till mentol.

De sex frågorna besvaras med kryss och tar endast ca 1 minut att slutföratotalt. Stort tack för din medverkan!

Jag har i november tidigare genomfört en marknadsundersökning avseende min patentsökta metod att göra att snus inte svider på det känsliga tandköttet och munslemhinnan. 40 % av drygt 600 svarande anser att svidandet är "obehagligt".

Läs gärna mer om mina världsunika snusuppfinningar på www.bowslutions.se under rubrikerna innovation och bildgalleri.

Avtal (icke-exklusivt licensavtal) har redan slutits med största tillverkaren av snus i världen dvs Swedish Match.

https://sv.surveymonkey.com/r/patentsoktlidingosnus

Likes

Comments

Sjösättningen av roddbåten Titanic glömmer vi barn aldrig.

Pappa köpte en båt med trailer på  Blocket för 5 000 kr för några år sedan. Vi barn, jag och mina två yngre syskon, ombads hjälpa till med sjösättningen.Pappa har en Suzuki jeep med fyrhjulsdrift men vad hjälpte det.

Han kör ner på sandstranden vid Almungebadet. Lyckas backa ut trailern ivattnet men glömmer att båten är surrad med rep i trailern (som är väldigttung) varför båtens reling hamnar under vattnet och tar in en massa vatten. Vi påpekar det för pappa och han lyckas till slut ta sig upp en meter till påstranden. Den första krisen var därmed avvärjd. Han klättrar sedan ut påtrailern och lyckas efter ca 20 minuter få upp de blöta knopar han dragit förhårt. Vattnet är iskallt (början av maj) varför han slinter och Titanic ger sig ut på sjön med pappa ståendes på trailern i förtvivlan. Vattnet är så kallt att han inte törs simma efter den. Som av ett mirakel kommer en inlandsvind efter ca 10 minuter och Titanic börjar långsamt glida in mot land igen. Till slut är den inne vid bryggan. Pappa tar tag i repet och gör fast den i bryggan. Han går sedan och hämtar årorna och sätter sig i båten för att ro båten runt udden för att komma till platsen han tänkt att ha båten. Efter 4-5 årtag går en av de ruttna (visade det sig) årorna av på mitten.

Pappa är nu mer förtvivlad än ”Mellkersson” på Saltkråkan och försöker få fart på båten genom att försiktigt använda den kvarvarande åran som en gondoljär i Venedig. Efter många om och men lyckas han och kommer nu tillbaka till oss barn för att köra hem oss och båttrailern till lantstället. Vad händer? Jeepen med fyrhjulsdrift gräver sig djupare och djupare ner i den lösa sanden till den till slut vilar på bilens underrede och sitter ohjälpligt fast. Pappa svettas ymnigt och svär så det osar nu. Han kommenderar oss barn att hjälpa honom försöka gräva loss bilen ursanden men sanden vägrar ta bilen ur sitt stadiga grepp.

Nu erbjuder sig en av solbadarna på stranden sin hjälp. En 5-årig pojke räcker hjälpsamt över sin plastspade och hink. Pappas ansikte är helt uppgivetav förtvivlan. Han bestämmer sig därefter att gå 3 km till ett hus där det ska bo en bonde med traktor. Regnet börjar nu ösa ner. Pappa har naturligtvis inte tagit med någon jacka. Kommer fram till bondens hus men har nu fått insulinkänning och har inget druvsocker med sig. Bondmoran får duka fram mjölk och göra en macka till stackaren. Pappa går sedan tillbaka till oss och bilen.

Efter ännu en timma kommer bonden och fäster en kätting i jeepen och drar lätt loss den. Pappa, som glömt plånboken hemma, frågar vad hjälpen kan tänkas kosta. Bonden, med ett triumferande leende, säger ”två  årsavgifter” i badföreningen och pappa får naturligtvis lova att sätta in dessa pengar. Tre timmar senare är vi äntligen tillbaks i sommarstugan. Olycksfågeln Titanic har sedan fortsatt vara otursföljd sommaren efter men det är en annan historia.

Likes

Comments

Globen 7 november 2013.

Jag skulle uppträda på stora scenen i tävlingen TV3 Talang2014. Hade blivit handplockad av produktionsbolaget Freemantlemedias castinggäng tjejer. De hade sett en av mina youtube inlägg där jag tolkadeLouis Armstrong och var förtjusta.

Tillbringade halva dagen i Globens omklädningsrum tillsammans med alla de andra deltagarna. Flikar in några bilder från detta.

Äntligen var det då dags för Bengt ”Satchmo” Armstrong attkliva upp på scenen. Börjar med intervju av konferenciern som var Adam Alsing.Adam hade hört ett ryckte om att jag blivit utkastad från youtube och ville veta mera. Jo det var Louis Armstrongs eget skivbolag som hade beordrat youtube cheferna att slänga ut mitt musikaliska bidrag till mänskligheten i form av en egen version av Louis Armstrongs What A Wonderfull World som en vän hade filmatnär jag hoppat upp med orkestern på Silja Line.

Varför blev jag utslängd? Anledningen var att Louis Armstrongs skivbolag Range Road Music Inc. hävdade att jag mimade till musikenoch den ”riktige” Louis Armstrong! Skrattade gott och ramade in mailet sedan dess. Det var ju jag, tjockisen från Lidingö, som sjöng och ingen annan!!! Mailet såg ut så här, se nedan.

From: YouTube <no_reply@youtube.com>
Sent: Tuesday, May 25, 2010 12:01 AM
To: LouisArmstrongSweden
Subject: LouisArmstrongSweden - Video removed - CopyrightInfringement

YouTube

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e8/Logo_Youtube.svg/200px-Logo_Youtube.svg.png

YouTube

Share your videos with friends, family, and the world.

Read more...

Remove preview

help center | e-mail options

Dear LouisArmstrongSweden:

We have disabled the following material as a result of a third-party notification from Range Road Music Inc claiming that this material is infringing:

What A Wonderful World - True Satchmo (rare)
http://www.youtube.com/watch?v=JDFhYtxK0kQ

If one of your postings has been misidentified as infringing, you may submit a counter-notification. Information about this process is in our Help Center.

Please note that under Section 512(f) of the Copyright Act, any person who knowingly materially misrepresents that material was disabled due to mistake or misidentification may be liable for damages.

Sincerely, — The YouTube Team

Tillbaks till Globen och TV3 Talang. Gjorde entré på scenenoch domarna (Robert Aschberg, Tobias Karlsson, Carolina Gynning och ShirleyClamp) frågade vem jag var. ”Sachmo” svarade jag och Carolina Gynning frågade ”Viem äää däääääääääää” på fulaste skånska ? Tänkte imitera Louis Armstrong och sjunga ”WhatA Wonderful World” svarade jag och Carolina såg helt frågande ut.

Drog av mitt nummer iklädd en smoking ano 1946 i bästa LuisArmstrong stil. Publiken jublade och ville inte sluta applådera. TobiasKarlsson (fd Lets Dance vinnaren) kastade sig över JA-knappen och sa att han ”älskademig”. Frågade mig om jag kunde sjunga några andra artister och jag svarade TillLindeman i Rammstein. ”Då älskar jag dig ännu mer” sa Tobias.

Aschberg sa njaaa, att mitt nummer nog skulle duga till ett 50-åsparty men inte att vinna TV3 Talang miljonen så där blev det nej. ShirlyClamp imiterade varken Louis Armstrong eller någon annan förutom RobertAschberg vars röstande hon verkade följa blint.

Carolina Gynning, som nog fortfarande inte visste vem LouisArmstrong var nobbade likaså. Publiken krävde hennes huvud, skrek att jag borde gå vidare och stampade i bänkarna så att Globen dallrade som den inte gjort sen Black Sabbath senast var där. Carolina vänder sig då om till publiken, ställersig upp och skriker, ”Jag skiter i er för det är jag som bestämmer!”.

Oerhört besviken gjorde jag en värdig ut-entré och svor förmig själv. Av någon anledning dröjde jag mig sedan kvar och fick då höra Adam Alsings utskällning av juryn som hette duga! Den höll på i flera minuter ochden som stod i skottgluggen var Carolina Gynning. Adam förklarade att man som tävlingsdeltagare visst fick imitera en annan artist osv. Domslutet förblevdock 3-1 till nackdel för Satchmo.

Detta var första och garanterat sista gången CarolinaGynning golvat Sveriges egna Louis Armstrong. Låt mig också konstatera att ”storleken inte har någon betydelse” (i varje fall inte för kroppsdelen hjärnan ha ha)

Bifogar ett litet annat youtube klipp där du kan döma själv.

What a Wonderful World med Bengt


eller an annan låt i min tolkning

Mac The Knife med Bengt

Likes

Comments

Hej alla bloggande och bloggläsande snusare eller före detta snusare!

Inte så särskilt mycket har hänt sedan portionssnuset uppfanns i början på 70-talet i min mening. Själv har jag snusat sen 1973. Är en fd ekonomichef som i början av 2014 valde att hoppa av för gott och bli uppfinnare och egen företagare på heltid istället.

Redan 2010 dömde min tandläkare mig till evig ”snus-bannlysning”. Anledningen var att snusandet orsakat att tandköttet börjat dra sig tillbaka på favoritstället och hade också fått en rejäl snusgrop. Sveda och irritation konstaterades också. Skam den somger sig för jag älskar mitt snus! Jag kom på embryot till permanent lösning på den 180-åriga snusgåtan dvs vad kan man göra för att bli av med snusets svidande och för att bevara en bra munhälsa. Det sistnämnda kräver dock flerårig klinisk forskning för att vetenskapligt bevisa en gång för alla. I slutet av förra året konstaterar i varje fall min egen (samme) tandläkare att min mun är helt frisk. Detta trots att jag aldrig slutat snusa.

Jag har uppfunnit en produkt och en tillverkningsmetod som bl.a. gör att portionssnus, även nikotinfrittsnus, inte svider på det känsliga tandköttet och munslemhinnan. Den tekniska lösningen på bl.a. svidandet är nu patentsökt och behandlas nu av patent- ochregistreringsverket. Rättigheten att söka patent via PCT (Patent CooperationTreaty) i ca 150 länder fick jag redan i somras.

Den stora frågan är kanske om svidandet, av dig som snusar eller tidigare har snusat, är något man önskar, inte bryr sig om, inte önskar eller om man aldrig upplevt att det svider därman lägger sitt snus? Endast ni kan svara på detta! Tacksam för spontana ärliga svar för den som har lust att bidra med sin personliga åsikt. Man kan endast besvara enkäten en gång per person. Ser gärna att fler kvinnor svarar då det idag fortfarande går fyra män på varje kvinna som snusar av någon okänd anledning.

De 10 frågorna tar tillsammans endast max 2-3 minuter max att besvara. 

Obs att alla 10 frågorna måste besvaras om de ska påverka slutresultatet när enkätundersökningen avslutas.

Ovanstående snus som inte svider finns inte att köpa! På bilden i min blogg visas endast en prototyp. Detta är ingen reklam utan endast en attitydundersökning kring snus och snusvanor i detta läge.

Stort tack för din eventuella medverkan!

Bengt-Olof

https://sv.surveymonkey.com/r/snusattitydernouw


 

Likes

Comments