Header

Hello! Nu är vi alltså i Cusco sen några dagar tillbaka. En jättefin stad i bergen. Samma dag som jag och VG kom hit kom även Jenny och hennes syster Emma!

Igår (måndag) bestämde vi oss för att prova på en hajk i bergen och bestiga Rainbow Mountain aka Montana de siete colores på spanska. DET VAR DET JOBBIGASTE JAG GJORT. Kändes som ett tre timmar långt intervallpass. Vi hämtades 03.30 på natten utanför vårt hostel av en van med andra turister. Efter några timmars körning och frukost började vi vandringen vid 09.

Under frukosten hade vår guide "varnat" oss: "det här är en svår hajk, INTE en promenad. Ni kan ta hästarna upp om ni tror det blir för jobbigt". Jaja, absolut. Vi var beredda på att det skulle vara jobbigt, vi hade ju hört det av andra turister. Men vi skulle hajka, inte fuska med några hästar.

Det sjuka är att det bara var 8 km enkel väg. Det är inte speciellt långt. Men lägg till att det var i bergsterräng. Lägg sedan till att vi befann oss på över 4000 meters höjd när vi började. Det var nog den största utmaningen. Att hajka på så hög höjd där luften är så tunn gör det väldigt svårt att andas! Trots höjdsjuketabletter och hundra andningspauser kändes det ibland som en konstant astmaattack haha. Men åååh så fint det var! Efter tre eller fyra timmars hajk nådde vi äntligen toppen!! 5100 meters höjd. Vi hade tur att ovädret inte slog till förrän efter vi nådde toppen, för hajken tillbaka ner var i hagel, åska och blixtrar vilket också gjorde det omöjligt att gå nerför de brantare stigarna utan att ramla omkull i leran. Men kul var det!! Som sagt det jobbigaste jag gjort, men riktigt fint och häftigt!

Tidigt imorgonbitti åker vi alla fyra till Machu Picchu, där vi ska spendera två nätter :) 

Likes

Comments

Hör kommer ett sent och kort inlägg, pga bloggen har laggat.

I torsdags hämtades vi upp i La Paz (Bolivia) tidigt på morgonen av en turistbuss som tog oss till Titicacasjön, den största sjön i Sydamerika. Vi  tog en båt ut till ön Isla del Sol (Island of the sun), där det sägs att inkafolket bodde och solguden ska vara född. Var jättefint och kul att vara ute på sjön. Det var sista dagen i Bolivia! 

Nu är vi i Cusco, Peru och har mött upp Jenny och hennes syster! Vi är heeeelt döda från en heldagshajk uppe i bergen som jag ska berätta mer om imorgon :) puss!

Likes

Comments

Två nätter spenderades i La Paz, en cool stad då det ligger uppe i Anderna, och då tusentals tegelhus står tätt rätt mellan varandra på kullarna och i dalarna. Samtidigt en lite ful stad då det enda som finns är just tegelhus. La Paz var mest en passage, vi passade på att tvätta alla våra kläder haha och åkte den kända linbanan över staden.

Likes

Comments

Hej!

De senaste dagarna har vi befunnit oss i centrala Bolivia, i den tropiska regionen Santa Cruz. Men ikväll lämnar vi detta 30-gradiga paradis och fortsätter resan norrut! Det bär av mot 8 grader och regn, till staden La Paz; :

"La Paz är den tredje största staden i Bolivia och i praktiken dess huvudstad. Den ligger i Anderna, cirka 3 600 meter över havet, vilket gör den till en av världens högst belägna städer."


Den enda bild som tagits i Santa Cruz


Den blåa pricken är vi och den röda är La Paz. Bredvid La Paz ser ni Titikaka-sjön som vi ska korsa för att ta oss in i Peru om några dagar.


La Paz!

Likes

Comments

Hej! Jag och VG är nu som sagt klara med vår resa genom södra Bolivia! Det var en sjuukt cool resa!!! Vi åkte med en jeep genom Bolivias vildmark i fyra dagar där vi såg allt från berg, vulkaner, gejsrar, öken, laguner, lamor, varmvattenkällor med mera. I jeepen var vi jag, VG och två supergulliga peruanska kvinnor. Vi hade dessutom en chaufför (vår guide) och en kock som lagade alla våra måltider, båda från Bolivia.

Jag tänkte lägga upp bilder från resans höjdpunkter:

Dag 1

Det blev en tidig morgon på nyårsdagen, klockan 8 mötte jag och VG jeepen utanför vårt hotell. 10 minuter efter att jeepen börjat köra fick vi motorstopp. Vår guide sa att det är "helt normalt, det händer hela tiden". Vi trodde honom inte tills jeepen inom närmsta halvtimme fick motorstopp 4 gånger till.

När vi tillsist rullade iväg gick det jättebra. Vi rullade iväg längs slingriga bergsvägar, och det tog inte lång tid innan vi helt plötsligt var uppe på nästan 5000 meters höjd. Det kändes verkligen i kroppen att man var högt uppe. Trots att jag och VG acklimatiserat oss de tre dagarna innan på 3000 meters höjd blev man ändå påverkad.


Dag 2

Vaknade med huvudvärk, vilket inte är så konstigt när man sover på över 4000 m höjd. Men efter någon slags naturlig huskur på kokande vatten och något som såg ut som granbarr (som tydligen ska bota höjdsjuka) som vår kock gav mig var huvudvärken borta.

Vi besökte först en lamafarm! Det är lamor ööverallt här i Bolivia. Vilda och ägda. Springer runt på gator, uppe i bergen. De håller bara till på höjder över X meter.


Sedan såg vi olika laguner. Den coolaste var nog Laguna Verde (gröna lagunen, översta bilden). När vi kom dit var den mörkt grön, men medans vi var där blev den turkosaktig pga mineraler som spred sig med vinden.

Sen åkte vi till en varmvattenkälla på 38 grader med utsikt över landskapet (kommer bild, finns på VGs Gopro).


Efter det gjorde vi en av mina favoritakptiviteter under resan - vi åkte till "Geisers Sol de Mañana" vilket är aktiva vulkangejsers mitt ute i öknen. En italiensk man ramlade ner i en av dem en månad sen. De hade lyckats dra upp honom men han överlevde inte brännskadorna.


Efter att ha besökt en rödfärgad sjö (se nedan) åkte vi till vårt hostel. Note: elektriciteten stängdes av lite efter åtta på kvällen.


Dag 3

En annan favoritaktivitet var Arbol de Piedra ("Stenträd"). Det är stenar som skjutits ut ur en vulkan precis intill.


Sedan besökte vi olika laguner, bland annat de nedanför. Jättefina laguner uppe bland bergen med flamingos.


Vi besökte även en massa annat


Tillsist tog vi in på ett hostel helt gjort av salt! Vi fick äntligen ta vår första dusch i varmvatten efter tre dagar.


Dag 4

Sista dagen kretsade kring en enda sak: världens största saltöken, Salar de Uyuni! Dryga 10.000 kvadratkilometer stort, ungefär lika stort som Skåne. Vår bästa guide väckte oss 4.30 på morgonen för att ta jeepen ut på saltöknen så att vi skulle se soluppgången. Var nog bland det finaste jag sett naturmässigt!


Efter det besökte vi en ö ute på saltöknen och åt frukost i solen. Sedan begav vi oss ut mitt i öknen igen så vi skulle kunna ta de välkända foton alla tar på just denna öknen; foton där man utnyttjar saltöknen för att lura ögat


Och sist på resan besökte vi en tågkyrkogård

Likes

Comments

Hello! Vi befinner oss fortfarande i den lilla staden Tupiza. Turerna ut i öknen var fulla tills imorgon, så imorgon klockan 8 på morgonen bär det av! (Det blir alltså en lugn nyårsafton för oss)

Just nu ligger vi och glassar vid hotellets pool. Lägger nog ut vår resplan senare! Puss

Likes

Comments

Hej!

Nu är jag och VG äntligen framme på hotellet i en liten stad i södra Bolivia kallat Tupiza. Vi har rest i totalt 33 timmar i sträck för att komma hit; 28 timmars bussresa från Buenos Aires till nordligaste staden i Argentina, sedan ett bra tag i migrationskontoret vid gränsen till Bolivia, och tillsist en kort bussresa för att komma hit till Tupiza.

Mitt första intryck av Bolivia; VÄLDIGT billigt. Har hört att det ska vara bland de billigaste länderna i Sydamerika. Exempelvis åt vi precis en middag med dricka till för 26 kr var. Det är superfint också det lilla vi sett, uppe i bergen och jättefin natur.

Imorgon ska i gå runt till olika resekontor och boka vårt äventyr ut i öknen. Kommer skicka en resplan när vi bestämt vilken av turerna vi ska göra, men det lutar åt en 4-5 dagars guidad tur där vi får se vulkaner, sjöar och världens största saltöknen (Salar de Uyuni, googla!). Kommer bli sjukt spännande och annorlunda! Ingen wifi eller elektricitet i stort sett under de dagarna + befinna oss på cirka 3600 m.ö.h som minst hela tiden. Vi åker nog på denna tur först i övermorgon, så hör av mig imorgon med mer info :) Pusspuss!

Såhär såg det ut innan vi drog från Buenos Aires igår. Tryckt ihop hela min packning så gott det går i denna backpack.

Likes

Comments

Hej!

Om bara några timmar drar vi till Punta del Este, Uruguay! Vi drar alla i huset för att göra en sista resa tillsammans innan killarna drar hem och innan vi andra drar ut på resor. Vi har bokat ett hus på stranden där vi ska bo i tre nätter, ser superfint ut! Punta del Este är ett populärt ställe om man vill ha fina stränder, med 6 timmars resa med båt och buss från Buenos Aires. Ska bli jättemysigt!

Punta del Este

Bilder på huset

Likes

Comments

Hej!

Är såå varmt och härligt just nu i Buenos Aires, högsommarn är här! Är 25-30 grader, och kvällarna är så varma att man jnte vill gå i annat än shorts.

Ikväll var jag och Jenny och träffade våra amerikanska vänner. Påvägen hem svängde vi förbi vår kompis Zachs hus. Bjuder på en bild jag och Jenny tog med hans värdfamiljs schäfer <3 Kram på er!

Likes

Comments

Eftersom jag och Jenny fyller år dagarna efter varandra såg vi till att fira lite i helgen. Jenny fyllde år i fredags, jag i lördags. I fredags körde vi en kombinerad thanksgiving/födelsedagsmiddag för Jenny (och mig efter midnatt) hemma på vår terass. Våra roomies var jättegulliga och firade oss genom att de hade köpt presenter, bakat kanelbullar och sjöng för oss.. Det togs inte så mycket bilder, men lite grann från middagen :)

Mmmmmmm

Thanksgiving/födelsedagsmiddag

Lördagen, min födelsedag, började lite annorlunda. Jag vaknade AV ett dundrande åskväder, och ösregn. Var nog det värsta vädret under våra 4 månader i Buenos Aires. Efter att jag skajpat med er mami, papi och Beata var jag först lite nere (ja Beata, jag grät lite.... haha). Jag var den enda som var uppe, det ösregnade, och jag förstod direkt att våra roliga dagsplaner skulle ställas in pga vädret. Det kändes inte alls som en bra början på min födelsedag. Så jag började skajpa med VG, och precis under skajpen kommer världens finaste underbaraste JENNY in i vardagsrummet!!!! Hon hade alltså, medans jag satt och skajpade, gått ut i ösregnet och inhandlat massa grejer som hon gjorde födelsedagsfrukost av till mig! Alltså ÅH, det gjorde min dag. Så vi satt mest och chillade uder dagen och pratade och kollade serier medans det ösregnade ute. Sen under kvällen gjorde vi oss födelsedagsfina och mötte upp våra amerikanska vänner på födelsedagsdrinkar (har tyvärr inga bilder från detta), vilket var jättekul! Blev en riktigt mysig födelsedag. 

Lyxfrulle by Jenny

Ja, det togs inte så mycket bilder under helgen, varken på mig eller Jenny heller tyvärr haha, mest bara matbilder som ni ser. Men det var en supermysig helg!

Hoppas allt är bra med er, saknar er! <3

Likes

Comments