En vecka till har gått. Denna veckan har verkligen varit vardag. Rickard i Taizhou, barnen i skolan. Eftermiddagar och kvällar har bestått av läxor och lek.
Det är så lugnt nu med bara lite över en vecka kvar till Kinesiska nyåret. Allt stannar upp. Tänk juli månad i Sverige efter midsommar...folk börjar gå på semester, små affärer och restauranger stänger igen.
Trafiken minskar och alla verkar vara i matvaruaffärerna. Det ska handlas inför festligheterna. Inga aktiviteter bland expat gruppen, alla är hemma och packar inför resorna...vare man ska hem eller på semester.
Många var bortresta över jul och nyår och ska nu iväg igen. Två längre semesterperioder så kort inpå varandra blir konstigt. De har ju knappt hunnit packa upp.
Känns skönt att vi var kvar här över jul och istället åker nu över denna ledighet.

Jag och Amanda går långa morgonpromenader efter att skolbussen har gått. I tisdags gick vi till Sunlake som ligger på andra sidan floden. Blev lite längre än vi tänkt oss gick minst en mil.

Sunlake i bakgrunden.
På bilden nedan är vi på väg hem igen över en annan bro...den bro ni ser långt borta gick vi över på väg till sjön. Då insåg man att detta blir en lång promenad....

Men det är skönt att vara ute och promenera och samtala lite med någon som är i samma sits. Haft lite kallare väder nu med temperaturer ner mot 7-8 plus. Vilket gör det jobbigt att gå till gymmet där de oftast inte sätter på värmen...och öppnar alla fönster, för frisk luft är nyttigt.
Jag brukar stänga alla fönster det första jag gör när jag kommer. Brrrr...
Även om du kör stenhårt blir du knappt svettig. Jag har börjat med halsduk och köpt fodrade, varmare träningstights och träningtröja.
Det är tufft att vara hemmafru ;-)

Igår torsdag var det sista skoldagen...sen 3,5 veckors lov. Det var oxå sista dagen i den skolbyggnaden. Skolan flyttar några km längre bort till en helt ny skola. Egentligen skulle de ha flyttat i somras men det luktade för mycket av målarfärgen och lite andra problem som behövde lösas innan de kunde ta in elever. Men nu är skolan klar och under lovet går flytten. Vi föräldrar fick en rundvandring under torsdagen och jag säger bara WOW!
Skolan delas med ett gymnasium som har 600 elever. Vår skola har ca. 300 elever från förskolan till 12:e klass.
De har ett helt fantastiskt campus!
Allt är hightech, svarta tavlan (som är vit) har inbyggd dator och är en touchscreen tavla. Och går att sänka till golvet eller barnens höjd för att de ska kunna använda den. Enorm gympahall, fotbollsplan värdigt vilken allsvensk match som helst, badmintonhall och så klart en pingishall med olympisk standard på bord och golv. (det är ju ändå Kina).

Isabella var överlycklig över att de nu har klättervägg och klätterställning på skolgården. Så barnen ska nog trivas på nya skolan. Oliver var nöjd då han var och tittade på skolan med klassen i tisdags för de serverade friterad kyckling som en av rätterna på lunchen. (prioriterar helt rätt, maten är viktigt)
Men nu har vi lov! Idag fredag blir det bio för mig och barnen tillsammans med Ben och hans mamma Dalit. Efteråt blir det sen lunch på Pizza Hut.
Trevlig helg!

  • 26 readers

Likes

Comments

På tisdagen följde jag och Amanda med Pernille till ett SPA för massge. Pernille rekommenderade det då det var billigt och bra. 90 min för 130kr.
De började med ansiktsmassage följt av en varm ansiktsmask...tror det var någon sorts sjögräs. Underbart!
Följt av huvudmassage, nacke, armar och ben. Sedan fick jag en oljemassage av ryggen vilket var orsaken till mitt besök. Har haft en låsning i bröstryggen och ont i ena axeln så jag knappt kan röra mig. Hon fick verkligen kämpa.
Amanda och Pernille fick fotmassage. Det vill säga tjejerna masserade deras ryggar med fötterna, hängande i stänger från taket. så coolt. Inte upplevt detta i verkligheten förrut. Blev lite sugen på att kanske prova själv nästa gång.
Kände mig helt mörbultat ändå. Men ryggen var bättre.

Oliver var fortfarande hemma med feber och hosta.
Resten av eftermiddagen och kvällen spenderades på chatten och i telefon med Petrus.
Hans plan skulle gå på tisdagen 12:55 från Landvetter och fortfarande var passet spårlöst försvunnet. Dock hade han lyckats ta reda på av Kinesiska konsulatet att om han åkte vidare till ett tredje land ( där Hongkong var inkluderat) så kunda han åka till Shanghai och få ett 144-h transitvisa. Så han fixade ett provisoriskt pass och bokade en resa till Honhkong. Allt var löst och klart 1h innan avgång. Jipeeee!
Men lyckan blev kort när Finnair vägrade honom att flyga på sitt provisoriska pass. Antiklimax.
Han ringde till konsulatet igen och de hävdade att det skulle inte ha varit några problem.
Jag fick numret till Immigration i Shanghai och dubbelkollade med dem. Det skulle inte ha varit några problem att flyga. Men det hjälpte ju inte nu.
Finnair återkom på onsdagen med en ny biljett men nu hade Petrus redan hunnit be sin chef om att flytta semestern.
Tillslut fick han dem att ersätta honom för hela biljetten istället, så att han kan komma senare i vår.
Passet har fortfarande inte dykt upp.
Onsdagen och torsdagen spenderades hemma med Oliver som fortfarande var sjuk.
På torsdagskvällen kom Rickard hem. På mycket bättre humör. Verkar som jobbet funkar bättre när han är nere på plats vid fabriken.
Idag fredag fick Isabella alla rätt på sitt glosförhör. Hon är så duktig på engelska nu. Det går fort! Oliver är praktiskt taget flytande även om han saknar vissa delar av ordförrådet men det kommer!

Sen så ramlade hon i en pöl på rasten och blev blöt från topp till tå. Rickard tog Jackie och åkte förbi skolan med ett totalt ombyte allt från skor till trosor. ;-)
Oliver började må bättre och var pigg igen.
Ska bli skönt med helg!

  • 35 readers

Likes

Comments

Fredagen blev riktigt lugn. Var helt ensam utan man, utan barn och inte hos mamma...när hände det sist? måste vara över ett år eller två senast. Oliver skulle på bio med Ben och sedan sova över där. Isabella (var visserligen inte så långt borta) hade pyjamasparty hos Jesper och sov över där. Rickard var tvungen att jobba fredagen i Taizhou eftersom han varit ledig på måndagen. Dock var han hemma redan kl.9 på lördagsmorgonen.
En hel kväll ensam i soffan.
passade på att lyxa till det med hemmagjord pizza.

Fick uppdateringar på pyjamaspartyt av Anni. De hade en underbar kväll.
Jesper hade kommenterat att det var det bästa partyt han varit på!!!  ;-)

Nästan lite läskigt att gå och lägga sig sen i en så tom och tyst lägenhet. Men sov som en stock.
Lördagen blev oxå lugn då Oliver inte kom hem förrän sent lördag kväll. De hade haft jätteskoj. Bens mamma Dalit kommenterade att de leker så bra ihop Oliver och Ben. Skönt att Oliver har ett gäng vänner på skolan. Isabella är inte riktigt lika social men har ju Jesper "next door".
Måndagen började tidigt eftersom Rickard åkte till Taizhou igen kl. 06:00.
Oliver hade hostat hela natten men var pigg.  Dock ringde de från skolan redan 10:30, då hade han ont i huvudet och mådde inge bra. Ringde Jackie och vi åkte och hämtade sjuklingen. Fick ställa in min kinesiska lektion kl.11 men som tur är, är Wendy min lärare hos Amanda precis innan så hon behövde inte åja hit i onödan...kom bara härifrån tidigare än planerat.
Oliver ville ha KFC till lunch och jag är så stolt över att för första gången lyckats beställa hela lunchen på kinesiska, och de förstod mig på första försöket! Vilket bara det känns som en seger.
-Det tar sig, sa mordbrännaren.

Kinesiska måste vara ngt av det svåraste språket att lära sig för någon som jag som inte har något gehör alls och som gillar tydliga språkliga regler utan undantag.
Alla vokaler kan uttalas på fyra olika sätt.
Varje ny betoning på vokalen ger ordet en ny innebörd.
tex;
Huí som betyder tillbaka
Huì som betyder kan
He som betyder dricka
Hé som betyder och

Jag kan bara inte höra skillnaden.
Sen har vi ord som har samma uttal på vokalen men som betyder ngt annat beroende på vilket sammanhang det används i. Eller vilket tecken det skrivs med.
Men jag lär mig mer dag för dag.
Har dock skippat tecken helt och fokuserar bara på konversationer.

Måndagen slutade mindre roligt. Petrus kan inte hitta sitt pass. Han hade det förra onsdagen när jag hjälpte honom boka tågbiljett från Shanghai till Ningbo. Nu kan han inte hitta det....han har rivit hela huset och det står inte att finna. Flyget till Kina går tisdag 12:55. Utan visumet i passet kan han inte åka. Så provisoriskt pass hjälper inte. Kinesiska konsulatet i Gbg kan inget göra.
Hade planerat en massa roliga saker, hur kan ett pass bara försvinna.
Det är ju inte sant liksom.
Lider med honom. Två veckor i Kina går om intet på en sec.
Håller fortfarande tummarna för ett mirakel.
Men bara ca 8h kvar och i Sverige sover ni.
F-n!!!!

  • 47 readers

Likes

Comments

Har inte skrivit på en vecka, som ni kanske märkt ;-)
Har tänkt skriva om många saker men det har liksom inte blivit av.
Men idag är en helt och hållet slappardag, ja förutom att jag precis kommit hem från gymmet. Klockan är 10. Passar numera på att gå till gymmet direkt när barnen åkt till skolan. Det står att gymmet öppnar kl.10 men de öppnar redan 8:30...vilket blir perfekt eftersom barnens skolbuss kommer 8:20.
Förra onsdagen sa vi hej då till farmor och sen var det bara att börja planera för nyårsfesten. Bjöd in lite vänner för en kväll hemma hos oss. 11vuxna och 7 barn blev vi till slut. En mycket trevlig kväll...utan ett enda fyrverkeri. Men bubbel fick vi. Letade efter champangeglas i plast men det var omöjligt att få tag i så tillslut blev det en tur till IKEA på nyårsafton. 12 glas för 30kr. Plast hade antagligen blivit dyrare ;-).

Tog mig två dagar att diska och städa upp, en mycket trevlig kväll med andra ord.
Här i Kina är 2 januari oxå en helgdag så Rickard och barnen var hemma på måndagen.
Isabella ville visa er sin nya mössa och sin middag....hon åt hela fem portioner...nen när varje tallrik har storleken av en tugga så....

På tisdagen var det dags för barnen att börja skolan igen. De ville så klart inte gå men kom hem glada. Inga läxor denna veckan och tror att Oliver saknat sina vänner efter två veckor med lillasyster i hasorna.
Rickard tog tåget till Taizhou, en stad ca 20 mil söder om Ningbo. Geely har en fabrik där och han ska jobba där fyra dagar i veckan framöver. Vi vet inte hur länge det blir. Så jag och barnen blir ensamma i veckorna men å andra sidan får han tre-dags helger som kompensation.
Jag får sysselsätta Jackie under veckorna så e-biken får stå.
Själv spenderade jag 9h under tisdagen och onsdagen med att boka en resa till Fillipinerna, en ö som heter Boracay.
En av båra gäster på nyårsafton, Pernilles man Jacob, berättade för Rickard om detta paradis. Och eftersom Peter och Henrik (Rickards kompisar) inte kommer och hälsar på oss över kinesiska nyåret som planerat så fick vi plötsligt en vecka då Rickard är ledig utan planer.
Boracay är stället dit Rickard ville åka ;-)
Så fick börja leta efter en resa till vettigt pris. Vilket inte är det lättaste med en månad kvar till det kinesiska nyåret. Då allt ökar i pris. Tänk svenska fjällen på sportlovet, alla är lediga och vill åka iväg så vi höjer priserna!
Bara det att här har vi miljonstals människor som alla är lediga...
Sökte på varenda site för billiga flygbiljetter...men det ena var dyrare än det andra....men så går jag in på svenska Resecentrumgruppen....där fanns de! 10 000kr billigare än alla andra siter. wow!!!
Hade precis gett upp!
Så tillslut var resan bokad. 27 januari åker vi till White Beach, framröstad till världens bästa strand flera år på raken.
Vill börja packa idag.... ;-)
Annars har vi haft riktigt fint väder med upp till 23 grader senaste veckan. De säger att det är varmt för säsongen. Å andra sidan hade vi bara 6 grader förra veckan.
Har lite svårt för växlingarna...i tisdag var jag ute med stickad tröja, stor halsduk och dunjacka....i 18 grader...det blev lite varmt hahaha.
Måste börja kolla vädret innan jag går hemifrån tror jag.

Ja, då var 2016 över...året då allt vändes upponer. Ett helt ok år! Trots att det var året då jag tvingades dra ut tre tänder, inte åt fast föda på över tre veckor, låg på sjukhus en vecka och åkte skytteltrafik med barnen till drottning Silvias barnsjukhus. Men oxå ett år då jag inte arbetade en enda dag! Året då jag för första gången inte sänkte mitt golfhandikap. ;-)
Ett år då jag fick massor av tid med mina barn! Året då vi flyttade tvärs över jorden! Året då vi gifte oss! Året då vi firade 10år som föräldrar!
Gott nytt år på er alla!!!
Hoppas att 2017 är fyllt med lycka, glädje och nya äventyr för er alla.

  • 56 readers

Likes

Comments

Rickard tog ledigt måndag och tisdag och på måndagen regnade det så vi passade på att utnyttja de vouchers som vi fått till Dragonfly Spa.
Olga tog en massage och jag och Rickard fick varsin pedikyr. Tjejen som tog hand om mina fötter påpekade att det var länge sedan jag fick pedikyr....eh ja det var du som gjorde det sist...i början av september...borde kanske ta bättre hand om fossingarna. Hemma fixar man ju fötterna själv...här är det så billigt så får väl göra det oftare ;-).

På tisdagen hade jag lite olika ärenden så bad Jackie att plocka upp oss.
Rickard passade på att bjuda upp honom på lite julbord.
Skinkan var god och han gillade Kalles kaviar på ägg (!) men sillen var ingen favorit.

Idag onsdag är det packning som gäller för Olga halv fyra kommer Jackie för att köra henne till flygplatsen. Två veckor går verkligen fort!
Jag storstädar lägenheten och tvättar lakan. Om två veckor kommer nästa gäst. Barnens barnvakt Petrus kommer på besök.
Kyligt idag...bara 6 grader men solen skiner och värmer gott på balkongen.
Och Mau ligger i solen i fönstret och njuter.

  • 78 readers

Likes

Comments

Julaftonsmorgon började tidigt med nyfikna barn....
Vi brukar låta dem öppna en julklapp direkt på morgonen men idag behövde de inte öppna någon istället var lyckan stor nör de fann sina akvarium på matbordet.
Farmor Olga säger att de var de största kramar hon fått ;-)
Till frukost blev det så klart julgröt (jag fick mandeln!)

Sen en låååååång väntan på resten av julklapparna. Som retsamt stod i säckar vid granen.
Jultomten lämnar nämligen presenterna på natten till julafton här så de hann inte träffa honom... sen åker han till Sverige på julaftonseftermiddag och natten till juldagen är han i USA. Väldigt logiskt eller hur? fattar ju vem som helst att det inte skulle gå annars. ;-)

Efter en slapp morgon i soffan blev det svenskt julbord till lunch.
Julskinka, kallrökt lax, gravad lax, köttbullar, två sorters sill, potatis och bröd. Efteråt blev det lussebullar, pepparkakor och skum-snögubbar till kaffet.

Och så fick barnen dela ut julklapparna.
Stor glädje då paketen öppnades!

Resten av eftermiddagen blev det lek med allt nytt. Traditionsenligt blev det att lägga pussel på julaftonskvällen. Måste väl erkänna att mina barn får pussel i julklapp så att jag kan lägga det åt dem sen....
Barnen fick vara uppe så länge de orkade så vi passade på att videochatta med mormor Wanda och morfar Grover i USA eftersom tidsskillnaden är hela 13h.
Även bestefar i Norge fick ett snabbt samtal och mormor i Sverige så klart.
Tillslut orkade vi inte mer och kom i säng strax efter 01.

Juldagen blev det sovmorgon. Jag och Rickard passade på att gå till gymmet medan barnen plaskade i poolen med farmor.
Fram emot sena eftermiddagen bar det av mot Tianyi Square igen. Taxin vägrade ta oss alla i samma bil så Rickard och barnen åkte iväg medan jag och Olga väntade på nästa....som aldrig kom. Till slut klev vi på en buss istället. Vilket blev bra eftersom Olga gärna ville åka buss i Kina.
Lite reashopping i city kunde vi ju inte låta bli.

Sen vidare till Lao Waitan och middag på Bruce's.

En mycket trevlig julhelg!
God jul önskas alla vänner och familj!

  • 91 readers

Likes

Comments

Fattar inte att det är julafton i morgon. Haft 19 grader tisdag och onsdag.
Hade Jackie igen så åkte med Olga till outletcentret.
På vägen hem stannade vi och köpte henbes julklapp till barnen. Varsit litet akvarium. Kommer ha så lyckliga barn som vaknar i morgon.

Sen var det dags att förbereda inför morgondagen. Invigde nya eletriska köttkvarnen som jag oxå köpt på Taobao.
levererades i måndags och funkar så bra!
Nu blir det mer köttfärssås och pannbiff här hemma!
Idag är det köttbullar som ska rullas.

Tyvärr glömde jag ta upp den frysta skinkan (IKEA) igår så får se om den hinner tina. Annars får den griljeras på julaftons morgon.
Sillen är insmugglad av en av Rickards svenska kollegor som passande nog kom från Sverige denna veckan.
Rökt och gravad lax är dock tinad. Oxå från IKEA. ;-)
Börjar kännas som jul nu....

För två år sedan idag hade vi ett annat slags julfirande. Trevligt med påminnelse av Google.

  • 93 readers

Likes

Comments

På måndagen blev vi med husdjur igen. Anni och hennes familj åkte på semester i två veckor och vi passar deras 5 mån gamla kattunge Mau.
Han är fantastiskt fin, lekfull och gossig.
På eftermiddagen gick jag och Olga ner till Grand Plaza för att få manikyr och få fina naglar inför julen.
Efter middagen tog jag Olga bak på e-biken och åkte till COB för att shoppa lite. Hon var nog lite nervös i början men det gick jättebra.

På tisdagen lärde sig Oliver att laga egen frukost. Ägg och bacon, hans favorit.
Så nu kommer han inte svälta ihjäl om han är ensam hemma. ;-)

Jag, Olga och Isabella åkte till tempelmarknaden så att Olga kunde köpa lite souvenirer. När vi kom hem efter lunch mådde Olga inge bra och gick och la sig.
Där låg hon resten av tisdagen och hela onsdagen, stackarn.
På torsdagen hade vi Jackie och jag behövde handla inför julen så tog med Olga till Metro där de även har en bra fiskavdelning (hon äter inte kött).
De ringde även från optikern, hennes glasögon var klara så vi hämtade dem. Hon blev så nöjd.
Hem och lassar in varorna. Innan jag vet ordet av har Oliver haft ner en hylla i kylen. Den flaska med vitt vin jag precis ställt in går i golvet, i tusen bitar.
suck!
Så in på nätet till bästa köp/sälj sidan, Taobao. Nu MÅSTE jag ha en dammsugare för allt glas.... tog bara en skål, 5 glas och en vinflaska (och fyra mån) innan jag fick tummen ur.
Nu är den äntligen beställd och Anni slipper ha mig springandes för att jag vill låna hennes.
resten av eftermiddagen och kvällen förflöt utan missöden dock och kom i säng tidigt.
Skönt!

  • 91 readers

Likes

Comments

Lördagen spenderade vi i soligt väder på Tianyi ancient Library. Ett renoverat och bevarat gammalt kinesiskt "hem" från 1500-talet. Mannen som bodde där skapade ett väldigt bibliotek som sedan har fyllts på under århundranden av gamla rullar och skrifter. Underbar park mellan de fina husen. Rofyllt!
Var där med Karolina och Joel oxå om ni kanske minns?

Sen tog vi sen lunch på Pizza hut och besökte Tianyi Square tittade lite i affärer och åkte hem.

På söndagen ville Olga tillbaka till Tianyi Square så hon och Rickard åkte dit medan jag och barnen gick till poolen och pysslade lite hemma. Isabella var nervös för att hon skulle ha glömt bort hur man simmade ;-). Vi har inte varit i poolen sen Joel och Karolina var här.
Men hon simmade på så fint, inga problem där inte.
När vi skulle gå till poolen ville de inte byta om på plats utan byta om hemma och gå i morgonrockar. Tyckte inte det var ngn bra idé eftersom det var nio grader ute och även om det bara är typ 70m som man går ute så blir det väldigt kallt när man är blöt på väg hem. Men de gav sig inte.
Kan säga att de sprang hem efter badet.
Ibland vet en mamma bättre.
En lugn och skön söndag hade vi ialla fall.

En bra start på jullovet.

  • 96 readers

Likes

Comments

En lugn vecka har gått. Barnen hade inga stora läxor eftersom idag är sista dagen i skolan innan jullovet.

Rickard var borta mån-ons. Så jag och barnen fick mysa ensamma på kvällarna.
I onsdags var det julkonsert på skolan. Alla klasser från dagisgrupperna till nian uppträdde. De var sååå duktiga allihop.
Här är klass 1A och 1B.

Här är klass 4. Olivers klass.

Lite andra duktiga klasser.

Isabellas klass var utklädda till elefanter med färgglada mantlar. Temat var "kalejdoskop" och allt skulle vara färgglatt.
Olivers klass uppträdde till en låt som handlade om att vara glad och le.

På kvällen kom Rickard hem och jag passade på att ta en "Ladies night". Eftersom nästan alla åker bort över jul och nyår ville vi ses innan. Vissa åker hem, andra på semester.

På torsdagen var det "Polar express"-dag på skolan och barnen skulle komma klädda i pyjamas. För er som inte har barn så är Polar expressen en film med Tom Hanks om en pojke som blir upphämtad mitt i natten (i pyjamas) av tomtens tåg.
På torsdagen kom oxå farmor Olga från Portugal. Rickard och Jackie hämtade henne på flygplatsen medan jag snabbt städade lägenheten. Gud va fort det blir dammigt när man kör a/c hela tiden. Har på värme i lägenheten allt som oftast nu.
Självklart var oxå torsdagen den kallaste dagen hittills. Bara 5 plusgrader och kall vind.
Eftersom att Olga lämnat upp väskorna och fått sig en kopp kaffe bar det av till polisstationen för registrering. Borde ju gå snabbt...eller.
Tyvärr så var ju den personen på lunch just då. Kunde vi komma tillbaka?
Tur att jag precis pluggat klockan på kinesiska.
Så vi tog lunch på Subway.
Tillbaka och påbörjade processen denna gången var vi smarta och tog med oss Jackie in för att tolka. Vi måste fylla i två olika papper...men de behövde samma info på båda...varför två olika format? De var bara fotokopior så kunde ju lika gärna fyllt i ett och kopierat.
Sen måste vi vänta på en annan person som kommer med stämpel.
-När kommer han då?
-Nu...
En timme senare...
-Kan vi komma tillbaka i morgon?
Då kommer han som på beställning. Väntade de bara på att vi skulle tröttna?
Får ett certifikat som redan är stämplat sen får vi fylla i informationen själva och ta med oss hem. Kunde ha fyllt i vad som helst.
Hem och möta barnen.
På kvällen blev det kinesisk mat på "Grandmas house" mycket gott!

Idag fredag gick barnen till skolan för sista gången i år...jullovet hägrar.
Jag, Rickard och Olga åkte till Raffels för att beställa glasögon till Olga. Kan säga att de känner igen mig nu. Tredje paret vi köper på samma ställe.
Åt lunch, tittade i affärer och tog en fika på det franska bageriet.
Sen fick vi skynda oss hem för att ta emot barnen som inte behöver gå i skolan mer i år. ;-)

Nu tar vi helg.

  • 114 readers

Likes

Comments