View tracker

Ni ser rubriken. Jag har haft extremt mycket i huvudet de senaste dagarna. Därav inga blogginlägg.

Idag vaknade jag av att mobilen ringde vid 8. Tillbaka till lasarettet och ta om de där förbannade blodproven dom glömt att ta senast jag var där (så ingen frukost för min del,eftersom jag skulle vara fastande). En snabb runda in på kommunhuset för att hämta mitt jobb ID som inte ens gick att ta ut, för jag var tvungen att ha pin kod ,som jag så smart slängt i soporna. Och efter det så köpte jag 6 paket kaffe till mitt jobb,som jag har glömt köpa på typ ett halvår(så är det att ha ett minne som en guldfisk) Det blev inte direkt någon sovmorgon för min del. Åt frukost när jag kom hem. inser att klockan var 12 och att det var ju lite onödigt att kränga i sig gröt? när det liksom var lunchtid.

Har planerat upp att jag ska hinna med gymmet, visa lägenhet ,träffa saknade Joanna och sedan senare övningsköra med pappa.

uppbokad tisdag idag, men det är så jag vill ha det.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

View tracker


Ni får ursäkta tystnaden som infunnits sig i bloggen. Jag har varit på öland i helgen och har ej haft tid för att blogga. Idag bokade jag och mina vänner en resa till London. 1 december åker vi dit och stannar i fyra dagar. Jag som redan varit i London två gånger tidigare älskar dess kontraster. Från lugna hyde park till virvlande folktäta picadilly.

5 måsten i London

  1. Camden market-  Är beläget i camden. En stor marknad med allt i innehåll. Finns även en mat marknad med flera 100 olika matstånd där du kan beställa allt från indiskt till thailändsk och mer därtill.
  2. Oxford street-  Londons största shoppinggata med massor av affärer och stora varuhus
  3. Hyde park-  Olika aktiviteter under olika perioder av året. Under vintern har dom öppet på Winter wonderland som är beläget i Hyde park. En park med ett lugn över sig
  4. London Eye och big ben -   Dessa sevärdheter ligger vid floden Themsen
  5. Harrods-   Ett varuhus på flera plan med bara lyx shopping.


Enligt mig så är floden Themsen i sig en attraktion. Att åka med en av alla båtar som går på Themsen och se London från ett annat perspektiv.

Sen är det ju såklart ett måste att ta en öl på en utav alla londons tusen olika pubar


P

Likes

Comments

View tracker

  • Mysiga innekvällar med tända ljus
  • Att använda höstjackor med snygga halsdukar till
  • Halloween
  • För att jag fyller år
  • När solen lyser och träden skiftar i olika färger

Ni kan se mina senaste inköp på bilderna ovanför.

Likes

Comments

Sömnlösa nätter, koncentrationssvårigheter, humörsvängningar. Jag var KAOS när jag började lågstadiet. Mina föräldrar gjorde allt. Men fungerade inte en liten sak så slog hela dagen över till ett rent helvete.

För drygt 9 år sedan påbörjades min utredning, jag var 13 år. Mina föräldrar var i ett tillstånd där dom var tvungna att agera, för min och deras egna skull.

Mötena vi var på, där psykologerna fokuserade mer på mina föräldrar än på mig. Ja enligt dom så var det mina föräldrars fel att jag inte kunde hantera skolan eller vardagen. Jävligt konstigt om ni frågar mig, eftersom det var jag som behövde hjälp.

Man söker ju såklart hjälp från professionella yrkeskunniga människor som kan det här med att möta barn med särskilda behov. man öppnar upp sig framför psykiatriker man aldrig pratat med innan, och det enda man får tillbaka är att du inte tagit hand om ditt barn rätt. Varför det blev så, det vet jag inte. Det var väl fel folk i fel yrke.

Jag fick på papper att jag har ADHD. Hade väl inte den blekaste aning om vad det var då. jag kände mig bara väldigt kluven.

Och därmed att jag fick en diagnos, så kunde jag nu få medicin utskriven. Medicin som fick mig att koncentrera mig, hålla mitt humör på en jämn nivå, sålla bort tankar och få mer energi. Jag började ta medicinen strattera 40 mg. Hade som högst 80 mg. Biverkningarna var extremt jobbiga i början, jag mådde illa och kunde knappt äta. Jag sov dåligt om nätterna. Ett tag trodde jag aldrig att det skulle fungera, men sen hamnade jag på rätt dos. Allting gick mycket bättre i skolan, jag kunde fokusera och jag var jämn i humöret.

Jag har haft kontinuerliga möten med psykiatriker sen jag blev utredd för 9 år sedan. Jag kan nog räkna till att jag haft 7 stycken olika personer som jag fått gå igenom samma procedur med om och om igen. Vissa psykiatriker kunde inte ens svenska. Ibland undrade jag vad det var jag skulle få ut av mötena. Det var ett stressmoment att bara få träffa nya psykiatriker hela tiden.

I skolan fanns de få lärare som visste vad ADHD var. Det var till och med så att mina föräldrar fick förklara många gånger.Enligt mig tycker jag det är en del utav lärares utbildning att veta, eftersom varje elev ska anpassas efter sina behov. Det handlar egentligen om alla sorts diagnoser barn och elever kan ha. Jag vet inte, men det kanske finns delade meningar om det.

Det finns så mycket att ta upp, som lärare måste tänka på när dom bemöter barn med diagnoser. Hade bara kunskapen funnits där förut så hade det varit så mycket enklare som lärare att förstå och hjälpa. Jag vill inte säga att alla lärare haft ett dåligt bemötande. Men de där dåliga bemötandet jag varit med om har vägt upp mer än de bra. Jag vet att dagens utbildning ser annorlunda ut nu än förut. Och jag hoppas ju att det finns större kunskap för det nu.

Jag är så oehört tacksam för att mina föräldrar insåg att jag behövde hjälp. utredningen är lång , men det är värt det. Hade jag inte haft min medicin så hade jag inte klarat av skolan. Och jag vet att ni är många där ute som känner igen er. Många som jag pratat med som aldrig riktigt fick den hjälpen när de egentligen behövde det som mest.

Jag fick lära mig att tänka när jag haft en jobbig dag" imorgon är det en ny dag med nya tag" Och för mig handlade det mycket om att starta om och fundera ut vad jag kunde göra bättre nästa dag.

Det är viktigt för alla människor att tänka så.

Likes

Comments

Min största idol och kvinnliga förebild. Såg henne för första gången i sommras. Jag var helt lyrisk, sjöng och skrek till alla låtar. En sån känsla är man bara med om några gånger i livet.

Hennes senaste uppträdande i VMA visar verkligen vilken fantastisk bra artist hon är.

Lyssna och njut!

Likes

Comments

Idag har dagen bestått utav städning,gym och jobb. Kom nyss innanför dörren. Mer inlägg dyker upp imorgon. Jag är helt enkelt för trött för att skriva långa inlägg just nu.
Håller på och skriver ett långt inlägg om min utredning av adhd diagnosen. Den kommer upp här i veckan.

Likes

Comments


Igårkväll tog vi med oss kaffe och drog iväg på en liten utflykt. Denna badstrand ligger vid angelstad. Kösen heter sjön. Det var verkligen ett tillfälle att bara njuta av.

Likes

Comments

Godmorgon!

Frukost är den viktigaste måltiden på hela dagen, och enligt mig den bästa.

Havregrynsgröt med bärmix & cashewnötter

Rågmacka med kalkonskinka & tomat/keso

Ja ni ser ju själva, behöver ju inte skriva ner vad det är jag äter egentligen.

jag sov 8 timmar inatt. Och det har inte hänt på väldigt länge. Det som är skönt med våran lägenhet är att den är så ljus och luftig. Så för mig som har jätte svårt att vakna på morgnarna har det nu mycket lättare när det är ljust i sovrummet och när solen strömmar in genom fönstret.

Är idag mycket piggare, har känt av förkylning. Men den blossade aldrig upp. Hoppas på att hålla mig frisk nu under hösten och vintern.

Likes

Comments

Jag har under 9 år tagit medicin för min adhd. Mina föräldrar ansåg att jag behövde det för att kunna fungera normalt i vardagen och framförallt i skolan. Jag tackar mina föräldrar idag för att dom insåg det. Utan medicin hade det aldrig fungerat att fokusera och att lära sig något.

Strattera 60 mg har jag haft som dos de senaste 9 åren, vilket är en dos jag trivts med. Har innan dess haft 80 mg som var alldeles för hög dos för mig. Jag blev avtrubbad i huvudet och mådde väldigt dåligt vid morgonen. Jag började trappa ner för drygt ett halvår sedan till 40 mg. Jag började bli mer rastlös redan då.

Jag har idag varit utan medicin i snart 3 månader. Jag valde att sluta med min medicin för att se hur jag mår utan. Och jag vill inte påstå att jag mår toppen utan. jag tänker klarare nu, fast på ett mer negativt sätt. Känner mig väldigt osäker i vissa sammanhang. Listan går att göra lång.Ibland är jag väldigt glad och uppåt i humöret , vissa dagar är det sämre. Tankarna går inte att sortera längre och jag blir väldigt stressad över det. Jag tänker ju inte sitta här och ljuga för er.

Har börjat äta kosttillskott som ska få mig att må bra. Omega 3 för koncentrationen. Zenbev för sömnen och l-tyrosin för att öka min energi och mitt humör. Än sålänge känns det bra. Men jag vet att de dagarna jag mår dåligare så kan inte ens kosttillskotten hjälpa mig.

Jag har valt att börja om på nytt med medicin. Men denna gången med en medicin som heter elvanse.

Elvanse är amfetaminliknande preparat som ska öka både uppmärksamhet och koncentration, minska på impulsiviteten. Det är ett långtidsverkande medicin. Hur jag kommer må av medicin det vet jag inte, men det är värt ett försök.

Likes

Comments

Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (ett samlingsnamn för psykiatriska diagnoser)- ADHD, ADD, tourettes syndrom, autism, aspbergers syndrom, OCD(tvångssyndrom)

Jag tänkte berätta kort om varje diagnos.

ADHD- uppmärksamhetsproblem, impulsivitet, överaktivitet

ADD- Ouppmärksamhet, Trötthet, glömska (har samma symtom som ADHD men utan överaktiviteten, Till skillnad från adhd så har personer med add oftast dålig självkänsla.

Autism- Svårigheter med det sociala, svårt med kommunikation och inlevelse i sammanhang. Personer med autism hamnar oftast i ritualer och rutiner som personen gör varje dag. Svårt med sammanhang men lätt för att uppfatta detaljer.

Aspergers syndrom- Uppfattar saker bokstavligt, svårt med tidsuppfattningar, svårt med planering och organisation, oförmåga att förstå hur andra tänker och mår. Har specialintressen som personen fokuserar på och kan allting om.

Tvångssyndrom- Tvångstankar och tvångshandlingar. Ritualer som utförs för att dämpa ångesten. Ex: stänga av spisplatta flera gånger om. Tända och släcka en lampa ett visst antal gånger.

Tourettes syndrom- upprepade reflex liknande rörelser och läten som kallas tics.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Termen Bokstavsdiagnos används vanligast vid tilltal till ADHD och ADD.

Som i ovanstående så förklarade jag kort om de olika diagnoserna.

Vaför kallas det bokstavsdiagnos? För den som inte vet vad diagnoserna står för, ses det i bokstäver så som ADHD, ADD. Man skriver inte hela namnet. utan använder förkortning utav bokstäver. Därför kallas det bokstavsdiagnos.

Attention Deficit Hyperactivity Disorder(ADHD)

Attention Deficit Disorder (ADD)

Allt handlar om hjärnan och dess signaler. Vid områden i hjärnan som styr uppmärksamhet, impulser och aktivitetsnivå så sker en långsammare signal genom hjärnimpulserna än hos andra människor.

Vid för lite signalämnen som dopamin och noradrenalin så uppstår typiska symtom för adhd/add. Störningar vid dopamin yttrar sig i vardagen med sämre planering , samordning och organisering.. Signalämnet dopamin och noradrenalin har även betydelse för arbetsminnet.

Vid medicinsk behandling så har forskarna fokuserat på signalämnena dopamin och noradrenalin. Men enligt en ny studie så finns det även brist på andra signalämnen. Essentiella aminosyran tryptofan är en viktig byggsten för protein, detta proteinet gör att vi känner oss fokuserade och har lättare för inlärning. Den är även viktig för tillverkning av serotonin och melatonin. Serotonin och melatonin samverkar tillsammans, De styr humör och dygnsrytmen. Melatonin ser till så att du somnar och serotonin ser till så att du vaknar och känner dig utvilad. Tryptofanets direkta påverkan på dygnsrytm och sömn gör den högst intressant för sömnmedel. Personer med adhd och add har alltså lägre nivåer av tryptofan i kroppen, vilket i sin tur visar på att det även finns för lite serotonin och melatonin i kroppen

I nästa inlägg kommer jag prata om medicinering vid ADHD/ADD diagnos.

Likes

Comments