Livet i USA

Idag har varit en riktigt lång fredag - åkte nämligen på feber igårkväll... sov dåligt inatt och har mått riktigt dåligt idag. Både jag och min värdmamma har varit sjuka så dagen har ändå bestått av en del jobb. Nu ligger jag nedbäddad i sängen och ska snart sova, min värdpappa är nämligen bortrest så det blir jobb imorgon!

Har spenderat mesta delen av dagen i soffan framför Gilmore Girls, har definitivt haft mer spännande fredagar...

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Livet i USA, Tips

Har skrivit ihop ett inlägg med lite saker som skiljer sig mellan USA och Sverige - några så kallade kulturkrockar!

_______________________________________________________________________________

Skolorna:

Skönaste måste ändå vara drop of/pick up! Man kör bara upp vid skolan och där finns det lärare som hjälper barnen in och ut ur bilen och sen är det bara att köra vidare!

Har känslan av att många lärare är strängare här än i Sverige. Och man tilltalar lärarna med mrs/ms/mr.

Mina värdbarn går ofta på ASP (=after school program). Det är lite som fritids men med lektioner. Tjejerna tar till exempel shack efter skoltid men på skolan!

Något som är ganska hemskt men som visar mycket på verkligheten är att utöver brandövningar har man också så kallade "Lock Down Drills". Man övar alltså på vad man skulle göra om en skolskjutning startade.

Man tar med sig lunch och snack till skolan!

Socialt:

Människor är mycket mer sociala här än i Sverige. Här pratar man med folk i kön, på gatan, i affärer osv. Vanligaste frasen är förmodligen"how are you?" men ingen bryr sig om svaret, de allra flesta förväntar sig knappt ens ett svar!

Mataffärer:

De två största skillnaderna är att personalen packar dina varor och påsarna är kassa! Man får nästan alltid dubbla papperspåsar, och packade till hälften, annars går handtagen sönder... Saknar Icas plastpåsar!

Att köra:

Jag kör mycket bil här och det är väldigt stor skillnad mellan att köra i Umeå och San Francisco, minst sagt.

För det första kör i princip alla automatväxlade bilar här. Det är stoppskyltar i princip i varje korsning. Motorvägarna är också mycket större. Dom jag oftast kör på är ofta runt 4/5 filer.

Reklam:

Här verkar det finnas få regler för hur reklam får gå till. Till exempel så får man i Sverige inte hänga ut andra företag (tex konkurrenter) i sin reklam, men här jämför sig företag med varandra! Man marknadsför också andra saker, som man aldrig skulle se reklam för i Sverige. Just nu är det reklam för weed överallt!

Skatt:

Till skillnad från Sverige så lägger man till skatten i efterskott här. Alltså är det priset du ser på prislappen inte det slutgiltiga priset...

Doggybag:

Om man har kvar mat på tallriken på en resturang så blir man nästan alltid erbjuden att ta med dig resterna hem!
Likes

Comments

Livet i USA

Ikväll var det daga för månadens lcc-möte. Den här gången mättes vi hemma hos min lcc som bjöd på pumpkin pie, pumpkin cheesecake och annat gott och blandat!
Det blev en supertrevlig kväll, så kul att träffa så många i gruppen, är alldeles för dålig på att träffa alla ❤️

Likes

Comments

Tips

Regnperioden har kommit till San Francisco = mycket tid inomhus med värdbarnen! Jag tänkte därför samla ihop lite idéer.


1: Ha ett danceparty

2: Pyssel (här är pinterest din bästa vän, där finns oändligt med inspiration!)

3: Klä ut er

4: Gör trolldeg, enkelt recept HÄR.

5: Ha en spadag

6: Kolla i gamla fotoalbum

7: Bygg en koja

8: Baka

9: Ansiktsmålning

10: Gå ut och hoppa i vattenpölar


Likes

Comments

Livet i USA

Imorse gick jag upp tidigt för att hinna med gymmet innan jag började jobba kl 7.30. Trots att det tog emot att gå upp ur sängen så är det skönt att ha det gjort nu. Tycker hela dagen blir så mycket bättre om man börjar med att träna!

Nu sitter jag och äter frukost och ser tv. Lilla E ligger och sover så jag tar vara på lugnet. Snart ska jag dock gå och ta hand om tvätten.

Resten av dagen kommer bestå av en sväng till goodwill för att släppa av lite saker och sen fixa lite andra små ärenden 😊


Likes

Comments

Livet i USA

Något av det jag reflekterat mest över under min tid som au pair är relationer. Både relationerna hemma och dom nya man utvecklar här.

Jag har fått ett helt nytt perspektiv på mina relationer hemma och känner att distansen faktiskt gjort mer nytta än skada. Tycker det varit nyttigt att se vilka det är man saknar allra mest och vilka det är som ger energi istället för tar och därifrån bestämma var jag vill lägga min energi.

Jag känner att jag är ännu närmare många i min närhet nu efter 15 månader ifrån varandra och jag uppskattar dom på ett helt annat sätt nu. Innan var man så van vid att träffas hela tiden att man nästan tog det för givet.

Och känslan att få krama om alla efter så lång tid var så häftig!


Sen är det ju alla dom relationerna man utvecklar här också!

Mitt mål har alltid varit att hitta ett "second home" och det har jag verkligen gjort. Är så glad att jag har hittat en värdfamilj som verkligen tagit in mig i deras familj - och i deras släkt. För idag kan jag inte föreställa mig ett liv utan dom och jag är säker på att vi kommer fortsätta vara en del av varandras liv!


Sist men långt ifrån minst - de nya vännerna.

Jag har under mitt år mest hängt med andra au pairer och det har såklart både sina fördelar och nackdelar. Men det är väldigt skönt att umgås med folk som lever liknande liv och som vet hur det är att vara au pair. Just att alla är här på samma äventyr tror jag gör att man blir ännu närmare.

Likes

Comments

Livet i USA

Helgen har spenderats till största del med Emelie. Åkte ut till henne direkt efter att jag slutade på lördag.
Spenderade kvällen där med henne och hennes värdbarn. På söndag sov vi ut, åt frukost i säng och såg film. Sen tog vi oss ut på en lång promenad innan vi åkte in mot stan för luciaträning.
Efter luciaträningen åkte jag, Emelie och Joy hem till mig. Det blev kinamat och Temptation Island!

Likes

Comments

Sammanfattning av mitt år

Nu har jag alltså varit här i 1 år och 3 månader. Tänkte skriva att snart börjar nedräkningen, men ska försöka leva i stunden så länge som möjligt - men är väldigt dålig på det 😄 Jag har nu ca 7 månader kvar!

En del av mig är tycker att det är alldeles för kort medan en annan del av mig börjar se framemot att starta en ny fas i livet. Hursomhelst ska jag ta vara på varenda sekund av den tiden jag har kvar!

Fick besök av 2 kompisar från training school och fick visa dom San Francisco under en dag!

Kräftskiva med ett gäng härliga svenska tjejer.

Sen spenderade jag en vecka på Maui med min värdfamilj! En fantastisk vecka!

Jag och Julia tog en roadtrip till Water World!

Såg It med Elin.

Hängde med Matilda och Emma i Lafayette.

Malin kom och vi hade picknick på Twin Peaks.

SEPTEMBER

Labor Day firades i Lake Tahoe. Där blev det en till mini-kräftskiva.

Sen var det dags att säga hejdå till Julia - saknar henne såååå!

Som tur var kom mina bästa kompisar dagen efter att Julia åkte och vi hade två fantastiska veckor tillsammans. Vi hann med San Francisco, Los Angeles och San Diego!

OKTOBER

Sen var det dags för A´s födelsedagskalas!

Halloween närmade sig och jag pysslade med tjejerna.

Åkte på pumpkin patch med min värdfamilj.

Min moster kom på besök och vi firade halloween.

Likes

Comments

Livet i USA

Och så var helgen här igen! Så skönt. Dock jobbar jag några timmar imorgon, men sen kör jag ut till Emelie och hänger där till söndag!

Idag har varit en riktigt bra dag, men nu är jag trött. Har haft alla 3 barn hemma då tjejerna var ledig igår och idag.

Vi har bakat och myst i min säng med varmchoklad, kakor och högläsning ur Astrid Lindgren - böcker. Sen gick vi ut en sväng och hoppade i vattenpölarna efter morgonens regn. På eftermiddagen har vi bara hängt hemma och lekt!

Nu ligger jag och försöker skriva ihop ett inlägg om mina senaste 3 månader - har ju varit här i 1 år och 3 månader nu så det är dags för en sammanfattning av de senaste månaderna. Men tyvärr sammarbetar inte nouw så har fått börja om flera gånger... men förhoppningsvis kommer det ut snart!

Snart kommer Amanda över för en movienight!

Likes

Comments

Livet i USA

Min onsdag började tidigt, redan vid 5.15am var jag uppe då jag hade ett skypemöte med Cultural Care innan jag började jobba.

Resten av dagen har flugit förbi. Det har varit en riktig hemmadag. Min värdpappa tog hand om pick up idag så jag och lilla E har hängt hemma förutom 2 små promenader här i Noe Valley!

Efter att jag slutade så mötte jag upp Amanda på Starbucks i West Portal. Där snackade vi bort några timmar innan jag tog mig ut i ösregnet igen för att ta mig hem.

Nu ligger jag i min säng och har just svarat på lite mejl är klockan 10.30pm så jag ska sova!

Likes

Comments