Jag har fått en förfrågan om att dela med mig av erfarenheter och övningar för att bli en bättre ryttare, utan att rida! Jag tränar en hel del vid sidan av ridningen och har märkt vilken skillnad det gör på hästryggen! När jag fick frågan om detta så tänkte jag först att jag skulle göra en liten miniserie i kanske tre delar där jag delade med mig av övningar som jag tycker är bra och som jag använder mig av. Men ju mer jag har tänkt på detta ju mer "material" har jag kommit på så troligtvis kommer det bli ganska många delar i denna serie, där jag fokuserar på olika delar av kroppen och även på olika ändamål med träningen.

I denna första del så tänkte jag fokusera lite på varför man ska träna mer än bara ridning.

Ni som har läst min blogg ett tag har läst att jag skriver att jag tränar för att få en starkare ryttarkropp, vad menas då med det? Jo, när jag skriver att jag vill bli starkare så innebär inte det att jag vill bli det för att kunna ta starkare tygeltag, eller sparka hårdare med benen. Nej, detta betyder att jag ska få en stabilare kropp som orkar längre. Det betyder också att jag tränar mina muskler för att jag ska få kontakt med dem och kunna kontrollera dem som jag vill. Om jag tränar en muskel, dvs spänner den, så lär jag mig också hur det är att slappna av i den och det är detta som jag har nytta av i ridningen, anspänning-avslappning. Jag kan alltså ge en impuls till hästen, men också släppa den impulsen kontrollerat när jag vill. Om jag inte har kontakt med mina muskler, och styr de medvetet, så finns risken att jag antingen hamnar i ett starkt, statiskt läge eller ett slappt, svagt läge och inget av dessa två lägen är optimalt för att bli en effektiv ryttare.

En annan anledning till att träna vid sidan av sin ridning är för att bli mer liksidig och få bättre balans, och det är här yogan kommer in i bilden. Alla individer, både hästar och ryttare, är mer eller mindre oliksidiga. Tänk bara på hur svårt det är att skriva med "fel" hand. Men detta är något som man kan träna upp. Vi jobbar ju hela tiden för att våra hästar ska bli så liksidiga som möjligt, varför inte göra det med oss själva också? Och hur mycket lättare kommer det inte bli för hästen att bli liksidig om vi sitter rakt upp och inte viker oss åt något håll eller är starkare i ena sidan. Om vi är oliksidiga så måste hästen kompensera för det i stället för att vi själva gör det. Är vi liksidiga och sitter i god balans så kommer vi också att vara mera följsamma.

Den tredje komponenten till en lyckad ridkropp är kondition. För att orka genom hela passet med samma höga fokus så är bra flås att föredra. Många kanske inte får så hög puls under ett vanligt ridpass att de känner att de borde träna kondition, men det är viktigt ur fler aspekter. Forskning har visat att man höjer sin koncentrationsförmåga om man har bra kondition och fokus är något som vi behöver ha under hela vårt pass. Eftersom vi håller på med levande varelser i ett förhållandevis högt tempo och som kräver teknisk förmåga så är det extra viktigt att kunna hålla koncentrationen uppe under lång tid.

Så, det är många delar som måste tränas för att bli en bättre ryttare och jag ska försöka täcka in så mycket som möjligt i denna serie. Här kommer ett exempel på delar som jag tänkte fokusera på i denna serie:

Ben/rumpa

Mage/rygg

Överkropp

Smidighet/kroppskontroll

Balans

Kondition

Jag kommer att fokusera på övningar man kan göra hemma utan avancerade redskap eller att det behöver ta så mycket tid, allt för att effektivisera vardagen. Till att börja med så vill jag tipsa om ett gammalt inlägg som jag tidigare skrivit medans jag skriver ihop den nya. Inlägget hittar ni här

Hoppas att ni vill följa med mig i denna resan mot att bli en bättre ryttare! Kommentera gärna om det är något som ni vill att jag tar upp eller har någon superövning som ni tycker att jag ska testa!


Likes

Comments

​Startade denna fredag på bästa sätt genom att vara uppe med tuppen och träna Yoga innan jobbet. Jag vaknade till och med 20 min innan alarmet idag, men det berodde mer på att jag trodde att jag försovit mig än på att jag var speciellt pigg. Nåja, väldigt skönt och lagom pass för min kropp som inte alls är lika trött idag.

Darlingh har vilodag i dag så det blir bara en tur till stallet idag för mys och lite massage. Hon känns fantastiskt fin i kroppen just nu, när jag kände igenom kroppen på henne så var jag nästan lite förundrad över hur mjuk hon kändes, kunde inte hitta något alls faktiskt, vilket känns jätteskönt! Till och med ryggen känns supermjuk hela vägen, tror aldrig jag har känt det så på någon häst innan faktiskt.

Sen är jag själv hemma ikväll, bara sällskap av Alfred och det ska bli jättemysigt. Jag har alltid varit lite av en ensamvarg och uppskattar att få vara själv ibland. Då kan man nämligen göra precis som man vill, utan att behöva ta hänsyn till någon annan. Man kan äta precis hur onyttigt som helst, när som helst, titta på vilket program man vill på TV, ligga i soffan i sina skönaste myskläder (inte för att det hindrar mig annars, men, men) och gå och lägga sig när man känner för det, eller varför inte rent av somna i soffan (det gör jag visserligen annars också..). MYS! Funderar även på att ta hem Darlinghs träns och putsa det riktigt noga, hmm får se om jag orkar det. Jag har även fått för mig att jag är sugen på att bara något gott, typ pavlova eller morotskaka, men problemet är bara att jag inte gillar att äta det så mycket att det känns onödigt att baka om ingen äter.

Jag ska även försöka hinna skriva första delen i min nya serie om träning för ryttare som @linneawiding tipsade mig om att göra. Så om ni vill få tips på övningar att göra för att bli en bättre ryttare så titta in här igen under de kommande veckorna. Jag har mycket material på lager :)

Likes

Comments

Jag har verkligen varit duktig med träningen på sista tiden, både ridningen och alternativträningen. Under de senaste 17 dagarna har jag fått in 22 träningspass, 11 ridpass och 11 "gym pass". Jag har också varit duktig med att variera gympassen mellan yoga, cirkelpass och spinning, allt för att få en så stark, smidig, uthållig och hållbar kropp som möjligt! Dock kände jag under passet igår att det var tyngre än vanligt och mjölksyran kom snabbare än vad jag är van vid. Vi skulle även avsluta med något som kallas godess squat, men då sa mina ben upp sig!

Jag hade inga problem att komma ner i positionen eller hålla balansen på tårna, men benen var så fulla av mjölksyra att de börja skaka hejdlöst! Jag har haft bendarr tidigare, men inte av denna kaliber, de skakade så mycket så det var helt otroligt och jag nästan började skratta av förvåning. Jag höll dock ut hela passet, jag menar det var bara 30 sek kvar, men efteråt var jag ordentligt sliten.

Planen idag var egentligen att gå på ett spinningpass på lunchen, men bara tanken på att jobba hårt med benen igen gjorde att jag nästan fick mjölksyra... Istället tog jag på mig ett par kompressionsstrumpor för att avlasta och återhämta benen. Ikväll blir det dock ett träningspass med Darlingh, tur att det inte krävs så mycket styrka för att rida henne!

Likes

Comments

​Igår gick inte allt lika på räls som det har gjort på sistone. Vänsterbytena började krångla. Det har hela tiden varit lite svårare att byta till vänster än till höger, även om det varit marginellt, men om det har blivit fel så har det alltid varit i vänsterbytet som det blivit fel. Höger är verkligen plätt-lätt (peppar peppar), där sätter vi alla byten, stora och fina på hjälpen, oavsett vilken linje vi rider på. Men till vänster har jag fått hålla mig till "trygga" linjer för att hon ska byta. Igår så fick vi problem med att hon antingen bytte före mig eller ett efter bak. Om jag förberedde noggrant och engagerade bak så böt hon direkt på halvhalten, men om försökte lugna henne och hålla kvar henne i samma galopp så blev hon istället lite slapp bak och bytte därför efter bak. Tillslut efter ett par försök så hittade jag ett mellanting, men jag fick ta hjälp av spöet att peta på bakbenen just i bytesögonblicket för att hon skulle komma ihåg att ta med sig alla benen samtidigt. 

Det är inte konstigt alls att man får denna typen av "bakslag", Darlingh försöker nu själv vara duktig, samtidigt som hon inte är helt säker på hur rörelsen ska utföras och inte är stark och kvick nog. Det är bara att lugnt träna vidare så att hon blir säker i vad som förväntas av henne så att hon inte behöver gissa och då förekomma mig.

Likes

Comments

Titta på henne, hur fin är hon inte? Tydligen så krävdes det en proffs-fotograf för att fånga det, men vad gör det?

Efter att bröllopet var över och man var tillbaka in i vardagen igen så glömde jag helt bort bilderna från möhippan som Björn Billsten tog. Nu har jag dock fått dem och visar några här. Jag kommer dock att spara på några för att dela med mig av i senare inlägg. Dessa bilder är bra mycket finare än de mörka höst-rusk bilder som man tar nu.

​Tack till det här underbara gänget, tjejerna på Mosslunda och fotografen Björn som gjorde denna dagen oförglömlig! 

Likes

Comments

När man läser titeln så skulle man lätt kunna tro att inlägget kommer att handla om Alfred, det är ju trots allt en av hans absoluta styrkor, att kunna vara helt avslappnad. Men igår var det faktiskt Darlingh som var totalt avspänd, både i kroppen och i knoppen.

Redan när jag började skritta fram så kände jag hur avslappnad hon var, långa mjuka steg med sänkt huvud. Man ska dock inte förväxla brist på energi med avspändhet, för även om hon var lugn och mjuk så gick hon med energiska steg och var hela tiden uppmärksam på mig. Känslan i traven var helt magisk! Hon var så följsam och lätt utan för den delen bli sladdrig eller riskerar att vika sig i sidan, bara självbärig och mjuk. Jag galopperade lite i båda varven innan jag återigen gjorde några byten, och precis som dagarna innan satte hon dem utan några problem. Jag bestämde mig då för att det räckte för henne, och joggade ner med en riktigt låg och lång form, fast fortfarande i balans. Det blev ett riktigt bra ridpass, även om det var kortare och lättare än vanligt, men det är viktigt att variera passen både för att få hållbara hästar, men också för att de ska känna sig stimulerade mentalt och inte att alla pass ser likadana ut.

Hade faktiskt samma snygga outfit på oss igår. Måste säga att detta är en av favoriterna, eller vad tycker ni?

Likes

Comments

Vanligtvis efter dagar när vi har varit iväg på "äventyr" så brukar Darlingh få lika många dagars vila som vi varit iväg för att hinna återhämta kroppen. Dels så blir det lite hårdare träning än när vi är hemma, men framförallt för att hon blir väldigt sliten av att åka. Darlingh har aldrig varit speciellt förtjust i att åka transport, det har blivit bättre sedan vi köpte lastbil, men hon tycker inte att det är speciellt kul. Det är inte ovanligt att hon är svettig redan efter bara 10 minuters resa. Därför tycker jag det är viktigt att hon får vila, man märker det tydligt på henne annars.
Efter dessa dagar så tyckte jag dock inte att det verkade ha slitit så mycket på henne, och när jag såg henne busa runt i hagen igår så tänkte jag att hon nog orkar med ett pass  trots att hon bara vilat en dag. Och det gjorde hon! Hon hade energi så det räckte och blev över.
Nu när vi verkligen är igång med bytena och inte har någon tävling inplanerad så tänkte jag hålla lite fokus på dem den närmsta tiden för att försöka befästa dem ordentligt.  Jag började som vanligt med en skänkelvikning och satte sen bytet direkt efter. Sen testade jag en lång diagonal, en kort diagonal, vända över ridbanan, från förvänd, ja alla tänkbara linjer och hon satte byte efter byte! Endast ett var ett efter hjälpen och det tar jag helt på mig själv då jag krånglade till hjälpgivningen.. Så duktig hon är, detta är verkligen inga problem alls

Darlingh och Alfred konfererar efter ridpasset om vad som kan förbättras tills nästa gång 

Likes

Comments

Som jag skrev i fredags så var jag och Darlingh iväg på två riktigt bra träningsdagar på Högdalen. Darlingh skötte sig jättebra som vanligt. Hon har dock mycket mer energi än tidigare nu nät vi åker iväg och är lite mer "spänd" och taktar lite när jag sitter upp. Det är tredje gången jag känner detta nu, första gången var på Paulinda träningen, andra på tävlingen och nu här. Om jag bara håller mig lugn och konsekvent så slutar hon, men det är ändå lite ovant. Den höga energinivån håller dock i sig under hela passet och hon är superrolig att rida när hon är så. Även Cilla tyckte hon var rolig som visade mer personlighet, hon sa att hon börjar visa den diva som hon verkligen är.

Det är helt underbart att hon är piggare och har mer personlighet, jag tar det som ett täcken på att hon nu mår riktigt bra, inte ont någonstans längre. Hon har även börjat busa lite i hagen vilket hon inte direkt har gjort sedan hon var liten. Det kan ju också bero på att hon har börjat få mash och blivit pigg av det, men jag gillar det och får bara lära mig att hantera denna nya, lite livligare Darlingh.

Torsdagens pass fokuserades på lösgjordhet och övergångar, både inom och mellan gångarter. Vi red även skolor i lösgörande syfte på volten. Samma sak här korta sträckor och många "övergångar" mellan rörelserna.. Jag fick höra att jag skulle vara kvickare i mina hjälper, vägra bära runt henne och se till att hon tog mer ansvar själv. Var har jag hört det tidigare? Snacka om att få smaka på sin egen medicin!

Men det visar bara att man alltid kan bli bättre och det är ovärderligt att få hjälp från marken så att man inte nöjer sig. Jag tror att det är en av de vanligaste misstagen man gör som ryttare när man rider själv, att man nöjer sig för lätt. Så även om jag tänker att jag är noggrann med att inte bära henne så kan jag ställa ännu större krav på oss.

Under fredagens pass så ägnade vi oss lite mer åt rörelser. Hon var fin redan från början och Cilla tyckte att vi skulle börja med bytesträningen direkt. Jag har inte tränat byten för Cilla innan (började ju med det för tre veckor sedan..) så det skulle bli spännande att se hur det skulle gå. Vi började med att göra skänkelvikning som vanligt för att hjälpa henne att koordinera sig. Red rakt fram på medellinjen och la bytet, nemas problemas! Samma sak åt andra hållet, men när jag rätade ut så var hon så med på vad vi skulle göra att hon själv böt innan jag han ge hjälpen. Jag bara bröt av utan att göra någon affär av det, hon vill ju bara visa sig duktig och i nuläget är det bättre att hon byter för mycket än inte alls. Så, samma väg igen och nu gick det mycket bättre, hon gjorde ett fantastiskt byte med en så stor gest att jag såg hennes knä framför mulen! Jag gick sen in på diagonalen igen, men istället för att flytta ända till medellinjen så flyttade jag bara två steg innan jag rätade ut på diagonalen och böt när jag passerade X, klockrent åt båda hållen! Det räckte för dagen, så duktig som hon var och vi gick över ock tittade på skolorna. Vårt problem där är att hon gärna böjer halsen och tvärar för mycket, så vi jobbade med att få en bättre urskålning i hela kroppen utan att hon viker sig i halsen, så svårt, men så mycket bättre öppnor blev det när vi fick till det.

Nu blir det till att träna vidare på detta på egen hand i ett par veckor innan det är dags för nästa träningstillfälle. Känns som om vi tar enorma steg framåt nu. Fortsätter det i denna takten så kommer vi att bli farliga under nästa år!

​Vi jobbar vidare på att bli snyggare än såhär 😂😂😂

Likes

Comments

Igår kväll var vi ute och åt och gick på bio. Vi åt lite snabbt på K25 för att hinna gå på en tidig bio. Det låter kanske inte så romantiskt att äta på K25, men för oss har det faktiskt det. Det var nämligen där som vi hamnade efter vår första date. Vi hade då bestämt att bara ses över ett glas, och jag tänkte mig att det skulle ta 30 min, max 1 timme! När vi senare, 3 timmar senare, konstaterade att ingen av oss ätit gick vi till K25 och åt hamburgare. Tydligen betedde jag mig inte då som "en vanlig" tjej på dejt. Tydligen äter inte de med händerna 😣 men det hade jag helt missat 😂😂😂 Det gick ju bra ändå!

Nu sitter jag någonstans i Huddinge och tittar på Johan när han springer terräng-DM. Kallt är det, men Alfred hjälper till att hålla värmen.

Likes

Comments

Igår packade jag in Darlingh i lastbilen och styrde söderut till träning för Cilla. Fördelen denna gång var att jag slapp köra de 60 mil som jag vanligtvis brukar köra för en träning. Nu var nämligen Cilla på besök och höll träningar på vackra Högdalen, bara en dryg timmes resande för oss, så skönt. Darlingh kunde dessutom bo över i deras gäststall så vi slappa åka fram och tillbaka.
Sammanfattningsvis så kan jag väl säga att dessa två träningsdagar har varit magiska!
Jag tänkte dock att jag berättar mer om dem imorgon, för just nu sitter jag på tunnelbanan in till stan för en date-night med min man. Man får passa på när tillfälle ges, det är inte så ofta jag har tid för middag och bio en fredagskväll 😉

Godmorgon säger Darlingh

Likes

Comments