Så kom då vintern på allvar med en halvmeter snö men det brukar inte vara någon match för en Viking. Min trogna vän snöslunga Partner 300 på 11 hästar brukar aldrig svika mej och klara vilket snödjup som helst. Men när jag rullade ut den från garaget upptäckte jag till min förskräckelse att den vägrade arbeta , den bara slirade och vägrade kasta bort snön. Ja visst ja det är remmarna som är slitna , de som jag planerade att byta i sommar. Dessvärre fanns det fler snöslungeägare som upptäckts samma sak och väntetiden på verkstaden var ca tre dagar.

När jag efter de tre dagarna hämtat slungan upptäckte jag till min förvåning att den efter ett tag börjar slira igen. Nytt verkstadsbesök där servicegubbarna denna gång ger ett svävande besked kanske det blir ett större ingrepp denna gång som kommer att ta tid att fixa. Nä nu djä...r kan jag inte vänta längre, Kung Bore struntar i mina problem , snön bara vräker ner. Efter en kort förhandling med chefen får jag tillstånd att köpa en ersättare dvs en ny slunga. Ilfart till Coop Bolist där alla små och medelstora slungor är slutsålda men till min lycka finns det en 11 hästars kvar. När de rullar ut ekipaget är det ett enda stort paket på en pall , herregud hur ska det här gå hur ska den monteras ?. Inga problem säger kvinnan som sålt den " det klarar du på en halvtimme" har du prövat det frågar jag " nä men jag har tittat på" säger hon med ett förrädiskt leende.

Väl hemma i garaget påminns jag om den leende försäljaren , paketet innehåller massor med detaljer, kablar, hjul, skruvar och massa smågrejor. Med mitt tekniska kunnande tar det minst två dagar att få ihop ekipaget. Nu är goda råd dyra har vi någon ingenjör i bekantskapskretsen ? javisst säger chefen ring Mikko. Nu har jag den fantastiska turen att Mikko dyker upp på en halv timme och efter ytterligare en timme står underverket klart till start.

Under min kamp med slungorna har chefen ledsnat på att vänta och beställt traktorskottning för garaget under vintern. Dessutom har verkstaden ringt och gett positiva besked om den gamla slungan , det var bara ett litet fel som bara kostade en hundralapp att fixa. Summa summarum = nu hade jag alltså traktorskottning + två snöslungor till mitt förfogande nu kunde det vräka ned hur mycket som helst. Min äldsta trotjänare Partnern skickade jag snabbt iväg via blocket, medan min nya vackra blanka slunga med alla nya tänkbara tekniska finesser har börjat sin tjänstgöring. När vi elegant glider fram genom snötäcket kan jag nästan höra min gamle fars ord " man ska inte skämma bort kroppen".

Av detta kan man lära att inte skjuta upp något som har med snöröjningen att göra, det kan bli kostsamma erfarenheter.


Citatet: Man hatar aldrig Sverige så mycket som när man står och skrapar rutan med bankkortet utan vantar. (okänd)
Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

I dag är vi ute på långpromenad för första gången i år i ett uppkört skoterspår. Den bleka vintersolen kryper långsamt upp över horisonten, temperaturen  -20 är lämplig för långa promenader. Vi har verkligen väntat att snödjupet ska vara tillräckligt för att snöskotrarna ska åstadkomma ett lagom hårt underlag. Nu är den dagen kommen och vi vandrar fram i det gnistrande vita landskapet. Ja vandrar och vandrar hundar i allmänhet vet inte vad vandra innebär Klara är inget undantag. Utan koppel känner hon friheten och sträcker ut, full rulle i spåret precis som om det vore den sista dagen i frihet.

I dag fyller vårt grannland 100 år , landets korta historia är intressant inte minst kampen för frihet när den stora grannen i öster hotat. Jag har nyligen läst boken om det finska vinterkriget av William R Trotter (Fischer & Co) det är andra gången jag läser den. Intresset för krigslitteratur väcktes när jag som ung lyssnade på de hemskheter som många finländare drabbades av under vinterkriget.

Som ung grabb besökte vi min mors hembygd, i hemgården bodde då en morbror med sin finländska sambo. Hon var oerhört präglad av krigets fasor och berättade gärna om hur det drabbat hennes familj. En av berättelserna handlade om hennes bröder som bägge deltog i kriget. Vid ett tillfälle kom den äldre brodern hem efter att ha skildrat flera mil skjuten i benet. Blodet från skadan hade runnit ner i läderstöveln och delvis frusit fast till is. Hon berättade i detalj  hur de fick arbeta  för att frilägga skadan. Dessbättre klarade brodern benet men haltade kraftigt resten av livet. Den andra brodern klarade kriget utan fysiska skador men med bestående psykiska problem. 

Boken om finska vinterkriget handlar om - grymma och hänsynslösa strider under brutala arktiska förhållanden mellan 30 och 40 grader kallt. Modiga  enmansattacker på pansarvagnar, gerillakrig på skidor, ofattbar uthållighet, som lade grunden till Finlands kortlivade seger. När sedan Stalin kommenderade jättestora styrkor för att krossa finländarna så tvingades de ge upp kampen. Även om finländarna förlorade på slagfältet så lyckades de genom sitt motstånd hålla järnridån på avstånd och bevara Finland som ett fritt land.

Nämnda bok har vunnit amerikanska Finlandsstiftelsens litteraturpris och är väl värd en läsning.

Citatet:   När Stalin säger dansa då dansar en klok man ( Nikita Chrusjtjov)

Likes

Comments

Så glider jag långsamt in i den trånga tunnel som magnetkameran består av, vad gör jag här egentligen ,varför har jag försatt mig i denna situation? tunnelns diameter är bara 60 cm och jag som har anlag för klaustrofobi. Apparaten drar igång trots hörselskydd för den ett otroligt oväsen.

Nåväl jag ligger där av egen fri vilja och har skriftligen samtyckt med att ställa upp som deltagare i en forskningsstudie som kallas SPCG-17. Ett skandinaviskt projekt som i korthet innebär aktiv monitorering (uppföljning av cancers utveckling) Kameran tillsammans med annan regelbunden uppföljning är skonsammare än dagens metoder med upprepade biopsier.

En ny metod som förhoppningsvis innebär färre onödiga operationer och strålning. Forskarnas hypotes är att det går att behandla färre utan att fler blir sjuka och dör i cancern. I USA och England används metoden, nu ska SPCG-17 bilda underlag till att metoden inom några år ska kunna tillämpas i Sverige. Självklart har jag inte bara ställt upp för forskningens skull utan av rent egoistiska skäl, desto fler kontroller och uppföljningar desto bättre koll på den egna hälsans status.

Nu ligger jag där en hel timme och får inte röra en fena under behandlingen, bara det en prestation för en livlig kropp. Men jag har en förmåga att ta till i situationer som man inte själv kan påverka. Jag kopplar in mig i den andra världen , dvs i fantasin , där finns inga gränser där kan en timmes väntan vara över på nolltid.

Jag kan se min person i framtida generationers släktforskning, där sägs  att " gubben gjorde inga större avtryck i historien men han betydde mycket för forskningen" eller kanske min gravsten i stället för namnet pryde med texten SPGC-17. Då skulle kyrkogårdsbesökarna få något att fundera över, att googla på. Kanske en staty skulle resas där jag håller upp en fackla med texten " han banade vägen för den moderna cancerforskningen". Dessutom alldeles gratis, ja just det gratis? får man inte någon ersättning för det? för timmen jag offrat i forskningens tjänst. Kanske jag skulle kräva åtminstone en liten förbandslåda med plåster. Nä jag vågar inte skämta med personalen så här första gången jag ska ju hit igen. Om skämten missförstås kanske jag får smaka på högre fart på magneterna nästa gång.

Plötsligt avbryts mina äventyr av sköterskans röst i hörlurarna " mår du bra" ja visst men en öl och macka skulle smaka här i tunneln, " det tar bara fem minuter till för en sista tagning säger hon. Så är magnetresan över och jag traskar ut från den grå sjukhusbyggnaden med känsla av att ha tillfört ett viktigt bidrag till den framtida sjukvården.


Citatet: Efter trettio har kroppen en egen vilja (Bette MidlerLikes

Comments

Nyligen fälldes domarna över den jakthärva där flera björnar, lodjur och järv tjuvskjutits dessutom har några plågats till döds genom strypning med stålvajer mm. Av de fem åtalade fick tre fängelsestraff, löjligt låga straff som måste betecknas som rena julafton för de dömda.

I ett fall hade åklagaren yrkat på fem års fängelse, det blev ett år och fyra månader, ett annat yrkade åklagaren tre års fängelse det blev ett år och tre månader, i ett tredje föreslag åklagaren två års fängelse det blev ett år. Trots att bevisningen var god valde tingsrätten en ynkligt låg straffnivå. Polisen hittade en björnskalle i en av männens frys, i det fallet blev ingen dömd. Det är svårt att förstå hur dessa män är funtade när de väljer att plåga djur på detta sätt.

Bevisningen har varit, hemlig telefonavlyssning, tillsammans med bilder och filmklipp i de åtalades telefoner. Samt rutter som funnits i beslagna GPS sändare. Dessutom vapen och ammunition som männen saknar licens för. Att kalla dessa män för jägare är skamligt det är bara ett gäng kriminella rovdjurshatare. Som lyckas komma undan lindrigt på grund av tingsrättens domar. Att inte lagregeln om" synnerligen grovt jaktbrott" tillämpas är märkligt, den kan ge upp till tre års fängelse. Nu har regeringen uppmärksammat de lindriga straffen för vapenbrott och lovat en skräpning inom kort det är verkligen behövligt.

Att tre av männen är renägare bättrar nu på fördomarna mot renägare och samer i allmänhet dvs att de skulle ta alla chanser att skjuta alla rovdjur som går att spåra upp och lura in i fällor. Naturligtvis är inte alla samer och renägare tjuvjägare och rovdjurshatare, men de bör i större utsträckning vara uppmärksamma på när och var olaglig jakt förekommer. Det är svårt att tro att de dömdas hantering av rovdjurskropparna och pälsarna kunnat ske helt obemärkt från omgivningen.

Citatet:  När Anton i Tornedalen drog up på veckolånga jaktturer i skogen gav han sin 6-årige son noggranna instruktioner.

- om länsman är i trakten så täck över mäsken, kommer jaktkonsulenten så lägg halm över älgköttet. Och kommer symaskinsagenten så sitter du i mammas knä hela tiden.

Likes

Comments

I dag känner jag mig på ett ovanligt gott humör när jag vandrar mot den grå sjukhusbyggnaden. Jag har på morgonen läst min journal på webben och sett att de senaste proverna var oförändrade sedan Augusti månad, det känns verkligen positivt.

Hissen fyra våningar upp och så står jag åter i väntrummet där så många oroliga före mig väntat på läkarnas besked. I dag är det ovanligt tomt, i en hörna sitter en liten gubbe med en kvinna som ser ut att vara hans fru. Mannen liten mager och blek stirrar oavbrutet ner i golvet medan frun fördjupar sig i en sliten damtidning. I takt med att minuterna segar sig iväg börjar jag känna en växande sympati för mannen och finner tystnaden allt mer plågsam. Vad oroar han sig för? är det ett läkarutlåtande eller kommande operation?

Jag bestämmer mig för att nu är det dags att bryta tystnaden. "Vilket tråkigt väder i dag och fortsätter med -Varför är du här ? vad är det för fel på dig? Gubben lyfter sakta blicken och mumlar något ohörbart, hans kvinnliga sällskap lyfter tillfälligt blicken från tidningen och utbrister torrt " han har cancer"

Ja med det är väl inte så ovanligt nu för tiden det har jag också. Så får jag då chansen att lyfta mina kunskaper på området, de som jag genom åtskilliga timmars läsning både på nätet och diverse tidskrifter från sjukhuset tillägnat mig. Du förstår att det är en av de naturligaste sjukdomar du kan få numera, tänk på att nästan 10000 andra får det beskedet varje år , nära 25 personer får beskedet varje dag med andra ord vi är i gott eller man kanske ska säga ont sällskap.

Många lever med cancern livet ut utan att veta om den , av de 10-15 procent som diagnostiseras är det bara 2-3 procent som dör av den. Menar du det säger den lille mannen hur ska man få reda på hur det går ? Nu är han verkligen intresserad av mina kunskaper till och med kvinnan har lagt tidningen åt sidan. Hon frågar försiktigt "jobbar du här"? nä det gör jag inte men jag har tvingas studera ämnet ordentligt. Uppmuntrad av mina lyssnares intresse fortsätter jag min informationsstund. Du ska fråga läkaren vilken riskgrupp de tillhör, liten, mellan eller högrisk. Tillhör du de två första kan du med största sannolikhet dö av någon annan sjukdom inte av cancern. Om du däremot tillhör högrisk gruppen kan det bli problematiska år framöver, naturligtvis beroende på hur behandlingarna fungerar.

Nu har stämningen i rummet förändras och paret överöser mig med frågor, ungefär liknande jag ställt till mina läkare och specialister jag kan därför de riktiga och ibland tvetydliga svaren. Om det blir operation så kan jag försäkra dig att den är helt smärtfri . bara efter några timmar rullades jag ner till IVA från operations avdelningen. Ytterligare några timmar var jag tillbaka på avdelningen helt smärtfri , även när bedövningen släppt fantastiskt, jag hade oroat mig helt i onödan. Så fortsätter jag beskrivningen av den fina servicen allt från den goda maten till de snygga sköterskorna på intensivvården. För att inte tala om min nattsköterska som dessutom var hundägare. Det sistnämnda uttrycket är viktigt eftersom jag anser att djurägare i allmänhet besitter ett större mått av empati än andra.

Titta på mig nu är jag positiv och återfått tron på framtiden går på uppföljning och regelbunden kontroll , vad kan man mer begära. Du ska bara ta det lugnt kom ihåg att de flesta av oss går rakryggad ut på framsidan det är bara en liten grupp som skjuts ut på baksidan.

Nu avbryts jag av en röst i korridoren " Nilsson....Nilsson kom nu det är din tur" Den lille mannen vandrar iväg med snabba steg följd av hustrun som vänder sig om och säger" det var trevligt att träffa dig och ta del av dina positiva erfarenheter". När jag lämnar sjukhuset några timmar efteråt undrar jag vilket besked paret fick och om min information lyfte dem inför beskedet. Nåja jag slog i alla fall ihjäl en lång väntetid och förhoppningsvis lugnade paret inför deras läkarbesök.


Citatet: Now I Lay me down to sleep. Pray the lord my soul to keep. If I die before I Wake. Pray the lord my soul to take,

Likes

Comments

Efter att ha sett och hört den senaste partiledardebatten i TV undrar jag hur många politiker betraktar väljarna. Kan det  verkligen vara så lätt att dupera med så enkla påståenden och argument. Många förslag måste vara avsedda att skrämma väljarna för motståndarnas politik i stället för att föra fram sin egen. 

Märkligt fick  Ebba Busch Thor KD  beröm i kvällspressen för sin insats som för mig framstod som verklighetsfrämmande. Hon gjorde bl.a. en lång utläggning  för hur den av regeringen föreslagna flygskatten skulle drabba glesbygden hårt med allvarliga  effekter på utvecklingen. Hon påstod att många skulle tvingar flytta  på grund av skatten.  Går ett sådant löjligt och korkat påstående hem bland väljarna? flygskatten innebär en merkostnad per biljett med 60 kr. dvs ungefär vad et kopp kaffe kostar på Arlanda skulle den skatten få den effekt som Busch Thor påstår, naturligtvis inte.

Skulle flygskatten tvinga tex Norrbottningarna att skaka fram i gamla järnvägsvagnar 12 timmar till Stockholm ,i stället för en merkostnad av 60 spänn på flyget färdas en dryg timme till huvudkommunen, naturligtvis inte.

Tiggerifrågan blev ett annat ämne där Busch Thor anklagade regeringen för att den tog bort det sk gåvoavdraget. Dvs det avdrag som tidigare gavs till när större gåvor  skänktes till organisationer. Vad menade hon egentligen, Skulle vi få göra avdrag för penninggåvor till tiggarna? hur i all världen skulle det administreras.

Min skepsis har funnits länge för Kd;s politik jag har svårt att acceptera  den som delvis verkar vara byggd för att vilseleda väljarna. Ett annat exempel var när Alliansen avskaffade fastighetsskatten. Jag kan inte glömma när förre Kd ledaren Göran Hägglund  i Tv rutan presenterade förslaget. Äntligen har vi avskaffat det förhatliga skatten sade Hägglund. Men vad gjorde de i stället? De införde en fastighetsavgift samt införde en straffskatt på uppskjutna reavinster. Det senare har nu inneburit att många äldre drar sig för att sälja sin villa eller bostadsrätt för att de uppskjutna reavinsterna nu straffbeskattas årligen. Tacka Kd och Alliansen för det.

Naturligtvis ljuger inte politiker i allmänhet men de kan ibland undvika sanningen med förslagen. Tyvärr tror jag att många väljare går på det sättet att framföra budskapen, i stället för att kritiska granska innehållet. Politiker med sammetslen röst och mjuk framtoning säljer sitt budskap bättre än andra, frågan är om de är de som vi ska lita på i framtiden.

Citatet:  Jag har inget behov av en vän som ändrar uppfattning var gång jag gör det, och som alltid nickar till svar- det gör min skugga mycket bättre. (Plutarkyus 46-119)

Likes

Comments

En av Cornelius Wreeswijks gamla sånger tonar ut genom radion. Samtidigt hörs chefens röst från köket "just det du måste köpa nya vinterskor du kan inte gå med de gamla längre de ser för eländiga ut". Ser ut och ser ut, de är faktiskt jättesköna väl ingångna helt anpassade efter mina fötter sedan många år tillbaka. De har nästan vuxit fast med mig hur ska jag kunna byta ut dem efter alla dessa år tillsammans. I likhet med den yngre generationen behöver jag inte ens längre knyta upp dem utan bara trampa ner så sitter de som gjutna på mina fötter.

Nåväl efter en interndebatt över frukostbordet och chefens skarpa blickar är vi på väg mot stans största skoaffär. Väl på plats noterar jag att det är nästan bara kvinnliga kunder där, de är i klar majoritet var är alla gubbar?. Endast en enda liten gubbe sitter och provar dojor i ett hörn av lokalen.

Plötsligt går sanningen upp för mig karlarna bestämmer sig snabbt medan det andra könet tillbringar åtskillig tid runt hyllorna. För det manliga könet är skor något nödvändigt ont att ha på fötterna medan. medan kvinnorna sätter modet och stilen främst. För att leva upp till det rationella och effektiva könet har jag i förväg i hemlighet kollat på webben och hittat ett par snygga och inte minst prisbilliga skor som jag ska pröva.

Chefen drar iväg till en av de mest framträdande montrarna med de senaste skapelserna, men prislappen på dessa innebär en mindre chock Herre Gud, för de skorna  skulle jag kunna tanka bilen nästan fem gånger. Men det säger jag inte högt för det gillar hon inte att mina köp jämförs med bensinpriserna med det är ju trots allt den verklighet vi får leva i. Pröva de här säger hon och tar fram några blanka moderna varianter men de passar inte mina vackra fötter, alldeles för hårda och kantiga även om jag bara behövt betala tre och en halv tankning för dem.

Plötsligt ser jag mina skor från webben de står där lite vid sidan om och väntar på mig, jag skyndar mig att pröva dem medan chefen plöjer bland moderniteterna. Fantastiskt de passar nästan lika bra som mina gamla trotjänare, tjusigt ljusbruna och kostar bara två och en halv tankning.

På hemvägen börjar de första snöflingorna blandas tillsammans med regnet jag får därför tillstånd att i dag använda mina gamla slitna tills snöslasket dvs. stockholmsvädret passerat.

Citatet: " Varför gå den logiska vägen när det finns så många andra vägar" (Ernst Kirchsteiger)

Likes

Comments

Under mitt liv har jag haft förmånen att hjälpa människor både genom mitt fackliga och politiska engagemang. Fackligt lokalt när det gäller löner och sociala frågor. centralt när det gäller lagstiftning i många viktiga frågor. Sällan har jag ensam klarat lösningarna utan som en del av ett viktigt kollektiv både partipolitiskt  och fackligt. 

Men ändå känns de insatser som små och betydelselösa när man läser om de som med ett ständigt dödshot och med livet som insats, kämpade för att rädda utsatta grupper framför allt barn från död och förintelse under andra världskriget.

En sådan hjältinna var Irena Sendler som räddade åtskilliga judiska barn ur Warszawas getto. Hennes viktiga insatser beskrivs i en artikel av Ulrika Linden i tidskriften EXPOs senaste nummer.

Irena var medlem i den polska motståndsrörelsen och hade tillstånd att frakta in förnödenheter in och ur gettot. Med hennes kontakter och medhjälpare smugglades flera hundra barn ur  gettot via soptunnor, liksäckar, kistor till och med fraktades ett nyfött barn  ut i en verktygsväska. Till slut avslöjades hennes verksamhet av Gestapo och hon greps, hon misshandlades svårt bland annat bröts hennes ben och en arm av. Men trots tortyren vägrade hon att avslöja identiteterna på de utsmugglade barnen och deras nya identiteter. Hon dömdes till döden men räddades genom att motståndsrörelsen mutade en fängelsevakt så hon kunde rymma.  

I artikeln beskrivs hur hon långt upp i åren (hon dog 2008) hade mardrömmar där hon inte kunde övertala föräldrarna till  många barn om vikten av att smuggla ut dem. De oroliga föräldrarna ville ha garantier för att lämna sina barn. Men den enda garanti hon kunde ge var att alternativen var döden för barnen.

Det fanns många hjältar under andra världskriget Irena var en av dem, när man läser om deras insatser och öden bleknar det vi åstadkommer på hemmaplan. Samtidigt ska vi påminnas om demokratin är något vi får kämpa för att bevara. I synnerhet när vi får bevittna nazisternas stöveltramp på våra svenska gator. Den växande extremhögern flyttar fram sina positioner nu senast genom sin närvaro på bokmässan i Göteborg med högertidningen Nya Tider. Tidningen som påstod sig vara oberoende, men nu allt mer går extremhögerns ärenden.

CITATAT:  Det är en skam när Sverige ska styras av de som är minst lämpade för det.

                    (Högerns partiledare vid genomförandet av rösträtt för kvinnor)​

Likes

Comments

Nu är den ofrånkomligt här hösten alltså med alla skarpa färgväxlingar i naturen, men också med regn och stormar. Här i norr är naturväxlingarna skarpare än söderut det är därför jag trivs så bra här och inte kan tänka mig att flytta. För att inte tala om ljuset. Nu går vi mot den mörka årstiden när det bara är ljust några timmar om dagen, men det kompenseras på sommaren då vi har ljust dygnet runt. Säsongsväxlingar som det ibland tar tid för inflyttade att vänja sig med.

I dag strilar regnet ned när Klara och jag drar igång vår morgonpromenad det är stilla och folktomt efter vägen vi vandrar fram, vart har alla hundar och deras ägare tagit vägen? nu kommer den tid då alla tycks försvinna. Under sommarmånaderna möter vi ständigt glada hundar och deras ägare på våra promenader men nu syns de inte mer, har de gått i vinteride eller har inte hundarna samma behov av motion och uteliv längre.

Dessvärre finns det många hundägare som inte borde ha hund, de hinner inte med helt enkelt, många lever i en stressad tillvaro och faller kanske för barnens önskan att skaffa hund, den får ofta minimalt med motion och rastning helt beroende på årstiden och hur vädret är. Ibland enbart några snabbturer runt kvarteret. I de TV program som tar upp hund hanteringen av våra husdjur läggs oftast tyngdpunkten på hur dessa ska dresseras. Där missar man ofta att den viktiga delen att en ordentlig daglig motion är en förutsättning för en lyckad dressyr. En glad och lycklig hund lyssnar lättare på sin matten eller husses kommando

Varje dag möter vi en verklig hundvän en liten dam som har en vacker Karelare hon håller en hög fart på sina promenader och vi möter dem i alla väder såväl i regn som i snöstorm. Vi har noterat att hennes morgontur är ungefär lika lång som vår 45-50 minuter. Tänk om alla större hundar fick en sådan start på dagen.

Citatet:

Utan min hund skulle plånboken vara full, mitt hus vara rent mitt hjärta vara tomt

Likes

Comments

Klara blir sittande och stirrar anklagande på mig. Det gör hon när hon är missnöjd med något så kan hon bli sittande länge. Orsaken är den korta morgonpromenaden bara ca 20 min jämfört med den vanliga på ca 60 min det beror helt enkelt på att vi firade vår bröllopsdag i går och det blev lite sent, eller rättare sagt djävligt sent. Därför tar det lite tid att dra igång lekamen i dag. Med det är lite svårt att förklara för Klara så det krävs därför en längre promenad på eftermiddagen som kompensation.

Gårdagen började vi med en frukost på det anrika Statt hotellet som det hette förr på den gamla tiden. Den intogs i festivetssalen som det hette även då, maten och servicen var bra. Men det var lokalen, högt till tak fylld med stuckaturer och pampiga kristallkronor från förr som skapade en historisk Flashback. Den var här vi som unga ibland trädde in till danskvällar med stora förhoppningar. Då var oron främst vilken musik som skulle spelas, jazz var helt uteslutet då blev kvällen kortvarig. Det var bara skumma figurer som gnuggade runt på golvet till ett skräpigt saxofonljud, däremot långsam pianomusik var gångbar för tryckare

Danskunskapen var självlärd det gällde därför att spana in någon som verkade osäker och blyg och som kunde ta några felsteg på tårna med jämnmod. Det gick ju alltid att skylla på det halkiga golvet efter några felsteg. Även om dessa kvällar hade sina poänger börjar man fundera över vart tog alla kompisar och vänner från den tiden vägen, vad hände med dem?

Vart tog alla vägen? Några har dykt upp i tidningens dödsrunor andra träffar man på stan ibland. Gemensamt med dem alla att de sedan inte hittade sina livspartners på dansgolvet utan i andra sammanhang.

Var det då bättre förr? Nä det var det inte numera finns det gått om möjligheter att kommunicera träffa partners på andra sätt utan att larva omkring på något dansgolv och försöka ge intryck av färdigheter som inte finns. Den stora skillnaden nu är att alla kan resa obehindrat träffa människor i andra kulturer och miljöer. Kontakterna skapas inte i några rökiga danslokaler där gymnastiska färdigheter kan vara avgörande för långsiktiga förhållanden.

Med det förflutna har jag inget att göra, ej heller med framtiden. Jag lever nu.
(Ralph Waldo Emerson)

Likes

Comments