Så har det då hänt det som inte för hända. Jag har fått problem med min gamla skrivare min Canon 650, den kompis som troget tjänat mig i många år och alltid fungerat som kopiator, fotoutskrift mm. Vad gör jag nu, min tekniska rådgivare (sonen) befinner sig över hundra mil bort. Han som brukar vara mitt viktiga stöd vid inhandling av diverse elektroniska produkter.

Nåväl bra karl reder sig själv, en skrivare måste jag ha därför ställs min färd till en av de största elektronik kedjorna. Efter att vi på webben hittat en Canon skrivare som verkar fylla våra behov. Väl på plats möts vi av en blekfet försäljare med bakåtkammat hår (inga fördomar här inte).

I varje fall uppfyller han mina förväntningar över hur de ska se ut och uppträda. När jag beskriver mina önskemål strömmar en rad tekniska och obegripliga termer ur hans mun. Jag tittar vädjande på chefen som har följt med mig men hon rycker bara på axlarna, inget stöd där inte.

Vi låter den bleke rabbla på en stund och låtsas nicka förstående åt hans tekniska beskrivningar därefter dristar jag mig att fråga hur man kopplar upp den till datorn. Nu stirrar han på mig överlägset och utbrister ” kopplar upp det gör den självt via Wi- Fi ,det följer med en sladd men den behöver du inte”.Min följdfråga blir ”kopplar den in elen automatiskt också” nä det måste du göra själv ”säjer den bleke. Synd tänker jag då kunde den kanske ha snott lite el av grannen.

Väl hemma ställer jag upp den plastiga tingesten Canon TS 6000 fyller pappersmagasinet helt enligt instruktionen och stoppar in el-sladden. Först händer ingenting det flimrar bara en massa konstiga tecken på displayen. Sen händer inget heller, men sen skriver den ut min text med en rasande effektivitet, det bara sprutar ut papper helt enligt min önskan perfekt text och bild. Otroligt, nu kallar jag på chefen ”kolla vilken effektivitet utan sladd” men då händer något obegripligt den vägrar att fullgöra mitt kommando att skriva ut. Den är bara tyst trots otaliga tryckningar på knappen ”skriv ut”. I stället uppenbarar sig texten ”ingen signal” va fan då signal, den dög ju alldeles nyss?

Efter otaliga försök att skriva ut via det sladdlösa exemplaret tvingas jag ta till plan 2 dvs. ta fram den medföljande sladden och på gammalt beprövat sätt ansluta min TS 6000 till datorn nu fungerar den perfekt igen med sladd. Naturligtvis borde jag ha förstått att om något fungerar som det ska till 100 procent sladdlöst behöver man inte sända med någon

sladd, eller ?

"Alla såg äpplena falla, men det var bara Newton som frågade sig varför."
(Okänd)

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

I kväll föredrar vi en lugn Tv kväll. Chefen kollar den senaste trenden i rutan där fyra personer tävlar om vem som lagar den bästa maten. Maten i sig intresserar mig inte utan de sociala konflikter som uppstår när man bussat ihop olika människor från vitt skilda miljöer och bakgrund.

Det där med matkultur kan vara väldigt spännande det har vi upplevt under våra utlandsresor särskilt i länder där det engelska språket är nästan obefintligt.

Efter flera resor i Asien bland andra Japan och Taiwan hade så chefen bestämt sig att nu skulle vi besöka Kina det här var året 2004 alltså några år före olympiaden2008 . Det engelska språket var nästan obefintligt bland vanligt folk , regeringen hade visserligen satsat stort för att lära taxichaufförerna i Bejing lite engelska. Men i övrigt var det till att teckna och vifta med både armar och ben för att göra sig förstådd. Det var ovanligt med västerländska besökare vi blev ofta uttittade på landsbygden ,vid ett besök i Xian stannade en buss medskolbarn som samlades vid fönstren och skrattande pekade på oss. Västerlänningar kallades allmänt för långnäsor. Vid ett besök på landets första Mc Donalds i Bejing rusade några barn in före föräldrarna och fick något av en chock när de såg oss , de pekande på oss och retirerade skrämda bakom sina föräldrar.

Det var en trevlig resa där vi fick besöka alla kända kulturobjekt som den förbjudna staden ,muren, terrakotta armen mm. Studiegruppen vi reste med var liten eftersom det rådde fågelinfluensa i landet. Den allmänna oron att bli smittad hade därför begränsat deltagarantalet. Vi fick därför en jättefin service bl.a. med en svensktalande guide som rekvirerades från Vietnam bara för vår del.

En kväll i Bejing möjliggjorde programmet tid för egna utflykter och restaurangbesök . Första aktiviteten var att hitta en uttagsautomat förlokal valuta. Flera av våra resekompisar hade misslyckas med uttagen och tappat sina kort trots att de automater de funnit hade engelsk text. Efter idogt letande fann vi bara en med kinesisk information och chefen tryckte in sitt kort och simsala bim hon fick ut både pengar och sitt visakort. ”Va hur bar du dig åt ”undrade jag du kan ju inte språket ? ” nä men jag tryckte på texten som såg vacker ut ”utbrast hon !.

Nästa steg var att hitta en bra restaurang där var chefens strategi 1. välj alltid en med många gäster 2.studera gästernas ålder gärna yngre besökare. För övrigt är det ovanligt med dåligt käk i Kina dvs. risken att råka ut för magsjuka är nästan obefintlig eftersom de alltid kokar nästan all mat.

Efter en stunds letande hittar vi den ,ett stort matställe med massor med gäster. Vi tränger oss fram till ett bord och vinkar efter servicen. En liten servitris två äpplen hög träder fram men kan ingen engelska. Hon hämtar en äldre kollega som efter en stunds lyssnande skakar på huvudet och hämtar en karl som ser ut att vara någon form av chef. Tyvärr demonstrerar han samma obefintliga kunskap om det engelska språket och försvinner ut till köksregionen.

Nu börjar jag bli orolig hur ska detta sluta får jag inte min anka och chefen sin biff. Efter ytterligare en stunds väntan kommer en stor kines med stora hornbågade glasögon från köksregionen och tar bestämda steg med sikte på oss.

Äntligen en engelsktalande tror vi men icke , den store pekar på menyn och rabblar några obegripliga kinesiska fraser. Nu exploderar den annars så lugna chefen hon stirrar på mannen höjer kraftfullt rösten och med ett obegripligt tungomål pekar hon ömsom på menyn och på mannens mage. Nu händer det märkliga i takt med den häftiga kvinnliga attacken ser han ut att krympa i sin kostym, bockar artigt och försvinner bakom köksdraperiet.

Nu kan vi bara förvänta oss två aktiviteter ,att vi blir utkastade eller att vi äntligen får någon form av mat. Efter ytterligare en stund kommer två servitriser bärande på en hel anka och den största biff jag någonsin sett. Till detta fick vi in varsin jätteöl förmodligen en halvliters var. Det var en minnesvärd måltid vi orkade naturligtvis inte äta upp hälften av våra rätter med de smakade jättegott.

På hemvägen berömde jag naturligtvis min äkta hälft över tekniken att beställa maten. ” Men vilket språk använde du , du kan ju ingen kinesiska ?”nä men jag tog till något som lät bra och det fungerade ju ”

Citatet:

"Närma dig köket och kärleken med djärvhet"
(Indiskt ordspråk)

Likes

Comments

Den gångna veckan har media gottat sig i förre finanspolitikerns sk fylleskandal. Detaljer om hur han uppträtt på skärgårdsfesten har exploateras främst i kvällspressen. Vad är då sant eller inte kan vi lita på tidningarnas braskande rubrikereller är de bara spetsade för att öka upplagan ?

Jag har lärt mig av egen erfarenhet att vara ytterst försiktig när det gäller att lita på sanningshalten i många artiklar. Några exempel:

Under min riksdagsperiod i mitten på 80- talet kunde en dag läsas i kvällspressen att en riksdagsman blivit anklagad av en kvinnlig kollega för samröre med prostituerade. Naturligtvis blev uppståndelsen stor i synnerhet i vår läns riksstadsgrupp som utpekades ,den bestod då av fem män och två kvinnor. Det fanns därför inte så många att välja på , dessutom bodde 4 av oss män i riksdagshuset det var därför inte möjligt att umgås med utsatta kvinnor utan att det märktes.

Vem var då denna skummis , varför trädde han inte fram. Jag är var säker på att kvällspressen visste det men föredrog att spekulera för att sälja extra lösnummer. De skulle säkert publicera sanningen snart men det gjorde man inte .I stället växte historien och dagen efter kunde Expressen ien löpsedel med svarta rubriker publicera ”RIKSDAGSMÄN UTPEKAS AV SIN KOLLEGA, SÅGS MED GATFLICKA”. Under texten publicerades bilder på mig ochtre kollegor.

Chocken blev inte mindre eftersom vi såg löpsedeln utanför en kiosk vid ett konferenscentrum, där jag och min fru befann oss på en konferens för familjer med handikappade barn. Tankarna virvlade vad skulle vänner och bekanta tro ? , hur skulle jag uppfattas i de frågor som vi behandlade på konferensen . Vilken trovärdighet hade en politiker i handikappfrågor som hade umgicks med prostituerade ?

Under några dagar spekulerades det villt i media där vi var utpekade offer. Mycket därför att den kvinnliga kollegan vägrade att säga vem den utpekade var. Så småningom kröp sanningen fram det visade sig vara den äldre riksdagsman som bodde utanför riksdagshuset som varje dag passerade en prostituerad och en regnig kväll tyckte synd om henne och bjöd på mat. Naturligtvis hade denna historia inte blivit en bästsäljare om sanningen hade kommit fram ,men det fanns ett intresse att dölja den.

Även lokalpressen gör sina klavertramp men där kan man till skillnad från de stora kvällsdrakarna få dementi på felaktigheter. Ett sådant exempel producerade Norrbottenskuriren -88 där det påstods att jag ”riksdagsmannen” förlorat ett mål i kammarrätten där jag försökt dra av resor till arbetet mellan Töre och Luleå på 18.000 kr. Naturligtvis var det förbannad lögn och dikt. För det första har jag aldrig bott i Töre och därför inte dragit av arbetsresor dessutom kände de flesta till att riksdagsmän jobbar under veckorna i huvudkommunen och inte kan dra av resor dit och därifrån. Det som hedrade tidningen var att de dagen efter presenterade en ordentlig dementi.

Även myndigheter kan göra märkliga klavertramp. En dag fick jag ett brev från skattemyndigheten . Med en hotfylld attityd Jag skulle snarast betala arbetsgivaravgift för mitt nyuppförda fritidshus i Råneå ? Jag som inte ägde något hus där. Det var en period i mitt liv som var hårt arbetsbelastadjag hade helt enkelt inte tid att svamla med korkade handläggare på myndigheten. Jag skrev ett kryddat brev där jag i klartext tala de om vad jag tyckte om kvalitén på dess handläggare. Samt slutade med orden : Om myndigheten fortfarande anser att jag äger en fritidsfastighet i Råneå ska jag gärna betala avgiften under förutsättning att jag får reda på vart den ligger och får tillgång till nyckeln. Jag hörde aldrig av dem igen.

Citatet:Pressen är samhällets spegel en smaklös blandning av idealismen och prostitution. ( Erik Skinhoj)

Likes

Comments

Det är minst 25 grader varmt när jag följer i chefens spår i den blöta myren. Vad får denna lilla späda varelse all energi ifrån ? hon far fram som en stridsvagn i myrlandskapet. Kan det vara därför att hon slutade röka för två månader sedan, eller prestigen att finna de största hjortronen. Det märkliga är att hon gillar inte att gå ut med hunden eller plocka tomater i växthuset det är jobbigt. Men ute på myrarna i det blötaste eländet då går det undan.

Visserligen älskar jag den Norrbottniska naturen som jägare och fiskare. Men det betyder inte att plocka hjortron tillhör mina favoritnöjen. Jag hade gärna betalat marknadspriset de 200 kr kilot för att slippa denna blöta vandring. Men det är uteslutet efter chefen läst att huvuddelen av de hjortron som importeras kommer från norra Ryssland, som är ett av de mest förorenade områdena i Europa. Att köpa lingon är också uteslutet sedan vi sett de utländska bärplockarna plocka efter en av våra mest trafikerade riksvägar. Nåja lingon går ju lätt att plocka , även om våra bästa plockarkompisar övergett oss och flyttat söderut. Hur kunde de föresten svika oss och flytta till landsdelen där de inte har varken riktiga hjortron eller lingon , otroligt.

Jag avbryts i mina tankar av en bestämd röst ” strå inte där och fundera plocka det finns ju bär överallt” ja men hälften är ju omogna påpekar jag försiktigt. ”Det gör inget vi kommer tillbaka om en vecka replikerar hon”. Det här är ju ett toppenläge varmt och skönt och inga mygg alls sluta klaga och njut av stunden .Se på de stackars Västerbottningarna där snöade det i dag. Var glad för att du bor i landets vackraste och största län. Visst är jag glad för det men det underlättare ju inte jobbet med bärplockningen. Efter en stunds kollar jag försiktigt i hennes hink vad tusan hur hon kan hon plocka så fort, det måste bero på att hon har mindre hink än min.

Sedan kommer det förlösande ordern jag väntat på ,”du kan gå tillbaka till bilen ta fram fikat och släpp uthunden”. Skönt , aldrig har väl kaffet smakat så gott som vid hjortronmyren. Men det där att släppa ut hunden är inte lika lätt som det låter. Klara inbillar sig att alla renar hon ser är hennes lekkamrater och om någon renägare skulle observera det kan det sluta illa. Jag kan riktigt ser rubriken i lokaltidningen där renägaren interljuvas ” jag trodde det var en vit varg och sköt”. Därför begränsas Klaras utelekar och hon får tillbringa resten av tiden i den trygga bilen.

Efter någon timme börjar de mogna bären ta slut vilket är det enda avslut som chefen accepterar och vi är överens om att återkomma om någon vecka och ta upp resterade. Förr om åren kunde jag påskynda bär aktiviteten genom att försiktigt antyda att jag lokaliserat färsk björnbajs . För björnar gillar hon inte , men nu går hon inte på den bluffen längre så nu gäller det bara att kämpa till the bitter end.

På vägen hem upptäcker vi en nybruten väg förmodligen avsedd för skogsavverkning. Kanske vi testar den nästa gång den kanske leder till nya bärmarker eller bara till en återvändsplats. Ett citat fastnar i plötsligt mitt huvud ur”Alice i under landet”

Citatet:” Kan du tala om vilken väg jag ska ta?”

” Det beror på vart du ska”.

” Det vet jag inte”.

” Då spelar det ingen roll vilken väg du tar”.

Likes

Comments

Nu närmar sig de mörka höstnätterna, den tid då bostadsinbrotten ökar. Det är nu inbrottsligorna från Baltikum invaderar Sverige. Tidningarna producerar mängder med tips hur vi ska skydda oss. Försäljning av inbrottslarm uppnår toppnivåer.

Visserligen har vi bara haft ett inbrottsförsök när vi bodde centralt i stan för många år sedan men ändå. Jag har tagit intryck av reklamen om tjuvlarms fördelar och börjat larma upp huset. Det är inte lätt att hitta det tekniskt bästa till ett rimligt pris. Samt framför allt kunna hantera dem när de är monterade.

Efter larmen var monterade och testade slog jag av alla, trodde jag. Kvällen förflöt lugnt och stilla, Klara gick som vanligt och lade sig i sin säng på golvet i sängkammaren, även chefen äntrade sin säng och gled in i John Blunds värld.

Själv kämpade jag med en kriminalhistoria på en av TV kanalerna som aldrig verkade ta slut. När den äntligen gjorde det vid 12 tiden upptäckte jag att det börjat regna och blåsa hårt ute, och jag som inte stängt dörr eller ventilationen i växthuset och skyndade mig ut för att göra det.

Tyvärr använde jag en genväg till uteplatsen via en balkongdörr, det sker inte ostraffat om man glömt att stänga av larmet. Jag hann inte öppna dörren mer än några centimeter då gick larmet. Det blev ett våldsamt oväsen, Klara kom rusande jag hörde henne sladda bland mattorna i hallen för att snabbt gripa tjuven. Samtidigt vaknade chefen och kom springande med mord i blick. Själv blev jag något chockad av det våldsamma tjutandet och kom inte ihåg hur avstängningen gick till. Jag kan fortfarande höra hennes röst ” vad väntar du på, stäng av eländet för tusan” . Bara att hon svor var skrämmande nog det brukade hon inte göra mer än 2- 3 ggr per år, nu avverkade hon hela årskvoten på en gång. Vilken tur att det ännu var ljust så Klara upptäckte att det bara var husse annars vet vi inte hur det hade slutat. En vrålande 30 kilos amstaff stoppas inte så lätt.

Hur reagerar grannarna var min nästa fundering .Sedan chefen och Klara lugnat ner sig och återvänt till drömmarnas värld, gjorde jag några rundor på balkongen för att visa eventuellt nyväcktaatt husfar hade läget under kontroll.

Citatet: En dam kom fram till mig på gatan, pekade på min mockajacka och sa: 'Vet du att en ko mördades för att du skulle få den där jackan?' Jag svarade henne med ett psykotisk tonfall: 'Jag visste inte om att det fanns några vittnen i närheten. Nu måste jag döda dig med.'
(
Jake Johansen)

Likes

Comments

Så var det dags för årets allsångskväll på Hägnan , i år gästspelar Nanne Grönvall och Magnus Carlsson . Allsångskvällarna tillhör inte min prioritering men man ska inte gnälla jag får väl som det heter ” ställa upp ”. Som regel brukar dessa tillställningar bjuda på jättefint väder men i år samlas tunga mörkblå skyar över den förväntansfulla publiken. När showen börjar öppnar sig himmelen och de första dropparna faller.

Nanne Grönvall startar sin traditionella stil på scenen dvs. bredbent som Tina Turner skuttar hon fram och tillbaka med gamla kända slager . Magnus Carlsson är en positiv överraskning främst för hans fina scenframträdande verkligen proffsigt , att han dessutom sjunger riktigt bra live det förvånade mig . Han var den stora behållningen i uppträdandena.

Det enda jobbiga med dessa allsångskvällar är när artisten går ner i publiken och lånar mikrofonen åt någon halvstarrig gubbe eller kärring för att sjunga refrängen. Publiken består till 70 procent av personer över 60 år många vars stämband förmodligen inte används för sång de senaste 20 åren. Det låter helt enkelt fördjävligt och förstör mycket av den stämning som artisterna byggt upp. Men är det allsång så är det , till och med chefen klämmer till med i några välkända visor.

Under showen börjar delar av publiken komma upp i varv , en rundnätt dam framför oss 16 äpplen hög och 18 bred svänger runt i takt med musiken och sjunger alltmer högljutt . Hon har faktiskt en bra röst väl värt att lyssna till . Hennes gubbe uppskattar inte vare sig dansen och sången han ser sig generat omkring lätt röd om kinderna , han försöker bromsa fruns miniuppträdande utan framgång. Själv har jag lust att dämpa hans oro genom att trösta honom med orden ”ta det lugnt hon har en riktigt bra sångröst”.

Men då hörs ett skrattanfall bredvid oss följt aven barsk röst som kraftfullt förkunnar ” be käringen hålla tyst”. Nu upphör damens dans och en märklig stämning sprider sig i närområdet . Nu drar Nanne och Magnus igång sitt gemensamma slutnummer uppmärksamheten vänts nu mot scenen.

På hemvägen påminns vi om hur lätt det är att slå ihjäl en positiv stämning och hur svårt det kan vara att skapa den.

Citatet: Life is in`t about waiting for the storm to pass.

            Its about learning to dance in the rain

Likes

Comments

Vad menar de egentligen med hotade svenska traditioner? Jag blir så förbannat trött på dessa SD: are och sympatisörer som strör en massa floskler och trams omkring sig i främst sociala medier. Vad menar de denna skapade hotbild, fråga dem om du får chansen. Är jag ett hot eftersom jag gillar grekisk, kinesiskt, italiensk mat etc. Är den svenska traditionen med köttbullar hotade. Vi äter snabbmat från USA, Kyckling från Asien, rå fisk från Japan osv. vad är egentligen svensk mat.

För ett tag sedan blev en aktiv SD: are interjuvad om vilka traditioner som de ansåg hotade. Han hade problem ,men försökte sig ändå på ett svar. Han påstod midsommarfirandet och kultur som runstenar var sådana. Visserligen verkade han inte tyngd av studieskulder men ändå vad femte svensk känner sympatier med detta parti. Partiet som är tyngd av sin nazistiska historia och av många betraktad som den svenska rasismens högborg.

De flesta av våra s.k. svenska traditioner är importerade av oss själva inte påtvingade som dessa rasister påstår. Jultomten från tyskland, Lucia från Italien osv. Midsommarstången är en tradition som vi kopierat från Tyskland på 1300-talet. Ett annat importexempel är sången om små grodorna som många midsommarglada svenskar brukar hoppa omkring med glatt sjungande. Själva melodin går tillbaka på en fransk sång, som brittiska soldater under napoleonkrigen vid 1800-talets använde som en nidvisa om fransmännen.

Om vi verkligen bevarat de urgamla svenska traditionerna hade vi fortfarande bränt häxor och tillbett Asagudarna.

Det mest skrämmande är att många inbillar sig att Sverigedemokraterna representerar något nytt i svensk politik, ”det kan vara bra att det rörs om bland de gamla partierna påstås det bland sympatisörerna” sägs det.Det är tragiskt att så många inte kan eller har lärt sig av historien samma argument användes i Tyskland under åren 1935-1945. Då utmålades judarna som det stora hotet mot Tysklands utveckling. Nu används samma skrämselpropaganda och politiska argument mot muslimerna av Sverigedemokraterna.

Att inte lära sig något av historien kan få förödande effekter på samhället med stagnation och ökade spänningar vem gynnar det?

Citatet ur en gammal Kinesisk krigsbok ;

1. Ta reda på vart du är 2. Anfall aldrig i uppförsbacke.

Likes

Comments

Sonen och hans sambo gästar oss . Besök som vi alltid ser fram emot, tyvärr blir det alltför sällan vi ses på grund av avstånden. Denna gång är deras besök särskilt viktigt för nu är det dags för både administrativ och teknisk förnyelse i vår familj. Något som vi har svårt att klara själva utan deras experthjälp. Den administrativa assistansen, byte av fonder är fixat på en timme med snabba ryck på datorns tangenter.

Min kära iphone 4 betraktas av banken som hopplöst omodern och Swedbank har flera gånger hotat att säga upp bekantskapen med mig om jag inte byter till en modernare. Även denna gång offrar sig ett av barnen och jag får åter ärva, en iphone 6. Så till det besvärligaste, det är dags för byte av vår 42 tummare 7-8 år och är hopplöst omodern för att klara av den senaste tekniken.

Vi styr kosan till Storhedens elektronikjättar, sonen har läst på det mesta av tester och vi begränsar oss till ett par märken. Jag har siktat in mig på en 60 eller 65 tummare, försäljaren drar igång med en otrolig svada av tekniska nyheter. Efter fem minuter är jag helt borta i teknikens snabba svängningar, men vågar ändå försiktigt ställa en fråga ” finns HD med på den TVn ?”. Försäljaren stirrar förskrämt på mig och hans blick får mig att förstå att frågan var otroligt korkad och avslöjande. Därför vänder han sig till sonen med svaret ”den tekniken finns inte mer det är historia nu är det bara UHD som gäller”.

Efter en halvtimmes frågesport traskar vi över gatan till nästa elektronikjätte för att jämföra objekten nu finns det bara två märken på agendan, LG och Samsung lutar det åt, den sistnämnda som legat i topp på de flesta testerna. Denna försäljare är långsammare i sitt språk och jag vågar faktiskt ställa några frågor och få förståeliga svar. Dessutom får jag överge mina 60-65 tums idéer även om prisskillnaden är minimal, 55 tummaren har helt enkelt bättre bild.

Nu är det inte bara att stoppa sladden i väggen, för bästa bild TV: n bör konfigureras också i den ljusmiljö den ska vistas i, på affären kostar det en tusenlapp, om det görs hemma två tusenlappar. Nåväl väl på plats kan jag bara konstatera att det är en upplevelse med den nya tekniken, även om jag än så länge bara behärskar en liten del. Bara att kunna backa händelserna i direktsändning är värdefullt om man missat något till exempel i en hockey match.

Kanske nästa teknik medger att man även i direktsändning kan spola fram aktiviteterna det vore härligt att slippa reklamen. Låter omöjligt men det uttrycket är omodernt, eller som Gunde Svan brukar säga ”ingenting är omöjligt”.

Citat:
Livet är som Internet... lika svårgripbart, oförutseende och så otroligt uppslukande. Enda skillnaden är att mitt liv tar slut en dag.
( du Pape)

Likes

Comments

Inför midsommarhelgen behövs kompletteringar av matförrådet dvs. sådant som man inte kan köpa i förväg grönsaker  mm. Så står jag där på Coop lugnt avvaktande medan chefen ränner runt och fyller på vår vagn. Som vanligt har jag kommenderats till en utvald position med uppmaningen stå här stilla och vänta ! jag vill inte kuta omkring och leta efter dig säger hon. En uppgift som jag tycks dela med många män på livsmedelsavdelningen denna dag.

Att stilla betrakta alla kunder som stressade kutar omkring för att hitta rätt varor på kortaste möjliga tid, och till rätt pris är en upplevelse i sig. Några meter från mig finns jordgubbsskeppet där råder en upphetsad stämning när alla trängs för att sortera de bästa bären. En dam har tydligen bestämt sig för att handplocka varje bär och sådant tar tid att fylla upp en liter. Då utbrister en äldre herre ” nu får du för fan skynda på tänker du provsmaka dem alla också” ?

Jobbigast har småbarnsfamiljerna, en kvinna med barnvagn och en liten kille ett äpple hög med egen mini shoppingvagn banar sig fram från frukthyllorna. Kom hit den här vägen Muhammed uppmanar hon , men Muhammed har andra idéer han har bestämt sig för att provsmaka alla äpplena först . Nu gäller inga försiktiga röstlägen ,hon tvingas höja volymen och tar ett ordentligt grepp om Muhammeds arm som tvingas byta färdriktning underhögljudda protester.

Efter en stund får jag göra byte av position och hamnar bredvid mejeriprodukter och får ofrivilligt lyssna på ett upphetsat samtal mellan ett par pensionärer som är oense över vilken sorts ost de ska handla. Efter en stund har jag lust att ingripa med uppmaningen att ”köp en sort var för tusan” . Men min goda uppfostran hindrar mig och jag förblir tyst . Efter en stund traskar de vidare av döma av röstläget vann gubben kampen om ostsorten.

Till och med i mjölkdisken uppstår köbildning för att kunderna ska hitta rätt bland alla varianter som bjuds , i min barndom fanns det bara en kvalité att välja den hette rätt och slätt mjölk . Numera finns ett tiotal varianter röd grön och blåmärkta sorter. När jag har förtroende att handla själv (det händer ibland) brukar jag ta första bästa ,bara de är ekologiska märkta så protesterar inte chefen.

Det är mycket som är märkligt denna dag hur tusan kan man sälja färskpotatis för 98 öre/kilot ? då ska man visserligen handla för 300 spänn och vem kan inte det denna dag, eller max tre burkar matjessill för fem spänn styck . Visserligen skulle jag också vilja köpa en burk surströmming också denna dag ,men chefen bromsar med orden. Det är inte fel att vara annorlunda men någon måtta får det vara.

Så traskar vi mot kassan dvs. vår självskanning kassa som går på ett kick. Det obegripliga är att flera envisas med att köa när den moderna tekniken fixar utpasseringen på nolltid.

Citatet: Varför går en psykisk analys mycket snabbare för män än för kvinnor?
När det är dags att gå tillbaka till barndomen är männen redan där. (Okänd)

Likes

Comments

Golf är ingen sport

Under våra morgon promenader passerar jag och Klara ofta landets nordligaste 27 håls golfbana. Där ligger den ligger naturskönt och välklippt med små bäckar och dammar. De sistnämnda är nödvändigt för att man ska kunna slå bort bollarna i vattnet och inte hämta tillbaka dem.

Jag tillhör de som aldrig kunnat betrakta golf som en sport. Känslan att tillbringa timmar på banan enbart för att putta och slå en boll mot små hål i gräset har jag svårt att förlika mig med. Vart ligger det sportsliga i det, konditionen blir väl knappast bättre genom att lunka runt bland dessa 27 hål i ett par timmar eller så.

Ibland brukar jag stanna upp för att studera golfarna där banan går bredvid vår färdväg. Vid ett tillfälle stannade ett litet sällskap av äldre gubbar upp för att slå sina bollar. En liten rödlätt gubbe två äpplen hög hade stora problem att få iväg bollen, efter två missar hördes en rad av otryckbara svordomar. Efter tredje slaget fick han in en fullträff och bollen drog iväg med ett stycke gräsmatta. Nu lugnade han ner sig och fick stödjande klappar på axeln av kompisarna när gänget drog vidare till nästa slagposition, eller vad det nu heter.

Några av mina vänner spelar golf och de har försökt att locka med mig att pröva på. För det är ju trots allt fler som golfar.Men den riktiga känslan att det skulle vara något för mig har aldrig infunnit sig. Dels har jag svårt att befria mig ifrån fördomen att det är främst en snobbsport för de välsituerade. Samt att biltrafiken vi möter på väg till golfbanan som har en överrepresentation av BMW bilar är en ren tillfällighet.

Men säger de golfen har en social uppgift också, de kan de säkert ha rätt i men varför traska runt och vifta med en klubba i timmar för att nå den, social kan man ju vara ändå. Det är ju faktiskt inte alltid som sport förbrödrar kanske den lilla gubben fick sin dag förstörd, kanske hans irritation gick ut över gumman när han kom hem. Han var säkert en nybörjare så många missar som han demonstrerade. Kanske kompisarna i all välmening åstadkom ett raserat självförtroende hos del lille mannen, det får vi aldrig veta.

Naturligtvis behöver det inte vara så, eller som grannen i stugan sade när han klippte gräset när det regnade, tur att vi alla är olika.

Citatet:

Hockey är en sport för vita män. Basket är en sport för svarta män. Golf är en sport för vita män klädda som svarta hallickar. (Tiger Woods)

Likes

Comments