Header

Kaptam pár kérdést, hogy több embert is érdekelne, hogy mit hogy tanítottam meg a kutyámnak. Alapvető dolog szerintem, hogy egy kutya már kölyök korában megtanulja azt, hogy amit a gazdi mond, annak úgy kell lennie. Hát kezdjük az elején. :)

Ül:
Szükséges: Jutalomfalat vagy kedvenc játék, illetve türelem.
Magamhoz hívtam, megvártam, míg teljesen rám figyel és felhívtam a figyelmét a jutalomfalatra. Ha láttam, hogy teljesen a jutalomra koncentrál elkezdtem fölé emelni a jutalomfalatot és addig tartottam a feje fölött, amíg le nem ült. Mikor láttam, hogy már állásból helyezkedik az ülés felé, határozottan rászóltam, hogy "ül". Amint letette a kis fenekét, akkor hatalmas dicséret és megkapta a jutalomfalatot.

Tipp: A vezényszavakat csak egyszer mondjuk ki, de akkor határozottan. (Vagy, ahogy az oktató mondja: Úgy mondjad, mintha akarnád is.)
Miért? Ha a kutyának elmondom, hogy "ül ül ül ül ül", akkor az rögzül benne, hogy a gazdi elmondja 168x és utána teszem le a fenekem a földre, de ha egyszer és határozottan mondom, a kutya meg fogja érteni, hogy mit akarok.

Pacsi:
Szükséges: Jutalomfalat vagy kedvenc játék, illetve türelem.
Mikor már sikerült megtanulni az "ül" vezényszót, a következő dolog, amit megtanítottam neki, az a "pacsi" volt. Miután elhangzott az "ül" és végre is hajtotta az arca elé emeltem a jutalomfalatot és határozottan mondtam, hogy "pacsi" és elvettem a (jobb) kezemmel a (jobb) mancsát. (Úgy mint mikor az kezet fognak bemutatkozáskor stb. Hülyeségnek tűnik, de nagy szerepe van, hogy mikor melyik mancsát kéred el és tudnia kell, hogy melyik kezedbe melyik lábát teheti.) Elismételtem körülbelül 3x és negyedszerre megvártam, hogy ő emelje a lábát a kezembe. Amint sikerült itt is hatalmas dicséret.

Fekszik:
Szükséges: Jutalomfalat vagy kedvenc játék, illetve sok-sok türelem.
Nagy procedúra volt, mire ezt megtanulta és nagyon utálja végrehajtani, még most is. :D Az alapvető vezényszó (ül) után ez a legfontosabb, hogy tudja. Először (egyszerűbb módon) leültem és a jutalomfalatot a földre teszem elé. Mondom, hogy "fekszik" és a kezemmel mutatok a földre, de ha ezek után sem hajlandó megmozdulni, akkor kicsit lefelé kell tolni a két lapockája között, amíg a két könyöke a földre nem ér. Ha sikerült, akkor jöhet a szokásos jutalmazás és dicséret. Ha már ezt kitűnően begyakorolta meg lehet próbálkozni az ültetés nélküli fekvéssel is.

Marad:
Szükséges: Jutalomfalat vagy kedvenc játék, illetve türelem.
Nekem leghamarabb úgy tanulta meg, ha leültettem, "lementem az ő szintjére" (letérdeltem) és pár centiket kúszva hátrafelé mondtam, hogy "marad". Vártam pár másodpercet, majd magamhoz csalogattam a "gyere" vezényszóval. Ezt sokszor megismételtem, illetve, ha már az a pár centi jól működött térden, megpróbáltam állva is. Ha akkor is jól teljesítette a feladatot, akkor nagyobb lépéseket tettem hátrafelé (közben a szemébe nézve) és a végén már simán hátat fordíthattam neki bármikor és magamhoz hívhattam.

Gyere:
Szükséges: Jutalomfalat vagy kedvenc játék, illetve sok-sok-sok-sok türelem.
Ez az a dolog, ami az egyik legfontosabb, hogy ismerje a kutyád, és hallgasson is rá (amit nagyon nehéz összehozni). Először udvaron/lakáson belül próbálgattam és amikor lehetőség adódott rá, akkor kutyafuttatóban. (Ha nem bízol még benne, hogy visszajön, akkor ajánlom az 5 méteres pórázt.) SOHA NE KERGESD! Ha elkezded kergetni, akkor kialakul egy soha véget nem érő fogócska. Ha hosszú pórázon csinálod (ajánlom), akkor akaszd, a nyakörvre és engedd a kutyát futni, engedd el a pórázt is, de arra a végére, amelyiken te vagy köss egy nagy csomót. Engedd szaladgálni a kutyád és pár percenként közelíts felé, aztán határozottan mondd ki az "állj" vagy "maradj" vezényszót. Lépj rá a póráz végére és hívd lágy hangon, hogy "gyere". Hívhatod játékosan is, de le is guggolhatsz hozzá. Ha odafáradt, akkor dicséret és engedd tovább futkározni.

Tipp: Néha sétálj felé anélkül is, hogy megfognád.
Miért? Berögzül nála, hogyha a gazdi közeledik, akkor vége a futkározásnak és kezdődhet a kergetőzés.

Amit még megtanultunk:

Fel, azaz piti:
Szükséges: Jutalomfalat vagy kedvenc játék, illetve türelem.
Ez az egyetlen vezényszó, ami neki "nem mindegy". A módszer ugyan az volt, ahogy tanítottam, de a "piti" vezényszóra egyszerűen nem akart reagálni, ezért maradtunk a "fel" vezényszónál. (Jó hülyén hangzik, de a "mancsokat fel" túl hosszú lett volna.) Szóval: Kezdtem ott, hogy "ül". Mondtam, hogy fel és nem sokkal a feje fölé tartottam a jutalomfalatot és mondtam, hogy "tiéd". Tudtam, hogy nyújtózkodni fog érte és mikor a két első lábát felemelte a földről, de "guggolásban" maradt (azaz nem ugrott fel) megkapta a jutalomfalatot. Ezt ő először úgy hajtotta végre, hogy a két első mancsát rátette az én kezemre és ott támaszkodott meg, de már rászokott arra, hogy megpróbál egyensúlyozni.

Keresd:
Szükséges: Jutalomfalat vagy kedvenc játék, illetve türelem.
A "játék" lényege az, hogy leültetem a kutyát valahová, fogok egy jutalomfalatot és megszagoltatom vele. Ha látom, hogy végzett, elhangzik a "marad" vezényszó én pedig elindulok a jutalomfalattal világgá. Amikor befejeztem a dugdosást odamegyek hozzá, megsimogatom és kiadom a "keresd" vezényszavat. Ha megtalálta visszajön és megdicsérem ilyenkor. Először a látóközében dugtam el a tárgyakat, hogy tudja, hogy merre kell keresni, utána a látókörében, de tárgyak mögé és utána már más helyiségekbe is, és rákényszerült, hogy a szimatát használja.

Amit most tanulunk:

Fogd-Hozd:
Szükséges: Jutalomfalat vagy kedvenc játék (füles kosár), illetve türelem.
A lényeg az lenne, hogy leteszek elé egy kosarat és magamhoz hozatom. Egyenlőre még a vezényszóra "fogd"-at tanuljuk, de már néha megcsinálja azt, amit elvárok tőle.

Körülbelül ennyi trükk van most, amit tudunk, majd még bővíteni szeretném a képességeit, csak sok idő és türelem kell hozzá, amiből sajnos mostanában fogytán vagyok. Némelyikhez nem találtam képet, bocsi.
Köszi, hogy elolvastad! :)

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Egészen kiskorom óta imádtam az állatokat, állatorvos akartam lenni. Nagyon sokat jártam dédnagymamámhoz, neki volt egy Pici nevű tacskója. Imádtam vele foglalkozni, nevelgetni, ám miután a dédnagymamám meghalt a kutya megharapott. Itt kezdődött el az, hogy én kutyabolond lettem, körülbelül 7 évesen. 9 évig hisztiztem egy kiskutyáért mire végre anya úgy döntött, hogy kapok egyet. Rögtön felmerült bennem a faj... Kettő fajta kutya jöhetett szóba: Golden Retriever és a Border Collie. Kiskorom óta imádtam a Goldeneket, így úgy döntöttünk, hogy marad ez a fajta. El kezdtünk keresgetni születendő kölyköket és 2014. április 22-én megszületett Happy.

2014. június 1-jén végre elhozhattuk ezt a kis tüneményt, akire már sok éve várok. Nagyon boldog voltam és büszke rá, hogy milyen aranyos és, hogy milyen türelmesen viseli a "hosszú" kocsiutat. Az első éjszakáját a körülményekhez képest nyugodtan töltötte, és hamar hozzászokott az új otthonához.

El kezdett cseperedni, így el jött az ideje annak, hogy elkezdjük nevelgetni és tanítani neki dolgokat. Amint megkapta a 4 alapvető "kölyökoltást" elkezdtük a "kutyaóvodát", ami annyit tesz, hogy kölyök kutyákat készítenek fel a magasabb szintű engedelmességi tanfolyamra. Körülbelül fél évet jártunk oda, mivel nem tartottuk túl sikeresnek és az árát pedig szépen elkérték.

Helyben viszont találtunk egy olyan kutyaoktatót, aki csak velünk foglalkozik egyszerre és jó áron, így úgy döntöttünk, hogy újra nekilátunk a kutyakiképzésnek.

Rólam tudni kell, hogy ki nem állhatom, ha valakinek úgy van kutyája, ha még a gazda sem tudja irányítani és egyszerűen leszarja. Szeretem, ha egy kutya engedelmes és látszik rajta, hogy foglalkozva van vele. Persze, az én kutyám is néha engedetlen, de azért van az oktató, hogy megtanuljunk mindent, amit fontosnak tart, illetve, hogy meglegyen a kutya-gazdi összhang és egymásra bízhassuk magunkat. :)

Likes

Comments

Szóval. Mindenki szeretne szép fényes gyönyörű hajat, mint amilyet a tévében reklámoznak, meg mint a modelleknek van. És vannak azok az emberek, akik nem a hajuk szépségére, hanem egészségére mentek. Ezek közé tartozom én.

Kiskorom óta jól ápolt, általánosan hosszú hajam volt, körülbelül két alkalommal lett levágatva úgy, hogy a vállamtól rövidebb volt. Imádtam fésülni, ápolgatni. Sokat olvasgattam, hogy mit is lehetne csinálni, hogy szép és egészséges hajam legyen. 2014 elején nagyon odavoltam azzal, hogy egészséges legyen a hajam, így teljesen belebújtam az internetbe, magazinokba, hogy megtudjam, hogy mi az egészséges haj titka.

Az 1. számú dolog, ami nekem bevált:
Dove Hair repair sampon és balzsam. Lényegében ugyan az, mint a többi sampon, nekem mégis gyönyörűvé tette a hajam. Gyorsabban nőtt tőle, puhább volt, fényesebb és arról nem is beszélve, hogy az eltöredezett végeket gyönyörűen rendbe hozta.

A 2. számú dolog:
Fésülködés. Na igen. Sok helyen hallani, hogy ha rengeteget fésülöd a hajad szép lesz meg gyorsabban fog nőni. Hülyeség. Naponta maximum 2-3 alkalommal egészséges a hajunkat fésülni és ha tehetjük azt is inkább fa-, illetve csontfésűvel tegyük. Akinek hosszabb haja van, tudnia kell, hogy nem egészséges a hajunkat, napi 3-4 óránál többet összefogott hajjal tölteni, mivel húzza a hajhagymákat.

A 3. számú dolog:
Sokan veszekednek, hogy a sampon vagy a szappan az egészségesebb a hajnak. Természetesen a szappan annyival egészségesebb, hogy nem tartalmaz olyan vegyszereket, mint a sampon, viszont nagyon macerás. Próbáltam, tapasztalatból mondom, hogy a hajam sokkal dúsabb lett tőle, többnek látszott. Számomra nagyon macerás volt heti két alkalommal körülbelül 1 órát a hajam mosásával tölteni, mivel tudni illik, a szappan lúgos, így savas öblítést kell végezni utána citromlével vagy ecettel.

A 4. dolog:
Ricinus olaj. Sokféle vélemény kering róla az interneten, nekem bevált. Igen, az is macerás valamilyen szinten, de el lehet kerülni a "kimoshatatlan" élményt. Személy szerint én hajbalzsammal kevertem össze, kentem a hajamra és szárítottam be. Az olaj selymessé tette a hajamat, de viszont a növését nem tudom igazolni, mert nem mértem és nem használtam túl rendszeresen. Havonta maximum 4 alkalommal lehet használni, mivel a hajnak jót tesz a "pihenés" a sok növekedéstől.

Az 5. dolog:
Nem rég kezdtem a DM saját márkás hajkapszuláját. Véleményt még nem tudok róla mondani, de sok ismerősömtől/barátomtól hallottam róla jókat, így egy próbát megért nekem is.

Ezeket könnyen és olcsón be lehet szerezni drogériákban, illetve gyógyszertárakban.

-Dove Hair repair sampon és balzsam: 700-800 Ft között mozog az ára, szinte minden boltban megtalálható.
-Fésű: A jobb minőségű fésűket inkább drogériában érdemes venni vagy fodrászcikkesnél, maximum 1000 Ft-ból simán megvan.
-Szappan: Eddig a Rossmann-ban és az Auchan-ban találkoztam vele, 500 Ft körül lehet venni.
-Ricinus olaj: Gyógyszertárakban, illetve patikákban kapható, az üveget érdemes megtartani, hiszen inkább azt fizetjük meg nem az olajat. Szerintem helyenként változó az ára, de mi 200 Ft-ból simán megoldjuk ezt is.
-DM saját márkás kapszula: Azt hiszem egyértelmű, hogy hol lehet beszerezni (DM) és 900 Ft egy dobozzal.

Ezek az én tapasztalataim, én véleményem. Ne feledjétek, hogy mindenki haja más és más, ezért nem biztos, hogy az ami nekem bevált nektek is beválna. :)

Likes

Comments

A barátom neve Barkóczi Zsolt és közel 10 éve ismerjük egymást, de nem vettünk egymásról tudomást sokáig. Ugyan abba az általános iskolába jártunk és az unokatestvére a legjobb barátnőm, majd a ballagásom után ismét "találkoztunk" a középiskolában. Zsoltika abban az évben ballagott el, amikor én odakerültem így nem sok esélyünk lett volna erre a kapcsolatra, hacsak nem gondolja úgy, hogy OKJ képzésre jelentkezik. Még másfél évet lazán lehúztunk egymás tudatos tudta nélkül, aztán 2014 szilveszterén írtak nekem a testvérével és a haverjaival. Előtte is "beszélgettünk" az unokatestvérén keresztül, de igazán csak akkor kezdett izgalmassá válni a dolog. Elkezdtünk rendesen beszélgetni, napról napra egyre többet. Egyre többször érkezett olyan üzenet, amin rendszerint bekönnyeztem vagy nem gyengén elbőgtem magam.

Január 5-én találkoztunk "először" tudatosan, az iskolánk büféjében (véletlenül). Egyre többet beszélgettünk, kialakult köztünk a közös hangnem és egyszer csak elhívott moziba. Hát igen... ürügy. Zsoltika, a testvére (Dávid), az unokatestvérük (Viki), a haverjuk (Ádám) és én elmentünk január 10-én moziba. Természetesen a fiúk hol kezdik az ilyeneket... kocsma. Mentünk a kocsmába és miután mindenki megivott legalább 1 korsó sört mehettünk a moziba. Ott egymás mellett ültünk és kb. a film felénél megfogtuk egymás kezét. Január 12-én megkaptam Tőle az első vörös rózsámat.

Január 19-én feltette a nagy kérdést, amire (ki gondolta volna) igen lett a válasz. Minden egyes hónapfordulóra kaptam egy-egy szál vörös rózsát és ez a mai napig így megy.

Mindig meglep egy kis aprósággal és nagyon boldog vagyok vele. 2016. január 19-én töltöttük az 1. évfordulónkat és szerintem jobban nem is sikerülhetett volna.

Nagyon szeretek vele lenni és mindennél jobban szeretem Őt. Nagyon fontos része lett az életemnek és szinte már el sem tudom képzelni a mindennapjaimat nélküle.

​Nagyon szeretem! 

Likes

Comments

Először is: a nevem Szabó Stella. 1996 környékén a szüleim úgy gondolták, ideje családot alapítani. Bele kezdtek a projektbe; 1997 februárjában megfogant egy kis gyermek, akiből én lettem. 1997 november második napján, vasárnap úgy éreztem ideje kibújni anyuci biztonságot és meleget nyújtó pocakjából, így megszülettem. :) Születésem nem volt egyszerű folyamat, természetes szülésnek indult, és majdnem császár lett belőle. Reggel 6 óra 15 perckor megszülettem Kazincbarcikán. Teltek a napok és hazaérkeztem rudabányai otthonomba apukámhoz és a családomhoz. Körülbelül fél éves lehettem, mikor anya úgy döntött, hogy jobb nekünk apa nélkül, így elköltöztünk anya szüleihez és ott nőttem fel, Izsófalván. 2000-ben kezdtem az óvodát, szintén ott, majd 2004-ben az iskolát is. Hamar iskolaváltásra került sor, mivel kezdett elszaporodni a "kisebbség" és romlott a tanítás minősége. A harmadik osztályomat már Kazincbarcikán kezdtem és mind a nyolc osztályt ott fejeztem be. Első napom nehezen indult, mivel senkit nem ismertem, de hamar új barátokra találtam. :) Mivel még mindig a nagyszüleimnél laktunk vidéken "bejárós" voltam, ami azt jelenti, hogy napi 2x15 km vagyis 2x30 perc buszocskázás. Hát mondanom sem kell, ott is sok ismerőst és barátot szedtem össze, az egyik volt legjobb barátnőm a buszról került ki. Miután elvégeztem az általános iskolát Kazincbarcikára (jelenlegi lakhelyemre) költöztünk anyukámmal és az itteni középiskolába jelentkeztem 5 éves, angol nyelvi előkészítős osztályba. Ebben a középiskolában tanulok most is és nemsokára elkezdtem az utolsó évemet. Mondhatni, hogy itt ismertem meg a barátomat, akivel már közel másfél éve együtt vagyunk és itt találtam sok jó barátomra.

Amit tudni kell rólam: imádom az állatokat, kutyabolond vagyok. Van egy golden retriever kutyám, akivel imádok foglalkozni. Nagyon szeretek zenét hallgatni és közben rajzolni. Régebben sokat sportoltam; a városi ritmikus gimnasztika egyesület tagja voltam, teniszeztem, futottam reggelente, bicikliztem és síeltem. A kedvenc időtöltésem az, ha a barátommal lehetek. Sokan mondják, hogy nagyon bunkó stílusom van, mivel nem épp úgy viselkedek, ahogy mások elvárják, nem olyan a stílusom, túl nagy a szám és nem az ő elvárásaiknak felelek meg. Öltözködésileg sok problémája volt velem anyukámnak, mivel utálom a színes ruhákat, ezért szinte csak fekete ruhákban járok. Ez amiatt alakulhatott ki, hogy voltam emo, rocker és mindenféle szép és jó. Lelkileg nagyon érzékeny vagyok és sok mindenkivel úgy viselkedek, ahogy ő megérdemli. Apukámmal nincs jó kapcsolatom, ő új családot alapított, született belőle egy kisöcsém 2009-ben. Anyukámmal félig-meddig jó kapcsolatunk van, de ő keveset van velem és sokat a munkájával foglalkozik.

Szóval ez lennék én. :)

Likes

Comments