​Hej!

I söndags var jag iväg med W till SHK för att rida lite. Tanken var hoppning, men när vi kom dit så var det en privatlektion på utebanan så jag fick köra lite basic övningar. Jag fick även med mig Natalie och Alicia. 
Det var mycket hästar runt omkring så Wanya var lite sprättig och tittig. Körde lite vändande övningar, försöka hitta stödet på yttertygeln vid vändningar. Mycket travarbete, övergångar. Lite galopp, dock där orkar hon inte i längre perioder. Så sakta men säkert så får man arbeta upp flåset i galopparbetet. När jag travade av henne var hon helt fantastisk. Hon sökte sig framåt nedåt och var väldigt fin i munnen och tog ett härligt stöd. Hon stretchade fint. 

Sedan var jag iväg själv med W igår, tisdag. Jag insåg att om jag skulle kunna komma iväg med henne något alls under denna vecka så är det tisdag som gäller. När vi kom fram var hon i perfekt "sinnesstämning". Hon var med, nyfiken men väldigt lugn och fin. På utebanan var det väldigt blött och geggigt. Så jag fick tänka mig för där. Men även nu så testade jag start och stopp och att hon följer mina hjälper. Hon har verkligen utvecklas mycket på kort tid nu. Speciellt mycket psykiskt. Hon är positiv till allt slags arbete nu och tar sig an alla uppgifter jag ger henne på ett riktigt bra sätt. Nu gäller det bara att börja träna upp kroppen ordentligt. Så hon faktiskt orkar lite längre pass än som det är idag. Idag när jag jobbar henne så rider jag totalt sätt i 30 - 35 minuter kanske. Men effektiv ridning är nog närmare 20 min med många micropauser för att hon ska orka med och inte träna för mycket i mjölksyra. Jag känner att jag skulle behöva lägga lite mer krut på galopparbetet så hon får upp ett flås där. Vi kör galopp intervaller nästan en gång i veckan och det gör hon väldigt bra i längre sträckor. Men då är det raka sträckor och det blir inte samma arbete där som när jag rider på ridbanan. Så hon behöver nog även rulla på i galopp en längre period även på ridbanan för att kunna träna upp sig även på banan. 
Men vi är på god väg. Allt går i rätt riktning just nu och jag är super glad över det! :)

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

​Det var ett tag sedan jag och Wanya tog oss till ridhuset. Alla gånger jag har planerat för de så har något kommit ivägen.. Inte bra. Men igår slutade jag tidigt och jag fick med mig Natalie så vi drog upp till SORF och var på utebanan. Jag hade inte ridit W sedan lördagen innan så jag var beredd på att hon skulle ha sjukligt med överskottsenergi. Men direkt när vi lastade ur henne så stod hon väldigt snällt och rörde inte en fena. 
Jag red fram henne som jag brukar göra, kollar broms och gas, med mycket serpentiner och volter. Se så hon följer mig och mina hjälper. Hon var ganska hård i munnen i början. Dock kan det bero på att jag testar ett nytt bett på henne, tredelat med sötmalm. Dock kände jag att hon var perfekt i sinnet. Öronen spikrakt framåt och ett härligt driv. Så uppvärmningen gick snabbt, dels för att det var väldigt varmt ute och det behövdes inte så mycket. Det fanns hinder och bommar framme redan vilket var perfekt. Jag började med att trava över en kavaletti serie med 7 travbommar. Sedan en linje med travbom in, räcke och galoppbom bakom, 6 galoppsprång och räcke. Hon var klockren varenda gång. Jag fokuserar på att hon ska få en rymt och ett sug så därför kör jag inga höjder än så länge. Jag är så rädd att hon ska tycka att arbetet är för jobbigt och att hon då ska tappa suget och framåtbjudningen. Så det här är mest för att stärka hennes självförtroende och rutin.
Hon kändes så stadig och modig. Jag körde i 20 min sedan travade jag av henne. Hon var endast svettig under sadeln och de anser jag är perfekt, då har jag inte kört "slut" på henne. 

Sakta men säkert så utvecklas vi för varje dag som går. Det var även roligt att Natalie följde med då det var länge sedan hon sett oss på banan och hon sa att vi hade utvecklas jätte mycket. SUPER KUL att höra. Sedan att ha någon med sig som filmar gör väldigt mycket så även jag kan få se hur det ser ut! :D

Likes

Comments

​Hej alla glada!

Förra veckan så debuterade jag och W att åka helt själv till ridhuset. Vi var ute på lilla ridbanan. Jag har varit lite orolig över att hitta ett ställa på bussen där jag kan sätta fast henne utan att hon ska försöka slita sig eller så. Hon blir ju väldigt "hingstig" när hon ser andra hästar. Hon blåser upp sig och älgar fram. Men jag satte fast henne och hon stod där, som ett ljus. Vi gick upp på ridbanan och longerade henne lite för att hon skulle få ur sin energi. Och hon bockade och höll på, precis som jag vill att hon gör när jag longerar henne innan uppsittning. Hon blir som en helt ny häst så fort hon får göra sina kruseduller. Det var första gången vi var på utebanan och vi var helt ensamma där till en början. På andra ridbanan hade dom träningar längst bort, så hon hade hästar i sin närhet åtminstone. Jag gjorde mycket skrittarbete. Jag har ju börjat att lära W det här med att korsa benen, skänkelvikning. Och hon har förstått det väldigt bra när det gäller i skritt. Dock är det jobbigt med högerskänkeln. Sedan gjorde vi bara basic övningar i traven, övergångar, serpentiner, volter, försöka gå på ett spår. Hon är ju väldigt ojämn i styrkan på hennes sidor. Så hon går gärna på flera spår och lägger sig gärna tung i höger tygeln. Men med mer och mer mjukgörande övningar och arbete så kommer det släppa allt mer. I galoppen så gjorde jag inget konstigt alls. Fattning, framåt, runt på spåret sedan vidare in på större volt. Hon har börjat gå liite mot skänkeln och vill lixom inte fram för skänkeln. Och det tror jag har att göra med att jag har försökt träna även skänkelvikningen i traven och där är hon inte än. Hon vill inte sätta under sig ordentligt där och därmed orkar inte heller. Så det ska jag släppa lite på och istället fokusera på framåt knappen just nu! Efter träningen packade jag in henne utan några konstigheter och åkte hem. Hon var inte ens svettig efter träningen och det var precis det jag ville. Att hon inte skulle vara svettig och tycka att livet var jobbigt. Det handlar om att hela tiden ge henne en positiv upplevelse om alla nya övningar/platser. Och det var sjukt skönt att veta att hon är lugn och fin att ha med sig själv, så jag inte låser upp mig på att ha med andra hela tiden. Mycket bra <3 


Sedan har vi även varit till Bollnäs ridsällskap för att sko om henne. Vilket hon gjorde med bravur. Hon hade stått en vecka så hon hade mycket energi och på ett nytt stall med massvis med hästar. Hon är bäst min lilla W. Nu ska jag rida henne igen och försöka ta mig till ridhuset i helgen för att rida igenom henne igen. 

Idag har vi oxå ägt Kotten i heeeela 4 år!? Tiden springer iväg. Han är vår älskade maskot som ska vara hos oss förevigt <3

Likes

Comments

​Hej!

Jag vet att nu har det varit länge sedan jag skrev något här igen. Men anledningen till det är för att det egentligen inte är något nytt som händer. Just nu är det bara samma visa varje dag. Vi försöker hitta Takt och Rytm, träna upp konditionen och befästa galoppskänkeln.  Vi kör en gång i veckan ett intervallpass där vi kör mycket galoppsträckor just för att bygga upp flås och muskler, samt stärka leder och ligament. Jag arbetar nästan aldrig på bana, just av den enkla anledningen att vi inte har tillgång till bana och för att man kan göra det mesta av grundarbetet i skogen. + att hon får en naturlig framåtbjudning i skogen. Hon utvecklas för varje dag som går och hon blir mer och mer mogen. Förra fredagen var vi in till ridhuset och hoppade för första gången. Jag hade föreställt mig att hon skulle vara superglad med lite bocksprång och ankhopp. Men hon skötte sig exemplariskt. Vi började med travbommar, tre stycken sedan 21 m och tre till. Körde dessa några gånger, sedan ändrade vi det till en travbom med räcke, sedan ett räcke 21 m längre bort på rakt spår. Första gångerna lät jag henne bara trava igenom allt utan större krav. Sedan lade jag på galoppskänkeln efter travbommen och det förstod hon direkt. Hon var väldigt vinglig till andra hindret. Inte tittig utan sökte mer trygghet i mig att visa henne vägen. Så med skänkel och breda händer så gick det super bra. Några jämfota hopp blev det så klart. Men hon fick in ett bra flyt i det hela. Körde på hindren kanske 4-5 gånger. Hon var super glad och nöjd. Vi var ensamma i ridhuset så jag släppte lös henne efteråt så hon fick rulla sig.. Det är de bästa som finns enligt W. haha.
​Jag jagar fortfarande efter ett bett som hon vill ta emot... Hon går fortfarande och öppnar munnen och är inte riktigt tillfreds. Så har ni tips så får ni gärna skriva!

Till er som vill se filmer på W, följ mig på Instagram, Steffisundgren.
På återseende.

Likes

Comments

Så mycket men ändå så lite händer samtidigt. Livet rullar på som vanligt. Jag och Natalie var in till SHK för andra gången förra fredagen. Det var super skönt att vara ensam i ridhuset så man bara kunna fokusera på sig själv. Jag har även på senare tid att rida W på hackamore då jag har märkt att hon inte är helt okej i munnen. Hon har börjar matvägra lite när det gäller kraftfodret och hon står även och "torrtuggar". Hon har faktiskt fungerat väldigt bra på hacket, i början var hon lite spänd och inte helt avslappnad, nu börjar det bli bättre. Vi har varit ute och busat mycket i en period nu, just för att få hästarna inspirerade och glada. Och nog har det fungerat!! Wanya har gått och blivit en bockmaskin! I galoppen slänger hon ned huvudet mellan frambenen och sedan skjuter hon rygg och sparkar... Dock är hon väldigt snäll när hon gör det och hon gör det endast för att hon tycker det är så jäkla kul att springa.. Så hon gör det inte för att kasta av en.. 😏 men ja det är rätt spännande att rida nu kan man säga!
I fredags när vi var in till ridskolan så tänkte vi att vi skulle köra med lite bommar. Jag läte ju påbörja inhoppningen på henne någon gång?! Så då åkte travbommar fram. Hon är superduktig, inga konstigheter alls. Dock har hon sån tjock päls så hon blir trött och svettig väldigt fort, vilket gör att jag har endast ca 20 min av ordentlig ridning på mig innan hon blir för trött. Så det blev inge galopp över bommar denna gång. Jag behöver träna upp hennes flås med mer galoppträning. Efter ridningen så släppte vi dom lösa så det blev race och massa energi som fick komma ut. Så skönt för dom!
Idag besökte vi tandläkaren, både Kotten och W fick undersökas. Och Wanyas tänder var i väldigt fint skick, bara lite vassa och 4 tanden var lite vass mot kinden, vilket antagligen är det som har stört henne lite. Hon hade även fått vargtanden på vänster sida men den låg väldigt fint gömd så den skulle inte störa alls. Även kotten hade väldigt fina tänder, lite vass även han. Så skönt att ha det gjort!! Nu kan vi verkligen köra på efter det här.

Likes

Comments

Jag har varit och hämtat nya sadeln till Wanya. Jag hittade en jätte fin sadel i Gävle som jag hämtade hem. Det blev en Pessoa Gen X Elite, 18". Fick köpa nytt järn på hööks och byta. Vad enkelt det var att byta järn!? Super smidigt! Och vilken fin kvalité det är på sadeln.
Jag testade den igår på vår ridtur, vi tog en lång skrittur. Och vilken fantastisk känsla jag fick när jag satte mig upp i sadeln. Dels så låg den långt bak så det kändes som att jag hade en helt ny längre häst framför mig. Min rumpa fick verkligen plats i sadeln.
Wanya var på jätte bra humör, öronen spikrakt framåt och vilken skritt hon hade!? Har aldrig känt hennes skritt så ren och så vägvinnande. Riktigt bestämda steg framåt. Jag hade fullt upp med att hänga med henne för jäklar vad hennes ryggaktivitet ökade! Och hon var så glad och galen på ridturen. Helt plötsligt så slog hon med huvudet och började trippa med öronen spik rakt framåt. ​Nog för att Wanya inte har ridits sedan i Söndags men hon har aldrig gjort så här tidigare!! Jätte roligt att sitta på henne. Hon var som en liten studsboll med sjukt mycket energi. Det var precis som att hon kände sig fri. Vilken härlig känsla! Och vilken super skön sadel!! Nu läre jag köpa sadelgjord till henne. Min magplatta som jag hade var bara att glömma, trodde den var 120cm, men den var 110 cm. Jag fick testa Natalies långa gjord. Hela 130cm.. och då kunna jag få upp den till 3 hålet på bägge sidor.. Så hon är mycket större än vad jag trott! Så nu är jag på jakt efter gjord, 125-130 cm och även säkerhetsstigbyglar. 


På återseende!

Likes

Comments

I lördags när jag var på sadelprvningen fick jag tips om vilka sadlar jag ska leta efter och det var ju väldigt skönt! Så nu är jag på jakt! De sadlar jag letar efter är:
Crown/Ideal 17 1/2 - 18" med 32-33 Bom, hopp eller dressyr.
Lippo Fazzino 17 1/2" med vitt järn= xxw.
Pessoa gen x elit 17 1/2 - 18" med vitt järn= xxw.
Så om någon har en sådan sadel till salu, säg gärna till! ;)

Sen har jag även hamnat nu i träsket med sadelgjordar... Såå många modeller som finns där ute. Jag har hört mycket bra om Eric le tixerant gjorden, men även dåliga. Så som att resåren kan snabbt bli dålig och även känsliga hästar kan lätt få skav av den. Wanya är en häst som lätt får skav av speciellt sadelgjorden. Därav har jag även en teddygjord som jag använder vid behov.
Jag vill dock ha en mer anatomisk gjord som kan hålla sadeln "på plats" bättre. Frågan är bara vilken? Jag vill inte köpa något begagnat, utan något nytt så jag kan ha den i många år. Jag har fastnat vid några olika modeller.
1. Santa Cruz soft.
Beskrivning: HRS Santa Cruz dressyrgjord soft. En sadelgjord i mycket mjukt läder med extra bred platta vilket gör att sadeln ligger mer stilla.HRS är en exklusiv nyhet från Santa Cruz of Scandinavia. En läderserie för den svenska och europeiska marknaden, för dig som vet vad du vill ha.Mjukt läder, snygg design, genomtänkta detaljer.
Ca pris: 1369kr.


2. Busse Latina.
Beskrivning: Busse, Dressyrgjord Latin, en vackert designad sadelgjord i vegetabiliskt garvat läder med lackdetaljer. Hela gjorden är mjukt paddad med förstorad kontaktyta. Anatomiskt utformad för att förbättra sadelgjordens position och för största möjliga rörlighet för hästens armbåge. Passar även bra till hästar som är rundare,har distinkt bröstkorg eller smal bog.

Busse, Dressyrgjord Latina har förstorad kontaktyta vid pektorala bukmuskulaturen med en flera lagers paddingprofil för att öka blodcirkulation och underlätta andning, samt avleda tryck.

Busse, Dressyrgjord Latina har kraftig resår på båda sidorna, infälld karbinhake för infästning av hjälptyglar och rullspännen i rostfritt stål.
Ca pris 1549.

3. Eric le tixerant.
Beskrivning:Sadelgjord från Eric Le Tixerant. Kallas även för den franska gjorden. Den unika ergonomiska designen förebygger många onödiga belastningsskador och har en massa andra positiva effekter.
*Blodgenomströmningen ökar och hästen har lättare att andas
*Den fördelar trycket mot bröstmuskeln
* Hästen får ett friare rörelsemönster
*För bästa komfort är elastisiteten centrerad under hästen
*Om man har problem med att sadeln glider åt sidan, fram eller bak så detta en väldigt bra gjord då gummiplattan på gjorden gör så sadelgjorden stannar i sitt läge
*Bra för hästar med sadeltvång

Ca pris: 1995.

Busse ser ut som en Eric gjord förutom att den är helt i läder. Eric gjorden har mycke textil på sig som lätt blir skitigt. Och Santa Cruzen ser så liten ut. Jag personligen dras mer till Busse. Men har ni några erfarenheter eller synpunkter?? Snälla skriv!

Likes

Comments

 ​Hästiga helger är det bästa jag vet! Trotts att man är helt slut som artist på kvällarna så laddar man batterierna ändå på något konstigt sätt.. Man får ny energi av djuren. 

I lördags var jag och W till Ringnäs för att få hjälp av en sadelprovare. Jag har varit orolig ett tag att Ws sadel jag har idag inte ligger korrekt eftersom den glider fram. Dock trivs jag i den. Jag tog med min dressyrsadel en tekna, snodde även med Natalies Dominus och även Lippo för att testa olika modeller. Jag fick testa några olika modeller av de som sadelprovaren(Siw) hade med sig. Jag blev väldigt chockad eftersom jag fick veta att W är VÄLDIGT grov över ryggen. Vi hittade inga sadlar som passade eftersom hon var så grov och Siw hade inte med sig någon sadel som var så stor. Visste jag att hon var så grov så hade jag sagt till så klart.. haha. Den sadeln som passade bäst var faktiskt min egna sadel. Den var liiite för trång men inget som hon skulle ta skada av. Dock ska jag leta ny sadel men under tiden så kan jag utan problem rida i min sadel jag har idag. Fick testa rida i min sadel med en Eric Le tixerant sadelgjord för att se om sadeln låg lite mer stilla. Och ja det gjorde den, dock gled den fram lite grann, men det blev mycket bättre. Mer info om vilka sadlar jag letar kommer i ett separat inlägg. 
Wanya var jätte duktig, nog för att det är jobbigt för en liten bäbis att stå och vänta i en längre tid så hon hade lite problem med att stå stilla, men det var inga större bekymmer. Jag började med att longera henne så hon fick bort lite extra energi. Sen blev det en längre väntan, så vi fick gå runt en sväng. Sen var det vår tur att testa sadlar. Väldigt rolig erfarenhet till Wanyas lista.

Söndagen hade jag bestämt mig för att åka in för första gången till SHK. Både jag och Natalie hade planerat det. Dock blev Natalie sjuk så jag bestämde mig för att åka in själv. Som tur var så kom både Johnny och mamma för att ge mig en hjälpande hand. Började med att longera henne om hon hade överskottsenergi. Sedan hoppade jag upp. Även fast hästar kom och gick så var hon väldigt lugn. Hon gnäggade lite grann men sedan fortsatte hon bara. Jag körde väldigt kravlöst. Mest kolla att start och stopp fungerade. Tog bara skritt och trav. Det var rätt fuktigt där inne så Wanya blev svettig direkt. Och jag vill inte hålla på för länge så hon blir trött och ser sedan ridhuset som något jobbigt. Hon får 6 av 5 morötter under helgen! :D Nu ska hon få vila i några dagar och smälta lite. ;) Video finns på min instagram: steffisundgren

Likes

Comments

Bloggen går lite segt nu vilket beror på personliga skäl,.. Jag har inte riktigt tiden och energin till att sätta mig ner och skriva.. Ska försöka bli lite bättre framöver.

Lite bilder på vår underbara fis ponny, hela 86 cm över marken är han och i år fyller han 5 år! Han kommer för alltid att vara vår familjemedlem <3

Likes

Comments

Dagar som denna vill man bara bevara och njuta av i all evighet. Jag och Natalie drog upp på vår älsklingsstig direkt vid vårt hus. Den var helt orörd. Wanya och jag tog täten och agerade plog. På vissa ställen var det snö upp till knäna på hästarna och vissa ställen bara till strax över kotorna. Det var sjukt mycket träd som låg över vägen så vi fick ducka och parera mellan snöfyllda grenar. Vid ett tillfälle fick jag till och med hoppa av för att lyfta grenar så vi kunna ta oss förbi. Och älskade skogsmullen Wanya följde med på allt jag bad henne om.. Första gången jag fick hoppa av under ett ridpass och sedan hoppa upp igen. Vi hittade en sten och jag slängde mig upp. Inga konstigheter.
Längre in i skogen såg vi älgspår överallt. Helt färska och det såg ut att vara många olika spår. Det var otroligt vackert med solen som lös igenom skogen och de tunga vita grenarna. Vi fick stanna flera gånger bara för att kunna stå och titta hur otroligt vackert det var. När vi kom ned till gussistugan så satte vi av i galopp, eller rättare sagt en bockserie utan dess like! Wanya vart helt överlycklig och gjorde världens serie av bocksprång, dock helt odramatiska. Precis sånna bocksprång som man märker att de är bara till för att visa lycka och inget annat. Kunna inte sluta skratta. Vi mötte även 6 skotrar på vägen hem. Vi gick av vägen och stod och titta på dom när dom körde förbi. Wanya såg mest förvånad ut och brydde sig inte alls om att stressa upp sig eller något sådant. JÄTTE SKÖNT att hon var helt coollugn. Jag som trott att hon ska bli lite stressad av dom eftersom dom låter väldigt mycket. Men icke!
Varje dag vi är ute på tur växer hon både i mognad men även i mitt hjärta! Världens bästa 5 åring.

Inget filter behövs.. Helt underbart. Och som man ser så fick Wanya och jag agera plogar... Haha

Önskar att jag kunna få ha en veckas ledighet nu, så jag och W kan spendera varenda ljus timma ute i skogarna 💙❄️

Likes

Comments