Hej på er! Hoppas ni har en riktigt fin fredag!

Jag fick en kommentar här på bloggen om vad macros är och om jag inte kunde skriva ett inlägg om det, och självklart kan jag det!

Många har nog hört uttrycket "if it fits your macros" ? Om det passar dina macronutrienter på svenska. Macros, eller macronutrienter, är helt enkelt att man räknar ut hur mycket kalorier du behöver få i dig för att uppnå dina mål och sen delar ut dom kalorierna på fett, kolhydrater och protein. Detta kan variera mycket från person till person beroende på vad man prioriterar att lägga sina kalorier på! Många skulle nog säga att det påminner om viktväktarnas system att räkna points.

Att räkna macros handlar också om att eliminera allt som heter "dålig" mat. Det ska alltså inte finnas någon mat som är förbjuden, utan har du till exempel mycket kolhydrater och fett kvar efter dagens gång så ska du kunna äta lite glass, as long as it fits your macros, så länge du har macros kvar att lägga på just glass. Det här sättet gör att man kan äta onyttiga livsmedel utan att förstöra ens diet om det nu är det man håller på med och utan att gå över ens kaloriintag för dagen! Macros ska va ett "80/20" tänk, där du äter 80% bra och hälsosam mat som du behöver för ditt behov och sen kunna ha ett fönster på 20% där du kan äta det som du kanske har ett sug på just idag.

Det handlar också om att kunna variera sin diet eller sin kost. Om vi har ett exempel där du ska äta 140g protein, 170g kolhydrater och 29g fett så kan jag alltså välja om mina kolhydrater ska komma från frukt eller havregryn! Det spelar alltså ingen roll, kolhydrater är kolhydrater! Nästan.... Självklart ska du lägga fokus på att få i dig bra källor av kolhydrater och inte bara "skräp" :) Jag själv lägger först kalorier på protein, så jag vet jag får i mig det jag behöver där. Då tar jag 2,2 x kilo kroppsvikt (2,2 x 66kg), sen lägger jag mest kalorier på kolhydrater då jag vill kunna vara så pigg och stark som möjligt, och sen bara en liten del på fett för att få i mig de fetter jag behöver för att funka normalt! Men vill man till exempel använda fett som största energikälla så lägger man ju mest kalorier där såklart. Allt efter vad du vill!

Varför gillar jag att räkna macros?

För det första så tar det bort stora delar till att man misslyckas! Du kan äta sånt som annat är förbjudet, och det gör ofta att man äter mindre av det än om man skulle hets-dieta och sen tappa det fullständigt för att suget blir för stort vilket sen också gör att man känner sig som ett misslyckande. Här kan du äta din favoritchoklad om du har macros över till det utan att få dåligt samvete eller ångest som är så vanligt idag!

För det andra så blir inget förstört om du glömmer matlådan hemma till exempel. Du kan gå in på ICA eller pressbyrån och där köpa något som passar dina macros för dagen så länge du kan läsa på produkten vad den innehåller. Det gör att det är inte lika strikt med att man måste stå och laga matlådor kvällarna i ända, även om det är att föredra!

För det tredje så är det ett koncept som håller socialt! Du kan vara med på alla kalas och äta allt (nästan iaf) så länge du har en våg. Eftersom det inte finns någon förbjuden mat så kan du äta det som bjuds. Du behöver alltså inte välja på att tacka nej till sociala situationer i livet eller att misslyckas med dietandet den dagen. Vet du att det blir en del av den sämre eller kaloritäta maten en kväll, säg tacokväll hos en kompis, så ät så mycket protein du kan och spara på fett och kolhydrater så är det kirrat inför kvällen sen!

Jag har prövat alla typer av dieter, och detta är det enda som funkade för mig! Jag är inte beredd att säga nej till livet för att komma ner i fettprocent, och med detta sätt behöver jag inte välja på en bra form (vad det nu betyder för alla) eller livet! Att räkna macros är det mest hållbara sättet både om man ska bygga eller dieta "optimalt", för då får du på svart och vitt vad du får i dig!

Här ser ni bilder på när jag var i min toppform, där jag hade räknat macros i 3 månader. Aldrig mått bättre!

Hoppas detta hjälpte er som undrade. Kram!


Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Godmorgon!

Äntligen, och då menar jag verkligen äntligen, så är jag frisk! (Nu blir jag säkert sjuk för det, peppar peppar). Jag är en sådan person som aldrig är sjuk, men när jag väl blir sjuk så blir jag SÅ sjuk. Något supervirus som lyckats nocka mig. Men nu så!

2 hela veckor har jag fått avstå träningen och som jag LÄNGTAR efter vikterna och att få lyfta lite skrot igen! Man förstår inte riktigt vad mycket man gillar träningen fören den dagen man måste avstå den. Motivationen är iaf på topp och jag är SÅ taggad på att köra igång ordentligt nu!

Många upplever ju måndag som stressig. Man ska göra allt det som blev kvar från veckan innan och man ska samtidigt strukturera upp det som ska göras denna vecka! Därför kommer här lite tips som kanske hjälper dig att stressa ner lite!

⭐️ 1: Strukturera upp dagarna! Skriv ner punkter som ska göras varje dag. När du är klar med punkterna så är du klar. Lämna nästan dags "to do" till nästa dag. Slappna av och återhämta dig!

⭐️ 2: Förbered morgondagen! Lägg fram kläder, packa väskan, se till att matlådan och ev mellanmål ligger packade och klara i kylen. Se till att träningsväskan är packad om den ska med. Allt för att du ska kunna sova till 5 min innan bussen går och ändå hinna! 😉

⭐️ 3: Förbered dig på IDAG! Oavsett om du åker spårvagn, buss eller bil till jobb/skola så se till att mentalt förbereda dig. Tänk på vad du ska göra under dagen och hur du ska lägga upp den. När du gjort det kan du slappna av och lugna ner dig efter en ofta ganska stressig morgon innan du ska köra igång med dagen! Lyssna på något podd eller någon go musik! Tänk positivt och var beredd på dagens utmaningar!

Detta är saker som alltid hjälper mig att slippa stress och som får mig att få en mycket skönare start på dagen än om jag måste packa allt på morgonen och äta bars till lunch för att jag glömde fixa matlådan igår... hoppas det hjälper er med! Små medel som kan göra stor skillnad! 😊⭐️👏🏼

  • 463 Readers

Likes

Comments

En av mina stora drömmar i livet är att föreläsa!

När jag är runt 40 så skulle jag vilja åka runt och föreläsa för människor! Varför just runt 40 tänker ni? Det är enbart för jag vill ha levt livet ett tag innan. Skapat mig lite mer livserfarenhet!

Men, Jag skulle vilja föreläsa om mental styrka! Hur man blir stark innifrån och ut. Hur man tar sig igenom tunga saker och hur man lever ett positivt liv genom att tänka och göra positivt! Jag skulle vilja föreläsa om vikten av att vara snäll och hur man väljer rätt människor att ha omkring sig. Jag skulle vilja föreläsa om saker som kan förändra folks liv! Åka runt i Sverige och ge människor ordentliga tankeställare.

Ja, det skulle verkligen vara en dröm. Ett #lifegoal så att säga!

  • 471 Readers

Likes

Comments

Idag finns uppfattningen att den som klarar allt på första försöket är den starka. I mina ögon är det inte så.

Du, du som varje gång ställer dig upp efter att du misslyckats med något. Du, du som inte ger upp fast att allt känns omöjligt. Du, du som inte ger upp fast att alla andra sprungit om dig för tredje gången. Du, du som kämpar varje dag för att inte hata din kropp. Du, som varje dag får kämpa med att tycka att du duger som du är. DU, som varje dag på egen hand kämpar mot dina inre demoner.

Det är DU, DU som är den starka. Som får kämpa varje dag, som får ställa sig upp 7,8,9 gånger. Det är DU som är stark! Som är den riktiga kämpen! Som får ha 3 bra dagar och sen börja om från noll. Det är DU som varje dag kämpar för att du har en tro på att allt kan bli bättre. Det är du som är stark, som aldrig ger upp. Som gråter i sorg och frustration och skriker "Varför just jag??!!" Det är DU, som är stark.

Du som tappar 1kg i vikt när alla andra tappar 5. Du som hela tiden får ditt hjärta krossat men aldrig ger upp drömmen om äkta kärlek. Du som är en snäll vän när alla pratar illa om varandra. Du som inte ger upp på folk när det blir tufft. Du som vågar stå emot, som vågar stå upp för dig själv. Som hatar sig själv när alla älskar sig själva. Du som skriker för den stumme. Som lyssnar för den döve. Som håller upp andra. Som läker folk. Det är du, DU som är S.T.A.R.K!

Du som måste kämpa, det är du som är stark. Glöm aldrig det!


Likes

Comments

Vilken vecka! Poff sa det så var den över, är det inte alltid så?
Vad hände då?

Jag jobbar ju med en tjej som verkligen är helt otrolig och som jag är så himla glad över att jag fått lära känna och får jobba med! Så dagarna här har gått ut på hjälpa henne att kunna träna på bästa sätt och kanske pusha lite extra! Vi har jobbat med gåträning, pass i gymmet och även lite annat smått och gått. Jag har fått lära mig otroligt mycket och jag är så, SÅ glad för denna veckan!

Den slutade tyvärr väldigt tråkigt då jag fått influensa... jag känner mig verkligen dödssjuk och är hur svag som helst! 😫 Legat i sängen precis heeeeela dagen och är faktiskt lite nervös för hur resan hem i morgon ska gå...

Veckan efter jag kommit hem är väldigt späckad och jag hoppas jag är frisk och kry tills dess! Måndag betyder PT-jobb och lite mingel på Nordic Wellness Majornas klubbkväll som vi har då! Det ska bli himla kul att sätta igång med det på riktigt nu! 👏🏼⭐️

Sen kommer resten av veckan bestå av att packa! Jag flyttar nämligen till helgen och jag är SÅ PEPP! Mitt liv just på den fronten har ju varit kaos då jag inte ens packat upp de lådorna jag har eftersom jag visste jag skulle flytta efter 6 veckor igen.. Så nu är jag så himla pepp att äntligen få ett riktigt fint rum och göra det hemtrevligt och framförallt inte sova bland massa lådor 😉💡🙋🏻

Håll tummarna för att jag orkar mig hem i morgon nu... kram på er! ❤️

PS; god croissant va ;)?

  • 485 Readers

Likes

Comments

En liten "före och efter" bild såhär på kvällen! Jag var så otroligt liten när jag började gymma 2012 och jag minns hur jag alltid stod i ett hörn på gymmet med mina 2kg hantlar och körde bicepscurls och hoppades till Gud att ingen skulle se mig 😂

Nu några år senare så är jag ganska nöjd med vad jag lyckats åstadkomma under dessa år och det ger mig ett leende på läpparna för om detta är vad jag gjort på 3 år, vad kommer jag ha lyckats med om 3 år till? 💪🏼

Kör hårt, lyssna inte på dina tvivel och kom ihåg att alla är nybörjare i början! "You don't have to be great to start, but you have to start to be great!" 💡

  • 491 Readers

Likes

Comments

Jag får ofta höra att man inte ska stressa sig igenom livet för livet är långt!

Jag gillar inte riktigt det uttrycket. Dels för att det ofta gör att människor stannar upp, också för att vi är långt ifrån alla som får ett långt liv!

Allt vi vet är att vi har idag, men i morgon kan det vara slut. Jag vill veta att jag hunnit göra skillnad innan det är dags för mig att dra. Jag vill lämna något efter mig! ✨

Vänta inte på att leva livet. Vänta inte på att fullfölja dina drömmar bara för att man tror man har obegränsat med tid! Lev livet som att det tar slut i morgon och ta vara på varje dag! Se till att göra något varje dag som för dig framåt mot dina mål och dina drömmar. VÄNTA INTE PÅ LIVET

  • 490 Readers

Likes

Comments

Jag saknar ord ibland. Man får sig en tankeställare som heter duga.

Idag fick jag se en person springa 10m på 3 sekunder snabbare tid än förra veckan. Lyckan var total! Det smilet på hens ansikte kunde inte missa! En annan hen lyckades också gå lite längre än förra gången på den "dåliga" foten och en lyckades ta 16 steg utan att hålla i någon. Återigen, lycka som skiner i ögonen!

Vi tar det så för givet. Gå, springa, prata, göra sig förstådd, tugga, svälja utan problem. Allt är så självklart. Vi gnäller på att det är dåligt wi-fi och vi gnäller på att kön på ICA är för lång "men kalla på en till kassa då!!"...

Här är det människor som en gång tyvärr var med om något traumatiskt som gett olika typer av skador på kroppen. Men tror ni dom klagar på wi-fi? Saken är den att dom klagar ingenting!

Dom kämpar, tar i, svettas, svär i frustration och sen faller ut i ett gapskratt! Aldrig några sura miner och deras mindset är STENHÅRT! Dom vet att det hjäper inte att klaga eller tycka synd om sig själv. Det enda dom vet hjälper är att träna!

Så tänk efter en extra gång, ta trappan bara för att benen just idag bär dig! 💪🏼

⭐️Den gröna mattan är där all the action händer! ⭐️

  • 524 Readers

Likes

Comments

Nu har jag landat och kommit till ro här i Spanien! Stället vi bor på är faktiskt superfint och mysigt så jag kommer nog stå ut här en vecka 😊✈️

Gårdagen bestod mest av vila och mat, då jag fick åka mot flygplatsen mitt i natten så blev det lite snålt på dom bitarna igår!

Däremot avslutade jag kvällen med lite PT-jobb och igår var en riktig sån "wow"-känsla..
För när man sovit ca 3h på ett dygn men fortfarande tycker det är kul att sätta sig med datorn sent på kvällen och jobba, då har man hittat rätt! Och det är Wow för mig!

Jag har alltid haft inställningen att man måste jobba med något man tycker om
eftersom man lägger så mycket av sin tid på det! Jag skulle inte vilja dö efter ett långt liv och veta att jag lagt 60% av mitt liv på något jag inte trivts med. Sen är det inte det lättaste dock, med tanke på vilka krav samhället ställer på oss och att ekonomisk trygghet i många fall måste prioriteras!

Men även om pengar är viktigt, så finns det inget som är så viktigt som din egen hälsa! DU måste må bra, gör du inte det är det inte värt några pengar i världen. Hellre fattig med lycklig har alltid varit mina ord, tills nu.. när jag insett att bara man är villig att offra en del nu, så finns det inget som säger att man måste välja! 👏🏼

  • 513 Readers

Likes

Comments

Här sitter jag, det är 5h kvar tills klockan ringer och jag behöver gå upp och duscha, äta och sen dra mig mot stan! Jag åker nämligen till spanien tidigt, tidigt lördag morgon.

Jag åker inte dit för nöjes skull utan jag åker på jobbresa med mitt ena jobb. Jag jobbar med en hen som är påväg tillbaka från en olycka, så vi tränar på massa olika sätt där hen såklart gör allt jobb och jag har äran att få följa hens steg och stötta när det behövs! Det är i alla fall ett otroligt givande jobb och jag tror jag kommer stanna här länge! Det ska bli väldigt roligt att få se hur dem jobbar där borta med denna typ av skador och jag är helt säker på att jag kommer lära mig otroligt mycket!

Just nu sitter jag med resfeber i sängen och väntar på att mitt nagellack ska torka innan jag ska skölja ur hårfärgen. Jag brukar inte ha resfeber men detta är första gången jag reser HELT SJÄLV, och dessutom så var inte förra gången jag var utomlands en dans på rosor så det beror nog mycket på det med!

På tal om nagellack, Ett annat av mina intressen förutom träning är faktiskt "skönhet", får man kalla det de? Kanske inte så konstigt att man gillar sånt om man gillar träning ändå. Eller? Hur som haver så tycker jag det är otroligt roligt med allt som har med smink, hår, hud och naglar att göra! speciellt SMINK! Jag kan sitta i TIMMAR och kolla massa olika videos om hur man gör en perfekt smokey eye och olika kändisar som prövar olika märken. Jag kan faktiskt längta på kvällarna att klockan ska ringa så jag får gå upp och sminka mig med mina underbara Real teckniques-sminkborstar!

Så när nagellacket torkat och jag kan skölja ur hårfärgen så är det dags att smörja in sig med lite brun utan sol och sen få några timmar sömn innan flyget går! Ja, min plan är faktiskt att vara vaken så mycket jag kan inatt så jag kan sova på planet sen och vara pigg när jag kommer fram!

Ps: Jag är sjukt flygrädd och jag ska flyga själv.... snacka om att möta sina rädslor. Håller ni tummarna för mig att jag kommer fram säkert och ber en liten bön för mig?

Stor kram, Malvina

Likes

Comments