Mugg runt hela karleden på ett dräktigt sto som går på lösdrift. Ibland ser mugg mycket värre ut än det här och när vi kom på att ta bilden var hon redan behandlad ett par gånger.

Den här hösten har det varit stora problem med mugg överallt i landet, även hos oss, som normalt sett inte får problem. Vi har så fina sand-marker så det blir inte så blött här., men i år har det regnat onormalt mycket så även vi har fått problem att hålla markerna i skick till hästarna.
Den här hästen behandlar vi med en huskur som vi lärt oss genom erfarenhet med hästar under massor av år och genom arbete inom hästsjukvården.

Mugg är en hudinfektion som kommer i karleden på hästen mestadels pga fukt och leriga hagar, men det finns också andra orsaker till mugg.
Vi behandlar det med att spola rent, sen löddra in med hibiscrub (köp på Apoteket) och låt sitta i minst 10min. De sårskorpor som är mjuka och lösa kan försiktigt skrapas bort, med mjuk borste eller handduk. Bra eftersom bakterierna gillar att hålla till under sårskorporna.
Därefter torka rent med en ren handduk.
Smörj in med oljeblandningen.
Oljan fungerar så att den mjukgör och kväver bakterierna. Citronen sänker pH så gillar bakterierna inte miljön av den orsaken och vitlöken gör sitt för att minska tillväxten av bakterier.

Vår oljeblandningen gör du såhär: blanda i petflaska - olja, tex rapsolja, med ett par klyftor pressad vitlök och saften från en halv citron.

Gnid in oljeblandningen på det torkade benet på muggen.
Därefter olja på bomull som läggs närmst det infekterade området och ovanpå ett vanligt stallbandage.

Viktigt att benet är så torrt som möjligt, samt att hålla det bandagerat för att förhindra smuts att komma på muggen.

Vår häst går ju ute och då måste vi ofta kontrollera bandaget och byta vid behov.

Här efter 1 vecka.

Tänk på att inte föra bakterierna från muggen vidare till andra ben eller hästar. Så tvätta handdukarna, benskydd o bandage noga.
Om hagarna är mer leriga än att det går upp över hoven på hästen så ska du inte ha din häst där. Besvärligt, men andra lösningar måste hittas.

Lycka till!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Merry Legs kommer att flytta till Åland på måndag. Blir spännande att följa hennes avkommor i framtiden. Petra som ska ha henne äger även egen fin hingst och bedriver en större avels-verksamhet. Lycka till!

Likes

Comments

Bra avelssto, e:Quite Easy - Irco Marco. Syster till Medici 160-hopp, samt andra tävlingshästar. Otroligt fint psyke, lätt att få dräktig och en bra mor och fostrare.
Hon har fått tre dina föl på raken hos oss och är inte dräktig nu. Alltså kan hon byta hem om det är någon som är intresserad av att betäcka i vår. Vi kam vara intresserade av att köpa avkommor om de blir till salu.
Ring för mer info 0739-426214 Camilla

Likes

Comments

En välvårdad man (och häst) ger ett bra intryck och det vill vi ju alla när vi sysslar med hästar. Vi kommer att visa lite exempel på hur vi friserar en man både här på bloggen och på Instagram/Facebook.
Första 2 bilderna visar hur manen såg ut när vi började. Lång, ovårdad och utväxt i nacken.

Först är det viktigt att verkligen borsta igenom manen.
Därefter rycker man den. Välj de längsta stråna, håll i med vänster dra upp lösa hår med höger och ryck uppåt, nära mankammen. De allra flesta hästar lär sig att detta inte är obehagligt. Om det är omöjligt får man försöka använda mankniv.
Inte förrän manen är tunn bör du börja klippa.

Dax att börja klippa.
Nät man klipper manen är det viktigt att luta saxen 45grader, så de inre stråna blir aningen kortare än de yttre. Då får man en fin kant.
Klipp även i nacken.

Det färdiga resultatet.
En man jobbar man med hela tiden, så putsa gärna på den i flera dagar, så får du ett toppresultat. Det är förstås som med allt annat också- träning ger färdighet.
Lycka till!

Likes

Comments

Lotta , ryktar Independence 4år e: Stakkato Gold.
Många glömmer rykta på riktigt vis. Något som är väldigt bra för både häst och människa. Ger bra kontakt, massage, blodflödet ökar och fin glans.

Likes

Comments

Robin Ingvarsson som vann SM 2016 köpte vår fina Fenomen som 6-åring och har haft fina framgångar tillsammans som 7-åring. Red bland annat i Elmia 2017 i 7 års klassen med fina resultat. Robin och Fenomen blir ett ekipage att hålla ögonen på på de stora banorna i framtiden.


På bilden är Fenomen tillsammans med Magnus Jacobsson.

Likes

Comments

Det finns inget roligare än att få en återkoppling om hur det för våra kunder med deras nya stjärnor.

Kenzo och Katja som blivit ett fantastiskt team tillsammans! Vi önskar henne även lycka till med hennes andra häst Forcila som även kommer härifrån!

En vacker bild på Malin och fina Jovera som vi fortfarande är delägare i. Ett spännande ekipage att följa som redan har fina framgångar tillsammans.

En super duktig ponnyryttare Ellie! Hon har många ponnys ifrån Karupslund och plockar rosett efter rosett! En riktigt flitig tjej.

Johanna och Fine star! Också ett fint ekipage som kommer synas mycket på tävlingsbanorna nästa år. Fine Star är en riktig super häst för junior ryttare och vi ser fram emot att följa dessa två tillsammans.

​Frida och Game Ready! Gjorde sin första start tillsammans nydligen och plockade rosett! 

Likes

Comments

Stall Karupslund vill önska God Jul & Gott Nytt År till alla Kunder, sammarbetspartners och vänner, men lägger en gåva till barncancerfonden istället för att skicka ut julkort! En bra idé tycker vi, och tipsar er om att göra samma! 

Likes

Comments

​Nu kommer en blogg om verksamheten på Stall Karupslund som är beläget i Blentarp att starta! Här kan du följa hur vardagen ser ut på gården, hästarna som står här, videos och bilder samt hur kunder ifrån hela världen besöker gården för att prova hästar utav hög kvalitet! Många hästar hittar nya ägare runt om i hela Sverige men många av våra fina hästar har även sålts utomlands som till exempel till USA. Vi har ett flertal hästar genom åren som numera bor och tävlar framgångsrikt i USA vilket kan vara spännande att följa! 

Likes

Comments

<a title="Stallkarupslund Blogg" href="https://blogkeen.com/visit_blog.aspx?id=955812&mid=236867&f=true" target="_blank"><img alt="Stallkarupslund Blogg" border="0" src="https://blogkeen.com/stats.aspx?id=955812&p=1&l=sv" width="120" height="51" /></a>

Likes

Comments