Hej igen,

I onsdags var det så dags för Evelinas 6 mån koll hos sin läkare på Imra mottagningen. En bra läkare som faktiskt lyssnar på det Evelina säger och hennes beskrivingar. Inom hans gebit är han relativt ung och när jag träffade honom första gången så tänkte jag i mitt stilla sinne "det här kan aldrig bli bra".
Men, han har bevisat motsatsen för mig vid flertalet tillfällen. Evelina berättade hur hon upplevt tiden sedan förra genomgången. Inte helt oväntat var ju smärtproblemen i rygg och nacke det som blev det stora samtalsämnet. Evelina har ju haft det jobbigt ända sedan slutet av augusti haft det jobbigt med mycket rygg o nacksmärtor. 

Det har även slagit hårt på hennes närvaro i skolan där hon på något magiskt sätt ändå lyckas hålla sig flytande i åtminstone ett par ämnen. Dock ger ju frånvaron henne prestationsångest och gör att hon känner sig stressad. Men här jobbar jag och elevvårds assistenten ganska hårt på att få bättre förståelse hos de olika lärarna för Evelinas problem och sjukdom. Och sista dagarna verkar äntligen poletten trillat ner hos några av dem. Fortsätter det i samma stil ska vi nog nå målet för denna terminen. Men inte ropa "Hej" än. Det är många veckor kvar än och än är inte alla "omvända".,   

Glädjeämnet för dagen var att  handlederna (behandlades i våras) och käkarna för tillfället fortsatt är problemfria.
Efter själva undersökningen, lite diskussioner runt gamla röntgenbilder på ryggen och det sällan omtalade "utväxten på ena kotans taggutskott" (där vi kom bort oss lite och egentligen inte kom fram till något vettigt) så var väl även läkarens uppfattning att handlederna var mycket bättre medan rygg/nacke var ju sämre även om han tyckte stt rörligheten var helt okej. Just ryggproblemen sa han förmodligen hände ihop med pågående inflammation i SI lederna men han ville även att vi skulle prata med sjukgymnasten vid nästa besök och be henne fundera lite över bra övningar att göra för dom delarna. Sen så hade hon ju växt lite sen senast kunde vi konstatera, så efter lite räkneövningar kom han fram till att hennes mediciner nog låg lite lågt. Så han har nu skrivit ut nya recept med nya doser som han även hoppas ska hjälpa henne att hålla smärtorna i schack.
​Enda han var lite osäker på var dosen på Humiran, där ville han konsultera med sina kollegor då hon varit "vanligt" sjuk så pass ofta sedan förra gången. Oavsett dos så kommer hon att få en ny variant av den som ska vara snällare att ta. Idag är sprutorna som tas varannan vecka förknippade med stark sveda. Men nu verkar det som att tillverkaren lyckats ändra lite på innehållet i medicinen som gör att svedan i princip är borta. Maya har följt debatten om den nya Humiran på familjeforumet med stort intresse och alla har verkat grymt nöjda så här långt.
Men som sagt, kontentan av besöket blev att även om hösten kantats av mycket smärta och hög frånvaro så finns det även många ljusglimtar att glädjas åt. Dock har vi även bestämt att det nog är dags att träffa psykologen igen. Dels för för att få hjälp att bättre hantera smärtorna som varit värst nu under hösten men även för att få hjälp med att hantera stressen o pressen hon känner över skolan och sin höga frånvaro.
Och dom har gjort ett himla bra jobb tillsammans tidigare med att hitta lösningar. Men i våras kom dom fram till att Evelina hade de verktygen hon behövde för att hantera sin vardag och att just då var situationen riktigt bra, så man bestämde sig för att göra ett litet uppehåll med besöken.
​Men nu känner Evelina att hon nog behöver lite hjälp igen.

I  söndages var det dags för galoppträning igen. Denna gången var det bara Lotta då Susanne följde med dottern och bästa träningskompisen Michelle på hopptävling. Men Lotta som fick lite handräckning av "Bella" skötte träningen med bravur. Det var många ekipage denna träning också vilket var himla roligt. Det här passet var det dessutom de lite mindre ponnysarna som visade framhovarna och öppnade i ett rasande tempo som tog alla på sängen tror jag.
Men även Filippas var sin vana trogen himla pigg o glad, tror även att hon lärt sig att inte börja ladda direkt när hon kommer in i transporten nu. Vi har ju varit på ett par Kaisela träningar nu, så hon kan ju inte veta säkert vart det bär iväg.
Bara hon nu inte lär sig det att när Moa kliver på, så är det Galoppträning (eller tävling med för den delen). 

Imorgon är det ju egentligen träning igen, men det föll sig så att vi planerat lite dressyrtävling, klubbmästerskap för att vara mer exakt. Å nej, det är inte med Filippas (Evelina har ju för tillfället valt bort dressyren med henne då de har mest meningsskiljaktigheter där) utan det är faktiskt Mighten som ska få göra premiär inom dressyr. Han är ju inte utbildad i vare sig hoppning eller dressyr, men har gång på gång visat att han gillar Evelinas sätt att rida på. Å vem vet, har han vaknat på rätt sida imorgon bitti, och kliver på transporten ( för det är ingen garanti någon dag i veckan) så kanske han kan tänka sig visa upp sig från sin alla bästa sida. För han är riktigt snygg när han väl bjuder till på banan.
Johanna är inte intresserad av att tävla honom, så då passar det ju bra att Evelina kan göra det lite då o då.
De åkte till bästa Kaisela och finslipade lite igår (fredag) och nu är det bara att hålla tummarna. Några större förväntningar har vi inte då det är hans absolut första tävling, vi är glada om han går med på att lasta så vi kommer iväg, och om han tar sig runt banan utan allt för mycket stök.
Så idag har Evelina förutom att hon tog ett par varv med Filippas och Cantrade lite, mest bestått i att göra Mighten så där über fin, och putsat utrustningen för morgondagen.​

Men, nu gör det inte så mycket att Evelina och Filippas missar galoppträningen imorgon, hon fick ett minst lika bra erbjudande. Evelina tillfrågades om hon ville hänga med tränarna Susanne o Lotta på måndag när dom ska träna de stora hästar. Vad tror ni svaret blev?
Ansiktet lyste upp och det enda som kom över hennes läppar var "Coolt, allvarligt du skojar inte?" Jag tolkade det i vilket fall som att erbjudandet accepterades utan betänkande.

Kan ju bli lite spännande och se om jag har möjlighet att hänga på. Risken är stor att jag får stå över då vi har vår lösningsleverantör på besök, och ska sitta i workshops hela måndagen och tisdagen.
Annars hade jag gärna varit med och filmat massor.
Och på lördag är det dags för säsongens sista galopptävling för Evelina och Filippas. Hoppas flippelina sköter sig lika bra som sist. Intressant motstånd väntar vilket kommer att göra det till ett otroligt spännande race. Får se om dom gör som senast, lägger ihop C och D ponnysarna då det bara var två anmälda till respektive klass.


Men, det var väl allt för denna gång.
Nu får vi preppa Evelina med tabletter och övriga medicamenter så hon klarar sig imorgon.


Ha en fortsatt trevlig helg och var rädd om varandra.

//Christoffer

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Nej jag  tänker inte haka på debatten om täckenas varande eller inte varande. Jag utgår från att var och en gör det som blir bäst för dem.

Jag tänker mer på täckenas passform eller inte. Den lilla röda madamen måste ha täcke för hon fryser konstant och får då ont i ryggen. Vi har resignerat inför detta faktum och i år är hon dessutom helklippt så något annat är inte ens diskuterbart. Men.....det går ju för sjutton inte att hitta ett enda utetäcke som passar henne. Allt är för stort..på tok för stort! Går vi ner i storlek blir det istället på tok för litet.
Vi snackar här om för långt i ryggen, för stort i bogen och för långt på sidorna. Maggjordar  och bensnören ska vi inte snacka om.

Vi justerar ständigt täckena så mycket det går men passformen är katastrofal. Igår skedde då det vi inte velat. Hon hade fått bakbenet genom en av maggjordarna och fastnat. Detta upptäcktes vid lunchtid men skadan var redan skedd.  Det var ordentligt avskavt och även om hon inte var halt så var hon rejält stel. Förhoppningsvis släpper stelheten med några dagars vila där hon får promenera för hand.

Men hur gör folk? Jag vet att vi inte är ensamma om det här och även vår andra häst med kort rygg har lite problem med för långa täcken eller täcken där han får visa skinkorna.  😉

Sen ska vi inte snacka om svansskydden som blev så populära för några år sedan.  De är så stora så man skulle kunna gömma smuggelsprit under dem. De är dessutom sydda hela vägen ner för att helt kapsla in svansen.  Vad händer när svansen inte går att lyfta då? Jo de sköter på sig...inte så lätt att göra varken stort eller litet när ett mindre campingtält håller svansen på plats.

Så hur gör alla? Va va va!
Jo jag vet hur en av tjejerna i stallet gjorde...Hon skulle justera lite men slet av svansskyddet helt och jag undrar om det inte ligger på tippen just nu. Hennes täcke var dessutom märkligt konstruerat med bogvecken placerade ungefär mitt på hästen. Vad de nu skulle göra för nytta där? För att inte tala om att halva magens syntes på hennes häst. Stor häst innebär alltså inte att täcket måste vara lite längre på sidorna?

Köp det och det täcket för si o så många tusen får vi till råds.  Men då våra hästar går i flock och gärna tuggar på varandras kläder så blir det inte ekonomiskt hållbart. I förra stallet slaktades ett eller två täcken i veckan ett tag och de pengarna finns lixom inte.

// Frustrerad och irriterad moder som inte hittat nåt pengaträd på Plantagen än.

Tvättat och krympt fleecetäcke.  Synd det inte går att krympa täcken för utomhusbruk.

Likes

Comments

Jag säger som Darkwing Duck, "Nu blir jag farlig"!
För er som inte vet vem det är så säger jag bara, googla. 😈

Jag är ju en rätt liten, söt och charmig häst. Eller ja...människorna säger det i allafall. Nåja, jag behöver ju inte vara så ödmjuk...JAG vet att jag är liten och söt! Och ja för den delen är jag den stiligaste hästen i stallet och det talar jag om för de andra hästarna. De skall inte komma o mopsa sig lixom. Jag håller ordning på dem alla rätt o slätt!

Matte tycker nu att jag har för mycket attityd och  att detta måste justeras? Jag ställer mig helt frågande till detta?  Bra hästar har ju attityd liksom!
Hursomhelst har nu matte bestämt att jag skall uppfostras och att mitt humör behöver dämpas. Pfft!

Nästa vecka kommer alltså equiterapeuten för att sätta nålar för mitt humör. De kan ju försöka..I dare you!
Sen tycker matte att jag är lite stel här och där så de skall gå igenom mig samtidigt. Jag funderar på att samarbeta här men har inte bestämt mig ännu. Jag har här snackat med mitt sto Filippas  och hon har gett hållbara tips på hur man retar equiterapeuten.  Kanske ska jag prova detta!?

Filippas håller ju på att göra karriär  inom ponnygaloppen och vi har snackat lite om att jag kanske ska hänga på? Ryttare är tillfrågad och skall provrida mig i veckan. Eventuellt kan jag tänka mig detta men bara om jag får tävla i de stora klasserna.  Helst av allt i Kentucky Derby, men kanske skall jag börja i Sverige  trots allt...jag menar ryktet om min storhet kommer ju att sprida sig och det är alltid bra att sätta skräck i konkurrenterna.  

Skall vi turnera världen runt behöver vi ju dra in lite kosing innan vi åker. Säg inte att jag inte tänker på min matte! Det är ju trots allt hon som städar hemma hos mig och lägger delikata äppelbitar i vattenhinken och goda morötter i maten.

Skall sanningen fram så älskar jag min matte..men säg inget för då blir hon så kaxig.

// Over and out från  Spider!

Likes

Comments

På söndagen var det tävlingsdag på Jägersro.  Eftersom Flippelina  krånglade på senaste löpdagen på Göteborg galopp så hoppades Evelina på lite revansch samt att den lilla röda skulle sköta sig i starten.  Sist ramlade ju Evelina  av två gånger innan start. Som tur var så var det bara ett uppvisningslopp den gången men det  var surt ändå.

För att vara på den säkra sidan bad vi om starthjälp. En supertrevlig kille hjälpte Evelina men han verkade aningens förvånad  då Filippas bestämde sig för att vara en exemplarisk ponny just då.

När starten gick var tjejerna inte med riktigt och hamnade långt efter. Den ömma modern  höll på att få hjärtstillestånd men ganska snart var tjejerna ikapp. Det blev en superspännande finishridning där Evelina & Filippas  gick segrande ur striden. Herregud mina nerver!

Filippas visste att hon gjort bra ifrån sig och svassade nöjt bort till vinnarcirkeln där de fick sitt pris.

För övrigt red alla ryttare fina lopp och Göteborgs gänget var storartade.  Vilka tjejer..vilka kämpar och vilka kompisar!  Sen rider de snyggt oxå. 😃

Sen har ryttarna från Göteborg turen att ha två fantastiska tränare i Susanne och Lotta. Alltid lika goa glada och hjälpsamma.
Överlag är det idel trevligt på både träningar och tävlingar med alla trevliga människor som deltar.
Nu laddar tjejerna  om för start i Göteborg  den 29 oktober. Men däremellan ska Evelina  starta Mighten i KM i dressyr den 23. Håll tummarna för det!

//Den ömma modern med betydligt fler grå hårstrån sen i söndags.

PS. för den som aldrig besökt en galopptävling så rekommenderas det starkt.   Hästarna utstrålar sån power så det finns inte. Där förekommer inga sporrar inga rollkurer och inget ryckande i munnen. Fri form i deras naturliga gångart  galopp. De är så otroligt vackra de här hästarna. ❤DS.

Foto: Stefan Olsson/ Svensk galopp

Foto: Stefan Olsson/ Svensk galopp

Likes

Comments

Det var en vanlig vardagskväll och den ömma modern hade transporterat tonårsdotter med ponny till den lokala ridskolan för hoppträning med kompisarna.

Det var dåligt med plats att parkera men en snäll ridskoleförälder flyttades sig så bil med transport kunde fickparkeras.    Det var aningens trångt men efter noggrant kalkylerande bedömde modern att det kom förbi såväl vanliga bilar som lastbilar så länge de körde försiktigt och använde, den till de flesta bilar tillhörande , ratten.

Röd ponny lastades ur och sadlades och efter det promenerades hundarna innan det var dags att gå ner och titta på träningen.

I detta fridfulla läge kommer det en bil modell större med tillhörande hästtransport uppför backen på den trånga vägen mot ridskolan. Farten var väl inte den rekommenderade men modern hoppade ur vägen.  Då tvärnitar ekipaget och ett stycke mycket arg herre i övre medelålder slänger sig ur fordonet med bister blick och spänner ögonen i den ömma modern som står på vägkanten. 

Den upprörda herren talar om att det finns annan parkering längre bort minsann. Jaha svarade modern frågande? Där kunde jag parkera mitt ekipage. Men nej varför skulle jag stå där i beckmörker och lämna mitt ekipage  obevakat om det finns plats här uppe?

Då stirrar han med hysterisk blick på mig och frågar om jag tycker att min parkering  är bra? Mycket lugnt  svarar jag att jo den funkar. Men NEJ...här parkerar folk både här o där o är ivägen överallt. Jaha men det gäller ju inte mig lixom. Jag står där jag skall. Den upprörde herren blir mer o mer upprörd och helt klart störd över moderns lågmälda väna stämma som svarar emot honom på det trevligaste av sätt. Tillslut är herrn så arg att  han skall slänga sig in i sin bil och åka vidare.  Det kan ju inte vara kul att det inte gick att bråka med modern just idag . När han ilsket ska slänga sig in i sin bil upptäcker han att den är låst och att nyckeln finns inne i den nu låsta  bilen. 😈

Han börjar frenetiskt rycka i alla dörrar och mumla nåt om att han står i vägen. Där och då  tittar den ömma modern på honom med beklagade blick och jag utbrister "Oj då ", för att sedan vända ryggen mot honom och gå därifrån. Det var en mycket o klädsam färg arga herrn fick i ansiktet. 😈

// Den ömma modern som vid vissa tillfällen kan mästra sitt ganska hetsiga humör.

Likes

Comments

I söndags var det så dags för ny galopp träning. Och denna gång utan den ömma modern som hade en tre dagars jobbhelg, vilket innebär att hon är så där lagomt mosig för att inte känna någon riktig drivkraft att hänga med på ett träningspass ungefär 2 timmar efter att hon kommit hem från nattpass nr 2.

Nåväl, jag som pappa var ju lite nervös även om jag känner mig mer hemma på "galopp" delen än på övriga aktiviteter som är förknippade med ridning (det är ju åtminstone inte i närheten av lika kryptiskt som när Evelina rider och tränar grunderna och Maya står och gapar om skänklar och inner o ytter tygel. Hjälper hit o dit).
Inom galoppen så känner jag som sagt var mig mer hemma och trygg (iom mina tidigare erfarenheter från travsidan om än annan gångart). Denna gång skulle vi förbi bästa Kaisela och hämta upp en reskompis också. När vi stannade en bit från Kaiselas stall så kikade jag in till Flippelinan i transporten, Hade hon sin vana trogen börjat ladda redan? Jepp och hon lyssnade intensivt, vädrade i luften och såg nästan förväntansfull ut. Men döm av hennes förvåning när hon plötsligt hör Kaiselas röst, stirrar förvirrat på mig och gnäggar högljutt ungefär som att hon ville säga "wooooooh, vääänta här nu lite. Det är INTE träning hos henne idag. Det vet jag för jag kan alla veckans dagar. Och idag är inte rätt dag." Hon svänger åter igen huvudet bakåt och lyssnar och vädrar, lite ungefär som att hon kanske hört fel.

Samtidigt kommer Evelina och Johanna tillbaka med Kaisela, hästen Moa och hennes ryttare Willma i släptåg. Lastningen gick hur fint som helst och Gilippas slöppte ifrån sig en gnäggninng som lät som en blandning av hysteri med en stor skvätt lättnad. Jag gissar att hon bara talade om "Haha, den var bra. Men jag visste hela tiden att det inte var sån träning idag"

I söndags var träningsupplägget lite annorlunda då Susanne var helt ensam. LIte enklare denna gång då det bara var en C och en D ponny "stora hästarna" och ett gäng A ponnysar. Så gruppindelningen blev snabbt klar och Susanne verkade ha planen klar sedan länge.

Den "stora" gruppen fick öppna detta träningstillfälle med två varv på sandbanan i trav, medan hon pratade och instruerade den "lilla" gruppen vad hon tänkt ut
Jag hade ju själv både den förra träningstävlingen ( då Filippas skickade av Evelina genom att bocka, inte en gång utan två gånger) och lurade både oss och speaker rejält (Speakern utgick ifrån att Filippas och Evelina låg jämsides med Chakrira och bästa träningskompisen Michelle). Men det där är ju historia nu. Träningen efter så bestämde sig både Filippas och Chakira sig för att visa sig från en av de mindre "gynsammare" sidorna genom att Filippas stegrade sig tills hon och Evelina gick över oh Evelina hamnade delvis under henne, och Chakira passade på att öva "Limbo" med Michelle.
Så denna träning visste vi inte riktigt vad vi kunde förvänta oss.

Men faktum är att Susanne löste söndags träningen helt exceptionellt bra, och jag fick för första gången se Filippas riktigt nöjd efter ett träningspass. Men, så krävdes det 6 km totalt för att hon skulle bli det också.
Jo, visst. Det klart att hon småbråkade lite. Men det var en helt annan häst. Fokuset för dagen för de stora hästarna var att ligga jämnsides, oavsett tempo.
Det här att ryttaren ska bestämma tempot, även med en häst som helst "kan bäst själv" är faktiskt myyyycket svårare än man tror. Och det faktum att både hästar och ryttare triggar varandra lite gör ju inte saken lättare. Men tjejerna löste det med + i kanten även om första Cantrings varvet gick lite fortare än det var tänkt. Men dom låg hyfsat jämnsides. Sista varvet fick dom till det riktigt snyggt och var riktigt tighta mot varandra vilket gjorde att det nästan såg ut att gå ännu fortare än det gjorde.

Men som sagt var, träningspasset var i sin helhet helt perfekt, både hästar och ryttare var nöjda och lagom "möra" efteråt, i båda grupperna!!

Till helgen styr vi så kosan mot Malmö och Jägersro fär säsomgens näst sista tävling. Blir spännande och lärorikt då Filippas aldrig åkt så här långt tidigare, och då starten går rätt tidigt så åker vi ner på lördagen redan vilket också första övernattningen i tävlings sammanhang. Det vet inte heller hur hon kommer att reagera på.

Både jag och Evelina är grymt laddade och jag gissar att Filippas är redo sedan födseln även om hon inte vet att det är tävlingsdags. Dock kom jag på det att hon nog kommer att lära sig ganska snart då hon får lite havre i maten veckan innan start. Bara för att fylla på med lite extra energi inför start. Hon är inte dum den där hästen.

Men nu blir det en lång väntan på att helgen ska komma.

Tills nästa gång, var rädd om varandra!

//Christoffer


Likes

Comments

Jag hörde på ryktesvägar att "husse" är lite grinig på mig. Han tycker visst att jag är ouppfostrad och busig? Moi?! Nu förstår jag  verkligen ingenting?

Saken är den att jag för det mesta tycker att matte har för höga krav på mig och jag kan ju inte hjälpa att min människofamilj är urusla på att kommunicera?

Överlag tycker jag att matte har för höga krav på mig. Hon jag föddes hos i Danmark säger att jag är väluppfostrad men jag lovar, det var bara en fasad. Det var bara ren strategi att snärja en människa som min nuvarande matte. Henne kan jag styra som jag vill och när hon blir arg på mig tar jag fram mina bruna ögon och sammetslena mule som vapen. Viftar jag sen lite med mina champinjonöron så smälter hon totalt och på det viset vinner jag vilken kamp som helst.

Jepp jepp....livet är gött! Nu ska jag tugga lite mer hö och smida fler planer på hur jag kan reta gallfeber på min matte. Och jo har jag nämnt att jag värvat Mighten över till min sida? Jajamensan! Gör han inte som jag säger åker han på däng. Han är så rädd för mig att han gör allt jag säger. Hehe!

//Spider 

Så här ser Mighten ut när han smider onda planer. 😈

Likes

Comments

Efter en olycklig spark i hagen i tisdags bröt en av stallets hästar benet och fick somna in akut. En annan häst fick åka in till klinik med ett dumt placerat sår precis över hasen. 
Sorgen har alltså varit stor i stallet  och vi känner för och med alla de drabbade.
Vi har alltså haft några rejält kämpigt dagar med dämpad stämning.🙁

Så idag tog vi tag i saker och bestämde oss för att försöka vänja Spider vid vagnen igen efter olyckan för en månad sedan.

Johanna selade på Spider och den ömma modern och den hårt prövade fadern gick bakom och höll i vagnens skaklar.  Vi valde att bara lägga skaklarna i öglorna utan att spänna fast vår lille superhjälte.  Han gick snällt med men var klart oroad över vagnen. Så kom vagnen lite för mycket inpå och han blir rädd och flätter iväg.
Jag skriker "håll kvar i hästen", vilket Johanna  gör. Men vår prövade familjefar tolkar det som att han skall hålla kvar vagnen. Den sitter ju inte  fast men följer ju med Spider då Stoffe krampaktigt håller i för kung och fosterland. Men  inte ens Stoffe kan hänga med i alla svängar och släpper till slut taget om skakeln och fortsätter framåt i ett mycket förnämligt svanhopp för att med 10 poäng landa med ett magplask i den största och djupaste lerpölen på hela ängen. 

Eftersom Stoffe släppt vagnen var Spider fri och stod lugnt bredvid Johanna.  Stoffe kravlar sig upp ur lerpölen arg som ett bi och går med bestämda steg och mord i blicken tillbaka upp mot stallet. Jag och Johanna skrattar så vi inte får luft men lyckas flämta fram frågan om det gick bra?
Jag såg ju att han slog sig på handen men i övrigt såg någorlunda hel ut, men det gick bara inte att hejda sig. Det hela såg så galet roligt ut! 🐳

Nåja maken tvättar bort värsta leran och torkar av sig i ansiktet och så gör vi klart allt innan vi beger oss hem igen. Det var idel glada miner i stallet efter makens lilla fadäs och det kändes bra att säga hejdå och bege sig hemåt när stämningen var bra för stunden. Trodde jag!

Det visar sig att maken har tappat nycklarna  till bilen i LERPÖLEN! Ilskan blossar upp på nytt och familjen tvingas ut på ängen för att dragga efter nycklarna. Som tur är hittas nycklarna omgående tack vare nyckelringen med en anka som ligger och flyter i dypölen. Halleluja!  Tillbaka mot bilen och på vägen möter vi våra härliga stallkamrater  som står med leenden på sina läppar. 

Maken är oskadd och har nu fått på sig torra kläder och tinar sakta upp igen. Den hårt prövade familjefadern har nämligen varit ruskigt arg på dotter och fru för att vi bröt ut i hysteriskt  skratt när han kravlade runt i dypölen. Men han fick ett leende på läpparna hos våra deppiga vänner som ju förlorat sin älskade häst och det var mycket värt att se dem skratta idag. ❤

// Den ömma modern som sakta känner att allt börjar rätta till sig efter några sorgliga dagar.

Försöker muta maken med kanelbullar!

Likes

Comments

Skedteorin...eller hur det är att leva med kronisk sjukdom. Fritt översatt från engelska.  Tjejen texten handlar om har Lupus, men vilken sjukdom som helst funkar att använda skedteorin på.

Evelina har en reumatisk sjukdom (JIA)och nästan alla hennes leder är drabbade även om rygg och nacke och käkar  är det som är värst.  Ibland är till  och med sömn något som är smärtsamt och besvärligt. 

Jag vet att texten är lång men tag er gärna tid att läsa den och reflektera  lite.

"Min bästa vän och jag var i fiket och pratade. Som vanligt var det väldigt sent och vi satt och åt pommes frites med sås.
Som vanliga tjejer i vår ålder, tillbringade vi mycket tid på fiket i college, och den mesta tiden tillbringade vi pratande om killar, musik eller triviala saker, som verkade mycket viktigt vid den tiden.
Vi gjorde aldrig allvar med något särskilt och tillbringade större delen av vår tid skrattande.

När jag gick för att ta en del av min medicin med ett mellanmål, som jag brukade, stirrade hon på mig besvärat , istället för att fortsätta samtalet.
Hon frågade mig sedan ur det blå hur det kändes att ha Lupus och vara sjuk. Jag var chockad, inte bara för att hon frågade den slumpmässiga frågan, men också för att jag antog att hon visste allt som fanns att veta om Lupus.
Hon gick till läkare med mig, såg hon mig gå med käpp, och kräkas i badrummet.
Hon hade sett mig gråta av smärta, vad mer fanns det att veta?

Jag började pladdra på om tabletter, och värk och smärta, men hon fortsatte fråga, och verkade inte nöjd med mitt svar.
Jag blev lite förvånad över min rumskompis på college och vän i många år, jag trodde att hon redan visste den medicinska definitionen av Lupus.
Sedan såg hon på mig med ett ansikte varje sjuk person känner väl, ansiktet av ren nyfikenhet som ingen frisk förstår helt och hållet.

Hon frågade hur det kändes, inte fysiskt, men hur det kändes att vara mig, att vara sjuk.
När jag försökte få tillbaka mitt lugn, tittade jag runt bordet för att få hjälp eller vägledning, eller åtminstone göra halt för att få tid att tänka.
Jag försökte hitta de rätta orden.
Hur besvarar jag en fråga jag aldrig kunde svara på själv?
Hur förklarar jag varje detalj, hur varje dag är påverkad, och ge henne de känslor en sjuk person går igenom med klarhet.
Jag kunde ha gett upp, dragit ett skämt som jag brukar göra, och sedan bytt samtalsämne, men jag minns att jag tänkte, om jag inte försökte förklara detta, hur kan jag förvänta att hon någonsin ska förstå?
Om jag inte kan förklara detta för min bästa vän, hur skulle jag förklara min värld till någon annan?
Jag var tvungen att åtminstone försöka.

I det ögonblicket föddes skedteorin. Jag tog snabbt varje sked på bordet, fan, jag tog skedar från de andra borden.
Jag tittade på henne i ögonen och sa "Här har du, du har lupus".
Hon tittade på mig lite förvirrad, precis som man skulle göra själv, om man fick en bukett av skedar.
Den kalla skedmetallen skramlade i mina händer, när jag grupperade dem och föste in dem i hennes händer.

Jag förklarade att skillnaden i att vara sjuk och att vara frisk är att behöva göra val eller att medvetet tänka på saker när resten av världen inte behöver.

De friska har lyxen av ett liv utan val, en gåva de flesta människor tar för givet. De flesta människor starta dagen med obegränsat antal möjligheter, och energi för att göra vad de vill, särskilt ungdomar. För det mesta behöver de inte oroa sig för konsekvenserna av sina handlingar.
Så för min förklaring, använde jag skedar för att förklara denna punkt. Jag ville ha något för henne att faktiskt hålla, för mig att då ta bort, eftersom de flesta människor blir sjuka känner en "förlust" av ett liv som de en gång kände.
Om jag var i kontroll av att ta bort skedar, så skulle hon vet hur det känns att ha någon eller något annat, i detta fall Lupus, ha kontroll.
Hon tog i skedarna med spänning. Hon förstod inte vad jag gjorde, men hon är alltid redo för ett gott skratt, så jag antar att hon trodde jag skulle dra ett skämt av något slag, som jag brukar göra när man talar om känsliga ämnen.

Lite visste hon om hur allvarligt jag skulle bli.
Jag bad henne att räkna sina skedar.
Hon frågade varför och jag förklarade att, när du är frisk att du räknar du med att ha ett aldrig sinande utbud av "skedar".
Men när du måste planera din dag, måste du veta exakt hur många "skedar" du börjar med. Det garanterar inte att du inte kan förlora något på vägen, men åtminstone det hjälper det att veta var du börjar.
Hon räknade 12 skedar.
Hon skrattade och sa att hon ville ha mer. Jag sa nej, och jag visste direkt att det här lilla spelet skulle fungera, när hon såg besviken ut, och vi hade inte ens börjat än.
Jag har velat mer "skedar" i åratal och har inte hittat ett sätt ännu att få mer, varför skulle hon? Jag berättade också att hon alltid vara medveten om hur många hon hade, och att inte släppa dem eftersom hon aldrig kan glömma att hon har Lupus.

Jag bad henne att lista uppgifterna i hennes dag, även de mest enkla.
Hon rabblade upp alla dagliga sysslor eller bara roliga saker att göra. Jag förklarade hur var och en skulle kosta henne en sked.
När hon hoppade upp ur sängen, redo för arbete som hennes första uppgift på morgonen, avbröt jag henne och tog bort en sked.
Jag hoppade nästan på henne. Jag sa "Nej! Du inte bara går upp!
Du måste öppna ögonen, och sedan inser att du är sen. Du har inte sovit gott natten innan.
Du måste krypa ur sängen, och så måste du göra dig själv något att äta innan du kan göra något annat, för om du inte gör det kan du inte ta din medicin, och om du inte tar din medicin du kan lika gärna ge upp alla dina skedar för idag och i morgon också.
Jag tog snabbt bort en sked och hon förstod att hon inte ens klätt på sig ännu.
Duscha kostade henne en sked, bara för att tvätta håret och raka benen.
Att nå högt och lågt så tidigt på morgonen skulle faktiskt kunna kosta mer än en sked, men jag tänkte att jag skulle ge henne en paus, jag ville inte skrämma henne direkt.
Påklädning var värt en sked.
Jag stoppade henne och bröt ner varje uppgift för att visa henne hur varje liten detalj måste vara genomtänkt.
Du kan inte bara kasta på dig kläder när du är sjuk.

Jag förklarade att jag måste se vilka kläder jag fysiskt kan sätta på, om mina händer gjorde ont den dagen är knappar uteslutet. Om jag har blåmärken den dagen, måste jag ha långa ärmar, och om jag har feber behöver jag en tröja för att hålla värmen och så vidare.
Om mitt hår faller av måste jag spendera mer tid för att se presentabel ut och sedan måste jag räkna med ytterligare 5 minuter för att må dåligt för att det tog mig två timmar att göra allt detta.

Jag tror att hon började förstå nu, när hon teoretiskt sett inte ens kommit till jobbet, och allt hon hade kvar 6 var skedar.
Sedan förklarade jag för henne att hon behövde välja resten av hennes dag klokt, eftersom när din "skedar" är borta, de är borta.
Ibland kan du låna morgondagens "skedar", men tänk bara hur svårt det kommer att vara i morgon med färre "skedar".

Jag behövde också förklara att en person som är sjuk alltid lever med den hotande tanken att i morgon kan vara den dag som en förkylning kommer, eller en infektion, eller valfritt antal saker som kan vara mycket farliga.
Så du vill inte få slut på "skedar", eftersom man aldrig vet när du verkligen behöver dem.
Jag ville inte pressa henne, men jag behövde vara realistisk, och tyvärr vara beredd på att det värsta är del av ett verklig dag för mig.

Vi gick igenom resten av dagen, och långsamt lärde hon sig, att hoppa över lunchen skulle kosta henne en sked, att stå på ett tåg, eller ens att skriva på sin dator för länge.
Hon var tvungen att göra val och tänka på saker annorlunda. Hypotetiskt, hade hon att välja att inte springa ärenden, så att hon kunde äta middag den kvällen.

När vi kom till slutet av hennes låtsasdag, sa hon att hon var hungrig.
Jag sammanfattade att hon måste äta middag men hon hade bara en sked kvar. Om hon lagade, skulle hon inte ha tillräckligt med energi för att rengöra grytor.
Om hon gick ut för att äta middag, kan hon vara för trött för att köra hem säkert.
Jag förklarade också, att jag inte ens brydde sig om att lägga in i detta spel, att hon var så dålig, att matlagning antagligen uteslutet ändå.
Så hon bestämde sig för att göra soppa, det var lätt. Jag sa då att det bara är 19:00, har du resten av natten men kanske sluta med en sked, så du kan göra något kul, eller göra rent i din lägenhet, eller göra andra sysslor, men du kan inte göra allt.

Jag ser henne sällan känslosam, så när jag såg henne upprörd jag visste att jag kanske nådde fram till henne. Jag ville inte min vän att vara upprörd, men samtidigt var jag glad att tänka att till slut kanske någon förstod mig lite. Hon hade tårar i ögonen och frågade tyst "Christine, hur klarar du det? ? Vill du verkligen göra det här varje dag"
Jag förklarade att vissa dagar var värre än andra, vissa dagar har jag mer skedar då de flesta. Men jag kan aldrig få det att försvinna och jag kan inte glömma det, jag kommer alltid tänka på det.
Jag gav henne en sked jag hade hållit i reserv.
Jag sa bara, "Jag har lärt mig att leva livet med en extra sked i min ficka, i reserv. Du måste alltid vara beredd. "

Det är svårt, det svåraste jag någonsin har läsrt mej, att sakta ner och inte göra allt. Jag kämpar med detta än i dag.
Jag hatar känslan lämnas utanför, att välja att stanna hemma, eller att inte få saker gjorda som jag vill. Jag ville att hon skulle känna frustrationen.
Jag ville att hon skulle förstå, att allt alla andra gör kommer så lätt, men för mig är det är hundra småjobb i en.
Jag behöver tänka på vädret, min temperatur den dagen, och hela dagen planera innan jag kan ge mig kast med någon given sak.
När andra människor helt enkelt kan göra saker, måste jag överväga den och göra en plan som om jag planerade ett krig. Det är i denna livsstil, skillnaden mellan att vara sjuk och frisk. Det är den vackra förmågan att inte tänka och bara göra. Jag saknar den friheten. Jag kan aldrig undvika att räkna "skedar".

Efteråt blev vi känslosamma och talade om detta en stund till. Då kände jag att hon blev ledsen. Kanske förstod hon till slut. Kanske hon insåg att hon aldrig kunde riktigt och ärligt säga att hon förstår.
Men åtminstone nu kanske hon inte skulle klaga så mycket när jag inte kan gå ut på middag vissa kvällar, eller när jag aldrig verkar kunna komma tillvhennes hus utan hon alltid måste komma till mig.

Jag gav henne en kram när vi gick ut ur fiket. Jag hade en sked i handen och jag sa "Oroa dig inte. Jag ser detta som en välsignelse. Jag har varit tvungen att tänka på allt jag gör. Vet du hur många skedar människor kastar varje dag? Jag har inte plats för bortkastad tid, eller att slösa "skedar" och jag valde att tillbringa denna tid med dig."

Ända sedan denna natt har jag använt skedteorin för att förklara mitt liv för många människor. Faktum är att min familj och vänner ser skedar hela tiden. Det har varit ett kodord för vad jag kan och inte kan göra. När människor förstår skedteorin verkar de förstå mig bättre, men jag tycker också att de lever sitt liv lite annorlunda.
Jag tycker att det är inte bara bra för att förstå Lupus, men vem som helst att göra med något handikapp eller sjukdom. Förhoppningsvis tar de inte så mycket för givet, eller livet i allmänhet. Jag ger en bit av mig själv, i varje mening när jag gör något. Det har blivit ett internt skämt. Jag har blivit känd för att säga till folk skämtsamt att de skulle känna mig speciell när jag umgås med dem, eftersom de har en av mina "skedar"."

© Christine Miserandino
Skedteorin (The spoontheory)

Likes

Comments

Känner att jag inte fått något riktigt flyt i bloggandet, så det blir väldigt långt mellan gångerna man tar sig tid att skriva något. Nu är jag lite petig också, jag kan inte som den ömma modern bara sätta mig ner och skriva något rakt upp o ner utan måste fundera lite innan jag "tar sats" så att säga.

Galopp träningen har gått som på räls det sista, och som vi tidigare sagt märks det såå väl att Filippas gillar det här med galopp. Ju fortare det går desto nöjdare är hon OCH Evelina faktiskt. Två träningspass har vi hunnit med båda två har egentligen gått från klarhet till klarhet. Filippas har börjat lägga sig till med att börja ladda i transporten så fort vi lastar henne. Väl framme vid resmålet står hon där, halvsvettig och skakandes och ser mer än lovligt taggad ut. Det är en sida hon aldrig visar när vi åkt till hopp eller dressyr tävling.

I söndags var det så dags för Evelina och Filippas andra galopp tävling. Förberedelserna var väl i princip som förra gången. Dock boostade vi inte henne med så mycket havre denna gång, då det endast var tal om uppvisningstävling p g a för få anmälda ekipage i både B, C och D klassen. Vi var tidiga som vanligt och gjorde enligt tidigare rutin, lasta av och ställa in i boxen. Denna gång såg jag dock att hon började ladda lite senare än tidigare resor till banan, men när jag kikade in i transporten stod hon där med öronen spetsade och började skaka. "Pimpningen" var i stort sett klar, det var bara "händerna" som saknades och när boxplatsen var lokaliserad var det bara att lasta av. Jag såg en antydan till besvikelse hos Filippas då hon tittade ut mot Göteborgs Horsepark anläggningen och såg diverse ekipage som höll på att värma upp. Det var nästan så jag hörde henne tänka "men vänta här nu, vad f-n är detta?"
Hon tittar på de som värmer upp och jag hör nästan kugghjulen knaka, för hon här inte van att vi pimpar henne till Hopp eller dressyrtävlingarna. Men, så när Evelina leder henne mot "gäststallet" så äen r det nästan som att hon pustar ut och tänker "Puh, det blir race trots allt idag".

Evelina har hittat en själsfrände i en av tränarkompisarna, Michelle, och när hon anländer till banan är dom näst intill oskiljaktliga. Ja, egentligen är dom tre faktiskt som nästan alltid tränar ihop, vilket är lite roligt då alla tre rider i olika klasser. Men det är ett bra gäng som tränar tillsammans, som stöttar varandra i vått o torrt.

Tränarna Susanne och Lotta är helt otroliga som hela tiden stöttar och peppar tjejerna på varenda träning.
Denna tävlingsdag började precis som den tidigare, genomgång och iordningställande av hästar.
Vi fixade sista finishen på Filippas pimpning innan det var dags för tjejerna att gå ut till förledvolten. Rätt intressant att Evelina utåt sett inte är nervös för fem öre när det gäller galopp tävling. Ska vi iväg på hopptävling så börjar hon bli nervös ett par dagar innan tävling,. Men här ser hon ut som en filbunke hela vägen fram till startplatsen. Hur det ter sig därborta vet vi ju inte då det oftast är på andra sidan. Den ömma modern och jag däremot är nog på en skala mellan 1-19 nervösa nog för att toppa 30.
Som rubriken säger, det var väl väntat att vi skulle få se någon form av reaktion från Filippas, detta har ått alldeles för lätt.
När väl startern fick starttillstånd så passade Filippas på att upptäcka att man skulle springa på gräs (vilket vi haft förmånen att både träna och tävla på varenda gång) så hon stoppar ner huvudet i gräset, och efter följer Evelina som ett brev på posten. När väl Evelina rest sig upp väljer Filippas att fortsätta backa tills tränset åker av. Starten blir uppskjuten men vi vet ju inte varför (Lotta som för dagen hade rollen som starter berättade i efterhand)
Men inte blev stämningen upphetsad för det och vi stod på andra sidan lyckligt ovetandes. Nervositeten ökade (åtminstone hos mig) i kvadrat med att tiden gick.
När väl både träns och ryttare var på plats så var det då dags för ett nytt försök. (Lotta berättar i efterhand) Denna gång så såg t o m hon hur Filippas tänkte tanken "Det här kan jag nu" och kör ner huvudet rätt ner mot marken och Evelina far som en projektil rätt ner i gräsmattan medan de övriga två ekipagen drar iväg. Michelle som inser att Evelina blev efter försökte hålla in sin häst "Jag ville ju inte lämna henne där" men hennes häst bestämde annorlunda och drog efter Cornelia som vid det här laget for fram som ett sporrsträck på sin B-ponny.
Kvar var Evelina med Filippas, lätt arg och besviken men Lotta ropade käckt "Kom så slänger jag upp dig" vilket hon gjorde samtidigt som hon högt gav ordern "Nu rider du!!!

Nu hade tydligen den lilla röda bestämt sig för att det var slutflamsat, men "loppet var ju redan kört" då både Michelle och Cornelia nästan hunnit fram till upploppet.
Men Evelina red som aldrig förr även fast loppet var kört. När vi kikade på filmen efteråt så ser man Cornelia och Michelle på upploppet medan man Evelina svagt i bakrudner far fram som ett sporrsträck (jag lovar, jag har aldrig sett Filippas sprnga så fort någonsin).
Lasse som sköter kameran ska ha en eloge, för även om Evelina var hopplöst efter de andra, så tog han sig ändå tid att visa Evelina och Filippas på upploppet, som var långt efter de övriga två. Men jag blev faktiskt glad över att ha tog sig det, för dom stormade fram. Eller rättare sagt Filippas stormade fram, medan Evelina gett upp lite när hon kom in på upploppet och såg att Michelle och Cornelia gick i mål. Och man såg över upploppet hur arg Evelina var över att Filippas bråkat i starten, men ändå kontrollerat och fokuserat styrde henne i mål

Väl i mål var besvikelsen hos Evelina total, och jag förstår henne på sätt o vis. Allt fram tills dess hade gått som på räls, men jag vet ju av erfarenhet att förr eller senare kommer det ett bakslag. Och denna gång kom det om än något oväntat.

Men då hoppade hennes tränarkompis Michelle in och visade stort hjärta och kamratskap. Direkt inne på ledvolten hoppade hon av sin häst och sprang bort och kramade om Evelina. Exakt vad som sas där och då vet jag inte, men helt klart är att hon taggade ner Evelina rejält.
Som vanligt när det är tävling och det går "så där" så varvar Evelina ner så t o m jag törs öppna munnen. (det vanliga är att jag har talförbud i princip från att uppvärmningen börjar tills 3o min efter "omgången" är slut.
Det Michelle gjorde där och då, betydde väldigt mycket för Evelina. Och jag hoppas att Evelina har sinnesnärvaron att ge tillbaka om det blir en omvänd situation i framtiden.
Även om det inte var ett riktigt tävlingslopp, så fick Evelina pris för "dagens kämpe". Och detta är något jag gillar med galoppen, alla får på ena eller andra sättet en rosett eller medalj, vilket jag förmodar tröstar även om man inte blev placerad.

På väg hem hade Evelina till slut konstaterat faktum, inte ens inom galopp är Filippas helt okomplicerad och jag är rätt säker på att detta inte kommer att vara enda tillfället Filippas visar att hon inte är helt "enkel" som många tror när dom tittar på de tillfällen när det går bra.

På det hela taget fick vi en underbar dag med våra träningskompisar och Susanne, en av tränarna som hade egna storhästar till start fick en bra dag med fina framgångar för alla tre. Kort sagt, det var en helt okej dag i sin helhet.

Tills nästa träning så ska Evelina få lite tips om hur hon hanterar Filippas när hon nu kommit på ett "nytt sätt" att få av sin ryttare. För hon vill egentligen inget hellre än att springa. Fort!!!

Nu har jag varit långrandig nog.
Tills nästa gång, var rädd om varandra!


//Christoffer

Likes

Comments