Header

Längesedan sist, dags igen.

Vårterminen (termin 2), och sommaren har passerat, och vad har jag gjort under den tiden? Ganska mycket faktiskt om jag får säga det själv! Jag har alltså avslutat mitt första år på universitetet och även hunnit påbörja mitt andra år alltså termin 3!

Sommaren spenderades hemma i Lycksele, jag jobbade 11 av 12 veckor, ångrar inte en sekund då det knappt varit någon sommar och eftersom att jag fick jobba på röntgenavdelningen vilket förmodligen kommer vara min framtida arbetsplats! Men oj så mycket jag hunnit med denna sommar även fast det blev så mycket jobb och det är alltid skönt att få komma hem och få stanna hemma en stund så man verkligen hinner träffa och umgås med alla man tycker så mycket om. De sista två veckorna av sommarlovet spenderades i underbara rhodos stad. ÄLSKAR den staden, precis allt man kan tänka sig finns där..10 meter från hotellet har man stranden och havet, 20 meter åt andra hållet har man all shopping man kan önska sig och 50 meter upp har man gamla stan och dennes fantastiska historia!

MEN nu har ju faktiskt skolan, allvaret och rutinerna kommit igång igen, och det känns så skönt att äntligen få återfinna sig i den så kallade vardagen med allt vad den innebär! De första två veckorna är dock allt annat än vardag då det innebär nya studenter och därmed nollning/inspark/mottagning, ja vad man nu än vill kalla det. Jag och ett gäng härliga peeps är faddrar åt en helt amazing nollegrupp, vilket gör att hur bakis eller trött man är så har vi alltid så grymt kul tillsammans!

Men för att detta inlägg inte ska bli så jäkla långt så lägger jag upp lite bilder som får summera den gångna tiden!

prepare yourself..Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Att vara kvinna idag, är rätt så krångligt av många olika anledningar.

Igår när jag var ute på stan för en liten shoppingrunda så stötte jag på ett problem (i mina ögon). Jag var inne på en klädaffär i en av galleriorna. Jag hittade en topp som jag tyckte var superfin och till ett väldigt bra pris! Men när jag höll upp den så reagerade jag på att den såg så himla liten ut med tanke på vilken storlek det var. Tröjan jag höll upp var storlek XL och jag började kolla efter samma tröja i en annan färg i samma storlek, för jag tänkte att den måste vara felmärkt men alla såg lika små ut. Efter ett samtal med en vän som var med mig så började vi jämföra, vi tog då en topp i samma modell fast i storleken small och höll framför den som var XL, det skiljde nån ynka cm på sidorna, och nån cm i längd, annars såg de ut och va exakt lika stora. Jag tänkte att jag kör en chansning och köper tröjan utan att prova den eftersom att den var så billig. När jag sedan kom hem och provade toppen så sitter den så tajt att den skulle kunna räknas som ett andra hudlager..

Jag blir så frustrerad över problemet med att köpa kläder idag, man kan inte längre gå efter en viss storlek, jag kan inte säga att jag har en viss storlek då min garderob innehåller kläder med storlekar från small-xl just för att alla märken är så fruktansvärt olika. Idag struntar jag helt i storleken och handlar utefter vilket material det är, och hur de sitter. Därför är just kläderna i min garderob en salig blandning med storlekar. Jag tror inte heller att jag är den enda tjejen/kvinnan som har det så i garderoben. Självklart så kanske man ibland köper ett plagg i en storlek större eller mindre just för att man tycker att just det plagget passar bättre lösare eller tajtare.

Men det som skrämmer mig idag, speciellt efter jämförelsen av storlekarna på samma modell är all den hets om hur kvinnans kropp ska se ut som cirkulerar på sociala medier. Alla storlekar börjar smälta samman till en storlek, är det alltså så att xl är det nya small, large är det nya xs, medium det nya xxs och small är det nya xxxs?

Här, på bilden nedanför ligger ett linne från Lindex i storleken small ovanpå toppen jag nämt i inlägget som alltså är storleken XL. Detta tycker jag är skrämmande.

Likes

Comments

Hunnit med två kurser sedan jag skrev här sist, vetenskaplig teori- där tentan gjordes under morfinpåverkan och resulterade i bättra betyg än vad jag säkert hade fått om jag inte gått på morfin just då. Men även anatomi & fysiologi, den tyngsta kursen än så länge. Det tog oss lite mer än en månad att bara få fram alla svar och sedan blev det julledighet (läs endast jul), var hemma i lilla Lycksele i tre veckor, pluggade varje dag, hoppade in extra på mitt gamla jobb, och umgicks med vänner & familj. Passade även på att unna mig en klipp & färgtid på V.I.P. hos bästa Antonia som gjorde mitt hår så gott som nytt! Så fruktansvärt nöjd! Åkte tillbaka till Umeå samma vecka som vi skulle skriva tentan, Tänker inte ens nämna mina känslor om hur den tentan gick.

Nu (igår) kickade vi igång termin 2, och därmed en ny kurs (etik & kommunikation), vilket verkar vara en något lugnare kurs, enligt lärarna iallafall. Den innehåller praktiska övningar med examinationer, seminarium, inlämningsuppgift och en datatenta.

Men som grädden på moset har jag även gått och blivit sjuk, feber och illamående. Men just nu vägrar jag inse att jag är sjuk iallafall mellan kl 06-12 på dagen, tänker inte missa skola såhär i början av terminen. Fryser och svettas om vartannat, sover, snuvar, nyser men än så länge ingen hosta! ta i trä.


Likes

Comments

Att ha avslutat första kursen med två VG känns så makalöst jäkla skönt!

Dock så har den nya kursen pågått i lite mer än en vecka, och denna kurs görs verkligen bara för att man måste, finner inget intressant eller roligt i denna kurs. Vi läser just nu vetenskaplig teori och metod. Första dagen, kursintroduktion, nya läraren gick endast igenom vad som fanns på moodle (lärarplattformen) som om vi inte redan nyfiket nog visste det? Sedan får vi en uppgift, utan någon som helst genomgång om hur man ska gå till väga. Grymt irriterande. Artikelgranskning, hur i h******* ska jag veta hur man granskar en artikel? aja, de fick man ju lösa på egen hand, tur för mig så har jag två kompanjoner att dela arbetet tillsamman med så jag känner mig inte helt utlämnad åt mitt öde. Men att plugga inför en tenta på denna kurs känns däremot obegripligt.

Idag fick jag dessutom uppleva en för mig helt ny värld, då jag äntligen fick hämta ut mina glasögon! Man inser inte hur fruktansvärt dåligt man ser fören man har fått rätt glasögon, jag anser nu att utan dessa så är jag ju blind, då det gäller att se på långt håll iallafall.

Jag har sedan en tid tillbaka börjat tvivla på min syn, skyltar en bit bort var suddiga, rörde jag mig samtidigt såg jag knappt att det var en skylt längre fram. När jag körde bil så märkte jag att jag satt och kisade med ögonen och under tiden det var skymning och började bli mörkt så såg jag knapp skillnaden mellan marken och himlen. Jag överansträngde mina ögon konstant. Men droppen blev för mig då jag satt på föreläsning och insåg att om jag satt och kollade på mina anteckningar och sedan skulle titta upp för att se vad läraren skrev på tavlan, eller på lärarens powerpoint så fick jag sitta och blinka i typ en halv minut innan jag såg vad som stod. Samma dag som de hände bokade jag en undersökning på specsavers, och där fick jag veta att jag är närsynt. Fyndade två par glasögon och beställde dem direkt, idag tio dagar senare sitter jag äntligen här med brillorna på näsan och det känns förbannat skönt att kunna köra bil och växla mellan att se på nära håll och titta långt bort utan att få huvudvärk.


Likes

Comments

Som jag skrev i det första inlägget så har två månader passerat sen jag började min tid på Umeå Universitet. Jag läser till Röntgensjuksköterska, och detta är en direkt specialistutbildning och det betyder att jag inte läser till "vanlig" sjuksköterska först, alltså kommer jag inte kunna jobba som det heller. Vi blir direkt utbildade till specialister inom just röntgen. Vi blir även akademiker när vi är klara efter tre år vilket ger oss möjligheten att fortsätta läsa till magister eller master (internationell), att läsa vidare och ta en t.ex. master examen ger mig möjlighet att börja jobba inom forskning över hela världen. Fortsätter man att läsa ytterliga två/tre år efter det så får man en doktorand.

Hur som helst så avslutade vi terminens första kurs i fredags, första kursen var alltså på 15hp. I denna kurs som heter Radiografi 1 har vi hunnit haft examinationer i puls-och blodtryck och även i HLR, två veckors VFU (verksamhetsförlagd utbildning) och sedan var det en tenta i grundläggande omvårdnad och nu i fredags hade vi tenta i strålningsfysik.

Att jag skulle läsa fysik var något jag inte alls hade tänkt på innan jag började studera, det kom som en käftsmäll första veckan då jag insåg vad jag gett mig in på. Men tro det eller ej, fysik är ett grymt roligt ämne! Att jag genom denna fysik kan förklara vad comptonspridning är och varför parbildning inte används i röntgensammanhang är för mig rätt fränt. Att kunna ge exempel på två växelverkansprocesser med energin 70keV vid en W-anod, att ens kunna förstå detta som var precis som grekiska när vi började känns så häftigt. Jag är så sjukt glad att jag valde att tacka ja till denna utbildning, dock hade lärarna kunna fått vara lite snabbare på att rätta tentorna..att sitta dag ut och dag in och vänta på just det där mailet som aldrig kommer gör oss allihopa galna. Men men det går inte att göra så mycket åt, tiden får utvisa.

Nu har jag haft min första helt lediga (läs pluggfria) helg sedan skolan startade, nästa kurs drar igång på tisdag, vilket betyder att jag även är ledig imorgon! Kanske blir något promenad likt idag, men annars kommer nog dagen mest bestå av serietittande.

Likes

Comments

Nu kände jag att det var dags för mig att börja skriva igen.

För ca 2 månader sedan började för mig ett helt nytt kapitel i mitt liv, jag började studera heltid på universitet. Jag sökte detta program för ett år sedan, kom in men fick av en rad olika anledningar tacka nej, det ångrade jag under hela det gångna årets tid. Jag började istället att jobba, först som personlig assisten men efter ca fem månader som de så bytte jag jobb till undersköterska på stroke/rehabenheten på Lycksele lasarett. Det var det bästa jobbet jag haft, trivdes så jäkla bra där med mina kollegor och patienter. Det var ett omväxlande jobb och jag lärde mig så fruktansvärt mycket. Men i mars slog jag till på nytt och sökte universitet ännu en gång, och i somras kom beskedet när jag satt uppe i stugan i fjälls att jag tagit mig in. Jag tvekade en sekund på hur jag skulle göra men sen tänkte jag att nej, jag ska inte sitta och ångra mig i ett år till, så jag tackade ja. Där började resan till mitt nya liv.

Att gå från arbetande till att bli student var en mycket större omväxling än vad jag någonsin kunnat tro. Jag satt vid datorn uppe i fjälls i säkert fem timmar och kollade igenom precis alla dokument som fanns om min blivande framtid. Jag försökte på något vis försöka få en förståelse över denna helt nya värld, men det var lättare sagt än gjort.

Söndagen den 28 augusti åkte jag till Umeå, landade på min systers soffa där jag skulle vara inneboende tills dess att jag hittade något eget. För att hitta en bostad i Umeå precis innan terminen börjar är en värld för sig. I alla fall, tok nervös och super spänd på vad som skulle hända så lyckades jag somna och dagen därpå ringde väckarklockan 05.30 och jag klev upp och gjorde allt som skulle göras innan det var dags att sätta mig på lokalbussen och åka in till det som skulle bli min vardag i de kommande tre åren.

Hela första veckan eller egentligen de två första veckorna bestod till mesta del av info om precis allt och ingenting. Helt slutkörd efter varje dag på skolan. MEN under dessa två veckor pågick även nollningen på kvällarna och jag träffade ofantligt många fina människor under den tiden. Min nollegrupp ses fortfarande och hittar på en massa roliga saker. Jag började även klicka mer och mer med några i klassen, och vi har idag så sjukt kul tillsammans, det spelar ingen roll om vi är på skolan eller om vi är och käkar, festar eller vad vi gör så har vi alltid roligt.

Att lämna tryggheten där hemma och kasta mig ut i detta okända men ack så spännande liv är ett av de bästa besluten jag någonsin tagit. Visst det har varit mycket motgångar men även så mycket positivt. Att sätta sig själv i första hand måste man göra någon gång då och då, för det är du som ska kunna leva med dig själv för resten av ditt liv. Jag gör detta för att det gör mig lycklig, jag trivs, och jag vet att när jag är klar om tre år så kommer jag vara ännu lyckligare och må ännu bättre för att då får jag äntligen jobba med det jag vill.

Likes

Comments