Header

Titanic, en vacker John samt lokal nutellamacka på egengjort yukabröd

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Efter att tidigt på morgonen lämnat allas våran favorit stad Guayaquil (läses sarkastiskt) nådde vi fram till den lilla surfstaden Montañita, en stad som fått oerhört mycket lovord under vår resa från andra backpackers! På förmiddagen anlände vi till staden och började dagen (som så många andra av våra dagar startat) med att leta efter ett hostel då att boka boende i förväg är för oss en onödig lyx! Efter inte så mycket letande fann vi i alla fall ett super trevligt boende, Moai hostal, med antagligen den lyxigaste frukost vi kommer få denna resa, fattiga riddare serverat med fruktsallad (du skulle knäckt näsan en vecka senare Lange). Vi tyckte genast om Montañita, den hade allt en strand stad kan tänkas behöva, förutom en sak, strålande sol... Efter två nätter och konstant uppdaterande av väderrapporter bestämde vi oss då för att det är bättre att fortsätta resan inåt land för att ta oss mot djungeln!

Första stoppet blev då Quito, Ecuadors huvudstad lokaliserad på 2800 m.ö.h, som tyvärr inte bjöd på mycket bättre väder! Ösregn och kyla var dock inget som stoppade oss från att fira Rasmus 20-årsdag med pompa o ståt inne på en mexikansk tacosresturang på en av stadens mer välkända restaurangkvarter! Morgonen efter begav vi oss tidigt ut till Mitad del mundo, "världens mitt", vilket Ecuadorianerna beskriver som "Quitos Eiffeltorn"! Mitad del mundo är en park belagd mitt på ekvatorn! I parken fick vi se traditionell folkdans, utföra en massa experiment samt diskutera över vilken del av halvklotet som bjöd på bäst väder! Efter parkbesöket begav vi oss i en 50-minuters taxiresa till Quitos gamla stadsdel som bjöd på neo-kolonianska byggnader, vackra katedraler samt pittoreska gator! Samma kväll fortsatte vi med nattbuss till staden Nueva loja där vår expedition till Amazonas regnskog skulle starta!

Morgonen därpå hoppade vi in i vår shuttle som efter cirka två timmar anlände till utkanten av Cuyabeno wildlife reserve! Därefter följde ytterligare två timmar flodbåt där vi på vägen såg mängder apfamiljer svinga i träden, vårt själsdjur sengångaren, fåglar i alla möjliga sorters färger och dussintals sköldpaddor sola på flodbankarna. Efter att vi anlänt till Nicky amazon lodges och fått vår alldeles egna bungalow (kanske mysigaste boendet på resan) var det siesta fram till middagen och sedan läggdags!

Dagen därpå befann vi oss klockan 06:30 på fågelspaning i nya flodbåtar! Lätt att bli fågelälskare i Amazonas! Efter frukost var det djungelvandring, såg massa fascinerande insekter, fler apor och intressanta växter! Värt att nämna är att vi antagligen inte skulle sett något av alla djur om det inte vore för vår fantastiska guide Andrés som förmodligen varit bland de roligaste människor vi stött på under resan! Efter att vi kommit tillbaka till stugorna var det dags för lunch och mer siesta och träning som vi kommit att fördriva tiden mycket med det senaste! Eftermiddagen spenderades paddlandes i en kanot längs floden där vi hade turen att se en Arapaima (en gigantisk sötvattensfisk som kan väga upp emot 200 kg) någon meter från kanoten. Häftigt! Senare på natten tog Andrés med oss ut på en nattvandring och det räckte med att vi gått i två minuter innan vi sett två olika sorters spindlar giftiga nog att döda oss på timmar! Turen fortsatte med fler intressanta grodor och insekter fram tills vi blev anfallna av armémyror som inte tyckte det var lika spännande att se oss som vi dem!

Följande dag begav vi oss ut på mer fågelskådning, besökte ett samhälle ute i djungeln där vi fick pröva på att skörda på frukter rötter och laga traditionsenligt tortilla bröd! Senare på kvällen tog Andrés med oss ut på floden. Vi fick se rosa delfiner på 180 kg simma i en laguns längre upp i floden, samma lagun som vi några minuter senare badade i skymningen! På vägen tillbaka till stugorna såg vi mängder med Kajmaner lura vid vattenytan!

Morgonen därpå begav vi oss tillbaka mot staden Nueva Loja, här har vi nu köpt bussbiljetter till den colombianskagränsen vilket det bär av mot inatt!

(Bilder kommer så småningom)

Likes

Comments

Efter Langes mindre lyckade surfing är det nu endast fyra av de ursprungliga sex av oss som är kvar på andra sidan jorden.

Efter att ha spenderat snart ett dygn i den mycket turistovänliga staden Guayaquil där vi fått det något nedlåtande beskedet att Galapagosöarna skulle kosta 11500 för fyra dagar. Så istället ställer vi kursen norrut för att ta oss till ytterligare en surfstad, Montanitas. Där kommer det bland annat firas att Rasmus får handla på systemet.
¡Vamos a la playa!

Likes

Comments

Under gårdagen begav vi oss ut till Islas Ballestas med båt. Vi for rätt ut på havet och hann undra vart vår kapten var påväg innan vi kom fram. Vilken syn det var! Vi möttes av enorma pelikaner, pingviner, gamar och många många fler fåglar. På håll såg klipporna svarta ut men när vi kom närmre insåg vi att det var fåglar som täckte hällarna. Lata sjölejon låg och solade sig och till allas förtjusning fick Lange en liten fågelskit på armen.
Det var minst sagt en häftig upplevelse som följdes upp av ett mindre intressant museibesök.

Utflykten avrundades med det första doppet i Stilla Havet! Badvakten instruerade att man inte skulle springa i, eller ens ha fötterna på botten då det fanns djur som kunde bita. Erik var dock lite för snabb och rusade i med GoPron i högsta hugg och stod sen belåtet med fötterna på botten. Det slutade dock inte helt lyckligt då William följde efter och skar sig i foten.

Idag blir det en dagsutflykt till oasen Huacachina där vi ska åka bräda nerför böljande sanddyner och åka buggy.
Efter det bär det av till Lima ett par dagar innan vi ska till den efterlängtade strandstaden Mancora.

Likes

Comments

På grund av saknaden till våra fans har vi nu då som sagt återvänt! Anledningen till vårt försvinnande har helt enkelt berott på vårt förfall till den sydamerikanska kulturens "mañana mañana"! Men vi tänkte i alla fall uppdatera er nu lite vad som skett mellan San Pedro de Atacama! Under våra tre dagars radioskugga befann vi oss i en 4x4 jeep som korsade en till synes oändlig öken på 4000 meter över havsytan! Vi såg enorma laguner där tusentals flamingos badade, vallade hundratals lamor vid la laguna negra och besökte los arboles de piedra, stenträden! Men créme de la créme på vår resa var utan tvekan la Salar de uyuni, världens största saltöken! Den tredje dagen gick blev vi väckta av vår chaufför Jorge timmar innan soluppgång för att få se gryningen på plats! Och den var helt magisk, no, it was breathtaking! Efter tagit lite för många standard turistbilder åkte vi till en av öarna i öknen (Salar de uyuni var för många årtusenden sedan en enorm sjö)! Vandrade runt ön, kom till utsiktsplatsen och åt vår sista frukost med Jorge! Vi fortsatte sedan åka mot ett saltmuseum (lika ointressant som det låter) och efter det anlände vi till staden Uyuni, Bolivia, där vi slutade prata med varandra sekunden vi fick w-fi (vi hann gå på en marknad också) Efter att ha spenderat eftermiddagen i staden tog vi nattbussen till La paz...

Likes

Comments

Hejsan! Efter ett alltför långt uppehåll är vi tillbaka. Sedan sist har vi vart med om allt från vilda fotbollsmatcher till stillsamma vandringar i Anderna. Vi är också en man kort sedan Isak åkte hem så ifall du känner dig manad att fylla platsen är det bara att köpa en flygbiljett.

Höjdpunkten för många det senaste var när vi fick se den mytomspunna Inkastaden Machu Pichu. När vi anlände dit såg vi först inte ett skvatt eftersom det var så mycket dimma men efter en timme klarnade det upp och vi fick skåda staden med all dess storhet.

Nu befinner vi oss i Ica Peru och jobbar oss sakta men säkert norrut i Peru. Förvänta er fler inlägg framöver!
¡Nos vemos!

Likes

Comments

Nu drar vi till saltöknen(Salar de Uyuni) och vi kommer att ha internet igen om tidigast tre dagar. Vi drar om en kvart annars hade vi gärna skrivit mer om gårdagen och lite så men det får bli en cliffhanger denna gången, men jag kan säga så här: det var riktigt mäktigt.

Likes

Comments

Om några timmar rullar vi mot Salar de Uyuni! Det innebär tyvärr att vi inte kommer ha internet på några dagar. Så när ni inte hör något från oss kan ni anta att vi kollar på flamingos, badar i varma källor eller helt enkelt bara sitter i en jeep med vår guide som endast kommer prata spanska.
!Hasta Luego!

Likes

Comments

Det blev Chile ändå, vi är nu i San Pedro de Atacama, Chile.
Härifrån ska vi göra Salar de Uyuni turen(saltöknen) så vi ska bara vara kvar i 2 nätter innan vi åker vidare. Bussresan hit var makalös, den obekvämaste och guppigaste färden hittills räddades av fantastiska vyer och en topphöjd på drygt 4800 meter över havet.
Passkontrollen mellan Chile och Argentina var på 4000 meters höjd och den var långsam och med långa köer, Isaks bananer blev beslagtagna men annars klarade vi oss undan.

Nu har vi i alla fall lämnat Argentina och en utvärdering av landet känns passande.
William: "Jag gillade Argentina, jävla fett land."

Rasmus: "Mycket snabbmat, dyrare än vad jag hade väntat mig. Sydamerika känns säkrare än vad man hört, mycket stereotyper från Sverige, vi kunde leva ett relativt vanligt vardagsliv. Hann inte se allt jag velat, Patagonien exempelvis men det får väl bli en annan resa, gillar landet!"

John: "Det var fint, spännande, annorlunda. Första landet och det var häftigt, kassasystemen sög, enormt långa köer överallt."

Erik: "Inte vad jag förväntade mig, trodde det skulle vara mindre modernt, inte så hög standard och fint som det faktist var. Tråkigt att vi inte kom iväg och se fotboll. Självklara höjdpunkten var Iguazufallen, mest verklighetsupplösande jag vart med om."

Isak: "Väldigt fint land, i Buenos Aires fanns mycket att göra men lite för mycket storstadstrafik och annan storstadsskit för att bli en favorit. Har en stor crush på Salta, jättemysig och fin stad. Överlag positiva upplevelser med trevligt folk och god mat, grymma långdistansbussar och kassa kassasystem(heh)."

Jacob: "Häftigt land, trevliga människor, många fina minnen"

Slutligen vill vi ge en shout-out till våran guide i Buenos Aires, Nico.

Likes

Comments

Idag var vår sista dag i Salta och den spenderades på en heldagsutflykt till byn Cafayate. Redan klockan 7 imorse hämtade vår guide upp oss på vårt hostel. Tillsammans med ett antal andra turister i en liten minibuss började vi vår färd upp i bergen. Om än målet med resan var Cafayate så har dagens upplevelser mer än bevisat den gamla klyschan att det är vägen som gör resan värd. När vi kommit ifrån det relativt gröna landskapet runt Salta och in i det kala bergslandskapet som lika gärna kunde varit en annan planet kunde man inte annat än att bli mållös. Största delen av dagen har helt enkelt gått ut på att supa in dessa vyer genom bussfönstret, något som var svårt att tröttna på. Längs vägen hade vi dessutom ett antal små stopp. Ibland för att bara titta på utsikten, ibland för något annat.

Väl i Cafayate åt vi lunch och strosade runt en liten stund. En mysig liten stad men inte så mycket att göra. På vägen tillbaka kom dock höjdpunkten med hela utflykten (Lange som skriver detta och detta är bara min åsikt). Vi stannade till vid en naturlig amfiteater. Bergsväggarna som omslöt oss på nästan alla sidor sträckte sig så högt att man till slut fick ont i nacken av att vara titta runt. Men det häftigaste var akustiken. Wow. I ett hörn av amfiteatern stod en lokal man, 60-årsåldern med ett gigantiskt skägg och en gitarr. Han spelade och sjöng och tonerna ekade mot bergsväggarna hela vägen upp till den klarblå himlen och de cirkulerande Kondorerna. För att citera vår fantastiska guide; "It is unbelievable! No, actually, it's breathtaking!"

Med detta vill vi tacka Salta för en fantastisk upplevelse. En oerhört mysig stad som gett fantastiska minnen. Imorgon ska vi upp riktigt tidigt för att ta oss vidare. Över anderna, till San Pedro de Atacama i Chile.

Likes

Comments