Vad du än tränar och vad du än har för mål, så är det alltid bra att variera sin träning. Du har säkert hört det förut, men ibland handlar det om att ta tag i det och göra det du allt har hört.


Att ha en träningsdagbok är ett hjälpmedel för att se utvecklingen av din träning. Exempelvis om du har samma pass varje tisdag är det bra om du skriver ner hur det såg ut och vilka vikter du tog. Det kan hjälpa dig att komma ihåg och se din utveckling, så att du inte stannar med samma vikter i flera veckor. Här vill jag slå ett slag för att våga misslyckas! Om du ska göra 8 reps men du utmanar med en tyngre vikt och bara klarar 6. Va gör de utmana igen, vi måste våga för att vinna i slutänden.


Samtidigt som du ska träna på det du vill bli bra på så måste du oxå ändra i din träning för att få resultat. Allt mellan 4-8 veckor kan du ha en förändring i ditt schema. Programmet jag följer har faser i 6 veckor, där utför vi liknande pass varje måndag, tisdag, torsdag, fredag och lördag. Så just nu är vi inne för en ny fas och det ger alltid lite extra träningsvärk dom första passen. Måndagar brukade innan innehålla snatch, clean and jerk tillsammans med back squat. Men denna periodens ändring va att vi gjorde 9 set back squat istället för 5 som vi tidigare gjort. Man tackar för att man får starkare ben och snyggare rumpa!

Tisdagens utmaning va en massa styrka i form av deficent deadlift och utfall, som avslutades med tre olika workouts.


3Rounds for time (time cap 8min)

21 CTB pullups

12 Power clean and jerk 60/40kg


vila 8 min


2 Rounds for time (time cap 7min)

500m rodd

25 burpee over rower


vila 7 min

For time (time cap 4min)

50 wallball

50 deadlift 85/60kg


död! Men ack så kul! Testa vetja!


Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Många har problem med magen och undrar varför. Vissa har uppsvälld, må illa, andra har ont eller bara svårt att gå på toa och få magen att fungera som normalt. Alla dessa tillstånd kan bero på olika saker, stress, mycket koffein, för mycket stillasittande, för lite vatten, fel typ av mat, ph värde men mer.


Men hur ska man veta i denna djungel då?


Ja först och främst, fråga dig själv om det är något du själv tror att du reagerar på. Exempelvis jag vet att jag mår dåligt efter att jag har ätit en crème brulé. En av mina favoritdesserter, men jag vet att det är för mycket fett och socker på en och samma gång tillsammans med laktos. Så jag får aktivt välja bort den om jag inte vill må dåligt. Jag vet också att jag mår bra av kokt mat och mat med mindre fett i sig. Så detta väljer jag att äta mer av. Vet att kaffe i för stor mängd kan få mig att må illa, så jag får stoppa mig själv efter den mängden.


Så genom att bli mer medveten om hur jag mår efter att jag ätit eller intagit något livsmedel kan jag skapa mig en karta. Börja undvika det du känner att du mår dåligt av. Tror du att du har en allergi eller intolerans är det alltid bra att rådfråga med en läkare. Men att själv börja utesluta saker för att se om du mår bättre är en hjälp du kan börja med själv om du inte anar en allergi.


Jag personligen börjar testa att ta bort laktos, inte för att jag tror att jag är allergisk utan att jag är lite känslig för det. Är inte heller svensk och då kan oftast en intolerans skapas då det inte är lika vanligt att dricka mjölk i vuxen ålder.

Jag valde att ta bort det då jag ofta har magknip. Just nu är det bättre och jag hoppas att det får förbli så.


Väljer du att ta bort saker, börja med en sak i taget för att vet om det va det du tog bort som gav effekt. För tar du bort mycket på samma gång har du svårare att härleda källan.

​Finns mycket bra alternativ ute i livsmedelsbutikerna i dag. Så titta dig omkring och leta i nya hyllor. Här hittade jag en puddingliknande havrebaserad produkt som jag brukar ha på min gröt på morgonen.

Likes

Comments

Ibland ställs vi inför känslor vi inte alltid kan ta på. Att vara PT handlar ibland oxå om att coacha folk i rätt riktning. Inom coachning pratar man om att människan har själv svaret på sina frågor. Det gäller bara att hitta rätt frågor som gör att man kan komma fram till ett svar. Där kommer en coach in i bilden, och så kallade öppna frågor.

När jag gick coachkursen under min utbildning på universitetet, fastnade jag för en metod som hette "Livshjulet". Detta ger en överblick på nusituation och önskad situation.

Denna gick ut på att man målade en cirkel, och därefter delade in den cirkeln i så många tårtbitar man vill. Dessa tårtbitar skapar man ämnen för. Ämnena/kategorierna skapar man själv efter vad man tycker är viktigt i livet.

När man bestämt vilka kategorier ens tårtbitar ska ha, börjar man skatta varje tårtbit efter hur nöjd man är med denna i sitt liv. En skala 0-10 där 0 är dåligt och sätt i cirkelsmitt och 10 är utmärkt ingen behöver förändras, detta sätts längst ut. När detta är klart drar man en ny cirkel men nu efter dom punketer du satt ut efter att du skattat dina kategorier/tårtbitar.

När du väl har dragit den nya linjen ser du hur din egentliga cirkel ser ut. Välj sen att gå in på den tårtbiten du känner är lägst och behöver få upp, alternativ den tårtbiten du spontant vill ändra på. Fråga dig själv hur du kan få denna bit att bli bättre så att du kan få upp siffran närmare 10. Ingen begär att du ska lösa att alla bitar är på 10, men man kan sträva efter att få upp dom så högt så att man bli nöjd. Börja med 1-3 max tårtbitar i taget, svårt är att ändar allt på en gång.


Lycka till!

Likes

Comments

Denna morgon åt jag lite av det som hade blivit kvar från brunchen i söndags. Havregrötspudding tillsammans med cashewnötscreme, soyayoghurt och bär. i Glaset är det rödbetsjuice.


Receptet till havregrötspuddinggen kommer här:

Du behöver

3 dl havregryn

5 dl mandelmjölk

2 ägg

1 krm salt

1 tsk bakpulver

1 krm äkta vaniljpulver

1 msk rivet citronskal

1 msk agavesirap eller honung

1,5 dl frysta blåbär


Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader

Blanda ihop alla ingredienser förutan blåbären i en skål. Häll smeten i en smord ungsaker form som möter ca 30x20 cm. Fördela sen blåbären över och baka mitt i ugnen på ca 25 minuter.

servera med yoghurt, mjölk ekler det du gillar!

​Denna använde jag!

Likes

Comments

Många jag träffar säger ofta att dom vill bli starka

På många sociala medier ser jag ofta att folk skriver att dom ska ta sig till sin livs form. Många kunder jag träffar uttrycker sig ofta att dom vill bli starka eller mer vältränade. Ofta möts jag av just detta. Men när jag frågar vad innebär att vara stark för dig, eller vad innebär att vara vältränad för dig. Har nästan alla svårt att uttrycka sig kring de. Dom har sällan en tydlig definition utan har en vision som dom glömt att sätta ord på. Många tittar på en bild och skapar sig en vision om att så vill jag bli och säger jag vill bli vältränad eller engelskt uttryckt "fit".


Dessvärre räcker inte detta som mål, det är inte tillräckligt med motivation om man inte kan hittar delmål längst med vägen. Visst kan du ta en bild på dig själv och jämföra den med den bilden du har sett som du anser dig sträva efter. Men när du inte ser ut så, har du inte lyckats med ditt mål då? Eller när det tar längre tid än du tänk, tappar du fokus och gnistan då?


Bra är istället om du kan definiera ditt mål och din målbild. Att du efter det sätter delmål som du ska klara längst med vägen. Tillsammans med att du använder flera mätvärden.

Många av mina kunder sätter mål som att dom vill bli starka och vissa vill tappa några kilon och andra vill bli snabbare i löpspåret.


Då krävs att vi definierar ett mål, på vad vill dom bli starka i.

Exempelvis: pullups, tills när ska man lösa målet. I morgon är självklart en vilja. Men här gäller det att vara realistisk och sätta ett mål som är uppnåeligt. Att sätta sin första pullups kan ta allt mellan 3-6 månader om du är helt nybörjare. Det är långtid du ska gå till gymmet och hoppas att du ska sätta den. Så för att tycka att det är tillräckligt motiverande att fortfarande gå till gymmet och kämpa får ditt mål kan du skaffa delmål. Så som att ta tid på det exentriska delen på pullupsen du gör för att bli starkare. Första gången löser du kanske 10 sekunder och efter tre veckor kanske du löser 15 sekunder. Delmål som du ständigt kollar av kan föda motivation och göra att du löser ditt mål istället för att gå vilse på vägen eftersom det kan ta sin tid.


Att ta hjälp är alltid en rekommendation!

Här är jag och min kund på Sats Kompassen i Göteborg.

Jag har själv uppsatta mål med min träning och via min träningsplan går jag igenom testveckor. Just nu har vi en testvecka, där vi gör om samma tester som vi gjort tidigare för att veta om vi har blivit bättre. Ett av testerna idag va att vi skulle bygga upp till våran tyngsta snatch. Sen skulle vi göra max rep på olika övningar på en bestämd tid och jämföra med våra tidigare resultat.

Så mitt tips till dig är att; definiera ditt mål, gör tester och gör sen om testerna. Välj att ha en träningsdagbok så att du kan följa din utveckling.


Lycka till!

Likes

Comments

Gäller att hitta mat som alla kan äta och tycker om

Älskar att bjuda hem folk, trots att vi bor trångt. Ett rum och kök på 37kvadrat, men finns det hjärterum finns det stjärtrum!

Idag erbjöd brunchen

Äggröra

Kalkon/kyckling och vanlig bacon

Pulled Chicken

Sallad, tomat, sockerärtor

Amerikanska pannkakor

Bananpannkakor (recept kommer)

Glutenfria scones (se recept nedan)

Glutenfritt knäckebröd (se recept nedan)

Havregrötspudding (recept kommer)

Cashewnötscreme ( http://nouw.com/sprallice/cashewnotscreme-26458427 )

Cupcakes

Choklad kaka ( http://nouw.com/sprallice/cashewnotscreme-26458427 )

samt andra tillbehör som, kvarg, sylt, grädde, nutella, bär, glass, vaniljsås


Glutenfria scones

Supergoda scones som jag hittade recept hos @jliliol på instagram #glutenfritt

Ingredienser:

4 dl mandelmjöl

1/2 tsk salt

2 tsk bakpulver

1 msk physalishusk/fiberhusk

1 msk chiafrön

50g kokosolja

1 1/2 dl mandelmjölk

1 ägg


Gör så här:

Blanda ihop alla torra ingredienser, tillsätt sen det övriga ingredienserna och blanda ihop till en jämn smet. Klicka ut 8 scones på en plåt med bakplåtspapper och strö över solrosfrön eller pumpakärnor. Grädda mitt i ugnen på 200 grader i ca 10-12minuter.

Låt det väl smakas!


Glutenfritt knäckebröd

Risettas egna glutenfria fröknäcke. Står även på deras majsmjölspaket. #risenta1940 #glutenfritt

Superenkelt och så gott!

Du behöver

2 dl majsmjöl

1 dl solroskärnor

1 dl linfrön

1/2 dl rapsolja

2 dl kokande vatten

Att toppa med:

flingsalt

blandade kärnor och frön


Gör så här

Sätt ugnen på 150 grader. Blanda alla ingredienser förutom det du ska toppa med. Rör samman till en gröt och klicka ut smeten på en en plåt med bakplåtspapper. Lägg ytterligare ett bakplåtspapper ovanpå knäckesteten och kavla ovanpå pappret så att smeten trycks ut tull en tunn platta. Ta bort det övre bakplåtspappret och toppa med flingsalt samt blandade frön. Jag tog, sesamfrön, solroskärnor och chiafrön.​

Grädda sen mitt i ugnen i ca 40 min, eller tills brödet fått fin färg. Låt den kallna och bryt sen till mindre bitar.


Hoppas du testar och gillar dom!

Likes

Comments

Jag har i tre år tränat crossfit, innan sprang jag bara och körde på gymmet i maskiner för det va det enda jag kunde. Innan Crossfit kunde jag göra tre strikta pullups, i dagsläget kan jag göra mer än 20.

Så crossfit gör en stark!

Längst med vägen av dessa tre år sprang jag fortfarande och hittade då oxå träningsformen och tävlingsformen hinderbana/OCR. Tyckte detta va så kul och man fick verkligen jobba med sin reptilhjärna och utmana sig till max. Att träna crossfit när du kör hinderbana är ett bra komplement, du tränar greppstyrka och kondition samt styrka för att hålla dig skadefri.


Men jag kände det redan förra året, jag blir tyngre av crossfiten eftersom jag tränar det 5 pass i veckan. För varje kilo blir du ca 3 sekunder långsammare per kilometer. Så om jag ville hålla mig på den höga nivån jag hade ambitioner att göra i OCR (eliten) va ja tvungen att bli snabbare och fokusera mer på löpningen än crossfiten. Så från två löppass i veckan till att öka det till minst fem! Dessvärre så ville jag aldrig de, kom upp som bäst i tre pass i veckan och försökte så gott jag kunde hålla mig så högt i toppen som jag kunde på detta.


Sprang Word Championship i Ohio 2015 i min åldersklass (25-30) och kom in på 4:de plats och totalt 10 av alla tjejer. Va supernöjd med min prestation och resan är något av det roligaste jag har gjort.


Men så fort jag kom hem så fortsatte jag ändå köra mer crossfit än löpning. Så när jag pratade med folk och när jag tillslut frågade mig själv, så insåg ja att crossfiten är för rolig och jag kan bli starkare om jag fokuserar mig på en sak istället för två.

Så vad vill ja ha sagt med det här?!

JO. Gör det du tycker är kul, det du tycker är roligt för dig och inte för att du ska göra något för någon annan eller några andras förväntningar av dig.

Jag kör i dagsläget mest crossfit och är ute och springer när jag har lust. För löpningen för mig är ett sätt för mig att vara med mig själv, att inte alltid behöva prestera, att bara få ventilera.

Likes

Comments

Torsdagar betyder intervaller på programmeringen. Men innan alltid lyft! Så då krävs en bra lunch med mycket energi. I dag blev det fiskgratäng med duchesse. Potatismos med ägg i, gör den mer energirik men oxå mer proteinrik. Torsk och räkor i gratängen tillsammans med en en sås. Hade ingen ost utan gratinerade av den som den va. Enkelt och gott.

Träningen bestod av
12x1+1 av Power clean + clean
Sen bygga upp till tyngsta tvåan
Hang snatch

Detta avslutades med
12x 90s on medel 60s on hård 30s aktiv vila.
Av två olika metcons som man skulle alternera mellan. Man fortsatte alltid där man slutade.

500m rodd
40 wallball
30 KB swing 24/16
20 Toes to bar
10 burpee boxjump


400m run
15 pullups
12 burpee over bar
9 overhead squats 60/40kg

Tufft men roligt! Skönt för hjärnan när man alternerat intervallerna! I morgon blir det nya tag och middagen bestod av kycklinggryta som jag gjort tillsammans med blomkål och morötter.

Miiego hörlurar finns att hitta på miiego.com

Likes

Comments

Fina tisdag

Veckan är i fullgång och planering är A och O för att en fullspäckad vardag ska fungera.

Personligen ser jag till att ha med mig två till tre mellanmål och en lunchlåda till jobbet. Middagen blir alltid sen då jag kommer hem som tidigast 20.30 på vardagskvällarna. Då gäller det att planera men oxå göra saker som går lätt och smidigt att göra när man kommer hem. Ibland bli det matlåda till middag och ibland gör jag något.

Tipset i dag är att göra sötpotatis i ugnen.

Dela sötpotatisen i mitten och placera dom på en plåt med smörpapper på. (Så slipper du diska plåten så mycket)

Häll över olja och salta och peppra på sötpotatisen och stoppa den sen in i ugnen på 225 grader i ca 20-30 min beroende på hur stora potatisen är. Låt den svalna något och skala den sen enkelt med händerna.


Mitt andra tips i dag är att göra alfaalfa groddar, inte bara för att det är ett saftigt och gott pålägg utan för att det är nyttigt oxå. Groddarna innehåller en massa enzymer som hjälper matspjälkningen. Jag brukar ha det på knäckbröd som ett mellanmål tillsammans med äggröra.

Tredje tipset är ett vedertaget avokado tips!

Köp ett nät med avokado, då det är billigare. Köp sen några äpplen, och låt dessa två frukter få vara nära varandra. Ethan gasen som äpplet naturligt utsöndrar är oxå den gasen som gör att en frukt mognar. Alltså så hjälper äpplet avokadon att mogna.

Tisdagsträning

​Marklyft, push press och utfall! mycket trevlig kombo som får sätta sig fint till rumpa och axlar!

Innan detta blev blev vi utsatta för en metcon, och efteråt blev det styrka. Så tvärt om i dagens programmering.


Mellan varje set av marklyft och utfall ska ett set push press utföras

Marklyft 1x8, 1x6, 1x4

mellan 3x1 push press

Front rack walking lunges 1x10, 1x8, 1x6, per ben

mellan 3x3 push press

Trevligt för benen, men som tur va vilodag i morgon!

Likes

Comments

Måndagsträning

Dagens pass bestod av massa lyft och basstyrka

Först power snatch och snatch 15 min EMOM, sen bygga upp till tyngsta 1+2 clean and jerk.

följt av en cirkel av:

Back squat 2x 4,3,2 reps

Chest to bar pullups 2x 4,3,2 reps

Hand stand pushups 2x 4,3,2 rep

Inte min starkaste dag idag. Men i med mer mat och en god natts sömn så ska ja nog vara på banan igen. Tog mig oxå en behandling hos Viscus för att hålla mig skadefri och så balanserad som möjligt i kroppen.

Söndags cykeltur och äppelpaj

Vi tog en härlig cykeltur medens pajen svalnade, som vi precis hade gjort enligt Lailas recept frön köket.se http://www.koket.se/leila-bakar/leila-lindholm/appeltantens-smuldegspajer/

Jag åt detta med en laktosfri vaniljsås från Otaly. Supergod och rekommenderas!

​Men nu blir det sängen! Morgondagens mellanmål har precis gjorts. 

Blandade min rawfood gröt och la i en klick av min cashewnötscrème! 

http://nouw.com/sprallice/rawfood-grot-25927958 receptet på gröten

http://nouw.com/sprallice/cashewnotscreme-26458427 recept på cremen

Likes

Comments