Att baka perfekta macarons verkar inte vara min starkaste sida. Igår gjorde jag ändå ett nytt försök och tycker resultatet blev bra.
Jag smaksatte med saffran och hade en jordgubbsmousse mellan kakorna.

MACARONS
3 dl florsocker
2 dl mandelmjöl
3 st ägg
Lite citronsaft
0.5 dl strösocker
1 paket saffran

JORDGUBBSMOUSSE
1 dl vispgrädde
En skvätt honung
4 jordgubbar

Mixa florsocker och mandelmjöl till ett fint pulver.
Vispa äggvitorna, med citronsaft hårda. Börja försiktigt och öka sedan.
Tillsätt försiktigt strösocker. Vispa tills smeten är glansig.
Ta en matsked av äggvitesmeten och lägg i ett glas. Tillsätt saffran och blanda väl innan du blandar ner det i äggvitorna.
Tillsätt florsocker och mandelmjölet. Blanda väl men försiktigt.
Spritsa ut små runda kakor, storlek = 5 kronor på en plåt med bakplåtspapper.
Låt vila i ca en timme tills ytan känns torr.
Grädda mitt i ugnen på 160 grader i ca 12-14 min.

Vispa grädden hårt. Hacka och mosa jordgubbarna. Tillsätt i grädden.
Smaksätt med honung om det behövs.

Spritsa ut fyllningen på hälften av kakorna och täck med de resterande.



SMAKLIG SPIS!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Fantastiskt goda snickersbollar som dessutom är nyttiga!

0,5 dl mandelmjöl
0,5 dl kokosmjöl
0,5 dl jordnötssmör
0,5 tsk vaniljpulver
1 msk agavesirap
Vatten

100 gram mörk choklad
Jordnötter
Lingonpulver

Kör i några minuter mandel- och kokosmjöl i en matberedare.
Tillsätt jordnötssmör och vaniljpulver.
Smaka av med agavesirap och tillsätt vatten om massan känns för torr.

Forma till små bollar och ställ kallt i ca 30-60 minuter.

Smält chokladen, temperera den gärna så får chokladen en finare och godare yta.
Rulla bollarna i chokladen och dekorera med jordnötter och lingonpulver.

SMAKLIG SPIS!

Likes

Comments

Kärleksmums, snoddas eller mockaruta?! Kärt barn har många namn. Vad kallar du denna kaka?

Mitt recept är inspirerat av bakasockerfritt.se och är, som namnet antyder både fritt från raffinerat socker och gluten.

Receptet är dessutom anpassat för en liten form = njutning för en eller två personer.

CHOKLADKAKA
1 ägg
2 msk agavesirap
30 gram smör
30 g mandelmjöl
1,5 msk kokosmjöl
0,5 msk kakao
0,5 tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver
2 msk grädde

CHOKLADKAFFEKRÄM:
60 gram mascarpone
20 gram smör
1 msk riven kokos
2 msk agavesirap
1 msk kaffe
0,5 msk kakao
2 krm vaniljpulver


SMAKLIG SPIS!

Likes

Comments

Fantastiskt god choklad- och passionsfruktsmousse passar utmärkt som efterrätt idag på påskdagen.

CHOKLADMOUSSE
2dl vispgrädde
120 g mörk choklad, 70%
1dl vispgrädde
4 äggula
0,5dl vatten
0,5dl strösocker

Vispa 2dl vispgrädde löst och ställ in i kylen.
Hacka chokladen och lägg i en bunke. Koka upp 1dl grädde, häll den över chokladen och låt chokladen smälta. Blanda ihop till en slät tryffel.

Lägg äggulorna i en bunke.
Koka upp vatten och socker tills sockrets löst sig.
Häll i en tunn stråle ner sockerlagen i bunken med äggulor och vispa samtidigt med elvisp på högsta hastighet. Vispa tills det blir ett skum.

Vänd med en slickepott ner chokladtryffeln i skummet och blanda väl. Vänd ner grädden, blanda noga och fördela moussen i glas.
Låt stå i kylen i minst 2 timmar.

PASSIONSFRUKTSMOUSSE
Byt ut den mörka chokladen mot ca 150 g vit choklad och minska 1 dl grädde mot 0,5 dl grädde och 0,5 dl passionsfruktspuré.
Följ sedan receptet ovan.


SMAKLIG SPIS!

Likes

Comments

Här om dagen köpte jag en burk lakritspulver från Lakritsroten.
Jag tycker lakrits är en svår ingrediens i bakverk och jag får aldrig till några bra resultat, men idag lyckades jag.
Jag testade att göra en glutenfri passionsfruktskaka med lakritsmaräng på toppen.
Den blev fantastisk, så här kommer receptet.

PAJSKAL
60 g
florsocker
180 g
glutenfritt mjöl
120 g
smör
20 g
äggula
En nypa vaniljpulver
En nypa lakritspulver
Vit choklad till pensling

PASSIONSFRUKTSKRÄM
130 g passionsfruktspuré
190 g strösocker
125 g vatten

100 g vatten
30 g maizena
40 g äggula
40 g osaltat smör

LAKRITSMARÄNG
125 g äggvita
60 g florsocker
Lakritspulver efter smak

PAJSKAL
Sätt ungen på 180 grader.
Blanda alla ingredienser i en bunke till en jämn deg. Degen kommer vara ganska kladdig vilket glutenfria degar nästa alltid är.
Plasta in och låt vila i kylen i ca 30 minuter.
Tryck ut degen i en pajform och nagga botten med en gaffel.
Ställ in i kylen ca 15 minuter.
Grädda skalet mitt i ugnen i ca 15 minuter, eller till pajskalet fått fin färg.
Låt svalna.
Smält den vita chokladen och pensla ett tunt lager över hela botten.

PASSIONSFRUKTSKRÄM
Koka upp passionsfruktspuré, socker och vatten i en kastrull.
Blanda ihop 100 g vatten, maizena och äggulor i en bunke.
Rör ner den varma passionsfruktsåsen i bunken och blanda runt.
Häll sedan allt tillbaka i kastrullen och värm långsamt upp under omrörning.
Efter en stund börjar krämen tjockna, ta då kastrullen från värmen och rör ner smöret.
Låt svalna något innan du brer ut krämen i pajskalet.

LAKRITSMARÄNG
Vispa i en bunke äggvitorna till ett hårt skum.
Häll försiktigt ner florsocker och vispa samtidigt med en elvisp på maxhastighet.
Vispa tills du kan vända bunken upp och ner.
Smaksätt med lakritspulver.

Toppa kakan med marängen och bränn av den med en gasbrännare.

SMAKLIG SPIS!

Likes

Comments

Igår bakade jag för första gången en glutenfri bullkrans.
Även om jag kommer prova ett annat recept nästa gång jag bakar bullar blev jag ändå nöjd med resultatet, så här kommer mitt recept.


LITEN GLUTENFRI BULLKRANS med MANDELMASSA

DEG
15 g jäst (för söta degar)
125 g mjölk (3%)
345 g glutenfri mjölmix (jag använde Lailas)
43 g strösocker
85 g rumsvarmt smör
5 g bakpulver
28 g ägg
3 g salt
3 g kardemumma
1 g vaniljpulver

FYLLNING
Rumsvarmt smör
Mandelmassa
Kokossocker
Vaniljpulver

1 ägg
Mandelmassa


Smula ner jästen i en bunke.
Värm upp mjölken till fingervarmt.
Häll mjölken över jästen och rör om tills allt har blandats väl.
Tillsätt övriga ingredienserna och blanda väl.
Arbeta degen i ca 10 minuter i en degblandare eller med degkrokar.
Täck med bakduk och låt degen vila och jäsa i ca 60 min.

Förbered fyllningen medan degen jäser.
Om du vill göra egen nyttig mandelmassa hittar du recept här.

Kavla ut degen ganska tunn till en rektangel på ett lätt mjölat bord.
Smeta på smör över hela degen. Strö kokossocker och vaniljpulver.
Riv sist på mandelmassan.

Ta långsidorna på degen och rulla ihop.
Skruva degkorven några varv och forma sedan till en krans.
Lägg kransen på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk i ca 45 min.
Sätt under tiden ugnen på 220 grader.

Pensla kransen med ett uppvispat ägg och riv mandelmassa över.
Grädda mitt i ugnen i ca 15 min, tills kransen fått fin färg.
Låt svalna och vila under bakduk i några timmar innan du skär i kransen.



SMAKLIG SPIS!

Likes

Comments

Egengjord mandelmassa. Så enkelt och så gott!
Denna är gjord på mandel, kokossocker och vatten.

Mixa önskad mängd mandel i en matberedare. Häll i kokossocker och smaka av. När du känner sig nöjd med sötman häller du i kallt vatten och mixar till önskad konsistens.

Smaklig spis!

Likes

Comments

Kan inte få nog av dessa jordnötskakor med choklad. De är beroendeframkallande och recept på de finns i inlägget nedan.

Likes

Comments