Idag är faktiskt dag 2. Jag bestämde mig för att även idag stanna hemma från skolan, något som egentligen inte varit nödvändigt men.. Jag kände att jag ville vara på den säkra sidan ifall om att jag plötsligt skulle få jätteont.
Idag har jag knappt haft någon "mensvärk" alls. Jag har tagit det lugnt större delen av dagen, dock städade jag och dammsög förut, något som kickade igång smärtan litegrann, och nu har den kommit och gått dem senaste timmarna.
Jag försöker undvika smärtstillande så mycket jag kan för jag vill kunna känna hur det går framåt så att säga.
Förutom värken har jag varit kissnödig lite oftare än vanligt, samt tröttare och slöare.
Jag har inte blött någonting idag!😍

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

När jag kom hem efter insättningen gick jag direkt och la mig i sängen. Kollade lite serier, läste bloggar och sedan somnade jag. Sov några timmar och när jag vaknade hade jag fortfarande väldigt ont i magen. Jag tog då 1 Ipren samt 2 Alvedon, något som lindrade den värsta smärtan. Jag har aldrig direkt lidit av mensvärk, därför var, och är, detta väldigt ovant för mig. Jag kunde inte sluta tänka på det faktum att jag har ett föremål inuti mig som ska sitta där de kommande 5 åren. Lite konstig tanke kanske, men det var vad som for igenom mitt huvud.
Jag var väldigt slö hela dagen, och låg mest i sängen med en värmekudde på magen. Jag hade även lite yrsel så det kändes bäst så. Jag rekommenderar definitivt att stanna hemma från skola/arbete om möjligt den dagen man sätter in spiralen.

Jag blödde litegrann den första dagen; inte på grund av hormonerna, utan p.g.a. att barnmorskan varit därinne och grejat och skavt här och där med gyninstrumenten.🎈

Likes

Comments

Jag var faktiskt inte det minsta nervös, inte förrän jag låg där i gynstolen och barnmorskan lade fram alla instrument. Då började handsvetten krypa sig fram. Det var två barnmorskor i rummet, eftersom den ordinarie ville ha lite hjälp med att känna hur min livmoder var riktad.
Först utförde hon en helt vanlig gynundersökning, något jag gjort ett antal gånger innan så det var inga problem alls. Allt såg bra ut och det var dags att påbörja insättningsprocessen.
De började somsagt med att kolla hur min livmoder (eller livmoderhalstapp, inte säker) var riktad. Detta gör dem genom att helt enkelt köra in ett par fingrar och känna efter. När riktningen var fastställd skulle hon föra in bedövningssalva i livmoderöppningen. Men för att kunna göra det måste hon först räta ut livmodern så den inte lutar, detta gör hon genom att stoppa in en lång tång och helt enkelt rycka. Jag tyckte tanken på det var riktigt obehaglig, men det gjorde inte ont sådan tur var.
Därefter mätte hon hur långt det var "därinne" (ursäkta min okunskap om såna här ord haha). Detta gör man genom att föra in en mätgrej i livmodern (ungefär en halv centimeter i diameter). Detta var det som, enligt mig, gjorde ondast av allt. Det kändes ungefär som väldigt kraftig mensvärk, blandat med obehag vid tanken på att någon förde in något främmande djupt i min kropp.
När mätningen var gjord var jag nästintill panikslagen. Jag försökte ta djupa andetag och lugna ner mig, och den andra barnmorskan hjälpa mig med detta och det var väldigt skönt att ha någon där vars hand jag kunde klämma sönder, haha 💁
Därefter skulle själva spiralen in. Detta gjorde inte alls lika ont som när hon mätte, antar att jag visste lite vad jag kunde vänta mig. Det kändes återigen som brutal mensvärk några sekunder och sen var det klart. Sedan klippte hon av trådarna.
När hon var klar låg jag kvar i stolen eftersom jag var yr, illamående och hade väldigt ont i magen. Efter några minuter kom jag upp på benen och klädde på mig. Jag var helt knäsvag och kände att jag bara ville hem och tycka synd om mig själv.

Likes

Comments

2012 började jag ta p-piller. Alla tjejer reagerar olika på dem; vissa inte alls, vissa får acne, blir deprimerade eller får huvudvärk. Personligen fick jag ökad aptit samt mindre sexlust. Det innebar ju då att jag blev fet och okåt. Typ. Det var inte alls kul. Jag blev även allmänt nedstämd. Men jag slutade ändå inte med dem för jag hade pojkvän och tålde inte kondomer.
Jag fortsatte med mina piller i lite över 2 år, fram tills jag kände att jag fått nog. Inte nog med alla dessa biverkningar som nästintill gjorde mig deprimerad, jag var även väldigt dålig på att komma ihåg att ta det där jädra pillret varje dag. Jag gick till min Ungdomsmottagning och fick en tid hos min barnmorska, där vi, som man brukar göra, diskuterade vad jag skulle göra. Hon rekommenderade Hormonspiral. Jag var tveksam till en början, då en nära vän till mig fått väldigt mycket besvär efter hon skaffat det.
Men jaja, vi diskuterade det och jag bestämde mig för att boka in en tid för att få en innan sommaren. Jag tänkte att då kan jag, ifall jag ångrar mig, bara avboka tiden.
Det var nu googlandet började. Överallt läste jag skräckhistorier; om hur kvinnor haft huggande smärta i veckor, hur de blödde okontrollerat etc., ni har säkert läst det ni med. Men jag valde att inte lyssna på allas negativa historier, då vi alla ju faktiskt är olika. Skulle det inte funka så var det ju bara att ta ut den igen. Jag visste iallafall att jag ju inte kunde fortsätta äta p-piller, inget kunde ju vara värre än det.


Likes

Comments

Hejhej och Välkommen!

Jag är en 19-årig tjej som bor i Göteborgsområdet. Jag har nyligen, igår faktiskt, skaffat hormonspiral. Så som det står i den officiella presentationen här till vänster så hade jag, innan jag fattade mitt beslut, sökt mycket information på nätet. Man googlar och googlar och hamnar på diverse forum där diverse olika random människor skrivit en kort sammanfattning om sin erfarenhet och sina tankar kring ämnet. Denna bloggen är till för er som vill ha texter som går mer in på djupet, för er som vill kunna läsa och förstå närmare. Det var något jag själv önskade fanns när jag satt och desperat-googlade om detta.
Min tanke är att jag ska förbli anonym, då jag anser att ämnet och allt runtomkring är väldigt privat!

Hoppas ni finner bloggen intressant och att ni hittar den informationen etc. ni söker! Har ni några frågor är det bara att kommentera eller maila mig på mailen som står i presentationen till vänster,

Ha det bra sålänge!❤

Likes

Comments