Hej! Jag måste bara dela med mig av den tacovariant vi lagade i fredags. En kantarelltaco med tryffelaioli och picklad blomkål och rödlök. SÅÅÅ gott! När vi var på Gotland förra helgen så plockade vi enorma mängder av kantareller och det hör ju lite hösten till att gå i svampskogen med familjen. Från och med nu så hör även kantarelltaco hösten till. Det är bara måndag, ni hinner handla, picka grönsaker och plocka svamp i tid för att laga en brakmiddag med kantarelltacos till helgen. Lova att ni testar!

Ingredienser

Tacobasen

  • Små tacobröd
  • Kantareller
  • Champinjoner
  • Vitkål
  • Sallad
  • Salt
  • Smör eller olja att steka i
  • Tryffelolja

Picklad blomkål och rödlök

  • Blomkål (ca en halv)
  • Rödlök (1 st)
  • Vatten (ca 3 dl)
  • Ättika (ca 2 dl)
  • Socker (ca 1.5 dl)

Tryffelaioli

  • Äggula (2 st)
  • Rapsolja (ca 1-1.5 dl)
  • Tryffelolja (ca 0,5 dl)
  • Vitlök (1 stor eller 2 små klyftor)
  • Salt

Tillagning

  • Picka blomkålen och rödlöken minst några timmar, men gärna en dag före, ni ska äta maten. Koka upp vatten, ättika och socker. Skiva rödlöken och blomkålen, lägg i varsin skål eller burk och slå över lagen. Serveras med fördel i rumstemperatur.
  • Knäck äggulorna i en skål i tid, så att de hinner bli rumstempererade.
  • Strimla vitkålen och stek på medelhög värme. Krydda med salt.
  • Skiva champinjonerna och stek tillsammans med kantarellerna. Krydda med lite tryffelolja och salt.
  • Droppa försiktigt i rapsoljan i äggulorna och vispa hela tiden, så att majonäsbasen inte skär sig. Efter ett tag kan en hälla på oljan lite snabbare.
  • När majonäsbasen börjar bli fast, häll då i tryffeloljan.
  • Pressa i vitlök och smaka av med salt.
  • Servera tacobrödet med sallad och vitkålen i botten. Lägg därefter på svampen, och toppa med blomkål, rödlök och tryffelaioli. Done and done!

Den här rätten är guld! Smakerna gör sig så fint tillsammans. Det som dock kan vara bra att tänka på är att smaka av lagen som blomkålen och rödlöken ska picklas i, så att den är lagom sötsyrlig och balanserad. Även tryffelaiolin kan vara lite knepig. Den tryffelolja jag använde mig av var en olivolja med smak av tryffel, och olivolja har en tendens att smaka lite beskt i majonäs/aioli om den vispas för hårt. Därför är det viktigt att basen med äggula och rapsolja är fast innan en häller i tryffeloljan. Och när den hälls i kan en bara röra försiktigt med vispen istället för att vispa snabbt (vilket krävs i början). Okej, okej. Jag lovar att denna tacovariant är helt fantastisk. De små tacobröden gör att rätten känns lite lättare, och den färdiga tacon kan med fördel serveras som del i en plockats-middag. Hoppas det smakar. Jag garanterar att det gör det! Hej!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Hej! Idag vill jag inleda med att uppmärksamma vilken dag det är. Internationella aborträttsdagen. En dag som är till för att uppmärksamma något otroligt viktigt och fundamentalt. Och då ska det uppmärksammas. Aborträtten. Den som vi i Sverige är lyckliga nog att ha, och den som för många kvinnor förnekas. Frågor som dessa ligger mig varmt om hjärtat och ett av mina mål i livet är att kunna göra något gott för världen. Klyschigt? Jag vet. Men inte mindre riktigt för det. Det minsta en kan göra är att uppmärksamma.

Okej, lite of topic. Men ni vet hur jag är. En känslomänniska. Och jag vill alltid stå upp för det som är viktigt för mig, och jag vill dra mitt står till stacken. Kanske är det i sig att göra världen lite lite bättre, steg för steg. Att uppmärksamma aborträtten. Att alltid bära kvinnosymbolen på ryggen och som öronhängen. Att laga vegetarisk mat som är bra för djur och miljö. Som gårkvällens vegetariska grönsaksbiffar. Och äntligen har jag lärt mig att laga vegobiffar som håller ihop. Jag ska snart avsöka hemligheten. När jag lagade utgick jag faktiskt i ett av ICA:s recept (från den senaste buffétidningen). Bara så ni vet. Jag kan inte ta all cred för dessa fasta och goda biffar. Men jag tyckte receptet var krångligt eftersom att måtten var i gram. En kan nästan tro att buffétidningens målgrupp är familjehushåll vars kök är större än tre underskåp, några lådor och en halvmeters arbetsyta. Ett kök som rymmer en köksvåg! Vad är det? Därför struntade jag (skräll!) i måtten och höftade lite. Men jag ska försöka ange ungefärliga mått. Orginalreceptet bör finnas på ICA:s hemsida. Detta recept gav 23 biffar och 5 dl sås - perfekt till matlådor!

Ingredienser

Grönsaksbiffar

  • Rotselleri (ca 3/4 av en sådan)
  • Morötter (2 stora eller 4 små)
  • Zucchini (1 st)
  • Spenat (1 förpackning)
  • Persilja (1 ask fryst)
  • Parmesanost (1/2 ost)
  • Ägg (3 st)
  • Majsstärkelse (drygt 2 dl)
  • Salt
  • Peppar
  • Smör eller olja att steka i

Tillbehör

  • Couscous
  • Crème Fraiche (5 dl)
  • Grönsaksbuljong (1 tärning)
  • Dragon (ca 1/2-1 msk)

Tillagning

  • Riv rotsellerin, morötterna och zuccinin. Krama ut vattnet och lägg i en stor bunke.
  • Hacka spenaten, riv parmesanosten och ha i tillsammans med persiljan, äggen, majsstärkelsen, salt och peppar i bunken.
  • Knåda om ordentligt så att alla ingredienser blandas och inga klumpar av majsstärkelsen finns kvar.
  • Rulla ihop till små bollar, platta ut till biffar och stek i lite smör eller olja i en panna på ganska hög värme i några minuter på vardera sida.
  • Koka upp couscousen. (Jag tycker inte att anvisningen på paketen för couscous eller bulgur stämmer. Det kan vara för att jag inte måttar, men istället brukar jag smaka av för att se när kornen är klara.)
  • Koka upp crème fraichen tillsammans med grönsaksbuljong och dragon. Detta blir en enkel men väldigt god sås som mamma har lärt mig, och som de som smakar den för första gången brukar uppskatta och fråga om. Testa!

Servera biffarna med couscous och såsen. Eftersom att det var så mycket rotfrukter och grönsaker i biffarna och vi var superhungriga (maten tar ungefär 30-45 minuter att göra, med allt rivande och stekande i omgångar) struntade vi i sallad. Det hade såklart passat bra att ha vid sidan eller att blanda i couscousen. Men ibland har en lite bråttom och vill bara äta. Ni känner säkert igen er. Utan sallad blev maten i vilket fall väldigt god! Så vad var då ingrediensen som fick allt att hålla ihop? Majsstärkelse! Det fungerade mycket bättre än vanligt mjöl. Det ska jag komma ihåg och testa i andra vegobiffar, som ju i min erfarenhet har en tendens att falla sönder. For the first time I give you: hela - inte sönderfallna - grönsaksbiffar! Såå gott. Och så lätt. Smaklig måltid! Uppskatta det goda i livet. Gör gott. Goda saker händer goda människor. Dagens klyschkvot är uppfylld, men jag tror så. Hej!


Likes

Comments

Hej! Som ni vet så är min mumma bäst på att laga mat. När jag kommer hem till ön så ber jag oftast om att få äta "mumma-mat" en kväll. Det spelar ingen roll vad hon lagar, så blir det fantastiskt. Min favoritlunch är korv med bröd i hennes kök. Ni förstår nivån: om hon kan få korv med bröd att bli det godaste en kan tänka sig så har hon något magiskt i sig. De flesta saker hon lagar försöker jag mig inte ens på. Jag vet att jag aldrig kan få samma resultat. Det är samma sak med mammas baconsås eller pappas köttfärssås: jag vet hur de gör, men det blir aldrig detsamma när jag själv försöker. Men när müslin tog slut här hemma igår så bad jag ändå om mummas recept för att försöka mig på det. Men, ni har ju sett hur jag lagar mat. Recept är inte min grej, och även om jag skulle följa mummas exakta recept så skulle det inte bli detsamma. Därför lägger jag nu ut min version av mummas müsli, som faktiskt blev ganska bra ändå! Och: jag har till och med någorlunda mått!

Ingredienser

  • Havregryn (4 dl)
  • Rågflingor (4 dl)
  • Sötmandel (1,5 dl)
  • Pumpakärnor (1,5 dl)
  • Solrosfrön (1,5 dl)
  • Linfrön (0,5 dl)
  • Chiafrön (0,5 dl)
  • Salt (0,5 tsk)
  • Honung (2 msk)
  • Socker (0,5 dl)
  • Olja (4 msk)
  • Vatten (1,75 dl)
  • Russin (ca 1dl)

Tillagning

  • Sätt ugnen på 175°.
  • Hacka mandlarna i önskad storlek och bland med havregryn, rågflingor, pumpakörnor, solrosfrön, linfrön, chiafrön och salt i en skål. Obs: ha inte i russinen förrän efter gräddningen.
  • Blanda honung, socker, olja och vatten i en mindre skål.
  • Häll över och knåda in honungsblandningen i de torra ingredienserna.
  • Grädda på en plåt i mitten av ugnen i ca 35 minuter. Vänd om var tionde minut.
  • Stäng därefter av ugnen och låt plåten stå kvar i eftervärmen. Det gör müslin enligt mumma lite krispigare.
  • Ta därefter ut plåten, blanda i russinen och låt svalna av helt.
  • Förvara i en lufttät burk.

Och sådär var müslin klar! Om du vill ha i annan torkad frukt eller bär så rekommenderar jag att du, som med russinen i detta recept, lägger i dem efter gräddningen. Av erfarenhet vet jag att frukt och bär tenderar att brännas vid annars. Ett annat tips är att utesluta eller ersätta honungen med någon form av sirap för att göra müslin vegansk. Hoppas den smakar. Det tyckte Fredrik att den gjorde imorse i alla fall! Tack mumma. Hej!

Likes

Comments

Hej! Här om dagen stod jag på jobbet och kände hur hösten drog in under markiserna på uteserveringen. Ni vet den där lite kusliga känslan som uppstår när vinden plötsligt kyler snarare än svalkar, när himlens gråa ton tynger luften och när en tom gata plötsligt blir en ödslig gata. Jag kände att jag inte var redo, inte än, som en så ofta känner när sensommaren blir till höst. Men så gick jag in och smakade säsongens första svenska äpple och blev varm i själen eftersom att jag kom på hur god hösten är. När jag sen gick för att handla blev jag, som alla matfantaster säkert relaterar till och som ni andra ställer er skeptiska till, ännu gladare och helt exalterad när jag såg vilka godsaker som fanns längst fram i grönsakshyllorna. Rödbetor, blomkål, vitkål, morötter, palsternacka. Svenska läckerheter i klass med vårprimörer som får hösten att bli en bra årstid. Ja. Exakt så känner jag. Mat är bra. Igårkväll fann jag de sista resterna av inköpet i kylen och slängde ihop en vegetarisk pyttipanna som blev så bra att en vanlig pyttipanna inte kan jämföras med den, i alla fall inte i en vego-älskares perspektiv. Ladies and men, och alla där emellan och utanför - låt mig presentera vegetarisk pyttipanna!

Ingredienser

  • Gul lök
  • Palsternacka
  • Vitkål
  • Morötter
  • Broccoli
  • Zucchini
  • Chili
  • Rödbetor
  • Ägg
  • Salt
  • Peppar
  • Smör att steka i


Tillagning

  • Skala och tärna rödbetorna och låt dem koka på medelhög värme.
  • Hacka löken och fräs i smöret i en stekpanna eller wokpanna.
  • Tärna därefter palsternacka, vitkål, morötter, broccoli och zucchini, och tillsätt i pannan efter hand (fördelaktligen enligt denna ordning eftersom de olika rotfrukterna/grönsakerna behöver lite olika lång tid för att bli klara.
  • Hacka och lägg i chilin i pannan.
  • Salta och peppra.
  • Låt stå på svag värme i kanske 15 minuter, för att alla ingredienser ska bli genomstekta.
  • Stek ägg. Om en som i mitt fall inte gillar stekt äggula så spara den för att ha över den färdiga pyttipannan.
  • Häll av vattnet från rödbetorna.
  • Lägg upp pytten, ägg, rödbetor och äggulan på ett fat - and you're done!

Sådär, då var middagen serverad! Passade helt perfekt med mysbelysning framför ett avsnitt Game of thrones (ja, vi ligger lite efter). Det är inte ofta jag lagar klassisk husmanskost, men oj så gott det blev. Nu känns hösten lite lättare! Och ja, kanske är jag lite väl taggad över en pyttipanna. Men hellre så. Gå till Willys och köp allt för 3.90 kr/kilot. Det blir bra så. Hej!

Likes

Comments

Hej igen! Så kul att se att så många hittade in på bloggen igår. Nu är det dags för ett till inlägg, då jag faktiskt fått ett önskemål om att berätta hur jag gjorde när jag lagade fooled pork i fredags. Jag hämtade stor inspiration från matbloggen "Jävligt gott", men som ni vet så har jag svårt att följa recept vilket gjorde att orginalreceptet fick en liten personlig touch. Att jag höftade så mycket, som så ofta, gjorde också att jag kunde känna vad som saknades. Så här kommer mitt försök till att redogöra för hur jag tänker laga rätten i försök nummer två till att laga vegansk pulled pork, som brukar kallas fooled pork.

Ingredienser

  • Konserverad jackfruit (2 burkar)
  • Öl (33 cl)
  • Chili (1 st)
  • Basilika (ca 10-15 blad)
  • Soja (ca 3 msk)
  • Honung (1 rågad msk)
  • Paprikapulver (1 msk)
  • Sambal olek (1-2 tsk)
  • Vitlök (3 klyftor)
  • Grönsaksbuljong (1,5 tärningar)
  • Barbequesås (1 dl)
  • Vatten (1 dl)
  • Olja

Tillagning

  • Slå av lagen och skölj jackfruiten.
  • Hacka chilin och basilikan och blanda i en skål tillsammans med sojan, honungen, paprikapulvret, sambal olek, vitlöken, grönsaksbuljongen, barbequesåsen och vattnet till en liten sås.
  • Stek jackfruiten i en kastrull eller gryta i olja och lite mindre än en deciliter av såsen tills jackfruiten har fått lite yta.
  • Häll därefter på ölen och koka på svag värme i ungefär 45 minuter. Rör om då och då.
  • När det är 10-15 minuter kvar av kokningen så är det läge att sätta på ugnen på 200 grader.
  • Slå av ölen och lägg upp jackfruiten tillsammans med resten av såsen i en ungsform och låt stå i ugnen i 15-20 minuter.
  • Ta därefter ut formen och dela jackfruiten med en gaffel så att den trådar sig, liknande en vanlig pulled pork.
  • Ställ in formen i ugnen i ca 15 minuter igen, tills jackfruiten börjar få en lite hårdare yta på toppen.
  • Servera med tillbehör. Vi använde små tortillas och gjorde wraps med fooled pork, koriander, rödlök, majs, tomat, spenat, riven ost och crème fraiche.

Mina tips för att lyckas med fooled pork (note to self) är att smaka av såsen så att den är stark och smakrik. Jackfruiten i sig är nämligen smaklös, och därför behöver såsen vara väldigt smakrik för att ge smak till fruktköttet. Den sista omgången i ugnen är viktig för konsistensen. När jag lagade rätten i fredags fick jag en lite svampig konsistens, vilket gör att jag till nästa gång kommer låta den vara i ugnen i 15 minuter (istället för 10 som i fredags) för att låta frukten bli lite hårdare och krispigare. Av samma anledning kommer jag nästa gång använda mig av en större ugnsform så att jackfruitblandningen sprids ut bättre och därmed lättare får en bättre yta och känns mindre svampig. Trots några nybörjarmissar så tycker jag absolut att denna rätt är värd att laga och äta! Förhoppningsvis kan ni som läser detta lära av mina misstag. Och så till sista punkten jag vill ta upp: dubbelkolla innehållet i barbequesåsen och använd ett créme fraichesubstitut för att göra rätten vegansk istället för vegetarisk! Då vill jag nästan lova att ni kommer impa på både veganer och köttätande skeptiker. Hej!

Likes

Comments

Hej! Nu är det dags att uppdatera bloggen igen efter en lååång sommar, som innehåller så många matminnen som jag vill dela med mig av. I juli hade vi två veckors semester hemma i Visby och nästan varje kväll åt vi otroligt god mat. Som ni säkert har förstått så älskar jag att laga och äta mat. Jag tror att det är för att jag har växt upp i en familj där maten på många sätt har varit en viktig samlingspunkt. Och precis så var det även nu, när vi hälsade på hemma på Vallérsgatan hos mamma, pappa, Joel, Harley och mumma - varje kväll samlades vi över en middag och vin. Det är alltid roligt att äta mat som andra har lagat - en får uppleva koncept, ingredienser och smaker som en inte är van att äta. Därför tänkte jag dela med mig av ungefärliga recept och några bilder från maträtter som mamma, pappa och mumma bjöd på - enkla saker, men som blir så himla goda en sommarkväll när en känner kärleken som maten har lagats med. Så här kommer mammas mozzarellasallad, pappas zucchinicarpaccio och mummas getostpizza. Jag reserverar mig för eventuella missar, och vill också tillägga att recepten ursprungligen kan komma från någon annan (men vill ändå säga att dessa Vallérsgatan-tolkningar är bäst).

Mammas mozzarellasallad

En mozzarellasallad är ju ett enkelt tillbehör att göra, men som blir så himla gott till i princip vilken sommarmat som helst. Och aldrig har jag ätit den enkla salladen så god som när mamma gör den. Det som gör denna mozzarellasallad speciell är att mamma bryter mozzarellan, skivar rödlöken med en mandolin och plockar basilikan färsk från trädgården.

Ingredienser

  • Mozzarella
  • Tomat
  • Rödlök
  • Basilika
  • Olivolja
  • Svartpeppar

Tillagning

  • Bryt mozzarellan i mindre bitar, skär tomaterna och skiva rödlöken på en mandolin.
  • Lägg upp på ett fat och toppa med basilika, svartpeppar och olivolja.
  • Låt fatet stå framme en stund innan servering så att smakerna träder fram bättre än de gör om salladen förvaras i kylen inför serveringen.


Pappas zucchinicarpaccio

Denna vegetariska carpacciovariant serverades tillsammans med mozarellasalladen till högrevsburgare och sötpotatis. Det uppdukade bordet liknade en minibuffé där jag som inte är en köttfantast hade många goda alternativ att välja av. Mamma och pappa lagar god mat och detta var en välkommen nyhet som jag inte hade ätit förut.

Ingredienser

  • Zucchini
  • Citron (saft och zest)
  • Pinjenötter
  • Mynta
  • Parmesanost
  • Salt

Tillagning

  • Skiva zucchinin på en mandolin, lägg upp på ett fat och salta lätt.
  • Pressa citronsaft och riv citronzest över zucchinicarpaccion.
  • Hacka mynta, skiva parmesanost och strö myntan och osten tillsammans med pinjenötterna över zucchinin.
  • Låt fatet stå framme före servering så att zucchinin, precis som mozzarellan i mammas sallad, hinner dra åt sig smakerna.

Mummas getostpizza

Det spelar ingen roll vad min mumma lagar så blir det fantastiskt. När jag är hemma så brukar jag be om "mumma-mat", vilket är i princip vad som helst - så länge hon lagar det med den där kärleken och känslan som bara hon kan tillföra till mat. Denna getostpizza är en enkel men alternativ och vegetarisk pizza som blev hur god som helst när både hon och jag lagade den (även fast mummakänslan saknades när jag gjorde den).

Ingredienser

  • Färdig pizzabotten
  • Créme Fraiche
  • Getost
  • Rödlök
  • Rörsocker
  • Balsamvinöger
  • Pinjenötter
  • Ruccola

Tillagning

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Blanda ca 1 dl Crème Fraiche och getost och ber ut över pizzabotten. Grädda i ungen i 10 minuter.
  • Skiva löken och stek på medelhög värme tills den mjuknar. Tillsätt därefter rörsocker och balsamvinäger och stek tills sockret smält och blandats ut med rödlöken och balsamvinägern.
  • Ta ut pizzan och strö på lökblandningen och pinjenötter. Grädda i 5 minuter till, eller tills pinjenötterna fått lite färg.
  • Ta ut pizzan och toppa med ruccola och eventuellt olivolja och salt.


Än finns några sommarkvällar kvar. Servera allt på kräftskivan. Bjud in familjen. Öppna en flaska vin. Njut!

Mammas mozarellasallad.

Pappas zucchinicarpaccio.

Mummas getostpizza (dock bild på mitt försök).

Likes

Comments

Hej! Jag tänkte dela med mig av den godaste grytan jag vet, som dessutom är vegansk. Det händer inte alltför ofta att jag lagar vegansk mat, jag älskar gräddiga såser alldeles för mycket, men när jag bodde tillsammans med Saga lärde hon mig att laga denna fantastiska veganska gryta som numer blivit standardgrytan hemma hos mig och Fredrik. Den är god och mättande, och att få laga mat med färska grönsaker, sprudlande färger och smakrika kryddor är ju som balsam för själen! Här kommer alltså ett försök till recept för min favoritgryta.

Ingredienser

  • Gul lök
  • Morötter
  • Broccoli
  • Röda linser
  • Krossade tomater
  • Kokosmjölk
  • Tomatpuré
  • Ingefära
  • Vitlök
  • Chili
  • Lime
  • Honung
  • Grönsaksbuljong
  • Vita bönor
  • Spenat
  • Salt och peppar
  • Olja att steka i

Tillagning

  • Hacka och stek löken i oljan.
  • Skala under tiden morötterna och stammen på broccolin (skala bort det yttersta lagret). Skär morötterna och broccolin, inklusive stammen, i större bitar för tuggmotstånd i grytan.
  • När löken fått färg, häll i morötterna, broccolin, linser, krossade tomater och kokosmjölk.
  • Smaksätt därefter grytan med tomatpuré, riven ingefära, pressad vitlök, hackad chili, lime, en sked honung och en grönsaksbuljong. Låt koka ihop och puttra i ca 30 minuter, och rör om ganska ofta så att inte linserna fastnar i botten.
  • Smaka av grytan efter ett tag för att känna vilka smaker som kommit fram. Först när allt har fått koka ihop går det att känna vilka smaker som är framträdande, och vad som behövs lite mer av.
  • När linserna börjar bli mjuka, häll i vita bönor och spenat. Dessa behöver inte lika mycket tid i grytan, utan blir godare av att inte kokas alltför länge.
  • Låt putta ca 15 minuter till och smaka av med salt och peppar.
  • Servera med spenat!

Och sådär var den enklaste men också godaste veganska vardagsgrytan klar! Perfekt att göra en stor sats och ha till lunchlåda. Hoppas det smakar! Hoppas... Jag lovar - det gör det!

/Maja

Likes

Comments

Hej! Ikväll tänkte jag tipsa om min bästa sallad: rödbets- och getostsallad. Jag älskar kombinationen av smakerna och konsistensen som finns denna sallad. Jag blev hooked för två år sedan i Prag när solen gassade och temperaturen steg över 35 grader. På båten vi bodde serverade restaurangen denna rödbets- och getostsallad och den var helt perfekt efter en lång dag i solen. Igår hade vi precis en sån dag; lång och skön och varm. Då passar en lite lättare middag bra. Testa i sommar! Lek med smakerna. I femton minuter i alla fall, för det är typ så lång tid den tar att göra om en fuskar med färdigkokta rödbetor...

Ingredienser

  • Provensalsk salladsmix
  • Rödbetor
  • Körsbärstomater
  • Färsk getost
  • Pekannötter
  • Olivolja
  • Balsamvinäger
  • Salt
  • Peppar

Tillagning

  • Koka och skala rödbetorna (Anne har lärt mig att det är mycket lättare att skala rödbetorna efter de har kokats).
  • Lägg upp salladen på en tallrik.
  • Tärna rödbetorna och körsbärstomaterna, smula getosten, knäck pekannötterna och strö ut över salladen.
  • Toppa med olivolja, balsamvinäger, salt och peppar.

Vi hade sån tur att Fredriks mamma skickade med oss en burk hemmagjord pesto igår när vi åkte från Skogen (som vi kallar gården där Fredriks föräldrar bor). Tyvärr är den snart slut, bara för att den var alldeles för god att ringla över salladen som dressing. Dessutom har ICA bra pris på minivattenmelon, så vi skivade upp den och åt till maten. Supersommrigt och perfekt en varm dag! Just do it. Lovar, det är sååå gott!

/Maja

Likes

Comments

Hej! Över långhelgen så har jag och Fredrik stängt in oss hemma i lägenheten för att plugga. Han har tenta och jag lämnar in min B-uppsats på tisdag, så nu kör vi långa och intensiva dagar med plugg. Det känns riktigt skönt faktiskt, eftersom att jag koncentrerar mig bäst om jag bara får grotta ner mig i det jag ska göra en hel dag, utan avbrott. Och visst kan en ifrågasätta att vi inte har pluggat mer intensivt tidigare, men nu är vi i alla fall här. Långa dagar med mycket att göra kräver snabb och enkel mat och jag tänkte dela med mig av ett litet tips på en snabblunch: laxmackor. Det är hur lätt som helst att göra och går att kombinera på många sätt, efter vad en gillar. Perfekt att ta med sig till skolan eller på utflykten som matsäck.

Ingredienser

  • Rostbröd
  • Färskost
  • Pepparrot
  • Rökt lax (bra pris på just nu på Willys)
  • Tomat
  • Rödlök
  • Olivolja
  • Svartpeppar

Tillagning

  • Skiva tomat och hacka rödlök.
  • Rosta brödet.
  • Riv pepparrot och blanda ut i färskosten.
  • Bred ut osten på brödet och toppa med lax, tomat och hackad rödlök.
  • Ringla över lite olivolja och krydda med svartpeppar.
Done and done! 10 minuter, god mat. Tillbaka vid datorn 20 minuter senare. Eller som sagt en lunch att ta med när en är i rörelse. Vik ihop och förvara i folie. Perfekt! Nu: tillbaka till B-uppsatsen och fundera över hur differentierad integration kan fungera som lösning för högerpolitisk EU-skepticism. Solklart? Japp.

/Maja

Likes

Comments

Hej! I måndags fyllde jag år och det firades dels på dagen, men även under förra helgen. Märker att jag har så mycket att vara tacksam för, och så fina människor i min omgivning som är totalt ovärdeliga. I lördags firade vi hos Fredriks familj, och det känns så härligt, men absurt att jag har fått en så kärleksfull och välkomnande extrafamilj. Dessutom kom mamma till Stockholm för att överaska och vara med på middagen. I måndags gjorde Fredrik allt för att jag skulle få en så bra dag som möjligt. Han lyckades, big time. Jag älskar födelsedagar, och jag älskar mat så mycket av mitt fokus under firandet har varit på just mat. I lördags lagade jag och Fredriks föräldrar världens burgarbuffé, och i måndags fick jag både frukost på sängen och middag av Fredrik. All mat vi lagade var enkel, god och vegetarisk, och med risk för att låta smörig så kunde jag känna hur all mat verkligen var lagad med så mycket kärlek.

Att laga och äta mat ihop med sina nära och kära är något som jag alltid hållit kärt och att detta var en stor del av mitt födelsedagsfirande gjorde det hela extra bra. Totalt i min smak, helt enkelt! Tänkte att jag delar några bilder från maten. Ni vet hur en lagar allt. Testa! Överaska mamma. Bjud in en vän. Samla familjen. Skäm bort er. Njut. Lev. Bara gör det.

/Maja

Under firandet i skogen i lördags gjorde vi en burgarbuffé med grillad portabellosvamp och halloumi, friterade sötpommes, cole slaw, picklad rödlök, limeaioli och saltad gurka. Supergod sommarmat!

Födelsedagsfrukosten serverades på sängen och bestod av våfflor med hemkokt sylt.

Till den avslutade födelsedagmiddagen gjorde Fredrik vietnamesiska vårrullar med mango, avokado, jordgubbar, koriander, lokalproducerad stekost (som var helt fantastisk), tofu, kungsmussling och jordnötssås.

Likes

Comments