Hej igen! Så kul att se att så många hittade in på bloggen igår. Nu är det dags för ett till inlägg, då jag faktiskt fått ett önskemål om att berätta hur jag gjorde när jag lagade fooled pork i fredags. Jag hämtade stor inspiration från matbloggen "Jävligt gott", men som ni vet så har jag svårt att följa recept vilket gjorde att orginalreceptet fick en liten personlig touch. Att jag höftade så mycket, som så ofta, gjorde också att jag kunde känna vad som saknades. Så här kommer mitt försök till att redogöra för hur jag tänker laga rätten i försök nummer två till att laga vegansk pulled pork, som brukar kallas fooled pork.

Ingredienser

  • Konserverad jackfruit (2 burkar)
  • Öl (33 cl)
  • Chili (1 st)
  • Basilika (ca 10-15 blad)
  • Soja (ca 3 msk)
  • Honung (1 rågad msk)
  • Paprikapulver (1 msk)
  • Sambal olek (1-2 tsk)
  • Vitlök (3 klyftor)
  • Grönsaksbuljong (1,5 tärningar)
  • Barbequesås (1 dl)
  • Vatten (1 dl)
  • Olja

Tillagning

  • Slå av lagen och skölj jackfruiten.
  • Hacka chilin och basilikan och blanda i en skål tillsammans med sojan, honungen, paprikapulvret, sambal olek, vitlöken, grönsaksbuljongen, barbequesåsen och vattnet till en liten sås.
  • Stek jackfruiten i en kastrull eller gryta i olja och lite mindre än en deciliter av såsen tills jackfruiten har fått lite yta.
  • Häll därefter på ölen och koka på svag värme i ungefär 45 minuter. Rör om då och då.
  • När det är 10-15 minuter kvar av kokningen så är det läge att sätta på ugnen på 200 grader.
  • Slå av ölen och lägg upp jackfruiten tillsammans med resten av såsen i en ungsform och låt stå i ugnen i 15-20 minuter.
  • Ta därefter ut formen och dela jackfruiten med en gaffel så att den trådar sig, liknande en vanlig pulled pork.
  • Ställ in formen i ugnen i ca 15 minuter igen, tills jackfruiten börjar få en lite hårdare yta på toppen.
  • Servera med tillbehör. Vi använde små tortillas och gjorde wraps med fooled pork, koriander, rödlök, majs, tomat, spenat, riven ost och crème fraiche.

Mina tips för att lyckas med fooled pork (note to self) är att smaka av såsen så att den är stark och smakrik. Jackfruiten i sig är nämligen smaklös, och därför behöver såsen vara väldigt smakrik för att ge smak till fruktköttet. Den sista omgången i ugnen är viktig för konsistensen. När jag lagade rätten i fredags fick jag en lite svampig konsistens, vilket gör att jag till nästa gång kommer låta den vara i ugnen i 15 minuter (istället för 10 som i fredags) för att låta frukten bli lite hårdare och krispigare. Av samma anledning kommer jag nästa gång använda mig av en större ugnsform så att jackfruitblandningen sprids ut bättre och därmed lättare får en bättre yta och känns mindre svampig. Trots några nybörjarmissar så tycker jag absolut att denna rätt är värd att laga och äta! Förhoppningsvis kan ni som läser detta lära av mina misstag. Och så till sista punkten jag vill ta upp: dubbelkolla innehållet i barbequesåsen och använd ett créme fraichesubstitut för att göra rätten vegansk istället för vegetarisk! Då vill jag nästan lova att ni kommer impa på både veganer och köttätande skeptiker. Hej!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Hej! Nu är det dags att uppdatera bloggen igen efter en lååång sommar, som innehåller så många matminnen som jag vill dela med mig av. I juli hade vi två veckors semester hemma i Visby och nästan varje kväll åt vi otroligt god mat. Som ni säkert har förstått så älskar jag att laga och äta mat. Jag tror att det är för att jag har växt upp i en familj där maten på många sätt har varit en viktig samlingspunkt. Och precis så var det även nu, när vi hälsade på hemma på Vallérsgatan hos mamma, pappa, Joel, Harley och mumma - varje kväll samlades vi över en middag och vin. Det är alltid roligt att äta mat som andra har lagat - en får uppleva koncept, ingredienser och smaker som en inte är van att äta. Därför tänkte jag dela med mig av ungefärliga recept och några bilder från maträtter som mamma, pappa och mumma bjöd på - enkla saker, men som blir så himla goda en sommarkväll när en känner kärleken som maten har lagats med. Så här kommer mammas mozzarellasallad, pappas zucchinicarpaccio och mummas getostpizza. Jag reserverar mig för eventuella missar, och vill också tillägga att recepten ursprungligen kan komma från någon annan (men vill ändå säga att dessa Vallérsgatan-tolkningar är bäst).

Mammas mozzarellasallad

En mozzarellasallad är ju ett enkelt tillbehör att göra, men som blir så himla gott till i princip vilken sommarmat som helst. Och aldrig har jag ätit den enkla salladen så god som när mamma gör den. Det som gör denna mozzarellasallad speciell är att mamma bryter mozzarellan, skivar rödlöken med en mandolin och plockar basilikan färsk från trädgården.

Ingredienser

  • Mozzarella
  • Tomat
  • Rödlök
  • Basilika
  • Olivolja
  • Svartpeppar

Tillagning

  • Bryt mozzarellan i mindre bitar, skär tomaterna och skiva rödlöken på en mandolin.
  • Lägg upp på ett fat och toppa med basilika, svartpeppar och olivolja.
  • Låt fatet stå framme en stund innan servering så att smakerna träder fram bättre än de gör om salladen förvaras i kylen inför serveringen.


Pappas zucchinicarpaccio

Denna vegetariska carpacciovariant serverades tillsammans med mozarellasalladen till högrevsburgare och sötpotatis. Det uppdukade bordet liknade en minibuffé där jag som inte är en köttfantast hade många goda alternativ att välja av. Mamma och pappa lagar god mat och detta var en välkommen nyhet som jag inte hade ätit förut.

Ingredienser

  • Zucchini
  • Citron (saft och zest)
  • Pinjenötter
  • Mynta
  • Parmesanost
  • Salt

Tillagning

  • Skiva zucchinin på en mandolin, lägg upp på ett fat och salta lätt.
  • Pressa citronsaft och riv citronzest över zucchinicarpaccion.
  • Hacka mynta, skiva parmesanost och strö myntan och osten tillsammans med pinjenötterna över zucchinin.
  • Låt fatet stå framme före servering så att zucchinin, precis som mozzarellan i mammas sallad, hinner dra åt sig smakerna.

Mummas getostpizza

Det spelar ingen roll vad min mumma lagar så blir det fantastiskt. När jag är hemma så brukar jag be om "mumma-mat", vilket är i princip vad som helst - så länge hon lagar det med den där kärleken och känslan som bara hon kan tillföra till mat. Denna getostpizza är en enkel men alternativ och vegetarisk pizza som blev hur god som helst när både hon och jag lagade den (även fast mummakänslan saknades när jag gjorde den).

Ingredienser

  • Färdig pizzabotten
  • Créme Fraiche
  • Getost
  • Rödlök
  • Rörsocker
  • Balsamvinöger
  • Pinjenötter
  • Ruccola

Tillagning

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Blanda ca 1 dl Crème Fraiche och getost och ber ut över pizzabotten. Grädda i ungen i 10 minuter.
  • Skiva löken och stek på medelhög värme tills den mjuknar. Tillsätt därefter rörsocker och balsamvinäger och stek tills sockret smält och blandats ut med rödlöken och balsamvinägern.
  • Ta ut pizzan och strö på lökblandningen och pinjenötter. Grädda i 5 minuter till, eller tills pinjenötterna fått lite färg.
  • Ta ut pizzan och toppa med ruccola och eventuellt olivolja och salt.


Än finns några sommarkvällar kvar. Servera allt på kräftskivan. Bjud in familjen. Öppna en flaska vin. Njut!

Mammas mozarellasallad.

Pappas zucchinicarpaccio.

Mummas getostpizza (dock bild på mitt försök).

Likes

Comments

Hej! Jag tänkte dela med mig av den godaste grytan jag vet, som dessutom är vegansk. Det händer inte alltför ofta att jag lagar vegansk mat, jag älskar gräddiga såser alldeles för mycket, men när jag bodde tillsammans med Saga lärde hon mig att laga denna fantastiska veganska gryta som numer blivit standardgrytan hemma hos mig och Fredrik. Den är god och mättande, och att få laga mat med färska grönsaker, sprudlande färger och smakrika kryddor är ju som balsam för själen! Här kommer alltså ett försök till recept för min favoritgryta.

Ingredienser

  • Gul lök
  • Morötter
  • Broccoli
  • Röda linser
  • Krossade tomater
  • Kokosmjölk
  • Tomatpuré
  • Ingefära
  • Vitlök
  • Chili
  • Lime
  • Honung
  • Grönsaksbuljong
  • Vita bönor
  • Spenat
  • Salt och peppar
  • Olja att steka i

Tillagning

  • Hacka och stek löken i oljan.
  • Skala under tiden morötterna och stammen på broccolin (skala bort det yttersta lagret). Skär morötterna och broccolin, inklusive stammen, i större bitar för tuggmotstånd i grytan.
  • När löken fått färg, häll i morötterna, broccolin, linser, krossade tomater och kokosmjölk.
  • Smaksätt därefter grytan med tomatpuré, riven ingefära, pressad vitlök, hackad chili, lime, en sked honung och en grönsaksbuljong. Låt koka ihop och puttra i ca 30 minuter, och rör om ganska ofta så att inte linserna fastnar i botten.
  • Smaka av grytan efter ett tag för att känna vilka smaker som kommit fram. Först när allt har fått koka ihop går det att känna vilka smaker som är framträdande, och vad som behövs lite mer av.
  • När linserna börjar bli mjuka, häll i vita bönor och spenat. Dessa behöver inte lika mycket tid i grytan, utan blir godare av att inte kokas alltför länge.
  • Låt putta ca 15 minuter till och smaka av med salt och peppar.
  • Servera med spenat!

Och sådär var den enklaste men också godaste veganska vardagsgrytan klar! Perfekt att göra en stor sats och ha till lunchlåda. Hoppas det smakar! Hoppas... Jag lovar - det gör det!

/Maja

Likes

Comments

Hej! Ikväll tänkte jag tipsa om min bästa sallad: rödbets- och getostsallad. Jag älskar kombinationen av smakerna och konsistensen som finns denna sallad. Jag blev hooked för två år sedan i Prag när solen gassade och temperaturen steg över 35 grader. På båten vi bodde serverade restaurangen denna rödbets- och getostsallad och den var helt perfekt efter en lång dag i solen. Igår hade vi precis en sån dag; lång och skön och varm. Då passar en lite lättare middag bra. Testa i sommar! Lek med smakerna. I femton minuter i alla fall, för det är typ så lång tid den tar att göra om en fuskar med färdigkokta rödbetor...

Ingredienser

  • Provensalsk salladsmix
  • Rödbetor
  • Körsbärstomater
  • Färsk getost
  • Pekannötter
  • Olivolja
  • Balsamvinäger
  • Salt
  • Peppar

Tillagning

  • Koka och skala rödbetorna (Anne har lärt mig att det är mycket lättare att skala rödbetorna efter de har kokats).
  • Lägg upp salladen på en tallrik.
  • Tärna rödbetorna och körsbärstomaterna, smula getosten, knäck pekannötterna och strö ut över salladen.
  • Toppa med olivolja, balsamvinäger, salt och peppar.

Vi hade sån tur att Fredriks mamma skickade med oss en burk hemmagjord pesto igår när vi åkte från Skogen (som vi kallar gården där Fredriks föräldrar bor). Tyvärr är den snart slut, bara för att den var alldeles för god att ringla över salladen som dressing. Dessutom har ICA bra pris på minivattenmelon, så vi skivade upp den och åt till maten. Supersommrigt och perfekt en varm dag! Just do it. Lovar, det är sååå gott!

/Maja

Likes

Comments

Hej! Över långhelgen så har jag och Fredrik stängt in oss hemma i lägenheten för att plugga. Han har tenta och jag lämnar in min B-uppsats på tisdag, så nu kör vi långa och intensiva dagar med plugg. Det känns riktigt skönt faktiskt, eftersom att jag koncentrerar mig bäst om jag bara får grotta ner mig i det jag ska göra en hel dag, utan avbrott. Och visst kan en ifrågasätta att vi inte har pluggat mer intensivt tidigare, men nu är vi i alla fall här. Långa dagar med mycket att göra kräver snabb och enkel mat och jag tänkte dela med mig av ett litet tips på en snabblunch: laxmackor. Det är hur lätt som helst att göra och går att kombinera på många sätt, efter vad en gillar. Perfekt att ta med sig till skolan eller på utflykten som matsäck.

Ingredienser

  • Rostbröd
  • Färskost
  • Pepparrot
  • Rökt lax (bra pris på just nu på Willys)
  • Tomat
  • Rödlök
  • Olivolja
  • Svartpeppar

Tillagning

  • Skiva tomat och hacka rödlök.
  • Rosta brödet.
  • Riv pepparrot och blanda ut i färskosten.
  • Bred ut osten på brödet och toppa med lax, tomat och hackad rödlök.
  • Ringla över lite olivolja och krydda med svartpeppar.
Done and done! 10 minuter, god mat. Tillbaka vid datorn 20 minuter senare. Eller som sagt en lunch att ta med när en är i rörelse. Vik ihop och förvara i folie. Perfekt! Nu: tillbaka till B-uppsatsen och fundera över hur differentierad integration kan fungera som lösning för högerpolitisk EU-skepticism. Solklart? Japp.

/Maja

Likes

Comments

Hej! I måndags fyllde jag år och det firades dels på dagen, men även under förra helgen. Märker att jag har så mycket att vara tacksam för, och så fina människor i min omgivning som är totalt ovärdeliga. I lördags firade vi hos Fredriks familj, och det känns så härligt, men absurt att jag har fått en så kärleksfull och välkomnande extrafamilj. Dessutom kom mamma till Stockholm för att överaska och vara med på middagen. I måndags gjorde Fredrik allt för att jag skulle få en så bra dag som möjligt. Han lyckades, big time. Jag älskar födelsedagar, och jag älskar mat så mycket av mitt fokus under firandet har varit på just mat. I lördags lagade jag och Fredriks föräldrar världens burgarbuffé, och i måndags fick jag både frukost på sängen och middag av Fredrik. All mat vi lagade var enkel, god och vegetarisk, och med risk för att låta smörig så kunde jag känna hur all mat verkligen var lagad med så mycket kärlek.

Att laga och äta mat ihop med sina nära och kära är något som jag alltid hållit kärt och att detta var en stor del av mitt födelsedagsfirande gjorde det hela extra bra. Totalt i min smak, helt enkelt! Tänkte att jag delar några bilder från maten. Ni vet hur en lagar allt. Testa! Överaska mamma. Bjud in en vän. Samla familjen. Skäm bort er. Njut. Lev. Bara gör det.

/Maja

Under firandet i skogen i lördags gjorde vi en burgarbuffé med grillad portabellosvamp och halloumi, friterade sötpommes, cole slaw, picklad rödlök, limeaioli och saltad gurka. Supergod sommarmat!

Födelsedagsfrukosten serverades på sängen och bestod av våfflor med hemkokt sylt.

Till den avslutade födelsedagmiddagen gjorde Fredrik vietnamesiska vårrullar med mango, avokado, jordgubbar, koriander, lokalproducerad stekost (som var helt fantastisk), tofu, kungsmussling och jordnötssås.

Likes

Comments

Hej! Igår inledde vi projekt skåprensning. Vi insåg att vi behövde använda ingredienserna vi har hemma innan vi köper nya saker som fyller de redan fullproppade skåpen. Till saken hör ju att vi bor i en liten etta, så vår köksvrå blir överbelastad ganska snabbt. I vilket fall valde jag att göra kikärtsbiffar, något som jag aldrig gjort förut. Jag delar med mig av hur jag gjorde, men även av några tips för hur en kan lyckas bättre än jag gjorde igår... Som sagt komponerade jag ihop rätten av det som fanns hemma, ni vet ju att jag tycker att det är roligt med påhittade ihopkok. Mitt "recept" är därför bara ett alternativ bland flera möjliga. Men det är sen gammalt.

Ingredienser

  • Kikärtor
  • Solrosfrön
  • Tahini
  • Ägg
  • Vitlök
  • Chili
  • Olivolja
  • Sesamolja
  • Gul lök
  • Spenat
  • Persilja

  • Paprikapulver
  • Salt
  • Peppar
  • Panko
  • Glasnudlar
  • Teriyakisås
  • Broccoli
  • Körsbärstomater
  • Crème Fraiche
  • Smör att steka i

Tillagning

  • Mixa kikärtor, solrosfrön, tahini, ägg, vitlök, chili, olivolja och sesamolja i en skål.
  • Hacka gul lök, spenat och persilja och blanda ut i kikärtsröran.
  • Krydda med paprikapulver, salt och peppar.
  • Rulla ihop till små biffar och vänd i panko.
  • Stek i smör i några minuter.
  • Koka glasnudlarna och blanda i teriyakisås.
  • Stek broccolin på hög värme i sesamolja, och krydda med salt och peppar.

Servera kikärtsbiffarna, teriyakinudlarma och broccolin med spenat, körsbärstomater och crème fraiche. Toppa med sesamolja.

Precis som alltid när jag lagar mat, så är det enkelt och inte speciellt märkvärdigt. Det är bara att slänga ihop saker som en tror blir gott ihop. Några saker som jag kommer tänka på nästa gång jag försöker mig på kikärtsbiffar är att få dem lite fastare. Mina ramlade tyvärr sönder ganska lätt. Jag använde bara ett ägg till 800 g kikärtor, och jag tror att två ägg hade varit fördelaktigt. Biffarna ramlade sönder j längre de stektes, och jag blev stressad över att få löken genomstekt samtidigt som biffarna skulle vara någorlunda fasta. Ett tips till framtida kikärtsbiff-kockar (inklusive mig själv) är därför att hacka löken i små bitar och/eller steka den innan den blandas i kikärtsröran. Som ni ser på bilden gjorde jag mina biffar ganska stora, men jag tror att de hade hållit ihop bättre om de hade varit lite mindre. Teriyakinudlarna och sesambroccolin blev dock hur goda som helst, och crème fraichen var helt klart ett godkänt sås-alternativ, eftersom att resten av maten var smakrik.

Hoppas ni får ihop det fint och gott! Smaklig måltid.

/Maja

Likes

Comments

Hej! Under helgen var jag och Fredrik i Segeltorp för att hänga med min kusin Alice medan hennes föräldrar var i Växsjö och kollade U19-VM i innebandy. Helgen inleddes med supermycket jobb för min del och efter två kvällars sena resturangpass behövdes en lite lugnare dag. Efter en välbehövlig nap på soffan så lagade vi plockmat. Vi lagade och ställde fram all mat på bordet, och sen satt vi och plockade tills vi var övermätta. Jag älskar mat som delas, det är så mysigt att duka upp ett litet smörgåsbord som alla runt bordet sedan delar på. Lördagens plock kändes lite somrigt, och därför tänkte jag att det blir perfekt att dela med mig av lite idéer inför ljumna vår- och försommarkvällar. Vi gjorde en avokado- och tomatsalsa, mozzarellaspett, toast med ostronskivling och schalottenlök, vattenmelon, jordgubbar och sparris. För första gången sen jag träffade Fredrik så lagade vi mat med kött, eftersom att mozzarellaspetten hade prosciutto mellan osten, tomaten och basilikan. Och ja, prosciutton var god, men vi hade absolut klarat oss utan! Föredrar en vegetariskt så är det bara att utesluta prosciutton. Här kommer i vilket fall lite idéer inför ljumna vår- och försommarkvällar! Självklart är det bara att kombinera ihop som en vill, och det mesta är ju riktigt lätt att förbereda. Jag tänkte berätta hur jag gör när jag vill få ihop goda toast-snittar.

Toast med avokado- och tomatsalsa

Ingredienser

  • Baugette
  • Smör att steka i
  • Avokado
  • Tomat
  • Schalottenlök
  • Olivolja
  • Citron
  • Basilika
  • Örtkryddad färskost
  • Salt
  • Peppar
  • Balsamvinäger

Tillagning

  • Tärna avokado, tomat och lök i små bitar.
  • Blanda försiktigt ihop grönsakerna med hackad basilika, en skvätt olivolja, citron, salt och peppar.
  • Stek brödskivor i smör.
  • Servera brödet med färskost och toppa med salsan och balsamvinäger.
  • Om ni föredrar röran utan balsamvinäger, så krydda med lite flingsalt inför servering.

Toast med ostronskivling och schalottenlök

Ingredienser

  • Baugette
  • Smör att steka i
  • Ostronskivling
  • Vitlök
  • Schalottenlök
  • Färskost

Tillagning

  • Stek ostronskivlingen i smör, och tillsätt pressad vitlök när svampen fått en härlig yta.
  • Stek löken i smör på svag värme, så att den blir mjuk men inte bränd.
  • Stek brödskivor i smör.
  • Servera brödet med färskost och toppa med svamp och lök.

Dessa enkla minatoasts är supergoda både på buffébordet eller som tilltugg. Mozzarellaspetten, sparrisen, jordgubbarna och vattenmelonen bidrog till somrig känsla över matbordet. Allt tog ca 30-45 minuter att förbereda och att laga maten tillsammans är ju alltid halva nöjet för mig. Kort sagt fick vi en riktigt mysig kväll med god mat!

Likes

Comments

Hej! Här om kvällen lagade jag min första matpaj någonsin. Jag har dragit mig från att göra paj eftersom att det ligger utanför min comfortzone och det känns som att mycket kan gå snett. Men jag lyckades i alla fall. med lite hjälp från Fredrik. Så jag tänkte posta mitt första pajrecept och mina bästa tips för hur en lagar paj. Ni som redan är duktiga på att laga paj kan ju bortse från mina nybörjartips, men kanske finns det någon som läser som blir sugen att försöka sig på en paj. Jag ska göra mitt bästa för att skriva ner ungefärliga mått, men som vanligt har jag mest höftat.

Ingredienser:

Pajskal

  • Vetemjöl (ca 3 dl)
  • Smör (ca 75 g)
  • Crème Fraiche (ca 2,5 dl)
  • Kallt vatten (ca 2 msk)
  • Salt

Fyllning

  • Sojafärs (ca 3 dl)
  • Champinjoner (ca 10-15 st)
  • Spenat (ca 50 g)
  • Körsbärstomater (ca 10 st)
  • Tacokrydda (efter smak)
  • Crème Fraiche (ca 2,5 dl)
  • Riven ost (efter smak)

Tillagning:

Sätt på ugnen på 225°.

Pajskal

  • Kladda ut smöret i vetemjölet till en klumpig mjölblandning.
  • Knåda i Crème Fraiche, kallt vatten och lite salt.
  • Tryck ut pajdegen i en form och nagga ytan.
  • Ställ i kylen i minst 15 minuter. (Nu är det läge att börja med fyllningen.)
  • Grädda därefter pajskalet, utan fyllning i 15 min.

Fyllning

  • Dela champinjonerna och stek tillsammans med sojafärsen i smör eller olja tills blandningen har fått lite yta.
  • Blanda i tacokrydda, spenat och Crème Fraiche.
  • När pajskalet har varit i ugnen i 15 minuter så ta ut det och fyll på med fyllningen.
  • Toppa med halverade körsbärstomater och riven ost.
  • Grädda i ugnen i ca 20 minuter.

Låt pajen stå en stund innan servering. Utöver att en kan bränna sig så kommer smakerna bättre fram när maten har svalnat av lite. Viktigt för pajdegen är att vattnet är kallt och att degen sedan får kylas av i kylskåp. Fyllningen ska vara rörig, men inte rinnig. Skulle pajen bli för torr så kan det kompenseras med olivolja eller Crème Fraiche vid sidan. Om pajen å andra sidan är för rinnig, så är detta svårt att göra något åt, förutom att låta pajen stå till sig över natten. Placera pajen i mitten eller lite längre ner i ugnen så att hela pajen blir klar utan att den bränns vid. Servera med sallad och eventuellt olja! Sådär. Enkel och supergod paj på första försöket. Nu när första är gjort så ska jag våga testa mer. Hittar jag något vettigt tips så delar jag med mig! Hoppas pajen smakar. Vi gjorde en stor paj som räckte till lunchlåda - så gott dagen efter när den riktigt har fått gosa till sig.

/Maja

Likes

Comments

Hej! Över valborg reste jag och Fredrik hem till Gotland. Helgen bjöd på årets första dag i en solstol och årets första grill och middag ute. I min familj älskar vi mat, och när jag och/eller Joel är hemma så är det tradition att laga mat tillsammans. Alltid med musik och kärlek! När vi var hemma förra gången så lagade jag en fiskgryta som mumma tyckte om så pass att hon fick mamma och pappa, som inte hade smakat den, att önska den till middag i fredags. Här kommer en genomgång av hur jag brukar laga fiskgryta med asiatiska influenser.

Ingredienser:

Fiskgryta

  • Torsk
  • Räkor med skal
  • Sockerärtor
  • Kokosmjölk
  • Matlagningsgrädde
  • Röd currypasta
  • Citrongräs
  • Chili
  • Vitlök
  • Lime
  • Ingefära
  • Basilika
  • Koriander
  • Smör eller olja att steka i

Limeaioli

  • Äggula
  • Rapsolja
  • Salt
  • Vitlök
  • Lime

Tillagning:

Ta först och främst fram ägg så att de hinner bli rumstempererade och inte skär sig när aiolin ska göras.

Fiskgryta

  • Tina fisken och räkorna.
  • Skala räkorna och lägg skalet i en kastrull med olja. Värm upp skalen och häll därefter i matlagningsgrädde. Låt puttra ihop till en räkfond och sila sedan bort skalen.
  • Hacka chili och stek tillsammans med currypasta i olja, i en gryta.
  • Banka citrongräset med exempelvis ett knivskaft, så att citrongräset öppnar upp sig. Lägg i citrongräset och häll i kokosmjölk i grytan.
  • Tärna fisken och lägg i fisken, sockerärtorna och räkfonden i grytan.
  • Pressa vitlök, hacka basilika, riv ingefära och limezest. Tillsätt detta och limesaft i grytan. Smaka av och se om det behövs mer syrlighet (lime) eller hetta (currypasta).
  • Fiska ur citrongräset innan servering.

Limeaioli

  • Vispa äggula med rapsolja. Droppa försiktigt och rör om ordentligt.
  • Smaka av med salt, pressad vitlök och limezest.

Servera fiskgrytan med ris. Toppa med räkor, koriander och limeaioli. Voilà! En supergod och enkel fiskgryta, och en utav de icke-vegetariska rätter jag verkligen uppskattar! För att balansera smakerna så brukar jag vara försiktig med att pressa i för mycket lime, smaka av flera gånger! När färgen på grytan är blekt orange så brukar det vara tillräckligt med currypasta, men vill en ha en mildare smak så funkar ju det också såklart. Våga maxa basilika och koriander! Hoppas det smakar!

/Maja


Likes

Comments