Postad i: 2018, Sparande, Fredagsaktien

Januari går in i slutspurten och det finns faktiskt lite pengar kvar på kontot.

Idag var det dags för fredagsaktien igen och efter en sparsam vecka helt utan uteluncher tänker jag att jag skall öka från 100 kr till 500 kr i dagens insats. Det är dagens tips – är pengarna inte slut eller har du sparat in på något – öka din investering eller ditt sparande!

Idag köpte jag en ny aktie - 10 st Eulos Vind och fyllde på med ytterligare 10 st Qliro Group.

Eolus Vind projekterar och uppför vindkraftsanläggningar, producerar el samt tillhandahåller drifts- och förvaltningstjänster för anläggningarna. Företaget har uppfört 477 anläggning och har över 2000 i projektportföljen.

AKTIEANALYS: https://www.introduce.se/foretag/eolus-vind/analys

ÅRSREDOVISNING: https://www.eolusvind.com/media/107771/eolus-vind-ab-a-rsredovisning-2016-2017.pdf

Qliro Group kombinerar e-handel med närliggande finansiella tjänster. Qliro fokuserar på affärsområdena CDON Marketplace, Fashion (Nelly, NLY Man) samt Qliro Financial Services. Dessutom driver Qliro, Lekmer och Gymgrossisten. Qliro Groups plattform har omkring 250 miljoner besökare per år och används av över 1 200 e-handlare.

DELÅRSRAPPORT: http://mb.cision.com/Main/53/2369828/737879.pdf

PRESSRELEASE: https://www.qlirogroup.com/media/pressmeddelanden/?id=21AA68943BC1B080

VECKANS AFFÄRER SMÅBOLAGSPORTFÖLJ: https://www.vafinans.se/aktier/nyheter/AFFAeRSVAeRLDEN-QLIRO-ENEA-OCH-MR-GREEN-I-SM%C3%85BOLAGSPORTFOeLJEN-1011726073

Ser framemot en ganska lugn helg hemma och kanske unna sig en första semla som lördagmys.


Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Postad i: 2018, Livsstil, Mat

Jag älskar att titta på dokumentärer. Idag började jag titta på serien Rotten på netflix. Första avsnittet handlar om honung. Under senaste 10 åren har bikolonier dött i stora mängder världen över. Kolonier bara försvinner. Forskare menar idag att det finns många stress-faktorer som lett fram till detta, parasiter, bekämpningsmedel och blomsterängar som omvandlas till åkermark. Bioldare har hittat sätt att etablera nya kolonier men trots det så fortsätter honungsproduktionen fortsätter att falla.

Det märkliga i det är att honungskonsumtionen stiger och har fortsatt stiga, trots de faktum att det produceras mindre honung. Konsumtionen har ökat med 18 000 ton per år. Om efterfrågan ökar och produktionen minskar samtidigt som konsumtionen går upp – hur förklaras gapet och vad är det vi egentligen stoppar i oss?

En bra dokumentär som jag rekommenderar till alla som funderar kring vad vi faktiskt konsumerar. Så dagens spartips är att se dokumentären och att om du inte redan börjat fundera över din matkonsumtion och varifrån dina inköp kommer ifrån så är det här ett bra tillfälle.


Likes

Comments

Postad i: 2018, Livsstil, Cashback

Ibland måste man göra inköp och ibland vill man göra inköp. Just nu är det vabb-tider apoteksinköpen ökar drastiskt. Jag har valt att göra dessa inköp online och då använt Refunder – en cashbacksite. Apotek hjärtat ger idag 7,5% cashback. Under förra året fick jag tillbaks 400 kr på mina inköp. (Inte enbart apoteksinköp. ;)

Har du inköp som du behöver göra och vill få lite pengar tillbaka så kan du registrera dig via denna länk så får du och jag en startbonus på 50 kr. https://www.refunder.se/bjud-in/

Jag vill inte uppmuntra till onödiga inköp men är det så att du har måste inköp kan man väl likväl få några kronor tillbaks på inköpet.

Likes

Comments

Postad i: 2018, Sparande, Fredagsaktien, Veckospar, Sparmål

Tisdag och dags att fylla på veckospar-kontot. Idag är det 30 kr som går in och totalt ligger nu 60 kr på kontot. Sakta men säkert…När det kommer till sparande så pratar man ofta om att det viktigaste är att sätta upp mål för ditt sparande. Jag skall vara helt ärlig att jag började faktiskt inte med mål när jag startade mitt sparande. Men jag ser att ju tydligare jag blir kring just målet med sparandet, desto lättare går sparandet. I denna post har jag valt att fokusera på mina egna sparpengar och inte hela familjen, detta får jag återkomma till i en senare post.

Så här tänker kring mitt sparande. Jag investerar i aktier för att bygga en utdelningsportfölj som på långsikt ger en stabil och jämn utdelning över året och fonder som en del i mitt pensionssparande. Så för att hålla motivationen uppe och kunna mäta framgång så kommer här mina personliga sparmål för 2018. Veckospar - ser jag som mitt buffertkonto, pengar som är lätt att tillgå och som kan användas när jag tycker det behövs.

  • Fullfölja veckospar och ha 13 780 SEK på det konton vid årskiftet
  • Öka mitt månatliga sparande i Avanza Zero från 500 kr till 600 kr.
  • Lägga minst 100kr i veckan på fredagsaktien/aktier istället för cravings.
  • Investera minst 10 000 SEK till i min utdelningsportfölj
  • Återinvestera alla utdelningar

Så dagens tips är att du skriver ner några enkla mål för ditt sparande i år. Sparande skall vara lätt och roligt. Genom att skriva ner den ökar chanser för att du skall ta dem på allvar och fullfölja sparandet. Lycka till och dela gärna med dig!


Likes

Comments

Postad i: 2018, inspiration, Livsstil, Mat

Helgen sprang förbi i hundratjugo och jag skulle önska att den var lite längre...

Så inför nästa helg så kommer vi inte planera in speciellt mycket utan att försöka hitta på något tillsammans i familjen och njuta av lite lugn hemma. Som en del i detta tänkte jag att jag skulle passa på att göra lite egen granola-müsli. Det går åt ganska mycket här hemma och även om det kanske inte påverka familjens sparkonto i större utsträckning så är det ett första steg mot att köpa mindre fabrikstillverkat och baka mer på hemmaplan. Jag tänkte testa det här receptet då jag är ett stort fan av kokos, kanel och honung.

Likes

Comments

Postad i: 2018, Sparande, inspiration, Livsstil

Ett av de sätt som jag valt att "småinvestera" på är att göra mindre aktieköp när jag avstår från att köpa något som jag egentligen inte behöver. I mitt fall så handlar det till exempel om att avstå från 50 kronors take-away-kaffen på vägen till kontoret. Sååå gott men jag tycker det är oerhört tillfredsställande att göra dessa små "uppoffringar" och putta in dessa pengar i lite aktier i stället.

I facebookgruppen "Ladies- aktier istället för cravings" har några ladies valt att gå samman och stötta varandra i att avstå från diverse "cravings" för att istället dela med sig av tips och inspiration kring aktieinvesteringar. Kul och ett bra sätt att hålla igång motivationen!

Jag valde i torsdags att stå över en chai-latte och investerade istället dessa 50 kronor i 10 st aktier i Anoto Group - som arbetar med digital writing solutions.

Skall/vill man göra den här typen av småinvesteringar är det viktigt/bra om man kan handla cortage-fritt. I vanliga fall gör jag mina och familjens investeringar hos Avanza, men eftersom jag också vill kunna göra den här typen av små investeringar har jag valt att öppna ISK-konto även hos Nordnet. Både Avanza och Nordnet erbjuder cortage-fri handel tills du har ett sparat kapital om 50 000 SEK respektive 80 000 SEK.Likes

Comments

Postad i: 2018, inspiration, Livsstil

Söndag och dags att städa iordning inför ny vecka. Det är en skön känsla att starta veckan med att ha ordning i hemmet. Precis som det känns bra att ha ordning i hemmet så är känsla den samma när man har ordning på sina pengar, både i stort och smått. I dag passar jag på att samla ihop alla kontanter som ligger gömda i diverse lådor, fickor och handväskor. Vi har väldig sällan kontanter, men efter jul så har barnen fått julklappspengar som vi har tagit över och flyttat in på deras sparkonto. Det är väldigt sällan som vi behöver kontanter så jag flyttar motsvarande belopp till familjen sparkonto och kommer göra de veckoinköp som skall göras med dessa kontanter i stället. Så låt inte pengarna ligga gömda på väskor som inte används, behöver du kontanter hemma, se till att ha dem samlade på en plats så att du har koll på dina pengar.

Nu ska jag avsluta veckan i lugn och ro med lite te och handboll.

Likes

Comments

Vi satt här om dagen och diskuterade gamla bankkonto och var våra tjänstepensioner låg placerade. Min man passade då på att logga in på gamla konton och hittade då 5800 kr som han kunde flytta över till sitt sparkonto. Så ta en titt på dina gamla konton, kanske hittar även du glömda pengar att fylla på spargrisen med?Likes

Comments

Städa och sortera garderoben!

Se till att ha en välstädad garderob där du har en tydlig översikt över dina kläder. Det kommer innebära att du gör mindre spontaninköp och kan planera de uppdateringar du behöver göra. Mode i all ära men försök att satsa på en garderob som du känner dig bekväm i med plagg som kommer att hålla både i kvalité och tid.

Ni som läst tidigare i bloggen vet att jag har satt fullständigt köpstopp när det kommer till nya kläder till mig själv. Nu påbörjar jag min utrensning och jag har satt deadline till nästa lördag då jag tänkte köra project 333 från och med 20 januari till 20 april. För mer inspiration kolla in projektets hemsida. https://bemorewithless.com/project-333/

Här är min utrensningsmetod

Sortera i högarna

  • Favoriter
  • Basplaggen
  • Skänk/sälj
  • Släng

Alla plagg som är för små, sitter lite obekvämt eller rätt och slätt trasiga bortom lagning skall ut ur garderoben direkt. Spara bara kvar dina favoriter och basplagg. Försöka att få en bra bild över hur dina favoriter fungerar med dina basplagg. Hitta olika sätt att kombinera ihop dessa och du kommer snabbt att upptäcka att din garderob är mer mångsidig än du tror. Ta tillfälle att stryka dina kläder och se till att de hänger snyggt på galgar, då kommer du tycka bättre om dom.

Skänk/Sälj/Släng direkt! Annars är risken att du har en kasse med kläder som står på vinden eller kvar under alldeles för lång tid. Det kan dock vara värt att sälja vissa säsongsbetonade plagg vid ett senare tillfälle när efterfrågan är lite högre. Min rekommendation är inte att lämna in kläder till butiker som ger dig rabattcheckar om du handlar vid samma tillfälle som du lämnar in. Det uppmuntrar till onödig konsumtion och att du med gott samvete kan köpa nytt för att du har ju precis återvunnit. Kläder som ska slängas/återvinnas kan du lägga i brännbart och låta energi-återvinnas på sopstationen.

Mer om mitt project 333 framöver!

Likes

Comments

Postad i: 2018, Sparande, Mat

Släng mindre mat! En viktig del av den här sparresan handlar om att göra smartare val i vardagen. Där valen vi gör faktiskt inte bara förbättrar vår familjeekonomi. Det är inte alltid att resterna från middagen räcker till en matlåda, men kanske går det att göra pytt av det imorgon och fylla på med annat som kanske inte räcker till en hel måltid. Kanske passar det till varma mackor?

Sara Gröndahl har en fin blogg med middagstips och enkla vardagsrecept. Här får du fina tips på hur du kan ta tillvara på matrester; http://www.vardag.nu/ta-vara-pa-matresterna-tips/


Likes

Comments