Helgen gick i rensandets tecken hemma. Efter en trevlig men lugn afterwork med kollegorna på fredag kväll så vaknade jag pigg och full av rensningslust på lördagen. Jag började med att fylla bilen med massa skräp som jag körde till återvinningsstationen. Vi var många som ville göra oss va med skräp men efter lite köande och trängsel så var bilen tom.

Hade även en kasse barnkläder som rensats ut. Tanken var först att lägga ut auktioner på Tradera då vissa kläder var oanvända och säkert hade kunnat ge en slant in men det jobbet kändes inte värt att lägga tid på så jag la ut hela kassen på Facebook i en lokal köp/sälj grupp. Jag satte ett relativt lågt pris och tack vare det (tror jag) så blev jag av med kläderna ganska snabbt. Köparen frågade samtidigt om jag inte hade några barnskor att sälja också så jag lovade att kolla upp vad som fanns och skicka bilder till henne. Lyckades hitta 4 par skor och ett par skridskor i passande storlek och köparen ville ha allihop (även här erbjöd jag ett ganska lågt pris). Så skönt att göra sig av med saker som tar både plats och energi. En liten extra slant in blev det ju också och samtidigt så kunde jag ge någon annan möjligheten att få en stor mängd kläder till ett bra pris.

Helgen avslutades med att ett par matlådor fixades med diverse rester från helgens måltider så då blev även kylskåpet lite rensat och maten togs tillvara på.

Nu är det kortvecka på jobbet (tog ledigt på fredag) så jag hoppas att min rensarlust finns kvar till kommande lediga dagar så jag kommer ytterligare en bit på vägen till mer ordning och mindre saker hemma.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Tanken på att spara pengar kan ibland kännas lite trist. Det finns ju så mycket saker att använda pengarna till här och nu. Visst är det viktigt att leva här och nu men också att tänka på vad det är du spenderar dina pengar på. En fika på stan, kanske kostar 50-60 kr, en i veckan i ett år blir runt 3 000 kr på ett år. Ett paket cigaretter om dagen á 55 kr blir drygt 20 000 kr på ett år. Förutom de hälsovinster man gör på att sluta röka (och sluta fika) så är det en hel del pengar. Det här var bara två exempel. Sen finns alla tjänster och abonnemang som t.ex. Spotify, Netflix, Storytel, tidningsprenumerationer osv, osv. Vilka av dessa använder vi till värdet av vad vi betalar?

Jag har sagt upp det mesta men kan ibland teckna en gratis provperiod och passa på att lyssna på en ljudbok eller se nån film eller tv-serie. Det vi valt att behålla är Spotify men där gjorde vi om till ett familjeabonnemang, vi är fyra i familjen som kan nyttja detta och vi betalar 149 kr/månad istället för 3*99 kr/månad som vi gjorde tidigare.

Övriga kostnader som kan vara bra att se över är mobil/internet abonnemang, elavtal, försäkringar etc. Jag har till exempel bytt mobilabonnemang till Vimla som är det billigaste jag hittat. 60 samlat, 600 sms och 2GB data (3 GB om du är under 18, student eller 55+) för 100 kr/månad och halva priset i 3 månader. Finns även abonnemang med mer data, upp till 22 GB och även fria samtal och sms. Använder du min tipslänk får både du och jag 10 kr rabatt/månad så länge vi båda har abonnemanget kvar så 90 kr/mån (40 kr under de tre första månaderna). Surf, samtal och sms som inte används sparas. Du kan sedan värva flera och få 10 kr/rabatt för varje ny abonnent, finns ingen gräns för hur många du kan värva så det kan bli helt gratis. Ingen bindningstid och ingen uppsägningstid och du kan närsomhelst upp eller nedgradera ditt abonnemang. Välj mer surf under 3 månader när det är halva priset och samla på dig för att sedan minska när du får betala fullpris. I dagsläget betalar jag 40 kr/månad (fullpris) och till dottern 90 kr/månad så 130 kr för två abonnemang och vi klarar oss gott på det minsta abonnemanget. Försöker även att locka över maken men han har inte nappat än men kanske han går att bearbeta.

Så efter att ha sett över en massa utgifter och kanske kapat bort en det onödigt så kommer vi då till den roliga biten, att spara dessa pengar. Vad du vill spara till är ju väldigt individuellt men det är alltid bra att ha en buffert. Sedan kanske det är dags att spara till resor och andra nöjen eller saker du behöver. Många sparar idag till sina barn och även till framtida pension. Att spara till boende är också viktigt om man vill köpa ett hus eller en lägenhet. Även om inte det roliga (målet) kommer idag så kommer du troligtvis att vara tacksam när målet är nått och du kan boka drömresan, eller skriva på ett köpekontrakt på drömhuset. Då kanske en fika på stan eller en tidningsprenumeration känns ganska oviktig.

Om man sedan vågar att spara pengar i aktier och fonder så kan det bli ett nöje att se pengarna växa också, när pengarna som kunde gått till fika istället växer över tid så blir den där kaffekoppen ännu mindre värd. Visst finns det en risk med att lägga pengar i fonder och aktier men börja smått och prova dig fram, men satsa inte mer än du kan förlora.

Jag letar ofta kostnader att kapa så kom gärna med tips om du har några.

Likes

Comments

Hittade ett bra tips i bloggen rika tillsammans om att aktivera ett extra skydd både hos Skatteverket och hos Adressändring. Skydden innebär att du måste signera med BankID vid adressändring och därigenom har ett extra skydd mot att någon annan kan ändra dina uppgifter. Jag gick in direkt och aktiverade dessa skydd. Har tidigare blivit utsatt för skimming så jag vet att saker händer trots att man är försiktig. Dessa skydd är helt gratis så jag ser ingen anledning att inte ha dem.

Likes

Comments

Idag fick jag min första aktieutdelning på 154 kr från Investor. Väntar i dagarna in ungefär lika mycket till från Kinnevik och H&M. Totalt 306,20 kr. Då jag inte har någon stor summa i aktier så blir ju även utdelningen därefter men kul att få någonting i alla fall.

Mina aktier har totalt sett gått plus 9,9 % sedan köp så även där ett tillskott. Tyvärr så köpte jag ju H&M när den låg ganska högt och nu har sjunkit rejält (16,45%) men Investor däremot har ökat över 44 % sedan köp och då det är mitt största innehav så väger det upp förlusten från H&M och lite till.

Jag är än så länge väldigt försiktig med aktier och sparar mer i fonder men lite kul ändå att testa sig fram.

Totalt ligger mitt sparande i aktier och fonder på över 13% plus och det är ju lite mycket roligare än bankernas obefintliga räntor.

Likes

Comments

På Facebook finns en grupp "Ekonomista-kvinnor som gillar aktier och privatekonomi" Där finns nu ett fint erbjudande. Bli kund hos Nordnet och investera minst 2000 kr så får du 200 kr gratis i Nordnet Superfonden! Ange kod Economista50 och personnummer. Erbjudandet gäller veckan ut.

Gruppen har nu över 50 000 medlemmar och det finns mycket kunskap där för de som är intresserade. Jag rekommenderar dig att bli medlem om du är tjej och aktieintresserad.

Nordnet har courtagefri aktiehandel på de största svenska börserna upp till du har ett sammanlagt sparande på 80 000 kr. De har även ett stort utbud av fonder.

Jag är redan kund hos Nordnet så jag kan tyvärr inte nyttja detta erbjudande. Fick dock 300 kr i samma fond när jag startade ett månadssparande. Mitt erbjudande fick jag i boken "Gör ditt barn rikt" av Charlie Söderberg och Jan Bolmeson.

Sparar bara i fonder hos Nordnet än. Har lite aktier hos Avanza men där har jag överskridit courtagefritt gränsen på 50 000 kr så nästa gång jag ska köpa aktier kanske det blir hos Nordnet istället.

Aktier har jag i en isk, fonder i isk och en kapitalförsäkring där jag sparar till dottern med henne som förmånstagare. Känns bättre än att spara i hennes namn då hon automatiskt får tillgång till pengarna när hon fyller 18 år. Nu kan jag styra själv när hon får dem och jag kan dela upp så hon inte får allt på en gång om jag vill.

Likes

Comments

Vi ha haft en burk hemma där vi samlat mynt. Eftersom flera mynt snart blir gamla så kändes det dags att göra sig av med dem. Tyvärr så var det inte så lätt då inga banker tar emot pengar längre. Tillslut fick jag reda på en insättningsautomat 7 mil från där vi bor. Skulle dit på utbildning idag och träffade min mamma där som har konto på Swedbank och kunde då sätta in pengarna på hennes konto och hon för över till mig. Det blev i alla fall 1500 kr så det känns helt klart värt att krångla lite.

Gissar att det är många som inte hinner eller kommer ihåg att växla in sina gamla pengar innan 30e juni. Hörde någonstans att de gissade på ca 2 miljarder som inte kommer att växlas in. Även om de flesta inte har mer än småpengar så blir totalen jättestor och en skaplig vinst för staten.

Skynda er nu att handla slut på eller växla in alla pengar som snart är ogiltiga. Även små summor är synd att "skänka bort".

Likes

Comments

För mig tillhör det inte det vanliga att gå ut och äta lunch, jag är trogen min matlåda hur trist den än må vara ibland. Dock så tycker jag att det kan vara trevligt att unna sig att någon gång ibland att äta ute. Idag var en sådan dag då en av mina närmaste kollegor ska gå i pension i nästa vecka. Jag ville passa på att få umgås lite extra med henne och äta ute en sista gång medan hon är kvar och vad passar då bättre än en fredag. God mat och en trevlig pratstund tillsammans blev det. Men aldrig att jag skulle lägga 95 kr på lunch varje dag, herregud skulle ju hamna på ca 2000 kr/månad. Matlådorna tippar jag på max 500 kr/månad och 1500 kr kan jag göra något roligare för än att äta upp.

Likes

Comments

Idag är det svårt att hitta vanliga sparkonton med någon ränta att tala om men en viss del av sparpengarna kan ändå vara skönt att ha trygga och lättillgängliga på ett vanligt bankkonto. Jag testade appen Dreams där man kan lägga upp speciella mål och vilken summa man vill spara ihop och till vilket datum. Tanken är ganska rolig och det finns en massa roliga triggers man kan aktivera så att det dras extra pengar till sparandet vid speciella tillfällen som fullmåne eller tjuven som tar en summa lite när som helst (men en maxsumma/månad tror jag det är). Genom att starta ett sparande i appen så öppnar man ett konto hos ålandsbanken och sparar med en ränta på 0,10 %.

Just räntan fick mig att ångra mig och plocka ut pengarna igen och istället sätta in dem på ett sparkonto hos Norwegian som i alla fall har 0,70 % ränta. Väldigt låg ränta där också men svårt att hitta så mycket högre utan att låsa pengarna eller spara på ett konto utan insättningsgaranti och det vill jag inte göra.

Jag har dessutom ett kreditkort hos Norwegian så det känns bra att minska ner på antalet banker lite. Kreditkortet är gratis och man samlar cashpoints som går att använda till flygresor med Norwegian. Om du betalar fakturan direkt så tillkommer ingen ränta och det går även att sätta in pengar i förväg om man inte vill nyttja krediten alls.

Likes

Comments

Har varit förkyld en vecka och bara så trött. Känns som jag bara orkat jobba och sova denna vecka men hoppas på lite ny energi snart. Idag orkade jag ta mig ut på en 45 minuters promenad och det var riktigt skönt.

Likes

Comments