Denna vecka har jag börjat kolla mer på fondspar. Det är ju en djungel därute. Av någon anledning så känns det här med fonder mer avancerat än aktier, men inte mindre spännande. Jag lyssnade på podden "Ett rikare liv - Bli en klokare fondsparare" (klicka på namnet för att komma dit) idag och det hjälpte mig till att ta steget, även fast jag skulle ha gjort det förr men jag gjorde det tidigare då jag fick mer kött på benen efter deras kloka ord. 

Jag har både läst och hört att är man osäker i början så kan man börja med en indexfond. Du kan läsa om indexfonder HÄR.

Så det var det jag gjorde, jag började med Nordnet Superfonden Sverige. Även här kommer jag ha en lång sparhorisont. Likväl som med aktier så är det viktigt att man förstår sig på den fonden man köper så därför har jag använt mig utav Morningstar och även kollafonden.se Nu när jag har börjat med Superfonden ska jag ta mig tid och kolla på andra fonder som är intressanta för långsiktigt sparande. Såg att det var en fond som hade 166,60% i avkastning under de senaste 3 åren. Förstå de som har haft ett stadigt månadssparande i den fonden under dessa 3 år. Det gäller att hitta de där guldkornen.

Vad har ni för guldkorn?

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Jag har shoppat lite under veckan, som jag tidigare skrev att jag skulle göra.
I veckan så köpte jag även lite aktier från Axfood och Cloetta.

Nu undrar jag varför jag inte handlat med aktier tidigare?! Det är så roligt, och det bästa av allt är att jag har fått lite avkastning iallafall under min korta tid som aktieshoppare.

Köpte dessa aktier för att jag tror på dom och när ordern var i hamn så upptäckte jag att även de är utdelningsaktier. Vilken inte var med flit från början. Så gissa om jag blev glatt överraskad.

Jag är nyfiken på era första aktieköp? Vilka bolag har ni i er portfölj och hur gick det för er i början? Gick ni PLUS eller MINUS?

Likes

Comments

Försäkringar är något som alla har, eller åtminstone borde ha, och det är här man kan spara lite pengar.
Det finns en hel uppsjö utav försäkringar och försäkringsbolag vilket gör det extra viktigt att jämföra innan man väljer.

Idag sparade vi pengar för att vi jämförde. Närmare sagt 1119 kr.
Det var på våran bilförsäkring som snart skulle förnyas som vi jämförde och vips så blev vi genast lite "rikare".

Senare i veckan kommer jag fortsätta i detta spår, ska nämligen kolla och jämföra våra andra försäkringar vi har. Lär finnas mer pengar att spara.

Ett tips är att jämföra direkt när det nya försäkringsbrevet dimper ner i brevlådan och inte efter man betalat fakturan för då kan det vara svårt att få ner priset.
Om ni inte orkar ringa runt så kan man enkelt använda sig utav olika jömförelsesajter på nätet.

Vilka spartips sitter ni på?


Likes

Comments

I veckan köpte jag mina första aktier!!

Jag har sedan i början av året varit medlem i en riktigt bra grupp på Facebook - Economista - Kvinnor som gillar aktier och privatekonomi. Gruppen har öppnat mina ögon för sparande och investeringar, något som jag inte alls var intresserad av tidigare, eller så var det bara för att jag inte kunde något och trodde att det skulle vara alldeles för svårt. Ack vad fel jag hade, för det första är det jätte intressant och för det andra så är det inte alls så svårt som jag först trodde.

Det tog dock 8 månader innan jag tog steget och köpte mina första aktier, jag valde att köpa aktier av bolag som har utdelning. H&M, Clas Ohlsson och Footway. Min order på Atlas Copco gick inte igenom så den får jag prova med imorgon igen.

Varför valde jag då utdelningsaktier? - Jag tänker att jag kommer att använda utdelningen till att återinvestera i dessa bolag för att på så sött utöka mitt innehav.

Kommer även att göra en portfölj med aktier som jag tror stenhårt på. Ska man köpa aktier så ska det vara aktier som man tror på och har någorlunda koll på också. Den portföljen kommer ni att få se sen när jag köpt de.

Visionen med bloggen är att få andra, lika rookie som jag, att våga ta steget till att investera i sin framtid eller sina barns framtid. Under dessa 8 månader har jag försökt att förstå hur allt fungerar, men det enda jag har förstått är att man inte kan lära sig allt om man inte provar sig fram. Det sägs att man ska börja smått för att få ett hum på hur allt fungerar kring aktie- och fondköp, att man ska prova sig fram med pengar som man har råd att förlora och det är så jag har gjort. Jag valde Nordnet som mäklare efter många om och men, det hade lika väl kunnat blivit Avanza. Efter det att jag valt bank så var det bara att bli kund, vilket var väldigt enkelt då det sker via Mobilt BankID. Därefter var jag tvungen göra de aktiva valen, vilket konto ska jag ha och vilken courtageklass ska jag ligga under.

Ska man välja ISK eller aktiekonto? - Jag har valt ISK konto, just för enkelhetens skull när det kommer till skatten och deklarationen. Vad som är skillnaden kan du läsa om HÄR.

Courtage? - Det är en handelsavgift som mäklaren tar ut. Håll koll på att du ligger i rätt klass så att du slipper betala onödiga avgifter.

Om du känner dig osäker så kan jag rekommendera dig till att öppna ett konto i alla fall och sedan ta det därifrån. Redan där har du gjort halva jobbet.

Nu ska det börja sparas. Häng med på resan till total livskvalitet!


Likes

Comments