Kläder, England

Okej, det bästa med att bo här i UK, och i en såpass stor stad är att det kryllar av second hand! Idag gick vi på en grej som hette Preloved Kilo, där man fick en stor plastpåse vid ingången och sen fick man fylla den med en massa secondhandkläder och betalade sedan £15 per kilo. Inte det billigaste men allt var handplockat, i bra kvalitet och mycket var kända märken så det var ändå en helt okej deal. Det fanns även ganska mycket skor, typ Converse och Dr Martens men de var inte i lika bra skick så jag undvek dem. Det gjorde mig så varm i hjärtar av alla fyllda påsar och därmed sparande på jordens resurser och ett minskat sopberg, och jag är övertygad om att många var riktigt nöjda med sina fynd! ❤

Kom iallafall hem med två par Levi's shorts, en Adidas tshirt och en Adidas crewneck och summan gick på ca 200 kr. Shortsen var lite för små, men med tanke på att jag sålde liknade shorts på Tradera för 350 kr förra året är jag inte speciellt ledsen över det utan hoppas på att kunna sälja dem med lite vinst istället 😃

I USA har kedjan Goodwill stora outlets med backar fulla av kläder och skor som kostar $1 per kilo. Jag tror att det är bra att det inte finns i Sverige för då hade jag nog varit en hoarder 😂😂 Men många kan leva på att sälja kläder på ebay tack vare det, hur häftigt är inte det?

Likes

Comments

England

Ni trodde väl inte att jag skulle sluta matplanera och samla bonus på mina matinköp bara för att jag är utomlands? Här funkar det lite annorlunda med bonuskort på mataffärer, istället för att ha ett kort kopplat till ett bankkonto där man sätter in pengar i förväg som till exempel Ica-kortet får man här bara ett vanligt plastkort som man själv registrerar på hemsidan och scannar varje gång man handlar. Varje kedja har sin egen varit, och då jag främst handlar på Sainsburys har jag skaffat ett s.k. Nectar Card. Förutom att tjäna poäng på just Sainsburys kan man även koppla det till sitt ebay-konto och tjäna/växla in poäng där vilket betyder att jag kommer kunna använda det även när jag är hemma i Sverige igen.

Nu handlar det ju bara om småsummor, men mat är ju ändå en utgift man inte kommer undan så förhoppningsvis har jag sparat ihop tillräckligt med bonus i slutet av terminen för att täcka en veckas matinköp eller liknande.

Likes

Comments

1. Svarta jeans i bra kvalitet

2. Kashmirtröja från Uniqlo. Fick bäst i test av "high street"-kashmirtröjor och kostar under tusenlappen. Hoppas på att hitta en begagnad på Tradera , annars blir det en ny från deras butik i London.

3. Välsittande underkläder i bra kvalitet. Något jag alltid vill köpa men tvekar i butiken då det är dyyyyrt. Men det gör en sån stor skillnad!

4. Träningsskor. Ett par som sitter superbra och som jag kan ha att springa och gå långt i. Just nu har jag tre par som sitter halvbra så de ska ut och ett bra par ska in.

5. Resor. Då jag kommer bo i norra England ett halvår hoppas jag på att kunna resa runt en hel del där, och jag har även resor till Paris och Lappland inbokade under första halvan av året. Sen håller jag tummar och tår för att vi kommer iväg till USA i år.

6. Tesla. Aktier alltså, inte en bil (tyvärr).

7. En ny soffa. Våran nuvarande soffa hittade vi på Blocket för noll kronor, den är stor men väldigt nedsutten så det är dags för en ny. Vi funderar på en från Mio för under 6000 kr, men hoppas på att kunna hitta en bättre begagnad.

8. En rejäl jacka från Fjällräven som håller i evigheter. Nu i vinter har jag gått runt i en kort kappa i syntetmaterial från H&M som jag köpte för typ 200 kr på rea för två år sen. Helt okej när det är +5 och uppehåll, mindre skön när det är minusgrader eller regn. Dessutom går den upp i sömmarna hela tiden så nu är det dags för något med kvalitet.

9. Ridlektioner. Jag red mycket när jag var yngre och har börjat sakna det mer och mer. Nu bor jag nära en ridskola och ska byta ut gymkortet (som jag använder pinsamt lite) mot en träningsform jag faktiskt tycker är rolig. Det kommer kosta ca 850 kr/mån men förhoppningsvis är det värt det 😃

10. Mer ekologisk och vegetarisk mat. Just eko är lite underprioriterat hos en student tyvärr, men hoppas på att kunna väga upp kostnaden genom att äta mer vego. Win-win för miljön liksom!

*innehåller affiliatelänk

Likes

Comments

Spartips, Guider

Hej på er! Idag tänkte jag ge er mina alla bästa tips på hur man säljer på Tradera! Jag började sälja kläder jag tröttnat på som 16-åring och nu 10 år senare har det blivit en hel del paket som skickats kors och tvärs genom landet, saker har fått nya ägare och jag har fått in en rejäl slant på sparkontot under åren.

Listan nedan är ganska lång men jag ville vara noga med att få med så mycket information som möjligt, så bokmärk gärna sidan så finns den sparad! :)


1. Mitt första tips är att göra några småköp innan du lägger upp din första annons om du inte tidigare köpt något. Inte bara får du några positiva omdömen som gör att din profil ser mer seriös ut, du kommer också få se hur andra säljare kommunicerar, hur de packar och skickar varorna och framför allt - hur det känns att vara en köpare. Notera vad du tycker är bra och dåligt och använd sedan detta när du själv säljer.

Annonser

2. Ta skarpa och ljusa bilder mot en neutral bakgrund, till exempel en vit vägg eller överkast. Använd alla fem bilder, det kostar inget extra.

3. Ta bild på eventuella defekter. Det brukar inte vara några problem om varan har några småfel, men var noga med att få med dem på bilden.

4. Använd mobilen. De flesta smartphones idag har riktigt bra kameror och du slipper steget att föra över bilder till en dator innan du lägger upp din annons.

5. Redigera med måtta. Ibland kan det vara fördelaktigt att göra småjusteringar på bilderna, till exempel justera ljusstyrka eller färgåtergivning för att göra varan rättvis på bild, men undvik filter och större redigeringar.

6. Använd appen! Tar du bilder med mobilen kan du enkelt ladda upp dem direkt och skriva en beskrivning.

7. Skriv en lagom lång produktbeskrivning med relevant information. Skriv till exempel märke, modell, färg, material och mått och självklart om det finns några defekter på varan. Tänk att du är i köparens sits och faktiskt inte har varan framför dig. Vad skulle du vilja veta innan du köpte den? Punktform brukar funka väldigt bra. Kolla runt på andra annonser för liknande varor om det känns svårt i början.

8. Ha gärna en liten text i slutet av annonsen där du skriver övrig information kring köpet som kan vara relevant. Till exempel vilka betalningssätt du erbjuder, att köparen betalar frakten (eller om köpet är fraktfritt), att du siktar på att skicka varan inom 3 dagar, att du gärna sampackar, och så vidare.

9. Gör mallar om du har många liknande varor. Då sparar du mycket tid och kan bara göra småjusteringar i annonsen istället för att skapa en helt ny från grunden.

10. Skriv en rubrik med relevanta sökord. Märke, modell, storlek, stil etc är bra att ha med. Sök gärna på liknande objekt för att se vad andra säljare har använt för ord och var noga med att stava rätt. Finns det olika stavningar skriv med alla, till exempel Levis och Levi's.

11. Undvik dyra tillägg som till exempel highlights. Har du en auktion med bra rubrik och fina bilder kommer köpare att hitta den ändå.

12. Lägg upp dina annonser så de går ut på kvällen, gärna på söndagar. Många köpare sitter och väntar till sista minuten för att lägga sitt bud, och går dina auktioner ut en tisdag klockan 14 finns risken att du missar dessa bud.

13. Lägg upp dina annonser så de avslutas strax efter den 25:e när de flesta får lön.

14. Sätt inte utropspriset lägre än den summa du minst vill ha för varan. Det är lätt att tänka att priset självklart kommer budas upp, men ibland får man bara ett bud och då kan det kännas lite surt att skicka iväg varan. Ibland sätter jag 1 kronas utropspris på saker jag antingen bara vill bli av med, eller som jag vet är populära och förmodligen kommer budas upp till ett bra pris. Ibland har det funkat bra, ibland inte.

15. Använd både auktion och Köp nu. På Tradera kan man lägga upp en annons med både och, vilket jag tycker är jättebra. Fördelen med auktion är du inte sätter ett tak för hur högt priset på varan kan gå, samt att många köpare tycker det är spännande att buda. Fördelen med Köp nu är att köparen kan klicka hem varan direkt och slipper vänta till att auktionen går ut, du får betalt snabbare och kan skicka vara snabbare.

Så länge en annons inte har fått några bud kan köparen välja Köp nu, men så fort ett bud har lagts försvinner det alternativet. Jag brukar sätta utropspriset som det lägsta priset jag är nöjd med att få, och Köp nu som det högsta priset jag kan få för varan. Ca 30% av mina annonser säljs som Köp nu.

16. Tänk på provisionsavgiften. Tradera tar ut 10% provisionsavgift för privatsäljare, men värt att notera är att minsta provisionsavgift är 3 kr. Säljer du en vara för 1 kr kommer du alltså gå minus med 2 kr. Maximala provisionsavgift är 150 kr, så även om du säljer något för över 1500 kr betalar du aldrig mer än 150 kr i provision.

Frakt

17. Fri frakt eller inte? Det här är lite av en smaksak och inget rätt eller fel, jag har provat båda alternativen och har inte märkt någon större skillnad. Fri frakt betyder inte att du som säljare betalar frakten själv, utan att du helt enkelt bakar in fraktkostnaden i utropspriset. Varan får alltså ett dyrare utropspris, men samtidigt brukar annonser med fri frakt komma upp först i sökresultaten och kan få mer uppmärksamhet.


Värt att tänka på är att provisionsavgiften till Tradera blir högre med fri frakt eftersom utropspriset är högre än om man har separat fraktkostnad. Till exempel, säljer jag en vara för 100 kronor med separat fraktkostnad på 50 kr betalar jag 10 kr i provision, och säljer jag en vara för 150 kr med fri frakt betalar jag 15 kr i provision.

Så det är som sagt en smaksak, det viktiga är att du räknar med fraktkostnaden i utropspriset om du erbjuder fri frakt, annars finns risken att priset inte täcker fraktkostnaden och du går minus på försäljningen.

18. Erbjud olika fraktalternativ om du har möjlighet. Posten har ganska höga fraktkostnader så ibland är Schenker eller DHL billigare, och ju billigare fraktkostnad desto större är möjligheten att du får fler bud.

19. Kolla alltid upp fraktkostnaden innan du lägger upp din annons. Ibland har jag gissat på vikten eller storleken på paketet och uppskattat fraktkostnaden, och ofta har det slutat med att jag har fått stå för en del av fraktkostnaden själv. Tradera har bra kalkylatorer där du kan jämföra de största fraktbolagen genom att knappa in vikt och storlek.

20. Ska du skicka paketet med Posten och är osäker på vad frakten blir så kalkylera fraktkostnaden på Postnords hemsida, antingen via deras kalkylator eller deras frakttabeller. Väg paketet, mät ifall det blir skrymmande och räkna sedan ut hur många frimärken som krävs. Det finns även tabeller på baksidan av frimärkskartorna.

21. Köp frimärken på Postnords hemsida. Då kan du beställa hur många du vill och får dem med posten två dagar senare. Ett annat tips är att även beställa ett gäng 13 kr-frimärken så slipper du sätta på tusen små vanliga 6,50 kronors på ett tungt paket.

22. Investera i en köksvåg. Det finns billiga på bland annat Rusta och Clas Ohlsson, och då har du alltid stenkoll på vad varan väger, slipper uppskatta och eventuellt åka på en extra avgift från Postnord vilket är typ 40 kr + utebliven portokostnad om du underfrankerat.

23. Räkna med emballaget i vikten! Lätt att glömma men ganska viktigt, speciellt om du ska skicka varan i tyngre emballage som till exempel en kartong med bubbelplast.

24. Tänk på skrymmande om du skickar med Posten. Är paketet tjockare än 3 cm och har en kortsida som är längre än 25 cm blir det skrymmande (alltså går inte in i ett brevinkast) och frakten blir då 13 kr extra (två frimärken).

25. Erbjud alltid att skicka paketet spårbart. Detta ger en extra trygghet, främst för köparen men även dig som säljare då du slipper oroa dig för att paket kommer på villovägar, speciellt när det handlar om dyrare varor. Min favorit är Postnords Skicka Lätt som kostar 53 kr för upp till 1 kg och 89 kr för upp till 2 kilo. Perfekt även för tyngre eller skrymmande varor som skulle bli dyrare att skicka med frimärken. Du skriver ut adresslappen hemma och lämnar sen bara in paketet på närmare postombud.

26. Kolla upp Postnords blå påsar där frakten ingår. Är ditt paket skrymmande och tungt kan det bli billigare att använda sig av dessa istället för frimärken. De har påsar i storlek S-XL och kostar från 35 kr.

27. Kolla om Schenker/DHL blir billigare vid större/tyngre paket. Schenker är precis som Skicka Lätt spårbart och du skriver ut adresslappen hemma och lämnar in på närmaste Schenkerombud. Det är ofta lite billigare än Skicka Lätt och du kan skicka paket över 2 kilo, men det tar ca 2-3 dagar för paketet att komma fram. Tradera har en deal med Schenker (och DHL) så se till att du bokar frakten via Tradera för att få rabatt. Ju billigare fraktkostnad desto högre pris kan man få för varan.

28. Förpacka dina varor säkert, smart och fint. Det viktigaste är att varan kommer fram till köparen i bra skick, sen är det alltid ett plus ifall paketet är fint!

29. Skicka ömtåliga varor i lådor. Var noga med att slå in varan ordentligt i bubbelplast eller liknande, och se till att ytterlådan är stor nog att du har plats med ett stötdämpande lager med bubbelplast, ihopknycklat tidningspapper eller liknande. Varan ska inte röra sig när du skakar lådan och rent tekniskt ska man kunna släppa lådan från en meters höjd utan att innehållet går sönder. Kanske dumt att prova hemma, men ha i åtanke att postpersonalen inte alltid är så försiktiga.

30. Skicka kläder i mailingbags. Det är tunna, slitstarka påsar i vinyl som i stort sett inte väger någonting och finns på bland annat Tradera, Ebay och Clas Ohlsson. Skickar du mycket rekommenderar jag absolut detta, då slipper du sitta och tejpa vanliga påsar och du kan skriva adressen direkt på påsen om du vill. Dessutom finns de i många olika färger, från svart och grå till lila och rosa! Vadderade påsar är bra för sånt som är lite ömtåligt, typ dvdfilmer, böcker, smycken och liknande.

31. Dekorera paketet om du vill. Du kan till exempel slå in varan i silkespapper, sätta klistermärken på paketet eller använda färgglada mailingbags. Detta är absolut inget nödvändigt, men det kan få dig att stå ut från mängden och få nöjdare kunder. Jag skickar ofta i rosa mailingbags med en handskriven lapp i där jag tackar för köpet, och får ofta positiva kommentarer om detta i omdömena.

32. Återvinn packmaterial. Om du köper mycket online spara alla lådor och vadderade påsar du får och använd dessa som packmaterial istället för att köpa nytt. Spara även silkespapper, bubbelplast och annat ”fyllnadsmaterial” så har du ifall du behöver. Du kan även skicka kläder i t ex gamla matkassar, tänk då på att inte varan ska synas igenom och att adressen syns tydligt.

33. Skriv ut köparens adresser istället för att skriva för hand om du skickar mycket, så sparar du tid.

34. Sätt en tejpbit över adressen så kommer den inte suddas ut om paketet blir blött.

35. Skriv alltid avsändare. Skulle det vara något problem med leveransen kommer paketet tillbaka till dig istället för att ”försvinna”.

36. Ta kort eller filma när du lägger paketet på lådan om du inte skickar spårbart. Då har du bevis på att du skickat om det skulle bli några problem. Jag gör oftast bara detta om jag skickar något lite dyrare och köparen inte ville betala för spårbart, men jag har aldrig haft några problem med paket som inte kommit fram.

Betalning

37 .Erbjud någon form av säker betalning. Tradera erbjuder Klarna, Paypal och Payson som säkra alternativ, vilket betyder att du inte behöver lämna några uppgifter till köparen. Betalningen sker via Tradera, varan registreras automatiskt som betald när köparen betalt och både du och köparen kan få hjälp om något skulle gå fel. En trygghet för både dig och köparen!

Med Paypal får du pengarna direkt in på ditt Paypal-konto och med Klara får du en utbetalning från Klarna inom några dagar till ditt bankkonto. Du måste registrera ditt bankkonto hos Klarna innan du kan erbjuda det som alternativ, men det går snabbt och all information finns på Tradera.

38. Med Swish får du pengarna direkt och det är populärt bland köpare. Jag erbjuder både Klarna, Paypal och Swish och ca 70% betalar med Swish och resten via Klarna/Paypal. Du måste själv hålla koll på vem som betalat och markera på Tradera men om du inte säljer så mycket är detta ett bra alternativ.

39. Undvik att erbjuda banköverföring. Det är långsamt och du måste lämna ut bankuppgifter till köparen. Nu har de flesta Swish eller Klarna/Paypal och jag tog bort banköverföring från mina alternativ då verkligen ingen valde att använda det.

40. Skicka varan så snabbt du kan efter att du fått betalning, gärna inom ett par dagar. Har du jobb eller något annat som hindrar dig från att skicka regelbundet så skriv gärna det i annonsen så att köparen vet om att det kan ta några extra dagar.

41. Försök svara på eventuella frågor så snabbt som möjligt, annars finns risken att köparen väljer någon liknande annons istället. Var alltid trevlig, även om de ställer dumma frågor ;)


Hoppas att ni fick många bra tips och känner er redo att börja sälja! Sitter du på ett annat tips jag glömt att ta med så lämna en kommentar eller maila sparannablogg@gmail.com så lägger jag till det.

​*innehåller affiliatelänkar

Likes

Comments

Spartips

Idag tog jag ut totalt 408 kronor jag hade innestående hos återbäringssidorna Refunder och Cashbackshopping som åker in på Framtidskontot.. Jag shoppar ju som ni vet inte så supermycket men har ändå kunnat plocka ut drygt 800 kr hos Refunder på ett år, och även om det inte är någon jättehög summa så är det ju ändå pengar man inte skulle sett skymten av annars.

Har ni inte provat Refunder så tycker jag absolut att ni bör göra det! Registrerar ni er via länken får både ni och jag 50 kr i extra bonus när ni handlar för 100 kr. Helt okej med andra ord!

Cashbackshopping kan ni strunta i om jag ska vara ärlig, deras sida är så sjukt rörig och oprofessionell och det strular nästan alltid när jag försöker logga in eller göra ett uttag. Idag försökte jag ta ut de 175 kronorna jag hade tillgodo, råkade bara ta ut 100 kr (mitt fel) och eftersom den lägsta gränsen för uttag är 100 kr kunde jag inte ta ut de resterande 75 kronorna. Mailade och hoppades att det kunde lösas manuellt, men fick svaret att man bara kunde ta ut återbäring i 50 kronors-intervall, alltså antingen 100 kr eller 150 kr. Helknäppt, så nu sitter jag där med 75 kronor jag inte kan ta ut, utan måste vänta på att få 25 kr extra i återbäring från något annat. Lite segt. Från Refunder tog jag ut 308 kronor utan några som helst problem. Men jag verkar bara ha extrem otur med CBS och det verkar funka bra för många andra, dessutom får de plus i kanten för att de besvarade mitt mail på tre minuter!

Likes

Comments

Kläder

Idag gick vi runt i området där vi bor som är fyll av mysiga caféer, restauranger och framförallt - charity shops! 😍

Jag kom hem med dessa godingar, ett par Nike Air Force 1 för £8.99, alltså typ 100 kr! De var riktigt populära för något år sedan och kostar över tusenlappen nya, så jag är riktigt nöjd. De är lite smutsiga men inget en tandborste och vit tandkräm inte kan fixa 😃😃 (bästa sättet att rengöra vita skor!)

Nu står jag i valet mellan att använda dem själv eller lägga upp dem på Tradera när de är i säsong 😊

Likes

Comments

Dags för storkok idag! 5 portioner kikärtor och blomkål i Tikka Masala-sås med ris för ca 7 kr per portion, helt okej! Varför rucka på en bra vana bara för att man bor utomlands ett halvår? Kan erkänna att peppen att laga mat inte är superstor då jag delar kök med 7 andra, men desto större anledning att göra storkok så jag inte mikrar något onyttigt istället. Går bara i skolan en eller två timmar de flesta dagarna  så det krävs inte matlåda speciellt ofta, men det är ändå skönt att ha maten fixad. Ibland äter jag i skolan, och när man kan få dagens soppa för mindre än 15 kr känns det också helt okej 😊

Likes

Comments

Spartips

Hej på er! Det känns som att jag inte bloggat på superlänge trots att det bara var en vecka sen, det har varit full rulle ända sen jag kom hit. Rent ekonomiskt har det varit katastrofalt då det har varit många större kostnader på samma gång, som busskort för hela terminen och saker till mitt rum som t ex täcke och lakan och jag har ätit ute iallafall en gång per dag. Men på måndag börjar mina lektioner och jag hoppas på att komma in i en skön matlåderutin igen 😊

Idag åkte vi på en kort loppisrunda i brist på annat att göra då det spöregnade och jag fyndade lite smågrejer.

Totalt hamnade detta på £3.40, alltså drygt 40 kr! Jag hade letat efter en mysig ulltröja då det är lite kyligt inomhus så när jag hittade denna för £2 slog jag till direkt. Jag hittade även en fin skål/vas för 80 pence som jag tänkt använda som pennställ och böckerna kostade 20 pence styck, alltså typ 2,20 kr så tre stycken fick självklart också följa med hem ❤

Likes

Comments

Då var det äntligen dags att lämna Sverige i några månader för att göra min utbytestermin i England. Det är lite fjärilar i magen och känns såklart tråkigt att vara utan min sambo men det kommer också bli superkul.

Självklart har jag en budget jag ska följa och kommer även gneta på med min 52 week challenge, som det bara är 8 veckor kvar på! Det kanske inte blir lika täta uppdateringar nu när jag är borta men jag hoppas på att kunna få ihop ett gäng inlägg iallafall! 😊

Jag vill bara passa på att tacka er för att ni läser, kommenterar och peppar! Jag uppskattar er allihop och varje kommentar och like värmer i hjärtat. Superkul att så många har inspirerats av 52 week challenge också!

Ha det jättefint tills vi hörs igen! Cheerio! ❤❤

Likes

Comments

Spartips, Appar

Jag har hört folk prata om appen Dreams från alla håll och kanter de senaste veckorna och kände att jag också ville prova på. Det är en sparapp (surprise surprise) där man sparar i ett konto kopplat till Ålandsbanken till 0,1% ränta. Man skapar en "dröm" i appen, alltså ett sparmål, och sätter ett ett slutdatum och sen kalkuleras det hur mycket man måste spara per dag för att uppnå sin dröm. Jag har valt att spara ihop 20 000 kr till en roadtrip i USA tills den sista augusti.

Dreams-kontot är kopplat till sitt "vanliga" bankkonto och det är därifrån pengarna dras. Man kan antingen göra enstaka överföringar, ställa in vecko/månadsöverföringar eller föra över en fast summa varje gång man skippar något, till exempel 50 kr när man tar med matlåda eller 200 kr när man handlar secondhand. Jag gillar verkligen appens layout och de små utmaningarna inspirerar verkligen att vilja spara!

Jag har bara provat på de enstaka överföringarna hittills men dessa har funkat utan problem. Jag tänkte ersätta mitt "framtidskonto" med detta sparkonto och föra över alla bonuspengar jag får in som till exempel återbäring från Refunder, lön från extrajobb eller om jag säljer saker. Jag kommer också föra över summan för de saker jag väljer bort, till exempel om jag cyklar istället för att ta bussen sätter jag in 60 kr på Dreamskontot istället. Kommer bli roligt att se hur mycket man sparar på sånt! 😃

Det är helt gratis att använda appen, 0.1% ränta och fria uttag. Finns för både iOS och Android 😊

Har du också provat Dreams? Hur tycker du att det funkar?

Likes

Comments