Ja, jag kan erkänna att jag tyckte det var jobbigt att åka ner till Torrevieja denna gång, vi visste inte hur det skulle se ut, hur skulle det lukta i lägenheten, skulle jag fortfarande tycka att allt var skitigt och äckligt?

Döm min förvåning när vi öppnar dörren och det luktar RENT, FRÄSCHT och inga silverfiskar!!! ingen var lyckligare än mig! Paradise kennel med Satu Järlbring i spetsen kom på kvällen och vi började packa bohaget, soffa, hyllor, köksgrejor, glas, sängar, köksbord, TV ja allt vi hittade fick dom med sig! Känns skönt att möblerna kommer till användning och inte slängs, för det var ju inga fel på dom!

Vi packade in några grejor i vår lilla söta hyrbil, en fin Fiat 500 och följde med och hjälpte till att packa ur grejorna in till charity shoppen! supertrevlig liten butik! Vi kunde ju inte lämna den utan att få med oss några grejor! Ska fota dom till nästa gång och lägga ut, så får ni se vilka fynd man kan göra :)

Hemåt, kvällen blev sen så vi avslutade med lite öl på krogen sidan om lägenheten och sedan gick vi och la oss!

Dag två denna veckan började vi med att dammsuga rummen som nu var tomma och tvätta golv och lister med klorin (heter Leja i Spanien om ni undrar :) )

Efter städning stack vi iväg till Redder som vi fått tips om, en affär som enligt ryktet hade superbra service, bra leverans av grejor och dessutom tog med sig det gamla om det behövdes, dom installerar även det du köper. Redder är en butik som säljer kyl-frys, spis, tvättmaskiner, tv apparater etc. Eftersom vi gett bort vårt kylskåp och TV samt att tvättmaskinen var gammal och sunkig så valde vi att även förnya den biten av vårt liv. Vi köpte en TV, kyl-frys och en tvättmaskin, leveransen skulle ske dagen efter men då vi ändå skulle vara hemma hela denna dagen så frågade vi om vi inte kunde få grejorna levereade samma dag, kvittade vilken tid men samma dag hade varit bättre så vi slapp sitta och vänta dagen efter! Vi skulle ju ändå ha IKEA komma idag och leverera grejor så det hade ju varit perfekt om leverans av dessa grejor kunde komma samma dag!! Säljaren ringde transportören som bekräftade att dom kunde komma runt 17 tiden! Wow, sicken fantastisk service!

Vi åkte vidare för att handla lite vatten och annan drick för att sedan åka hem igen! Kom in i lägenheten och allt känns så skönt, luktar rent, städat och fräscht! nu äntligen kan jag börja njuta av vårt liv!

Vi åkte hem, IKEA kom med ett jättelass någon timme innan utsatt tid, dom fick med sig en sunkig gammal madrass också vilket vi betalade 15Euro för, värt varenda Euro måste jag säga :)

Sen började vi montera, montera soffa, köksbord, stolar, lampor och annat vi köpt! Under tiden vi monterar ringer Redder på dörren, dom kopplar in kyl-frys, dom kopplar in TV:n och ser till att den kommer igång, dom kopplar in tvättmaskinen, men i samband med att dom kopplar loss den gamla så går kopplingen sönder, allt är så skört efter 10 år i solen :) dom lyckas ändå få in den nya tvättmaskinen, tätar så inget vatten läcker och kör ett kort program så dom vet att den fungerar. Den gamla äckliga maskinen tar dom med sig!!! vi behövde inte göra ngt!

Dag 3!

Vi vaknar upp till ett nytt boende, för så känns det, det är rent, fina möbler, nya fräsha madrasser i sängarna!Men vi hade ju fortfarande bekymret med kopplingen till tvättmaskinen och att vi inte kunde stänga av vattnet. Min älskade Mikael ville också att vi fixade fler nycklar till våra lås samt att vi måste fixa postfacksnyckeln, en nyckel vi inte fick med av säljaren.

Vi insåg också att vi saknade en sängstomme så det fick vi fixa på något sätt.

Vi gick ner till baren runt hörnet och började med frukost, när vi sitter där och äter så frågar jag om det inte finns någon möbelaffär i närheten som ev säljer sängbottnar, det blir en förklaring på en salig blandning av spanska och engelska men det funkade! När vi ätit upp så gick vi mot möbelaffären och hittade en sängbottnen som passade vår IKEA madrass med svenska mått 90x200, vi bär hem den och inser att vi även måste fixa vattnet så vi promenderade över till "vår" mäklare Torrelider!. Sagt och gjort, varenda gång vi traskar in hos Torrelider så ser dom rädda och förskräckta ut, precis som vi ska klaga :) sen när vi förklarar vårt ärende så ringer dom en lokal rörmokare, allt i allo som brukar hjälpa dom, bra jobb till bra pengar! Rörmokare berättar att han kan vara hos oss inom 10 min!! Vi småsprang hemåt och väntade på röris, vi väntade och väntade men ingen röris. Rätt vad det är så ringer mäklaren och berättar att det bliit ett missförstånd, röris hade åkt till mäklaren och väntade på oss där!

Rörmokaren kom och fixade allt vi hade att klaga på, sicken fantastisk människa! hade han inte grejor stack han iväg och handlade det, jag tror han var kvar i 3-4 timmar för att fixa vårt inkommande vatten, tvättmaskinskopplingen.

Äntligen!! Äntligen hade vi fått vårt hem!! Dag 4 åkte vi till IKEA för att handla lite kuddar, matservis, glas, muggar, ja allt som man behöver i ett hem. Fick allt på plats och sen var det dags att åka hem till Sverige igen! För första gången var jag ledsen att behöva lämna vår gata i Spanien!!

Nästa gång vi åker ner så ska vi ha semester och kanske hänga upp en tavla eller två :) nu ser jag framemot det SÅÅÅÅ mycket!!!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Vi fick således nycklarna till lägenheten och glada i hågen ställde vi in GPS:en mot vår gata i Spanien och drog iväg! Vi lallar in genom porten på huset och tar hissen upp till 3:e våningen, glatt sätter vi i nycklarna till vår lägenhet och går in! Vid en första anblick ser allt ok ut men när vi börjar titta lite närmare så inser vi att lägenheten är rätt smutsig, så vi bestämmer oss för att åka förbi Carrefour och handla rengöringsmedel till att börja med och kanske lite vatten, och när vi kikar lite till så inser vi att glas och tallrikar är äckligt skitiga så vi får nog handla lite glas också!

Sagt och gjort, ner i bilen, mot Carrefour för att skaffa internet hos TV Horadada som så snällt lovat oss att koppla in fiber samma vecka. Sagt och gjort, in på Carrefour, vi försöker hitta TV Horadadas kontor, hittar inte, frågar 3 anställda varav en vakt vart det ligger och alla säger samma sak vid entern när ni kommer in...förvirrade springer vi runt...stressade som tusan för vi ska ju vara på IKEA för att handla sängar så vi kan få det hemkört av grabbarna vi gjort upp tid med! Till slut, det tar nog 10 min, inser vi att TV Horadada är lilla disken som står placerad mitt i entrén, inget kontor, bara en disk uppställd....dessutom är personen i disken inte där!! Tiden går och går och vi väntar och väntar...efter ytterligare 10 min kommer vi överens om att sticka in och handla det vi ska handla dvs massor av rengöringsmedel, kanske någon kackerlacksfälla för alla vet ju att i spanien finns kackerlackor...trots att vi inte sett något spår av någon hemma hos oss så tänker vi att det är bäst att vi tar ett gäng....om i fall att.....passar även på att ta 3 flaskor Radar, för vem vet vad man kan hitta i en lägenhet i Spanien...! Jag är lite manisk rädd för kryp så jag passar även på att köpa lite extra kackerlacksfällor, kan vara bra att ha...man vet ju inte...sen handlar vi rengöringsmedel i mängder!!!

När vi shoppar klart, vilket blev typ 5 påsar med renögringsmedel och ohyrespray med kackerlacksfällor så går vi ut till TV Horadadas "kontor" igen, tjejen sitter på plats och jag börjar förklara att vi behöver ha fiber inkopplat senast på Torsdagen eftersom vi sedan åker hem. Hon ser tveksam ut men läser alla mail jag tagit med mig av konversationen med deras support och säger okej, jag skriver en lapp om att dom ska ut till er tidigt på Torsdag, dom kommer mellan 12 och 16. Hejhopp, vad bra, jag delar med mig av våra bankkonton, fixar autogiro och skriver under alla kontrakt som finns. Vi springer sedan ut till bilen, vår fantastiska lilla hyrbil av märket Fiat 500, som jag älskade den lilla bilen!


Drar iväg till IKEA Murcia, springer in, telefonen ringer, grabbarna som ska hjälpa oss har kommit....och vi har knappt börjat!!

Springer genom IKEA, ni vet känslan, känslan man ibland har när man har möjligheten att inreda "rätt" och att sedan tro att man har tid att gå runt och välja för att det ska bli "rätt" jag hade levt i en villfarelse att jag skulle kunna strosa runt på IKEA och klämma och känna, provligga och testa för att sedan ta det "rätta" beslutet av vad vi ska ha så vi kan få ett fint hem! Det funkade inte....vi spring, kolla REA på sänggaveln!! REA på sängborden! kastade oss ner i provrummet för madrasser, ska vi ha 80 cm eller ska vi ha 90 cm, vilken madrass ska vi ha? bäddmadrass då, vilken ska vi ha?? ja jisses, bilka beslut man tar när man är stressad, men vi fick i alla fall hem en sänggavel, ribbor till bottnen, två madrasser, två bäddmadrasser och sängbord!! Nu jäklar...hem och montera!!!!


Vi kom hem, bar upp allt vi handlat och jag säger lite i förbigående till min älskade make, du kan börja montera så städar jag toaletterna. Hade jag vetat då vad jag vet idag så hade jag ringt runt tills jag hittade ett städbolag som kunde låna mig 3-5 städerskor. Lägenheten var så ingrodd av skit så till och med jag höll på att kräkas vid upprepade tillfällen. Säljaren sade vid äverlämnandet av nycklarna att vi skulle bli såååå nöjda med lägenheten för den var sååå fint städat!! Undrar om gubben var totalt blind....

Jag skurade toaletterna med tandborste, klorin och alla andra varianter av rengöringsmedel jag hade, till slut så kändes det rent, men jag spenderade nog minst två timmar per toalett, varmt var det, svetten rann men rent blev det! Min älskade make skruvade sängram och sängbord! Lyllos han tänkte jag!!

Kvällen blev sen! kl 21 insåg vi att vi måste äta även om sängarna inte var klara! Sagt och gjort, vi bytte om, och gick ner mot strandpromenaden, trött, svettig och arg för att allt var så smutsigt. Vi satt oss ner och beställde en liter sangria och mat! Kl 22 var vi på väg hem igen, lite lulliga av all Sangria, blev mer än en liter kan jag lova! och jag började hjälpa maken att skruva säng, kl blev 23 och det var dags för ribborna att läggas på plats. Ribb-bottnen...jag trodde det var som hemma i Sverige, ribbor fästa i tyghållare...hahaha nä inte här, här får du femtienpinnar som du själv ska trä igenom tygfållor, dessutom ska dom sitta i en viss ordning och i vissa fållor ska två pinnar vara. Gissa vad jag tycker om detta när jag var så trött så jag bara ville lägga mig ner och gråta! Gråta för att lägenheten var så skitig, för att jag var tvungen att montera min jäkla ribbottnen själv och gråta för jag var sååå TRÖTT!! men nog mest av allt var jag besviken och kände lite att köpet inte var det bästa vi gjort och att jag faktiskt ångrade mig....Så här i efterhand önskar jag att jag hade haft lite bilder på hur äckligt det var, men jag var nog mest besatt av att städa och få i ordning så jag tänkte inte på att fota.

Dag 3 på vår vecka började med att maken skulle fixa nya lås till dörren vilket alla rekommenderar att göra. Eftersom ett objekt kan vara till salu hos ett flertal mäklare så innebär det att ett flertal nycklar är ute hos ett flertal mäklare och kopiering av nycklar kan ske. Sagt och gjort, Micke begav sig iväg och jag fortsatte städa.

Och städade gjorde vi, i två dagar städade vi. Vi hittade några silverfiskar men inte en enda kackerlacka... TA I TRÄ...!!

Jag städade kylskåpet men insåg att det faktiskt var en hälsorisk att använda det, för hur mycket jag än städade var det svart mögel kvar i listen runt dörren, tvättmaskinen vågade jag knappt öppna för den var så äckligt skitig, hur kan man tvätta i den och tro att tvätten blir ren?

Micke kom hem med nya lås och berättade att han gått förbi mäklaren som visade oss lägenheten första gången (Torrelider) mäklaren hade skjutsat honom till fastighetsskötaren eftersom man behövde ett intyg på att man fick kopiera nycklarna till huvudentren, han fick dessutom skjuts till låssmeden som fixade nya lås och sedan skjutsade mäklaren honom hem igen! Fantastisk mäklare! Det var vår frilancande mäklare Kenth som togh hjälp av Torrelider och på så sätt fick vi kontakt med dom.

Micke fick våra lås till ett bra pris, kom hem och fixade dom under tiden städade jag. Jag gillar verkligen inte att stöda.

Ni vet ju redan att jag tycker kryp är äckligt, silverfiskar är bland det äckligaste jag vet. Jag skulle dammsuga soffan, hittade 2 silverfiskar i soffan, höll på att kräka!! Fick maken att ta över dammsugning och jag tog över hans jobb med att skura fläkten. Jag har nog aldrig i hela mitt liv sett så mycket flott i en fläkt. Att det inte börjat brinna är för mig en gåta!! Återigen kom tandborsten fram, först så tog jag bort det värsta fettet med papper, sen tog jag och diskade av fettet med ren YES för att avsluta med tandborste och YES, och kan ni tänka er, efter en timme var fläkten ren!!

Även denna dagen tog slut, vi hade städat ytterligare en dag! När vi gick och lade oss så funderade vi på vad vi skulle göra. Bägge två besvikna över köpet, besvikna över att lägenheten var så skitig och besvikna på oss själva för vi inte kollat mer! Vi kom fram att till nästa gång vi åkte ner så skulle vi hitta någon som kunde komma och hämta våra möbler. Alla möbler förutom vår nya säng, vi skulle även lämna bort TV, kylskåp och tvättmaskin.

Vädret var i alla fall fint, vi trivdes jättebra på strandpromenaden!

Dag 4 på vår vecka!

Japp, ni gissade rätt, vi fortsatte städa, vid det här laget hade vi ställt ut en massa grejor vid sopcontainrarna. Det verkar vara ett bra återbruk i Spanien för allt vi ställde ut försvann inom några minuter! Rätt spännande :)

Nu började jag i alla fall känna att lägenheten började närma sig någorlunda den standarden av renlighet jag har. Vi kastade alla gardiner, allt annat som var äckligt och lite till. och nu ringde telefonen!! Det var TV Horadada som kom på utsatt tid och började koppla in vårt Fiber! Enda problemet här var att dom kom en timme innan utsatt tid och vi hade kommit överens med fastighetsskötaren att dom skulle komma vid 12 tiden för att öppna upp anslutningsrummet. Micke ringde fastighetsbolaget och bad dom komma tidigare men det verkade svårt. Till slut hade vi i alla fall fiberuppkoppling, whohoo! äntligen kunde vi surfa...ja inte för att vi hade tid, för vi städade ju :)

Vi fortsatte städa hela dagen och kasta saker, kuddar, täcken, madrasser, andra tyger och flera kuddar! Det blev kväll och vi måste packa för hemfärd då vi skulle åka hem tidigt på Fredagen.

Fram till att vi åkte ner igen ångrade jag mig och funderade över vad vi skulle mötas av nästa gång vi kom, skulle silverfiskkolonin ha ökat i antal? Skulle kackerlackorna visa sig? skulle det lukta från avloppen? Skulle det lukta äckligt i lägenheten när vi kom tillbaka? Jag hade sådan ångest så det är svårt att förklara!

Vi kom hem och jag började titta på när vi kunde åka tillbaka, det visade sig att det fanns billiga resor en månad senare så jag bokade platser, hyrde en bil och började frenetiskt leta efter någon som kunde hämta våra möbler! måste återigen säga att jag älskar Facebook grupperna! Så mycket hjälp man får där från alla är fantastiskt! Vi hittade rätt många som ville hämta möbler men vi fastnade för en välgörenhetsorganisation, Paradise Kennel, som tar hand om övergivna hundar i Torrevieja med omnejd. Dom hade öppnat en charity shop och hämtade möbler för vidare försäljning. Pengarna går sedan vidare tillbaka till hundarna. Sagt och gjort, jag kontaktade Satu Järebring som även talade svenska och vi kom överens om att dom skulle komma redan på måndagkvällen när vi anlände för att hämta grejorna. Fantastisk känsla, hoppas bara att det kom till användning och kunde säljas vidare!

Under tiden vi väntade på att åka tillbaka så passade vi på att bestämma oss vad vi ville ha för möbler i lägenheten, vi åkte in till IKEA i Malmö för att provsitta soffa, kolla köksbord och andra bra att ha saker, bland annat nya madrasser till gästrummen. När vi väl bestämt oss så började jag kolla upp alternativ för leverans av soffa, köksmöbler och madrasser. Efter lite sökande så hittade jag att IKEA själva levererar och bär upp till priset av 55 Euro!! Fantastiskt, två dagar innan vi skulle åka ner kastade jag in vår beställning, valde leveransdag till Tisdag och hoppades att allt skulle gå vägen!

Fortsättning följer!! Ber om ursäkt för det jättelånga inlägget!!!

Länkar till saker jag nämner i inlägget:

https://www.facebook.com/EindomsagentenCostaBlanca/

Kenth Yngve Markussen, vår mäklare som hjälpte oss hitta bästa lägenheterna under vår tittar resa. Superbra mäklare som alltid ställer upp med allt!

http://www.torrelider.com/

Vår spanska mäklare som Kenth hittade, fantastisk mäklare med objekt till bra priser! Seriös!!

Paradise Rescue Kennel som fick våra möbler:

https://www.facebook.com/groups/165735433961487/?fref=ts

IKEA i Spanien, här kan du också beställa hemkörning:

http://www.ikea.com/es/es/


Likes

Comments

Jaha, då har vi:

1. Varit och tittat på lägenheter i Spanien (Torrevieja och La Mata) - 13-17 Mars

2. Bestämt oss för en lägenhet 17:e Mars

3. Fått kontakt med Connect Conveyancing som hjälper oss med alla papper och advokater 20:e Mars

4. Skrivt under kontraktet 23:e mars och betalat handpenning

5. Fixat NIE Nummer, vi började processen 20:e Mars och vi hade våra NIE nummer den 5:e April.

Det är egentligen nu det hela börjar! Vi hade bestämt oss för att åka ner igen den 8:e Maj och tyckte att 9:e Maj skulle vara ett ytterst bra datum för att skriva kontrakt på lägenheten, då var det ca 1,5 månader från det vi skrev på kontraktet till dess att vi skulle skriva under de slutliga dokumenten och göra sista betalningen.

Under denna tiden mellan vi fått NIE nummer tills dess att vi skulle ner och skriva de slutgiltiga kontrakten fixades kontonummer i spansk bank, hemförsäkringsbolag och internet leverantör.

Vad vi upplevde var lite jobbigt var att vi inte fick något definitivt svar på om vi skulle skriva kontrakt den 9:e Maj eller inte, jag tror jag skickade 10 mail angående detta men då säljaren inte kunde ge ett definitivt besked så levde vi i ovisshet om vi skulle kunna sova i lägenheten från 9:e Maj eller om vi skulle behålla vårt hotellrum som vi bokat upp för hela veckan. Runt en vecka innan avfärd blev det klart att vi skulle skriva den 9:e Maj och vi kunde då avboka hotellrummet och rikta in oss på att sova i vårt nya hem.

Det var nu också vår riktiga planering tog fart. Vi visste att säljaren skulle ta med sig en säng vid flytten, de andra möblerna skulle han lämna kvar. Så vi funderade länge över hur vi skulle göra, jag googlade mycket efter hur man köper säng i Torrevieja, men insåg snabbt att de spanska måtten på sängar inte riktigt är vad vi ville ha. Vanligaste måttet på en dubbelsäng är 135x90, väldigt liten alltså. Jag hittade sedan IKEA i Murcia och såg att dom har "riktiga sängar" enligt våra mått mätt.

Eftersom jag var med i diverse olika facebook grupper gällande boende i Torrevieja fick jag snabbt kontakt med två supertrevliga killar som kunde hjälpa oss att transportera sängen från IKEA till lägenheten redan den 9:e Maj, vi bestämde att vi skulle träffas på IKEA runt 17 tiden den 9:e Maj då jag trodde att vi skulle kunna vara klara med shoppingen.

Jag letade även upp en Internetleverantör, jag var i kontakt med 5-6 olika leverantörer där alla ville sätta upp en parabol på taket för att kunna leverera internet till oss, men en av de företagen jag hittade, TV Horadada, informerade oss om att det fanns fiber indraget i fastigheten så det kunde vi få, det kostade inget att koppla upp oss och vi behövde bara betala en månatlig summa. Vi bestämde oss snabbt för TV Horadada och försökte få dom att komma till lägenheten den veckan vi var där, men se, det gick inte, de var tvugna att ha vårt bankkonto för att överhuvudtaget kunna förbinda sig till något. Jag erbjöd mig även att betala för 18 månader i förskott enbart för att få dom att komma. Efter mycket mailande fram och tillbaka så sa dom, när ni kommer till Torrevieja och har fått era bankkonton, kom då förbi vår affär på Carrefour, skriv kontrakt och säg till dom att internet måste kopplas in den veckan, jag bokar upp en tekniker men ni måste vara inne på vår butik så snart ni fått bankkontona. Whohooo! Så fantastiskt, vi skulle få internet också!

Vi skrev även ner en lista med vad vi skulle inhandla typ rengöringsmedel och annat bra att ha. Denna lista kom att ändras många gånger under tiden.

Sagt och gjort, vi satte oss på planet den 8:e Maj 12.35 från Köpenhamn med färd mot Alicante. Vi landade runt 15.45-16.00 tiden, resväska hade vi checkat in som innehöll täcken, kuddar, sängkläder, handdukar, apple TV och en massa annat vi kunde tänkas behövas. I Mickes handbagage fanns vår fina Moccamaster som säkerhetskontrollen skrattade gott åt i Köpenhamn. Vi gick och hämtade ut vår hyrbil, en Fiat 500 denna gång och satte av mot Torrevieja och hotellet vi bokat för natten (Hotel Fontana Plaza), kom fram runt 18 tiden, checkade in och gick ut för en bit mat och lite Sangria, gissa och vi var uppspelta!

Den 9:e Maj knappade vi in Connect Conveyance address i GPSen och insåg att det skulle ta runt 40 min att åka dit, vi satte fart och stannade längst med vägen för en kopp kaffe. Vi kom fram och träffade vår kontakt som berättade att vi genast skulle ge oss av till banken Sabadell en bit bort, kom in på banken och rätt omgående så börjar vår kontakt diskutera med banktjänstekvinnorna på Spanska. Vi förstod att något inte var som det skulle och frågade vår kontakt som sa att det är ingen fara, men era pengar finns inte. Här och nu började jag fundera, hur lång tid tar det för pengar att föras över från Sverige till Spanien? Var vi försena med det? Vår överföring gjordes på Onsdagen den 3:e Maj på bankkontoret vi har i Sverige, jag hade fått ett "riktigt" kvitto på överföringen som jag hade tagit med mig!! Tack å lov!

Banken letade och letade efter pengarna men hittade inga, jag ringde telefonbanken hos Swedbank där dom sa att överföringen gick iväg och pengarna fanns i Spanien redan den 4:e Maj, jag meddelade detta vidare till Sabadell och dom började leta igen. Jag tror vi satt där i två timmar och letade efter pengar, lite svettigt var det, men jag visste att pengarna gått iväg, jag visste att vi satt in summan och efter mångt och mycket hittades pengarna!! Det visade sig att den första personen som letade inte letade ordentligt men uppgav att dom letade, när bankdirektören själv började leta tog det inte många minuter innan hon hittade pengarna. Måste få säga att personalen på Sabadell kontoret var fantastiska. I och med att bankmötet var så utdraget och tog så lång tid extra blev allt annat fördröjt.

Så snart banken var nöjd med pengarna gjordes diverse utbetalningar till mäklare, säljare, elbolag, vatten och andra kontanta summor, hela processen var så rörig så jag blev helt perplex. Till slut så åkte vi vidare till notarien som hade hand om lagfarten och alla andra papper.

Vi kom dit, fick sitta i ett rum och vänta en kvart, och till slut kommer säljare, mäklare, mäklare advokat, notarie och vår kontakt, vi började med att få allt förklarat för oss på spanska (!) och sedan fick vi det översatt, det är inte klokt vad utsatt man känner sig när man inte talar språket, jag inser att jag måste börja läsa Spanska för att klara av ett liv i Spanien.

Vi skrev under alla papper, fick kopior på det och fick till slut nycklarna av en liten man på 89 år som samtidigt berättar att han städat lägenheten och den är så ren och fin, vi kommer att bli så nöjda och han önskar oss lycka till.

Glada i hågen åker vi tillbaka till Connects kontor, tackar för fint samarbete, tar vår bil och drar iväg mot Torrevieja och vårt nya hem!!!

Det är nu den 9:e Maj.
Likes

Comments

Inte nog med att vi tog ett beslut att köpa en lägenhet efter tre dagar i Torrevieja, ett ställe vi aldrig tidigare besökt utan nu kom all ångest och alla nya ord och termer vi var tvunga att lära oss! gissa hur det känns för en som gillar att ha allting planlagt och lättförståeligt!!

Vi fick kontakt med ett conveyance bolag som hette Connect, engelsk talande, som berättade att vi var tvugna att ha något som kallas för NIE nummer, det är en identifiering på att du är du och att du kan köpa egendom etc i Spanien. Sen var vi tvugna att föra över pengar, reservationsavgiften och i samband med det så fick vi kontraktet......på SPANSKA.... endast översatt till engelska en liten del. Jaha, och nu då? Hur tusan ska man skriva under något som man inte vet vad där står? och dessutom betala in en reservationsavgift på ett antal tusen Euros...Google Translate? ja, jag testade! men tyckte ändå inte att jag fick ihop det. Under samma tidsperiod så gick jag med i alla facebook grupper som överhuvudtaget fanns tex Svenskar i Torrevieja och andra grupper, där får man såå mycket hjälp så dessa grupper är guld värda! Även om man inte skriver egna inlägg så kan man söka i grupperna och få se vad som redan diskuterats.

Till slut tog jag ändå hjälp av mina kollegor på arbetet som faktiskt talar spanska! Dom fick läsa igenom kontraktet och alla andra papper och godkände dom med ett tillägg att "du kanske ska se till att du får nota simpla" - jaha, vad tusan är nota simpla? Jo, uppenbarligen så är det ett papper från kommunen som visar på vem som faktiskt äger lägenheten och om det finns skulder på den! Hopp! här fick jag mitt andra andningsuppehåll, tänk om ägaren inte är ägaren, tänk om han har skulder, tänk om han varit gift och hans förra fru inte vill sälja eller på annat sätt lägger sig i. Sagt och gjort, jag vände mig till mitt conveyance bolag och bad om Nota Simpla, fick den och, först då kunde jag andas ut en liten stund, mina vänner har gett mig tummen upp, Nota Simpla var grön (i alla fall enligt mina spanska vänner :) )! För mig är det såå viktigt att lita på folk för att jag ska känna mig trygg! Utan mina fantastiska kollegor kunde jag fått magsår och hjärtproblem!

Vi skrev på kontraktet och betalade in handpenningen. Sen var det dags för NIE nummer. Antingen kunde conveyance bolaget hjälpa oss med dom, men då skulle dom ha flera massor Euro för tjänsten, medan min mäklare informerade mig att jag kunde vända mig till Spanska Ambassaden och få det genom dom, Men innan vi kunde få våra NIE nummer så behövde vi ett bevis på att vi skulle köpa lägenhet i Spanien, och vi hade inte fått tillbaka kontraktet påskrivet av säljaren, så nu började det kännas som en moment 22 situation, vi vände oss till conveyance bolaget som stressade på säljren och vi väntade, till slut kom kontraktet påskrivet och det var dags för oss att påförja arbetet med att få våra NIE Nummer.

Först fick jag snacka med våra Spanska konsul i Malmö. Vår fantastiska konsul i Malmö berättade allt jag behövde veta och skickade sedan allt på email, vi fyllde i alla papper som också var på spanska (!) men med hjälp av en svensk mall (tack å lov!!) skickade till Spanska Ambassaden i Stockholm och bad dom godkänna eller informera om jag gjort något fel, skrev sedan ut allt, tog in det till vår konsul i Malmö som skulle stämpla papprena innan vi kunde skicka dom vidare till ambassaden.

Jag vet att jag tänkte redan när jag fyllde i papprena online att jag kanske skulle skriva alla mina förnamn, så som dom var skrivna i pappet, men tänkte äsch det behövs nog inte, för det står där inget om! Men tji fick jag, det var det första vår konsul anmärkte på....hmm, hmmm, hmm ja kanske du får göra om detta, men dom har ju godkänt dom så jag stämplar så får vi se....jisses, en liten oroskänning igen...ska dom godkänna eller inte!!

Undre tiden vi väntade på NIE nummer, så hade vi kontakt med conveyance bolaget, dom ville att vi skulle fylla i en massa papper för bankkonton, för försäkringar etc men det kunde vi inte göra innan NIE nummrena kommit så då blev vi stressade för det. Men bara en vecka eller så efter att vi skickat in alla papper till ambassaden kom NIE nummrena och vi var Good To Go!

Fy fasen vad skön känsla det var när vi väl hade fått våra NIE nummer, kontraktet klart! Nu jäklar var det bara en raksträcka sen var vi i mååååål!!


Gissa om jag hade fel....

Fortsättning följer...Likes

Comments

Den 15:e Oktober 2016 steg vi in genom portarna till Malmömässan och mässan "Köpa hus utomlands". Vi hade väl inte riktigt funderat över saken utan tyckte det var en kul grej att göra en regntung och tråkig dag i Oktober. På mässan fanns flertalet utställare som sålde objekt i Spanien, Turkiet, Thailand och andra ställen. Vi tog en snabb diskussion och kom överens om att: Ska vi köpa hus utomlands så måste det bli Spanien på grund av:

1. Man kan köra dit

2. Enkelheten, massor av svenskar har sitt boende där, hur svårt kan det vara?

3. Säkert, inga krig i närheten.

Så vi slog oss ner på flertalet föreläsningar, vad ska man tänka på när man pensionerar sig och blir mer spansk än svensk var en av föreläsningarna, den andra handlade om skatter och pension. Himskans spännande tyckte vi, men insåg snart att det är ju 15-20 år kvar innan vi pensionerar oss så reglerna har ju säkert ändrats tills dess.

Vi vandrade runt på mässan och fick kontakt med två mäklare och tänkte inte så mycket mer på saken.

Mikael min käre make kollade Blocket (ja, han gör det var dag men innan denna dagen så var det mest bilar och fälgar som lockade hans intresse)efter boenden i Spanien och skickade över lite länkar på olika objekt, det kunde vara allt från 300 000 SEK till 2+ miljoner SEK, jag hummade och tyckte att det inte riktigt var dags för oss att köpa.

Till saken hör att jag är extremt väderkänslig och blir deprimerad när vintern kommer till Sverige så i Mars 2017 var jag dödstrött i kropp och själ, hade ingen energi överhuvudtaget och såg absolut inte positivt på tillvaron. Mikael tyckte då att vi kunde ta en sväng till Torrevieja för att "kolla läget". Jag hade inget emot det eftersom våra bekanta varit där veckan innan och hade sett SOLEN!!! Solen som jag inte sett på ett halvår, kan ni tänka...jag kunde få se SOLEN!!! sagt och gjort, vi bokade flyg med finaste bolaget vi kunde hitta, Ryanair från Köpenhamn! Flyget skulle lämna Köpenhamn den 27:e Mars 2017 och sen skulle vi åka hem igen den 31:a Mars.

Innan vi kunde boka resan så tyckte vi att det hade ju varit bra att ha ett mål med resan och vi började scanna Blocket och Hemnet efter objekt vi kunde tänka oss, när vi hittade något objekt så tog jag kontakt med mäklaren som hade objektet och bestämde visning de dagarna vi hade bokat flyget och vi fick bra kontakt med Fastighetsbyrån i Torrevieja, en fristående mäklare vid namn Kenth och Bjurfors i Torrevieja.

Objekten vi valde låg främst i La Mata då våra bekanta har boende där och rekommenderade den lilla byn skarpt, vi hade även blivit tillsagda att inte bo i Torrevieja på mässan av en säljare där, som också rekommenderade boende på La Mata. Vi valde dock ut något objekt inne i Torrevieja stad också, bara för att ha något att jämföra med.

Efter att vi tagit kontakt med mäklarna och begärt visning så återkom alla mäklare och ville ha mer information om vad vi var ute efter, vad som var viktigt för oss och hur stor budget vi hade. Vi försökte vara så specifika som möjligt, det som var viktigt var utsikten, vi ville se havet! Vi ville även ha en pool att tillgå och sen ville vi att boendet skulle vara på omkring 80 kvm, hemskt gärna 2 toaletter och vår budget var ca 1 miljon kronor.

Fastighetsmäklaren och vår norske mäklare Kenth hörde av sig dagligen och presenterade olika objekt för oss som vi valde mellan, vissa åkte bort andra stannade i urvalet för vart presenterat objekt började vi närma oss det vi egentligen var ute efter, Bjurfors startade sin efterforskning några dagar innan vi kom ner.

Vi landade första gången i Alicante den 27:e Mars kl 16.00 på eftermiddagen, vi gick mot firman vi beställt hyrbil av och fick nycklarna, tog bilen och drog iväg mot LaMata och hotellet vi bokat för veckan. När vi åkte ut från flygplatsen så regnade det så mycket så vägarna var helt försvunna vissa sträckor, kallt var det också! Jag som ville se SOLEN!! trodde jag skulle börja gråta! Kom till hotellet vid 18.00 tiden, fick vårt rum gick upp med väskorna och bestämde att vi skulle ut och äta varvid vi vandrade utåt. Vi bestämde att vi skulle promenera mot strandpromenaden då vi trodde där var störst möjlighet till restauranger. Vi gick och gick, var restaurang vi passerade var stängd förutom en italiensk, inga människor var ute förutom några få hundrastare. Då vi inte hittade något bra ställe vände vi och gick in till den Italienska restaurangen. Under middagen så pratade vi om hur trist och tråkigt det var med regnet och den superkalla kvällen.

Dagen efter hade vi bokat vårt första möte med Fastighetsbyrån och vårt äventyr började!

Vi åkte runt till olika objekt i olika storlekar i La Mata, och visst alla var fina, några var små andra var lite större, några var ok i skick andra var totalrenoveringsobjekt, vad alla hade gemensamt var dock att utsikten var fantastiskt och det fanns pool att tillgå. Vi föll för en lägenhet och hade den som favorit, men bestämde oss för att fortsätta titta eftersom vi hade Kenth och Bjurfors kvar.

Dag två kom Kenth och hämtade oss och vi började titta på boenden i La Mata stora som små, fina och fula men alla med fantastisk utsikt. Kenth tog oss även med in till Torrevieja stad, och så snart vi kom in där så kände vi oss som hemma! Det var folk överallt, det var öppet överallt och det var en ytterst trevlig atomsfär runt strandpromenaden. Även i Torrevieja stad tittade vi på en massa olika objekt varav en av lägenheterna var en stor, fin, ljus lägenhet med två badrum, balkong, ingen utsikt och ingen pool men ett sort kök. Här kände vi oss som hemma på en gång. vi bestämde dock ingenting utan fortsatte titta och dagen efter hade vi Bjurfors bokade.

Dag tre var Bjurfors dag, eftersom vi bestämt oss för Torrevieja så åkte vi till Bjurfors kontor och gick igenom vilka boenden dom hade, vi plockade fram ett antal och började kika. En av lägenheterna var så fantastiskt fin trots att den inte hade pool, utsikt och bara en ytterst liten balkong så var det något i den som gjorde att vi föll pladask. Eftersom det var vår tredje dag och vi hade inga mer bokade besök så bestämde vi att vi skulle lägga bud på lägenheten, den var prissatt till 109000 Euro, vi bjöd 99 000 Euro, säljare accepterade inte budet så vi bestämde oss för att lägga bud på lägenheten vi sett dagen innan som var stor och ljus, hade en fin balkong och två badrum! Utgångspriset var 92000 Euro, vi bjöd 85000 vilket inte accepterades så vi bjöd 89000 vilket vi fick den för.

Jisses vilken chock!! Vi skulle ju inte köpa något utan bara titta! Vi skulle ha havsutsikt och pool, vi fick inget av det!! och här satt vi med en lägenhet som vi fått för budet vi lagt! Allt jag kunde tänka på var...och nu då?? Hur gör man när man köper lägenhet i Spanien??? Vi visste ingenting, vi hade inga kontakter, vi kunde INGET!! ...och solen sken!

Likes

Comments