Projekt 1, tema "motsatser":
Jag fick min inspiration från hur världen ser ut idag. Mitt arbete speglar bara hur världen ser ut. Jag ville visa kontrasten vi själva skapar när vi skräpar ned jorden. Från början hade jag inte tänkt att det skulle vara en glob, utan jag ville bara ha motsatsen skräp/natur. Jag visste inte riktigt om jag kanske skulle klistra fast det på papper eller något annat. Men sedan tänkte jag att globen skulle symbolisera jorden så det passade bra. Jag tänkte från början att båda sidorna skulle vara lika stora, alltså hälften täckt med skräp och hälften täckt med material från naturen. Men under arbetets gång kom jag på att jag ville göra skräpsidan lite större så att det ska bli lite som en varning på hur det kommer bli om vi fortsätter som vi gör.
Jag visste redan från början att motsatserna jag ville jobba med var skräp/natur. Det var det första jag kom att tänka på när vi valde motsatser, jag vet inte riktigt varför men det bara blev så. Därför hade jag redan en grundtanke när vi väl skulle börja jobba. Det som tog lite mer tid var att fundera på hur jag ville utforma det, hur jag ville visa motsatserna.
Jag använde gips, ballong, en massa skräp, blommor, grenar och löv. Tekniken jag använde var att jag gjorde en installation. Jag hade lika gärna kunnat måla upp en boll på ett papper och sedan klistrat på mina material men jag tyckte att det skulle bli mer verklighetstroget och om jag skulle göra det som en jordglob så att det också skulle bli tydligare med vad jag menade. Det var därför jag valde denna tekniken, så att det verkligen skulle symbolisera jorden och se ut som verkligheten gör.
Jag skulle inte säga att jag körde fast riktigt men jag fick ett litet problem med att de två gipshalvorna inte passade ihop. Men detta var ganska lätt att lösa, jag fick klippa lite och gipsa om lite och sedan passade de med varandra. Sedan fick jag också vänta några veckor (jag började under tiden med andra projekt) innan jag kunde göra den sidan av jordgloben som skulle symbolisera naturen eftersom det inte fanns några löv osv ute när jag startade arbetet. Detta gjorde att jag fick börja med andra projekt under tiden och sedan komma tillbaka till mitt första projekt och då slutföra det genom att klistra fast saker ur naturen.
Förutom att jag kanske från början skulle tänkt på att vänta med projektet tills det fanns blommor osv ute är tycker jag faktist att det blev som jag ville. Det finns egentligen inget jag skulle vilja ändra och jag skulle nog inte göra på något annat sätt om jag skulle få chansen till att göra det.


Projekt 2, tema ”identitet”: Idén fick jag av en film vi kollade på där de visade ett projekt där man hade målat på en människa och tagit en massa bilder och sedan lagt ihop till en film. Det såg då ut som att färgen målades dit av sig själv. Jag tyckte att själva tekniken verkade jätterolig, och ville göra något liknande. Dock ville jag inte måla på någon, utan bara använda samma teknik. Jag började fundera kring ämnet identitet och vad man kunde göra av detta. Jag kom inte på något bra sätt att använda tekniken så till slut kom jag fram till att jag bara ville ta kort på olika människor och lägga ihop de till en bild för att symbolisera olika människors identitet. Men senare under veckan kom jag på en annan idé och bytte riktning så att jag till slut kunde använda tekniken jag ville använda från början.
Som jag skrev precis tog det ett tag innan jag kunde komma på vad jag ville göra med den tekniken jag ville använda. Jag hade också svårt i början att komma på vad jag ville göra med temat identitet. Så ja, det tog ganska lång tid för mig att komma på vad jag ville göra.
Jag använde då den lilla ”fotostudion” som finns i bildsalen för att ta bilderna, och sedan la jag ihop allt i en keynote. Det går säkert att göra på andra sätt men jag tycker att keynote var det lättaste för att lägga ihop alla bilder och så den effekt jag ville ha. Därför använde jag mig av den just den tekniken.
Jag misslyckades första gången eftersom någon hade råkat flytta kameran lite vilket resulterade i att bilderna blev helt olika, och det funkar inte om man vill att de ska gå som en liten video. Så då fick jag ta om några bilder vilket var jobbigt eftersom jag inte visste exakt vart jag hade ställt kameran förra gången och då blev jag tvungen att ta om alla bilder. Detta gjorde att det blev lite stressigt med tiden.
Om jag skulle få göra om allt en gång, skulle jag planerat det bättre från början så att jag skulle kunna ta alla bilder samtidigt så att de blir tagna ur exakt samma vinkel och från samma avstånd. Jag skulle också vara mer noggrann med att modellerna hamnar på exakt samma höjd i bilden så att det skulle bli en snyggare övergång mellan de olika personerna. Men annars hade jag gjort allt likadant och använt mig av samma tekniker eftersom jag tycker att det funkade väldigt bra.

Keynoten kan jag tyvärr inte lägga in på bloggen, men här nedan finns en bild på första sidan.

Projekt 3, tema ”känslor”: det här projektet gjorde jag tillsammans med Jakob och vi fick idén eftersom vi har tagit sådana bilder hemma. Vi hittade liknande bilder på internet som vi inspirerades av. Vi kom på att varje person i bilden kan symbolisera en annan känsla, eftersom vi aldrig hade sett någon sådan bild innan. Eftersom vi redan hade tagit sådana bilder visste vi redan innan hur vi skulle göra och därför ändrade vi aldrig inriktning.
Det var ganska svårt för mig i början att komma på vad jag ville göra med temat känslor eftersom det finns så mycket att göra. Men när jag och Jakob väl kom på att vi ville använda den här tekniken rullade det på.
Vi använde oss av fotografering och Photoshop eftersom det är det enda sättet man kan skapa en sån här bild på.
När vi hade tagit alla bilder och lagt ihop de märkte vi att det inte blev bra, eller vi blev inte nöjda med resultatet. Detta ledde till att vi tyvärr fick gå ut och ta om alla bilder och sedan göra om hela bilden. Det blev då lite brist på tid och då blev redigeringen i Photoshop kanske inte lika bra som den skulle kunnat bli. Vi hann inte riktigt redigera allt så noggrant som vi kanske hade velat göra.
Om vi skulle få göra om skulle vi nog planerat mycket bättre och valt ut mer exakt vart vi skulle ta bilderna och hur vi skulle placera oss. Då hade vi sluppit göra om hela, eftersom det blev så stressigt andra gången blev de bilderna inte heller de bästa.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Idag blev jag äntligen klar med min jordglob (vet inte vad jag ska kalla det annars). Jag gick ut och plockade lite blommor och löv och sedan limmade jag fast det på jordgloben. Det gick väldigt bra och jag är nöjd med resultatet. Detta arbete var då kring temat motsatser och motsatsen jag ville visa var skräp och sådant vi har i naturen (exemplevis blommor).

Så nu är jag klar med alla 3 arbeten och har endast bildredigeringen kvar.
Vi hörs!

Likes

Comments

The Falling Man

Detta konstverket, som är ett fotografi taget av Richard Drew kallas för ”The Falling Man”. Som namnet säger föreställer det en bild på en man som faller. Bilden togs klockan 9:41:15 a.m.

Bilden föreställer en man som kastat sig ur det norra tornet av World Trade Center i New York City. Orsaken till varför han kastat sig ut är terroristattackerna på byggnaderna som ägde rum 9/11 år 2001. Antingen föll han för att komma ifrån elden eller för att han försökte fly och inte såg att han var påväg rätt ur byggnaden. Mannens identitet har spekulerats, många har trott sig veta vem det är, men ingenting har bekräftats.

Eftersom det finns så många olika versioner av bilden, vet jag inte riktigt vilken som är originalbilden. Men jag har utgått ifrån den bilden jag har bifogat. Mannen som faller är placerad i gyllene snittet för att bilden ska få en extra effekt. Det finns också ett kontrast mellan den ljusa delen av husväggen och den mörkare delen. På bilden ser det ut som att mannen faller helt rak, men jag tror att han snurrat runt en del, men att fotografen precis lyckats fånga ögonblicket då han är nästan helt rakt. Att det ena benet är böjt gör att det ser ut som att bilden är tillgjord, som att mannen visste att han skulle bli fotograferad. Det finns inga färger i bilden förutom olika nyanser av svart och vitt, detta får en ännu mer dyster effekt.

Bilden väcker många känslor hos mig, jag känner mig väldigt påverkad av den. Först blir jag ganska ledsen, eftersom det som hände var så hemskt. Jag tror att jag blir så påverkad eftersom det är ett fotografi på en människa som faller, jag känner en viss förbindelse med mannen på bilden. Det känns inte som att alla bilder på när byggnaderna faller ihop är äkta, men så fort jag ser den här bilden med en människa i blir det något helt annat. Jag inser att det visst hände och att människor drabbades av det. Skulle det bara varit byggnader som fallit ihop skulle jag nog också bli ledsen, men inte på samma sätt. Byggnader går att bygga upp igen, det kostar mycket pengar, men det går att bygga upp igen. Man kan inte bygga upp en människas liv igen, om man en gång har släckt ett liv går det inte att lysa upp igen. Den här mannens familj har förlorat sin make, son, bror, vän. Några terrorister har tagit den här mannens liv och hans familjs liv kommer också vara förstört. Det är här mina känslor går över till ilska, jag blir arg för att några få människor i ett flygplan kan ta tusentals människors liv. Människor som inte har gjort dem något, som är helt oskyldiga, och som bara hade oturen att som varje dag gå till jobbet och vara på 100de våningen klockan 9.41 den 9 september 2001 i New York. Det känns overkligt att sådant fortfarande händer på 2000-talet. Jag tänker direkt på Parisattackerna, 15 år senare är vi fortfarande lika svaga för terrorister. Mycket har ändrats, men ändå inte. I Paris var det återigen många många oskyldiga offer som föll för några terrorister. Om man vill ta sitt eget liv är det ens eget val, men att ta andras liv också, är något helt annat. Jag blir arg att vi inte har kommit längre i utvecklingen, att vi inte har lyckats stoppa terrorister och självmordsbombare. Det är känslorna jag känner när jag ser bilden.

Syftet med bilden är tror jag att väcka uppmärksamhet och att vi aldrig ska glömma det som hände. Händelsen har satt spår i historien och med hjälp av den här bilden kommer det vara svårt att glömma vad som hände. Att väcka uppmärksamhet är ett annat syfte, jag tror att det är för att få folk att inse att sådana händer är oacceptabla och att vi måste göra något. Det är en varning för folket och regeringen, att om vi inte gör något snart kommer antagligen fler människor falla som offer, vilket ju också har hänt, till exempel i Paris eller i Bryssel.

Jag har valt konstnären, eller egentligen fotografen, Richard Drew. Han är en journalistfotograf som tidigare jobbade för Associated Press.
Han föddes den 6 december, 1946 (69 år).
Han bor nu i New York med sin fru, två döttrar och en hund.
Han är mest känd för sitt fotografi ”The Falling Man” som togs under 9/11 attackerna är 2001 i New York.

Likes

Comments

Hejsan.
Idag blev jag och Jakob klara med vårt bildarbete kring temat känslor. Vi hade gjort det en gång redan men vi var inte riktigt nöjda med bilden så igår fotade vi nya bilder och idag blev vi klara med redigeringen.

Nu har jag gjort klart 2 arbeten och ska bara göra det allra sista på mitt första projekt så det är det jag ska göra nästa vecka.

Likes

Comments


Hej!
Idag jobbade jag med mitt arbete på elevensval vilket jag har på fredagar.
Jag la ihop alla bilder i Keynote och ändrade lite övergångar och sådant. Så det projektet är i princip klart nu. Jag är väldigt nöjd med hur det blev och det blev nästan precis som jag hade tänkt mig. Det går inte att lägga in Keynotes på bloggen så jag får se hur jag lösier det.
Jag hann även börja skissa lite på mitt nya arbete som jag antagligen kommer att göra med Jakob, vi får se hur det blir.
Jag är iallafall nöjd med dagens lektion eftersom jag fick en del gjort. Känns bra eftersom det inte är många lektioner kvar.

Vi hörs!

Likes

Comments

Hej!
Idag hade vi lite konsthistoria första timmen på bilden så därför blev det inte så mycket eget arbete.
Men började iallafall med mitt nya projekt som handlar om identitet. Jag tänkte berätta mer om det senare.
Men idag fotade jag iallafall alla bilder jag behövde och började lägga över de på datorn.
Allt flöt på problemlöst och nästa gång ska jag lägga in alla bilder i Keynote och fixa lite med bilderna så att det blir som en film av massa bilder.


Likes

Comments

Hej.

Idag missade jag halva bilden eftersom jag var hos sjukgymnasten. Jag limmade fast allt resterande skräp så nu är jag klar med den sidan. Jag tänkte vänta till sommaren innan jag för den andra sidan med blommor och annat. Så nästa lektion börjar jag med ett nytt projekt.


Likes

Comments

Idag har jag hunnit göra en del. Jag började med att göra sönder ballongerna och sätta ihop de två gipshalvorna så att de nu formar ett klot. Sedan målade jag ena halvan grön och den andra grå. Efter det började jag göra sönder lite av det skräp jag hade samlat ihop, det var bland annat en coca cola burk, lite skruvar, cd-skivor osv. Jag skar det till små delar och limmade sedan fast det på klotet. Jag är inte helt klar så jag kommer att fortsätta med det här imorgon på elevensval eller nästa vecka på bilden. Arbetet idag har gått väldigt bra och jag är nöjd med hur det ser ut än så länge.


Likes

Comments