Header

Det er et problem, når man er træt allerede inden readathonet går i gang, ikke?

Kl. 13.15: Jeg har handlet, jeg har vasket tøj (for at undgå at tænke over jeg burde lige...., jeg har handlet frugt. Nu venter jeg egentligt bare på læsedøgnets begyndelse. Ida er lige på trapperne og kaffevandet er sat over. Jeg glæder mig enormt meget

Kl. 18.12: Okay, lad os lige være ærlige. Jeg kunne måske godt have lagt flere kræfter i projektet. Men jeg er simpelthen så ufokuseret, som nogen kan være. Ahaha. På nuværende tidspunkt er jeg 1/4 del inde i Bjørneby (side 112 for at være præcis). Ikke en imponerende indsats, men til gengæld fornemmer jeg et comeback fra koncentrationsfløjen pt.

Kl. 20.04: Hvordan er klokken allerede otte? Jeg forstår det ikke. Nu er det aftensmad-tid for Ida og jeg. Det bliver godt med en lille (officiel) pause. Jeg er btw. 166 sider inde i Bjørneby og den er endelig begyndt at fange mig lidt mere.

Kl. 21.49: (Ida har fået lov at skrive en opdatering) Jeg har tegnet en diller på Michellas køkkentavle, og kaldt den et kunstværk, for at få hende til at gå ud og se den. Så kunne hun nemlig lave kaffe, nu hun alligevel var derude. I know, clever thinking.

Vi er godt 8 timer inde i readathon, og Michella har stædigt holdt fast i at hun vil læse Bjørneby, selvom hun altså ikke er udpræget begejstret. Hun ved godt, at hvis hun lægger den væk og fortsætter med Murakami i stedet, så bliver hun kraftstejlermig aldrig færdig. At hun så sidder i 40 minutter og omrokerer sin dragepark i stedet for at læse, det er en helt anden snak. Det er derfor jeg bliver nødt til at sende hende ud i køkkenet, for at lave mere kaffe, nu er hun nemlig kommet tilbage og sidder med Bjørneby igen, og fortæller mig hvordan jeg skal opdatere hendes blog. Time well spend. Jeg læser også Bjørneby, vi er begge to nået til kapitel 19, og for en gangs skyld går det helt okay det der fælleslæsning.

Bai.

Kl. 23.59: Mine øjne er blevet trætte, så jeg lægger Bjørneby fra mig et øjeblik og læser Bitch Planet Vol. 2 i stedet. Antal sider: 250.

Kl. 01.39: Bitch Planet var det perfekte afbræk! Det er seriøst nogle gode tegneserier. Stor, stor anbefaling her fra. Antal sider: 394

Kl. 11.34: Jeg troede sgu ikke, at jeg nogensinde ville blive færdig med Bjørneby - men det skete! Nu vil jeg læse en af Kaspar Colling Nielsens noveller fra Mount København, og derefter give mig i kast med Skæbnemageren.

Kl. 14.00: DET ER SLUT! For fanden hvor er jeg bare helt enormt træt, og plaget af en anelse kvalme. Pyhhh. Den endelige status lyder på tre færdiglæste bøger og en halv novellesamling. 858 sider i alt. Det er helt okay, for jeg har fandme hygget mig.

Tak til alle jer der har læst med og underholdt mig i mine overspringshandlinger det sidste døgn. Det var goals.

Blog på mobilen - Blog via mobilen - Nouw har en af markedets bedste blogging apps - Klik her

Likes

Comments

Det kan være noget af en proces at vælge sin bogstak til Dewey's 24 hour readathon, men umiddelbart har mig selv og jeg diskuteret sig frem til den endelige stak (måske). En bogstak til et 24 timers læsedøgn er jo nødt til at være varierende i længde og sværhed. Samtidig er min bogstak inspireret Bogforum - der også er lige rundt om hjørnet. Jeg har finkæmmet programmet, og udvalgt mig de ting jeg gerne vil opleve og dertil hører sig jo lidt nyt læsestof.

Skæbnemageren af Kenneth Bøgh Andersen og Lars Gabel
Jeg ved egentligt ikke, hvorfor jeg aldrig (rigtigt) har læst nogle af Kenneth Bøgh Andersens romaner. Nu hvor jeg tænker mig om, så tror jeg faktisk at Tempus Fugit (anbefales, ja) er den eneste af hans bøger jeg har læst. Det er på trods af at jeg finder ham enormt fascinerende, at Djævlekrigen er blevet mig anbefalet tusinde gange og at jeg følger hans ret seje og stemningensfulde Instagramprofil med stor fornøjelse. Men nu bliver det nu! Skæbnemageren er en høj prioritetsbog til dette readathon.

Bjørneby af Fredrik Backman
Der er kommet en ny Fredrik Backman bog! Og han kommer på Bogforum. Og jeg skal fælleslæse Bjørneby sammen med Ida, som joiner mig til readathonet. Jeg glæder mig!

Mount København af Kaspar Colling Nielsen
Her er vi lidt ude i samme situation som gælder for Kenneth Bøgh Andersen, bortset fra at jeg aaaaldrig har læst noget som helst af Kaspar Colling Nielsen. Og det på trods af, at jeg i hvert fald har haft Mount København og Den danske borgerkrig 2018-24 stående på reolen i - i hvert fald - to år. Nu' det nu!

Bitch Planet vol 2. af Kelley Sue DeConnick og Valentine de Landro
Nogle af jer bemærkede måske min begejstring omkring første volume tilbage i marts? Nu er det tid til at læse andet bind, og jeg har simpelthen så tårnhøje forventninger at det skræmmer mig en anelse.

Jeg tænker generelt at mine ulæste tegneserier bliver dumpet let og elegant ind i læsningen, når min krop insisterer på hvile.

Krisehæfterne af Ursula Andkjær Olsen
Krisehæfterne er ret meget en måske'er. Mest af alt fordi jeg ikke vil "spilde" en god bog på et ukoncentreret sind. Ursula Andkjær Olsens nye bog er en af dem, jeg ser aller mest frem til og det kan derfor være, at jeg venter med at læse den til efter readathonet er ovre. Men den skulle lige med, for den står på min reol og den skal læses inden årets bogforum.

Likes

Comments


En dag kom en kunde ind og spurgte om vi havde den der billedbog med Frida Kahlo. Mine kollegaer og jeg kiggede noget forundret - for hvis et dansk forlag havde udgivet en sådan billedbog, så ville en af os med garanti have sat den på disken. Vi søgte lidt frem og tilbage, og sidst fandt vi den. Frida Kahlo.

Den er en del af serien Little People, BIG DREAMS som Frances Lincoln Children's Books har udgivet. Udover Kahlo kan man bl.a. finde Coco Chanel, Maya Angelou, Marie Curie, Audrey Hepburn og mange flere.

Likes

Comments

[Reklame] For en lille uges tid siden udkom Jeg hader når nogen fløjter af Jacob Riewe. Forlaget Høst & søn var så venlige at tilbyde mig et anmeldereksemplar.

Oliver bor sammen med sin mor. Han er en forvirret, aggressiv og fortvivlet teenager - hun er voksen, på kontanthjælp og i dyb sorg. De taler ikke rigtigt sammen i familien, faren er ikke inde i billedet og Olivers lillesøster forsvandt for snart et år siden.

At læse Riewe's ungdomsroman var faktisk en tåkrummende oplevelse for mig. Tåkrummende fordi karakterne aldrig tager gode beslutninger for dem selv. Mulighederne flyver om næsen på dem, men ingen af dem gribes og de fanges begge i hver deres apatiske tilstand.
Bogen er et lille glimt ind i en hverdag, jeg sagtens kan forestille mig mange danskere befinder sig i. Den fortæller en "sandhed" som langt fra er glamourøs, men som oftest fortælles fra udefrakommendes perspektiv.


Oliver står midt på gulvet på værelset og ser på tøjmasserne på gulvet. Det ser ud, som om skabet har brækket sig, mens han var væk. Han flår skabsdøren op, løfter et par af trøjerne. Han ser hen på sit skrivebord, på gulvet, på sengen. Hans næver knyttes helt af sig selv. Han åbner den øverste skuffe i skrivebordet og finder hurtigt en gammel gajolæske, som han åbner. Hun har heldigvis ikke fundet den.


For mig var bogens styrker uden tvivl de to hovedkarakterer Oliver og moren Vibeke. For selvom de begge både er tåkrummende og konstant tager nogle elendige valg, så er det svært ikke at holde af dem og heppe på at de nok skal finde deres plads i tilværelsen. De kæmper ihærdigt for at fylde søsterens fravær, og få deres hverdag til at hænge sammen.

På den anden side - er karakterne så intetsigende at man skulle tro det var løgn. Hvis jeg een gang til skal læse Oliver sige: "Det ved jeg ikke", så bliver mere end et af mine hår på hovedet revet ud af hovedbunden. På den måde kan du nok forstå, at jeg har fået et meget komplekst forhold til Oliver og Vibeke.

Dialogen bærer en stor del af bogen, da den fysisk fylder mange af siderne. Og selvom jeg på en måde endte med at holde af karakterne, så er "det ved jeg ikke"-sætningen ikke den eneste genganger. Dialogen passede på den måde meget godt til karakterernes intetsigendehed.


Oliver åbner øjnene og møder Valdemars blik.
- Måske skulle vi sætte os op så, siger Oliver.
- Ja, måske. Men jeg gider bare ikke.
- Gider du ikke?
- Det er for hårdt.
- At sætte sig op?
- Ja.

Du skal læse Jeg hader når nogen fløjter, hvis du vil have en socialrealistisk ungdomsbog, der på en gang er let at fordøje og spændende i sin barskhed. Det er en bog som jeg let investerede mig i, og som jeg bestemt havde lyst til at læse til ende.

Likes

Comments

Koreansk litteratur, Britisk litteratur, Debatbøger, Anmeldelse, Dannelsesromaner, Dansk litteratur
Som dem der følger med på Instagram ved, var jeg to uger i Thailand i september. Med varmen buldrende så hårdt, at man ikke kan bevæge sig rundt før solen er ved at gå ned, er der ikke meget andet at lave end at ligge på stranden og læse nogle gode bøger. 


Swing Time af Zadie Smith

Jeg synes det er enormt forfriskende at læse om venskab, om et ikke-gnidningsfrit venskab mellem to unge kvinder. Og det fik jeg i Swing Time af Zadie Smith. Vi følger de to unge kvinder Tracey og den unavngivne fortæller fra de er børn og op gennem tyverne. At læse Swing Time var en forfriskning - det var enormt lækkert at følge bogens protagonists liv. Bogen tematiserer yderlige race, dannelse, kvindelighed og klasseskel. 

3 stjerner - Swing Time - Zadie Smith - Rosinante - 2017


Emma Gad for hvide af Anna Neye 

Der er mange ting ved Anna Neyes bog jeg er ret tosset med. Først og fremmest er det så pisse fedt, at hun en gang for alle skærer det ud i pap hvorfor vi konsekvent skal droppe ordet neger. Og hvordan hun nænsomt forklarer os hvide priviligerede røvhuller, hvordan vi bedst muligt kommer over det mindre traume, sådan at blive provokeret med egen blindhed. Bl.a. ved at give opskriften på en hvid chokoladekage til lige at få de hvide blodceller til at slappe lidt af. Det er ret fantastisk.
Emma Gad for hvide er sådan en bog alle danskere over 15 burde læse. Bare lige lade den trænge ind og sætte sit spor. Den er sygt interessant, rimelig grineren og vildt deprimerende.

3,5 stjerner - Emma Gad for hvide - Anna Neye - Gyldendal - 2017 


Vegetaren af Han Kang

Yeong-Hye lever en gennemsnitsligt tilværelse med sin gennemsnitslige mand. En mand der faktisk har valgt hende, fordi hun er så ekstremt ordinær. I hvert fald indtil den dag han vågner op, og finder sin kone siddende foran køleskabet i gang med at smide alt kød ud.
Vegetaren er en intens historie beskrevet med det smukkeste billedlige sprog. Den handler om mennesker i forfald og mere vil jeg ikke sige for bogen skal opleves.

4,5 stjerner - Vegetaren - Han Kang - Gyldendal - 2017 (org. 2007) 

Blog på mobilen - Blog via mobilen - Nouw har en af markedets bedste blogging apps - Klik her

Likes

Comments

Booktube
Lad os være ærlige - Youtubere vinder over bloggere, instagrammere osv. på rækkevidde og følgere (langt de fleste gange). Men det er fandme også bare fedt at kunne sætte en bogvideo på, mens man lægger vasketøj sammen og klarer lidt huslige pligter. Det er bare så let at følge med. 

Lauren and the Books

Jeg ELSKER Lauren fra Lauren and the Books. Hendes videoer er spækket med spræl og hendes lækre britiske accent. Hun er en rigtig chatty karakter, som bl.a. kommer til udtryk i Lovely Chat videoserien, som hun kører på sin kanal. Laurens videoer bringer altid det bedste humør frem i mig. 

  Portal in the Pages

Sophie er en af de nyeste kanaler jeg følger, selvom hun har været en del af Booktube-samfundet i to år. Hun laver videoer som er velovervejet, velreflekteret og spækket med sødme.

Am I Write?

Annie laver den slags videoer, der får mig til at føle mig som hendes ven. Der er ikke baggrundsmusik, hun sidder altid ned og der er ikke støj i baggrunden. Videoerne vælter ikke ud, men når der kommer en ny, er jeg fuldstændig sikker på at jeg synes den er god. 

Likes

Comments

21. århundrede, Britisk litteratur, Afrikansk litteratur, Anmeldelse, Contemporary
Denne anmeldelse har været rigtig længe undervejs. Det skyldes primært at mine tanker om bogen har været ligeså uforudsigelige som dens handling. Stay With Me er på een gang en larmende rutsjebanetur og en fortælling der råber under vand. Den tager så mange drejninger, at handlingen er svær at regne ud og - for den sags skyld - beskrive.

Når det er sagt, er det uden tvivl en af de bedste bøger jeg har læst i år.
(...) I realised that the ground under our feet had just been pulled away, we were standing on air, and my words could not keep us from falling into the pit that has opened up beneath us.

Vi følger to sideløbende historier med ægteparret Yejide og Akin. Den ene i 80'ernes Nigeria, og den anden næsten 30 år senere. Det primære forløb er dét i 80'erne, hvor vi som læsere introduceres til deres fire-årige barnløse ægteskab og konsekvensen deraf; at Akin netop er blevet presset til at tage sig kone nummer to. Head on indledes historien med glansbilledets første sprække - den første lille drejning for Yejide og deres fælles historie.
Adébáyò skildrer en stærk personfortælling om omsorg, svigt, kærlighed, familie og tab. Hvad der opfattes som Yejides fejlagtige kvindelighed, tager nemlig hårdt på hende og den eneste udvej er at være den første kone der bliver befrugtet. Og befrugtet bliver hun, men det kræver mere end man lige regner med.


If the burden is too much and stays too long, even love bends, cracks, comes close to breaking and sometimes does break. But even when it’s in a thousand pieces around your feet, that doesn’t mean it’s no longer love.


Mere vil jeg ikke sige om handlingen. Det er nemlig en af de bøger, hvor hemmeligheder røbes en efter en og hver gang ændres ens forståelse af historien og karakterne fuldstændigt. En teknik jeg egentligt ikke bryder mig særlig meget om, men som barane fungerer hundrede procent for Adébáyò's historie.

Stay With Me rummer et fyldigt persongalleri, kritiske skildringer af samfundet og de værdier de er bygget på, en lang række bedrag og kærlighed i enorme mængder. Det er en historie man sluger råt, og som får ens følelser til at sidde helt uden på tøjet. En af de historier jeg vil bære med mig meget længe og som jeg vil læse igen og igen.

5 stjerner - Stay With Me - Ayòbámi Adébáyò - Canongate Books - 2017

Likes

Comments

TBR, Anbefaling
Siden jul har jeg strugglet lidt med det der sæsonlæsning. For jeg vil virkelig gerne, jeg er bare så meget 
1. dårlige undskyldning: fuldtidsansat på de mest tåbelige tidspunkter i døgnet 
2. dårlige undskyldning: for distræt til at holde mig til en tbr-liste 
3. dårlige undskyldning: ikke særlig god til at få læst det jeg rent faktisk vil

Men det kommer ikke til at stoppe mig - for jeg kan godt lide tanken om at systematisere min læsning, og lade mine omgivelser påvirke mine læsevalg. Lister er noget af det bedste jeg ved, og derfor vil jeg gerne være bedre til at læse efter listeformen. For jeg kan godt lide tanken, selvom jeg (selvfølgelig) også elsker at tage den her nye bog her-og-nu, fordi jeg bare hammergerne vil læse den. 

Vil du hjælpe mig med efterårslæsningen?
Ligesom vinteren både indeholder julemåneden og vintermåneder, indeholder efteråret både Halloween og brune dage. Jeg elsker efteråret. Efteråret er nemlig den smukkeste overgang til min yndlingsårstid - vinteren.

Jeg er derfor på udkig efter nogle tungere værker, som kan give mig stof til eftertanke. Romaner hvor sproget er et i fokus, og som giver plads til fordybelse, og hvor oktober måned giver plads til lidt uhygge. Hvis den stod på genlæsning ville jeg samle bøger op som M Train af Patti Smith, Hobitten af J. R. R. Tolkien, Frankenstein af Mary Shelley. Jeg kunne også sagtens forestille mig at give mig i kast med større projekter ala Inger Christensens samlede værker eller noget i den dur (det kunne være et reelt bud).

Så allerkæreste læser. Hvis du forbinder nogle særlige bøger med efteråret - eller hvis ovenstående får dig til at tænke på nogle konkrete værker - vil du så ikke dele dine assosiationer/tanker/forslag i kommentarfeltet. Alle forslag modtages med kyshånd.

Likes

Comments

21. århundrede, Britisk litteratur, Anmeldelse, Contemporary
På en helt almindelig hverdag bliver Adam ringet op fra sine døtres skole. Miriam, hans 15-årige datter, er kollapset og i et par minutter trak hun ikke vejret.


Imagining things does not stop them from happening. Nor does not imagining them.


Det er en rørstrømsk fortælling, hvor vi følger Adams stream of consciousness gennem og efter denne hændelse. En af de historier hvis stilhed laver ekko. Sarah Moss skriver ekstremt godt; sanseligt og poetisk. Jeg kan ikke anbefale bogen nok.

Af en bog på lidt over 300 sider rummer den ekstremt mange følelser og mange tematikker. Den primære historie er selvfølgelig Miriams kollaps, og hvordan man som familie kan rumme og overkomme det. Men kollapset åbner for Adams refleksioner over deres indbyrdes relationer. Over hans forhold til sin hårdarbejdende kone, hans eget arbejde som hjemmegående far. Over livets skrøbelighed og om vi egentligt gør det godt nok.


We will have the rest of our lives to live with the story that is about to begin.

Adam som karakter er utroligt interessant. Både hans rolle som hjemmegående far og i rollen som husbond i et ægteskab med knas i. Han føler at hans kone, Emma, arbejder for meget og er for lidt derhjemme. Der gemmer sig en enorm bitterhed i deres indbyrdes relation, delvist fordi han føler sit arbejde bliver overset, men også fordi det truer idéen om maskulinitet. Det kommer dog stærkest til udtryk i et møde med en af de andre fædre, hvor han kæmper for ikke at tabe ansigt og samtidig egentligt synes at problematikken i sig selv er for dårlig.


'Oh, I'm very part-time there. Just teaching once a week.' Just to get me out of the house, I didn't say, to make a change from Pilates and getting my hair done; look, mate, it's a job, the making of cakes and washing of sheets, the coordination of laundry with PE lessons, the handling of the Christmas shopping and the girls' dental appointments, and the fact that your wife does it on top of her paid work without you noticing does not make you clever.
Men Adam er ikke alene om at være en spændende karakter. Emma kunne være en bog for sig, hun er kompleks og fyldt med skår, som jeg af og til ville ønske romanen dykkede mere ned i. Miriam, datteren, er mega badass og den yngste datter Rose er på en og samme gang bedårende og en forkælet møgunge.


A plan is a story about the future.
Generelt har jeg alt for meget at sige om denne bog til overhovedet at kunne nedfælde det i et blogindlæg. Jeg har ikke engang nævnt Adams far eller hans bijob som arkitekt, der begge har betydning for læsningen af historien. I virkeligheden synes jeg bare du skal læse den.


Fiction is the enemy of history. Fiction makes us believe in structure, in beginnings and middles and endings, in tragedy and comedy.


4 stjerner - The Tidal Zone - Sarah Moss - Granta - 2016

Likes

Comments

Tag
Overalt på da booktubs kører Mid-year Book Freak Out Tag og jeg synes egentligt det er en ret god måde at få gjort midtvejs-status på læseåret. Så her får I den også fra mig.
Hvis du vil tagges, så har jeg hermed tagget dig!

Best book you’ve read so far in 2017
For at undgå at gentage de samme bøger om og om igen, har jeg kun valgt een og fordelt de andre ud på resten af spørgsmålene. Gift af Tove Ditlevsen er den bog der står klarest i hukommelsen, fordi jeg blev så overvældet af alt fra fortællingen til ordvalg og sætningskonstruktioner. Jeg kan faktisk ikke nævne noget ved den bog, som jeg ikke brød mig om.

Best sequel you've read so far in 2017

... Jeg har faktisk ikke læst en eneste opfølger.
 • New release you haven't read yet, but want to
  L&R har lige genudgivet Tjenerindens Fortælling af Margaret Atwood. Den glæder jeg mig rigtig meget til!

 • Most anticipated release for the second half of the year
  Uh, uh! Jeg er jo helt vild med moderne dansk litteratur. Og til efteråret udgiver Ursula Andkjær Olsen en fucking roman. Prosa? Ikke lyrik der slår dine følelser omkuld. Da jeg fik den nyhed er jeg ret sikker på at jeg skreg en lille smule.

 • Biggest disappointment
  Det her punkt gør mig så ked af det - for selvfølgelig er der en bog der skuffede mig. En bog jeg var sikker på ville blive en favorit, men som endte med at skuffe mig helt ekstremt. For ikke så længe siden læste jeg The Hitchhiker's Guide to the Galaxy uden at forelske mig i historien. Uden at grine så meget som jeg troede jeg ville. Uden at falde for karakterne. Suk.

 • Biggest surprise
  Det må være SCUM Manifest af Valerie Solanas. Jeg havde forventet at manifestet ville overraske mig, men det endte med at overraske mig på helt andre måder end det. 

 • Favourite new author (Debut or new to you)
  Efter bogen har fået lov til at synke ind, er det uden tvivl debutanten Ayòbámi Adébáyò der sidste år skrev Stay with me. Det er en vanvittigt god bog, som på en og samme gang er noget så fin og noget så overvældende. 

 • Newest fictional crush
  Næh.

 • Newest favourite character
  De bedste bøger jeg har læst har været stærkt biografiske, så det virker underligt at skulle udvælge favoritkarakterer i romaner der så tydeligt er baseret på forfatternes egne liv. Giver det mening?

 • Book that made you cry
  Jeg læste Transfervindue lige efter vi sagde farvel til Maria Gerhardt. Det var fandme en oplevelse der fik tårekanalerne i gang. 

 • Book that made you happy
  En af de største læseglæder, hvor følelsen glæde rent faktisk var repræsenteret, var da jeg læste Bitch Planet af Kelly Sue DeConnick og Valentine De Landro. Tegneseriekarakterer kan bare sparke røv på en helt anden og megafed måde.

 • Most beautiful book you've bought so far this year (or received)
  Det må blive Rosinantes udgave af Woolf's Orlando, som jeg postede på Instagram for lidt tid siden.

 • What books do you need to read by the end of the year?
  En bog jeg håber rigtig meget på at nå er Trækopfuglens Krønike af Haruki Murakami. Siden jeg læste M Train tilbage i 2015, har denne egentligt stået højt på min to read liste. Problemet er at den er rocker tyk. Ahaha.


 • Favourite Book Community Member(s)?Jeg følger riiiiiigtig mange bog-personer. Men hvis jeg kun har fem minutter på en dag klikker jeg altid ind på Flyv med mig, Tanker om sproget og Windblown Pages

  • Tag
  • 14 Læsere

  Likes

  Comments

  TBR
  Tbr-lister har aldrig haft den tiltænkte effekt på mig; det giver mig flashbacks til tvangslæsningen i folkeskolen. Alligevel har jeg - siden april hvor jeg skrev et indlæg om min spring tbr - læst de fire bøger som jeg tilstræbte. 

  Derfor prøver jeg lige igen. Jeg har udvalgt fire nye bøger som jeg gerne vil læse henover sommermånederne.


  De urolige af Linn Ullmann har længe været på min mentale tbr-liste. Jeg har en gammel proof copy liggende, som min kollega stak mig i hånden med en formaning om at den måtte jeg bare læse. 

  Hvad der er endnu mere foruroligende end min dårlige kollegakarma er, at Harry Potter og De Vises Sten kan fejre 20 års jubilæum den 26. juni. Tyve fucking år? Dét må om noget invitere til en genlæsning!

  En anden bog der længe har befundet sig på min mentale tbr-liste er Adichie's Americanah. Den himmelhøje rosende omtalte er svær at glemme, så forhåbentligt jeg kan tilslutte mig fan-horden henover sommeren.   Sidst men ikke mindst håber jeg på at få læst Orlando af Virginia Woolf. Jeg har aldrig beskæftiget mig med hendes forfatterskab, men da denne for nyligt udkom på dansk (i en vanvittigt flot udgave) tænkte jeg at nu er tidspunktet for mig! 

  Hvordan har du det med tbr-lister? Har du planlagt noget for sommeren? 

  • TBR
  • 14 Læsere

  Likes

  Comments

  Bullet Journal

  Jeg har længe gået med tankerne om at bringe min Bullet Journal ind på bloggen - uden den ville jeg bogstaveligt talt være et stressvrag. SÅ! Nu hvor jeg har tegnet min juni måned op, og endnu ikke har plottet for mange personlige aftaler ind, tænkte jeg da lige at vise den. 

  Normalt har jeg alskens former for trackere, daglige dagbogsindlæg, gratitude logs osv. osv. osv., men jeg faldt lidt af på systemet i maj, så for at komme ordenligt tilbage, har jeg valgt at skrue helt ned og kun have det mest nødvendige med i juni. 

  Hvad jeg ikke kan undvære i min bullet journal er mit månedlige overblik. Hver måned tegner jeg en kalender som denne til at give mig et overordnet indblik i mine aftaler. Jeg inkluderer kun personlige planer i den - ellers fylder mit arbejde bare hele kalenderen ud.

  Den eneste tracker jeg har tilbage er min spending tracker - et element der hjælper mig enormt meget i kampen mod impulskøb, hahah. 

  Noget nyt jeg prøver i juni er disse to sider til bloggen her. Det virkede helt naturligt at bloggen skulle inkorporeres i min daglige planlægning. Siden består af tre trackere (helt ude til venstre), hvor jeg kan markere datoerne hvor jeg poster noget på hhv. bloggen, instagram eller bloggens Facebook.

  Jeg håber det kan få mig ordenligt fra start, og at det ikke mindst kan skabe lidt stabilitet i indlægsstrømmen. 
  Derudover har jeg lidt plads til mål, blogidéer og en plan over månedens blogindlæg opdelt i uger. 


  Sidst men ikke mindst har jeg klargjort første 1,5 uge, så begivenhederne er klar til at blive plottet ind.

  Sig endelig til, hvis du gerne vil se mere til min bullet journal. Eller fortæl hvis du selv fører en! 

  Likes

  Comments

  Booktube
  Som nogle måske ved, bruger jeg riiiiiimeligt meget tid på da booktubes. Det er sådan en periodisk hobby, som kommer og går uden nogen egentligt forklaring. Men jeg er helt spændt op til lir i øjeblikket, og fuldkommen opdateret på ret mange kanaler.

  Der er selvfølgelig dem, jeg klikker lidt hurtigere på end andre. Så dem tænkte jeg lige at jeg ville dele med jer.

  På Mercedes kanal snakker hun om bøger fra mindre forlag - bøger som ikke nødvendigvis er på alles radar. Hun er en kritisk læser, som nyder det bizarre og obskure. Jeg tror nu egentligt ikke at vi deler læsesmag, men hun kommer med betragtninger (og bøger) som jeg bestemt føler udvider min horisont. 


  Jean Bookishthoughts

  Jean bruger sin kanal til at tale om klassisk litteratur, feminisme og græsk mytologi. Hun er studerende, og hun er hammer intelligent at høre på. En stor portion af de bøger, som ryger i min indkøbskurv på arbejdet er inspireret af Jean.


  Ink and Paper

  Russell er en af de nye på Booktube, som Mercedes faktisk gav et shoutout i en af sine seneste videoer. Han har ikke lagt meget mere end et dusin videoer op, så hvis du vil nå at følge med fra starten så er det nu, du skal slå til!
  På Ink and Paper snakker Russell om en bred vifte af litteratur. Han har en forkærlighed for gamle spinsters, gør sig tanker om diversitet og læser alt fra tykke romaner til grafic novels.

  _______
  Hvis du har nogle anbefalinger til mig, så smid dem endelig i kommentarfeltet. Jeg elsker at finde nye inspirerende personer, som kan udvide min læsehorisont. 


  Likes

  Comments

  YA, Norsk litteratur, Anmeldelse
  Da Elin en dag taber sin telefon, bliver den samlet op af Frederik. Frederik har fortryllende turkise øjne, og et endnu mere fortryllende smil som han i den grad sender til Elin. Tabet af telefonen bliver til en date, som bliver til et forhold. Alt er godt, faktisk ligeså godt som i romantiske film - indtil den dag hvor nogle underlige SMS'er tikker ind fra en person der hedder Bjørn. 

  Fordi jeg elsker dig er en historie om den første kærlighed, om venskaber og om overgangen mellem barn og ung. I kortfattede kapitler skildrer Helene Uri unge Elins forvildelse. Forvildelse ind i kærlighed og forvildelse ind i et meget manipulerende forhold. 

  Frederik viser sig hurtigt at være drømmen - han er perfekt. Elins venner er vilde med ham, Elins mor er vild med ham og alle kigger misundeligt efter dem, når de forlader skolen. Elin er hammerforelsket, hvilket resulterer i at skyklapperne måske sidder en anelse for stramt. 
  Med denne bog, gør forfatteren noget rigtig fint. Helene Uri fortæller en tabuiseret historie. Hun fortæller en historie om, hvordan man let manipuleres. En historie om hvordan man - selvom der måske vides bedre - lader sig tro på det bedste i mennesket. Hun skildrer en realistisk forvildelse, som mange oplever på daglig basis. 

  Bogen er langt fra perfekt, men den rummer en vigtig historie. Det er sådan en bog, jeg ville ønske stod på samtlige skolebiblioteker, og som alles forældre ville læse. Den italesætter problemer, som ikke er lette at snakke om. 

  3.5/5 stjerner - Forlaget Klim - 2016 (org. 2015) - Læs mere her.

  Likes

  Comments

  Jeg havde slet ikke rigtig nogle store begivenheder planlagt for april måned, men på mystisk vis er jeg blevet fyldt til randen med både smukke og berigende minder fra denne måned. Min kæreste og jeg har været til hip hop koncert samt taget en tur på bakken - dagevist frasagt os hverdagsrollerne, for at nyde hinandens selskab. Det har været helt fantastisk, og utrolig tiltrængt.
  Tingene vender sig langsomt efter mit stress-crashdown i starten af året. Jeg er blevet meget bevidst om mig selv, og hvad jeg bruger min tid på. Selvom jeg aldrig troede det skulle ske, så er mindfulness kommet på plakaten og (indtil videre) med udpræget succes.

  I april måned har jeg læst syv bøger - først og fremmest what? Jeg føler nærmest ikke, at jeg har læst noget. Dog er det ikke blevet til nogle fem stjerners-vurderinger, men ret mange lige under. Både Release af Patrick Ness, Just Kids af Patti Smith og SCUM manifest af Valarie Solanas har fået fire stjerner. Alle tre bøger er - uden tvivl - nogle af dem jeg vil tænke tilbage på når året er omme.

  Release fordi den virker så ægte. Patrick Ness formår at vise 'rigtige' teenagere, som er komplekse væsner der vitterligt bare prøver at gøre hvad der er rigtigt, selvom de måske rammer lidt ved siden af.

  Just Kids fordi Patti Smith er så vanvittigt dygtig en historiefortæller. Hun placerer een i midten af et bassin fyldt med velovervejede ord og formuleringer. Og så er hun bare så pisse cool, at jeg nærmest ikke kan holde til det.

  SCUM manifest fordi Valarie Solanas er vanvittig på den fede måde. Det var en absurd læseoplevelse, men faktisk ikke på den måde jeg umiddelbart havde regnet med. Når man læser om hende, og om hendes manifest synes jeg hurtigt at det bliver fejet hen med konklusioner om sindssyge. Men jeg synes der ligger en klar distance i hendes manifest, en distance hun skaber gennem humor. Uanset, vanvittigt interessant læsning!


  På hjemmefronten er der sket det mest fantastiske. Det kolonihavehus min kæreste og jeg har haft øjne på i over et år, er endelig(!) blevet vores! Vores eget lille idylliske frimærke. Det er en fuldstændig vild følelse at investere i noget så permanent sammen, men for dælen hvor er det også godt! Jeg glæder mig til at bruge samtlige af mine friweekender i dette minihus.

  På arbejdsfronten er der også sket noget ret fantastisk. Boghandlerforeningen har kåret mig som Årets Unge Boghandler - hvilket resulterer i både ære og en rejse til London. Jeg er ellevild, og evigt taknemmelig for at de har udvalgt mig. Det varmer virkelig sjælen, når man får et skulderklap efter hårdt arbejde.

  Hvordan har din april måned været? Har du oplevet eller læst noget der er værd at snakke om?

  Blog på mobilen - Blog via mobilen - Nouw har en af markedets bedste blogging apps - Klik her

  Likes

  Comments

  Mine boglige ønsker er en ongoing liste som ingen ende synes at have. Her kommer en lille top fem over de bøger jeg ønsker mig allermest lige nu.


  #5: Et lille liv af Hanya Yanagihara
  Min femteplads går til Et lille liv af Hanya Yanagihara. Et lille liv gemt i en enorm bog. Hvilket nok er grunden til, at jeg endnu ikke har samlet den op. Hold nu kæft, hvor er den tyk!

  Alligevel er der noget der lokker. Om det er mine kollegaers varme anbefalinger, de blændende anmeldelser eller det faktum at den - omkring sin udgivelse - var på samtidige sociale medier, der har tændt gnisten i mig, det ved jeg ikke. Det er nok en kombination af alle tre punkter.

  #4: 1984 af George Orwell
  På min top fire er en klassisk sci-fi fortælling som jeg aldrig har læst. Jeg har faktisk aldrig beskæftiget mig med George Orwell.

  Inden Goodreads og andre læse-trackere kom på banen, havde jeg en klar idé om at jeg læste mest fantasy og sci-fi. Det fandt jeg dog hurtigt ud af langt fra var tilfældet, så nu går jeg med skumle planer om at arbejde mig gennem nogle af de klassiske værker inden for genrene. Og hvor kommer vi overhovedet hen i verden uden Orwells 1984?

  #3: The Hitchhiker's Guide to the Galaxy af Douglas Adams
  Lige foran snuden af Orwells sci-fi klassiker befinder der sig en anden af genrens kanoner. The Hitchhiker's Guide to the Galaxy af Douglas Adams er (heldigvis) blevet valgt som en af de to værker, vi skal læse i min bogklub i næste måned. Og hallelujah! Så er der rent faktisk en chance for at mine lille sci-fi plan bliver til noget.

  Derfor er denne bog allerede bestilt hos vores engelske leverandør på jobbiz, så den kan komme i min besiddelse hurtigst muligt. Og jeg glæder mig!  #2: Gift af Tove D
  For at være ærlig, så har jeg traumer efter danskundervisningen på ... samtlige institutioner jeg har gået på. Som et fast indslag på pensum tårner Tove D sig frem. Og for fanden, hvor er jeg træt af Tove D. Eller, lad mig lige være fair, så var jeg træt af Tove Ditlevsen.

  Der er nemlig sket noget de sidste par måneder. Jeg har fundet en form for nysgerrighed - jeg vil sgu gerne se, om mit teenage-jeg virkelig har ret i hvor megatræls det synes Tove D er. Efter varme anbefalinger fra både venner og kollegaer, har jeg derfor besluttet mig for at læse Gift af Tove Ditlevsen.


  #1: Chokolade til morgenmad af Pamela Moore
  På førstepladsen befinder der sig en lille afstikker. En "ungdomsbog" fra 1950'erne. Jeg har altid læst mange ungdomsbøger, så når Lindhardt og Ringhof genudgiver denne lyserøde sag, så vækkes min opmærksomhed altså.

  Min lyst til at læse YA er dalene i øjeblikket (mere om det i et andet indlæg), så med denne bog håber jeg på at kunne få the best of both worlds.

  Chokolade til morgenmad af Pamela Moore er en coming-of-age historie om en ung piges pludselige besøg af hormoner og alt hvad der dertil hører.

  Hvis du har læst nogle af bøgerne på min liste, så skriv endelig(!) hvad du synes om dem. Eller fortæl hvilke bøger der er på din top 5 ønskeliste.

  Likes

  Comments

  Efter 16-årige Hannah Baker har begået selvmord, modtager Clay en pakke uden afsender. Pakken indeholder 13 kassettebånd som forklarer, hvilke begivenheder (og personer) der har medført Hannahs tragiske skæbne. Fortalt af Hannah selv.

  Døde piger lyver ikke er en ungdomsroman, som kan utrolig mange ting. Det er i grunden en tragedie, hvis endemål er givet på forhånd. Hannah har begået selvmord, der er ikke noget lys for enden af tunnellen. Alligevel er det ikke svært at komme gennem bogens godt 300 sider.

  Selvmord er et svært emne at behandle, og jeg både havde og har en kritisk indstilling til bogen. Det er så ømtåleligt et emne, at jeg ikke føler man skal træde meget ved siden af, før det ender helt galt. Jeg føler at Hannah, som den selvmordstruede (lorte ord) fortæller, har tendens til at glamourisere emnet en del. Hun kommer særligt i første halvdel af bogen til at virke som one of the cool kids, der skal give hendes klassekammerater en lærestreg. Det var faktisk langt inde i bogen, hvis ikke først til aller sidst, at jeg synes emnet behandles så alvorligt som jeg synes det bør.

  Blev jeg såret? Nej, ikke direkte. Men det er også underordnet. For spørgsmålet er, om den slags er i orden? Jeg håber, at svaret giver sig selv. "

  Historien fortælles primært fra Hannahs synspunkt. Den eneste virkelige reaktion og refleksion får vi fra den mere eller mindre intetanende Clay, som ikke bidrager synderligt til det Hannah fortæller. Ud over at han selvfølgelig befinder sig i sit mest forvirrende tidspunk i sit liv.

  Når det er sagt, har bogen også rigtig mange gode ting. Den er velfortalt og holder læseren fanget og investeret i historien. Den viser rigtig fint, hvordan "små" ting i samspil med andre, kan kulminere og ændre et menneskes syn på sig selv. Hannah forklarer gennem alle 13 kassettebånd, hvordan det er den her kædereaktion, der endte med at fælde hende. Det giver bestemt stof til eftertanke i stil med det populære Pinterest-citat:
  Everyone you meet is fighting a battle you know nothing about. Be kind. Always.
  Alt i alt synes jeg bogen var rigtig fin. Den efterlod mig med en følelse af at have fået en mavepuster. Det er sådan en vigtig historie at få fortalt, og i det store billede kan jeg godt forlige mig med måden det blev gjort på.


  3/5 stjerner - Politikens forlag - 2010 (org. 2007) - Læs mere her.

  Har du læst Døde piger lyver ikke? Hvad synes du om den?

  Likes

  Comments

  Måske sidder der en sjæl som kan mindes min vinter/jule TBR. Det var et indlæg jeg skrev tilbage i december, men som jeg blev nødt til at slette fordi dets (html)kode gik i stykker og efterlod hele bloggens design i et værre kaos.

  Jeg har tænkt meget over, hvilke genrer jeg forbinder med foråret. Hvilke bøger der giver mig den der præsommerfølelse, som alle render rundt med. Kærlighedsbøger er sandeligt i fokus i øjeblikket, men det fanger ikke min interesse.

  Til gengæld forbinder jeg foråret med følelsen af at ville back to the basics. Det er en mulighed for at blomstre op fra sit vinterhi, og blive den person man har lyst til at være med bagagen fyldt af alt det man lærte året forinden. Foråret giver mig altid lyst til at udforske mig selv. Det giver mig en fornyet energi til at yde den ekstra indsats.
  Dét påvirker hvilke bøger jeg får lyst til at læse. Jeg vil læse om stærke mennesker, stærke kvinder som tør at sige og gøre hvad der passer dem. Mennesker der tør udtrykke deres følelser, bekymringer og alle de ting der gemmer sig inde i vores hoveder. Og ikke mindst - mennesker der går efter sine drømme.
  Just kids af Patti Smith (uhhhhh, hvor jeg elsker Patti). Bare fordi det er Patti, og fordi hun er et af de mest inspirerende mennesker jeg kan komme i tanke om. Da jeg læste M Train var jeg tryllebundet, motiveret og fuld af forhåbninger. Den var så vanvittig god, at jeg ikke kan forestille mig andet om dens "forgænger".

  Spor efter fugle af Julie Sten-Knudsen. For hvad bedre end lyrik til sjælejagt? Jeg spørger bare. Jule Sten-Knudsen skulle efter sigende undersøge klassiske tematikker som forholdet mellem menneske og natur i denne digtsamling.

  SCUM manifest af Valerie Solanas. DUDE! Jeg glæder mig enormt meget til at læse Solanas manifest. Det er den nyeste bog i min samling, og jeg er helt oppe at ringe over det!

  En ny tid af Ida Jessen. Her kommer kærligheden ind i mit forår. En ny tid har fået vanvittig flot omtale, og bogen har stået på min reol siden den udkom. Jeg har hele tiden haft lyst til at læse bogen, men tiden har bare ikke været til det. Jeg fornemmer den vil passe godt ind foråret, eller måske starten af sommeren.

  Hvad skal du læse her i foråret?

  Likes

  Comments

  Marts har været en ekstremt dejlig måned. En måned der har givet et overskud, som jeg har kigget langt efter. Det har været en måned præget af solskin, omsorg og glæde. Jeg har drukket øller, hevet min kæreste med til Præstø for at fejre min mors fødselsdag, gået op og ned ad de uendelige trapper ved Møns Klint, haft mit første bogklub-møde, holdt julefrokost med folket fra mit arbejde. Og så har jeg ikke mindst læst nogle rigtig dejlige bøger.
  Jeg har anskaffet mig 16 bøger og læst seks bøger. Det er blevet til én comicbook, én digtsamling, to ungdomsbøger, én klassiker og én roman. De bedste læseoplevelser har klart været Transfervindue af Maria Gerhardt og Bitch Planet af Kelly Sue Deconnick og Valentine De Landro.
  Den bog der skuffede mig mest, har været Den Store Gatsby af F. Scott Fitzgerald. Det var egentligt ikke fordi jeg synes bogen var dårlig, den levede bare slet ikke op til mine tårnhøje forventinger.
  I mine nye læseklub har vi læst Ulven i hjertet - en bog som vi var rimeligt enige om, havde lidt for mange løse ender til at det fungerede ordenligt. Vi snakkede bl.a. om at forfatteren måske havde godt af at praktisere kill your darlings i sin skriveproces. Til gengæld var vi også enige om, at vi alligevel var underholdt undervejs.

  Marts har også været måneden, hvor bloggen har fået et mindre ansigtsløft. Jeg er så småt ved at vende tilbage til blogverdenen, og det skulle da fejres med et nyt og lækkert design. I den forbindelse er det faktisk blevet til ligeså mange blogindlæg, som antal læste bøger. Go me.

  Jeg håber årets tredje måned behandlede dig ligeså godt som den behandlede mig.

  Likes

  Comments

  Jeg har weekend, og denne weekend skal bruges på at slappe maks af. Min fredag står på læsning og hygge i sofaen - og jeg er mere end begejstret for at der hverken står fest eller alkohol på aftenens program.

  Jeg regner stærkt med at læse Patrick Ness' Release færdigt her til aften. Jeg mangler omkring 100 sider og jeg er edderspændt på, hvordan historien slutter. Release har ind til videre været en både sær og nærværende læseoplevelse.

  I Release følger vi en dag i Adam Thorns liv, hvor vi lærer ham at kende som en der er lidt for homoseksuel til sit kristne hjem, som en enormt god ven og ikke mindst som en hormonforstyrret teenager. Det er en af de bøger, som er vanvittigt lækker at læse, fordi venskab er så centralt et tema. Selvom kærlighed selvfølgelig også er en del af historien, så bliver den på en måde gjort underordnet ift. venskabet. Og det elsker jeg virkelig. Generelt set, er jeg bare ret tilfreds med den oplevelse bogen giver mig! Juhu.

  Hvilken bog er din #fredagsbog?

  Likes

  Comments

  Jeg har svært ved at få hænderne ned efter at have læst Bitch Planet til ende. Den er fandme fed!
  Are you woman enough to survive...

  Bitch Planet er et kæmpe fængsel, hvor kvinder bliver sat til fange for ikke at leve op til samfundets vurdering af kvindelighed. Om du har den forkerte hudfarve, larmer for meget (eller for lidt), har den forkerte seksualitet eller om du har problemer med vægten, er underordnet - pointen er at du skal straffes hårdt for at være non-compliant.

  Volume 1 sætter mere eller mindre "bare" rammen for den fortælling, som kommer til at følge. Vi får ikke særlig meget information om hverken Bitch Planet, eller verden uden for. Fængslets kvinder får mulighed for at deltage i en sportsbegivenhed, hvor de (måske) får mulighed for at vinde deres frihed tilbage ved at danne et vinderhold.
  Der er utrolig mange badass ting ved denne grafic novel. Det er sci-fi som stiller stærke samfundskritiske spørgsmål om vores værdigrundlag, når det kommer til menneskelige egenskaber. Den problematiserer vores forhold til sexisme, hudfarve og hvad vigtigere er - den tager højde for intersektionalitet.

  ... Nogen vil måske stå af ved ovenstående buzzwords, men fortvivl ej. Det er ikke (kun) en meget vred fortælling, hvor kvinder tramper igennem med en no mercy attitude. Den er samtidig spækket med humor - og små geniale deltaljer. Det betaler sig at kigge ordentligt på hvert billede, baggrundene er guld.
  Nå, men jeg behøver vel ikke at fortælle, at jeg har tænkt mig at forudbestille volume 2?


  5/5 stjerner - Image Comics, Inc. - 2015 - Læs mere her

  ___________________
  Tak til Hva' Fan for at introducere mig til Bitch Planet. Det bliver uden tvivl en af årets bedste læseoplevelser.

  Likes

  Comments

  Efter en snart pinlig lang periode, hvor bøgerne har haft en minimal rolle, er min læselyst begyndt at blomstre igen. Om det er fordi vejret er blevet bedre, om min hjerne er begyndt at savne gymnastikken, eller om det er fordi der udkommer så vanvittigt mange interessante bøger i øjeblikket - er svært at sige. Men læse det har jeg lyst til og læse det gør jeg.

  Her kommer lidt om, hvilke bøger jeg læser i øjeblikket og hvad mine umiddelbare tanker er omkring dem.
  Astragal af Albertine Sarrazin
  "med forord af Patti Smith" står der skrevet med en lille font over titlen - og der startede mit ønske om at læse Astragal. Jeg forsvandt væk i Patti's fantastiske formidling af historien, men da kapitel et tonede frem for mig, og jeg gik i gang, ændrede tonen sig og jeg blev revet tilbage til virkeligheden.

  D e t g i v e r s i g s e l v - at fortællerstemmen er en anden, når forfatteren er. Jeg tror bare at jeg (som altid) blev så inddraget af Patti's ord, at jeg ikke kunne give Sarrazin en ærlig chance uden på forhånd at være lidt skuffet. Det skal her gøres heltekstremttydeligt, at jeg ikke har givet bogen selv den mindste chance, men jeg kunne mærke at jeg lige måtte læse noget andet inden jeg gik rigtigt i gang.
  Transfervindue af Maria Gerhardt
  I torsdags måtte vi sige farvel til Maria Gerhardt, og for helvede hvor er det trist. Transfervindue blev pushet på gaden, så hun kunne nå at udgive den inden sit sidste farvel. Og bogen er vitterligt hendes sidste farvel. Det er på een og samme gang så smertefuld og smuk en fortælling om hvordan tilværelsen er, når det hele bare gør ondt. Når alt gør ondt. Og alt gør ondt når man læser den. Jeg er lidt over halvvejs, og jeg vil allerede nu kommandere: Du skal læse den.
  Den store Gatsby af F. Scott Fitzgerald
  Endelig er det blevet min tur til at læse historien om Gatsby. Det er min aften-læsning i sengen inden jeg falder i søvn, og jeg er simpelthen så glad for at være gået i gang. De første par sider fangede mig egentligt ikke synderligt, men nu hvor jeg er godt en tredjedel inde, har historien hægtet sig fast og jeg glæder mig helt til at forsætte.

  Hvad læser du for tiden?

  Likes

  Comments

  "Måske er jeg dum. Måske har jeg storhedsvanvid. Men jeg tænker, at jeg er for vigtig til at dø."

  Maria Gerhardt 1978-2017

  Likes

  Comments