Header

EUROPE // SWEDEN

Tentafest + DMP-bar //Fredag, 16.09.16

Förra veckan hade hade jag fullt upp med inlämningsuppgifter, så självklart gick jag out of my way för att hitta tid till annat. Ur detta föddes denna lille video. En väldigt, väldigt härlig kväll som jag (plus så många andra pga GoPro på vift) fångade på små klipp. Tentafest förklarar väl sig själv, vi ettor hade avklarat vår första och enda tenta. DMP-baren. Jo men, mitt program har en egen bar hos en av tvåorna varje år. För liksom, varför inte?

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

EUROPE // SWEDEN

En månads mellanrum. Det har blivit höst i Umeå, och jag börjar inse att jag faktiskt bott här ett tag nu. I veckan avslutar jag min första kurs på universitetet, och om en månad flyttar jag in i egen lägenhet. I sex veckor har jag bott här nu, ändå känns det så overkligt att det var mer än en vecka sedan nollningen slutade, att vi då kunde sitta ute på kvällarna, att vi en kväll spelade brännboll i t-shirt. Fyra veckor senare går jag i vinterjacka bara jag ska till affären fyrahundra meter bort.

Ändå känns det som om jag bott här i flera månader. Det känns som om jag känt mina klasskompisar i flera månader, och som om vi alltid hängt i DMP-labbet på skolan. Och vi har hunnit med en hel del också, hur tiden kan gå så fort men att vi ändå hinner med så mycket är galet. Tiden går fort när en har roligt, säger dem. Det stämmer nog!

Likes

Comments

EUROPE // Travels

​The Lanes & Brighton Pier // Lördag, 20.08.16

Brighton, vilken stad. Så otroligt mysig, och så ligger den precis vid havet. Gillar ställen som ligger precis vid vattnet, älskar de som ligger precis vid havet. När jag var i England tog jag tillfället i akt att åka hit, och alltså! Så glad att jag gjorde det. Brighton har inte bara tagit sig in på min lista över favoritstäder i världen, utan också knuffat London från top fem. 

Jag åkte tåg, när jag gick av och ut från tågstation var det första som slog mig vatten. Havsvatten, det är något speciellt. Det blåser mycket i Brighton, riktigt mycket. Och skulle det vara en vanlig stad skulle det vara riktigt jobbigt, men jag gillade att få känna på havet lite var jag än gick. Det inger ett slags lugn som inte finns i de flesta storstäder (verkligen inte i London). Sen gick jag igenom The Lanes, drack världens godaste smoothie på Little Bird i North Laine. Av de tio dagar jag bodde i England var den i Brighton helt klart den bästa. 

Likes

Comments

EUROPE // Travels

​Haarlem, Nederländerna. Måndag, 18.07.16

Rejält trötta på Amsterdams kaos, tog jag och min mamma tåget till Haarlem, en supermysig stad tio minuter utanför Amsterdam. Här strosade vi runt gatorna i värmen, kikade i affärer och åt god lunch. Jag älskar att det finns sådana söta städer runtom i världen! Lite skönt var det ju att Hollands huvudstad var så sjukt stökig så jag fick idén att söka mig till mindre städer och hittade denna, hehe. Men ja, absolut ett tips vare sig man tycker om Amsterdam eller inte (jag kom ju till att tycka om den staden också, tillslut)! 

Likes

Comments

EUROPE // SWEDEN

Nydalasjön, Umeå // Onsdag, 14.09.16

Soluppgång. Hur man börjar dagen på absolut bästa sätt. Det är väl kanske någon form av fördel i och med att det blir kortare dagar nu på hösten, det är så mycket lättare att se en soluppgång. Mitt i en hektisk tentavecka där vi varje dag träffats på morgonen och pluggat genom dagen var det rätt välbehövligt att få en halvtimme för sig själv, kunna koppla bort skolan och allt vad det innebär. Nu när nolleveckorna är över har det börjat sjunka in lite att jag faktiskt bor här uppe och ska göra det ett bra tag till. Inte på ett dåligt sätt, men all förändring är svår. 

Jag har nog dock väldigt tur som inte bara trivs med min utbildning och staden, utan jag har också fått mig en grym klass med en hel del fina människor. Jag tycker verkligen om mitt Umeå-liv. 

Likes

Comments

EUROPE // Travels

Pretty much det bästa våffelstället i Amsterdam. Det var amaze.

Hotel room view

Amsterdam, Nederländerna

I juli cruisade jag runt Nederländerna. Här besökte jag Amsterdam, vilket var utgångspunkten för det hela. Att jag sen var på en hel del andra platser i landet blev en liten bonus. Lite så det ska vara, tycker jag. Vid första intryck är Amsterdam under högsäsong påtryckande och svårt att få på stillbild, men så fort jag lärde mig pulsen och where to go visade sig denna kanalöverflödiga stad vara ganska så fotogenisk. Har en massa bilder att visa!

Likes

Comments

EUROPE // SWEDEN, EVERYDAY THINGS

Nydalasjön, Umeå // Måndag, 12.09.16

En dag, som för det mesta spenderades inomhus med näsan i kurslitteratur, sken höstsolen över min nya hemstad. Jag, som precis bor bredvid en sjö, tog eftermiddagen till att för första gången på tre veckor andas ut och njuta av vad Norrland har att erbjuda. Det har varit en hektiskt tid med uppflytt, insparksveckor och tentaplugg så ett par timmar med mitt eget sällskap och en kamera var ganska mycket som terapi. Fler dagar som dessa innan vinter lägger sig vill jag ha!

Likes

Comments

LITTLE TEXTS

Jag måste få skriva om kvällen jag såg Daniel Adams-Ray på Strömpis i Örebro. Det var i början på augusti, och jag hade precis fått reda på att jag till hösten skulle flytta till Umeå och börja plugga mitt drömämne. Självklart var jag så otroligt glad för detta, jag fick som jag ville och jag hade dessutom till 90% fixat ett boende där jag kunde bo under ett helt år. Det gick med andra ord ganska bra för mig, jag var glad och alla var så glada med mig. Denna tjej kunde inte ha det bättre, eller hur?

Det var lördag. Jag och min vän Klara skulle möta upp två andra vänner till mig i Örebro för att se Daniel på Strömpis, Örebros nattklubb. Vi kom fram till Örebro sent och förfesten gick snabbt, jag fick i mig lite för mycket vin men allt verkade gå ganska bra ändå.


Det är tio minuter tills Daniel förväntas gå på scen, och jag känner av det där extra vinet som egentligen inte skulle druckits så jag drar in min vän Klara på toaletterna för att få ut det. Ångesten trycker på, det såg trångt ut framför scen, men i mitt naiva perspektiv vill jag att kvällen ska bli ett härligt sommarminne och förtränger den tryckande känslan. När jag mår bättre tar vi oss ut mot utescenen där vi hör bandet dra igång. Det är mycket folk. Nånstans i kroppen påminner en liten röst mig om hur fulla människor i stora folkmassor triggat min ångest förut, och jag hör hur den skriker högre ju mer jag försöker trycka tillbaka den, så långt in i mörkret det bara går. Tillslut slinter det till och jag hinner nätt och jämt få tag i Klaras hand och trycka mig ut ur den gungande folkmassan innan panikångesten slår till. Härifrån har jag inte många klara minnen, det är vad panikångestattacker gör med dig. Du är fullt medveten om vad som händer, men efteråt kan man inte se hela bilden hur mycket man än försöker.


Vi tar oss ut, sätter oss på trappan. En tjej ur personalen kommer ut, frågar hur jag mår. Jag får inte fram ord utan skriker bara i hennes ansikte. Tårarna strömmar. Jag hör Klara säga något om panikattack och vatten. Tjejen tar min hand och jag kramar den så hårt att den säkert går sönder, det är i alla fall vad jag tror. Tjejen mittemot ser knappt ut att känna av det. Jag känner det inte heller, mina händer har domnat. Vi går utanför området, nu kan jag inte längre få luft utan håller andan. Mitt sällskap tvingar mig till att ta andetag, andas pedagogiskt framför mig och ger mig beröm när jag trycker in den minsta mängd luft det möjligen går, för mer får jag inte ner. En kille sätter sig bredvid, frågar något. Strömpistjejen säger åt honom att gå. Jag får av mig skorna, eftersom att de får mig att känna mig instängd även fast det är sandaler jag har på mig. ”Distrahera mig” får jag fram, och tjejen från personalen börjar berätta om alla killar som måste bevisa sin matcho genom att beställa in stora flaskor med alkohol och ta med dem ut på dansgolvet fast de inte får, eller något i den stilen.


Och där är det över. Min panikångest är slut. Ett slag i ansiktet och jag är tillbaka i verkligheten, jag vet inte hur länge jag varit borta. Det känns som flera timmar men troligtvis är det runt en kvart, men det är tack och lov slut. Mycket tack vare att en ur personalen visste vad som hände, hon hade sett det förut och var bekant med panikångest.


Jag vet inte vart jag vill komma med detta. Att fler borde veta vad panikångest är, vad som hjälper och stoppar en panikattack, kanske. Jag vet att jag inte är ensam, för nästan alla jag pratat om detta med har hört om panikångest och känner någon som lider av det. Men även fast det är så, och även då jag vet att det inte är sant, känner jag mig som ett ensamt freak.

Det finns många som inte har den turen jag hade den lördagskvällen, som inte har någon runt sig som kan hjälpa till. Även jag har vart i den situationen förut, att hjälpa någon hjälpa en själv under en panikattack. Det är omöjligt. Så till tjejen ur personalen på Strömpis, henne är jag fan evigt tacksam. Hon räddade inte bara min kväll, utan har på något sett bevisat för mig att jag inte är ensam. Det finns folk som kan, som vet och vill hjälpa. Och för en person som lever med ångest inger det en trygghet en utomstående aldrig kommer kunna förstå.

Likes

Comments

A TRAVELER'S GUIDE TO, EUROPE // SWEDEN, EUROPE // Travels

Glinda Glassbar.


Eftersom att sommaren börjar ta slut, tog jag och papps tillfället till att besöka en av Sveriges sommarstäder. Idag blev det Mariefred. Vi åkte egentligen först bara till Glinda för att äta lite glass, men det slutade med en rundtur genom halva Sörmland och ett stopp i denna söta stad! Väl värd ett besök, och såklart, här är mina top tip för en lyckad dag i Mariefred:

Tip 1: Åk på sommaren. Det är helt klart en stad som har sin charm på sommaren. Små söta gator, mysiga affärer och uteserveringar. Sånt som händer på sommaren!

Tip 2: Försök inte parkera i centrum, alla parkeringar kommer vara fulla. Använd skillsen till att fickparkera på en gata ett kvarter bort istället.

Tip 3: Gå runt på de mysiga gatorna! Alltså top tip, strosa runt på alla gator runtomkring. Mariefred har riktigt söta små trähus i hela centrum, bara att njuta!

Tip 4: Gripshols slott. Även då kanske inte alla tycker det är jättekul att gå i slott, är detta en fin plats att bara titta runt på. Vi gick inte in i slottet, utan höll oss på gården och utanför, men mer om detta i nästa inlägg. :)


// Since summer's almost over, me and dad took the chance to visit one of Swedens summer cities. Today we went to Mariefred. We were only planning to go get Ice cream at Glinda's Ice cream bar, but ended ut doing a road tip around half Sörmland, with a stop in this pretty town! Well worth a visit, and of course, here's my top tips for a great day in Mariefred:

Tip 1: Go in the summer. This town's got it's charm when it's warm and sunny outside. Cute little streets, shops and out door coffee shops. Things that happens in summer!

Tip 2: Don't try to park at the car parks in town centre, they'll be full of cars as it is. Use your parallel parking skills and find a park on a street only a block outside the center.

Tip 3: Walk the cosy streets! Like, top tip. Just wander around, Mariefred has some really cute, little wooden houses around town. All for you to enjoy!

Tip 4: Gripsholm castle. Even though you might not like castles, this is a pretty nice place to simply just look at. It has a beautiful garden to walk around in, but hey, let's talk about that in my next post :)

Likes

Comments

A TRAVELER'S GUIDE TO, EUROPE // SWEDEN, EUROPE // Travels

Amsterdam, The netherlands

Hej hörni!
I torsdags natt landade jag på Arlanda, och sedan dess har jag njutit av mina sista dagar på årets semester. Imorgon går jag tillbaka till jobbet, och då är det full rulle resten av sommaren! Har börjat kolla igenom alla bilder från resandet, det är drygt tusen bilder så tar nog ett tag men när jag börjar få ihop det ska ni få se en hel del, så håll utkik!

// Hi guys!
Thursday night I flew in to Arlanda, and since then I've been enjoying my last days of summer vacation. I go back to work tomorrow, and then it's best to gear up because the rest of the summer will go by so quickly! I've started to go through all the pictures from my travels, it's over a thousand pics so it'll probably take a while, but when I get a bunch ready I'll show them to you so stay tuned!Likes

Comments