Livet har blivit vardag. Vet inte riktigt vad som finns att berätta, känns som det jag gör här borta kan jämföras med att gå till Ica och köpa mellanmjölk. Mellan är förstås inte mjölken här. Den är söt som socker och kommer även i plastpåsar som man stoppar i en kanna. Det är något som alla utbytesstudenter har reagerat på - mjölk i plastpåsar?? Vart ska alla galenskaper sluta.

Jag hade nyss en liten minipanikattack. Ni vet en sådan där när hjärtat dunkar jätte hårt och man tänker att vilket minut som helst så dör man. En sådan man får när man inte hittar mobilen i fickan eller när man missar ett steg i trappan på vägen ner. En sådan liten minipanikattack. Min Spotify slutade fungera, det var anledningen denna gång. Men nu fungerar den och Lalehs röst sjunger om kristaller in i mina öron.

Jag hade flätat hår i fredags. Ni vet den här frisyren när man har en fläta på varsin sida. Det var till min förvåning det mest exotiska många av dem på min skola hade sett. De stirrade förundrat som om de inte visste att hårstrån kunde skapa sådana former. Sedan sa de "du ser så svensk ut". Jag sa tack och skrattade.

Är rädd för november. Då är man inte i början av året, men heller inte i mitten eller slutet. Man bara är och kan varken språket eller känner sig helt bekväm i vardagen. Det känns som en månad som helst bara får passera. En månad som kan jämföra sig med dagen tisdag. 

Jag måste dela med mig av någonting. De senaste veckorna har jag börjat drömma konstigt. Alltså, konstigt på riktigt. Jag har varit som i metvetande i drömmen. Kunnat tänka som vanligt, vetat att jag drömmer och kunnat till en viss grad bestämma vad som ska hända. Jag berättade det för Frida och hon sa att det är ett psykologiskt fenomen. Det kallas att klardrömma, jag hade ingen aning. Men efter att ha läst på så känner jag mig väldigt lyckligt lottad. 

"Lucid dreaming, även kallat klardrömmar, är en teknik som gör att man kan komma till medvetande när man drömmer. På detta sätt kan man uppleva en värld där man är fri att göra vad man vill. Det är dock svårt och kräver en del träning. " -somnupplysningen.se

Och här låg jag i min säng och trodde att det var den kanadensiska luften. Nej men på allvar, det är väldigt fantastiskt. En helt ny del av hjärnan som arbetar. Jag har ju nämnt för vissa att jag håller på att jobba mot att bli hippie, och efter detta så känns det som att hippie livet valde mig.

Svenskar säger att Kanada och Sverige är väldigt lika. Jag förstår det. Det är ungefär samma klimat, mycket skog och kanadensare är lite lugnare än amerikanare. Men några saker har ändå fått mig att tänka om. För det första så är ungdomar här mycket yngre. Med det menar jag på sättet som de behandlas, i skolan och utanför. I Sverige har jag rätt så mycket att säga till om. Men inte här. Jag antar att det är en annan teknik att lära sig disciplin. Men jag är inte helt 100 på att den fungerar.

Något annat är det här med tjejer och killar. Kanada är ett relativt jämställt land jämfört med många andra. Men här gillar flickor att shoppa och pojkar spelar tv spel. Tjejer ska ser tjejfilmer om romantik medan killar kollar på Marvel. Och efter att Marie frågade en tredje gång i bilen på väg hem om vantarna hon hade köpt till Max var "för tjejigt blå", då börjar man ju tänka och undra.

Jag har också kommit fram till att jag ogillar konceptet skoluniform. Oj vad det är tråkigt. Jag saknar att kunna har på mig med kläder, uttrycka mig med hjälp av dem. Det är något jag saknar, kanske just för att jag i nuläget inte kan uttrycka mig med ord. Jag förstår varför skoluniform existerar. Det gör jag, och jag har redan märk att man inte umgås med människor som har samma klädstil. Men ändå, det är så tråkigt. Det gör att modet untanför skolan blir ännu tråkigare också. De går till fotbollsmatcherna med crocs, leggings och hoodie. Jag menar. Det skulle aldrig hända i Stockholm. Inte ens på söder. 

Skoja. ;) Jag skickar bara kärlek till söder här från Quebec. 

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

HEJ!

Jag mår bra. Det gör jag faktiskt. Riktigt bra. Jag har haft en rolig långhelg, låt mig berätta.

Det var studiedag i fredags. Då "gjorde jag läxor". Det betyder att jag stirrade på texten i boken i ungefär en minut tills jag gav upp. Jag försökte i alla fall. Resten av dagen var väldigt lugn, tror jag. Jag kommer inte ihåg så mycket så jag tror att jag mest var hemma.

I lördags så regnade det men vi åkte iväg på släktmiddag hos farmor Lily på kvällen. Det var så roligt. Jag kan med ärlighet säga att jag förstod 95% av allt som de sa. När jag åkte därifrån tänkte jag, oj, jag hängde med i samtalsämnena ikväll för första gången på 7 veckor. Det är konstigt det här med språk. Jag förstår mycket nu, mer när vuxna talar men en hel del när de i skolan pratar också. Men, om de skulle be mig återberätta det på något av de språk jag kan skulle jag inte kunna göra det. Jag vet inte riktigt varför, men jag antar att jag är i något sorts mellanläge.

På släktmiddagen var det vår familj, Max syster och hennes familj och farmor Lily såklart. Det är en väldigt rolig familj, mycket som händer och alla pratar jätte fort. Max syster, som jag tyvärr aldrig förstått vad hon heter, pratar fort och hela tiden, med armar som flyger runt runt runt. Deras äldsta son, Olivié, har jag nämt tidigare och han pratar nog snabbast av alla. Det låter ungefär såhär: 

"HejSonjahurmårdujagmårbrajagharbörjatskolanochharjättemycketkompisarochenavdemfyllerårsnartsåhanskahaetthalloween...", forsätting följer. Om du tyckte att det var svårt att läsa, tänk dig att höra det, på franska. Han är 6 år och har ögonfransar längre än min bror Axels.

Igårkväll var jag med vänner från skolan och en annan utbytesstudent, Syra som jag hade bjudit med för att känna mig lite lugnar, inne i Quebec. Det var jätte roligt, jag förstod, pratade mycket och kom hem sent. Idag var jag med Syra igen och en av hennes kompisar. Jag köpte block och pennor eftersom jag ska börja rita. Tror att det kommer vara bra för mig.

Den här helgen har jag kännt mig fri, vilket är det jag har saknat mest om jag ska vara helt ärlig. Jag har tagit bussen både till och från stan. Hittat runt i Quebec City och laddat ner kollektiv traffik appen.

Jag har även börjat känna mig mer som hemma. Jag vet vilken sida på bussen man ska sitta på de olika tiderna på dagen så att man inte ska få solen i ögonen. Jag går inte längre av vid den självklara hållplatsen på väg hem då jag har hittat en genväg om man går av stoppet innan. Jag kan småprata med busschaffören och ge vägbeskrivningar till vilsna turister. Franska uttryck kommer naturligt både när jag pratar men också i mitt egna lilla huvud.

Min quebecois börjar höras nu, ojojoj. Jag kommer låta så roligt när jag kommer tillbaka. Ser fram emot det. Ska skriva ett inlägg någon gång om själva dialekten. Jag tycker om den väldigt mycket. 

Imorgon börjar skolan igen och jag är lite nervös, helgen har ju varit så bra. Men jag får väl se till att veckan håller samma standard.

Kram

Likes

Comments

Jag pratar relativt mycket med min franska vän Frida, hon är mitt armstöd som jag lutar mig på när allt känns jobbigt här och ingen annan förstår förutom hon, för hon sitter i samma bil. Fast utanför hennes fönster har det inte blivit kanadensisk höst utan solen skiner fortfarande över vingårdarna i Provence. 

Vi pratar om hur svårt det är. Hur svårt allting är och att man någon eller flera gånger varje dag tänker att det skulle vara bättre hemma, i sängen med svenskt lösgodis. Men vi har också kommit fram till att det är okej att allt inte är helt fantastiskt, det vore till och med konstigt. I slutändan kommer vi tänka att det var värt det. 

På franska lektionen kan jag ingenting och får ett nedlåtande leende från lärarinnan. Man skulle ju kunna tro att hon av alla människor skulle stötta mig då jag har flugit över Atlanten för att lära mig ämnet hon undervisar i, men nej.

Jag vet aldrig riktigt vem jag kommer vara med under dagen, vem som kommer lägga ner sin tid på att prata med mig. Jag vet vilka jag kan äta med på lunchen men inte mer än det. Jag tycker inte om känslan att inte veta, det ger mig osäkerhet i vardagen.

Jag saknar att ha vänner. Det är en konstig känsla att inte ha några. Jag har träffat många snälla människor men några riktiga vänner i skolan har jag inte en. Någon som jag kan berätta roliga historer för och skratta åt saker som bara vi förstår. Men jag antar att det också är på grund av språkbarriären. Jag hoppas att den bryts snart. 

Vad är det värsta? När människor säger "Men Sonja, du kan ju franska". Jag säger nej min kära vän det kan jag inte. Jag håller på att lära mig, men jag kan det inte och det är helt okej, det är ju därför jag är här. 

Jag saknar att kunna prata med människor. Kan ni föreställa er att inte ha en 100% riktig konversation med en människa i samma rum på över 6 veckor? Ganska konstigt eller hur?

Jag har aldrig känt att jag vill hem. Jag har tänkt att jag skulle ha det enklare hemma men det är ju självklart. Det jag tänker mest är att jag vill ha det bättre här. Den dagen får komma när den kommer, men jag längtar. 

Jag spenderar helgerna ensam eller med familjen, något som sker ofta i Sveriger också. Men då är det för att jag villl, inte för att jag inte har någon vän att ringa. Det är en väldigt stor skillnad. 

Jag vet att allt kommer ta sin tid och jag har absolut inte gett upp, långt ifrån. Min resa har ju bara börjat. Men det är svårt ibland och ibland mår jag inte så bra. Men det är okej det med. Jag tar promenader och sjunger med i låttexter som beskriver mina känslor. 

Likes

Comments

Allt är så svårt här. Allt. Kan inte nämna en grej som är enkel. Knappt en halv ens en gång. Att skriva och prata på svenska börjar till och med ta på krafterna. Orden måste placeras rätt, stavas rätt, vara rätt. Ena dagen mår jag som solsken och andra som en molnig himmel. Jag kan vakna och känna att allt är toppen men på bussen hem är allt hemskt. Jag tror att jag varje dag genomgår ett livs alla känslor. Jag är trött.

Jag läser alla ord i böcker jag inte förstår, skriver ner siffror under mattelektionen och undrar varför. Jag trycker på några knappar på mikrovågsugnen och hoppas att maten är varm när jag tar ut den. Skrattar med kompisar åt skämt som jag inte hängde med på och ler mot varenda människa jag ser.

Jag har även hittat min dolda talang och till min egna stora förvåning är det frisbee. Alltså oj! Vad jag är bra på det, vem hade kunnat ana?

Jag har lärt mig deras svärord också, de är roliga, det låter som att man pratar rövarspråket. Inte alls fransk utan med många hårda vokaler. Men kommer ej dela med mig av dem så att jag kan svära ifred när jag återvänder till Svealand nästa sommar. Här kollar alla på Pewdiepie så att svära högt på svenska är inte ett alternativ tyvärr.

Jag tänker varje dag att jag inte någonsin kommer klaga igen när jag åker tillbaka till Sverige. Inte för att det är dåligt här, utan mer att det är bra i Sverige. Jag kommer få en halvtimmes sovmorgon, det finns kollektivtrafik och filmerna på bio är inte dubbade. Stockholm har känsla för mode och jag kommer förstå vad läraren säger. Det sista kommer nog dock gälla här med om några månader, jag längtar!

Det var franska skrivning i veckan. Man hade tre lektioner på sig att skriva en berättelse. Lol. Om man har 13 grammatiska fel i texten så får man underkänt. Ja. Hej. Sedan så är ju innehållet också viktigt, adjektiv och spänning. Kan meddela att jag fick slut på ord i förrådet så jag tog enklaste vägen ut och mördade varenda karaktär för att avsluta berättelsen. Snacka om spänning.

Man lär sig ett språk på ett annat sätt här. Orden får betydelse med hjälp av kontext och upprepning. Sättet vi lär oss på i skolan i Sverige stämmer sällan. Direktöversättningar stämmer sällan. Alla ord betyder olika och används olika i olika språk. Ganska märkligt och fantstiskt när man tänker på det.

Kan även vara värt att nämna att google översätt fortfarande är min bästa vän, men jag har kunnat börja rätta dess översättningar. (Hänvisar man till google översätt i plural eller singular?)

Jag märker att jag inte berättar så mycket om vad jag gör här utan mer tankar om livet. Men jag vet inte riktigt, jag gör inte så mycket. Skolan, inlusive transport dit och från, tar upp ca. 11 h av min dag. Sen har jag alldelses för mycket läxor som jag inte förstår, äter middag med familjen, pratar franska, gör läxor och somnar utmattad vid senast 10. På helgerna är jag mest med familjen, har träffat vänner några gånger för att kolla på match men inte ofta.

Jag saknar mina katter och svenskt lösgodis. Ni får gärna skicka hit en av dem när ni har tid. (katterna)

Likes

Comments

En vecka senare och jag lever. Jag mår bra. Det är inte bäst här men heller inte sämst. Franskan är svår och människorna är snälla. Jag gillar det men ser fram emot när språket sitter som handen i handsken och jag kan slappna av lite i vardagen. Skolan är lång, svår och med mycket läxor. Den beskrivningen har jag gett till alla som har frågat. Jag skulle inte beskriva den som rolig på något sätt, det är en skola och den ända anledningen där är att lära sig, även om många av lärarna har sin lilla charm. Engelska lektionerna är de ända stunderna i veckan då jag verkligen känner att jag kan slappna av. Åh, det är så underbart. Min lärare är rolig också så jag skrattar till och med. Högt och mycket. Idag berättade han om sin hamster.

Det är helt tyst i klassrummet alla väntar på att han ska fortsätta med genomgången om grammatiken. Så sätter han sig plötsligt ner. Det är fortfarande tyst och han börjar skratta för sig själv. Ett litet kluckande skratt. Fortfarande helt tyst, några av eleverna börjar skratta lite också. Helt tyst.

"I bought a hamster this weekend.". Alla börjar skratta, jaha...

"You know, I had a hamster last year. But then one morning when I walked down the stairs it was dead. And you know.." laughs " it wasn't supposed to be dead it was only like six months. And you know we have like rules and such for the kids so they don't harm it. You know? Like only one can hold it and touch at a time. But then it died anyway so you know what do I know?" Vid det här laget skrattade hela klassen.

"So then after the hamster died my son wanted another one. And I said if you do well in school this year and get good grades and stuff we'll get another hamster. And so we went and bought one this weekend. They called it a Chinese hamster but I don't know what's up with that. It's not like it's made in China but who cares anyway right? It's super small and like very fluffy, it's a female this time because the last one was a male and it was a bit too active you know? And then my kids have been watching a lot of Robin Hood lately and you this character there Petit Jean, yeah, that's my hamster now. And I was like, but the hamster is a girl and so they said, so it's Petit Jeanne. They come up with weirdest names I don't know.. anyway" och så börjar han prata om grammatik igen. Han är väldigt rolig.

Franska lektionerna får mig att vilja sjunka genom jorden och försvinna för alltid. Multimedia är roligt men förvånande svårt. Kemi är som det alltid har varit. Fysik är intressant men på franska. I ämnet monde contemporain, som är lite som samhällskunskap har jag den underbaraste läraren, M. Proulx. Idrott är roligt men den obligatoriska bomulls t-shirten gör att det blir varmt. Etik, kultur och religion är flummigt och på musiken "spelar" jag klarinett. På fredag ska jag träffa jazzbandet för första gången.

Busschaffören är alltid virrig, glömmer folk, måste vända om, åker fel, vänder om, hamnar på landet, vänder om, kör genom skogen, vänder om. Kommer alltid i tid på morgonen men på eftermiddagen kan det ta allt ifrån en halv timme till en och en halv timme att komma hem vilket känns lite segt. Men bussen är gul så jag är glad ändå.

Att vara glad är något jag har blivit väldigt bra på. Eller, att verka glad är något jag har blivit väldigt bra på. I skolan måste jag vara glad för att få vänner. Det är en talang som jag tror att jag kommer ha nytta av i heeeeeela mitt liv. ;)

Idag hade jag även min första riktiga konversation med en i samma ålder som jag. Hon heter Mathilde och är väldigt snäll. Vi pratade till och från i en timme då det bara var hon och jag vid bordet. Det var lite stelt i början men insåg att jag behövde ta tag i det och började ställa henne frågor om livet här. Fick veta massor. Balen är det största på hela året och något som man ser fram emot sedan secondaire un (1) (jag går secondaire cinq (5)). Eller, egentligen så är det "efter balen" som man ser fram emot, haha.

Även om det var en jobbig helg så känns det mycket bättre idag, mycket på grund av pratstunden med Mathilde, men också på grund av engelska lektionen och jazzbandet. Det börjar bli kallt här nu. Det var fyra grader imorse, jag frös om mina bara ben.

Hoppas ni mår bra i Stockholm, kram.

Likes

Comments

Min skola är stor. Eller, den är stor för mig som kommer från franska där max 400 elever rör sig i korridorerna. På ssf, min skola, så går det 1 200 elever i åldrarna 12 till 17, tror jag. För att vara helt ärligt så vet jag inte så mycket, jag tror det mesta. All information som jag har fått om skolan har varit på franska så jag kan ju mycket väl ha missförstått allting. Jag bara förvarnar.

Jag började i onsdags kl. 08.40 med franska. Redan där gick det snett. För det första var jag den enda tjejen i hela skolan som hade långbyxor och färgad tröja. Alla andra sprang runt i svarta kjolar och tröjor. Jag var även den ända som inte hade strumpor i de svarta ballerinaskorna. Resten av elevernas fötter täcktes av vita strumpor i märken som Nike, Tommy Hilfiger och Adidas. Ja, märkesstrumpor här är en grej.

Sedan franska lektionen, oj oj oj vad jag inte fattade någonting. Jag vet helt ärligt inte vad lärarinnan pratade om. Jag tror att det handlade om vilka regler som gällde i klassrummet. Sedan fick jag min första läxa, franska läsförståelse. Resten av dagen fortsatte likadant, jag fattade inte mycket. Engelska lektionen var den bästa på hela dagen. Det var som att vara hemma igen. Jag förstod allt, kunde uttrycka mig och kommunicera med folk i min ålder.

I fredags var första dagen jag hade "vänner", det vill säga personer som jag åt lunch med och som pratade med mig. Det var roligt. Sedan frågade en annan tjej om jag ville gå på fotbollsmatchen men hon och hennes vänner samma kväll, jag sa ja. Amerikansk fotboll förstår jag mig verkligen inte på, men vi vann på något sätt och det var roligt att vara där. Jag pratade med flera människor som går på min skola och allt var väldigt avslappnat.

Vill nämna att när jag säger att jag pratade med personer så var det mer att de ställde frågor till mig och jag svarade. En riktigt konversation har jag ännu inte kunnat ge mig in på.

Jag har varit utmattad varenda dag. Gått med på att spela klarinett på julkonserten och åkt gul skolbuss. Behövt analysera verbformer och dikter av Victor Hugo. Ätit jordgubbar till lunch och druckit äcklig saft. Haft kemilektion och glömt bort koden till mitt lås. Har flera gånger behövt förklara att Sverige inte är Schweiz. Fått skavsår och brutit en nagel. 

I fredags på mattelektionen så bjöd jag en kille på svenskt tuggummi eftersom han var snäll nog att säga hej till mig och fråga hur jag mådde. Han gick efter tre minuter och spottade ut det, han trodde att jag ej såg. :(

Lektionerna här är bara en timme långa, det är skönt för dagen går fortare. Man har dock en och en halv timmes lunch, jag vet inte riktigt varför om jag ska vara helt ärlig, men för mig känns det onödigt då man ändå inte får lämna skolans område. Om man skulle göra det ändå finns det inte någonstans man kan ta vägen förutom ner i floden.

Ikväll ska jag hem till en kompis, en utbytesstudent som heter Syra och kommer från Schweiz (Schweiz, inte Sverige ;)). Hon bor i Levis, en liten stad på andra sidan floden.

Likes

Comments

En vecka har gått. En vecka fylld med skratt, missförstånd och trötta ögon. Idag var första dagen vi inte gjorde någonting, det var väldigt skönt. Jag var väldigt trött. Som vanligt nu för tiden.

Igår så var de fest med släkten. Max mamma Lily äger en står gård 30 minuter från vårt hus. Det finns pool, hästar, tennisbana och volleyboll plan. Mitt på gräsmattan står det ett stort vitt hus, jag tror Lily bor där, men inte på sommaren. På sommaren kommer många av hennes vänner och andra släktingar dit med husvagnar som de bor i under sommaren. Det var gamlingar, vuxna, barn och jag. Men det var roligt, barnen ville prata med mig och frågade massa frågor om Sverige. Massa vuxna ville att jag skulle förklara var Sverige låg på kartan, samt att svenska är språket vi talar.. När det blev mörkt tändes en eld och vi spelade tennis. När det var dags att säga farväl råkade jag pussa en dam på munnen, det är svårt det där.

Deras familj är väldigt snäll och alla pratar långsamt med mig och vet mitt namn. En äldre man godkände min tennisracket och maten var väldigt god. Det var färgade hår och ögonbrynspiercingar. Långa kjolar och tatuerade ärmar. Alex och Phils kusin Olivie pratade stup i kvarten, det tog aldrig slut. Hela tiden och snabbt gick det också.

På onsdag börjar jag skolan. Séminaire Saint-François heter den och ligger i vad som i Stockholm skulle motsvaras som typ Solsidan. Väldigt fint område med gigantiska hus, precis vid floden Saint-Laurent. Är jag nervös? Ja. Very. Man har en så kallad "skol garderob", vilket betyder att man har ett x antal plagg som man får bära i skolan men det är inte en bestämd uniform. Det är en väldigt bra kompromiss tycker jag.

Jag kommer att läsa avancerad engelska och franska. Samt kemi och fysik. Ja. Men också media, religion och några andra ämnen jag inte riktigt vet vad de är. Jag tror det blir bra, trots naturämnena. Imorgon ska vi besöka skolan, träffa rektorn och få skåp.

Idag åt jag en soppa som kan ha varit det äckligaste jag någonsin ätit. Det är konstigt för den smakade gott men jag vet inte vad som var i den. Det var lök, ost och sedan något slemmigt. Det såg på vissa ställen ut som en bläckfisk men sedan när man tuggade blev det mos och på skeden såg det ut som kyckling. Nej. Jag mådde lite illa men åt upp allt.

Annars?

Här är "je t'aime" en hälsningsfras snarare än en kärleksförklaring.

Likes

Comments

Klockan har precis slagit nio på morgonen och barnen har börjat springa runt där uppe. De fungerar typ som en väckarklocka då deras snabba fötter hörs tydligt när de rör sig över trägolvet. Sedan sätter de sig i soffan och tittar på franska barnprogram, sorterar sina välsorterade pokemonkort och dricker juice.

Igår var vi inne i centrum. Quebec City ligger i en sluttning och är indelad i två delar. Den delen som ligger där nere och vilar i skuggan av Chateau frontenac är fylld med restauranger, barer och lockar inte lika många turister. Överdelen av staden innehåller alla sevärdheter som parlamentet, museum och stadsmuren. Där är gatorna fyllda med människor och husen proppade med turistaffärer. Jag skulle jämföra utseendet på byggnaderna i Quebec med de i gamla stan. Fast dessa är byggda med block och fönsterkarmarna och taken är målade i olika starka färger. Det sitter blommor utanför varje fönster och skyltarna hänger ut från byggnaderna vilket gör att gatorna ser trängre och mysigare ut.

Senare på kvällen var det fyrverkerier över floden Saint-Laurent och det var nog det vackraste jag sett. Det var ett speciellt fyrverkeri där det bildades små moln som det sedan regnade guld från. Flera stycken på samma gång och sedan försvann de i tomma intet.

Marie och Max älskar att köra bil. De kör överallt hela tiden. Bilar verkar vara något heligt här. Husen är små men bilarna är gigantiska och de är också det ända man låser. Jag tror heller inte att jag har sett en ända smutsig bil.

Att franskan i Quebec var annorlunda var jag väl medveten om när jag flög hit. Många gånger har jag inte förstått enkla ord som "mange" när de säger dem. Jag skulle beskriva deras dialekt som att den innehåller extra vokaler. Mange blir mangje och pense blir penjse. Mitt söta, oskyldiga lille "oui" har utvecklas till ett mer karakteristisk "ouäi". Förutom detta går även tonläget upp och ner snabbare än uppskjutet på Gröna Lund.

En av de största kulturskillnaderna jag har märkt är att alla pratar med alla. Om de undrar om vägen hissar de ner fönsterrutan och börjar prata med de i bilen bredvid istället för att googla. Man småpratar med de som också väntar på att få gå över gatan och damen bakom kassan skulle lika gärna kunna vara ens bästa vän. Detta gör det enkelt för mig som nykomling att känna mig välkommen då ingen är blyg för att prata med mig. 

Igår smakade de djungelvrål för första gången. De såg ut som om de hade ätit gift när de först stoppade de i munnen och sedan var godisen tillbaka på tallriken igen. Salt godis? Nej tack. Men till ingens stora förvåning så älskar de bilar och marabou. 

Jag är trött hela tiden. Hjärnan jobbar varenda sekund av varenda minut. På grund av att det ända språk jag hör är franska vill min hjärna använda det även när jag tänker tyst för mig själv. Därför är det svårt att slappna av. Den letar efter de franska orden men hittar de inte. Påbörjar meningar på franska men inser sedan att det inte kommer att gå. 

En av de många saker som alla förslog innan jag åkte var att inte sitta på mitt rum. Detta har jag försökt följa så mycket som möjligt. Just nu till exempel sitter jag i vardagsrummet och skriver, barnen ritar och Max och Marie pratar i köket som är precis bredvid. En fransk låt spelas i bakgrunden. 

Likes

Comments

En av anledningarna till att många familjer väljer att bli värdfamilj är att de vill lära sig mer om en ny kultur. De undrar vad för mat man äter, vilka djur det finns och hur man uttrycker sig. Skillnaderna mellan sin egen och någon annans.

Jag måste tyvärr erkänna att jag hittills har gett en väldigt skev och för att vara helt ärlig, falsk bild av lilla Sverige. Det är inte så att jag medvetet ljuger om vår kultur och våra traditioner, tanken skulle aldrig falla mig in. Men jag har nu ett flertal gånger hamnat i situationer som är svåra och rent ut sagt pinsamma att ta sig ur. De hinner alltid uttrycka ett förundrat "aah" eller "c'est cool" innan jag förstår vad jag egentligen har sagt. Då vill man ju inte göra dem besvikna genom att säga att allt jag sa vad falskt, eller hur?

Så jag tänkte att jag nu skulle måla upp bilden av Sverige som jag omedvetet har gett de kanadensare jag stött på här i Quebec City. 

Sverige är för alla ett litet land. Men för kanadensare är det mindre. De tre dygn som det tar att bila genom Sverige har krympt till ynka 20 timmar. Förlåt Kiruna.

Ni vet redan att grodor inte är en grej i vårt avlånga land men visste ni också att vi inte heller har rådjur och att kräftorna är gigantiska och röda som blod när man fångar dem?

Jordgubbar med grädde, socker och/eller mjölk är något som många ser fram emot när sommaren början närma sig men enligt kanadensare äter vi de röda bären med smör och salt. Ja, förlåt igen. 

Alla går i skolan från åtta till fyra och har aktiviteter efter det. Det finns inte privatskolor och vi äter inte yoghurt på samma sätt som de (alltså inte i skål). För att inte glömma att vattenfallet Gullfoss ligger på gångavstånd från huvudstaden Stockholm. Jag ber om ursäkt Island, men ni förlorade nyss en sevärdhet.

På tal om huvudstaden. I Stockholm är byggnaderna inte färglada utan täckta av den gråa färgen man ser på himlen en regnig dag. 

Om du bor i villa i en av Stockholms många förorter ska du skatta dig lycklig om du har en trädgård då detta är ytterst sällsynt.. Att ha pool är heller inte något som svenskar har hört talas om. 

Jag har lovat mig själv att när jag återvänder till det riktiga Sverige ska jag skriva ett brev till dem fyllt med sanningar. På det sättet behöver jag inte se deras besvikna miner när de inser att solen faktiskt går upp på vintern, även om timmarna är få

Likes

Comments