Tiden bara försvinner och vi inser att Rom inte byggdes på en dag, eller som Petter säger, att rom inte bryggdes på en dag. Vi har däremot börjat måla om i källaren, byggt förrådshyllor och fått ordning på våra saker, installerat värmesystem (dock fungerar det inte som det ska men det ska nog ordna till sig vid nästa kontroll av VVS-mannen), bytt ut dåliga takpannor, hängt upp lampor och annat lite mindre småfix.

Jag har lärt mig att man måste ha vädret i tankarna när man har hus. Det kan regna in, saker kan blåsa omkull eller blåsa bort och solen kan torka ut växter. En granne sa "lägg senap på sopkärlen", mycket konstigt tyckte jag. Men vad vet jag, det kanske är bra för något. Sedan förstod jag att hon menade "stenar", för det hade utlovats klass 1-varning. 

Här kommer en bild på källaren som målas om.


/Sussie

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Jag gillar system. Nej. Jag ÄLSKAR system och logik. För att inte blanda ihop smutsiga, okokta nappar så har jag nu byggt ett nappträd där rena, kokta nappar kan hänga i väntan på användning. Fint för ögat är det också, tycker den lille killen här hemma!


Likes

Comments

Att transportera sorterad tvätt från en våning till en annan kan bli väldigt problematiskt när de flesta blå välkända påsar har slitits sönder... av mig. Då är det fantastiskt bra att ha en töjbar klänning så att tvätten kan bäras likt en kängurupung.

Likes

Comments

Idag har jag hamrat ner en bit av fasaden som satt löst då vi snart ska mura upp igen. Det var mycket roligare att slå på saker ön vad jag hade kunnat tänka mig. Jag tog på mig skyddsglasögonen (mina skid- och lökhackarglasögon) och planerade att hamra i vår trappa som är i uselt skick.. Att ta bort trappan har vi tydligt kommit överens om att vänta med till nästa år. MEN, när man har en hammare i handen så infinner sig ett visst sug att slå sönder saker. Så jag började att slå. Bit efter bit lossnade. Det var så väldigt roligt att se hur trappan blev mindre och mindre. Men sen kom Petter, suckandes och sa "åj då, det här var tråkigt". Jag lovande att göra det snyggt och säkra trappan så att man inte river sig eller ramlar när man tar några trappsteg, lovade att städa undan och sen köra till tippen med det som jag hamrade bort.

Höll jag vad jag lovade då? Jag snyggade till kanterna, fast lite för mycket så att man inte kan gå på ett av trappstegen då trappsteget nu är väldigt smalt. När jag sen samlade ihop allt bruk i en mycket välkänd blå kass så blev det hål i påsen (man ska visst inte dra den på marken) och jag fick plocka upp en lång rand av bruk. Och tippen, ja, det gör jag... en annan dag.

/Sussie

Likes

Comments

För ett tag sedan fick vi provsvaret efter vattentestning av vår brunn, "tjänligt med anmärkning" då värdet på odlingsbara mikroorganismer var över godkänt. Värdet ska ligga på under 1000 cfu/ml och i vårt fall låg värdet på 1700 cfu/ml. Vi ringde till laboratoriet som kontrollerat vattenprovet för att efterfråga om när vattnet icke hade varit godkänt, om vi var tillexempel 50 eller 50.000 cfu/ml ifrån icke godkänt vatten. Vi fick till svar att det inte finns ett övre värde utan det går bra att koka vattnet, då mikroorganismerna dör. Petter dricker vattnet, det gör inte jag. Jag vill veta varför det finns odlingsbara mikroorganismer i vattnet. Är det brunnslocket som inte håller tätt? Är det gamla vattenrör? Ligger det ett dött djur i brunnen? Vi har nu fått reda på att det ska finnas ett bra företag som jobbar med kontroll av brunnar, för det är ohållbart att hämta vatten hos vänner varannan dag.

Fram till dess blir jag fortsatt expert på att laga mat med så lite vatten som möjligt. Att koka ris gör man bäst på danska.


/Sussie

Likes

Comments

Vi har, som det heter, en otillräcklig hydrofor som går igång varje gång vi öppnar en kran eller spolar i toaletten. Ljudet av hydroforen hörs i hela huset och Petter lyckas alltid att spola när jag är bredvid hydroforen i tvättstugan. Förutom det mycket trista ljudet ger den otillräckliga hydroforen en växlande mängd varm- och kallvatten. En dusch kräver alltså planering, då det kan ta rätt så lång tid att få eller få tillbaka varmvattnet.

Nu har vi haft hanterverkare på besök och väntar på ett nytt uppvärmningssystem i huset där även vattenuppvärmningen kommer att förbättras.

Så fram till dess får vi koka vatten i vattenkokaren för att värma upp ett "kinderbad" som det står på badtermometern.


/Sussie


Likes

Comments

Vi har upptäckt att det finns ett djur i vår trädgård som gillar skalbaggar (väldigt mycket om man tittar noga). Nu på kvällskvisten när jag som vanligt ligger och funderar kan jag glädja mig åt att jag slipper äta skalbaggar. Inte nog med att de troligtvis inte är så goda så gör det nog hiskeligt ont att bajsa ut dessa hårda och vassa delar. Åh vad jag älskar potatis! 

Nu måste jag ta reda på vem som uppskattar skalbaggar som favoritföda. Ni kanske vet? 

/Sussie

Likes

Comments

Brukar ni också lägga tidningspapper under pappåsen för matavfall för att påsen läcker? Tycker ni också det blir bökigt med en ihopvikt tidning som gör att pappåsen ligger snett? Då rekommenderar jag Harald Nyborgs reklamblad, ett blad i PERFEKT storlek. Den är så perfekt att jag nästan hoppar upp och ner av glädje. Det går givetvis att klippa till morgontidningen i perfekt storlek och tacka nej till reklam, för att värna om miljön.

Glöm inte att sortera era sopor och glöm framförallt inte att sortera soporna på rätt sätt!


/Sussie, avfallsansvarig i vårt hem


Likes

Comments

Vi har skalbaggar i källaren, lite för många och lite för stora för att riktigt kunna slappna av. Petter svär mest och dammsuger upp var och en och jag får såklart dåligt samvete, för inte är det deras fel att de har gått ner i vår källare när de egentligen vill vara någon annanstans. Tror jag...

I vår nya bok "Lilla fälthandboken, insekter" har jag nu, troligtvis, identifierat dessa baggar med arten "kärrsvartlöpare". De är 16mm långa (känns snarare som att de är 16 METER långa) och vanlig i skogar, parker och trädgårdar över hela Sverige. Det är visst en nattlig jägare som lever på små ryggradslösa djur. MEN, jag har en teori om att de äter upp varandra. Vi har sett att det ligger bitar av dessa skalbaggar med exakt samma kroppsdel kvarlämnat på golvet (se bild nedan). Alternativet är att det finns en (för) stor spindel med extremt stor aptit som bor i vår källare, likt den i Harry Potter.

Nu ska jag snöa in mig på kärrsvartlöpare, det trodde jag aldrig att jag någonsin skulle behöva göra. Obehagligt men väldigt spännande. Jag återkommer med mer information, för detta är inget att bagge-tellisera.

/Sussie, hobby-entomolog

Likes

Comments

"Hängrännorna rensar man vår och höst, varesig det behövs eller ej". Detta är ett nedärvt ordspråk i min familj. Om man ändå skulle missa en eller flera av de här rensningarna så vet man att det är dags när det ser ut såhär. Den positiva bieffekter är att det finns massor av fin kompostjord efter många år av förmultnade höstlöv.


/Petter

Likes

Comments