View tracker

En stor riven zucchini
Tre små rivna morötter
En riven lök
Tre vitlöksklyftor
Valfria kryddor, jag använde salt, peppar, spiskummin, sojasås och bjäst
Majsstärkelse
Rismjöl

Blanda i en bunke och stek en liten klick för att smaka av kryddningen och justera vid behov. Stek sedan i önskad storlek!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

View tracker

Curry-tofu-röra i baguette!

Recept

En förpackning tofu
200 ml vegansk créme fraîche
Curry
Salt
Peppar
Vitlök
Smula ner tofun med rena fingrar i en bunke tillsammans med kryddorna. Rör sedan ner créme fraîchen och låt stå och dra till sig smak medan du hackar upp grönsakerna.
Purjolök
En halv finhackad lök
En finhackad tomat
En halv finhackad paprika
Ha i grönsakerna och låt stå i kylen minst en kvart innan servering.

Serveringsförslag: baguette med grönsaker.

Likes

Comments

View tracker

  • Glutenfri pizzabotten
  • Tomatsås
  • Champinjoner
  • Zucchini
  • Vitlök
  • Plommontomater
  • Eventuella rester (jag hade lite linsgryta i frysen som jag hade som topping)
  • Oregano
  • Basilika
  • Coleslaw

Stek champinjoner och zucchini tillsammans med vitlök, salt och peppar. Lägg degen på en ugnsplåt med bakplåtspapper och bred ut tomatsåsen och lägg på dina toppings. När pizzan var klar så hade jag på coleslaw. Mums!

Likes

Comments

Ibland får jag ryck och bara måste laga mat. Det kan vara att jag har föreställt mig ett recept i huvudet som jag måste få ur mig på en gång. I lördags fick jag ett sånt här ryck och lagade någon slags minibuffé åt några vänner. Såhär blev det!

Tomatsås
  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • krossade tomater
  • socker
  • oregano
  • salt & peppar

Karamellisera löken på låg värme och ha sedan i pressad vitlök sista minuten. Häll i krossade tomaterna tillsammans med socker och kryddor. Koka upp och vrid ner värmen och låt puttra medan du lagar allt annat. En bra tomatsås måste få ta sin tid tycker jag!

Coleslaw med hemmagjord majjo

Att inte kunna äta majjo som vegan är verkligen inget man behöver oroa sig över. Receptet och ingredienserna till vegansk majonnäs är så löjligt simpla. Jag förstår inte varför icke veganer envisas med att ha i hönsmens när det inte behövs överhuvudtaget.. Här kommer lite hönsmensinfo!

1. "Who Says Eggs Aren't Healthy or Safe?" av Dr. Greger från nutritionfacts.org.
2. "Can Vegans Eat Eggs From Backyard Chickens?" av Emily från bitesizevegan.com.
3. Skärmdump som jag tog från Jordbruksverkets hemsida där det står att man får ha högst 25 slaktkycklingar per kvadratmeter... Gäller inte äggproduktion men ändå.

Nåväl, för att göra vegansk majonnäs behöver du följande.

  • 0,5 dl sojamjölk (OBS! måste vara sojamjölk annars funkar det inte)
  • 2 tsk senap
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • salt
  • 2 dl rapsolja

Mixa allt förutom oljan. Tillsätt oljan extremt långsamt samtidigt som du mixar annars blir det bara sörja. Ta gärna hjälp av någon med att hälla i oljan så att du kan hålla i behållaren och mixerstaven i varsin hand. Om du inte uppnår önskad konsistens efter 2 dl olja så kan du hälla i lite mera.

För att göra coleslaw behöver du:

  • Majrova
  • Vitkål
  • Lök
  • Vitlök
  • Morot
  • Majonnäs
  • Salt & peppar

Skär i lagom storlek och kör grönsakerna genom matberedaren och blanda med salt och peppar och majonnäs. Låt dra i kylen medan du fortsätter med resten.

Grönsaksbuljong

Kasta inte skalen från coleslawen!! Köp ekologiska grönsaker så kan du koka buljong på dem! Skrubba grönsakerna innan du skalar dock. Sen är det bara att koka upp i vatten tillsammans med salt och peppar. Vrid sen ner värmen, tag av locket och låt vattnet reducera till ungefär hälften. Det blev en smarrig nudelsoppa som jag bjöd min syster på dagen efter.

Såhär sexig ser hemmagjord buljong ut.

Ekologiskt.

Ugnsrostade kikärtor (så gott att snacksa på!)

Du behöver en tetra kikärtor, kryddor och olja. Skölj kikärtorna och torka med en ren handduk och avlägsna skalet. Jag tycker att man uppnår bäst resultat om man låter dem torka ordentligt men det har man ju inte alltid tid för. Blanda med lite olja och dina favoritkryddor och rost i ugnen på 220 grader tills de är krispiga.

Ugnsrostad potatis

Skölj potatisen och kolla så att de är någorlunda jämnstora. Blanda med salt och olja och in i ugnen på 220 grader.

Vitlöksstekta champinjoner

Skölj och hacka champinjoner och stek med vitlök, salt och peppar och citronjuice.

Stekt broccoli

Ja, det är inte svårare än det låter. Stek broccoli.

Spenatpiroger med Ultunaost
  • Smördeg (de flesta som finns i butiken är veganska men dubbelkolla innehållet innan du köper!)
  • Hackad spenat
  • Ultuna Original
  • Salt & peppar

Jag hade fryst spenat som jag tinade i en kastrull tillsammans med salt och peppar. Kavla ut smördegen och gör runda formar med hjälp av exempelvis en liten skål. Klicka sedan ut spenaten och osten på varje degbit och stäng med hjälp av lite vatten längs kanten.

Grädda i ugnen på 220 grader tills de är gyllenbruna.

Det som återstår nu är att bjuda över några vänner som kan äta upp all mat som du har lagat. Lycka till!!

Likes

Comments

Hade lite tid att döda i Enköping idag efter jobbet så jag drog och käkade på café Samt som även är en utav våra återförsäljare! Åt deras version av pizza som de kallar stubbe med ett uuuuurgott bröd, jättegod hummus, ost, yoghurtdressing, strimlad vitkål och säkert nåt mer som jag glömt. Helt veganskt såklart. Provade att dricka kombucha för första gången och det var inte så dumt faktiskt! Rekommenderar er att gå dit, supermysig miljö och spännande mat och bakverk:)

Likes

Comments

På senaste tiden har jag joggat fem kilometer två gånger i veckan och det har verkligen varit en stor grej för mig. Det började med att jag joggade två och en halv kilometer en dag och när jag kom till femkilometerskorsningen så kändes det så himla bra så jag körde den sträckan istället. Det enda kravet jag hade på mig själv var att jag skulle komma i mål utan att stanna eller promenera oavsett hur lång tid eller hur sakta jag än joggade. När jag väl kom i mål så kände jag mig såååå himla duktig! Jag trodde aldrig att jag, som inte har tränat på år och definitivt aldrig sprungit fem kilometer i hela mitt liv utan att stanna en enda gång skulle klara av det. Nu när jag vet att jag klarar av det så har det inte varit frågan om jag verkligen ska ta mig ut eller inte eftersom att när jag väl gör det så känns det så bra att komma i mål.

Jag har läst lite om löpning och kommit fram till att det verkar vara bäst att ta det lugnt i början och låta saker och ting ta den tid det tar. Dels för att det förbereder påverkan på lederna och knäna och bättre motverkar skador och dels för att min träningsrutin överhuvudtaget ska kunna bli konsekvent. Det får aldrig bli ett moment som känns jobbigt eller omöjligt att uppnå. Så, mitt mål med mina löpturer är aldrig att jag ska komma i mål på en viss tid, mitt mål är alltid att jag ska ta mig i mål oavsett vilken tid det tar.

Idag var jag ledig från jobbet så jag bestämde mig för att dra ut och jogga. Jag håller på att experimentera mig fram med vad som funkar bäst för mig, att jogga på tom mage eller inte. Har känt de senaste gångerna när jag joggat med mat i magen att det har känts tungt så jag åt bara lite vattenmelon och drack vatten innan min tur idag. Det funkade inge vidare så jag får fortsätta experimentera. Någon som har tips på bra mål innan träning?

Här är vad jag lagade till lunch efter löpning och utegym på tom mage. Jag var med andra ord rätt så skakis av hunger och behövde laga något snabbt och mättande utav det jag hade hemma.

Wraps med ris, röda linser kokta med tomatpuré,spenat och grönsaksbuljong,
bjäst, Oatly iMat Fraiche blandat med kryddor och my latest obsession - KIMCHI! <3
Slängde i riset och linserna i varsin kastrull och lät dem puttra medan jag åt vattenmelon, enkelt!

Till sist hade jag på spenat och groddar också.
​Ingen tidskrävande upphackning av grönsaker alltså!

​Avnjöts i solen, jag åt såklart en till efter dessa!

Likes

Comments

​Har i princip aldrig halvfabrikat hemma men idag köpte jag Fry's Chicken style-burgare och gjorde vegansk kycklingmacka. Jag använde mig utav:

  • Fry's Chicken style-burgare
  • Astrid och apornas mayo med rostad vitlök
  • Kimchi
  • Tomat, gurka, spenat, groddar
  • Stekt lök
  • Rostad lök
  • Ketchup och senap


Påminde mycket om Mc Donald's Mc Chicken.​

Likes

Comments

Hej kära bloggläsare!
Här kommer en liten update sen sist :)

På matlagningskursen i torsdags lagade vi vårrullar med rödkål, rödlök och äpple med en asiatisk dippsås, en bönsallad och en råkostsallad med rödbetor! Detta var verkligen jättesmarrigt och hämtat ur Vår Kokbok Vegan.

I helgen så hade Maja och Saef studentmottagning. Det här bjöds det på i matväg:

Morfar bakade sitt "morfarbröd" som jag och mina syskon döpte det till under vår uppväxt. Aseel lagade irakisk biryani m.m. Jag lagade sojafärssås, kibbeh och hummus. Maja och Saef hjälptes åt med pico de gallo.

Jag bjöd även på våra ostar från jobbet, jag jobbar alltså på Ultuna Mejeri om jag inte redan nämnt det! På bilden ser ni Ultuna Original med en bit päron, Ultuna Pepparrot och vår alldeles nylanserade smak - Ultuna Hav!

Till efterrätt blev det självklart (en asstor) TÅRTAAAA!!

Här är en bild från när jag fotade min syster och Saef på deras bal. Kommer sakna henne när hon flyttar i höst :(

Rabarber på min stadsodlarförenings kolonilott som jag cyklade förbi och åt av efter min joggingrunda.

Igår var det dags för ogräsrensning, utplantering och direktsådd på lotten!

Örtspiral in progress.

En plätt täckodling.

Idag stannade jag i en rondell på vägen hem från jobbet och köpte svenska jordgubbar.

Möms! Längtar till att kunna skörda jordgubbar och allt annat från lotten sen!!

Likes

Comments

Igår fyllde min systers kille Saef år och hans kompisar hade överraskningsfest för honom hemma hos min syster Maja. Jag och Maja var hemma hos henne och förberedde allt medan Saef var hemma hos vår pappa och hängde med Knut vår lillebror. Sen kom alla hans kompisar till Maja och hjälpte till med förberedelserna och sen ringde vi dit Saef. Alla hans kompisar gömde sig inne på toan och sen smög de fram och hoppade på Saef hahaha! Det var en riktigt lyckad kväll med grillning, fifaturnering och.... MARÄNGTÅRTA!!

Grattis!!

Förflyttning av en något kantad marängbotten med ett lager av choklad.

The finnished product!

Recept

1 förpackning kikärtsspad  
2 dl socker 
1/2 msk citronsaft
En kaka mörk choklad 
Vegansk vispgrädde (jag använde en del kokosgrädde och en del havregrädde)
Lite citron och socker till grädden

Jordgubbar

Gör såhär:
Vispa kikärtsspad, socker och citron tills det blir så fast så att du kan vända bunken uppochner. Klicka ut på en plåt med bakplåtspapper och in i ugnen på 100 grader i ca 1 1/2 timme. Smält chokladen i vattenbad och fördela över marängen och låt stelna. Vispa upp grädden tillsammans med socker och citron och ha på det på tårtan. Dekorera med jordgubbar!

Likes

Comments