Jorden runt

Barcelona, Castelldefels och Gava

I år firade jag min födelsedag tillsammans med min pojkvän borta i solskenet. Bland palmträd, havet och en hazy timeloop. Två veckor gick alldeles för fort.

Bland annat har vi bott i Gava, en bit från Castelldefels, vilket är en timma från Barcelona. Vi utforskade även själva Castelldefels på cykel. Med vinden i håret, havsdoften som slingrar runt ens näsa, palmträd i sikt och kärlek i luften, så var detta ännu en minnesvärd resa med min älskling Gösta.

I Barcelona härjade vi runt i vanlig ordning, Barceloneta, Ciutadella och andra parker. Vi rodde i en liten båt på Ciutadella, spotted en sköldpadda och bestämde oss för att klappa den lite, bängt nog pissade den på mig. Den hade långa klor och attraherade barnfamiljer i grannbåtarna. Vi tog självklart inte med Donald Pleasence hem, fastän tanken var lockande. I en relation, är det alltid bra att ha minst en genomtänksam person, och där har vi lyckats. Vem av oss det är det säger jag inte haha.

Födelsedagen i havet

Jag älskar havet mest av allt i världen. Vinden, känslan, dess läkeegenskaper på kroppen, dess djup och oändlighet, dess kontraster mellan stillsam och farlig. Innan vi flyttade till Sverige 2006 så var havet enbart en kvart ifrån oss. Att växa upp bland havet var en upplevelse som jag dras till än idag och därför drömmer jag om att bo vid havet i framtiden. I en liten, simpel trähus, med stooort fönster ut till terassen. Utsikten är sand, palmträd och den oändliga blåa horizont. Vita, rena, god doftande sängkläder, ett stort leende på morgonen och sköna tunes i bakgrunden. Om detta inte är to squeeze the juice out of life, så vet jag ej vad som är.

Själva födelsedagen, den 17 oktober firade vi faktisk I havet självt. Dagen började bland annat med en lång consert från Gösta, i vardagsrummet. Sedan åkte vi till Barceloneta för att besöka Akvariumet! Jag tror i alla fall att det var mäktigt, tror- eftersom innan så svängde vi förbi för några gin n tonics och liknande. Akvariumet var häftigt. Tänk att älska havet och spändera födelsedagen i den, tillsammans med babes.

Matställen
Borta i Barcelona rådde både redlösa och passiva dagar. Vi hittade många lokala matställen, dit vi återvände gång på gång. Santuxio på Provenca t.ex. serverade bläckfiskbollar och annat kul, dessutom kunde man kika ut på det stället genom Göstas balkong. Surfbar, Sangriabar, Pizza Que och andra ställen som jag ej minns namnet på var amazing... men det är Ghandi, där hjärtat stannade. Man säger att en mans hjärta sitter i hans mage, tror därför att även Gösta tycker så.

Bro besökte vi också ett par gånger. Vi har t.o.m en review på den.

Senaste gången spänderade jag tre månader i Barcelona, denna gången var det bara två veckor. Nästa gång hoppas jag på att vi kommer utforska resten av Spanien. Men först, kommer Gösta hit till Transnistrien- och han kommer om bara fyra dagar! Det känns så overkligt!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Vidga smaklökarna

"Blinchiki"

Betyder pannkakor och pannkakor betyder nostalgi.
I lägenheten som jag bor i här i staden Bender, bodde en gång en kärleksfull gammelmormor. Hon stekte pannkakor på ögonblicket, och hennes var och kommer alltid förbli dem godaste. Så där tunna, saftiga, vikta och doppade i strösocker och körsbärssylt. Genomsyrade av hennes kärlek.

Nu är det mamma som tog efter och med hennes standard recept så blir man som ett barn kring bordet och slickar fingrarna rena! Inte bokstavligen, men visst saknar man tider i skolmatsalen litegrann?

Ja pannkakor var rena lyckan- speciellt tävlingen vi alla säkert kört en gång....eller två.

Hursomhelst, här kommer receptet som aldrig sviker:

6 dl mjölk eller kefir (filmjölk)
3 dl vetemjöl
3 st ägg
Lite salt
Lite socker
Stek på god smör

Mmmmm...

Likes

Comments

Livet i Transnistrien

100 ÅRS JUBILEUM

Den sjunde November är markerad som en röd dag i Ryssland- och givetvist Transnistrien. 1917 påbörjades en ny kapitel i Rysslands, så väl som världens, historia. Uppror, propaganda, revolution och strikt spänning i luften. Allas liv var påverkade och vittnen är många. Bland annat har min familj stark anknytning till händelserna under revolutionen och därför valde mormor att inte skåla för den under lunchen.
Revolutionen var en tid av brister och förluster, men det var också en tid för nytt tanke-och levnadssätt. Den är både skoningslös och gynnsam, resulterade i både liv åt ideologi och i massmord av ren djävulskt mänsklig natur.


I Transnistrien
I dessa trakter är 7 November ännu en anledning att samla ihop sig med sina nära och skåla, skåla, skåla för hälsa, framgång och allas lycka.

I Transnistrien kan man vittna många spår som revolutionen lämnade efter sig. Inte enbart en mentalitet byggd på den kända "Ryska andan", men även många monument, Lenin statyer och gatunamn till minnet av revolutionen, så som 25 Oktober Gatan och många fler. För att vittna revolutionen och livet under kommunismen, rekommenderar jag starkt att besöka just Transnistrien, eftersom här ligger allting bevarat. Har man dock inte möjligheten att komma så rekommenderar jag att kika på mitt Instagramkonto "valbekker" istället, där jag lägger ut många bilder på just denna kvarlevan.

...och så här brukar det oftast se ut på gatorna dagen efter. Bilden nedan tog jag bakom Kvint. Kvint är Tiraspol`s kända vin-och brandy bränneri. Denna spritfabrik är en stolthetssymbol, såpass att Transnistrien har med den på fem-rubel-sedeln.

Likes

Comments

Vidga smaklökarna

Lördagens frukostar längtar man till...
Men vad ska man göra när man vaknar i ett så där lite halv-bängt tillstånd, både bakis och tröttis. Själv hittade jag en överbliven halloweendekoration i kylen och mixade ihop den till lata plättar. Jack-o-lantern, alltså den kända pumpadekorationen, skulle gråtit om den såg hur den blev behandlad i mitt halvvakna tillstånd. Därför blir det inga instagram-fina fotografier men istället bjuder jag på denna ljuvliga höstfrukost. Mysigt att unna sig och receptet kräver inte mycket hjärngympa. Dessutom återanvänder vi pumporna som vi alla oskyldigt tar med från Halloween på Liseberg utflykten. Eller var det bara jag och mina polare?


Höstiga Pumpaplättar


ca. 1/4 av en medium pumpa
2-3 msk. vetemjöl
2 st. ägg
2-3 msk. strösocker
1 tsk. vaniljsocker/vaniljpulver
1 krm. salt
matolja till stekning


Gör så här... (eller tvinga någon kärleksfullt att göra detta åt dig)
Få lite styrketräning genom att riva ned all pumpa i en skål. Pumpavätskan som samlas i skålen kan du hälla bort, beroende på hur saftiga du vill ha dem. Jag älskar när det är super gojj och därför låter vätskan vara. Slå i äggen, strö på sockret, vaniljen, mjölet och saltet. Blanda ihop ordentligt.
Det som kommer avgöra succe-nivån i just dina plättar, är kvalitet på din stekpanna. Min är från Sovjet tiderna, alla plättar brann fast.
Hetta upp pannan till "medel" och ploppa på gojjan med en matsked, en plätt per sked. Stek på varje sida tills de ser gyllene ut... Hur många plättar du får beror helt på hur mycket pumpa du orkat riva. Där har vi moralen i historien.

Enjoy!

Likes

Comments

Blickar inåt och utåt

Välkommen till min blogg!
Att rida livets våg är lättast när man blir ett med vattnet. En dag när vi härjade runt med min underbara pojkvän, hamnade vi vid ett mysigt ställe i Göteborg och skrev ner dessa ord. 2016 visade sig vara ett år dedikerat till just den livsläxan. Att acceptera de omständigheter som ej går att förändra.

Kanske var det ett sammanträffande att samma datum ett år senare skulle min familj sväva högt över molnen. Inte av lyckorus, utan snarare uppe i luften och på väg till den lilla tredje världen. Jag visste lite då, hur mycket av den insikten skulle krävas för att hålla moralen uppe väl framme i Moldavien.

Önskar att vi fick mer tid än några få veckor på att packa ned ett tio årigt liv i Sverige i resväskan och åka. Önskar att Migrationsverket faktiskt hade mer resurser och mindre press för att kunna genomföra en rättfärdigande bedömning av vår situation. Samtidigt, hade inte det varit för utvisningen så skulle inte kaoset skapa den djupen i mitt liv, som den skapade. Jag är bara lite trött på att jaga ordning.

Väl i Moldova, tog det bara tre veckor innan jag flydde till min pojkvän i Barcelona och tillsammans sög vi ut livets alla juicer i tre månader. Sedan tog VISAn slut och då var det raka vägen hem. Mitt nya hem för tillfället i alla fall.

Att rida livets våg innebär att överlämna sig själv till ödet och inse att samma boiling water that softens the potato also hardens the egg. Det handlar inte om omständigheterna i sig självt, utan snarare om hur vi som människor väljer att hantera dem. Som uttrycket lyder. Denna bloggen är en dagbok av min resa genom kaoset. Med allt vad kaos innebär. Vilket äventyr!

Välkommen på min resa i Transnistrien, den icke igenkända ryska staten inom gränserna av Moldavien.

Likes

Comments

Subscribe