View tracker

Jag har blivit rejält förkyld under helgen, nåt som aldrig egentligen passar så nu kurerar jag mig med alla möjliga metoder. Inte blir det heller bättre av snålblåsten och någon minusgrad här i Malmö. Det blev en värmande löksoppa till middag. Helt perfekt! Och jag som älskar soppa också!

Löksoppa

3 gula lökar
2 vitlöksklyftor
Olja och lite smör
1 lagerblad
1 hönsbuljongtärning
5 dl vatten
2 dl vitt vin
En nypa socker
Rosmarin
Salt och peppar


Hacka löken och vitlöken i tunna skivor och fräs i olja och smör. Tillsätt lagerblad, socker, vin och buljongen. Låt koka tills mjukt och smaka sen av med rosmarin och kryddorna. Ät soppan som den är, med en skiva bröd på sidan eller gratinera i ugnen. Häll då upp soppan i en ugnsfast form, lägg brödbitar och ost ovanpå. Gratinera högt upp i ugnen på 200°C en kort stund tills gyllenbrunt.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

View tracker

Det här är en perfekt kombination! Sött fruktkött tillsammans med hettan från chili i en salsa som passar superbra ihop med kött, gärna till sommarens grillkvällar eller som här tillsammans med kallskuren rostbiff och yoghurtsås med mynta.

Mangosalsa

Mango
Salladslök eller rödlök
Tomat
Chiliflakes
Salt och peppar


Myntasås

Matyoghurt
Olivolja
Mynta, gärna färsk men torkad går också bra
Salt och peppar

Likes

Comments

View tracker

Nu har det varit glest mellan inläggen sedan jag flyttade bloggen men jag har inte lagat så mycket mat senaste veckan. Det har varit middagar hos kompisar och ute på stan, en dag blev det yoghurtmiddag vilket kanske inte är att föredra men någon gång ibland. I dag efter jag Pavarotti och ordnat utstyrsel till en maskerad jag ska på i morgon fixade jag en snabb lunch. En superenkel sallad som kräver få ingredienser och går snabbt att slänga ihop.

Superenkel sallad

Bladspenat eller andra blad
Mozzarella
Tomater
Eventuellt lök
Olivolja
Salt och peppar

Likes

Comments

Kod för att importera min blogg till Nouw: 3254659888



Likes

Comments

I dag har jag jobbat och när jag då kommer hem vid åttatiden kan det vara lockande att äta en tallrik yoghurt eller något liknande som är färdigt och bara ta ut ur kylen men så tycker jag att det är lite svlappning att laga till något. Dessutom måste man fylla på med ny energi så att kroppen återhämtar sig. Provade återigen ett av Jamie Olivers recept, funderar på om jag ska laga mig igenom hela kokboken eftersom att allt jag hittills gjort har varit kanongott! Har ni någon kokbok ni använder lite extra ofta?

Kvällens energitillskott blev stekt kyckling med primörer, primärpesto och fetaost.

 

 

Kyckling med primörer

 

 

2 st kycklingfiléer
Vitvinsvinäger
Olivolja
Chiliflakes
1 bukett broccoli
Harricot verts
Soyabönor
Mynta
Fetaost
Grönsaksbuljong
Salt och peppar

 

Blanda 1 msk vinäger och olja med chiliflakes och gnid in kycklingfiléerna så att det tar smak.
Hetta upp en panna med olja och stek filéerna varsamt genom att vända på dom kontinuerligt.

Koka under tiden upp vatten, gärna i vattenkokaren för att spara energi. Lägg i broccolin som är delad
i mindre buketter, låt koka en liten stund innan de andra grönsakerna åker i. Ta upp en del av primörerna
och lägg i en mixer tillsammans med en del av vattnet, mynta, salt och grönsaksbuljong i pulverform. 
Mixa tills det ser ut lite som en pesto, alltså lite bitar. Smaka av och tillsätt eventuellt mer kryddor.

Lägg upp grönsakerna på en tallrik med kycklingen ovanpå. Lägg på peston och smula till
sist över fetaost och lite nymald svartpeppar



Likes

Comments

I går förberedde jag flapjacks som jag kan ha som ett litet mellanmål eller ta en bit för att mätta sötsuget. Jag hade med en på skolan i dag och min lärare frågade vad det var för någonting. Jag svarade glatt att det var en liten müslibar. Han sänkte mig helt och sa att det såg ut som fågelmat.. Dom blev goda och innehåller järn, protein och omega 3 som håller dig pigg och alert fram till lunch.

 

 

Flapjacks

 

100 g osaltade pekannötter
100 g osaltade hasselnötter
20 g blandade frösorter, t ex linfrö, chiafrö, sesamfrö
180 g dadlar
100 g torkade bär, t ex blåbär, tranbär
200 g havregryn
2 msk olja (jag använde linfröolja)
1-2 msk honung

 

Lägg alla ingredienser i en mixer och blanda tills allt har hackats ner till önskade bitar.
Använd sedan någon slags form som är öppen i två ändar (jag skar sönder en flaska) 
och forma små puckar genom att pressa ner blandningen med bestämt tryck.
Förvara sen i kylskåpet eller frys in en del för att tina upp när du ätit upp alla i kylen.



Likes

Comments

I dag är det så grått och regnigt att jag knappt vill kolla ut. Jag har ingenting att göra i skolan heller så jag piggade upp mig lite med nybakat bröd. Det här är ett enkelt bröd med yoghurt och bikarbonat som går snabbt att röra ihop. Receptet kommer från Jamie Olivers nya kokbok Jamies Supermat. Jag försökte mig på att göra ett mönster som skulle likna någon slags växt, det gick sådär som ni ser så jag får öva på det. 

 

 

Rågbröd med bikarbonat

 

250 g fullkornsmjöl av vete
100 g rågmjöl
50 g havregryn
1 tsk bikarbonat
1 stort ägg
3 dl naturell yoghurt
1 tsk havssalt

 

Blanda alla torra ingredienser i en skål. Vispa ihop yoghurt och ägg i enseparat skål och blanda
sedan alltihop till en smet. Ta lite mjöl på fingrarna och forma till en boll. Lägg bollen på
en plåt och tryck ut till en ca 3 cm tjock rundel. Strö på lite extra mjöl och skär något mönster. 
Tänk på att använda en supervass kniv och skär ca 1/2 cm djupa snitt.

Grädda i mitten av ugnen på 190ºC i 40-45 minuter. Testa med en provsticka, brödet
är färdigt när det inte fastnar någonting på stickan. Lägg brödet på ett galler och låt svalna. 

 

 



Likes

Comments

Jag blir så himla inspirerad av Karoline och Elenore som är programledare för matlagningsprogrammet Vegorätt på SVT. Varje vecka lagar dom rätter ute i det gröna med det gröna. Luncher, middagar och efterrätter. Jag känner kanske inte att jag behöver laga mat som inte innehåller några produkter alls från djurriket men grön mat mår jag bra av.

 

Vanligtvis brukar jag laga ganska enkla vegetariska rätter men i går var jag ledig och hade hela dagen fri utan några åtaganden vilket var otroligt skönt! För den här middagen spenderade jag mer tid än vanligt  vilket jag inte har något emot men visst skulle det underlätta med en diskmaskin då en del av tiden gick åt till att diska undan.

 

Mixern gick på högvarv! Sen ska jag erkänna att jag inte är ett skolexempel när det gäller att hålla orning i köket, men så har jag också ett väldigt litet kök vilket jag tycker att det är en liten ursäkt. Jag ska visa er någon dag! Skulle nog behöva dammsuga efter varje måltid jag lagar men jag tycker inte det gör så mycket, det blir lite galet och lekfullt på något sätt. Tjejerna i Vegorätt behöver ju inte oroa sig så mycket om det eftersom dom har natur under fötterna och inte ett laminatgolv.

 

Trots mycket jobb blev burgarna otroligt goda! Blir ni tveksamma på grund av alla moment och tidsåtgång, dela upp det på två dagar och förbered. Jag blev nöjd och jag tror att mina vänner också var ärliga när dom sa att det blev gott. Jag hoppas!

 

 

 

Vegoburgare med raw ketchup, cashewmajonäs och rotfrukter i foliepaket

Ni hittar alla vegetariska recept från programmet här

 

Jag valde att använda ett annat recept för cashewmjonäsen eftersom jag inte ville köpa ingredienser jag troligtvis bara skulle använda en gång, det kändes ganska onödigt. 

 

Cashewmajonäs

1 dl naturella cashewnötter
4 msk oliv- eller rapsolja
2-3 msk vatten
1 citron
2 msk honung
1 tsk äppelcidervinäger
1/2 tsk dijonsenap
1/2 vitlöksklyfta, finhackad
salt och peppar

Blötlägg cashewnötterna över natten eller några timmar. Mixa nötterna och tillsätt
resten av ingredienserna och mixa till en slät majonäs. Använd med fordel blötläggningsvattnet.
Smaka av och tillsätt mer vatten till önskad konsistens. 

 

Servera med lite gröna blad, ett gott bröd och rotfrukterna



Likes

Comments

Sista familjemiddagen hos familjen Jönsson (för den här gången) är avklarad, för idag fick jag tillbaka min lägenhet som jag hyrt ut sen i juni. Det började som vegetariska morots och linsbiffar och slutade som wraps. Jag svävar ofta ut när jag lagar mat, från en tanke som sen utvecklar sig under matlagningens gång och blir mer eller mindre än tänkt från början eller kanske en helt annan rätt.

 



Morot och linsbiffar

2 dl torkade röda linsern2 stora morötter (300 g)
2 äggn1 msk tahinin
1 msk citronsaftn
2 vitlöksklyftorn
3 msk skorpmjöln
1 tsk mald spiskumminn
1/2 tsk mald koriandern
Salt & pepparn
Olivolja till stekning
Persilja


Koka linserna tills dom är mjuka, häll av och låt svalna, riv under tiden morötterna.
Banda ägg, citronsaft, tahini och vitlök och tillsätt till sist skorpmjölet. Låt stå och sväll
en stund. Blanda till sist ihop alltid och krydda med salt och peppar efter behag. Stek biffarna
i en panna med olja och servera med sallad eller i en wrap med yoghurtsås.
Det va lite klurigt att steka så jag rekommenderar att göra biffarna ganska små så
att det är lätt att vända dom i stekpannan. Fungerar sen alldeles utmärkt
att ha i matlådan att värma upp.



Likes

Comments

Jamie Oliver är verkligen en inspiratör som i hans nya kokbok Jamies Supermat presenterar sunda recept utan att det är någon speciell diet. Det handlar helt enkelt om att välja nyttiga alternativ och att äta lagom mycket. Här finns recept som innehåller mycket grönsaker men också pasta, bröd, fett och sunt förnuft.

 




Frukost


Rostat rågbröd
Omelett av två ägg
Bladspenat
Tomat
Chilisås
Salt och peppar



Likes

Comments