I lördags förra veckan var det filmdags, killarna har länge frågat om de inte kan få se en film och i lördags var det äntligen dags. Jag och Ester flyttade runt på möblerna i vårt vardagsrum, la ut dynor så attde skulle sitta lite skönt och drog för gardinerna så att det skulle bli mörkt.Det blev faktiskt ganska mysigt där inne!

När vi kallade på killarna kom de snabbt och ställde sig utanför huset och väntade på att vi skulle säga att de kunde gå in. Det tog sedan inte lång tid för dem att ta sig in och sätta sig kan man säga, alla väntade spänt på att få börja se filmen. Det var trångt och väldigt varmt,men inte var de någon som sa något om det. Alla satt de där och ville börja titta. Innan vi satte igång filmen fick de vars en mugg med popcorn och en med saft. Muggarna tömde de snabbt, någon tömde nog nästan sin innan alla fått sin.

”Captain America” var filmen de fick se, killarna verkade nöjda för den innehöll action och många superhjältar och det var det som varit önskan. Jag och Ester såg inte direkt någonting, men det varganska kul att bara sitta och titta på killarna emellanåt. Fler av dem var helt inne i filmen och emellanåt skrattade hela högen åt superhjältarnas tabbar. Det blev lyckat, killarna var nöjda – de hade fått se en film och de hade fått äta popcorn.

Innan vi gick in till den andra byggnaden ochåt kvällsmat hade vi en kort aftonbön inne hos oss. Vi brukar ha tidebön och sjunga tillsammans, men den kvällen valde vi att göra det lite annorlunda. Jag läste ur Efesierbrevet och så bad vi.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Här är bilder från en dag då vi var ute på grannens åker och tittade när de skördade. Killarna tyckte det var spännande att se tröskan köra rundor och några av dem hade nog inte tackat nej om de fått frågan om att testa köra. Killarna började klättra på vagnen och satt där uppe och tittade... ja jag kunde inte låta bli jag heller så jag klättrade minsann också upp. Det trodde killarna inte att jag skulle göra, speciellt inte i klänning. Men där uppe satt vi tillsammans och tittade.

Det kändes lite som när jag var yngre och var med hemma hos min mormor och morfar när de jobbade ute på gården, det var mysigt!

Likes

Comments

Kom tillbaka till BCM för en stund sedan, har varit hemma hos Elisabeth (en i personalen) och hjälpt henne att rensa majskolvar från majs. Vi la majsen i säckar, knöt ihop dem och bankade på dem med en gren typ och så hällde vi ut dem och plockade av det som inte trillat av. Effektivt arbete minsann. Vi rensade majskolvar så att hon och hennes familj har för cirka 6 månader. Majsen kommer användas till t.ex. gideri och sen kommer hon ta med till en tingatinga också för att mala ner det till mjöl som används till t.ex. ugali. 

Det var vår lördagsförmiddag. Vi jobbade men den var ändå lugn och skön, kunde sitta där och rensa och prata med killarna. Det är mysigt faktiskt! Att banka på säckarna var kanske inte det lugnaste, men det var roligt minsann att göra det. Vi fick bara se upp så att ingen stod i vägen...då kunde det gått illa!

Ha en fortsatt fina lördag!

Likes

Comments

Idag är en sådan dag då jag är trött på att äta majs, jag åt lite av giderin till lunch men nu sitter jag med en tallrik ris och någon fröblandning jag köpte i Sverige. Vi har vant oss vid den kenyanska maten, men ibland så behövs något annat. Idag är en sådan dag och då sitter inte ris fel i magen kan jag lova. Jag har nog aldrig tyckt att ris smakar så gott som jag tycker att det gör här. Det är fest, enligt mig, varje lördagkväll då vi får ris till kvällsmat.

Likes

Comments

Tänk dig att det är lördag, du och dina vänner har varit ute på en åker och huggit gräs och burit hem det. Ni är svettiga och skitiga och ni är trötta efter att ha gått upp tidigt och jobbat ute i solen. Ni har huggit och huggit, lärt volontärerna att använda en machete, jagat möss och lassat på gräs på en ranglig skottkärra som körts hem av ett gäng. Allt arbete för att era två kor och ertjur ska ha mat under torkan.

Det var vår lördag för ca två veckor sedan. När jag och Ester kom ut efter frukost den morgonen var BCM tomt och det var tyst. Det är aldrig tyst eller tomt här ivanliga fall, men då var det det. Vi mötte Langat som sa att killarna var på en åker så vi traskade dit och där var de minsann, hela högen och det var så härligt att se dem. På och runt åkern var det full rulle. Några vaktade korna, några högg gräs, några bar, några lassade på skottkärran som sedan kördes och hem och någon vilade i gräset för att samla ny energi till att byta av någon annan. Alla hade sin uppgift och alla hjälptes åt. Små som stora. Där på åkern spenderade vi vår lördagsförmiddag. Det var en riktigt rolig förmiddag ska jag säga. För där på åkern gick vi alla och jobbade och samarbetade, pratade, sjöng, skämtade, tog det lugnt och vi volontärer fick lära oss använda en machete. Det var många goá skratt på denåkern kan jag lova!

Vi hann inte göra färdigt det helt innan lunch, men det var ett annat fält somväntade under eftermiddagen så vi högg färdigt på söndagen istället och bar hem resten då. Det var trötta killar vi hade med oss hem båda dagarna så det varnog bra att vi delade upp det på två dagar.

Men efter lunch, på lördagen, var det dags att göra det som killarna frågat så länge efter…att gå till fältet en bit bort och spela fotboll med en riktig fotboll. Jag och Ester hade fixat en boll i stan under veckan så den var de taggade på att spela med. Hemma har vi taggbuskar som häck så en fotboll går sönder ganska snabbt där, därför använder vi bara fotbollen om vi är på fältet. Hemma spelar vi med fotbollar som killarna själva gjort, de tar plastpåsar och fyller dem med plast och skumgummi och flätar och knyter sedan med rep runt om. Men att se killarnas glädje på väg till och på fältet, det var en speciell känsla. De var helt överlyckliga! Nästan alla våra killar var med och sen kom det fler som bor i närheten som också ville vara med. Vi spelade BCM mot resten och det blev riktigt bra spel. Vi hade inte så lång tid till att spela, men den stunden vi spelade var riktigt rolig. Det var schysst spel och alla var på bra humör. Jag och Ester är själva inga fotbollsspelare, men att spela med killarna och alla andra är en helt annan grej. Vi gjorde vad vi kunde och fick någon passning hit och dit och passade vidare.

Det var så kul att bara stå i ena änden av planen ibland och titta på, killarna var ganska trötta efter åkern men där på fältet sprang de allt vad de hade för attfå tag i bollen och dribblade förbi både en och två personer. Där var det inte svårt att njuta eller känna glädje.

Vi har sedan gått till fältet några gånger till och spelat och lyckan är maxad varje gång vi säger att vi kan gå till fältet och spela. En av gångerna vi var på fältet och spelade så var det jättevarmt ute och vi spelade i lite mer än två timmar. Alla var helt slut. Att planen är helt enorm gör ju också att vi får springa ännu mer, den är större än en vanlig elvamannaplan både på bredden och längden. Sen är ju målen helt enorma de också. Tänk er ett vanligt mål ochså gör ni det lite högre och längre och sen ställer ni en liten knatte som kanske är typ 1,20m i det målet. Japp, vi har en liten Douglas som inte är sålång men som älskar att stå i mål. Målet är stort men det ser ännu större ut när han står i det. Det är inte alltid han som står, men det händer. När det är straff så ska man inte bli förvånad om det plötsligt står två personer i mål istället, och det kan vara två äldre killar… Här är det inte så noga med regler alltid.

Den dagen då vi spelade i mer än två timmar var första gången det inte var svårt att få hem killarna från fältet. Det var till och med en av dem som frågade om det inte var dags att gå hem. De var helt slut, men så glada! En fotboll, ett fält med mål och ett gäng kompisar, det i ett paket och lyckan är stor.

Tre/fyra händelser på plan som fick alla att skratta, var många men detta är i alla fall tre/fyra av dem:

- Levis, en av våra killar, sprang runt och dribblade runt en och samma kille hur längesom helst och den andra killen blev bara mer och mer frustrerad över att han inte fick tag i bollen och satte sig ner och gav upp. Alla andra stod bara och tittade och skrattade.

- Två liknande men av olika personer, först var det jag och sedan lille Douglas…vi var vid vårt mål och en av de stora killarna från andra laget kom springande med bollen för att skjuta mål (samma kille båda gångerna om jag inte har fel för mig), men han hann aldrig skjuta för både jag och Douglas hann ta bollen från honom och tunnla honom. Han och alla andra var förvånade och bara skrattade. Mest förvånade var vi över Douglas som dök upp från ingenstans och direkt sprang och tunnlade honom.

- Det sista, som är en tabbe som fick alla att skratta men som egentligen inte varnågot vi skulle skrattat åt… jag fick tag i bollen och skulle passa vidare, max1,5-2 meter ifrån mig stod en femåring och honom träffade jag rakt i huvudet. Japp, det var inte så bra men det hände. Jag är inte pricksäker direkt och jag har ingen fotbollskarriär framför mig, det är ju en sak som är säker.

Så såg vår lördag på åkern och fältet ut, och så lite om de andra dagarna på fältet. Fler dagar på fältet kommer det garanterat att bli!

Likes

Comments

När vi kom till Kenya fick vi ett schema att följa, i det schemat ingår att vi har paus under eftermiddagen. Det är från någon gång efter lunch fram till runt fyra/fem när killarna kommer hem igen. Pausen är viktig men jag har lite svårt att sitta still, vill alltid ha något att göra och gärna något som inte bara för min egen skull. Så jag har fått hitta mina små projekt och mycket blir till BCM:s skolklasser. I klassrummen sitter A3 papper på väggarna med ord, människokroppen, blommans delar osv. Och jag tycker det är väldigt roligt att skriva och rita vissa saker, så det är vad jag har gjort då och då. Jag har bl.a. ritat upp familjer, (nuclear som är föräldrar och barn och extended som är föräldrar, barn och mor-/farföräldrar), former så som triangel, reklamer osv, väder och vind och lite sånt smått till klasserna. Det har varit superskoj, jag har fått något att göra och samtidigt så får jag hjälpa lärarna lite.

Vår matsal/samlingssal var lite tom, enligt mig, så där fick jag lov av Langat att skriva tre bibelord på A3-papper och sätta upp på en av väggarna.

Så det är lite vad jag gör under pauserna. Men försöker att sitta och läsa lite ibland, skriva kort, pärla, lyssna på musik eller något annat. Ester är duktig på ta pauser, hon är en riktig bokmal så hon har hunnit med kanske åtta böcker sen vi kom hit. Men jag är verkligen glad över att i alla fall en av oss har lite lättare att koppla av. Vi behöver energi så att kunna koppla av och tänka på annat är viktigt.

Någon kväll har vi tittat på en film för att bara få en lugn kväll och tänka på annat. Det har varit skönt för då har vi hunnit vara med killarna på kvällen men kunnat gå till vårt lilla hus och fått tid för oss själva.

Lite om vår vardag och våra pauser.

Likes

Comments

Varje vecka åker vi in till Nakuru, tar ca 30 min med matatu. Musik spelas ofta ganska högt och en gång fanns det ingen musik men där var en 70-årig gubbe som satt och sjöng lovsång istället, det var ganska skönt och sitta och lyssna på faktiskt. Förra veckan, tror jag det var, när vi hoppade in i matatun spelades hög musik som alltid men denna gång spelades inte kenyansk musik...i högtalarna spelades ingen mindre än ZARA LARSSON. Vi blev så förvånade! Jaja nu vet ni det också.

Likes

Comments