Header

Jag blir så himla trött på att detta varenda dag sker i omgivningen utav att ens huvudpersonen vet om det. Detta sker dagligen och allt på grund av att människor inte kan lagarna om Upphovsrätten, vilket finns en väldigt lätt och simpel regel.

"Fotografen har ensamrätt till sina fotografiska verk i samma stund som de har skapats. Ensamrätten innebär att alla andra som vill använda ett fotografiskt verk måste ha tillstånd från fotografen. Fotografens rätt delas in en ekonomisk del och en ideell del"

(Källa: http://www.sfoto.se/tio-fragor-om-lag-och-ratt, läs mer om upphovsrättslagen på Riksdagens Sida )

Detta är det vissa människor inte förstår. Att den som tycker på kameraknappen som exempelvis, tillhör bilden, det spelar ingen total roll om det är din mammas kamera eller din egna, tycker din kompis på knappen äger hon bilden och kan då sälja verket till dig om du vill ha den.

Det de flesta inte vet det är att upphovsrätten träder in automatiskt när du klickar på kameraknappen och knäpper. Och denna så kallade Upphovsrättslagen gäller då från den stunden och i hela 70 år framåt. Visst vill du ha en bild så gärna men inte har råd att betala, ja men vänta 70 år så är bilden fritt fram din eftersom den då inte gäller längre.

Något jag sätt finns över hela Instagram är något som kallas Luftstall. Luftstall går då tydligen ut på att du har bilder på hästar som du sedan "säljer" för "pengar" osv. Och då tar då alltså dessa "luftstall" bilder från google eller någon annanstans och tycker det är fullt okej. Och om vi fotografer nu hittar dessa bilder och påpekar att det faktiskt är stöld och olagligt enligt SVENSK lag att inte sno elr ta andras bilder. Så om vi nu säger till ja då är de så fega att inte stå för sina handlingar att de tar bort kommentaren och blockerar en.

Enligt mig, är det bara fegt och då vet man att man gjort fel men ändå gör de inget åt det?

~

Något annat jag stör mig extremt mycket på är när folk säger att det är ens kamera som knäpper bra bilder och att kameran gör allt jobb.

NEJ NEJ NEJ OCH ÅTER IGEN NEJ

Det är inte kameran som gör allt jobb, det är inte kameran och objektiven som är bra. Det är som om jag skulle säga till dig, vilken fin bild du målat, vilket jobb dina pennor måste gjort. vad använder du för några? Det är PRECIS samma sak. Visst att kameran är med och skapar, JA men det är dina pennor med. För att få den perfekta bilder måste du kunna inställningar, du måste kunna redigera osv. Det är alltså inte kameran allt beror på det är människan bakom den. Fotografer som jobbar med yrket kan alltså sitta i timtals och redigera bilder och det sista de/vi vill höra är att bilderna blev bra, och sedan fråga vilken kamera vi använder.


Snälla förstå att det finns de som lever på att fotografera och de som gör det ger inte bort allt gratis. Utrustningen är verkligen inte gratis, resorna är inte alls gratis, oavsätt om du har bil eller inte. Det är inte gratis, något av det.


Detta är vad jag ville säga, tack och hej för min del.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Jag lovar att jag inte är död, har bara inte haft något speciellt att skriva. så har blivit tomt på uppdatering. Men iallafall, idag är en bra dag, äntligen hittat lite motivation till träning vilket känns toppen såklart! Så målet för mig är väl att komma ut och jogga/springa fram och tillbaka till Ica (ca 5km fram och tillbaka + några förfärliga backar) minst 3 gånger i veckan. Vilket jag hoppas jag kan hålla såklart då jag är en extremt dålig person på att hålla saker.. Men men jag ska försöka och samtidigt uppdatera er på hur det går.

Ja idag fick vi iallafall börja träna på kanyl och spruthantering vilket resulterade med att vi satt och sprutade in vatten i apelsiner samt lärde oss hanteringen så som att inte ta på vissa delar utav sprutan och nålen med mera. Och även hur vi ger ögon och örondroppar!

Imorgon ska vi ta hand om en katt och en hund, tror det är hantering vi ska ha 🐱 Vilket blir extremt intressant eftersom vi aldrig hanterat katt på dessa lektioner utan enbart hund.

Jaja nu är energin slut i kroppen och jag ska nu sova, Go'natt!


Likes

Comments

Okej.. Jag ska inte skylla på alla i Sverige NEJ eftersom det var extremt många av oss som faktiskt ville detta. Sen kommer dessa så kallade sportkritiker som sedan sitter, bara för att inte Sjöström eller någon av de andra vann, trycker ner och säger att det är en skam för Sverige. Jag fattar inte hur dem faktiskt kan ha mage att sitta och säga det som de säger. De säger bland annat: "För förlåt Peder Fredricson, men det här är inget annat än en liten idrottsprislig skandal." eller "– Jag tycker att det är katastrof, jag blev skitförbannad och ville gå därifrån. Jag blev riktigt förbannad. Ingen förtjänar priset mer än vad Sarah Sjöström gjorde"

Alltså det gör mig så förbannad. Det gör mig så förbaskat besviken på hur dåliga förlorare dem faktiskt är. Att dem faktiskt inte kan acceptera att ridsporten är större än vad dem trott och att svenska befolkningen faktiskt bryr sig om ridsporten. Ett exempel är när de i Expressen skriver att "Han tog OS-silver Okej. Men det går inte att jämföra med någon som tar OS-guld, OS-silver och OS-brons. I en större sport än ridning. Det är skandal.". Detta gör mig bara så sjukt förbannad....

Men det som gör mig mer förbannad är att de håller på att jämföra de olika sporterna.. Simning är inte alls som ridning, inte ens i närheten, det närmaste de kommer varandra är att det är enmanna tävling och att det finns olika tävlingar. Det gör mig så sjukt trött på hur folk beter sig trots att dem är vuxna. Peder gjorde något ingen annan i OS gjorde. Han tog sig igenom OS UTAN att riva hinder en ända gång. Och det är bara en av alla de sakerna Peder gjord för Svensk Ridsport.

Jerringpriset ska väl ändå vara Folkets röster? Varför då bli sura när ni själva VET att folk röstar på den man vill? Detta är bara klart bevisat att Sverige består utav mer hästmänniskor än vad ni trott sedan innan.

Om vi kör en annan jämförelse, Vi tar Fotboll och Ridning. Vad gör dem i fotboll? De jagar en boll tillsammans med ett X antal andra män eller kvinnor mot andra lag. Ridning handlar allt annat om än att jaga och springa efter en boll. Där handlar det om samspel tillsammans med ett djur som inte ens förstår vad du säger. Det handlar om ett djur som kan, helt utan tvekan, kunna döda dig. Det är ett djur och ingen leksak.

Jag tycker precis som Linn Strelin, (Stycke taget från hennes blogg) "Jag föreslår att Jerringpriset läggs ner. För om det ska gå ut på vem som vunnit flest medaljer så behövs ingen röstning genom svenska folket, då säger det sig självt – klart och tydligt. Men ska det fortsätta, då hoppas jag att de som väljer att kolla på galan accepterar vinnaren – vem det än blir. För att säga att någon ”inte är värdig vinsten”, när hela grejen går ut på att svenska folket ska välja, då är man inte tillräckligt sportslig för att uttrycka sig eller kolla på Jerringpriset överhuvudtaget. Punkt."

Avskaffa Jerringpriset eller lär er acceptera att ni inte alltid kan få er vilja igenom.

Länge Leve Peder!

(Notera, detta är MINA åsikter)

Foto: Roland Thunholm

Likes

Comments

Ja idag har det väl inte varit så himla mycket. Hade Djursjukvård idag och gick igenom väldigt många olika instrument som används inom arbetet. Vart lite annan planering då vi egentligen skulle ha hälsoundersökning men blir nästa vecka istället. Imorgon kör vi på bandagering vilket blir kul 😄

Idrottsgalan, YES, Peder vann Jerringpriset!! Så himla sjukt glad och typ satt och skaka innan de sa att han vann 😂 Han förtjänar det 😄

Och även under kvällen nu har jag suttit och pluggat på fredagens prov om sår och sårbehandling :D

Likes

Comments

Äntligen en ny vecka full med nya utmaningar. Idag och imorgon är sådana extra roliga dagar eftersom vi har djursjukvårdskurserna med praktiskt dvs att vi är i klinikrummet och liknande, vilket för mig är askul! Och detta har vi både måndag och tisdag men även torsdag och fredag, men då är det inte de praktiska delarna utan de mer teoretiska.

Idag får vi även se ifall Peder Fredriksson får Jerringpriset eller inte, hoppas och håller alla tummar, tår, tassar och hovar för att det ska gå igenom. Taggad till tusen! :D

Mycket mer finns väl inte att säga, kommer väl ett inlägg ikväll :D
(Mitt schema för denna vecka)

Likes

Comments

Men gud vad jag längtar tills dess! Det är helt sjukt, och jag ska äntligen få träffa en kompis som jag träffade senast 2015. Så jag åker till henne på fredagen den 24 feb. Så är i Göteborg runt 13-13.30 någon gång och så blir jag upphämtad. Sen på lördagen går vi på Göteborg horse show och söndagen så åker jag tillbaka. Men det ska bli så sjukt kul att träffa henne igen då vi har så sjukt kul tillsammans vanligtvis! Och så kommer jag äntligen få rida och såklart med världens bästa ridsällskap!

Vilka av er ska till Göteborg Horse Show? Har själv aldrig varit där tidigare så för er med erfarenheter får ni jättegärna skriva hur det är, om det är precis som på Stockholm horse show elr mindre? Samt någon som vet ifall man får ta med sig kamera in och fota från läktaren? 😁

Kramar på er

Likes

Comments

Satt idag och pysslade samman en ny header till bloggen, och med lite hjälp utav Sonny så fick jag ihop en fin header! :D
Åsikter från er? :)

Likes

Comments

Gör som jag och alla andra ryttare och ickeryttare! Rösta på Peder Fredriksson i kampen om Jerringpriset! Ladda ner SVT Duo appen!

Likes

Comments