Header
View tracker

Igår red jag och Siri lektion för Denise. Fokus var tölt och takt. Vi började att värma upp som vanligt och sen började vi att vända upp från mitten av kortsidan och göra skänkelvikning ut till fyrkantspåret. Efter några gånger i skritt började vi i sista steget av skänkelvikningen ta tölt. Detta för att hästen ska samla sig själv mer "naturligt" och få med sig bakbenen och ryggen på ett bra sätt. Overall tyckte jag att det gick hyfsat bra och vi tältade några steg ibland, fortfarande mest grisepass. Men hon var duktig ändå. Vi tog några steg galopp också i hopp om att tölten kanske skulle komma, takten blev bättre några steg men fortfarande inte helt ren. I slutet tog vi trav och hon har börjat ta för sig så mycket mer nu i traven, den har blivit mycket starkare vilket är superkul!

Övningen med skänkelvikning som jag beskrev ovan

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

View tracker

Min ängel Geysir, min förra häst som inte finns vid liv längre ❤

Torsdag:

Lektion för Denise på volten - Vet inte riktigt vad Denise planerat men ska önska att vi kör trav och galopp då Röskva inte har tölten (än!), hon har grisepass. Kanske trav över bommar och någon lite upphöjd bom så att vi kan ta några skutt.


Fredag:

Vilodag eller markarbete - Vi får se vad jag har tid med, måste iallafall ut till stallet och mocka och kanske löslongerar Röskva då om jag hinner, ska på min kompis födelsedagsfest senare på kvällen så vi får se.


Lördag:

Uteritt - Tror det blir en runda som kallas kärringrundan. Den går relativt fort och finns många några galoppbackar, så det blir trav och galopp.


Söndag:

Pass på volten - Hade tänkt att jag skulle rida ut på söndag men det är min födelsedag och ska ha födelsedagsbrusch med mina kompisar så jag kommer nog åka ut till stallet när det är mörkt och då blir det nog pass på volten. Tror det får bli markarbete/löslongering då jag måste komma igång med den träningen nu. Kommer bli skoj!

Likes

Comments

View tracker

Idag fick det bli ett ridpass på volten. Ganska kort men intensivt. I början av passet gjorde jag som jag brukar göra, hade ordentligt lösa tyglar (bara höll i dem) och bad henne gå framåt i trav i det tempot hon valde, sakta av, gå fram, sakta av. Så att hon får känslan "aha var det bara att springas förväntades", i och med att framåtbjudningen i detta moment blir bättre och bättre kan man sedan övergå till att börja påverka takten, alltså vilken gångart hon ska gå i, och efter det samling. Men först innan det måste jag försöka få henne att förstå att bettet är ett hjälpmedel för henne, att hon kan söka stöd i det och inte bara se det som något onödigt. Jag måste börja förtydliga hjälperna som jag gör med kroppen utan tygel fast att börja med tygel. Om vi först har ett fungerande system utan tygel kan jag sedan föra över det till när jag använder mig av tygeln. Jag hoppas iallafall att det blir bra! Jag vill ju att hon ska kunna förstå hjälperna utan att bli förvirrad, det leder bara till stress.

Likes

Comments

Evas fina ungsto Luna

Idag är det vilodag för Röskva och jag åker inte till stallet idag. Istället åkte jag till stan direkt efter skolan för att köpa present till Amanda och Siri. Vet att Siri läser min blogg så kan inte säga vad jag köpte men jag tror att hon kommer blir superglad! Nu ska jag sätta mig och plugga fysik och svenska en stund tills Siri kommer hit om 1 och en halv timme. Siri har nämligen skaffat en blogg så vi ska kog fixa lite med den tror jag. Länkar den redan nu även om det inte finns några inlägg men kan garantera att det finns inlägg imorgon! landstroem.nu Hon kommer blogga om hästar hon med, hon rider just nu två islandshästar. Aradis och Sónar, en 7 åring och en 19 åring. Båda två står på samma stall som Röskva och jag. Hoppas ni kollar in hennes blogg och ger henne lite stöd nu i början :)

Likes

Comments

Bild från igår på kursen. Snöstyltor from hell.

Idag blev det att öva på det vi fick lära oss på kuren igår. Det gick så sjukt bra idag, verkligen jätteroligt. Jag släppte kontrollen lite och ville att hon skulle ta intiativ till saker och så. Men till en viss gräns såklart, hon får inte gå exakt vart hon vill eller bara stanna eller sakta av hur som helst utan det är fortfarande lite på mina villkor såklart. Jag vill inte att det ska gå för långt att hon skulle börja skita helt i mig för det blir inte bra. Jag använde inte tygeln under hela passet och det gick så mycket bättre än förväntat. Bara genom att höja energin och bjuda in henne till att springa så började vi trava och bara genom att sänka min energi och sitta till saktade vi ner. Och genom att helt släppa energin och bara sitta till kunde vi göra halt. Hon visade lite vilja och någon typ av början till vad som kan bli framåtbjudning någon gång i framtiden, vilket var hur kul som helat att se. Jag tycker att Röskva är en sån trevlig individ trots att hon är lite barnslig i sinnet, men hon är bara 6 år också så det kan hon få vara en stund till.

Likes

Comments

Pavo slobbermash. Brukar ge 2dl. Hjälper återhämtningen och förebygger kolik.

Linfrökaka, 1dl. Bra för mag- och tarmfloran.

1 näve stallets mineraler. Eva köper in mineraler som brukar stämma in på vad som fattas i hösilaget.

Kalk, 1 mått.

Hon får lucern också! Men glömde fota det. Detta ger jag efter ridpass, blötlagt och ljummet.

Likes

Comments

Superbra och lärorik kurs idag! Amanda fick rida Röskva första passet så fick jag veta lite vad hon tyckte om henne och vad som behövs övas på och ja, jag och Röskva behöver jobba en del. I några veckor nu tänker jag bara öva på våra signaler så hon förstår utan att vara förvirrad och att hon vet vad som förväntas. Inte kräva mer än vad hon klarar av just nu. Jag vill att hon ska få en egen framåtbjudning vilket hon faktiskt inte riktigt har, för att få fram den behöver hon få ta för sig ordentligt och känna sig fin och stolt. Jag vill även att hon ska i och med att hon tar för sig, att hon vågar ta i ordentligt med bakbenen och i och med det kunna länga steget. När vi väl fått fram framåtbjudningen och fått bort osäkerheten så kan vi börja jobba mer med själva takten och samlingen. Men vi måste få till grundridningen först, annars blir det mest knas som att man hoppar över massa steg påvägen och vill för mycket i stunden. Vi pratade mycket på teorin om att sätta upp realistiska delmål och det är nog lite vad jag och Röskva behöver göra. Tack Amanda för den otroligt bra teorin och lärorika lektionerna! Det gick helt okej att rida även om vi fick rida lite med platåskor ibland 😅❄️ Den här jäkla snön alltså.

Likes

Comments

Mässan

Vi var på mässan under black friday och då var det en del bra och nedsatta priser på olika produkter. Vissa montrar hade mer och vissa mindre. I början blev jag lite besviken på mässan för det kändes som att jag inte hittade någonting. Men sen började det med att vi gick till Firma Karin Åberg som har mycket islandsgrejer och där köpte jag ett par tyglar, sen vart det kört. Då hittade jag hur mycket som helt som jag ville ha. Jag kom hem med ett par tyglar, ett fint träns (kan ni gissa vilket?) och ett fint täcke. Det blev inte så mycket saker, men det blev dyra saker. Jag vloggade lite under gårdagen så vi får se om det blev tillräckligt med material, isåfall kommer det upp en vlogg inom kort. Antingen kommer haulen i vloggen eller så blir det bilder som jag lägger upp här. Det återstår att se.


Showen

Jens Fredricsson med Uncanto Di Villagana

Malin Baryard-Johnsson med H&M Second Chance

Peder Fredricsson med H&M Carat Desire

Knockout mix, där dressyryttare får hoppa och hoppryttare får dressyra och detta gör dom i lag.

Islandshästtävlingar, bästa på hela dagen!

Olli Amble med Álfinnur frá Sydra-Gegnisholum

Helena Adalsteinsdottir med Kavaler fra Kleiva

Jamila Berg med Toppur frá Audsholtshjaleigu

Gårdagen var verkligen hur bra och kul som helst. Det var jätteroligt att se toppryttarna inom islandshästvärlden live, och även topprytarna inom hoppningen som Peder Fredricsson. Han är lite utav en favorit hos mig, han har sånt lugn när han rider sina hästar och det ser väldigt harmoniskt ut. Jag var där med Linnea, Siri och Denise. Denise känner ju Jamila Berg så det var ju roligt att hon var med och tävlade, Jamila kom tyvärr inte till finalen men hon red ändå riktigt bra, det var nog på grund av den ökade tölten där det blev lite rolligt tyvärr. Overall var det en superhärlig dag!

Likes

Comments

Nova-bett

Nova-bettet är det som används just nu. Det är ett rakt gummibett som smalnar av mot mitten. Det är ett ganska milt bett och Röskva verkar tycka om det bättre än ett vanligt tre-delat metallbett iallafall, vilket jag tycker är bra också då det är lite mer skonsamt mot munnen och tänderna då hon hade lite slitningar på tänderna redan.

Tre-delade tränsbett

Horsepower 3-delat tränsbett med fasta ringar

Horsepower tre-delat tränsbett med sötmalm och kopparlänk

Tredelat tränsbett med lösa ringar

Likes

Comments

Jodopax gel, Kylgel, Världens bästa aloeverakräm med propolis, hästsalva

Termometer

Flexlinda

Kompresser

Latextejp (Till metallbetten, blir skonsammare mot tänderna för en häst som gärna tuggar)

Läderbalsam och svamp

Tvättsvampar

Allt är inte direkt sjukvård men det är iallafall vad jag har i den lådan. Det som saknas är väll bomull, blåspray och zinkpasta.

Likes

Comments

Instagram@sofiesellens