Läser och hör mycket om abort. Det är konstigt tycker jag, hur många människor som aldrig vill vara med och diskutera viktiga ämnen pga "orkar inte bry sig" men ändå uttalar sig så extremt om just abort. Det är konstigt tycker jag, att man helt plötsligt orkar bry sig om andras livsavgörande val.

Hittade ett gammalt skolarbete i min dator om just abort. Jag tänker dela med mig:

Idag pågår en stor debatt på sociala medier och hos våra politiker när det gäller aborträtten i Sverige. 1974 fick vi aborträtten som vi använder oss av idag,för alltså cirka 40 år sedan fick vi kämpa för få denna mänskliga rätt, och idag, år 2015 får vi kämpa för att behålla den. Den här debatten gör mig besviken, ledsen och fly förbannad.

Min största fiende är Malin Schelin, informatör på organisationen ”Ja till livet”, ja ni hör ju hur illa det låter. Hon kämpar alltså för att ingen människa ska vilja göra abort. Hennes jobb är att åka runt och visa bilder på foster som har hjärta och fingrar, fast egentligen är hennes jobb att avskräcka, till mestadels unga människor, från att ta sin egen vilja och hälsa på allvar. Det här fängslar kvinnors gravida kroppar.

Schelin har skrivit ett debattinlägg i Nyheter24 där hon försöker skydda sig genom att skriva ”Ingen av oss vill återgå till en föråldrad syn på kvinnan där hennes främsta syfte är barnafödande.” För det första så är det just precisdet som händer om vi införskaffar nollvision för abort, i och med det införskaffar vi den föråldrade synen på kvinnan vars syfte är just det,barnafödande. Eftersom det är just i åldersgruppen 20-24 år då flest aborter genomförs, skulle dessa kvinnor tvingas till att föda barnen så faller chansen för utbildning bort och automatiskt sker en stor förändring i hur de unga kvinnorna hade tänkt att deras liv skulle se ut de närmsta åren.

Sen tillägger Malin Schelin: ”Men ingen kvinna eller man ska behöva ställas inför valet att behålla sitt barn eller inte – och inga kvinnor ska behöva utsätta sin kropp för en abort.” Ja, för det andra då, hon menar alltså att den fria viljan ska bort och jag förstår inte varför hon lägger till mannens vilja att behålla barnet för det kan inte vara någon annan än kvinnans vilja som ska gälla, för ingen kan ta över hennes graviditet och riskerna runt den. Förlossningspsykos, nerver i kläm, att man kan spricka, man kan dö osv.

Sen kommer vi till det mest intressanta i texten. Hon skriver att ”En kvinna skall inte ens behöva komma till den punkten där hon blir oplanerat gravid och inte har möjligheten att ta ansvar för det barn som blivit till.” Det här debattinlägget skrevs i juli. Medan i programmet Aktuellt, i april, så deltog RFSU:s ordförande Kristina Ljungros och Malin Schelin i en debatt om preventivmedel.Det som var i hetluften just då var att flera apotekare hade nekat att ge ut preventivmedel till unga kvinnor för att de var just ”för unga”, trots att de hade fått recept utskrivet från läkare och då inte har någon som helst rätt att avvisa folk. Då väljer Malin Schelin att stödja dessa apotekares val, eftersom att hon inte kan förstå varför man ska uppmuntra barn att ha sex och påstår att det är skadligt med en tidig sexdebut. Så vi ska nekas abort och vi ska nekas preventivmedel. Att föda barn eller inte ha sex, det är tydligen frågan.

Det här håller inte, för vi kan inte idag, på fullaste allvar, påstå att om man inte är redo att ta hand om ett barn så är man inte redo att ha sex. Sex handlar inte idag om att fortplanta sig, så varför ska vi behandla frågan som om det skulle vara så? Kvinnor ska ha rätten till att göra abort, att inte fängsla sina kroppar.

En kvinnas kropp är bara den kvinnans kropp.

Källor:

http://nyheter24.se/debatt/803044-i-sverige-aborteras-19-barn-per­-timme

http://nyheter24.se/debatt/804762-ror-inte-var-abortratt-en-kvinnas-kropp-ska-inte-fangslas

http://www.svt.se/nyheter/inrikes/unga-tjejer-nekas-preventivmedel

https://sv.wikipedia.org/wiki/Abort_i_Sverige

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Fem saker jag brukar tänka:

- Jag saknar min syster

- Om jag struntar i att sminka mig så kan jag snooza lite till

- Är det värt att plugga språk ett år till för att få extra meritpoäng?

- Redbull är inte bra för mig

- Om jag går och lägger mig nu så får jag sova x-antal timmar

Likes

Comments

Jag heter Sofie Lindkvist och är 17 år, jag bor i Stockholms län och studerar Sam-Sam andra året på gymnasiet.

Skolan intresserar mig något extremt, vilket jag är väldigt tacksam över. Detta betyder absolut inte att jag har motivation till att plugga varje dag eller att jag har sjukt bra betyg, men skolan tar upp den större delen av mitt liv just nu och jag ser det endast som något positivt eftersom att det är genom skolan jag socialiserar mig och får nya vänner som leder att de introducerar mig till andra människor osv osv.

Annars försöker jag träna, jag upprepar, försöker att träna. Det går sådär, men jag äger ett gymkort i alla fall, ett steg närmare rätt.

Tidigare har jag varit politiskt aktiv i ett ungdomsförbund, det är jag inte längre. Jag tappade hoppet för svensk politik men jag läser fortfarande mycket och noterar det mesta på avstånd. Långt avstånd. Tyvärr.

Hoppas att ni nu har fått en liten bild av vem jag är!

Likes

Comments