Hej på er mina ananaser, hoppas allt är bra med er?
Själv är jag väldigt stressad eftersom jag ligger efter i skolan, så jag har ungefär spenderat all min tid på att bara varia hemma & plugga.

Jag har haft det tufft med pluggandet men det ger resultat och mer ork när jag planerar. Så jag har skrivit ner till er hur jag planerar min pluggteknik & jag tror absolut inte jag är den ända som ligger lite efter med skoluppgifterna. Så här kommer mina tips till er!

PLANERA OCH DELA UPP ARBETET:

Det är lätt att skjuta upp stora uppgifter, men genom att sätta delmål blir inget prov eller inlämningsuppgift för stor. Dela upp arbetet & skapa enkla rutiner, exempelvis kanske du har bättre studiero på biblioteket, i ett studierum på skolan, på ett café eller hemma i vid datorn – försök hitta en plats som passar dig. Du kan exempelvis läsa till en viss sida som du bestämt i förväg, eller lösa ett visst antal matteproblem innan du tar paus & belönar dig. Belöningar för varje delmål kan exempelvis vara att träna, kolla Instagram, äta något gott eller prata med en kompis.

BÖRJA I TID:

Plugga direkt och beta av uppgifter & läxor allteftersom du får reda på dem. Är du stressad när du läser och pluggar blir det sällan någon djupinlärning. Du missar sammanhang, orsaker & glömmer snabbt vad du lärt dig. För att lära dig gå på djupet måste du se händelser och orsaker i de rätta sammanhanget. Försök också att relatera till om du redan kan något om det du skall plugga om. Kunskaperna sätter sig bättre om de är knutna till annat du kan & det hjälper dig att skapa helheter & komma ihåg. Ta pauser! Istället för att sitta flera timmar i sträck och läsa tills ögonen går i kors är det mer effektivt att läsa en timma & sedan ta en paus. Hjärnan behöver sortera & smälta all information den tagit in för att effektivt ta in ytterligare information. Tricket är att plugga ofta, inte länge.

PLANERA OCH DELA UPP ARBETET:

Det är lätt att skjuta upp stora uppgifter, men genom att sätta delmål blir inget prov eller inlämningsuppgift för stor. Dela upp arbetet & skapa enkla rutiner, exempelvis kanske du har bättre studiero på biblioteket, i ett studierum på skolan, på ett café eller hemma i vid datorn – försök hitta en plats som passar dig. Du kan exempelvis läsa till en viss sida som du bestämt i förväg, eller lösa ett visst antal matteproblem innan du tar paus & belönar dig. Belöningar för varje delmål kan exempelvis vara att träna, kolla Instagram, äta något gott eller prata med en kompis.

BRA PLANERING SOM PASSAR DIG OCH DINA FÖRUTSÄTTNINGAR:

Gör en planering dag för dag eller vecka för vecka, lägg in provdatum & inlämningar för god framförhållning. Pluggar du ensam? Planera in dina läxor/prov med någon kompis som läser samma ämnen som du. Genom att diskutera det du läst med dina studiekamrater får du nya perspektiv & infallsvinklar. Kanske har de svaret på något du inte kan, eller har sett samband som du missat? Skapa eller hitta en lässtrategi som funkar för dig

ANTECKNA:

Alla lär vi på olika sätt. Men något som funkar för de flesta är att anteckna. Oavsett om du antecknar i datorn, telefonen, för hand i ett block, på en whiteboard eller om du spelar in ljudpåminnelser så kan du ha stor hjälp av att anteckna viktiga saker på lektionerna. Anteckna nyckelord, begrepp och termer, matematiska satser och viktiga meningar du behöver komma ihåg. Ta för vana att skriva rent & strukturera dina anteckningar så fort som möjligt innan du glömmer. För att lära in information från en bok, gör understrykningar eller testa att sammanfatta texten med egna ord. Det kan hjälpa dig att komma ihåg och förstå bättre! Gå sedan tillbaka & se så att du förstått rätt & att du inte missat något viktigt. Har du bra egna anteckningar kan du utgå från dina egna anteckningar när du sedan pluggar inför provet. Du kan också testa att återberätta för dig själv eller någon annan vad det är du läser, förklara hur man löser ett matteproblem för någon i familjen. När du sätter ord på vad du läst hjälper det dig att komma ihåg & när du sammanfattar skiljer du det viktigaste från resten. Det är när du måste formulera dig i egna ord som du verkligen förstår vad det är du läser & vad som är oklart.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Vad heter du? – Sofie Jensen

Smeknamn? – Fi, fiffi & jensen

Födelsedag? – 28 januari

Stjärntecken? – Vattenman

Yrke? – Inget just nu, jag går andra året på gymnasiet

Längd? -164

Hårfärg? – Super blond

Ögonfärg? – Blå, grön/gula

Piercing? – Har hål i öronen

Tatueringar? – Ingen än men det kommer förmodligen snart

Höger/vänster hänt? – Vänster hänt

Bästavänner? – Julia Janelle, Amanda Larsson, Linn Klingberg & Moa Nilsson

Favoritlåt? – Just nu är det - I'm the One

Favoritfärg? – ROSA, GRÅ & VITT


Favoritaffär? – Zara

Favorit skor? – Adidas superstare

Favorit plats? – Kroatien

Vart befinner du dig om 10 år? – Jag vill bo i Onsala så jag hoppas jag har en man, ett stort vitt hus & 2 barn

Stationär eller bärbar dator? – Jag skulle nog säga båda

Känsla just nu? – Taggad, förväntansfull & spontan

Vad har du på dig? – Svarta kostymbyxor från BikBok, en ljusblå topp från BokBok

Vart vill du bli när du blir stor? – Ha ett framgångsrikt företag som drivs av mig

Hund eller Katt? -Jag har en katt men föredrar nog hund

Coca Cola eller Pepsi? – Coca Cola

Vad köpte du senast? – En glass

Smsa eller ringa? – Gillar inte att ringa människor jag inte känner men annars tycker jag ringa för att man kan förstå varandra lättare

Likes

Comments

Hej mina kära ananaser, idag är det fredag & det betyder lååång helg.
Det känns väldigt skönt att få lite ledigt då & då, nu när man har så himla mycket att göra i skolan. Jag är verkligen helt färdig efter skolan, haha!

Har inte hunnit blogga under dessa 2 dagar då jag har haft väldigt mycket med skolan.
Men.... här kommer kortfattat om vad jag har gjort dessa 2 dagar & vad som står på planeringen lite längre fram.

ONSDAG: Jag slutade skolan 14.50 men fick vara kvar en stund extra bara för att vi håller på att göra en kortfilm. Efter skolan åkte jag, Julia & Amanda in till stan för att fota lite outfit bilder & även ta fina kompis bilder som ni kan se här ovan. När vi kände att vi fotat klart va vi helt utsvultna så vi gick till Jensens Bøfhus för att äta middag.

TORSDAG: Igår hade jag ingen entreprenörskap så jag slutade runt 14.05 när jag egentligen slutar 15.30 på torsdagar. Jag åkte direkt hem för att jag skulle plugga en stund & sedan hinna träffa Linn innan jag skulle vara med Linus. Mer än så gjorde jag inte just på denna torsdagen.

FREDAG: Idag är det fredag, jag har bara varit i skolan mer än så har jag inte hunnit göra. Planerna för idag är ganska oklar än så länge & jag har egentligen ingenting speciellt planerat. Men ska försöka lägga mig tidigt just för att jag ska upp tidigt imorgon, för att jag ska åka in till stan med min la familia för att shoppa lite. Kramisar :)

Likes

Comments

Godmorgon på er mina ananaser, hoppas alla har sovit gott?
Jag har sovit jätte bra inatt bara för att jag visste att jag skulle vara ledig idag.

Just nu ligger jag i sängen och dricker lite kaffe för att piggna till lite, just för att jag känner mig ganska seg idag.

Planerna för idag är att jag ska hämta Julia, Simelli & Amanda för att vi ska åka till Borås runt 12 tiden. Efter att vi har varit i Borås ska jag nog åka hem & försöka plugga lite. Mer än så står inte på schemat just nu. Kramisar :)

Likes

Comments