Restips

Godmorgon, godeftermiddag vad det nu än är så säger jag heej här ifrån Nacka. Det är många som har följt min resa på min blogg som egentligen mest var ämnad för mig själv men även för familj och släkt. Det är verkligen jättekul att folk har klickat in på min blogg och förhoppningsvis fått lite inspo och en uppfattning av hur det kan vara att resa själv. Men tänkte berätta lite djupare vilka känslor som kom upp och vad jag tyckte om att resa själv i ca 6 månader.

Jag har alltid haft inställningen att jag skulle dra iväg själv, varför? Det vet jag faktiskt inte, med tanke på att jag var ganska blyg när jag var mindre så är det svårt att tro att jag skulle åka iväg på en sån här resa. Men i April förra året bokade jag min resa, ni som vill veta mer vilka jag bokade med kan checka det inlägget som är länkat här ! Fick näst intill allt fixat inför min resa vilket gjorde allt mycket enklare, då jag kunde fokusera på det jag ville göra och inte massa pappersarbete. Men eftersom att jag är flygrädd och att det ändå var läskig tanke att åka själv så valde jag faktiskt att åka med en gruppavgång till australien. Så på flygplatsenpå arldanda mötte jag 5 tjejer som skulle ta sig till Australien. Detta gjorde såklart resan dit roligare och lite mer spännande, fick där också vänner för livet.

Var med tjejerna i ca 2 veckor sen åkte faktiskt 4 av dom därifrån och en tjej stannade som jag senare faktiskt bodde med. Det var mycket tankar som gick huvudet men vi tänkte att vi skulle försöka hitta boende för att kunna bo och jobba i Sydney. När jag åkte hade jag inte mycket pengar alls faktiskt, så var tvungen att jobba lite innan jag kunde fortsätta mitt resande i landet. Men det var spännande i sig, att få testa på att jobba utomlands rekommenderar jag starkt. På mina olika jobb fick jag träffa australiensare(vanligast att lära känna aussies är om man reser till en mindre stad eller jobbar) och även träna ännu mer på engelskan.

Boendet sökte vi bara för oss två i början men vi skrev även ett inlägg på FB-gruppen "svenskar i Australien", vill bara säga att denna grupp hjälpte mig väldigt mycket! Folk skriver allt från visumfrågor till tips på bästa klubbarna, man kan även hitta folk och bo med som jag och min kompis gjorde ;) Detta är iaf en av mina största rekommendationer att GÅ MED I GRUPPEN!! Lovar det kommer rädda dig i många situationer, antagligen har många svarat på frågor också som du kanske vill ställa så sök gärna på sidan vad det är du skulle vilja ha svar på(funkar ofta klicka; ctrl ''F'' och sen skriva in det man söker)

I Sydney tog det inte lång tid innan jag plötsligt hade träffat många härliga personer, bodde efter 3 veckor i Australien med 5 pers. Skrev även i Svenskar i Australien och lyckades hitta flera att festa med och ha BBQs på fantastiskt mysiga Bondi Beach. Så om man vill och vågar kasta sig ut lite så kommer du få så otroligt mycket tillbaka.

Lämnade Sydney och hade många vänner som jag lämnade var svårt men att jag hade träffat dessa fantastiska människor gjorde såklart min resa i Sydney! Hamnade i Nya Zealand efter detta och kände mig mer ensam än någonsin då jag lämnat alla vänner... var svårt första dagen men mitt tips är att dra iväg med någon buss så snabbt som möjligt, speciellt i Australien och NZ. Det finns så otroligt mycket att se och även många människor att träffa, väldigt många som sitter på dessa bussar är liksinnade eftersom att dom vill resa precis som du! Detta gör det lite roligare och även enklare att träffa folk, du kastas ut och får se fantastiska platser.

Det bästa med att åka själv är faktiskt att du verkligen får lära känna dig själv vilket är sjukt viktigt. Efter denna resa kom jag hem som en mer självsäker person och visste mer om vad jag behöver och vill. En till sak som jag upplevde är att du öppnar upp dig på ett helt annat sätt än vad du hade gjort om du haft någon där. Om man reser med någon så har man en trygghet där hela tiden som kan göra att du lätt fastnar och inte vågar öppna sig till andra som man verkligen nästan tvingas att göra om man är själv. Jag tror absolut att detta gör att du träffar fler människor och lär känna dom på ett helt annat sätt, bara man är öppen till det.

Om någon vill ha mer tips eller har frågor är det bara att kommentera detta inlägg!

Men det sista jag vill säga till alla som inte vet hur dom vill göra är, tveka inte, åk!

Puss och kram

Tänk att man träffade denna pinglan genom en facebook-grupp

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Så den 28:e Juni hände det, denna pinglan fyllde 20 år vilket man har taggat inför i några år hahah. En gång för alla bestämde jag mig för att dra till med en oförglömlig fest. För det första bjöd jag in vänner, familj, barndomskompisar och kusiner vilket blev kring 40 pers. Sedan bestämde jag mig för att ha ett tema för att det skulle bli lite roligare och spännande på festen. Ville ha något som var enkelt men ändå fint och elegant vilket slutade White party. Köpte även vita och guldiga ballonger med matchande presentsnöre till, köpte också helium för att kunna sätta ballongerna i taket. Blev också en hel del smådetaljer som ni kan se i bilderna, popcorn paket, lysande isbitar, drinkpinnar osv.

Köpte ungefär 1 månad tidigare en klänning från Australien som var superfin, den var lite för stor vid midjan och så men den funkade ändå. Hann tyvärr inte fixa mig själv så mycket då jag hade väntat in i det sista med att dekorera, så blev lite stressigt innan gästerna kom. Men måste ändå säga att det blev superfint, tack verkligen till alla som hjälpte till. Måste även passa på att tacka alla som gäster som kom på festen, det blev en helt fantastisk kväll med mycket skratt, dricka och bad(Kan ju säga att jag även puttade i min pojkvän). Tog även många foton, blev väldigt fint då alla hade vita kläder och jaa många hade sina studentklänningar. Så för er som inte har tagit studenten kan ju då ta detta som inspo eftersom att de flesta bar helt vita kläder med matchande skor och smycken.

Tack ännu en gång till alla som gjorde min födelsedag helt fantastisk!

Jag låter bilderna avslöja resten :)) Ursäktar om dt blir väldigt många som alltid


Likes

Comments

Sverige

Att komma hem från Australien var en obeskrivlig känsla, träffa min familj, mina älskade hundar, sova i min underbara säng och helt enkelt njuta av att bara vara utan massa ''responsibilities''. Tänkte nu bara berätta snabbt om vad som faktiskt händer i mitt liv och hur jag ska göra med bloggen. Så det är nu nästan 4 månader sedan jag åkte hem från Australien och det känns verkligen som en evighet sedan jag var där bland palmerna och surfdudesen. Sen jag kom hem har jag varit lite i mitt hus i Spanien och solat ska även åka dit i slutet av augusti med några vänner för att ta lite semester från jobbet. Fick även en hel del jobb när jag kom hem men slutade på en butik som heter Brisak, det är en möbel och inredningsbutik skulle jag säga men dom har typ allt. Älskar detta jobb då jag får jobba i kassa, på golvet med kläde och inredning, får även jobba i deras cafée. Men utöver det så är min chef jättesnäll och alla som jobbar där jättesnälla, ligger även bara 15 min hemifrån(så skönt). Tar även lite semester från mitt heltidsjobb för att kunna jobba på seglarlägret som jag älskar att göra på somrarna.

Så vad kommer hända med bloggen nu när jag inte reser? Jag har faktiskt tänkt att jag ska försöka blogga 1-2 gånger i veckan beroende på om det händer något roligt men även om mina framtidsplaner och livsstil. Så det kommer bli mer bloggande nu om annat än att just resa men oroa er inte jag har planer på att resa men det får ni höra om senare... spännande

Här är lite bilder från hemkomsten och min tid i Spanien.

Likes

Comments

Så när jag åkt tillbaka från Nya Zeeland så hamnade jag i Sydney igen, hade sjukt mysiga och roliga dagar med alla mina tjejkompisar som jag rest med och träffat i Sydney innan. Träffade bland annat Ebba och Tova som jag åkte till Australien med, dessutom bodde dom hos oss i några veckor. Träffade även en klasskompis från gymnasiet som kom ned till Sydney och en barndomskompis från Sverige. Hade en kul vecka med sjukt härliga människor.

Efter ca 1-1.5 vecka så åkte åkte alla, då Tova och Ebba skulle på ''Farmwork'' och mina andra två kompisar skulle åka till nya ställen. Hade självklart min fina kompis Rebecca kvar som hjälpte mig mycket när jag kom tillbaka men hon skulle åka iväg till Melbourne ett tag och kände helt enkelt att jag inte ville stanna i Sydney helt ensam. Därför valde jag att åka upp till Brisbane där Camilo och Azdren befann sig. Detta är dom som jag bodde med i Sydney, när jag kom upp försökte vi faktiskt hitta farmwork. Tyvärr gick detta inte så bra då vi faktiskt testade att jobba på en farm, det tog ca 2 dagar sen lämnade vi farmen för att de inte behandlade en bra. (Såg även på Facebook att dom fick böter på 50 000 dollar för att dom har behandlat sina farmworkers så dåligt, förhoppningsvis blir det nedlagt )

Är tråkigt att det inte blev som vi hade tänkt då pengarna inte räckte till längre. Vi valde efter faktiskt att åka hem till Sverige, detta valde jag själv för att jag ändå har rest och upplevt en hel del. Kände även att jag inte ville vara kvar ensam och resa, då kändes det tryggt att ta flyget hem med killarna så att jag fick komma hem till min familj och egna säng(ni ska bara veta hur mycket man saknar sin säng). Mina tankar var att jag kan åka hem och tjäna lite pengar och åka igen om jag ville det. Men framför allt åkte jag hem för att jag inte riktigt visste vad jag ville göra längre, var inte säsong för att göra östkusten och det var egentligen det jag hade planerat. Min tanke var då att jag kunde åka hem och känna efter vad jag verkligen ville göra utan att känna press med ekonomiska delar och boende.

När vi kontaktade Goxplore som vi åkte hit med så skulle det ta ca 10 dagar innan vi kunde åka hem. Därför valde vi att ta en sväng till Surfers Paradise, där även min vän bor. Hade faktiskt sjukt bra dagar med killarna, vi solade badade åt god mat och gick mycket promenader i staden.

När det var dags för hemfärd var det såklart jobbigt då man har bott i detta fina land ett ganska långt tag men det var också en lättnad att man snart skulle träffa familjen. Flygresan gick väldigt bra, satt dock mellan killarna så fick inte gå på toa värst ofta då dom sov för det mesta men det gick ändå rätt snabbt hem.

Likes

Comments

Lite senare än tänkt men här är inlägget från Milford sound!

Hann inte vara i Queentown länge innan jag drog iväg på något nytt äventyr, dagen efter vi haft pub crawl med kiwi experience åkte jag till Milford sound. Var en rätt lång resa och det fanns inte mycket mat att köpa på vägen men det var fortfarande en helt fantastisk upplevelse. Det tog ungefär 4h att åka dit då vi stannade för att ta foto på vägen, här kunde man även se snö på toppen av bergen. När vi var framme vid milford sound så åkte vi ut på en 2h båttur runt det fina landskapet. Som tur hade vi helt fantastiskt väder även om det blåste lite ute på sjön, bästa delen var nog när vi åkte in med båten precis vid vattenfallet. Blev lite blöta på vägen men var helt klart värt det då jag fick sjukt häftiga bilder!

Likes

Comments

Klart en av dom bästa stoppen var Queenstown som också var den näst sista. Det var en väldigt mysig stad med vackra berg och sjöar runt om. Vi fick bo på Base hostel som låg väldigt centralt, på väg till queenstown så stannade vi ca 1h vid AJ Hacket Bungy. Här kunde man köpa sin upplevelse, antingen för att hoppa någon av deras bungy eller gunga. Jag som redan vunnit en gunga valde att inte göra något mer, blev dock väldigt arg på mig själv då jag har velat göra bungy sååå länge. Blev för mycket påverkan av andra och jag hade redan gjort av med så mycket pengar så det slutade med att jag nöjde mig med det jag hade vunnit. Men nu har jag iaf en anledning att åka tillbaka till Nya Zeeland. När vi var där vid AJ-centret så tittade vi även på några som hoppade bungy från den platsen där den första bungyn utfördes. Detta var vid en bro öven en jättefin liten kanal mellan bergen som ni kan se på den första bilden.

När vi väl var framme i Queenstown så hade jag inte mycket tid innan jag var tvungen att skynda mig till min aktivitet som jag hade vunnit. Fick ta en lift upp till toppen av ett berg där jag sedan fick ta mig vidare ut till AJ-Hackets plattform. Hade rätt bråttom så han inte tänka så mycket innan jag stod där uppe på plattformen redo för att köra. Dock hade jag sjukt mycket adrenalin och jag dessutom så taggad att jag bara ville svinga iväg, denna gunga var alltså 400m över Queenstown. Fick en snabb genomgång medan dom spände fast selen sen drogs jag ut på en vajer. Det jobbiga var att man skulle dra i ett band so gick till en sprinter och jaaa... när man drar ut sprintern så flyger man iväg helt enkelt. Tittade några sekunder på utsikten sen drog jag bara i bandet, problemet var.... att jag glömde helt bort att det var fritt fall i början. Man faller såklart först 10m innan man börjar gunga haha herregud vilken chock det blev men åhh så härlig känsla när man svingade runt där. Var så nöjd när jag gick av plattformen tog lite bilder och sen tog jag mig snabbt upp till deras lilla kontor där jag fick se filmen och bilderna. Valde att köpa filmen och sen även en mössa eftersom att det var kallare i Queenstown än vad jag trodde det skulle vara! Stannade kvar ca 1h för att njuta av utsikten och ta bilder på den fina vyn.

Samma kväll var det ''pubcrawl'' vilket betyder att man går från bar till bar och får då rabatt på drinkar osv. Vi åt mat på den första baren och sedan gick vi vidare, var en väldigt kul kväll då de flesta hade samlats som jag hade träffat under min resa. gick dock hem ganska skaplig tid då jag skulle upp riktigt tidigt dagen efter för att åka till Milford sound som jag kommer skriva om i nästa inlägg.

Dagen efter milford så tog jag en dag till att bara njuta av staden, senare skrev min svenska vän Mikaela som jag spenderade hela dagen med. Den började med en liten shopping runda i dom fina butikerna, sedan åt vi även en riktigt god hamburgare på ett sjukt gott ställe så kallat Fergburger. Från ingenstans bestämde vi oss för att bestiga ett av bergen som låg vid staden, vi visste att en vandring kunde ta upp till 8h men den kände jag inte för att göra då jag redan vandrat mycket i NZ, denna tog ca 1h och var inte så fin på vägen upp då hela stigen var täckt av tät skog. Uppe på toppen var det dock väldigt vackert, här uppe satt vi och njöt i solen som stekte. Detta blev min sista dag i NZ på kvällen satt vi i en park med massa vänner där vi drack lite öl och hade det mysigt. Dagen efter var det vidare till sista stoppet som mest spenderades på ett hostel då jag senare drog vidare tillbaka till Auckland.

Likes

Comments

Ja nu är det så att det hänt alldeles för mycket det senaste veckorna för att få tid att skriva ned alla upplevelser och tankar. Men med detta inlägg kommer jag berätta kort om sista tiden i Nya zeeland, kommer även ut ett separat inlägg om min härliga dag i Milford sound. Men iaf så åkte vi vidare till Lake Mahinapua efter Westport med många sevärdheter på vägen dit. Denna dag/kväll blev inte riktigt som andra, då vi för det första betalde 55 dollar för natten. Detta kanske verkar lite dyrt men det var så att det fanns 2 jacuzzi vid stugorna, sen fick vi 3 måltider och även billiga drinkar så allt vägde ut ganska bra tillslut. Såklart badade vi men senare var det även utklädningsfest, om man vann denna så vann man en Canyon swing i Queenstown. Detta var väldigt roligt även fast det var ett väldigt oklart tema.. Jag klädde ut mig till en smurf i vilket fall och vi fick en väldigt kul kväll, var även 4 killar från Gävle som vann faktiskt vilket var lite kul!

Nästa dag bar det av till de vackra glaciärerna Franz Joseph, här stannade vi 3 nätter för att kunna göra aktiviteter om vi ville. För att fatta mig kort så var det 2 väldigt spännande saker som hände här, för det första tro det eller ej så vann jag ''Ledge swing'' i Queenstown genom en limbotävling. Detta var en väldigt rolig och annorlunda kväll med fina vänner som jag träffat genom resan. Den andra saken jag gjorde var faktiskt att vandra 5h upp till glaciären med en engelsk tjej och en dansk kille. Var helt otroligt att se glaciärerna såhär, var verkligen värt att vandra så länge men jag låter nog bilderna säga resten!

När vi åkte ifrån Franz joseph så fick vi se en sjö som var känd för att den speglade bergen exakt som de såg ut i verkligheten, detta var väldigt vackert. Men detta var på väg till vårt sista stopp innan Queenstown nämligen en liten stad mitt i bergen Wanaka, väldigt mysigt men här stannade vi bara 1 natt. Denna kväll bestämde vi faktiskt att gå på bio och se Logan som var väldigt bra, blev även väldigt mysigt då hela biosalongen inte var utav det normala. Var lite olika fåtöljer och soffor, även en bil som man kunde sitta i om man ville. mycket mer var det inte i denna stad förutom att jag fick väldigt bra internet och hade ett långt och mysigt samtal med min kära vän Tova som befann sig i Australien.

I'll be back with more soon, denna gång lovar jag!

Likes

Comments

Ja nu blir det inte så mycket inlägg för södra ön då jag inte gjorde så mycket aktiviteter där utan bara njöt av resan. Innan vi åkte över så hade jag några nätter i wellington som är Nya Zealands huvudstad. Var väldigt mysigt då jag umgicks med sjukt härliga personer, vi var även ute första kvällen och hade det skitkul. Träffade även Anna och Caroline sista dagen vilket var lite av en överraskning! Nästa dag gick jag upp sjukt tidigt eftersom att det var en rätt lång resa till nästa destination. Man vare tvungen att först ta bussen till båten sen ta båten 3h till den andra ön, efter detta var det 5h bussresa igen. Blev en rätt lång dag men helt klart värt med tanke på hur fantastisk södra ön är.

Första stället vi kom till heter Kaiteriteri och ja fråga mig inte dom hart sjukt konstiga namn på allt. Det var ett väldigt lugnt ställe med ett mysigt hostel, hörde att man kunde göra väldigt bra vandringar där men eftersom att jag kom dit så sent och skulle åka dagen efter så hann jag tyvärr inte med detta.. Åt även fish n chips här som var gjort på en haj, det var väldigt gott som sagt ibland får man unna sig lite!

Efter Kaiteriteri så åkte vi till westport och på vägen dit stannade vi vid lake Nelson som var väldigt fint. Westport hade nog ett av de bästa hostellen i Nya Zealand, fick sova i en gypsy vilket var lite kul. Denna kväll åkte vi också till stranden och hade bonfire, jag min vän Elysha från Schweiz köpte choklad och bananer så att vi skulle kunna grilla det där. Detta blev lite failat då hela min banan ramlade av, så blev choklad för min del. Var en sjuk stjärnhimmel och en supermysig kväll.

Likes

Comments

Så kl 5:30 avgick bussen från Urban backpackers i taupo för att åka till berget där man alltså kan göra tongoriran crossin. Detta är alltså vandringsleden för att gå upp för "mount doom" som är med i sagan om ringen filmerna. Hela vandringen sa dom tar ungefär 8h så vi hade förberett oss med mycket vatten och mat så att vi kunde klara hela vägen. Kl 7 började vi vandra och jag gick med de två norska tjejerna som jag hade umgåtts med sen hit water beach! Var väldigt plant första timmen men sedan när man kom till själva berget och trapporna så började det kännas i benen, i början var det rätt skönt eftersom att det var rätt kallt. När vi var uppe för första biten så fanns det två vägar att välja, antingen den lite lättare att gå direkt till blue pools eller upp för toppen av mt doom. Pga att det faktiskt såg läskigt ut och att många gör illa sig så valde vi att inte gå upp till toppen. Man är nämligen tvungen att klättra samtidigt som det faller ner stenar och detta skulle ta upp till 3h extra att ta sig upp och ned. Vi gick alltså till de blåa poolerna, på vägen blev det också lunch med en väldigt häftig utsikt. Totalt tog det ungefär 7-8h och kan säga att det kändes en del i benen dagen efter!

  • 524 Readers

Likes

Comments

Förlåt för att det inte har kommit upp några inlägg på senaste tiden, har haft sjukt dåligt internet i hela Nya Zeeland men kommer lägga upp allt som har hänt de senaste veckorna.

Så i Rotorua bestämde jag mig sådär lite spontant att stanna i 1 dag till med de två norska tjejerna som jag hade träffat på vägen. Dom hade redan bokat in att dom skulle göra White water rafting och då hängde jag helt enkelt på även fast det var en grej som jag kände mig lite rädd för att göra. Tidigt på morgonen drog vi till rafting och fick noga instruktioner om hur man skulle göra om man ramlade i eller om man hamnade i ett vattenfall osv. Det läskigaste var faktiskt att höra alla instruktionerna innan, om vad som kunde hände men sen när man körde så var det inte så farligt som det lät. Gick snabbt ner för fallen och man var tvungen att hålla hårt i båten men det var väldigt kul!

Likes

Comments