Nya Zeeland

Ja nu är det så att det hänt alldeles för mycket det senaste veckorna för att få tid att skriva ned alla upplevelser och tankar. Men med detta inlägg kommer jag berätta kort om sista tiden i Nya zeeland, kommer även ut ett separat inlägg om min härliga dag i Milford sound. Men iaf så åkte vi vidare till Lake Mahinapua efter Westport med många sevärdheter på vägen dit. Denna dag/kväll blev inte riktigt som andra, då vi för det första betalde 55 dollar för natten. Detta kanske verkar lite dyrt men det var så att det fanns 2 jacuzzi vid stugorna, sen fick vi 3 måltider och även billiga drinkar så allt vägde ut ganska bra tillslut. Såklart badade vi men senare var det även utklädningsfest, om man vann denna så vann man en Canyon swing i Queenstown. Detta var väldigt roligt även fast det var ett väldigt oklart tema.. Jag klädde ut mig till en smurf i vilket fall och vi fick en väldigt kul kväll, var även 4 killar från Gävle som vann faktiskt vilket var lite kul!

Nästa dag bar det av till de vackra glaciärerna Franz Joseph, här stannade vi 3 nätter för att kunna göra aktiviteter om vi ville. För att fatta mig kort så var det 2 väldigt spännande saker som hände här, för det första tro det eller ej så vann jag ''Ledge swing'' i Queenstown genom en limbotävling. Detta var en väldigt rolig och annorlunda kväll med fina vänner som jag träffat genom resan. Den andra saken jag gjorde var faktiskt att vandra 5h upp till glaciären med en engelsk tjej och en dansk kille. Var helt otroligt att se glaciärerna såhär, var verkligen värt att vandra så länge men jag låter nog bilderna säga resten!

När vi åkte ifrån Franz joseph så fick vi se en sjö som var känd för att den speglade bergen exakt som de såg ut i verkligheten, detta var väldigt vackert. Men detta var på väg till vårt sista stopp innan Queenstown nämligen en liten stad mitt i bergen Wanaka, väldigt mysigt men här stannade vi bara 1 natt. Denna kväll bestämde vi faktiskt att gå på bio och se Logan som var väldigt bra, blev även väldigt mysigt då hela biosalongen inte var utav det normala. Var lite olika fåtöljer och soffor, även en bil som man kunde sitta i om man ville. mycket mer var det inte i denna stad förutom att jag fick väldigt bra internet och hade ett långt och mysigt samtal med min kära vän Tova som befann sig i Australien.

I'll be back with more soon, denna gång lovar jag!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Ja nu blir det inte så mycket inlägg för södra ön då jag inte gjorde så mycket aktiviteter där utan bara njöt av resan. Innan vi åkte över så hade jag några nätter i wellington som är Nya Zealands huvudstad. Var väldigt mysigt då jag umgicks med sjukt härliga personer, vi var även ute första kvällen och hade det skitkul. Träffade även Anna och Caroline sista dagen vilket var lite av en överraskning! Nästa dag gick jag upp sjukt tidigt eftersom att det var en rätt lång resa till nästa destination. Man vare tvungen att först ta bussen till båten sen ta båten 3h till den andra ön, efter detta var det 5h bussresa igen. Blev en rätt lång dag men helt klart värt med tanke på hur fantastisk södra ön är.

Första stället vi kom till heter Kaiteriteri och ja fråga mig inte dom hart sjukt konstiga namn på allt. Det var ett väldigt lugnt ställe med ett mysigt hostel, hörde att man kunde göra väldigt bra vandringar där men eftersom att jag kom dit så sent och skulle åka dagen efter så hann jag tyvärr inte med detta.. Åt även fish n chips här som var gjort på en haj, det var väldigt gott som sagt ibland får man unna sig lite!

Efter Kaiteriteri så åkte vi till westport och på vägen dit stannade vi vid lake Nelson som var väldigt fint. Westport hade nog ett av de bästa hostellen i Nya Zealand, fick sova i en gypsy vilket var lite kul. Denna kväll åkte vi också till stranden och hade bonfire, jag min vän Elysha från Schweiz köpte choklad och bananer så att vi skulle kunna grilla det där. Detta blev lite failat då hela min banan ramlade av, så blev choklad för min del. Var en sjuk stjärnhimmel och en supermysig kväll.

Likes

Comments

Nya Zeeland

Så kl 5:30 avgick bussen från Urban backpackers i taupo för att åka till berget där man alltså kan göra tongoriran crossin. Detta är alltså vandringsleden för att gå upp för "mount doom" som är med i sagan om ringen filmerna. Hela vandringen sa dom tar ungefär 8h så vi hade förberett oss med mycket vatten och mat så att vi kunde klara hela vägen. Kl 7 började vi vandra och jag gick med de två norska tjejerna som jag hade umgåtts med sen hit water beach! Var väldigt plant första timmen men sedan när man kom till själva berget och trapporna så började det kännas i benen, i början var det rätt skönt eftersom att det var rätt kallt. När vi var uppe för första biten så fanns det två vägar att välja, antingen den lite lättare att gå direkt till blue pools eller upp för toppen av mt doom. Pga att det faktiskt såg läskigt ut och att många gör illa sig så valde vi att inte gå upp till toppen. Man är nämligen tvungen att klättra samtidigt som det faller ner stenar och detta skulle ta upp till 3h extra att ta sig upp och ned. Vi gick alltså till de blåa poolerna, på vägen blev det också lunch med en väldigt häftig utsikt. Totalt tog det ungefär 7-8h och kan säga att det kändes en del i benen dagen efter!

Likes

Comments

Nya Zeeland

Förlåt för att det inte har kommit upp några inlägg på senaste tiden, har haft sjukt dåligt internet i hela Nya Zeeland men kommer lägga upp allt som har hänt de senaste veckorna.

Så i Rotorua bestämde jag mig sådär lite spontant att stanna i 1 dag till med de två norska tjejerna som jag hade träffat på vägen. Dom hade redan bokat in att dom skulle göra White water rafting och då hängde jag helt enkelt på även fast det var en grej som jag kände mig lite rädd för att göra. Tidigt på morgonen drog vi till rafting och fick noga instruktioner om hur man skulle göra om man ramlade i eller om man hamnade i ett vattenfall osv. Det läskigaste var faktiskt att höra alla instruktionerna innan, om vad som kunde hände men sen när man körde så var det inte så farligt som det lät. Gick snabbt ner för fallen och man var tvungen att hålla hårt i båten men det var väldigt kul!

Likes

Comments

Nya Zeeland

Så i söndags så gick vi upp tidigt vid hot water beach för att ta oss till waitomo. Här fanns det även the glow worm caves vilket kom lite som en överraskning!! Påvägen till waitomo stannade vi för att få lite luft och samtidigt kunde vi gå upp för en stig i 20min och se en gammal guldgruva. Var väldigt häftigt att se naturen och hängbroarna!

Vi han faktiskt inte ens åka till hostelet innan vi var tvungna att åka till stället där vi skulle gå i grottor. Om jag ska vara helt ärligt visste jag inte riktigt vad vi skulle göra men valde ändå det största "paketet" vilket kostade runt 1300kr. Vi fick följa en stig ner till kontainrar där det fanns våtdräkter, stövlar, hjälm med lampa och klätterutrustning. När allt var på började vi ta oss till grottorna, så det första vi fick göra var att träna för köra absailing. Detta är alltså att man får fira ner sig i ett grotthål, som var 35m. Var väldigt häftigt och spännande då jag aldrig gjort det förut. När man kom ned fick man hjälp att ta bort rep osv sen fick vi gå ner lite i grottan till en plan med väldigt högt "tak" och om man släkte lamporna så kunde man se glow Worms vilket var sjukt häftigt!

Nästa steg var att gå lite i grottan, fick där se stalaktiter vilket ser ut som droppande stenar. Detta var faktiskt sjukt häftigt att se när man var i en becksvart grotta! Efter detta var det äntligen zipline genom grottan, vilket man också fick köra i helt becksvart mörker vilket var coolt eftersom att man fick se glow Worms på vägen. När vi var framme så fick vi sätta oss vid kanten och nedanför oss forsade det vatten i grottan. Där fick vi varm choklad och jättegod kaka, var väldigt gott att dricka något varmt då det var kallt i grottan!

Det näst sista var att hoppa ner med en badring ca 4m ner i vattnet, kan säga att det var lite läskigt då man skulle landa på ringen. Som tur var så gick det bra heh men ringarna drog vi oss vidare i grottan, när vi var rätt långt inne såg vi väldigt många lysmaskar vilket var jättefint. Vi fick även veta hur dom kommer till och överlever i grottorna vilket var väldigt intressant faktiskt! Vi tog oss sakta men säkert tbx och lämnade ringarna sedan började vi gå, sinne och flyta genom grottan. Sista av allt var att klättra upp för vattenfallen vilket var sjukt häftigt. Hela upplevelsen i dessa grottor var helt otrolig men det är också svårt att förklara eftersom att det var så mycket på en gång.. jag låter bilderna berätta resten..

Väldigt fina bilder verkligen men jag bjuder på dom, det är såhär man ser utbär man är i en grotta som är iskall i 5h.

Likes

Comments

Nya Zeeland

I måndags åkte vi äntligen till det berömda Hobbiton och som tur var så fick vi jättefint väder, var lite oroade över detta då det hade regnat mycket innan. Var sjukt häftigt at se Hobbiton på riktigt, var nästan ännu finare i verkligheten måste jag säga. Efter hela vandringen fick vi en gratis öl från the green dragon vilket var väldigt härligt, så vi satte oss vid vattnet och njöt av solen och ölen.

Bilderna får som vanlig berätta resten!

Inte för att skryta men lövet som är med i bilderna, var faktiskt ett löv från det konstgjorda trädet i filmerna som är över Bilbo Baggins hus.

Likes

Comments

Nya Zeeland

Kl 8:45 gick bussen ifrån auckland ill hot water beach, om jag ska vara ärlig vet jag inte exakt hur lång tid bussen tog men vi stannade lite på vägen för att handla. Vi kom till en matbutik typ, jag tyckte att det inprincip såg ut som en Ikea för mat. Vi kom till en slags Camping plats i hot water beach, där det fanns små hus och stugor. Vi fick ett jättefint rum med flera toalette tog duschar! Var nog ett av det finaste "hostellet" jag varit på!

Ca 40min efter att vi hade kommit så åkte vi med bussen till ett ställe där man skulle kunna ta en vandrings led på 45min till cathederal code. Detta är stället där dom spelat in flera filmer när det är ett stort hål i berget till en strand. Vet iaf att flera scener i Narnia är omspelat där, detta var sjukt häftigt att se.

När vi kom tillbaka så var det dags att äta middag, mycket mat under denna resa är konserver, nudlar, pasta, frukt och grönsaker. Efter detta bytte vi om för att gå ned till hot water beach där vi helt enkelt skulle gräva hålen. Vi var där vid ca 7 vilket skulle vara den bästa tiden eftersom att det är "low tide" då, för man vill få bort havet så att man kan få upp vattnet i sanden. När vi kom dit hade våra kompisar hittat en pool så vi grävde inte jättemycket! Men jag kan lugnt säga att denna pool var varmare än min jacuzzi hemma, helt sjukt. Badade också i havet var skönt att få lite kontrast men var en väldigt avslappnad kväll med varm "pöl" och musik.

Likes

Comments

Nya Zeeland

Vi gick upp tidigt på morgonen då bussen gick kl 7 för att vi skulle behöva hela dagen till att åka runt. Vi åkte ungefär i 2h innan vi tog ett snabbt stopp för lite mat och toapaus sen var det ut på vägen igen! När vi hade åkt en bit kom vi ner med bussen till en strand så kallad 90 mile beach vilket dom uppenbarligen använder som motorväg, var alltså okej att köra 100km/h där. Var väldigt häftigt att åka där då det var väldigt dimmigt och stranden havet och himlen nästan smalt ihop..

När vi åkt ca 1h till så kom vi till "the sand dunes" vilket verkligen såg ut som en öken. Där fick vi låna brädor och köra sandboarding vilket var väldigt kul, som man kan se på bilderna så ligger man på en bräda och åker ner för sandkullarna. Var väldigt häftigt att se detta landskap då jag inte ens visste att det fanns i NZ.

När vi var på bussen igen så åkte vi direkt till Cape Reinga, som är den nordligaste punkten i NZ. När vi kom dit så regnade det inte som tur var, blev bara häftigt när det var lite dimma. Vid denna nordliga fanns massa fina berg och klippor, även en fyr. Något som var riktigt häftigt var att man kunde se haven mötas där. Detta ställe var också heligt för Mauri kulturen så man fick inte äta där. Efter detta åkte vi hemåt och tog en fish n chips på vägen som var den godaste jag ätit. Tydligen är det helt färsk, fiskat samma dag. Var väldigt nöjd med denna dag även fast vädret var halvdant.

Likes

Comments

Nya Zeeland

Så för 1 vecka sedan tog jag bussen med kiwi experience upp till paihia som ligger i bay of islands. När vi åkte dit var det rätt fint väder även vägen dit var vacker med alla gröna berg och palmer som stack fram. När vi kom dit åkte vi till hostellet så kallat base, där vi checkade in för att stanna 2 nätter. Samma dag valde jag att inte göra några aktiviteter då jag var tvungen att smälta att jag faktiskt kommit till NZ. Sen var energin inte på topp då det varit mycket känslor och tankar som gått runt sen jag kom hit. Men valde faktiskt att göra en så kallad costalwalk med några engelska tjejer från mitt rum. Tyvärr var vädret inte jättebra men var ändå kul att titta runt lite i staden!

Dagen efter åkte vi till den nordligaste punkten i NZ, tänkte att jag ska göra ett helt eget inlägg om det eftersom att det var mycket som hände och mycket bilder.

Okej så dagen jag skulle ha åkt hem, på morgonen drog jag och några andra på "hole in the rock". Detta var helt enkelt en tur med båt ut i bay of Islands, bästa med detta var att man fick titta på delfiner. Dom var sjukt fina och det var kul att upplevelse, tyvärr ännu en gång var det rätt dåligt väder men var ändå värt det speciellt när man fick se delfiner. Utsikten var också fin även hålet i berget var häftigt, då dom också körde in med båten där.

När jag kom tillbaka till hostel hade jag bestämt att möta upp några vänner från Sverige Anna och Caroline. Hade några dagar innan fått reda på att dom skulle åka till NZ och eftersom att dom har en egen bil som de kör runt i så valde dom att åka upp till mig. Dumt nog hade jag glömt att checka ut från rummet Samma morgon och var då tvungen att betala för en natt till men detta gjorde absolut ingenting då jag ändå hade tänkt att stanna ytligare en natt. Tänkte att jag ändå kunde stanna lite extra och umgås med mina vänner.

Samma dag åkte vi iväg till ett vattenfall så kallat rainbowfalls vilket var väldigt fint och kul. Jag passade på att åka runt med dom lite eftersom att det är sånna ställen man missar när man inte har egen bil. Samma kväll köpte vi också en Box vin och satte oss nere på stranden, det härliga var att vädret blev bättre och det blev en väldigt fin utsikt och härlig kväll. Vi gick även och dansade lite på hostellet därefter vilket gjorde kvällen helt perfekt.

Nästa dag gick vi upp vid 7:30 då vi hade bestämt att åka till ett nytt vattenfall, efter att vi packat och ätit drog vi iväg. Denna gång följde också en dansk kille Sebastian med oss, var kul att ta med honom då han var sjukt positiv till allt och bidrog med god stämning. Till dessa vattenfall fick vi hika lite men bästa av allt var på vägen tillbaka när vi hittade rep i träden så att man kunde slänga sig ut i vattnet. Blev också väldigt fint väder vilket var sjukt skönt, då vi inte har sett blå himmel och sol på ett tag.

När vi åkte hem var det inte lång tid kvar tills jag skulle åka till Auckland igen med kiwibussen. Vi satt på stranden och njöt av solen och det sjukt blåa vattnet den sista tiden.

Likes

Comments

Nya Zeeland

Ja nu är man i nya Zeeland, flyget gick jättebra även fast jag lyckades vakna alldeles för sent! Flyget tog ca 3h och landade i Aukland, tog sedan bussen därifrån in till stan där jag direkt gick till ett hostel som jag ville bo på. När jag hade tittat online så fanns det inga platser kvar men som tur så fanns det ändå det när jag kom dit. Hamnade i ett rum för 4, fick ett fint litet paket med handduk och gratis drink också.

Efter detta gick jag till traveldesk som låg precis bredvid och jag frågade helt enkelt om jag kunde åka så snart som möjligt. Kan ärligt säga att jag var lite oförberedd på denna resa, hade varken bokat hostel eller bussen! Har busspasset men sedan måste man skriva in sig på ett datum som man ska åka!

Fanns iaf plats vilket gör att jag nu sitter på bussen påväg upp till bay of Islands, vilket ska vara superfint. Kommer stanna 2 nätter här uppe och sedan åka tillbaka till Aukland och om jag har tur stannar jag bara 1 natt på hostelet och sen åker jag hela landet dagen efter!

Jag märkte nu när jag tittade på vädret att jag vad dum nog att lämna mina mysbyxor och jeans i Australien. Såg att det kan bli 10 grader nu på södra ön! Får väl se om jag överlever..

Likes

Comments