View tracker

EUROPA // Sverige, Livet i norr

För drygt en vecka sedan for jag till Katrineholm, det var åtta timmas tåg dit och hem igen. Sexton timmar tåg på fyra dagar är mycket.

Väl hemma fick jag ääääntligen gulla med lillebror igen. Jag säger det som om han vore typ tre, men tro mig: när en varit borta från världens finaste människa i två månader får en vara lite extra storasystrig.

Sen såg jag mina fina Kent också, insåg att det inte ens var en månad kvar med dem och planterade därefter universums klimp i magen. Jag har inte orkat förbereda mig för den här tiden, men jag kan tänka mig att det är något jag måste börja göra nu. Om drygt två veckor står jag där, redo att ta emot slaget i ansiktet och gråta hejdlöst fast jag vet att det inte tjänar något till mer än att det kanske känns en millibråkdel bättre. Fast egentligen vet jag att det inte ens kommer göra det heller.

Jag åkte tillbaka hem till Umeå på söndagen, på måndagen kastades jag direkt in i Umeå Europeiska Filmfestival. Var lite volontär och fick se gratis film hela veckan. Hängde där mycket.

Såg en jättebra film som heter Mannen från Snåsa, och hängde kvar för Q&A med regissören Margreth Olin. Se den.

Klämde in en kvällsfika med Klarisen en torsdag. Hade inte sett henne på så länge att det var dags. Skulle hon se den här bilden skulle hon nog strypa mig, det sa hon själv. Gillar henne ändå.

Efter mitt pass på festivalen i fredags tog jag buss ett mot Öst på stan och min klass som hade festat till det. Tog med mig mat från Max och tjusiga toffsar i håret. Dansade lama danser med mina pojkar, filmade klipp till kommande julkalenderlucka och promenerade iväg mot Rex, trots snöslasket (och mina trasiga converse), i armkrok med en Viktor i varje arm.

Tog sällskap av mina bästaste faddrar, drack god drink och dansade järnet till Beyonce och To the window-låten. Fick nästan skavsår av mina våta skor, hade så kul med mina klasskompisar att vi satt kvar i baren tills lamporna tändes. Gick ut för att äta mat, missade sista bussen hem och styrde därför stegen mot Haga tillsammans med Viktor och Viktor. Somnade nöjt på en soffa, rätt glad över en så fin kväll.

Igår. Fick ta tag i mitt liv, så jag åkte och handlade. Klockan var halv fyra när jag skulle hem igen, och solen hade nästan helt gått ner. Var rätt nöjd med livet då, och det var ju bra det för sen gick det bara utför. Möttes av världens diskhög när jag kom hem. Den hade jag lyckats förtränga.


Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

View tracker

EUROPA // Sverige, Livet i norr, Små texter

Katrineholm // Mars, -16.
Umeå // 09.10.16

Stockholm central

Den mest återkommande tanken som slår mig när jag far nedåt i landet genom mörket som slagit till redan innan jag lämnade Umeås station är att varje stad har tågbyten som kan ta mig tillbaka hem. För varje stopp får jag en möjlighet att byta tillbaka ångesten mot lättnad. Jag går av i Stockholm, och även då jag borde vara hungrig är magen den lugnaste kroppsdelen på mig just nu. På Starbucks väljer jag istället en varm choklad gjord på laktosfri mjölk och traskar över till den stora lysande plattan på väggen som visar att mitt tåg till Katrineholm går 22.19 från spår tio, och nattåget mot Umeå från spår arton bara nitton minuter senare. Åtta plattformar och jag kan vara mitt Norrlandsjag igen. Men hur mycket jag än trivs med norrsken, älvar, sena Ultra-bussar och att he faktiskt är ett ord så längtar även jag så småning om efter min mamma.

Likes

Comments

View tracker

EUROPA // Sverige, Livet i norr

Nydalasjön, Umeå // När mina föräldrar var här, den har inget att göra med inlägget, men den är ju fin // Söndag, 25.09.16

Känner mig lite lätt stressad, spridd, uppe i varv och fullkomligt kär i livet. Som jag nu nämnt i varje inlägg. Men! Jag gör så mycket kul just nu. På fredag går kortfilmskartellen i mål för den här gången, och vår kortfilm är snart klar! Allt suger dock eftersom jag inte kan vara med på visningen, just då är jag i Örebro och ska se Kent (vilket jag inte klagar över, alls!). Igår spelade jag och Hanna in två kalenderluckor till vår youtube-julkalender, vilket är skönt för mycket av min stress kommer därifrån. Poäng till oss att vi börjat skapa content nu iallafall!

Idag har vart spännande med. Efter en heldag framför datorn i labbet stirrandes på Premiere Pro och en snabb genomgång av vår nya kurs (Webbutveckling, är skräckblandad förtjusning på den kursen! Peppead!) åkte jag ner på stan och Folkets Bio för att gå igenom kassasystemet där, jag ska nämligen vara volontär på Umeå Filmfestival vilket är superkul!! Får dessutom se massa film gratis under hela veckan, mina favoriter i förväg är de närproducerade kortfilmerna som hålls av Film i Västerbotten. Allt drar igång nästa vecka.

Imorgon åker jag ner till Katrineholm över helgen. Har åtta timmars tåg dit och sedan hem igen att se fram emot. Tur att jag har en del skolrelaterat att fixa med, så det ska nog gå snabbt ändå. Jag ska ta mig an After Effects för att se om jag kan göra ett intro till julkalendern, bara det kan ta sexton timmar helt klart. Skönt, dessutom, att komma hem till mamma och låta henne ta hand om mig, ha en diskmaskin, slippa handla mat, ha en bil och äntligen äntligen träffa min lillebror igen.


Likes

Comments

EUROPA // Sverige, Livet i norr, Små texter

Umeälven, Umeå // Fredag 28.10.16

Jaha, vad händer? Jag borde ju sova nu. Är bortlovad för min egen skull på föreläsning imorgon klockan nio. Sedan ska jag åka hem till Klara och flyttpacka lite, jag själv har nämligen flyttat. Idag, eller igår, för några timmar sedan. Mina saker kommer på efterslänten och infinner sig inte förens lördag. Men först måste jag packa ner allt, och det sker imorgon efter jag somnat på föreläsning och förhoppningsvis tagit mig till Biltema för att köpa kartonger, det som är så kul att lägga pengar på. Sen ska jag hem till min lägenhet här på Teg, där jag är just nu. Trött och utan sömn.

Imorgon ska jag på EPP, Efter-plugget-pub, (plugg som jag ligger så mycket efter med och som orsakar sådana svårigheter till att dåsa till på nätterna) med mina söta klasskompisar och på kvällen är jag bortbjuden på middag. Det är så skönt, en mindre sak att tänka på. Dock vet jag inte hur skönt det är när sömncentret skriker på mig att "det är dags att sova, du ska upp tidigt på lördagen och flytta dina saker heja heja". Ännu en tidig morgon, ännu en dag som leder till sen kväll med möjligtvis ännu större behov av att sova. Jag kan inte sova. Jag är för spänd, för nyfiken, för mycket planeringsfreak, för post-jag-har-flyttat-hjälp-vad-gör-jag-nu-dramatisk. Shit, vad gör jag nu. Jag ska ju upp om sex timmar.

Likes

Comments

EUROPA // Sverige, Livet i norr

Umeälven, Umeå // Fredag, 28.10.16

Vi har fått så mycket snö! I onsdags rasade det ner, och sedan snöade det konstant tills igår. Alltså verkligen konstant.
Det var några perioder det småsnöade, men KONSTANT nedfall. Så ja, åttonde november och en halvmeter snö. Välkommen till Norrland?


Likes

Comments

EUROPA // Sverige, Livet i norr, Små texter

Umeå // Torsdag, 03.11.16

Det är mörkt överallt, hela tiden. Jocke Berg sjunger om våta, grå betongmurar och solen gör sig endast påmind länge nog för att få landets hela befolkning att börja tråna, längta efter sommar vår sol och varma fingerspetsar. Jag har glömt att tygskor inte håller för den hala snön och missat hålet som skrapats upp i hälen. I år igen. Den här vintern tar jag min trötta cykel mot universitetet, och det är inte långt men det är tillräckligt många minuter för mig att börja ifrågasätta mitt val av jacka. Fan, ska jag alltid bli så förvånad över att vintern faktiskt är kylig? Min skolväg går förbi campusängarna, där vi sprang runt i shorts och linnen för rätt exakt två månader sedan. Skulle jag springa runt där nu skulle jag ramla; ängarna, som egentligen inte är mer än två halvstora gräsmattor, är även de täckta av snön som föll igår. Ett vitt blaskigt mos. Jo, men det är i alla fall inte grått.

Dessutom lyser solen. Den här dagen är en sådan när molnen lägger sig i rätt position framför solens bana och släpper igenom strålarna som egentligen inte värmer fysiskt, men blodet pumpar lite varmare tack vare att jag i mellanstadiet fick lära mig innebörden av placebo. Det gör det lite mysigt att cykla förbi gräset och över ån, fram till min skolbyggnad vars namn kanske indikerar till högre nivå på utbildning än ett medieprogram. Men jag tycker om MIT-huset. Och jag tycker om DMP-labbet, mina vänner som jag alltid hittar där, folk som jag gillar och de gillar mig. De peppar mig och jag peppar dem tillbaka, vi ger varandra komplimanger på det vi gör och skapar kreativitet tillsammans. Det är så mysigt. Det här året gillar jag vintern för jag har på nåt sätt hamnat på rätt plats, i rätt tid. Jag har till och med köpt bättre skor. Nu vill jag bara ut och fota vinterbilder, dricka oboy i morgonmörkret framför julkalendern och tända ljus.

Likes

Comments

EUROPA // Sverige, Livet i norr

Björkviks jordgubbsplock, Katrineholm // Juli. -16

Får mitt liv representeras i en bild så är det någon liknande denna. Jag har nu flyttat, lämnat mitt rum på Mariehem för alltid och är för tillfället sambo med Klaris. Om nio dagar är jag dessutom innehavare av nyckeln till Teg-läggan. Ja, bara drygt en vecka kvar! Sen har jag också mitt egna lilla place, iallafall för ett tag. Jag är mer än nöjd.

I måndags var jag på intervju angående något riktigt spännande. För ett tag sedan var en DMP-alumn hos oss och pratade om sitt företag och nämnde då även att hon sökte praktikant till våren. Jag skrev ett mail, var på möte i måndags och har sen dess gått på legobitar nästan hela tiden (jag säger nästan för en stor del av min tankekraft har gått till vår kortfilm jag och två andra håller på med och det är åsm). Idag, typ nyss, fick jag ett mail och HERREGUD jag fick platsen!!!! Jag plus en till ska vara den kreativa delen som Zanna, grundaren för Metzerverket (där jag ska praktisera), inte hinner med riktigt. Detta betyder alltså att jag får praktisera det jag faktiskt pluggar. Hur galet kul är inte det?? Så jo, mitt liv är himla fint för tillfället.

Och så kortfilmen får vi inte glömma heller, det är otroligt kul. Våra treor håller i Kortfilmskartellen, vilket mer eller mindre är en grupp filmnördar som gör kortfilmer och sedan visar dem för varandra. Så jag, Jonte och Love tog tag i livet och är just nu i preproduktionen av vår lilla filmis. Detta är vad som tagit upp all min tid sedan i typ torsdags, and I love it. Kortfilmerna stannar ju dock inte där, med tanke på att min klass om en månad ska slå upp en julkalender på vår youtube-kanal, och jag tagit på mig att dra det lite då alla andra verkar ha ett liv. Så det blir ännu mer kul! Får ju härmed fullt upp, så vissa andra saker (typ min blogg) får lida lite. Puss på er.

...when you're in pain, when you think you've had enough, don't ever give up.

Likes

Comments

Små texter

Jag är inte redo. Att ge allt och förlora ändå, inte kunna ge tillräckligt. Så många tankar men så få ord. Jag kanske säger att jag går in helhjärtat i allt jag gör, men jag ljuger. Du ser det, jag ser det, alla vet. Ändå fortsätter jag ljuga, jag vill tro på det själv. Tvingar mig till att tro det själv. Fake it until you make it ska funka med allt. Jag, viljan och envisheten, men vissa saker går inte att styra över. Det finns saker du själv inte kan kontrollera, hur envis och stor och stark du än är.

Men det är allt eller inget och med allt det bästa kommer allt det värsta. Jag är utåtriktad, glad, säger vad jag tycker och lyssnar på magkänslan, tänker med hjärnan och skiter fullständigt vad hjärtat tycker. Jag har ett jävla temperament, blir arg för ingenting och du tror jag överreagerar fast jag tänker mer än någonsin med hjärnan för att hålla tillbaka hjärtat, men du tycker jag överreagerar. Jag är arg och konflikträdd. Jag vet att jag har rätt och har ingenting att säga förlåt för, men du tycker jag är way out of line och jag ber om ursäkt. Jag menar det inte, så jag ljuger. Du tror mig, för jag är alltid ärlig mot dig. För du är ju ärlig mot mig. 

Ibland är det bra att ljuga, det skyddar människor, relationer. Att vara ärlig ställer till problem och att ljuga gör det lättare att fortsätta i den pk-förgiftade värld vi så fint byggt upp på lögner misstag svek och osäkerhet. Det är så det ska fortsätta och det är så det ska vara. Jag förstörde för mycket då när jag var ärlig, för allt du såg var ilska och depression. Tack vare dig har jag lärt mig. Vi lyssnar inte på hjärtat, spela roll vad varenda jävla artist skrålar ut i var och varannan låt. I den riktiga världen ska en döva hjärtat och enbart höra vad hjärnan har att säga, du har lärt mig att ärlighet har ihjäl människor. Så jag bränner broar för att rädda de jag vill hålla nära och jag saboterar bara nåt som du visat inte har lika stor betydelse. För vi kan inte skydda allt, men hjärtan går att laga och tårar torkas bort. 

Likes

Comments

EUROPA // Sverige, Livet i norr

Och varför i hela fridens namn såg jag ut såhär när jag var yngre plutt. Ha, det finns inget finare än tonåren.
​Jag menar, titta på bara på mina ögonbryn. Fierce. Vad tror vi, 18 samt 19 år? Eventuellt 17 och 19, precis efter studenten. 

Den nuvarande kursen i skolan är riktigt kul. Har suttit klistrad med illustraitor i flera dagar, vågar nog säga att jag lär mig! Nu är det inte ens en månad tills jag får flytta till min lägenhet. Längtar så mycket så jag spricker. Har typ inte ens ångest över att lämna Mariehem för Teg och istället för att ta en nedförsbacke till skolan så kommer jag nu få cykla genom stan och upp för svingen. Well, det kanske inte kommer hända dock med tanke på att vintern kommer hända och this girl är smart nog att inte cykla när det är halt ute. Jag vill med till Åre i januari utan brutna ben, tack.

Likes

Comments

EUROPA // Sverige, Livet i norr

Onsdag. Jag lever i någon form av identitetskris och är redan i behov av tjugofemte denna månad. Är dock kanske ännu mer i behov av elfte november eftersom jag får nyckeln till min lägenhet då och eftersom att jag är så inåt helvetes trött och sjukt less på att bo inneboende nu förtiden. Skulle jag kunnat tälta de trettio dagar som är kvar så skulle jag gjort det, men med tanke på att det är åtta jävla minusgrader ute just nu så, I think not.

Dock, onsdag! Vi börjar ny kurs idag! Igår var inlämningsdag för den första kursen på DMP, och i eftermiddag börjar drömkursen: grafisk formgivning mmmm. To be fair, typ vilken kurs som helst skulle vara drömmen efter interaktionsdesign. Men jag är rätt så nöjd med grafisk design oavsett. Ska gå upp och göra oboy så fort jag är ensam i detta kollektivhelvete. Vem orkar träffa folk?

Igår mötte jag upp klasskompisar på stan för inlämningsöl. Det är mörkt kl typ sju här nu och himlen brinner alltid så fint över svingen. Trots hundra minusgrader var jag tvungen att stanna och ta en bild. Så fint. När jag sedan cyklade hem var det helt stjärnklart. Dör. 

Likes

Comments