Header

Livet i norr

Jag tänkte typ att det skulle vara kul att visa mitt rum, så here we go:

Jag har egentligen bara en säng, ett skrivbord och en bokhylla i mitt rum. Bokhyllan står mot väggen mittemot sängen och är full av kameror, en jordglob, böcker, lådor, ett spel om nittiotalet och ljusslingor. Jag har inte bäddat mig säng. What the hell, tänkte jag, jag bäddar den ju aldrig. Skrivbordet fungerar som ett avlastningsbord. Här ligger alltid min DSLR, hörlurar, laddare av olika slag, och ofta ligger en bok från universitetsbiblioteket där också. Känner jag mig riktigt duktig kan jag släpa in en köksstol, koppla datorn till min tv och vara lite kreativ. Det är oftast så jag bygger hemsidor eller pillar på designer. Det kan hända att scrollar jag facebook där med.

Det hänger en chinsstång i dörröppningen. Jag kan ju knappt lyfta mig själv normalt sätt, så istället hängde jag en fjäderboa runt. Jag fick den av Amanda i samband med att melodifestivalen skulle börja, eftersom att jag så gärna vill ha ett schlagerparty och pratade om det konstant i jag vet inte hur länge.

Såhär ser min säng ut. Jättelövely. Den är mysig och ger mig bra sömn. Ljusslingan som går längst väggen ger mig perfekt ljus när jag ska läsa på kvällen. Bakom täcket ligger min hund Texmex, hon är missfärgad på magen för att jag slängde runt henne på skolgården i sexårs. Ett gosedjur är tydligen inte det bästa att ha utomhus, vad nice av mig för övrigt att jag sov med henne i sängen varje natt utan att tvätta henne efter det. Lugna nu dock, hon har fått sig ett bad.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

EUROPA // Resor, EUROPA // Sverige

Vill ni kanske se och läsa om min första dag i Stockholm? Ja, när jag var där senast. Kanske inte första dagen där, någonsin. Den kommer jag nog inte ens ihåg. Hur som haver: varsegod!

Vi fikade när vi kom fram till stan, jag hade knappt ätit frukost och då smakar fika jättegott.

Titta vad duktig mamma har blivit på att ta bra bild i bra vinklar! Jag är stolt.

Vi skulle ju på ABBA-muséet! Det var grymt kul, men det gick lite snabbt att gå igenom kanske. Jag tyckte om slutet där en kunde gå in i olika bås, där hade de laddat upp med alla hits från nittonhundratalets alla årtionden.

Sen promenerade vi tillbaka mot stan, först igenom Djurgården och sen längst hamnen på Östermalm. Det var förjävla kallt längst vattnet, nästan kallare än Norrland.

Men Stockholm är fint för det!

På kvällen åt vi på Jensens, because we love it. Jag åt fläskfilé och mamma bakad potatis.

Sen delade vi på en goding, när vi småsprang bort till Sagateatern för att se hundraettåringen var vi båda så nöjda. Jag var så mätt att jag fick lite håll, och jag tror mamma är beredd att instämma. Det är så det ska vara efter ett lyckat restaurangbesök.

Likes

Comments

EUROPA // Sverige, Livet i norr

Umeå brukar kunna bjuda på en del sköna soluppgångar, men framför allt solnedgångar. Här är en dag när solen gick både upp och ner, som den brukar. Jag har ju flyttat och bor numer på Haga, i en takvåning med Amanda. Vi kommer stört bra överens, så det är ju sjukt grymt att vi flyttat ihop. Båda gillar På spåret och Vem vet mest.

Annars då? Hur är det? Med mig är det liksom lite borderline. Ni vet när allt går så bra att en nästan vill fucka upp nåt med flit? Det är jag i ett nötskal just nu. Jag gick från att ha kaos till väldigt bra på typ fem dagar, det bara vände. Nu har jag så mycket kreativitet och energi att göra saker jag vill göra. Samtidigt måste jag fixa en massa tråkiga saker, också. Jag måste ju ha ett jobb i sommar, och jag måste animera en film i min 3D-kurs. Samtidigt har jag dock suttit massor i Illustrator och en liten tanke om min hemsida börjar ta form. Mys (är egentligen fel ord men vem fan bryr sig).

Likes

Comments

EUROPA // Resor, EUROPA // Sverige

Kommer ni ihåg när jag berättade att jag fick mammalängtan och skulle åka ner till Stockholm? Det borde ni nästan, annars kan ni scrolla två inlägg nedåt så får när läsa ikapp. Så sorglig är min blogg. Detta är ju nästan en månad sedan men ändå har jag inte bloggat ett dugg, även då jag har hundra miljoner bilder att visa (för alla noll personer som läser min blogg). Jag försöker fundera ut en blogg/portfolio som ska bli mitt nästa kodningsprojekt. Där kanske jag lägger upp saker lite mer flitigt. Men! Jag har inte kommit på en bra lösning än, så det ligger i framtiden. Nu: lite pics från min andra dag i Stockholm med mamma. Jag kanske skulle börjat med första, men dessa bilder är de jag suttit med ett antal timmar nu och jag vill få ut dem!

Det var jättesoligt, så vi gick till Stadshuset och lekte lite med kamerorna. Jag har ju lovat mamma att lära henne ta bilder lite bättre, lite sånt pysslade vi med här.

Jag har börjat gilla bilder ur fokus. Hejhej.

Vi njöt också av solen som slängde sig på oss. Stockholm var jättekallt i januari, så vi njöt här i det vindstilla.

Titta vad vi njuter!

Jag tycker Västerbron är rätt fin. Inser cirka varje gång jag åker hem från Stockholm att det nästan alltid finns en eller två nya bilder på den där.

Och för att inte tala om tunnelbanan! Kolla så fint! På vissa stationer nån har verkligen gått lös! Det här är blåa linjen från T-centralen.

Likes

Comments

Livet i norr

Hejhej, här står jag och poserar iklädd pyjamasbyxor med mitt nya kameraobjektiv. Det här var typ på min födelsedag eller strax efter. Just nu ligger jag hemma, har vinkat av min kompis och fram tills idag-inneboende Jessica som fått nyckeln till sitt studentrum och  nu ska jag snart äta pommes och korv. Vill ni ha en uppdatering på livet mitt?

Min första termin är officiellt slut. I lördags åkte jag ner till Stockholm ju, sen när jag kom hem i söndags följde Jessica med hit. Hon har börjat plugga i Umeå och behövde någonstans att bo innan hon fick flytta in hos sig. Vi har mest kollat på Skam, ätit vegetarisk mat och jag har lärt henne en massa om bussar, universitetet, studentlivet samt att jodel är jättebra att ställa dumma frågor på. Nu bor jag ensam igen, men ska snart börja packa för att flytta till Haga. Jag och Amanda ska ju bli sambos!

Igår var jag ju också på kursintroduktion för gestaltningsteknik, och det verkar fett. Jag lovar er. DMP har teamat ihop med SVT Umeå för att skapa intros till deras program, inte för att sändas, men för att deras grafiska designer ska bedöma dem. Shit va. Efter den måndagspeppen tog jag bussen till Metzerverket för att smida grymma planer om min praktik. När jag och min praktik- och klasskompis gick därifrån var vi båda så fyllda av kreativitet att det bubblade enda ut i tårna. Nu får vi se vart det bär av, detta kan bli en riktigt bra vecka. På fredag har jag mitt första UMSYS-möte dessutom, jag är pepp!

Likes

Comments

EUROPA // Sverige, Livet i norr

Jag längtar efter min mamma lite mer just idag, kanske den här veckan. Jag har levt i min webbkursbubbla sedan julen och eftersom min hemsida inom ovannämnda kurs blev klar idag har jag känt mig lite tom. I julklapp fick mamma en middag i Umeå av mig och när hon frågade när hon får komma upp ville inte hjärtat lyssna på mig längre och tyckte hon skulle flyga upp redan imorgon. Flygbolagen däremot tycker inte en mor ska få hälsa på Norrland för ett rimligt sista minuten-pris, så Umeåmiddag får vänta.

"Men ska vi inte mötas halvvägs då?" tyckte hon när vi under kvällen låg i varsin säng, jag i Umeå och hon sjuttio mil söderom. "Vadå, i Sundsvall?" "Nej, i Stockholm. En timme för dig, och en timme för mig!"

Det är historien till hur jag spontanbokade flyg ner till storstan på lördag för drygt tjugofyra timmar där tillsammans med mamma. Vi ska kramas, fika, gå på museér, ta fula turistkort och kramas mer. jag vill gå ut på Djurgården och dra in Stockholmsluften i lungorna, rynka på näsan åt lukten och skrattande ljuga om den rena luften som Norrland har, tydligen även i städer. Sen ska vi dra svindåliga internskämt om ryggsäckar och när det är dags att åka till respektive hem måste hon lova att det bara är en månad, max två, tills hon hälsar på mig.

Likes

Comments

EUROPA // Sverige, Livet i norr

26 september. Här har en nervös, trött Sophie gått av nattåget i Umeå och är påväg upp mot vänthallen på Umeå Östra. Det går att se ut mot Norrlandssjukhuset därifrån och jag kommer ha så svårt att förstå att jag är i Norrland, att det är här jag ska bo?

Vi drog igång direkt med insparken, det var så otroligt kul och fartfyllt. Här är en del av team passionsfrukterna, vi har typ hittat en fyrklöver och kirrade poäng i poängjakten, som vi vann woho!

En kväll spelade vi vinbrännboll med systemvetarna, och jag tror allt det är DMP mot SVP här. Jag tror också DMP förlorade, efter fusk från SVP, det vill säga.

Nästsista kvällen på nollningen, vi hade tillbakabjudning för våra faddrar och drog ihop myskväll vid Nydalasjön. Alltså, denna kvällen kan vara en av mina favoriter från Umeå hittills. Min klass hade hittat varandra på ett så fint sätt, solen gick ner och vi käkade smoores runt elden. Allting hade löst sig, detta skulle nog bli bra ändå.

Och så sista kvällen, finsittning. Otroligt kul utekväll, jag drack goda drinkar, skrattade, dansade, vann poängjakten med min faddergrupp och tog hål i öronen på en tvåa. Det kan ha vart det typ sjukaste jag gjort, men det är så sjukt kul nu i efterhand. Inget jag kan rekomendera, hörni.

Jag började få tid att gå ut med kameran, det var grönt i skogen och rätt varmt i luften.

Drog ut i skogen, åt mysmiddag och svettades i en bastu med dessa två. En så bra detox efter tentaplugget vi precis gått igenom.

En helg kom mina föräldrar på besök! Det var fint att visa dem Umeå, men att bo tre stycken på tolv kvadratmeter var sådär. När jag bor tillsammans med mina föräldrar så är jag rätt glad att dessa två skiljde sig. Det hade jag aldrig kunnat tro att jag skulle säga, skilsmässan har bidragit med en massa ångest. Det är så skönt att se hur bra vi mår idag, och veta att det absolut inte hade vart såhär om de stannat tillsammans. Nu är de jättebra kompisar och inga barn har kommit i kläm. Heja mina föräldrar!

Detta är en soluppgång över Nydala i oktober.

Örnsköldsvik, Fjällräven Center. Jag såg kent, fem gånger under hösten, och här stod jag längst fram. Ett av mina bästa minnen från 2016. Vet inte riktigt vad jag ska säga mer, jag håller detta djupt i hjärtat.

Vi festade också. Otroligt mycket. De två första månaderna tror jag vi var ute varje helg, haha. Dessa är två bra kvällar. Den ena en spelkväll som spontant avslutades på Origo med massa härliga personer och sedan en jakt efter mina nycklar som hamnat på Nydalahöjd, den andra en 90-talsfest som eventuellt kan ha slutat med någon form av efterfest i vår skolbyggnad, men det kan också vara rykten. :)

Jag tror det här är definitionen av att en mår bra och har hittat något som betyder mycket.

Den första snön kom tidigt in på hösten, sedan snöade det konstant i en vecka. Vi fick hur mycket snö som helst och sedan försvann det igen. Så kan det gå.

Jag har haft ett konstigt år, 2016 har varit det absolut sämsta året i mitt liv, typ. Men för att komma uppåt igen så måste en nog ner till botten först. Och det har jag gjort, jag har vart där nere och vänt nu. Det har både varit svårt och lätt att komma till Umeå. Det krävs mycket av en person att starta ett nytt liv, men jag tror det krävs lite mer av en person som ständigt bråkar med ångest av olika slag. Jag har blivit lite av ett skal de senaste månaderna, men det är nog en förbättring för innan det var jag typ ingenting. Det känns som att jag vill jobba lite mer för mig själv nu, och det är väl det 2017 kommer bestå utav. Jag tycker jag sammanfattat allt rätt bra här över och det känns dumt att älta allt mer än såhär, så nu lämnar jag 2016 för gott. Det känns bra, jag tar med mig lite grann men för det mesta vill jag typ aldrig mer återvända. Tack och hej, året.

Likes

Comments

Livet i norr, Små texter

Cykelbron, Umeå // Lördag, 31.12.16

Älven ligger bara fem minuter med cykel från där jag bor, det är raka vägen ner från mitt lägenhetshus. Men cykel, tänker ni nu, det är ju december och isen ligger tjock inte bara på vattenytan utan också vägarna? Ja, det är alldeles rätt. Jag tänkte dock att jag skulle testa, att cykla går så mycket snabbare än gå och Umeå har sandat så jag tog mig till cykelbron och hem igen utan att dö.

Mitt uppdrag idag var att ta mig ut för att se soluppgången. Eftersom mitt september-jag lovat att framtida-Sofie skulle se solen stiga minst en gång under vintern så är det inte mer än absolut nödvändigt att passa på när molnen inte utgör ett tjockt järnlock över staden. Nyårs brukar vara sådär för mig annars, så jag bestämde mig i år för att göra iallafall en bra sak under den här överhypade dagen. Soluppgången var sådär och det var jättekallt, men där stod jag och njöt iförd vinterspringbyxor, sänghår, pyjamaströja, fleece och halsduk upp till ögonbrynen. Mina bilder blev sådär, det var för tidigt för en utmaning (klockan var ju halv tio) men jag cyklade hemåt med inspiration och motivering bubblandes som kolsyra i blodet. Det är ungefär allt jag begär. Jag älskar att utmana mig själv till att utvecklas, men ibland är det också väldigt skönt att bara göra det en kan och få till helt ok-resultat. Allt som sker behöver inte vara det bästa, hela tiden. Känns det bra i kroppen, så är det nog bra också. Med dessa carpe diem-ord lämnar jag 2016 bakom mig, nu är jag redo för nästa år. Woop woop.

Likes

Comments

EUROPA // Resor, EUROPA // Sverige

2016 och januari kom som en käftsmäll. Jag har inga bilder härifrån, jag mådde otroligt dåligt och varje morgon bjöd på ångesttankar som fick mig att tro att jag var påväg att dö. Jag brydde mig inte om hur jag blev behandlad av folk, brydde mig inte om hur jag behandlade mig själv. Hade precis flyttat hemifrån och levde för mitt jobb. Jag och Blueyee spelade in en podcast och Klara gästade. Februari, mars stakade sig fram i samma anda och jag trodde inte en människa kunde gå mer sönder. Jag hade fel varje gång.

I april började jag gå i terapi för att sluta slita sönder mig själv. Mådde lite bättre framåt maj, juni så jag åkte till Linköping för att träffa Ulrika. Det var jättemys och livet visade sin fina sida igen, om än bara för små stunder och jag var så tacksam. Sen tog min lillebror studenten, jag slutade på Standskolan och gick på sommarjobb. Hängde med Klara om kvällarna, vi glömde världen och rekonstruerade en scen ur the notebook och tänkte jättemycket på univeristetet.

I juli slutade jag med terapi, jag var glad och nöjd med mitt nya synsätt. Tillsammans med min mamma åkte jag till Belgien och Holland i två veckor, tågluffade lite åt goda våfflor. Njöt av att vara ledig och fick reda på att jag var sjätte reserv på Umeå Universitet. Vågade för livet inte hoppas på något bra alls.

I augusti hände det mycket. Jag åkte till London för att ta hand om en gulleplutt i tio dagar, hann med att besöka Brighton som snabbt klättrade upp på min favoritlista och en sensommarkväll tog jag nattåget upp till Umeå. Jag skulle börja skolan igen, i Norrland. Jag kommer ihåg att jag kikade i vår insparksgrupp på facebook minst tjugo gånger om dagen för att se om någon ny gått med, kika in tvåor och treor. Jag hann skapa mig många bilder av en del, som jag idag både skrattar åt och förundras över. En av de jag tänkte att jag kanske skulle komma att umgås med är idag en jag just umgås med, en annan hade jag helt fel förutfattade meningar om. Haha, kul för er att veta. En fin dag hann jag också med att umgås med pappa, det var en välbehövlig dag för oss båda och en av de bästa på hela sommaren.

Och det här får nog avsluta min första del av detta år. Jag vill ha universitetet separat, dels för att det är så långt och stort, men också för att det vart en så otroligt mycket bättre tid än dessa åtta månader jag just berättat om. Jag tänkte vara lite sentimental och cheesy, med andra ord. Hörs då!

Likes

Comments

EUROPA // Resor

Amsterdam, Holland // Juli, 2016.

Här är ett gäng bilder från Amsterdam, jag var där i somras och har klämt ur mig förvånansvärt få bilder därifrån. Eller det är inte så förvånande egentligen. Staden tog all luft ur mig, även då det är en mysig stad som många håller nära hjärtat blev jag mest stressad och irriterad av folkmassorna som svärmade de söta promenadstråken vid kanalerna. Ja, jag vet att juli är den minst passande månaden att åka dit för en nervös människa, men lite space hörni? Nästsista bilden är min första dag, en lördag utanför Anne Franks hus. Vimlet bakom är kön in. Jag ser lite pissed ut, och det var jag ju också. De andra dagarna blev dock bättre, och jag åkte ifrån Amsterdam med en "kanske det är en mysig plats en annan årstid"-känsla. Det är inte fyskam med tanke på hur jag näst intill spydde galla över Hollands huvudstad första kvällen.

Likes

Comments