The Hot List

L'Estasi Dell'oro

" "

Herve Leger 1998

" "

The dress

" "

There was a time in the early 2000 when Mary Kate said that she didn’t believe so much in shopping, she just reuse what she already had.

These were the days when MSN was just invented, and I spend as much as time on the internet as I red the cheap gossip magazines where I cut out pictures (ALL of the pictures of Mary Kate) and put all of them in a scrap book.

Now I don’t think the qutoe of buying less is her current mindset, where she’s practically never spotted in the same outfit twice. (Well, if you don't count coffee from Starbucks as a part of an outfit).

Born in California, both MaryKate and Ashley Olsen Elisabeth made a career as child actors, moving on to fashion when growing up. They run their clothing brands Elisbeth and James and The Row and are world famous for their personal style. And even though I am a really fan of Ashleys personal style, Mary Kate is still my favorite.


So what is the thing about Mary Kate?

Recently I saw a video at youtube with the twins, winning an award for best designers of the Womenswear designer of the year in 2015. Mary Kate was wearing a black long suit and looked so cool yet elegant in it.

I’ve been trying my whole youth trying to copy what she was wearing in some ways. I went to second hand stores, I got big hippie necklaces from my grandmother and yet today, she still influced the base of my wardrobe in some way. For example, the fact that you can wear a oversized dress at a fancy party.

The thing I like the most, and the thing I also believe others should notice and appriciate is that she could wear wavy, big clothing, and still look business. Name one other person who can do that sucessfully!

She picks unique materials, clothings and assesiories and put them together. But most of all, She’s just not wearing things that looks good, put pieces that looks good togheter. And that's a huge diffrence.

Likes

Comments

Ni som var på akademiska föreningen 17 maj kunde höra mig föreläsa om medvetet garderobsbyggande under hållbarhetsveckan. Det var kul att så många kom! Det visar att det finns ett stort intresse av att att tänka och agera mer hållbart. Här kommer delar av föreläsningen, om hur man kan tänka för att agera mer hållbart.

Här kommer delar av föreläsningen extremt kortfattat. Enjoy!


Det kan vara bra att rensa ut som ett första steg i att bygga sin garderob. Ett perfekt tillfälle att ha koll på vad du har, och vad du behöver inhandla.

Det mest hållbara är förstås att köpa så lite som möjligt. Men, såklart så behöver vi handla det vi behöver. Planera dina köp = mer hållbart. Jag brukar ha en lista i telefonen som jag utgår från när jag handlar. Den hjälper mig att hålla fokus och minskar risken för impulsköp. Jag köper allt som oftast alltså bara det som jag vet att jag behöver.

Bra basplagg räddar många gånger när jag klivit upp ur sängen och inte vetat vad jag ska ta på mig. Bra bas är hållbart för du kan alltid använda det och du kan använda det länge!

Precis som när Sharon Stone intog röda mattan i en vit skjorta under nittiotalet brukar det vara tacksamt att använda sig av tidlösa klassiker som alltid funkar, vare sig det är hemma en vanlig dag eller på röda mattan. Plagget blev mycket omtalat i samband med Oscarsgalan. Det var lite banbrytande, men också uppmärksammat på ett positivt sätt. Det går att jämföra med att referera till en källa när du skriver en uppsats. Du har något att luta dig tillbaka på och du vet att det alltid är rätt.

En tidlös klassiker som jag har investerat i. Den var lite dyr när jag som student köpte den för något år sedan, men jag har haft den länge, vilket kvalificerar den till ett av mina mer långsiktiga plagg. Självklart är det inte alla som gillar skinnjackor, och det går att planera och investera utifrån sina egna preferenser, men principen är densamma, att handla långsiktigt på ett sätt som gör att du kan använda det flera gånger.

Tänk pris per användning.

En dyr skjorta som du har använt väldigt mycket blir i det långa loppet mer ekonomiskt än en billig topp som du har använt en gång.


Det behöver inte alltid vara så att det krävs ett nytt köp för att du ska känna att det känns nytt och fräscht. Vår ekonomi bygger delvis på vår längtan efter uppgradering, uppdatering eller känslan av nya saker. Ibland kan det däremot räcka att förändra en liten detalj i en look för att det ska kännas spännande. Kanske räcker det med att stoppa in skjortan nästa gång?

Kul grej att testa för att se vad som hände med en själv och ens eget tankesätt. Brukar vara effektivt för mig, som en detox!

Sköt och dina kläder = då håller de längre. Jag brukar tvätta bort fläckar som jag fått på mina plagg med en bra tvättvål, jag har varken tid eller intresse av att springa fram och tillbaka till tvättstugan.

Sammanfattningsvis tycker jag den viktigaste punkten är att utgå från dig själv. Vilka plagg gillar jag? Vilka snitt tycker jag om? Vilka material trivs jag bäst i? Ju mer du känner dig på denna punkt desto lättare blir det för dig att planera och investera. Utgå ifrån dig själv när du tar emot information om hur man ska göra på bästa sätt. Om du inte gillar second hand - men alla tjatar om att det är hållbart - handla något annat! Second hand behöver inte vara hållbart per se - en topp från HM som du har haft länge kan i vissa aspekter vara mer hållbart än ett plagg som du har handlat second hand och bara använt en gång och sen slängt i soporna. Vi har tid och kunskapen att ifrågasätta de gamla reglerna.


Likes

Comments

Förra sommaren vann jag en tävling under #streetstylelund på Instagram och blev därför intervjuad. Intervjun handlade om hållbarhet och långsiktigt mode.

Njut av den färska korsningen mellan norrlänsk och skånsk dialekt!

Ha en fin söndag!

Likes

Comments

Beskriv din vardagsuniform såsom du helst vill att den ska se ut.

Vit skjorta, slimmade svarta jeans, klocka och slingbacks.

Vilken känd person identifierar du dig med rent stilmässigt?

Elin Kling och Mary kate Olsen (alltid)

Vilket plagg eller vilken typ av textil kvalitet gillar du absolut inte?

Behöver jag en nämna polyester? OK om det är ett unikt plagg som bara ska bäras för syns skull, men drar mig för att köpa ett basplagg i polyester. Inte ens på Filippa K..

Vad är det som alltid blir hängande, nästan oanvänt, i din garderob?

Flickiga plagg med volanger, prickar och blommor. Funkar fint i tanken, men sällan i praktiken.

Vilket plagg har du (ärligt) så mycket av att du nästan borde förbjuda dig själv att köpa fler?

Underkläder

Vilken färg bär du oftast?

Beige

Vilken är din älsklingsfärg som du alltför sällan bär?

Puderrosa

Vilket festplagg har du alltid, genom åren, känt dig riktigt snygg och stark i?

Linnen med smala axelband

Har du något signatursmycke - och i så fall vilket? Om inte, vad skulle du vilja ha?

Ring på mittenfingret

Om du fick välja en handväska gratis, vilken som helst i hela världen, vad skulle du välja då?

Birkin. Den är inte bara sjukt snygg, jag skulle även försäkra mitt framtida jag om att jag gjorde rätt val (en filosofi som jag brukar eftersträva när det kommer till klädinköp). Tidlöst och säkert.


Vilka märken representerar dig både stil- och prismässigt?

H&M, Filippa K

Vilken butik handlar du allra mest i?

Åhléns, H&M för kläder, Rizzo för skor

Prioritera från 1-5 vilka av dessa komponenter som är viktigast för dig:

1. Kvalitet

2. Passform

3. Funktion

4. Trendgrad

5. Pris

Vilken klackhöjd trivs du bäst i?

3 eller 6 cm kanskeLikes

Comments

Instagram
Blogkeen
Nouw