Hej bloggen, igår var jag på junction och klippte mig, jag klippte kanske 9 cm eller jag jag vet inte riktigt jag lät bara frisören klippa så mkt han ville. Det blev iallafall väldigt bra och jag är jättenöjd, känns så skönt att ha lite kortare hår som man kan ha bättre koll på.

Här har ni lite bilder från de senaste dagarna:

Likes

Comments

Igår var det alla hjärtans dag så Jag och Joel käkade på en etiopisk resturang som heter Habesha, god men ovanlig (för mig iallafall) mat men väldigt väldigt mysigt! Dagen till ära fick man även vara ute längre två pers, i vanliga fall får man vara ute två personer till klockan 18:30 men igår fick jag och joel (själva) vara ute till nio :)

Likes

Comments

Aldrig någonsin igen ska jag bestiga ett berg. Att under fem dagars tid gå från 2400 m.ö.h till 4985 m.ö.h var det absolut ballaste men också det mest psykiskt påfrestande jag gjort I hela mitt liv.

Dag 1:

Hela resan började med en 4 timmars bussresa för att komma till Mount Kenya National park. När vi väl kom fram så åt vi lunch och blev introducerade till hur resan skulle läggas upp. Efter lunchen som bestod av två supertorra mackor och ett juicepaket så började vi gå upp för berget. Den första vandringen var jobbig då solen stod mitt på himmelen och benen inte hade vant sig vid att gå än. Vi gick totalt 9.4 km på ungefär 4 h (uppförsbacke) med en stigning på 400 meter tror jag. Den natten sov jag i tält på campet som hette ”Met camp” vi fick även Te, popcorn och middag. Middagen bestod av hårt osaltat ris och en linsgryta.

Dag 2:

Denna dag gick vi i 8 timmar med en stigning av 1200 höjdmeter, det var inte så jobbigt för mig personligen då jag inte kände av något symptom av höjdsjuka. Vissa andra började dock känna av höjden vilket resulterar i huvudvärk och/eller illamående.

Under denna vandring så märkte man av många olika vegetationstyper samt att temperaturen sjönk drastiskt. Väl framme på nästa camp, Mackinders camp, så var man rejält sliten och på den höjden så tappade man aptiten totalt, till middag serverades potatis och grönsaksgryta. Denna natt sov jag i stuga och många andra började må riktigt dåligt p.g.a. höjden.

Dag 3:

Denna dag var en acklimatiseringsdag vilket innebär att man låter hjärnan och kroppen vänja sig vid höjden. Dagen bestod av en kort promenad till en sjö (4 graders vatten) där vissa var modiga nog att ta ett dopp. På kvällen så tryckte jag i mig middagen som var en linsgryta med pasta och ris, då jag visste att jag behövde äta mycket för att orka med nattens vandring.

Dag 4:

Klockan 1 ringde väckarklockan och det serverades en rent ut sagt vidrig gröt som man bara var tvungen att trycka i sig. Klockan två började det jobbigaste jag gjort i hela mitt liv. Vi gick uppför extremt brant backe i ca 4 timmar mitt i natten, vi gick alla på led och tillsammans såg vi ut som ett väldigt långt luciatåg. Temperaturen låg på kanske – 7 grader och jag hade på mig 5 lager på överkroppen och tre lager på benen. Det var SÅ!!! kallt och allt man gjorde var bara att gå. Under denna vandring så tog man pauser en gång i halvtimmen och sen en längre paus i en liten stuga precis innan vi gjorde ”the last push up to the top”. Då återstod det bara en timme av hiking kvar och hela kroppen gick som på automatik. Den känslan man fick när man gick uppför sista stegen upp på toppen är verkligen obeskrivlig, för mig var det verkligen en extrem lättnad att få se soluppgången från 5000 meters höjd. Jag måste säga att jag haft en extrem tur då jag inte blev påverkad av höjden alls medan många andra verkligen mådde skitdåligt hela sista dagen. Joel tillexempel spydde ett flertal gånger på vägen upp men tog sig ändå till toppen och vissa andra mådde så dåligt att det inte klarade det upp till toppen, men alla var verkligen jätteduktiga och jag är i alla fall stolt över alla som åkte med på denna resa. Som sagt ska jag aldrig aldrig aldrig någonsin bestiga ett berg igen, eller det är min spontana känsla just nu, vem vet vad jag känner om några månader eller år.

Såhär såg jag ut precis innan toppen.

Jag och min fina Joel!!

På toppen kunde man t.o.m se till Tanzania och Kilimanjaro!

Nergången:

Att gå ner hela vägen tog hårt på knäna och fötterna, det var också på vägen ner som jag började känna en huvudvärk kanske p.g.a. att man går så snabbt ner och sjunker cirka 2000 höjdmeter på bara några timmar. Men det var bara att gå. Innan man tar bussen hem så bor man en natt på ”Met camp” där vi också spenderade första natten. Joel som hade mått jättedåligt hela sista stigningen och nätterna var tyvärr tvungen att åka till ett bushsjukhus där han fick reda på att han hade vatten i ena lungan, men han fick det fixat och kunde åka hem med oss dagen därpå.

Tack till Olle för bilderna!!!!

Alexandra och jag sista dagen, sönderbrända ansikten och fett hår!

Likes

Comments

Då får jag passa på samtidigt😊 Vill först säga att jag älskar din blogg!! Skulle va kul om ni tog upp detta där, eller här:) Är så sugen på att åka andra ring själv! & jag kan säga att jag ej börjat gymnasiet än, så jag undrar vad ni tycker om valet, ska man välja den inriktning som lockar mest eller ska man välja tex sam sam för att den utbildningen finns där när det inte ens är säkert att man kommer in? Vad tänker du kring detta? & sen till de tråkiga frågorna... Kostnader, vad kostar allt? Hur mycket bör man ha med sig i fickpeng, fattar det som att vissa kommuner betalar lite, men som sagt är mest nyfiken, för det är ju lättare att få svar av någon som är erfaren 😊 KRAM

Hej Nellie, vad kul att du funderar på att åka! Jag tycker absolut du ska göra det om du tycker det känns bra!

Linjen:

Såklart är det kul att åka till Kenya, men att välja en linje och inriktning man är intresserad av är nog viktigare. Om du vill gå tillexempel estet på gymnasiet men tvekar eftersom att det inte finns här så bör du inte oroa dig då det finns en kille som gick Estet hemma men går sam här nu. Men i allmänhet så tycker jag att du borde gå den linjen du vill och sen kolla med skolan om det går att fixa till en läroplan och ett fungerande schema så att du kan komma hem till den linjen du gick på eller linjen som du ”bytte till”.

Kostnader:

Enligt hemsidan (ssn.or.ke) så kostar det:

92 000 kr för ett enkelrum

80 000 kr för ett dubbelrum

80 000 kr för värdfamilj

Men inklusive alla resor blir det strax över 120 000 kanske, inte helt säker men mer info om kostnader o.s.v. bör nog kunna hittas på hemsidan.

Skolkostnader:

Alla kostnader som rör själva skolgången betalas antingen av din kommun hemma eller av dig själv. Stockholms kommun vet jag betalar iallafall min skolpeng medan vissa andra på skolan tvingas betala den själv eftersom deras skolpeng inte går att ”flytta” utomlands.

Fickpengar:

Jag är osäker på hur mycket jag spenderar i månaden men runt 2000 kr skulle jag säga, vissa månader mindre och vissa månader mer. Det beror på hur du är som person också, i början spenderade man dock mycket mer pengar jämfört med var man gör nu då man har insett att man kanske bör vara lite sparsam inför sommaren. Men det jag lägger pengar på här är för det mesta mat, går var första gången jag "shoppade" på riktigt här i Kenya och då köpte jag en hoodie med Svenska skolan Nairobis logga på, annars köper man knappt några kläder eller andra grejer förutom på Toi (secondhand marknad).

Likes

Comments

Hola,

I helgen så var vi fotbollstjejer och spelade fotboll på en kristen internatskolan som heter St Andrews. Resan dit tog 4/5 timmar och när vi väl kom fram fick vi vara med på deras fredagsgudstjänst/christian gathering. Det var kul att få se en annan skola och att få prata med ungdomarna som bodde där. Man kan konstatera att de levde ett väldigt annorluna liv jämnfört med oss på SSN med mycket mer isolerande och stränga regler. För det första låg skolan väldigt avlägset och isolerat uppe på en kulle, och för det andra så har de absolut inga utgångar eller fritid på samma sätt som vi har, utan deras liv cirkulerar runt skolan, religionen och sporter. Vi övernattade på skolan i ett klassrum och såg på film och mös på kvällen, vid elva hade alla krupit in i sina sovsäckar och lampan var släckt.

Matchen nästa morgon gick också väldigt bra, vi vann med 6-0 och spelade grymt båda halvlekarna. Jag tyckte det var lite extra kul då jag lyckades sätta första målet :)

På hemvägen så åkte vi förbi Nakuru national park, det var väldigt vackert men ingen verkade värst intresserad utav safarit utan vi satt mest och snackade bak i bussen. Sammanlagt så tog hemresan 6/7 timmar.


Likes

Comments

Hej! jag har kommit in till nästa läsår 17/18 och är superspänd på hur allt kommer bli, men självklart även sjukt taggad! Men jag har lite frågor, hur är rummen där nere? alltså ur stora, hur många delar man på toalett/dusch? Är det okej fräscht? Och om man bor i dubbelrum hur "nära inpå" varandra bor man? Är rummen jätte små? och hur är maten? vad finns det till frukost? etc. Och sista frågan, är du nöjd över ditt val att åka? 😊 Tack på förhand!

Hej Emelie, gud va kul att du har blivit antagen och gud va kul att du ställer frågor, det uppskattas verkligen. Och grattis till platsen

Rummen:

Det finns en massa olika typer på enkelrum, vissa större än andra. De flesta enkelrum ser ut som mitt och är rätt små, det finns dock ett jättelitet enkelrum, där bor Karin, det kanske är lite för litet eftersom hon har försökt byta rum hela året. Alla rum är fräscha om man städer en gång i veckan men såklart så är gardinerna, golvet och garderoberna inte alltid de finaste utan man får införskaffa sig lite fina kuddar och ljus för att göra rummet mer hemtrevligt.

Alla dubbelrum förutom de i poolhuset ser också olika ut. I poolhuset har dubbelrummen två våningar så man kan alltid få privacy och behöver inte vara på varandra hela tiden, medan de som bor de andra dubbelrummen tvingas vara mer tillsammans. Eftersom att ja inte bor i dubbelrum så kan jag inte säga jättemycket om det, men alla dubbelrum verkar mysiga och spacious förutom de i huset längst bort, där har de nästan ingen golvyta men det verkar funka ändå, själv hade jag nog tyckt det vart påfrestande att bo i ett litet rum två pers. Det finns också ett trippelrum uppe i det gamla administrationshuset, det rummet är verkligen jättefint och fräscht. Min kompis som bor i ett dubbelrum rekommenderar dig att välja ett enkelrum om du kan eftersom att man ibland kommer vilja ha litet egentid.

Toalett, Dusch:

I vår korridor delar vi fem personer på en dusch och en toalett medan de i korridoren över har två duschar på fyra personer (orättvist right?!?!) så det beror på vilken korridor man bor i, det duscharna i alla ”övervåningskorridorer” är också nyrenoverade och fett fräscha, vilket min inte är heh. Toaletterna fungerar bra men man får pimpa de lite för att göra de hemtrevligare, vår dusch å andra sidan är hemskt, den funkar aldrig och den går alltid sönder dagen efter att den har blivit lagad.

Men när duschen väl fungerar så går det bra och duscha där, vi har i alla fall varmvatten vilket alla korridorer inte har. Så som svar på din fråga kan jag säga att du inte behöver oroa dig över fräschheten då alla duschar och toaletter städas dagligen.

Maten:

Förra terminen så var maten inte den bästa men jag själv är inte så kräsen när det kommer till mat så det var aldrig så att jag gick hungrig (förutom om det är korv och mos, usch korven här levererar verkligen inte). Nu denna termin så har vi fått en ny kökschef, Fredrik, som verkligen lagar grymma sallader, och maträtter.

På frukosten hittar man mackor, yoghurt, gröt, frukt, grönsaker, flingor, kokta ägg, kaffe, te och varmchoklad. Kanske inte den roligaste men det funkar, man får äta vad som serveras helt enkelt. Själv brukar jag äta en skål gröt med varmchoklad och när det finns nybakt bröd brukar jag äta en skiva av det också. På helgerna finns det även omeletter, äggröra, korv, bacon, pannkakor (söndagar only) så det är något man ser framemot under veckan.

Mitt val:

Ja är jättenöjd över mitt val att åka till Kenya, livet är enkelt, kul och det finns alltid någon att hitta på något med. Man är ALDRIG ensam varesig man vill det eller inte och skolan är 15 sekunder bort vilket är ett stort plus om man är morgontrött. Allt är nästan alltid på topp förutom under regnperioden, usch vad jag hatade regnperioden… då mådde jag verkligen inte bra, men den varar som tur inte så länge. Men jag ångrar absolut inte att jag åkte, det är nog det bästa valet jag gjort i hela mitt liv. Ifall någon därhemma säger att du kommer missa allt som händer därhemma så ljuger de, eftersom att det är de där hemma som missar livet här!

Elsas (goals) rum och min dusch

Claras rum och mitt

Malins super fina rum!

Likes

Comments

Ett av mina favvoställen här i Kenya är definitivt ett bar och matområde som heter the alchemist. Där hittar man en foodtruck (mama rocks)som säljer extremt goda hamburgare. Min favvoburgare är falafel burgaren (vegetariskt)

Likes

Comments

1- I lördags var Fridas mamma här på besök, då åkte vi och käkade lunch på the Arbor, en riktigt bra resturang matmässigt men med kass service. Väldans trevligt var det iallafall.

2- Söndagen spenderade jag i min säng med nudlar, oturligt nog så fick jag feber och är nu rejält trött och förkyld, men denna vecka har jag 4 prov så det blir ingen mer vila för mig.

3- måndag har jag haft veckans längsta dag, från 8:30 till 16:20, efter lunch hade jag engelska skriftligt prov där vi analyserade en bok vi precis har läst. Till middag fick vi supergod mat, falafel med Chapati, mums (älskar maten vi får nu med den nya kökschefen, Fredrick). Efter middagen har jag pluggat biologi inför provet imorn.

4- Imorn tisdag har jag som sagt biologiprov, jag tror det kommer gå bra, jag har en bra känsla about it <3

5- På Onsdag har jag ett till engelskaprov, love Pernilla yey

6- på torsdag så har jag svenska inlämmning

7- på fredag kemiprov,Likes

Comments

Jambo,

Här i Kenya så spenderar man mycket pengar på mat, skulle påstå att 90% av mina utgifter går till mat. Att äta på resturang i Nairobi är billigare än i Stockholm men forfarande inte superbilligt (en middag går väll för runt 150 kr), såklart finns det resturanger som är väldigt billiga men fortfarande bra men så finns det mediokra resturanger med dyra priser, så det varierar mycket. Det ända man rikigt kan klaga på här är servicen, ibland kan servitörer/servitriser vara straight up otrevliga. eller så kan det ta riktigt lång tid att få in maten, men man har vant sig. Men i helhet så är det sällan man blir besviken på maten man serveras.

Likes

Comments

I lördags gick hela internatet upp för Mt Longonot som förberedelse inför mt kenya. Mt Longonot är en inaktiv Vulkan med en topp på 2800 meters höjd.

Det tog 1 h gå upp till själva kratern och sedan 4 timmar att gå runt den 7.5 km långa kratern. Det var hyfsat kul och känns bra att ha gjort.

Likes

Comments