Några av mina mål är att bli piggare, klarare tanken och må bättre. Hur kan jag då bli detta. Jo, genom att äta bättre och röra på mig mer. Men är det hela sanningen?

I dag har jag sysselsatt mig genom att titta på en film som både finns på utbildningsradion tillsammans med lärarhandledning (länk ) och på youtube. Den är gjord utifrån ett väldigt intressant perspektiv. En kille som lever ett sockerfritt liv ska genom att börja äta mat som finns i en normal vardag ska utvärdera vad som händer med både kroppen, hjärnan och måendet.

Ärligt så i fråga sätter jag mig själv som förälder ännu mer.

Vi älskar socker, fika och andra sötsaker. Jag har verkligen fallit i sockerfällan, trots att jag egentligen är medveten om faran kring vad ett överflöd av socker kan göra med oss. Jag vill inte utesluta något för mina barn, men ge dem möjlighet att faktiskt hantera sockerintaget.


Filmen visar ganska tydligt att socker är lika beroendeframkallande som tobak och droger. Det skapar en illusion i vår hjärna att vi måste ha det som en qick fix. Desto mer du äter raffinerat socker, desto sämre mår du utan det och för att må bra kräver din hjärna ännu mer. Det påverkar din förmåga att tänka och må. Filmen visar också att trots att han äter lika många kalorier som tidigare och tränar på samma sätt, så går han upp drastiskt i vikt genom att byta ut fettet mot raffinerat socker. All övervikt sätter sig runt midjan.

Likes

Comments

Vardagen är här för oss flesta. Med den kommer jobb, fritids,skola och förskola. Allt ska snyggt vävas samman med träning och andra aktiviteter. Jag har försökt planera så mycket som möjligt för att förenkla vardagsstressen. Förberett matlådor som bara är att ta fram, packat gymväskan och lagt den i bilen.

Jag nått mitt först mål för detta året som är att gå ner det jag gick upp under november och december, så nu är det bara resten kvar. Men ett steg i taget är bättre än inga steg alls. .Till våren har jag tänkt att börja springa, det kommer verkligen bli en utmaning för mig mig eftersom att springa är det tråkigaste som finns. Men innan våren ska jag få upp flåset på gymmet.

Likes

Comments

Att vara människa innebär att vi har en egen fri vilja och rätten att ta egna beslut. Vissa beslut är till de bättre och några är precis tvärtom. Men bara för att jag tog fel beslut och det inte blev som jag tänkt så behöver det inte vara det definitiva. Slutet av en väg kan betyda att vi får ta ett annat håll. Låt slutet vara den bästa början.

Likes

Comments

Vet ni, jag är den mest berikade människan i världen. Det har hänt en massa i livet men jag har också vunnit högsta vinsten. Jag har sex fantastiska ungar där några har vuxit upp till unga män och kvinna, andra är fortfarande små. Jag tänker ständigt på dem och hoppas att de vet hur mycket de ger i livet. Inte bara mig utan för andra och vilken betydelse de har. De växer upp, formar sina liv och det enda viktiga är att de kan vara lyckliga i sina val oavsett. Jag har försökt ge dem utrymme att bli den de är och hoppas att de känner det. Att vad som än händer så är det viktigast, valen de gör ska de göra för sin egen skull.

Mina vackra ungar, ni är bäst.

Likes

Comments

Sitter ner för första gången i dag och här tänker jag stanna resten av kvällen. Jag brukar inte ha några problem med att vara "liten" , då jag tycker att jag har en ypperlig längd. Men det är vid ett tillfälle som jag tycker det är skit. Det är när jag ska bädda rent. Det är lite knöligt att få påslakanet rätt, men efter många års träning så fungerar det. Men vid det tillfället skulle jag kunna vara några cm längre än mina 160 cm .

Det är så härligt att lägga sig i nybäddad säng, konstaterade min dotter och visst är det så.

Likes

Comments

Det är kallt och jag fryser ända in till benmärgen, inte konstigt att längtan av sommaren, havet och vad som är hemma för mig är extra stor i dag. Jag vill verkligen flytta hem igen till mina rötter och stora pojkar, hade det inte varit för en envis sambo så hade flyttkartongerna varit packade för längesedan.

Idag har jag varit en runda på gymmet och det är så skönt när man kommer därifrån och gjort något bra för sin kropp och själ. men jag måste erkänna att min kondis är lika med noll. jag blir så arg på mig själv även om jag vet varför jag inte varit på gymmet under hela hösten. Nu är jag från början igen. Men jag måste vända på det och se att jag faktiskt gick dit i dag.

För att inte ge upp när det är jobbigt så försöker jag ta små steg och fokusera mig på kosten och inte stressa. Det ska vara kul inte besvärligt. Jag håller på att planera maten både för mig och resten av familjen. Matlådorna ligger i frysen, det är bara att ta upp vid stressade vardagar. Jag har gjort barnens favoriter till dem, köttbullar,korvstroganoff,biffar och köttfärssås . Till mig har jag fryst kycklingfilé, lax och torsk.

Jag har fått min remiss från dietisten och sen har jag också tankar på att faktiskt gå till en personlig samtalspartner för att hitta strategier för egen personlig utveckling. Ett av mina mål är att faktiskt våga flyga eller ta en jädra färja till Finland utan att få panik och dödsångest. Jo, jag får det och har haft det i många år och nu orkar jag inte med det. Det hindrar mig från att göra saker jag så gärna vill. Men det är inget jag går och pratar om, inte ens för mina barn. Men jag tror de stora kan tycka jag är lite för "orolig" av mig. Det gör inte mig till en fegis utan det är för att livet inte varit så snällt mot mig och jag inte tar något för givet för givet.. Allt kan hända och det tragiska är att jag ständigt går och väntar på att det ska göra det. Det är inte om jag ska få en meteor i skallen ,utan när den kommer. Ja, jag kan skämta om det.

Många kan tycka det är patetiskt och löjligt, men jag lovar det är inget jag valt och ingen vore gladare än jag om jag slapp tänka på hur planet störtar när min unge åker på egna äventyr, dödsskjutningar när jag ska lämna barnen på skolan eller förskolan eller se framför mig hur de sätter i halsen.

Men vet ni, jag måste samtidigt ge mig en jätteklapp på axeln. Sist vi låg på hotell hamnade vi ett rum på 19 våningen och jag fixade det. Jag tom åkte upp och ner i hissen, där man ser hela stan under hela färden bara för att utmana mig och jag var så jädra stolt och min sambo gav mig sådan feedback.

Jag kan dra paralleller med mina egna svårigheter och när vi kräver att våra elever ska nå likvärdigt resultat utan att förstå deras olikheter och möjligheter.För mig var den en stor bedrift att åka hiss till 19 vån och faktiskt sova över där, medan någon annan hade åkt vidare ända tills hissen tog stopp. Vi måste inse att vi alla är olika och också förstå att genom att synliggöra var och ens förmågor efter individens förutsättningar kan vi utmana dem till ännu större möjligheter.

Likes

Comments

Är det alltid fel det här med att ständigt och jämt längta efter något annat istället för att befinna sig i nuet. Jag längtar efter värmen,sommarledigheten, havet, brunbrända barn och ljumma kvällar. Men samtidigt är jag spänd på allt som kommer att hända och målen jag satt upp nu för våren och ändå behöver jag befinna mig i nuet för att lyckas med mina målsättningar. Jag tror att vi behöver både längtan och att finnas här och nu. Jag har uppsatta mål som jag sträva efter att nå till sommaren och värmen, men jag behöver bryta ner dem i småmål och fokusera på nuet och ta en dag i taget.

Nu fram till vardagen drar i gång på riktigt ska jag mentalt förbereda mig. Vi har tömt skafferi, kylskåp och alla godis gömställen. Vi har också förberett barnen på att det kommer inte bli en massa smågodis, chips eller artificiellt krafs ens för dem. På helgerna blir det annat gott likaså om vi ska fika. Hemma bakat, glass, fruktsallad, ost och kex samt annat gott på naturlig väg. När jag var liten åt vi nästan aldrig godis, utan det var mammas bullar, goda smörgåsar, äppelkaka och glass. Nu proppar vi i våra barn en massa smågodis och tjafs som allt är gjort på konstgjord väg. Usch, jag får ont i själen. Det är inte så att mina barn bara får det då och då, utan allt för ofta.

Själv så tar jag ett steg i taget och koncentrera mig på kosten före träningen. Tänker att inget ska stressas fram utan det ena går han i hand med det andra. Jag var och tränade i förgår och kände verkligen av att jag varit sjuk och att jag varit i från träningen en längre tid, så för att inte stressa mig eller skada mig så kommer jag lägga upp mina planer med fokus på vad jag stoppar i mig först och träna skonsamt för att sedan öka upp träningen.

Likes

Comments

Låt oss prata om hälsa och målsättning. Den sista tiden av 2016 var på ren svenska utan krusseduller skit på det psykiska planet. Jag dök verkligen neråt det sista kvartalet av olika anledningar, det var mycket på jobbet och privat. Jag kände mig maktlös inför situationer jag inte kunde kontrollera som jag önskade, osäker och helt värdelös på olika sätt. Det är fortfarande lite motigt, men jag har gett mig den på att ändra väg. Med vilja och stöd av en sambo och barn som hejjar på mig ska det går bra. Jag ser framemot våren, solen och att sonen kommer hem igen. Livet leker och jag vill välja bort det negativa.

Då var detta kalenderåret slut och trots att tiden endast är en illusion och ett sätt för oss människor att kategorisera för att vi ska klara av att leva våra liv så avsätter vi en mängd olika löften. Det är löften som att vi ska sluta röka,gå ner i vikt,träna mer eller att ta körkort.

Varför väntar vi, då till det nya året för att sätta nya löften och mål. Jag tror att det är ganska logiskt att vi faktiskt gör så, då känslan av nya möjligheter infinner sig när kalendern tar slut. En ny början, en fräsch start, taggar oss att genomföra det vi satt som mål. Men varför bryter vi då våra mål och löften bara en liten bit in på det nya.

Lyssnade på podcasten Pump & Magnesium där de pratade om att är vår målsättning är för enkelt uppsatt, inte i sin förmåga att utföra dem utan våra sätt att uttala dem för oss själva. Att få magrutor till sommaren är inte tillräckligt för att nå målet, utan du måste bryta ner målet och ifråga sätta dig varför du vill ha magrutor. Vad kommer du att känna om du inte når målet dvs hur mår du idag och hur förväntar du dig att känna när du når målet.

Genom att känna efter och svara på dessa frågor så kommer det att hjälpa dig att komma vidare när stunderna kommer då det känns tungt och motigt. För det kommer dagar när du absolut inte orkar gå till gymmet utan istället vill sitta i soffan och trycka i dig en massa godis. Då kan du använda dig av dessa svaren och känslan av att inte lyckas blir värre än tyngden av att inte orka kämpa vidare.

Mina mål inför den närmsta tiden, blir att fortsätta där jag avslutade:

  • Må så bra jag kan
  • Bli ett bättre jag
  • Vara mig själv och stå för det

Vad ska jag göra för att nå målen:

  • Genom att träna och röra på mig, äta bra mat, vara med min familj och uppleva och se fler möjligheter än hinder, våga lära känna nya människor.Att visa och tala om för dem som jag älskar vad de betyder för mig.
  • Genom att tillåta mig själv att faktiskt må bra, att våga vara lycklig utan att vara rädd för att någon ska ta det ifrån mig.
  • Göra de saker jag tycker om utan att ta till mig om någon annan tycker att jag prioritera fel.

Hur ska jag göra för klara av att göra det:

  • Ta hjälp utifrån av någon som kan stödja på olika vis, pt,dietist,psykolog,sambo,barn. Läsa och lyssna på andra om hur jag ska nå dit jag vill.
  • Avsätta mer tid för att uppleva saker jag inte gjort tidigare, utmana mig att våga träffa nya människor. Boka en resa och ta hjälp av någon att komma över min panikångest så jag kan flyga och åka båt.
  • Säga fler nej, göra saker jag faktiskt tycker om utan att få ångest för vad andra anser.Jobba ännu mer med min självkänsla.

Det kommer bli en jädra resa och vad vore livet utan utveckling och en förmåga att se att man behöver komma vidare. Denna resan ska jag göra tillsammans med dem jag känner störst trygghet hos.

Likes

Comments

Hon är en sådan omtänksam storasyster som ser till sin lillebror och månar om honom. Visst bråkar de och är osams, precis som alla andra men hon tänker på honom hela tiden. Pysslar och packar in paket, försvarar honom och vill att han ska få lika mycket som henne. Hon har ett sådant gott hjärta och det känns skönt att veta att de har varandra.

Likes

Comments

Vi är hemma för att kurera oss, från den jobbigaste hostan i manna minne. Förstår verkligen inte hur mycket snor det får plats i en näsa. Det borde ju ta slut någon gång, men icke! Vi snyter oss både gula och blå.

Men vet ni? Jag fick precis ett hallelujah moment. Nu är det ju Jul, sen nyår och vips så är det vår igen. Det är både på gott och ont att tiden går så jädra fort. Kasst är det ju att åldras och få rynkor.

Nej, jag tror jag stannar här vid denna sidan av året en stund till med färre rynkor fast med mega mycket snor i näsan och hostan från ***

Likes

Comments