Just nu och mest troligen en tid framöver (tills det jag har fått ”häng” på det här med bloggande/ skapa blogginlägg), så kommer det att gå ett par dagar mellan inläggen. Mina förhoppningar/ mål är självklart att under början på nästa år leverera nya inlägg lite mer frekvent, jaa kanske till och med dagligen, men just nu erbjuder jag istället lite mer tid för att ”reflektera” och pyssla mellan mina inlägg, så att säga, hehe. . . Men idag är det dags för ett nytt inlägg!

Och dagens inlägg kommer att kretsa runt något som mest troligen kommer att bli ett utav mina mesta ”favorit ämne” här på bloggen d.v.s. ”gå bort presenter” aka värdinnegåvor. De ska helst vara både ekonomiska, kreativt samtidigt som det känns personligt, men framför allt ska det gå snabbt att skapa. Det ska vara så pass simpelt att göra du ska kunna ”slänga ihop” det som en sista minuten present istället för en blomma eller vinflaska; även om båda dessa är högst uppskattade och med det även klassiska värdinnegåvor.

Scenariot; karl/ frun har glömt att berätta om inbjudan till en middagsbjudning som kvällen till ära står för dörren. Personen/ paret ifråga som bjudningen är till kanske är ”känd” för sin goda smak och kreativa känsla och du vill inte vara ”sämre” genom att komma ”endast” med en simpel (typisk sistaminuten) vinflaska. . . Såå samtidigt som du muttrar på din partner för dennes typiska glömska, svär över strumpbyxorna som inte kan dras upp utan att sömmarna spricker eller det faktum att de inte ”håller in” som förpackningen lovar, så ska du nu också ”måsta” gå och bli kreativ. . . Så medan du ”hets dricker” från vinet (som enligt Martha Stewart tydligen inte längre är en ”passande” värdinnegåva för den moderna och ”alltid” lika nyskapande och ”peppande” frun/partnern), så ska du dessutom vara kreativ på fredagskvällen efter en lång jobbvecka. . . Och ungarna börjar bråka; greeat. . .

Skulle fallet vara som sådan, så erbjuder jag härmed en simpel, kreativ, men framförallt enkel och snabbt lösning på en värdinnegåva! Och var lugn; fler sådana här tips kommer att komma framöver, så du kan känna lugnet inför kommande (liknande) situationer. Då med det faktum att du inte nästa gång kommer att komma med samma sak som denna! Så ta en ytterligare sipp från vinet du och andas ut! Jag har dessutom hört att de är återigen inne med kostymbyxor, så dumpa strumpbyxorna för denna gång och kör på klassiska pressveck!

Så gör du:

1) Denna gång använder jag IKEAs ”VINTER 2017” ljushållare/ vas modell ”den minsta” utav tre möjliga storlekar d.v.s. så på bilden är det alltså modell; 13cm 69kr. Dessutom finns det: 21cm 99kr & 29cm 149kr. Använder du en billigare behållare, så kan innehållet få bli lite ”dyrare”. Detta med tanke på att IKEA är definitivt inte de enda på marknaden som erbjuder liknande lösningar; "tomt glas/ vas att fylla själv och toppat med en ljushållare". Och är du på det humöret, så kan du nästa betala hur mycket som helts för liknande lösningar. Kom bara ihåg att ljushållaren/ vasen också ska fyllas med ting!

2) Så har du ett par liknande lösningar (ljushållare/vaser) tomt ståendes hemma i skåpet för stunder som dessa, så är det toppen! När glaset är neutral, så spelar det heller ingen roll vilken säsong det här. Som att ”dra fram” en flaska vin man sparar på (antingen för du har fått den, men kanske inte dricker just det vinet och sedan istället ger bort den eller köper en extra som ”lager”) för händelser som sådana; bortbjuden i ”sista minuten”. Så kan du definitivt ha en ljushållare sittande i skåpet.

3) Som sagt ljushållaren i sig själv är inte ”säsongsbetonat” snarare innehållet. Jag har i min tur med tanke på att just nu är det juletider fyllt min behållare med egentligen ”vad som helst” juligt som gick ner i den. Tanken var kanske mer polkagrisar eller kanelstänger, men som synes blev det istället udda/ överblivna julkulor och annat ”julgranspynt”. Här är det seriöst endast fantasin (eller vad du nu har ”över” i skåpen) som sätter stopp.

Nedan kommer några mer husliga förslag; kanske sådant som du har hemma eller i din omgivning; men som sagt mer eller mindre vad som helst går att peta ner i en glasbehållare. Butiker brukar även dem vara väldigt duktiga att erbjuda kreativa ting att köpa ihop med ljushållaren, men då blir gåvan mest troligen en aning dyrare.

Förslagsvis:

Rönnbär, kottar, snäckor, stenar, kvistar, grönska, blommor, lummiga grenar.

Lösa pärlor (eller bijouteri pärlhalsband), kulor, kritor, udda smycken, topps/pads, godis, snören/ band/ spets, värmeljus, krossat glas/ porslin.

Tips: ”Gräv” lite i ungarnas rum där kan man finna mycket smått och spännande som de har samlat på sig under sina små upptäcktsfärder/ eller fått och inte längre har så mycket över för; sådant ”krafs” kan passa perfekt i en glasbehållare!

Resultat (för just min ljusbehållare med innehåll): Ljusbehållare 69kr. Udda och kvarvarande julpynt (längst ner i min ”jul-låda”) svår att sätta pris på, men även som nya var de inte speciellt dyra. Dessutom kan du finna ”udda julpynt” på din närmaste secondhand/ rödakorset/ frälsningsarméns butik och de brukar oftast ta några kronor (om ens det) per styck för sitt julpynt. Ett IKEA värmeljus och vi vet alla att 100-packet kostar den lilla slanten utav 23kr; har ni något billigare värmeljuspack, så kör på det istället. Kontentan; att stoppa bollarna (annat pynt) i burken och kanske även avrunda med något extra band/ cellofanpapper runt skapelsen för extra effekt tar inte många minuter. OCH är prisvärt!

Du hinner till och med både svepa vinflaskan som du redan smuttat på en stund, ge din glömska partner en riktig utskällning, lösa bråket mellan ungarna, ha en klädkris och ändå hinna komma i tid till middagsbjudningen/festen med både ett leende på läpparna och en kreativ personlig gåva som den power woman du är. . . Bra va?! ;-)

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Bilden ovan visar vilka verktyg som jag använde för att skapa mina små "burk-hyacinter" i inlägget här innan.

* Hyacint; tre olika färger, för skoj skull.

* Liten glasburk.

* Diverse olika snören och band.

* Jord: Jag gör som på ”mat-tv” dvs; ”jag har redan måttat upp den ”rätta” mängden med jord i en kopp"... hehe ;-)

* Och sist, men inte minst min älskade Dymo; som jag har köpt på Granit.com (eller egentligen i deras fysiska butik i Umeå). För den billiga slanten 199kr och då ingår en remsa att skriva med. Extra dymo-tejp á 3-pack för 149kr. Den här lilla saken kommer jag definitivt använda mycket i mitt skapande och dessutom kommer jag mest troligen att skryta (nästan tröttsamt) mycket om denna finurliga sak, just saying. . . Väl värd investerade slantar!

Bilden som jag fann inspiration ifrån. (Bild lånad från Pinterest).

Steg för steg:

1) Ta löken ur sin plastförpackning och placera denne i (detta fall) glasburken eller som på bilden längst till er höger; en föredetta "doftljus" behållare från IKEA. Dvs doftljusen "Sinnlig" som de brukar sälja för 25kr, det "stora" doftljuset blir en perfekt hyacint-kruka.

Så har du inte en liten burk, ta vad som helst egentligen; ett udda glas/ liten skål osv. . . Så här har jag alltså tagit glaset som blev kvar efter att doftljuset brunnit ut. Spara gärna glasen till doftljusen (inte bara IKEAs doftljus och gärna i olika storlekar för olika ändamål) efter att ljuset har gjort sitt. Spara det i skåpet om du inte redan har en "baktanke" för det, för glasbehållare utav olika slag är alltid användbart och alltid stilfullt spela roll den "stundade trenden". Diska ur de kvarvarande stearinet (diskmaskinen gör verkligen trixet) och sedan fyll glaset med något roligt; exempelvis en hyacint!

I mindre glas/muggar etc, behöver du inte ens ”fylla ut” med jord för att löken ska stå någorlunda rakt. Och att se rötterna till löken kan ibland vara nog så fint och tillräckligt som ”dekoration” i sig själv! Nästa gång jag får en hyacint "över", så kommer jag definitivt köra på synliga rötter.

2) Snören och band kan vi prata på om i timmar, men om sanningen ska fram kommer det egentligen enbart ner till smak. Vissa vill ha mer och andra föredrar mindre. Jag personligen gillar det lite mer enkla (upplever det mer stilrent), men det går absolut att ”piffa” det hela med ytterligare band, men också dekorationer så som stjärnor, tomtar etc. allt efter smak, så att säga!

Väljer du att inte använda jord (tex om du har en liten behållare som är i klarglas och inte keramik eller liknande) och därmed rötterna syns genom behållaren, så varför inte välja ett band/ snöre/ spetts som "matchar" lökens nyans?

Kom ihåg att du kan snurra bandet två eller fler gånger runt burken för mer effekt. Eller varför inte använda två olika typer utav band/ kulör eller material utav banden för att på så sätt "mismatcha" för mer effekt, tex blanda spets och snöre.

3) Överblivet lock från en utav burkarna blev ett dekorativt fat för ”ljus-glaset” längst till höger, en extra och avslutande touch på en annars väldigt enkel kreation... Eller kanske till och med pricken över iet?! Där jag annars enbart har använt Dymo-text som dekoration.

PS; om du inte vill att hyacinten ska blomma ut "för tidigt", så var sparsam med vattnet.

Billig, enkel och snabb (även om just inlägget tog oroväckande mycket längre tid att knåpa ihop än görandet utav självaste arrangemangen, hehe. . .) "gå bort" present nu när högtider och festliga helger står som spön i backen runt varje hörn. Det "dyra" här var min Dymo, men det är en lång-tida investering.

Jag hoppas verkligen inte att detta inlägg "skrämde" iväg er utan snarare ger er lite försmak på vad som komma skall på denna just denna blogg, så välkommen åter för mer pyssel-inspo i all dess form!

* Sofia *

Likes

Comments

”Hyacinter och tulpaner både blommor och blad. . .” Tiden för den trivsamma och väldoftande löken hyacint är här och med det även den årliga frustrationen; Vad ska jag göra av ALLA lökarna?! Då du självklart föll (som året dessförinnan) för erbjudandet ”3 hyacinter för något”, och kom hem med två hyacinter för mycket än vad som egentligen var tänkt eller snarare som du är i behov utav! Såå med tanke på detta dilemma, så kom även jag hem med för ”många” hyacinter och fick med det låta min kreativitet flöda.

Jaa, och detta snarast innan sambon blev tokig över alla lökar som ockuperade de få öppna ytorna i vårt lilla kök. Och som mitt ”motto” lyder när det kommer till kreativt skapande, så ska det både vara billigt och gå snabbt att skapa! Och med det gällde det att finna inspiration snabbt på en annars ganska grå och minst sagt oinspirerande söndagskväll. Pinterest är min (och många andras) bästa vän för snabb inspiration, och här ovan har vi resultatet. Tre väldigt små ”julgrupper” eller kanske en ”gå bort” present, vem vet, vi får se. . . Men personligen blev jag faktiskt väldigt nöjd med resultatet! :-)

(Se gärna mitt kommande separata inlägg om; hur jag gick till väga och vad för "verktyg" jag använda, för att skapa dessa små; "Burk-hyacinter". Detta inlägg laddas upp under dagen.)

Likes

Comments

Fasiken! Jaa vem fasiken skulle kunna tro att det skulle bli så jäkla avancerat att skriva ett första inlägg eller snarare en kort och koncist hälsningsfras, men här sitter jag. . . Ca en halvvecka senare (efter att bloggen är skapad) och fortfarande kladdar på ett första ”utkast”. Rutinerade bloggare skulle med all säkerhet skratta sina fastklistrade smartphone ur sina väl manikyrerade händer just nu om de visste vilken ”ångest cirkus” jag just nu genomlider. Jag menar; vem kommer egentligen att läsa ens första tappra och smått tragiska utkast på en random människas blogg?!

Jaa, det vill säga kanske och det är ett stort KANSKE i fall jag RÅKAR gå och bli ”next big thing”, så KANSKE NÅÅÅÅGON ids gå tillbaka i inläggshistorien (som sport) och läsa det aaaallra första inlägget som skrevs?! Då inlägget var skrivet utav en rookie och vars detta inlägg och dess innehåll jag sedan promp kommer att förneka i TV4’s morgonsoffa. Jaa, ni hör mina ambitioner här och utan sådana kommer man ingenstans, även om risken är smått överhängande att även denna blogg rinner ut i sanden efter det att vardagen har kommit ikapp en och tar upp all ens tid. . .

Jag ska avrunda detta inlägg redan här eftersom jag är en jäkel på att skriva/ prata goja och detta kan snurra på tills materialet till en avhandling är färdigskriven innan jag ens börja smaka på det som kanske skulle kunna kan bli resultatet. . . Och återigen vi snackar om ett stort KANSKE.

Såå kort och gott välkommen till bloggen ”Sofias Kreativa Röra” (ifall ni nu missa de seriöst oproportionellt stora bokstäverna högst uppe. . .) Tanken i dagsläget är att här på bloggen (eller snarare i det verkliga livet) kommer det att klippas, klistras, förmedlas dålig humor i kombination med förhoppningsvis hjälpsamma och relativt enkla, men framförallt billiga tips på att skapa en trivsam vardag i hemmet. Det behöver verkligen inte vara varken dyrt eller avancerat för att kunna göra lite förändring i hemmet, både för de olika säsongerna, men också för ”bara” allmänt trivsamt fixande och knåpande. För min del får det vara varken eller; Har inte i dagsläget inte ens ekonomin för att något ens skulle kunna få vara dyrt och har definitivt inte tålamodet eller kunskapen (ännu) för att det ska vara allt för avancerat!

Kika gärna tillbaka snart för inlägg om bla hyacinter (som man TYDLIGEN ska vattna sparsamt för att det inte ska slå ut direkt, how know. . .), paketinslagning och mycket mer!

* Sofia *

Likes

Comments