Har precis druckit upp mitt te efter en sväng i skogen med min lillasyster och hästarna, har fått låna och ta hand om under ett par dagar, helt klart den häftigaste hästen jag suttit på!! Imorgon börjar jag jobba, 12.00 och jobbar till 16.00 sen åker jag till stallet och fixar och lite sånt. Nu kollar Vi på film och myser framför soffan!
Kram

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Läste den här artikeln imorse som stod i Aftonbladet och fick både en chock och en tankeställare.. Är de verkligen såhär de går till? har aldrig varit en dressyrfantast förens nu, när jag och min ponny lär oss nya saker och har ett samspel. Därför har jag aldrig lagt ner tillräckligt mycket på att se dessa fel/rätt.. Vad är de egentligen som håller på att hända? Ska vi nå denna nivån bara för att vi tvingar hästarna? Eller ska vi nå denna nivån för att vi, hästen och jag kan! Nå den nivån för att min ponny, din ponny, din häst kan och vill, men framför allt för att den tycker de är kul!!
Obs, lång text!

I Aftonbladet står se såhär:
Hästdressyr - mer övergrepp än sport
Debattören: Hästförbunden måste sluta blunda för skadlig ridning


Det är hög tid att SvRF och FEI tar sitt ansvar i förhållande till hästen och lever upp till sin egen ”code of conduct”, skriver debattören.
DEBATT. Alla har någon gång hört ordet dressyr. Men vad är dressyr egentligen? För somliga betyder det konstigt krumbuktande hästar, för andra betyder det samspel mellan ryttare och häst på högsta nivå. Enligt Wikipedia är det huvudsakliga syftet med dressyr att göra hästen användbar och angenäm att rida, samt att främja samspelet mellan ryttare och häst.


Enligt Svenska Ridsportförbundet (SvRF) och Internationella Ridsportförbundet (FEI) är dressyrens mål bland annat att utveckla hästen till en lugn, förtroendefull och villig häst, så att perfekt samförstånd med ryttaren kan uppnås.
Och enligt förbundens egen uppförandekod, ”code of conduct”, skall hästens välbefinnande alltid komma i första hand. Alltid. Så vad var det som gick fel? Eller har inget gått fel och allt är som det ska vara?
Låt oss börja i Falsterbo. Det är folkfest i hästens namn. Internationell tävling på högsta nivå. Massor av folk, massor av hästar. Fantastiska hästar, vackra hästar, talangfulla hästar. Jag är där för att titta på dressyren och när toppryttarna tränar sina hästar inför stundande tävlingar.

Och jag mår illa. Jag mår så illa att jag vill gråta. Det jag ser är ryttare som rider hårt och fult på frustrerade och förvirrade hästar. Det jag ser är systematiserade övergrepp så normaliserade att ingen tycks reagera. Det jag ser är resultatet av en organisation som likt en struts envist stoppar huvudet i sanden.
Med huvudet djupt nedbäddat i sanden slipper SvRF och FEI ta hänsyn till forskningsrapporter som visar att träning med hästens huvud i extrema positioner kan ge skador på nackens mjukdelar, patologiska förändringar i nackens struktur, orsaka förminskat synfält och försvagad andningsfunktion. Precis den sortens ridning som jag såg i Falsterbo.
Det är numera tillåtet enligt den interna regelboken att på träning avsiktligt och extremt böja hästens huvud, hals och nacke åt alla möjliga håll och på ett konstant och fixerat sätt låta den springa eller gå så i inte mindre än tio minuter i taget. Låter detta förenligt med ordet välbefinnande?

För några år sedan dök det upp besvärande bilder på några av våra mest älskade och hyllade dressyrryttare där de rider sina hästar med huvudet i brutala positioner. Folk såg med fasa och bestörtning sina idoler våldföra sig på sina hästar och krävde ett stopp för denna ridning.
SvRF och FEI svarade med att omformulera regelverket så att det nu blev tillåtet att våldföra sig på hästen. Allt för att möta en växande trend bland elitryttarna med mäktiga sponsorer i ryggen.
Det är även i praktiken tillåtet att dra åt nosremmen runt hästens nos så hårt att hästen inte kan röra sina käkar, gapa eller svälja.
För den normalt funtade människan behövs det knappast någon forskning för att förstå att ovanstående inte är förenligt med välbefinnande.
Hur ska jag enligt SvRF utveckla min häst till en lugn, förtroendefull och villig partner om denna partner inte kan öppna sin mun eller svälja?
Jag sitter där i Falsterbo och betraktar elitryttarna och förväntar mig samspel på högsta nivå mellan hästar och ryttare. Det jag istället ser är brutalitet och dominans.
Det är en sluten värld där alla gör lika, så ingen tycker att något är fel. De som faktiskt tycker att något är fel är inte i Falsterbo.

Helt emot forskningsrapporter, helt emot sin egen uppförandekod om hästens välbefinnande har SvRF och FEI vänt hästen ryggen till fördel för den mångmiljomindustri som dressyrsporten är i dag. SvRF och FEI är inte längre i stånd att säkerställa hästens välbefinnande i sporten.
Tävlingsdressyren är inte längre sport utan övergrepp. Det är hög tid att SvRF och FEI tar sitt ansvar i förhållande till hästen och lever upp till sin egen ”code of conduct”.
Skriven av: Josefin Åkerberg
Neranför följer bilder, dom två första är vaskas anser fel och dom två sista är vad jag anser mer rätt!
(OBS BILDERNA ÄR FRÅN GOOGLE!!)

Likes

Comments

vaknade precis och är lagom trött och sånt, somnade ganska sent igår men men.. idag ska vi antingen åka en sväng till stan eller och fika med farmor och farfar, pappa har inte riktigt bestämt sig.. haha, imorgon börjar jag jobba och de känns faktiskt skönt om man vågar säga så.. har bra tider och sånt så de ska bli roligt faktiskt, spännande!!
Kalle ska ut i skogen och få sträcka på benen ikv och de hoppas jag går bra!! han har vilat och varit skadad ett tag, men nu hoppas jag han är frisk så vi kan komma igång igen!!
Kram

Likes

Comments

För drygt 10min körde vi från tolg och mina kusiner efter att ha firat min farbror som fyllde år, trevligt trevligt! hade egentligen tänkt att rida en sväng nu när de inte är några flugor och sånna saker men insåg att de blev för sent, typiskt.. Kalle har iallafall fått vara inne idag under dagen för att slippa dom, han sprang som em tok när jag skulle rida på fm.. stackarn..
Nu ska jag chilla framför teven och sånt innan jag ska gå och lägga mig, imorgon ska vi ev på äventyr, får se vart bilen åker!!
Kram

Likes

Comments

Välkommen!
Sofia heter jag är 18år gammal och bor i en håla i Kronobergs skogar med min familj hund Ajax och ponny Kalypso. Jag börjar snart trean vilket innebär ännu mera plugga och en lite mer seriös vardag. Trotts detta spenderar jag all ledig och inte ledig tid i stallet där jag tar hand om min ponny. Trotts allt plugg har jag också som mål att starta ponny SM i dressyr vilket känns lite omöjligt, men inget är omöjligt, dock har jag bara två år på mig innan de är för sent. Träning, träning och träning är de som behövs för att nå sina mål.
Vill ni veta hur de går? Fortsätt följ oss här så får vi se om vi 2018 har nått vårt mål.

Kram


Likes

Comments