Eftersom det ej gått så bra med att uppdatera bloggen har jag gått in på en ny strategi: att fokusera på bilder från månad och skriva lite kort kring varje bild. Jag hoppas det går bättre så här. Detta är bilder från juli månad.

Aom och Lou i Puerto Madero i Buenos Aires. Vi tyckte det var matchigt med kånkenryggor så en bild fick det bli.

Min bror Martín som dansar en dans från Litauen

Lou utanför svenska ambassaden dit jag behövde åka för att förnya mitt id-kort.  Vi konstaterade att ambassaden var väldigt svenskt inredd, vitt och stilrent, och trodde nästan att vi var i Stockholm.

Det finns apelsinträd på gatorna!! Jag vet inte varför det fascinerar mig, men fascinerad blev jag i vart fall, kanske ni med?

TEG- Argentinas motsvarighet till risk. Något som man kan spela med kompisar, dock tråkigt när man förlorar...

Några av mina kompisar då alla i mim årskurs gick i pyjamas till skolan. Skön start efter vinterlovet.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Det var länge sedan uppdaterad senast men det har varit fullt upp och mycket har hänt sen sist. Största förändringen var att jag behövde byta värdfamilj. Detta på grund av situationer som uppstått i familjen, alltså var det inte något som var dåligt mellan mig och dem. Det var väldigt jobbigt att behöva byta och bytet kom väldigt snabbt. Medan AFS (organisationen som jag åker med) letade efter en ny familj bodde jag hos en volentär i tre veckor. Efter det fick jag flytta till familjen jag bor hos nu. De är jättetrevliga och vi har mycket gemensamt. Familjen består av mamma, pappa, två söner och två döttrar, var av en av döttrarna har varit på utbyte i Italien och en av sönerna i Sverige (!!). Familjen har även hostat utbytesstudenter innan, bland annat från Sverige, så de är en väldigt van utbytesfamilj vilket är skönt. Skolan har jag också bytt mitt uppe i allt och nu gå jag på en skola med kulturinriktning och trivs riktigt bra där och har redan fått många vänner trots att det bara är min andra vecka där.

Allt som allt börjar saker rulla på ordentligt och jag börjar mer bli en del av det argentinska samhället. Denna uppdatering var inte den längsta men nu är den i alla fall "up to date" så förhoppningsvis kommer en ny uppdatering inom inte allt för lång tid.

Likes

Comments

Hösten har nu kommit och med den en ny uppdatering kring mitt liv.

Först och främst har påsken passerat. Här firas den men väldigt annorlunda från i Sverige. Skärtorsdagen och långfredagen är lediga dagar men det är inget mer lov, så betydligt kortare ledighet. Det som verkar vara viktigast här under påsken är att samlas med familjen. Överlag är familjen väldigt viktig här och på söndagar brukar man ofta träffas och äta tillsammans. Dock under påskdagarna träffades vi mycket mer än vanligt: tre av fyra dagar samlades vi och åt. En del familjer tror jag även går i kyrkan men inte min då jag inte tror att de är utövande religiösa vad jag har märkt.

Även i skolan uppmärksammades påsken en hel del men detta tror jag beror på att jag går i en katolsk skola. Detta gjordes genom att några scener från bibeln om Jesus uppståndelse spelades upp inför hela skolan. Jag deltog i detta skådespel men vi som skådespelade sa inget utan det var en av lärarna som läste upp allt så det var inte jättesvårt utan det var bara att gå fram en liten stund och gestikulera lite så jag klarade det utan problem.

Det pyntas inte inför påsken som i Sverige men påskägg finns, dock annorlunda från i Sverige. De är helt gjorda av choklad och inuti finns det godis, till exempel m&m. Ägget slår man sönder så att man kommer åt godiset innanför samt äter chokladskalet. Det är mycket mer socialt än svenska påskägg då man delar på det och inte har ett var. En väldigt trevlig tradition enligt mig. Överlag verkar det inte finnas speciell påskmat förutom en sockerkaks liknande kaka samt chokladäggen.

När jag ändå är inne på mat och godis kan jag berätta lite mer om detta. Frukost är inte en viktig måltid, många äter överhuvudtaget ingenting, andra lite kakor eller bröd. För mig brukar den bestå av vitt rostat bröd med lika mjukost, inte jättemättande men jag har börjat vänja mig. Lunch brukar överlag vara tillagad och varm men ganska sen, kanske runt 1 eller 2. När jag slutar skolan vid 14 brukar jag inte få i mig lunch förrän vid 15 så då är jag ganska hungrig efter att ha ätit en väldigt liten frukost. Mellanmål, eller merienda som det heter här, äts runt 17 och brukar bestå av kakor eller kanske lite vitt bröd. Middagen äts ganska sent, runt 21 i min familj. Men vad är det då man äter? Av den tillagade maten är det ganska mycket kött, både nöt och kyckling framför allt. Det kan vara en stek till exempel. En annan väldigt vanlig rätt är "milanesa" vilket är panerad kött, ofta kyckling men finns även av nötkött och vegetariska. Detta äter man i princip varje vecka. Pizza och pasta är inte heller helt ovanligt. En annan typisk rätt är empanadas vilket är en typ pirog-liknande maträtt. Oftast är den fylld med kött eller ost och skinka men själv föredrar jag den med ost och tomat men det är nog för att jag inte är "jätteköttig" av mig då jag var vegetarian innan. Även den 29:de varje månad äts en speciell maträtt, ñoquis. På sätt och vis liknar det pasta men samtidigt inte alls. Vet inte hur jag bäst ska beskriva den men det är en degliknande rätt som kokas i små bitar som man sedan äter med olika såser. Dock är nog den viktigaste maträtten här "asado" alltså grillat kött. Ofta äter man detta när man samlas med familjen eller om någon fyller år till exempel.

Kakor och sötsaker äts även mycket här  och är väldigt söta. Grovt och mörkt bröd verkar vara väldigt svårt att få tag i så det mesta av brödet man äter är väldigt vitt. Alla flingor är fulla med socker och naturell osötad yoghurt verkar ej finnas. På helgerna är det inte ovanligt att det finns bakverk, "facturas", till frukost som till exempel croissants (medialunas kallas de här). Dock måste den mest typiska sötsaken vara "dulce de leche". Detta är i princip kolasås och finns i nästan alla bakverk och tårtor. Man kan även ha det som pålägg på mackor. Alltid står det en stor burk av det i kylskåpet. Jag har blivit lite småkär i bakverken med detta i och är numera jättesockerberoende.

Sist men inte minst måste jag nämna drycken "mate". Det är en teliknande dryck men lite starkare och med en mer komplex smak. Det dricks i en speciell mugg och alla delar på samma. Man får alltså muggen och dricker den med en sugrörsliknande sak som sitter fast i botten. När man druckit upp skickas den senare vidare till nästa person, det är alltså en väldigt social dryck som man sällan dricker själv vad jag har märkt.

Den senaste tiden har jag försökt träffa en del kompisar och hitta på saker så mycket dom möjligt. Har lunchat med folk, gått på museum, haft sleepover och varit en sväng till Buenos Aires till exempel. Detta för att inte tänka på Sverige, familjen och alla vänner då jag har haft en hel del hemlängtan. I princip sen jag kom har jag haft hemlängtan dock blev den värre runt påsk, kanske har jag börjat få en kulturkrock. Av denna anledning tror jag att jag ska ta en liten paus från alla sociala medier för att inte alltid tänka på Sverige och jämföra allt. Tror det kan bli lättare för mig att hantera hemlängtan på så sätt. Dock blir det nog inte en jättstor skillnad för bloggen då jag ändå uppdaterar den så sällan. Tills nästa gång får ni ha det så bra!

Ett chokladägg innan och efter det slagits sönder

Likes

Comments

Nu har jag alltså gått i skolan här i två veckor men kan inte säga att jag förstår allt som händer än. Börjar varje dag med att gå upp klockan 6 för att hinna duscha, sätta på mig skoluniformen och äta lite frukost innan jag åker till skolan som börjar runt 7. Att vi har skoluniform har jag lite blandade känslor kring, dels är kläder en viktig del för mig att visa min personlighet och vara min egen individ. Å andra sidan sticker jag ut nog som det är här och det är lite skönt att kunna sätta på sig samma sak som alla andra och försöka smälta i någorlunda. Skolan jag går på heter Padre Dardi och är en privat katolsk skola. Varje morgon samlas hela skolan ute på gården det första som händer och hissar flaggan medan man säger några ord men dessa kan jag ännu inte. Efter detta går alla klasser till sina respektive klassrum. Själv går jag i economía i näst sista klass, 5:to, vilket består av 00/01:or. Lektionerna är lite annorlunda från Sverige och enligt mig är den största skillnaden jag märkt hittills klassrumsklimatet. Tänk er svenska skolan när den är som mest kaosig. Så är det här. Nästan hela tiden. Förstår ej hur de kan koncentrera sig eller fatta något, jag blir bara jätteförvirrad när alla pratar i mun på varandra. Förhoppningsvis kommer jag väl att förstå mer av detta om ett tag när jag kan mer av språket. En annan sak som är annorlunda är att alla raster är 10 minuter och alla har den samtidigt. Om man vill hinna äta något får man alltså göra det snabbt och det är antingen mat man köpt i kiosken eller tagit med sig hemifrån. Dock är det många som äter hemma efteråt då jag bara en dag i veckan slutar efter 14.

I helgen åkte jag, min värdsyster Mari och en av hennes kompisar till Pinamar, ett ställe vid havet, där kompisen har en lägenhet. För att komma dit tog vi buss vilket tog ca 5 timmar så nu har jag sett mycket av pampas och det är verkligen bara platt, gräs, skogsdungar och kor. Väl i Pinamar samlade jag fickorna fulla med snäckor och badade i havet och det var jätteskönt, frös inte alls. De andra tyckte jag var galen som badade. Har även köpt upp alla mina pengar på mat så nu är jag lite pank men det är väl livet som utbytesstudent.

Tills vidare får ni ta hand om er!

Skoluniformen som ej är det finaste jag har haft på mig.

Jag, kompisen Sofi och min värdsyster Mari

Fick äntligen bada i havet

Likes

Comments

Tiden flyger förbi och det har redan gått mer än en månad för mig här i Argentina. Känns som jättemycket tid men samtidigt ingen tid alls.

Slutet på sommarlovet har kommit och sista helgen har passerat. Denna spenderade jag i Buenos Aires som förmodligen är den finaste staden jag sett. I fredags tog jag bussen dit själv för att träffa en av de andra utbytesstudenterna, Lou. Vi gick mest runt i staden och beundrade alla hus och skillnaderna mellan kvarteren. Älskar även tunnelbanesystemet där eftersom man förstår var man är och var man ska gå av till skillnad från bussarna.

På lördagen åkte vi tillsammans till vårt första läger i Buenos Aires med de andra utbytesstudenterna i området. Det är väldigt kul att träffa alla de andra utbytesstudenterna och dela våra erfarenheter och få stöd och motivation.

På söndagen bar det hem igen och sista sommarlovsdagen tog tillslut slut och idag bö​rjade skolan. Jag går i nästsista klassen här på en linje som heter economía dock förstår jag inte så mycket av lektionerna än men det kommer väl förhoppningsvis snart.

Ni får höra mer senare men tills dess, ha det bra!

Casa Rosada

Svensk smulpajsbak och kollage in the making

Tango i San Telmo

Likes

Comments

Ännu en vecka har nu gått och livet här går vidare.

I början på veckan var det carnaval. Ni kanske har hört om carnaval i Río men här i La Plata är det långt ifrån lika stort. Till största del gick det ut på att man sprutade massa skum på sina vänner och främlingar. Då och då kom det några som dansade förbi men det var inte så mycket. Skumkastandet var i alla fall kul.

I veckan har jag även träffat en del människor och igår träffade jag två av utbytesstudenterna i centrum för att äta lunch. Det var första gången sen jag kom som jag gjorde något utan någon från familjen. Efter fick jag ta bussen hem. Själv. Detta är för mig en lite större grej än i Sverige då det inte står vilken hållplats som är nästa utan man måste bara veta när man ska av med hjälp av omgivningen. Jag överlevde i vart fall och kom nästan av på rätt hållplats. Att kunna göra detta är för mig en stor frihet och jag känner att jag börjar bli en del av staden.

Självklart är hemlängtan ganska stor för mig och humöret går som en bergochdalbana. Det som är bra för mig dock är att jag när jag är lite nere kan gosa med familjens husdjur. De har flera hundar och en katt och med dessa spenderar jag mycket tid. De är supergosiga och gör tillvaron lite lättare.

Skum på carnaval

Lunch med Rikke och Aom

Familjens katt

Likes

Comments

Hej alla!
Nu har jag alltså varit här i Argentina i en vecka och jag börjar vänja mig vid saker och ting. Resan hit gick bra bortsätt från att min gylf gick sönder bland det första som hände på Arlanda...

På fredagen fick jag slutligen träffa min familj efter att först suttit länge på flygplatsen och sedan åkt buss i över en timme i värmen. Familjen jag bor med består av två föräldrar, Mariano och Fabiana, och deras två döttrar, Marikena och Lourdes. De är jättesnälla allihopa och väldigt välkomnande vilket är jätteskönt. Marikena är, liksom jag, 18 år och jag har mestadels varit med henne och träffat många av hennes kompisar här.

Staden jag bor i heter La Plata och ligger en timme från Buenos Aires. Själv bor jag i en del som heter Joaquin Gorina som är ganska långt från centrum men väldigt mysigt, jag trivs bra. La Plata är också väldigt fint och vi har varit in dit två gånger, en gång för att titta på katedralen och en gång för att gå på bio.

Samtidig som jag kom hit kom även två andra hit till La Plata, Aom och Kao som båda är från Thailand. Vi har träffats lite och idag till exempel var vi på en "orientación survival" för att lära oss vad vi ska och inte ska göra här för att överleva. Det är kul att det finns andra här som är i samma situation som jag. I La Plata finns även några andra utbytesstudenter som kom i höstas men de har jag inte träffat än.

Vädret här är fantastiskt eftersom det är sommar här med ca 30 grader. Ganska stor skillnad från den svenska vintern!

Imorgon tror jag att vi ska till Buenos Aires men det får ni höra om senare. Tills vidare, chau!

Från busstationen på min gata i Gorina

Katedralen i La Plata

Kniv och gaffel med lappar med de spanska namnen som min familj har satt på mer eller mindre alla saker i huset

Likes

Comments

Så idag är det alltså sista dagen i Sverige innan jag åker till Argentina. Imorgon kl. 17 går flyget från Arlanda som till slut kommer ta mig till Argentina och La Plata, staden jag ska bo i. I 11 månader kommer jag bo där och det känns helt overkligt, jag kan inte riktigt greppa det. Dock ser jag självklart fram emot det!

Jag vet ännu inte hur mycket kontakt jag kommer ha hem till Sverige men jag ska försöka uppdatera den här bloggen lite då och då om vad som händer, men vet ännu inte hur ofta det kommer vara.

Likes

Comments