Header

Utveckla dig själv, Individuell hälsa, Min resa, KBT, Utmattning, Psykisk ohälsa

Till att börja med såg jag nu att det hade försvunnit lite ord i slutet på förra inlägget, detta är nu återställt!

I detta inlägg kommer vi nu fortsätta att jobba med att försöka förändra våra tankar - våra negativa tankar. Till hjälp för att förändra våra tankar gäller det att hitta alternativ till nya, bättre tankar och hur dessa nya tankar påverkar dina känslor. För att göra detta ska du börja använda dig av ett arbetsblad - med 5 kolumner = Yttre situation, Tanke, Känsla, Alternativ tanke & Ny känsla.
Arbetsbladet är till som hjälp för dig att hitta nya, mer realistiska tankar som genererar i en mer välmående känsla. Det är en jobbig övning där du behöver tänka på och arbeta med just dessa jobbiga tankar som får dig att må dåligt - för att långsiktigt kunna bli av med tankarna! Om det är specifikt 1 tanke som du "lider mest av", antingen för att innehållet i tanken är jobbig eller för att den dyker upp alldeles för ofta - börja med den!

 1. Förbered arbetsbladet (se bifogad bild) antingen med hjälp av datan eller "handgjort". Arbetsbladet kan du kalla för "Att hitta nya tankar".
 2. Fyll i kolumnerna och . Använd verkliga exempel som du själv upplevt de senaste dagarna och som sänkt din sinnesstämning eller fått dig att må dåligt på något sätt.
 3. Skatta tanken är. Använd en skala mellan 0 % och 100 % där 100 betyder att du trodde på tanken totalt medan 0 betyder att du inte trodde på tanken alls.
 4. Skatta på en skala mellan 0 och 100. 100 betyder att känslorna är de starkaste du någonsin känt. Skriver du 0 betyder det att du inte kände något alls.
 5. Gå igenom de strategier som finns i detta inlägg tills du har hittat strategier som går att använda för att komma på alternativa tankar.
 6. Försök att formulera en eller flera alternativa tankar utifrån de strategier du använt. i kolumnen , och .
 7. den nya tanken leder till och


Här följer ett exempel på hur arbetsbladet används;

Henrik blev nedstämd när han såg på TV häromdagen. Han tittade på en intervju med en man som, i Henriks ögon, var lyckad. Mannen hade ett bra jobb med hög lön, han verkade ha god självkänsla och såg bra ut. Henrik blev som sagt nedstämd och kände sig sorgsen. När han fyllt i arbetsbladet "Att upptäcka dina tankar" så stod det klart för Henrik att hans omedelbara tanke då han såg programmet var "Jag är en misslyckad person. Jag kommer aldrig att bli en så lyckad person." Hans tro på tanken skattade han till 80 och hans känsla av nedstämdhet och sorg låg på 60 (på skalan mellan 0 och 100).

Nästa steg för Henrik blir att titta i listan ovan på vilka strategier som går att tillämpa på hans negativa tankar.

En sak som är tydlig i Henriks fall är att han skulle kunna få fram alternativa tankar genom strategin "Definiera begrepp". Begreppet "en misslyckad person" är mycket svårdefinierat och han kanske kan specificera vad det är han inte är nöjd med och tänka på förbättringar istället för att sätta stämpeln "misslyckad person" på sig själv.

En annan strategi som går att använda i det här fallet är "Undersök bevisen". När Henrik tittar på bevisen för och emot att han är misslyckad så märker han att han lyckats med vissa saker och inte lyckats fullt så bra med andra saker. Han har lyckats mycket bra som tränare för ett flicklag i fotboll. Han har lyckats bra med utmaningen att lära sig de nya datorerna på sin arbetsplats. Han är mycket nöjd med sin relation till sina två barn som är i tonåren och inte alltid är så lätta att få kontakt med. Han har inte lyckats fullt så bra med att få hög lön. Han tycker att han inte hinner med att tänka på sitt utseende så mycket som han skulle vilja, vilket gjorde honom nedstämd när han såg den stiliga mannen på TV.

När Henrik tänkt igenom strategierna så har han kommit fram till några alternativa tankar och han har skattat hur dessa nya tankar får honom att känna sig. Han har dessutom skattat hur mycket han tror på de alternativa tankarna. När Henrik tittar på resultatet tycker han att han kommit fram till realistiska alternativa tankar. Han tror på dem i hög utsträckning och de gör honom mindre nedstämd än innan.

Exemplet illustrerar på ett tydligt sätt att känslorna kan förändras när man ifrågasätter sina tankar och breddar sitt synsätt.

Lycka till!!!!!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Utveckla dig själv, Individuell hälsa, KBT, Utmattning, Psykisk ohälsa

Innan jag delar med mig av strategier för att arbeta med din oro kommer här ett inlägg som en bakgrund för tankar, och som behövs för att kunna förstå vissa begrepp och arbetssätt. För att kunna jobba med dina tankar och då bland annat dina orostankar ska du försöka ifrågasätta dem och se om du kan hitta alternativa och mer balanserade tankar istället.

Automatiska tankar är svåra att hindra ifrån att uppstå. Men de tankarna som kommer efter de automatiska har DU större möjlighet till att påverka, vilka kallas för de viljestyrda tankarna, och dessa kan du förändra! En negativ tanke leder ju dessvärre oftast till fler negativa tankar genom exempelvis ältande.

 • Så, ditt första steg är att känna igen och veta, alternativt ta reda på, vilka tankar som sänker din sinnesstämning.
 • När du sedan vet vilka tankarna är som sänker din sinnesstämning är nästa steg att ta reda på om tankarna är rimliga eller om det finns fler sätt att tänka kring situationen.

Då tankar verkar vara sanna i ögonblicket som man tänker dem så är det lätt att förhasta sig. Men om DU stannar upp, skriver ner och reflekterar kring tankarna så upptäcker du oftast att det finns flera olika tolkningar av samma situation, vilket innebär att det dessutom finns många alternativa tankar som är mer eller mindre rimliga!

Ofta händer det att vi ifrågasätter eller avfärdar negativa tankar av detta slag per automatik, utan att först skriva ner dem, men detta blir svårare om vi mår dåligt. Om vi mår dåligt behöver vi oftast anstränga oss mer för att stanna upp och för att mer systematiskt och strukturerat ifrågasätta de automatiska tankarna.

För att kunna ifrågasätta dessa automatiska tankarna följer här en sammanfattning av 8 strategier som kan vara användbara för dig. Jag har inte använt mig av alla strategier själv, men jag har kunnat använda någon strategi för varje negativ tanke jag haft och som jag behövt/ behöver jobba med. Så jag hoppas du finner någon/ några strategier som du kan ta hjälp utav i ditt arbete med dina tankar.


 1. Undersök kraven på dig själv. Vad skulle du säga om det gällde din kompis och inte dig?

 2. Testa tanken mot verkligheten och nyansera. Hur mycket tror du på den här tanken på en skala mellan 1 och 10? Har du några alternativa tankar att balansera med? Tänker du i svartvitt?

 3. Experimentera för att undersöka tanken. Prova om dina negativa tankar verkligen stämmer genom att utsätta dig för verkliga situationer. Fråga andra hur de ser på saken.

 4. Red ut begreppen. Tänker du i begrepp som får sitt eget liv som "dålig", "aldrig", "dum", istället för att ta varje situation som den är?

 5. Borden och måsten. Tänker du i borden och måsten? Detta blir ofta negativt och hotfullt, och det du gör blir minusaktiviteter. Prova istället att fokusera på fördelar och möjligheter med att göra något. Då ändrar man från "piskor" till "morötter"!

 6. Orsaker, vinst och förlust. Lägger du allt ansvar på dig och inte på andra? Drar du orimliga slutsatser? Ta inte på dig skulden för saker du inte styr över. Tänk på vad du vinner och förlorar med att tänka det du tänker.

 7. Om du bedömer att den negativa tanken är realistisk, fråga dig om de slutsatser du drar av tanken är realistiska.

 8. Problemlös. Ta aktiv kontroll över problemet bakom den negativa tanken genom att prova olika lösningar.

Om ni önskar mer information om vardera avsnitt så säg till! Då gör jag ett inlägg med bara dessa men mer utformat!

Dessa strategier är till för att DU ska kunna börja försöka ändra dina tankar. Många av strategierna påminner om varandra eller har inslag som överlappar. Det finns inge "rätt eller fel" om vilken strategi som passar vilken tanke, utan det är helt individuellt och du får testa dig fram. Du kan även använda flera strategier på samma tanke och du kan använda en strategi på flera tankar. Men, i princip, så ska du kunna hitta någon strategi av dessa som fungerar för att bredda dina tankebanor i alla lägen och hitta alternativa tankar. Det är mycket sällsynt att en situation är helt entydig och saknar möjlighet till balansering (läs dock ej omöjligt!).

Du har nu börjat funderat på och hitta tankar som sänker din sinnesstämning och du har börjat stanna upp, skrivit ner och reflekterat över hur rimliga dessa är. Du har förstått att det finns flera olika tolkningar av samma situation och att det innebär att det finns många alternativa tankar som är mer eller mindre rimliga! Och för att kunna ifrågasätta dina negativa tankar så har du fått 8 strategier till hjälp för att kunna arbete med dina tankar.

I nästa inlägg kommer vi fortsätta med att byta ut dina negativa tankar, vad för alternativ det finns till tankarna och hur tankarna påverkar dina känslor. I nästa inlägg kommer du även med dessa uppgifter börja använda dig utav ett arbetsblad samt få exempel hur man kan få fram alternativa tankar.

Puss och hej för nu!

Likes

Comments

Välmående för mig, Maghälsa, Recept, Gott för magen

Recept för glutenfria, sockerfria, mättande & fluffiga plättar, ca 8 stycken;

 • 3 ägg
 • 1,5 dl mandelmjöl
 • 1,5 dl cashewnötmjöl
 • 1 dl valfri mjölk
 • 1 tsk fiberhusk
 • 1 tsk bakpulver
 • 2 msk kokosolja

Börja med att blanda allt utom bakpulvret i en matberedare för att mixa väl. Blanda sedan också i bakpulvret och mixa en liten stund till.
Stek små plättar på medelvärme i rikligt med kokosolja, och stek tills gyllenbrun färg på båda sidorna.
Servera med exempelvis sylt, färska bär, kvarg och keso.

(Vi hade inget Cashewnötmjöl hemma och inte heller tillräckligt med Mandelmjöl så vi använde "vanligt" glutenfritt mjöl och det smakade väldigt bra!)

Smaklig spis!

Likes

Comments

Utveckla dig själv, Individuell hälsa, Min resa, KBT, Psykisk ohälsa, Mindfulness

Jag vill inleda detta inlägg med att säga att det är naturligt att känna oro och att känna oro är en del av livet. Alla känner oro någon gång ibland.

Oro är en känsla som kommer för att signalera att något är farligt så att vi kan undvika det eller förbereda oss på att klara av det. Du kan känna oro och veta orsaken till varför du känner dig orolig, men du kan också känna oro och inte veta varför du känner dig orolig. Mestadels kopplas och upplevs "att känna oro", som något plågsamt och som ger en form av olustkänsla. Men ibland kan även oron leda till något bra, t.ex. att du lättare kan ändra på saker så att de blir så bra som möjligt, eller att oron kan göra att du blir kreativ och letar efter olika och nya typer av lösningar, eller gör att man samlar sig, koncentrerar sig, förbereder sig, och i många fall därför presterar bättre.

Men som sagt, en del upplever oro som håller i sig och som inte går över. Man känner sig orolig och ängslig hela tiden, och kanske tänker mycket på framtiden och känner sig osäker eller ältar sådant som ligger bakåt i tiden. Just oro kan vara svårt att bli av med och kan leda till andra besvär som sömnproblem, koncentrationssvårigheter, nedstämdhet, minskad aptit och magont.
Att tillägga är också att en del människor har lättare för sig att bli oroliga än vissa andra, vilket beror på hur man är som person = vissa är mer känsliga än andra. Dessutom har man haft olika upplevelser och erfarenheter i livet som kan bidra till att man lättare blir orolig.

Anledningen till att jag kom på att skriva om detta ämne idag var för att jag idag har "flow". "Jaha" tänker ni då, "om hon har flow hur kan hon koppla oro med något som är bra?". Och ja det är det finurliga jag vill ta upp. Jag har alltså haft en dag där saker omkring mig löst sig bra och slutat bra, bl.a. att försäkringsbolaget till slut godkändes när Eira blev dålig i december och kommer betala tillbaka lite pengar, som vi först trodde var självklart. Så iallafall, är det inte väldigt konstigt (om det nu inte bara är jag som drabbas av detta) att när allt egentligen är bra, allt går bra och man till och med har flooooow, så är man lite för rädd för att ta in det, njuta av det och kanske acceptera det? För gör jag det, om jag njuter, låter det ta plats, så kanske det blir ännu jobbare när det faller igen? Om jag inte är på tå så kanske det smäller hårdare? Eller "min favvo", så blir jag på nått jäkla konstigt sätt, misstänksam! Ja precis misstänksam! "Vänta nu, varför går det så här bra nu? Vad är det som lurar runt hörnet, vad är bestämt ska hända mig nu?" Hur knepigt men samtidigt fascinerande är vår hjärna och de tankar som vi har egentligen!? Hur får hjärnan och tankarna ihop allt knep, allt ovettigt och hur kan de egentligen få oss till att tro fel och oroa oss i onödan?

Ett annan slags orostänk som jag varit en jäkel på är "Tänk om...." som definitivt inte är ett "leva i nuet" tillstånd.

 • Vi kan oroa oss över saker som kan hända i framtiden (t.ex. "Hur ska det gå på den viktiga presentationen som jag har om en månad?")
 • Vi kan oroa oss över saker som kan hända eller gå fel (vilket också kallas förväntansoro).
 • Vi kan uppleva att vi förbereder oss för det negativa som ska hända ("Om jag har tänkt på det innan är jag mer förberedd").

"Oron behöver inte stämma med hur det egentligen är"

Oro är en känsla och det är inte alltid som känslor stämmer överens med hur det egentligen är.
Känslor som du har inom dig styr ofta hur du ser på det som händer runt omkring. Det blir att du letar efter saker och händelser som passar och stärker den känsla du har. Exempelvis;

 • Om du är rädd för att du har en sjukdom söker du kanske både information om den och letar efter tecken och symtom på att du verkligen är sjuk.
 • Om du är rädd för att inte duga kanske du tolkar andras sätt att tala eller titta på dig som ett tecken på att du verkligen inte duger. Men kanske är det inte alls så egentligen, oron för att inte duga är just en känsla som du själv har och behöver inte innebära att andra verkligen tycker så.

Samtidigt kan en känsla du har aldrig vara fel. Om du är orolig så är den känslan verklig för dig själv. Men om oron tar väldigt mycket tid och plats i ditt liv kan den till och med hindra dig från att göra det du vill. Det i sig kan göra att oron blir värre.

I höstas fick jag genom den internetbaserade KBT läsa och lära om 3 olika arbetssätt som kan användas vid oro. Jag tänkte dela med mig av dessa då jag vet hur j*vla jobbigt oro är och kan vara. De kommer upp under veckan.

Så för så länge - försök lev i nuet! Hint hint till mig själv om att verkligen uppskatta att allt i nuläget är bra och flyter på. För egentligen är det ju bäst att passa på att njuta när det är bra för att inte missa dessa stunder och bara fokusera och oroa sig för de sämre stunderna. För tar du in dessa positiva och bra stunderna så är det just de stunderna som du kan plocka fram i de sämre stunderna också, som en motivation och uppmuntran om att bättre tider kommer och att du, trots en dålig stund kan plocka fram en positiv stund för att på så vis känna dig tacksam. Därför är det bra, mer än bra, att ta in de positiva stunderna, sitt flow och öva på tacksamhet för att kunna leva mer i nuet och för att kunna dämpa de sämre stunderna. Så ja, ta in för att njuta nu och ta in för att lagra!

Puss hej

Likes

Comments

Utveckla dig själv, Individuell hälsa, Min resa, KBT, Utmattning, Psykisk ohälsa

Jag tänkte följa upp inlägget Går du på diet då jag fick en kommentar som jag tänkte svara på med ett inlägg för att jag verkligen vill att folk ska tänka på vad personen skriver, mitt svar och nästa gång ni möter en annan individ;

Det där är inte alltid svart eller vitt. Skulle vi sitta bredvid en vän som vi mött för en utelunch
som vi vet dricker för mycket och även gör det då, skulle du säga något då? (1)
En annan vän som du vet har ätstörningar bara petar i maten och skyller på att hon åt innan ni sågs,
skulle du säga något då? (3)
En vän med på tok för högt BMI och beställer extra allt, skulle du säga något då? (2)
Jag tror det är skillnad mellan att kritisera och bry sig om varandra
och jag tror att när folk har åsikter om ens mat kan man bara tänka "tack för att du bryr sig om mig".

Fråga 1: Skulle vi sitta bredvid en vän som vi mött för en utelunch som vi vet dricker för mycket och även gör det då, skulle du säga något då?
Detta hade ju inte riktigt med mitt inlägg att göra men jag kan svara ändå. Om jag hade varit en nära vän och vetat att personen i sig själv tycker att den dricker för mycket så hade jag sagt till för att hjälpa personen. Om personen inte själv tycker den dricker för mycket men drar uppmärksamhet till sig, inte beter sig väl och stör sällskapet och omgivningen, då hade jag sagt till för då drabbas även andra. MEN om personen inte stör mig och omgivningen så hade jag inte tyckt att jag har rätt att lägga mig i, utan att det är personens ensak. Jag har ingen rätt att tycka att personen ska dra ner på eller sluta med alkohol för att JAG TYCKER DET.
Personen som ställde frågan använder "vi mött vännen för en utelunch och vi vet att vännen dricker för mycket", så jag undrar lite om vilka VI är och om personen själv tycker att den dricker för mycket och om personen stör andra och drabbar andra med sitt drickande. Ordet VI används som någon slags "powergrupp" att vi är bättre än personen, vet bättre och är bättre och det vi tycker är det rätta och vi har rätt till att säga till folk vad vi tycker och säga till folk att personen ska ändra sig efter vad vi tycker. Alla har vi egna val att välja och att göra och ingen har egentligen rätten till att säga till andra att det dem gör och dem de är, är FEL. Såvida inte andra utsatts för fara eller blir påverkade på annat sätt.

Fråga 2: En vän med på tok för högt BMI och beställer extra allt, skulle du säga något då?
NEJ!??? Hur kan någon tro sig ha rätten till att säga till en annan individ att den äter för mycket!!?? Undantaget hade jag kunnat ge om det gällde någon i din familj = mamma, pappa, syster eller bror, i syfte till att du är rädda om dem och vill ha de kvar i livet så länge som möjligt. Dock vet vi mycket väl att livet är oförutsägbart och det tragiskt nog inte spelar så stor roll om du lever hur hälsosamt som helst för dessa personer drabbas också av den värsta cancerformen som finns medans en storrökare med en fettrik kost klarar sig många fler år utan några som helst problem.

Om vi nu ska tala om övervikt finns det 1 tillfälle som jag skulle vilja lägga mig i och det är när barn blir överviktiga, och det finns en skillnad på att vara överviktig men ändå aktiv och överviktig som mestadels är stillasittande och inte erbjuds en hälsosam/ balanserad/ husmanskost. Och det är den sistnämnda kategorin överviktiga barn som jag reagerar på och tycker synd om, för det är föräldrarna som orsakar detta till sina barn. MEN det är inget jag hade kunnat kläckt ut mig till ett barn att den bör skära ner på maten och börja träna! Utan det är i så fall föräldrarna som ska få denna information och som behöver hjälpa sitt barn. Det är en slags misshandel att låta sitt barn bli överviktig och då menar jag mer på en grövre övervikt som hindrar barn till att vara barn.

Tillbaka till frågan - NEJ jag tycker inte att någon har rätt till att bestämma över vad en annan individ ska äta och inte äta OM inte den överviktiga personen i sig med det "på tok för höga BMI" bett läkare, dietist etc. om hjälp. Våga inte skambelägga någon att deras sätt och val att leva inte är det rätta, inte är acceptabelt eller inte är okej. Personen duger oavsett vad den äter, hur mycket den äter eller vilken storleken personen har på sin kropp.
För trots allt så går du ut och äter med personen för att du tycker om att hänga med personen, och inte beroende på vad personen äter, hur mycket/ lite personen äter eller hur den ser ut??

Fråga 3: En annan vän som du vet har ätstörningar bara petar i maten och skyller på att hon åt innan ni sågs, skulle du säga något då?
Till dig som ställde fråga kan jag ju se hur lite införstådd du egentligen är i vad ätstörning är och hur "det fungerar". Ätstörning är en slags "skam- och skuld" sjukdom. Där människor använder maten som ett slags verktyg om att det är en lösning som kommer ge ett resultat i att man duger. "Med matens kraft kommer jag bli omtyckt". Personligen tror inte jag de hade kunnat få lika stor påverkan som det i nuläget får tack vare alla löpsedlar och tvreklam som visar hur just DU kan gå ner 10 kg, bli smal, bli tight, bli slimmad, rasa i vikt etc. Varför är det egentligen så konstigt att folk drabbas av ätstörningar då de lär sig av all dessa reklam om att detta är lösning för att man ska må bra, duga åt andra och vara tillräcklig?

Tillbaka till frågan - Jag är väldigt intresserad av vad du som ställde frågan själv hade sagt till din ätstörda vän, på vilket sätt och med vilken attityd. För om en vän till mig hade kommenterat när jag var insyltad i min ätstörning om att "jag ska sluta peta i maten" samt att "du inte tror på att jag åt innan utan att jag bara använder det som en ursäkt och ska äta ändå för det är min ätstörning som spökar" - FY SJUTTON vad skambelagd jag hade känt mig. Jag hade skämts över mina problem, över att min vän hade sagt till mig, jag hade känt skuld över att jag inte duger för min vän, att jag inte duger alls. Jag hade fått ångest över jag och min vän tycker och tänker olika och för att jag ska bli omtyckt av min vän så är det bäst att jag ändrar på vad jag tycker och gör som min vän säger, oavsett om jag hade ätit innan eller inte, för min vän verkar inte tro på mig och jag vågar inte stå för vad jag själv tycker. Jag hade försökt hålla så god min jag kunnat, dölja mitt onda, min ångest, mitt skamfyllda jag och varit "Fake-glad" för att klara mig igenom den tid som återstår med denna vän. Kanske överätit, för mitt problem var inte Anorexia eller att det syntes på min kropp, mitt problem var en blandning av flertal dieter, bulumi och hetsätningsstörning (BED). Sen hade jag kommit hem, gråtit, ångesten hade översköljt och jag hade blandat att trösta mig med mat/godsaker för att sedan ta en karta laxeringsmedel för att jag skulle skämmas över att jag överätit. En ond jävla cirkel som inte kommer bli hjälpt av att en "vän" säger åt mig att "skärpa mig, sluta peta i maten, sluta med ursäkter och äta upp istället!"

För att hjälpa din vän som är ätstörd rekommenderar jag att läsa bland annat på Frisk&Fri hemsida där de balnd annat rekommenderar att:

 • Fråga hur personen mår och utan att kommentera matintaget, vikten och kroppen. Fokusera hellre på vad personen tänker och känner.
 • Kritisera inte din närstående för dess problem utan visa istället att du finns där om hon/han vill berätta om problemen. Kräv inte viktökning /viktnedgång eller förändrat ätbeteende eller att personen nödvändigtvis berättar allt omedelbart. Påtala istället att du finns tillgänglig.
 • Presentera din oro på ett kärleksfullt sätt. Skuldbelägg ej.
 • Försök inte vara terapeut.
 • Visa dina känslor men anklaga inte personen för att den är sjuk.
 • Låt personen berätta för dig hur du kan hjälpa.

En annan sida som man kan gå in för att lära sig mer om närstående till personer med psykisk ohälsa är på 1177 .

Och till den avslutande meningen; "Jag tror det är skillnad mellan att kritisera och bry sig om varandra och jag tror att när folk har åsikter om ens mat kan man bara tänka "tack för att du bryr sig om mig".
Agree to disagree. Jag stor fortfarande fast vid att om personer inte har någon positiv kommentar om vad jag just där och då sitter och äter, då kan de skippa att säga kommentaren. Det handlar inte om att bry sig om varandra när någon hojtar till att "men gud va äcklig mat du äter", och det förstår jag inte hur du kan tolka det till heller? Och jag vet inte hur jag ska kunna använda "tack för att du bryr dig om mig" när du säger att jag äter äcklig mat, undrar om jag har diabetes för att jag vill och behöver äta regelbundet, tackar nej till tårtbiten måndag kl. 11 och för att du tycker att jag äter torr mat. Tack????

Vad säger ni? Håller ni med? Håller ni inte med? Hur tänker ni? Vad för tips kan ni ge? Vad har ni för tips relaterat till era erfarenheter som ni vill dela med er av för att sprida kunskap?
Hur mycket ska egentligen en person få tycka, tänka, ha åsikter om och kommentera en annan individs liv för de val denna individen väljer att göra, bete sig och leva?

Puss hej

Likes

Comments

Utveckla dig själv, Välmående för mig, Individuell hälsa, Mål, framgång och planer, Min resa, KBT

Det är aldrig försent att sätta mål. Vare sig det är för imorgon, för idag, för denna vecka, för år 2018 eller för de 5 kommande åren, så länge det inte är mål för igår - för tiden som varit, utan framåt i tiden, då går det! Så till dig som tycker att vissa mål är passé och inte går att sätta och jobba för - NO - skyll inte på att du är för ung eller för gammal, för dyrt eller för långt bort, eller tanken "nämen inte ska väll jag, alla andra kan men inte jag". DU KAN! Så länge du har ett mål som du vill (med eller utan ursäkter), så K Ö Ö Ö Ö R !!!!!!!!

Så, här kommer mina (stora) mål för året 2 0 1 8 (med reservationer för ändringar och tillkommande mål)

 • P r i o r i t e r a m i g s j ä l v
 • Börja och fortsätta träna Crossfit
 • Lyssna på kroppen vad gäller både kost & näring, energi, sömn & vila, träning
 • Lyssna på kroppen & hjärnan/ psyket vad gäller att inte tvinga mig själv till saker som jag inte vill.
 • Börja tala & tänka snällt om mig själv. Sluta med nedvärderande och psykiskt misshandlande tankar
 • Ta mig ut mer, ta mig iväg mer med andra människor.
 • Träffa nya tjejkompisar
 • Öva på min självkänsla
 • Fortsätta läsa som jag börjat gjort igen under hösten - 17
 • Börja öva Mindfulness och inte bara läsa om det
 • Ta lärdom till handling, ta drömmar till handling, ta mål till handling, ta önskemål och "jag vill" till handling
 • Börja med vidareutbildning till hösten -18
 • Köpa Microsoft Office för att ge mitt skrivintresse ett ordentligt verktyg och börja jobba mot det stora målet att skriva en (fler?) bok (böcker).
 • Umgås med människor som jag mår bra av inte bara för att den andra personen mår bra av det.
 • Ge tid till människor som jag tycker om och bryr mig om
 • Åka utomlands minst 1 gång
 • Semestra i Sverige minst 2ggr/sommar
 • Planera in en ny volontärresa med målet att träffa lejon
 • Planera in utbildning till terapeut för hårmineralanalys eller stresscoach i syfte till min egen del och hjälp samt för att hjälpa andra
 • Fixa i ordning garderobsdrömmen i gästrummet
 • Samt fixa i ordning övrigt som vi pratat om i lägenheten

Att du har Mål och Drömmar är bra och viktiga, lika viktigt som det är att DU förstår att det OKEJ att inte uppnå alla mål och drömmar och att det är OKEJ att det inte alltid blir som man tänkt sig!

Med stora mål menar jag att dessa mål behöver delmål (små mål), eller egentligen funkar de flesta målen att sätta delmål till, så var inte rädd för att "ditt mål är för litet för att delas upp och göras i mindre etapper", för det är ditt val och det är just DU som på så vis maximerar dina chanser till att uppnå ditt/ dina mål.

Så, Round 1 är klar = skriva ner mina mål - vissa som ska tidsbestämmas, vissa som handlar om allmänna förbättringar för mig som person och hur jag vill vara som människa både mot mig själv och hur jag vill uppfattas av andra, samt vissa mål som är kläckta för att planeras för framtiden.
Round 2 is coming up - att skriva delmål och ta hjälp av mitt tidigare inlägg som handlade om verktyget SMART.

Använder ni er av mål? Vad har ni för mål? Har ni något önskemål om ämnet mål som jag ska skriva om?

Dina önskemål och drömmar kan bli verklighet med hjälp av MÅL. Du kan som alla andra, så K Ö Ö Ö Ö R !!!

Puss hej

Likes

Comments

Utveckla dig själv, Välmående för mig, Min resa, KBT, Psykisk ohälsa

Något jag fortfarande reagerar starkt på, med irritation, i försvarsposition, är när folk kommenterar vad jag äter. Och då menar jag inte de positiva kommentarerna som "gud va gott det ser ut", "kan jag få recept på det där", etc. utan då syftar jag till de negativa kommentarerna exempelvis om att det jag äter SER äckligt ut eller ÄR äckligt.
Senast förra veckan fick jag en kommentar på jobbet där någon fråga om jag dieta och redan dagen efter kom ännu en fråga om min kost, varav en arbetskamrat till mig (som jobbade med mig båda dessa dagar och som hörde frågan om vad jag äter båda dagarna) skrattade och sa "men gud va alla ska vara på dig med va du äter din stackare".

Jag hör att det jag äter är äckligt, vilket många gångerna låter såhär: "men usch äter du kvarg, gud va äckligt!!" Vet inte varför folk hyser sånt agg mot en för att JAG tycker om att äta kvarg. Det är ju inte direkt så att jag kommer tvinga andra att äta det bara för att jag äter det?

- "Dieter du?
- Nej?
- Nähä men det ser torrt ut.
- ........................................... = ugnsbakad sötpotatis med olivolja och kryddor, broccoli och ugnsbakad s a f t i g kycklingfilé............... (hm, så om personen tycker att min mat SER torr ut, så är den torr? Och förr att personen tycker att min mat ser torr ut så dietar jag?.....)

 1. Jag har aldrig riktigt varit så förtjust i sås.
 2. Men Beasås that´s good till typ grillat men inget jag måste ha, dressing till hamburgare ofc, chilimayo dressing till sallad ibland är några som jag väljer, men som sagt ibland, om jag vill eller inte där och då. Jag föredrar sweet chilisås och ibland blandar jag det med naturell kvarg. För det tycker JAG är gott.
 3. Men shour, får ett par år sedan åt jag lite torrare mat, uteslöt en de ena en de andra som så många människor börjar göra speciellt nu vid nya året, nya livet och nya tider. Men detta är inget som jag ""pysslat" med sen över 1,5 år tillbaka.

"Men gud va nyttigt du äter!!!!" Jasså? "Ja du har grönsaker! Jag får nästan aldrig i mig grönsaker."
Såååå,,, för att DU inte får i dig grönsaker så innebär det att JAG är såsjukhimlaasnyttig för att JAG tycker om att äta grönsaker? Jag försöker oftast sträva efter att äta enligt tallriksmodellen, något som jag bl.a. bad om på mina bara knän när jag hade utlandspraktik i Ghana - (att efterlikna mer tallriksmodellen) och kunna få iallafall lite grönsaker till maten och gärna lite mer protein, istället för att att äta 90% med ris och resterande 10% en oljedränkt proteindel. Så om jag tycker om grönsaker så är jag sjukt nyttig, hm, då tycker jag nog personen i sig har missat en del....

Efter alla år med att ha följt olika (några helt sjuka) dieter så försöker jag sen 1,5 år tillbaka äta vad tusan jag vill, lyssna på kroppen, välja medvetet, inte tvinga mig till att äta något jag inte vill äta och försöka äta enligt som när man va liten = godis och dricka på helgen, vilket innebär att detta oftast infaller på fredag och/eller lördag hemma i soffan med päskläder. Och ja resterande så äter jag flera gånger om dagen med jämna mellanrum typ som Skalman "mat och sovklocka". Men duger det åt andra?

Nej för jag får fortfarande alla dessa frågor om jag dietar, konstaterade om att jag äter så himla nyttigt, åsikter om vad jag äter och att det jag äter är äckligt. Jag får också höra att "vad mycket du äter" och i höstas en ny kommentar efter att jag sa att jag måste äta typ var tredje timme (för det är så jag lärt känna mig själv och det är bäst för mig utifrån mående och blodsocker synpunkt) - "jaha vaddårå har du diabetes eller?" ................... man slutar aldrig förvånas av människor, vilket också är lite skrämmande av vissa kommentarer hur folk kan bete sig som de gör och utifrån diabeteskommentaren känns det ju som det finns en hel del okunskap, dock arbetade denna människan inom vården och var överlag ingen snäll person och talade bara om hennes egna perfekta liv (att tillägga är det inte någon person jag jobbar med nu).

Anledningen till att jag behöver äta med jämna mellanrum är för att jag rubbat min mättnadskänsla och att jag kört slut på kroppen och hjärna i samverkan med just mat pga. alla olika sätt som jag ätit, fastat och bantat på. Jag har gått på 2 olika kostscheman och ja det som var bra med dessa kostscheman var att man åt regelbundet, man åt mat varav ena ändå var i syfte till att gå upp i vikt medans andra var mer restriktivt. Däremot hade jag ett "allt eller inget" tänk samt så behöver kroppen mer variation än vad som åts 5-6 dagar/ veckan. Jag har haft en kontakt på ätstörningskliniken där det - just de - handlade om att äta regelbundet och mer som tallriksmodellen.

Men ja, tydligen har man ju diabetes för att jag behöver äta regelbundet för min mättnadskänsla och för mitt blodsocker och mående. Sen så dietar jag tydligen för att jag inte är så förtjust i sås. Jag är dessutom äcklig för att jag äter så mycket äckligt enligt andra. Sen helt plötsligt äter jag för mycket så du syftar människan i sig till att den tycker att jag ska äta mindre? I vilket syfte då? För att jag behöver gå ner i vikt? Och enligt tallriksmodellen så bör grönsaker finnas på tallriken, något som jag är väldigt förtjust i, men ja då är jag helt plötsligt superhimlaasnyttig och folk undrar hur jag orkar vara så nyttig hela tiden.

En annan favorit är F I K A. Tackar jag nej till fika så är det OUMBÄRLIGT OCH ICKE ACCEPTABELT. För ja, vi lever i Sverige "Fika landet". Tackar jag nej får jag följande kommentarer: "jaha äter inte du fika? dietar du? Varför vill du inte ha? Bantar du? ................. Det är mer acceptabelt att tacka Ja till fika än Nej.
Återigen tillbaka till att man ska få bestämma själv (ja tänk, få bestämma själv!!) vad man äter, när man äter, när man vill ha fika och när man inte vill ha fika, om man vill äta grönsaker eller inte, medvetna val där och .


Så oavsett hur du äter, vad du äter och om du hittar det absolut bästa sätt som passar just DIG,

så kommer det alltid finnas människor som vill påverka dig att äta på ett annat sätt eller att inte äta vissa saker,
för så tycker dem.
Och glöm inte these sociala medierna, som ständigt påminner dig om vad du ska och inte ska äta,
speciellt i syfte till att du ska gå ner i vikt, bli smal, tappa kilon, och "the favorite" = rasa rekordsnabbt.

Kost har blivit (eller har varit ett bra tag) som mode - en trend. Folk pratar om dieter, kosthållning, uteslutande, innefattande osv. på ett sett som man kan prata om kläder. Vilken trend/ diet följer du? Men gud hur kan du ha på dig det där/ hur kan du äta det där? Jag tycker du ska testa dessa kläder/ följa detta mode/ äta enligt ----/ och inte äta detta/ inte ha på dig dessa kläder. Sammanfattningsvis: Folks åsikter.

Varför (tycker jag), ska människor kommentera vad andra äter eller vad andra har på sig om det inte är positivt? Enligt min å s i k t så tycker jag att: "om man inte har något positivt att säga så kan man hålla det för sig själv".

Tips till er där ute och ja ett bedjande nästintill - "Om du inte har något positivt att säga, så håll det för dig själv istället". Alla åsikter behöver inte utlåtas, speciellt inte om det handlar om att säga till någon att det den äter ÄR ÄCKLIGT, enligt ja, dig själv. Men antagligen så äter personen sin mat för att personen tycker att den är god, iallafall så får vi hoppas på det.

Avslutande ord; Var snäll, ät gott och vad du vill för oavsett vad du äter är det alltid någon som kommer tycka att det är äckligt eller att det "inte är o k e j"....... (suck). Så var mer egoistisk, men håll igen på nedsättande och negativa kommentarer! Vilket inte är lika med att du måste vara mer positiv utan att skona andra till att få en obehaglig känsla och/eller må dåligt. Du duger oavsett vad du äter, låt ingen annan få dig att tro annat!

Puss hej

Likes

Comments

Individuell hälsa, Utveckla dig själv, Mål, framgång och planer, KBT

Smarta sätt och verktyg till dig att sätta dina mål,
med förutsättningar till att du ska nå dina personliga mål

Ett verktyg som du kan använda dig av när du ska sätta dina mål, är SMART. SMART betyder inte att vi ska behöva vara smarta för att kunna sätta mål, utan varje bokstav av ordet har en betydelse och är en hjälp för dig när du ska sätta (smarta) mål.

 • S = Specifika: Detta skrev jag om i inlägget innan om att mål behöver vara specifika och så specifika som möjligt. Ett mål som är specifikt innebär att målet är väl definierat samt att man inte kan tolka målet på något annat sätt.
  Exempelvis: Ett ospecifikt mål skulle kunna vara att du ”ska spara pengar varje månad
  Exempelvis: Ett specifikt mål skulle kunna vara att du ”ska spara 2000 kr varje månad”.
  Anledningen till att du alltid ska sätta upp specifika mål är för att målen då är enklare att följa samt lättare för dig själv att se om du uppnått dem.
 • M = Mätbara: Även detta skrev jag om i förra inlägget. Att målen behöver vara mätbara är också, som punkten ovan, för att du lätt ska veta när du uppfyllt målen.
  Exempelvis: Ett mål som ofta kommer nu vid nyårstider är att ”bli vältränad”, vilket är ett väldigt svårt mål att uppnå för du vet ju inte riktigt när du uppnått det? Vem vet när man är vältränad? Det finns inget direkt mått för det. Om du vill att detta mål ska bli mätbart kan du istället omformulera det till exempelvis att du skulle vilja ”lyfta 100 kg i bänkpress”. Av min egna erfarenhet vad gäller mål med kroppen så har inte jag direkt haft några mätbara mål, vilket jag dessutom tror genererat mig till att känna mig misslyckat för att jag inte uppnår de där ospecifika målen.
 • A = Accepterat: Det är viktigt att du kan stå bakom dina egna mål och därmed acceptera målens innebörd. Denna punkt är desto viktigare om det är flera personer som medverkar i målet.
  Exempelvis: Om det gäller ett företag som satt upp ett mål, så gäller det att alla människor i företaget, alla de som är inblandade i företaget, accepterar målet.
  Ett annat exempel är om du och din sambo vill spara en viss(mätbart) summa pengar för att åka utomlands, så att båda är med och accepterar målet och varför ni ska spara pengar.
 • R = Realistiskt: Målen behöver vara realistiska och rimliga, samtidigt som målen inte får vara för lätta. Sträva efter att sätta upp mål som är utmanande, men som är inom realistiska ramar, så att du känner att målet är möjligt.
 • T = Tidsbundet: När du sätter upp mål så är det viktigt att du har ett tydligt start- och slutdatum. Du behöver framförallt sätta ett bestämt slutdatum när ditt mål ska vara uppfyllt. Varför detta är så viktigt är för att om du inte gör detta, så tappar du effekten av att kämpa mot att nå ditt mål i tid, och dessutom är det lätt för dig att skjuta upp ditt mål hela tiden. Så, sätt ett slutdatum på alla dina mål.

Ytterligare tips till dig när du ska sätta mål;

 • Skriv alltid ner dina mål. När du har dina mål nerskrivet på ett papper, så ökar du dina chanser till att faktiskt lyckas! Använd ett vanligt kollegieblock för att skriva ner dina mål i.
 • Gå igenom målet två gånger per dag - när du vaknar på morgonen och sen innan du går och lägger dig. Detta gör så att ditt undermedvetna hela tiden bearbetar målen, vilket du kommer ha otrolig användning för.
 • Utmana någon du känner. Ett tips för att du ska komma framåt i din utveckling är att utmana någon du känner och sätta upp ett gemensamt mål. Detta genererar i att tävlingsmänniskan inom dig, kommer in i bilden och gör det ännu mer motiverande till att kämpa mot ditt mål.

"Ju tydligare mål du sätter desto lättare blir det dessutom att mäta dina framsteg
vilket i sin tur genererar i ett höjt självförtroende."

Det är viktigt och bra att sätta mål och varför det är viktigt och bra hittar du i tidigare inlägget.
MEN! Du ska kunna acceptera målet som du ska kunna acceptera att inte kunna uppnå målen! Och ja, det är lättare sagt än gjort. Som jag tidigare nämnt i denna text så har jag haft mål som inte varit tillräckligt tydliga eller mätbara. Och målen har nog inte helt varit mina mål utan mediers mål om hur en kropp ska se ut, hur jag ska äta och vad som är l i v s f a r l i g t att äta! Så, jag vill skicka med en påminnelse till dig, såhär efter jul och allt det goda och nu inför nyår och alla löften - Var snäll mot dig själv!
Det blir inte alltid som man tänkt sig! Nyår har jag själv alltid tyckt varit överskattat och löften tycker jag personligen inte om. "Godislöfte, bara äta ren mat, inte äta bakverk, inte äta bröd, springa 5 ggr i veckan, träna 7 dagar i veckan" etc. Nyårslöften känner jag är mer en massa förbud, starta nytt liv, mer hektiskt. "Nu ska allt bli bra och perfekt".

Så, för min del kommer jag inte ha några nyårslöften, däremot kommer jag sätta upp mål, med punkterna ovan i bakhuvudet. Lika viktigt som att sätta dina mål är det att också kunna acceptera och känna att det inte alltid blir som man tänkt sig. Det är OKEJ. Du är inte mer än en människa, fast omvärlden ibland trycker på om att allt ska vara perfekt, att alla ska kunna uppnå det perfekta. Men det är på ytan. Det handlar om att finna en balans i att kunna sätta mål samtidigt som du ska ha mindre krav på dig själv, att kunna pressa och pusha dig själv samtidigt som att du ska kunna ta det lugnt och förstå att allt inte alltid blir som man tänkt sig. Och återigen, det är OKEJ!

Likes

Comments

Välmående för mig, Individuell hälsa, Utveckla dig själv, KBT, Psykisk ohälsa, Mindfulness

NEJ, du behöver inte göra x antal Burpees för att få tillåta dig själv till att äta en bit efterrätt under julen.
Och nej du behöver inte begränsa dig till max en bit efterrätt heller.
Du behöver inte och du ska inte bestraffa dig själv för att du äter eller för att du njuter av maten/ godis/ efterrätter.
Aldrig.
Träning ska inte användas för att bestraffa dig själv eller för att du ska förtjäna till att äta något.
Träning är för att hylla den kropp och inte bestraffa den. Träning är för att du tycker det är kul, inget annat.

Julen är en högtid med allt. Den innehåller kärlek, mys, god mat, skratt etc. Dock och dessvärre inte en självklarhet för alla. Men för några få innehåller julen endast detta positiva innehållande kärlek. Julen är en högtid som även kan tillika mycket ångest, sorg och ensamhet.

Hur är julen för dig?

För min del är julen fylld med kärlek, skratt, god mat, snö och kramar. Min jul mellan åren -13 till -17 har dessutom varit fylld med ångest. Men för min del har det varit värre, vilket betyder att jag iallafall under de 3 senaste jularna successivt börjat må bättre/ haft mindre ångest. Jag mår ju bättre överlag.
Och varför jag gör det är för att min ångest handlar om kroppsångest/ fixering - matångest - låg självkänsla. Dessa 3 aspekter har jag jobbat med och under de senaste 1,5 åren har varit den period som jag utvecklats mest. Alltså fick jag först en ordentlig vändning efter att jag gick in i väggen. För min del krävdes tydlig en rejäl smäll för att jag skulle börja "var mer snäll mot mig själv". Jag kraschade i April -16 och det tog fram tills September för att under dessa månader lära känna mig själv lite bättre, kunna vara lite räddare om mig själv, ta reda på vad jag prioriterade och vad som var viktigt för mig och vad jag mådde bra av. De va nog även de mest kaotiska månaderna i mitt liv. Jag var av, på och på, av, jag var upp och ner, jag var helt slut och jag åt mig från underviktig till 8- 1o kg pluss.

Och sen hade jag skapat mig en utgångspunkt och grund, med prioriteringar och förståelse till vad jag behövde jobba med och viktigast av allt AGERA! Detta är något som jag kommer att skriva en del om framöver - "2018, året DU inte bara tänkte och drömde utan även började AGERA." För att kunna agera måste du först göra klart för dig om vilka mål du har, vilket du kan läsa mer om här.

Men detta inlägg var i syfte till att DU som har denna fruktansvärda ångest och som dras mellan kärlek och ångest, mellan mat och plåga, mellan att njuta och att bestraffa;

 • MAT DEFINIERAR DIG INTE.
 • DU ÄR INTE MINDRA VÄRD FÖR ATT DU ÄTER.
 • Julen är 1 gång om året, och nej det betyder inte att du behöver vräka i dig, men att du äter mer än under ett vanligt fredagsmys betyder inte att du måste bestraffa dig själv, att du ska behöva fasta, diet, hoppa över någon måltid eller träna som en dåre för att bränna alla kalorier. Allt handlar egentligen om balans. MEN om det blir mer än vad som är din balans betyder det ändå inte att du ska bestraffa dig själv eller kompensera på något vis!

Om du äter mer än vad du brukar, om du tar en hel del extra både mat och annat gott betyder inte detta att du är:

 • en Sämre syster, bror, bästa vän
 • en Sämre mamma, pappa, moster, farbror
 • en Sämre förebild, sjuksköterska, lärare, butiksbiträde, idrottare
 • mindre intelligent, intressant, social,
 • tråkigare, svagare eller en dålig människa

Basera inte ditt egenvärde på rösterna inom dig. Du är mer än din utsida och ditt utseende. Och det är via ditt jobb med din insida som kommer hjälpa dig i din process med ditt egenvärde, din självkärlek och din acceptans. Det spelar ingen roll om du bantar, tränar 24/7 eller begränsar dig på något liknande sätt.

Så ge dig själv det i julklapp att förstå och acceptera detta. Bestraffa inte dig själv på utsidan när det är insidan som behöver hjälp, påputtning och utveckling.

Så, för att ge dig några sista visdomsord inför jul och alla festligheter:

Ät, njut, skratta och var snäll med dig själv!

Likes

Comments

Sååååå himla god!! Krämigt god är det övre lagret med saffran + vit choklad! Kakan gjordes glutenfri samt så byttes vanligt socker ut mot sötströ i båda delarna. Vill man ha den laktosfri är det bara att byta ut smöret mot laktosfritt och kolla över den vita chokladen!

Recept 10 bitar (jag gjorde 1,5 sats)

Undre delen - Kladdkaka

 • 200 g smör
 • 2-3 dl sötströ
 • 1 tsk vaniljpulver
 • 4 ägg
 • 3 dl glutenfritt mjöl
 • 1 dl kakao
 • 1 tsk salt

Övre - Saffranstoppning

 • 3 ägg
 • 1 pkt saffran
 • 100 g smör
 • 150 g vit choklad (glutenfri förslagsvis Fazer)
 • 1 krm vaniljpulver
 • 2 dl glutenfritt mjöl

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa (glutenfritt) en form med löstagbar kant, 22 cm i diameter.
Börja med det undre lagret - kladdkakan. Smält smöret i en kastrull.
Rör ihop vaniljpulver, sötströ och äggen i en bunke.
Blanda ihop det glutenfria mjölet, kakao och salt, rör ner det med smöret i äggsmeten. Häll smeten i formen.
Börja sedan med det övre lagret - Saffranstoppningen. Mortla saffranet med lite sötströ. Blanda sedan detta med resterande av sötströt och äggen. 
Smält den vita chokladen i vattenbad. Blanda i chokladen samt resten av ingredienserna i blandningen. Rör om ordentligt/ använd elvisp. Häll saffranssmeten över kladdkakesmeten och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter. Jag hade den i ca 40 min men rekommenderar att ta ut den lite tidigare, typ efter 35 min.
Kakan kan med fördel stå kallt ett tag innan servering. Till servering, förslag - vispgrädde!

Smaklig spis!

Likes

Comments