View tracker

Jag vet att det nu gått ungefär två veckor sedan jag genomförde Stafettvasan, men jag tänkte skriva ett till litet inlägg om detta ändå. Syftet med denna blogg var ju självklart inte att avskräcka er från att åka längdskidor, utan helt tvärt om. Jag vill såklart inte ljuga och säga att loppet var underbart, och det kommer jag inte göra heller, men jag vill ändå säga att alla borde få/ta chansen att prova på denna underbara sport. Resan till Stafettvasan har ändå varit väldigt härlig och jag har haft många fantastiska stunder ute i längdspåret. Dessutom ska jag delta i ett skidlopp den 25 Mars i Storhogna, så helt avskräckt är jag inte ;) Denna gång blir det dock bara en lugn tur med familjen som jag ska njuta av!

Att få glida fram på hårt underlag och vara ute i naturen när solen skiner och snön gnistrar är underbart, och man behöver inte ens vara en bra skidåkare för att kunna ta del av just detta. I helgen var familjen i fjällen och jag, mamma och min kompis Ida tog en längdtur med Leia (vår hund) och stannade och grävde ner oss i snön och drack varm choklad (se bilderna ovan). Vi åkte inte fort, utan tog denna tur som ett tillfälle att umgås och komma ut i friska luften. Det är sånna här stunder som jag tycker längskidåkning är helt fantastiskt, när man tar det i sin egen takt och njuter.

Anledningen till varför jag kom på att jag ville skriva ett till inlägg var för att jag såg på Vasaloppets hemsida att de ska börja anordna ett nytt lopp 2017, Nattvasan, och jag insåg att det negativa inlägget som jag skrev tidigare inte var det bästa att avsluta denna upplevelse med. Därför vill jag lyfta fram alla Vasalopp som arrangeras under hela året. Även fast förhållandena inte var de bästa för mig i år, så var ändå stämningen otroligt härlig. Om man då vill ta del av detta och inte vill åka nio mil på längdskidor tycker jag att man ska anmäla sig (anmälan öppnas på Söndag den 20 Mars) och delta i något av dessa lopp, det finns verkligen något för alla!

Längdskidlopp:

Vasaloppet, 90 km

Öppet spår (söndag och måndag), 90 km

Stafettvasan, 90 km (uppdelat i fem personer)

Tjejvasan, 30 km

Halvvasan, 45 km

Kortvasan, 30 km

Ungdomsvasan, 3-9 km (beroende på ålder)

Öppet spår, 9 km

Barnens vasalopp

Nattvasan


Cykellopp:

Cykelvasan, 90 km

Cykelvasan öppet spår, 90 km

Cykelvasan, 45 km

Cykelvasan, 30 km

Ungdomscykelvasan, 32 km

Barnens cykelvasa

Cykelvasasprinten


Springlopp:

Ultravasan, 90 km

Ultravasan, 45 km

Vasastafetten, 90 km (delat på tio personer)

Barnens springvasa

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

View tracker

Som ni säkert vet vid det här laget så älskar jag Acaibowls. Det är min absoluta favoritfrukost alla dagar i veckan! Tidigare har jag lagt ut recept på dessa bowls med mandelmjölk och kokosmjölk. Detta recept är exakt likadant i grunden som dessa två, fast jag har även knäckt i ett ägg för att göra den lite mer proteinrik. Och bli inte rädda nu, ägget smakar absolut ingenting, utan gör endast frukosten/mellanmålet lite mer proteinrikt! För att jag ska hålla mig mätt fram till lunch måste jag få i mig tillräckligt med protein till frukost, vilket ägget hjälper till med. Så nu tycker jag att ni ska gå in och kolla på mina tidigare recept, och när ni sedan testar dem se till att knäcka i ett ägg, jag lovar att ni inte kommer bli besvikna!

Likes

Comments

View tracker

Att äta brunch på helgerna kan ju vara det bästa som finns! Eftersom jag älskar att äta mycket till frukost så passar detta mig alldeles perfekt. Denna rosa smoothie brukar jag ofta ha med i mina bruncher, fast då gör jag den lite lösare och dricker ur glas istället ;)

Du behöver:

1 - 1 1/2 dl laktosfri naturell Kvarg

1 dl Hallon

1 Banan

Vatten, välj själv hur mycket utefter hur tjock du vill ha din smoothie.


Gör så här:

1. Mixa alla ingredienser till en slät smet.

2. Häll i en skål & toppa med det du tycker om, jag tog banan, blåbär, mango, kiwi & Risentas glutenfria jordgubbsmüsli. Eller så gör du den lite lösare & dricker ur glas!


Om ni vill hitta lite fler saker att komplettera era bruncher med skulle jag rekommendera att gå in på mina kategorier Frukost/Mellanmål och Bröd. Här kommer lite länkar till de saker som jag tycker är gott att ha till min helgbrunch!

1. Raw Chokladbollar

2. Pannkakor & Våfflor

3. Mellanmålsmuffins

4. Bagels & Soft Breakfast Cookies

5. Lingonbröd, Quinoabröd & Morotsbröd

Likes

Comments

​Att göra en hemmagjord müsli kan vara det godaste som finns! Dessutom kan man välja själv vad man min blanda i helt utifrån vad man själv gillar. Här kommer mitt favoritrecept som jag ofta använder som grund till min hemmagjorda müsli, självklart ändrar jag innehållet ibland beroende på vad jag är sugen på, men detta är en väldigt bra grund tycker jag!

​Du behöver:

​3 dl blandade Frön & Flingor, ​tillexempel boveteflingor, hirsflingor, quinoaflingor, melonkärnor, kokoschips etc.

​2 1/2 dl Havregryn

1/2 dl Pumpafrön

1/2 dl Solrosfrön

1/2 dl Linfrön

3 dl hackade Nötter, ​jag brukar ta cashew, mandel och valnötter.

1/2 dl hackade torkade Aprikoser

1/2 dl Russin


2 1/2 dl Vatten

2 msk smält Kokosolja


​Gör så här:

​1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Blanda alla torra ingredienser (förutom russinen).

3. Tillsätt vattnet och kokosoljan och blanda ordentligt.

4. Häll upp allting på en plåt klädd med bakplåtspapper & ställ in i ugnen.

5. Låt müslin värmas i cirka 30 minuter, men rör om cirka var 5-10:e minut så att den inte bränns!

6. Ta ut & häll i russinen.

7. Ät & njut!


​Visste ni att müsli som man köper i butik ofta är en riktig sockerbomb? Det kanske känns nyttigt att börja dagen med müsli, men i själva verket innehåller många väldigt mycket socker, nästan liknande godis. Om man äter mycket socker till frukost är det lätt att man fortare blir hungrig och sugen på något mindre nyttigt under dagen. Ett test som gjorts av 101 olika müsli sorter visar att vissa har 1/3 socker i sig. När man gör sin egen frukostmüsli vet man exakt vad man stoppar i den och kan då bestämma själv hur nyttig man vill göra den!

Likes

Comments

​Att baka bröd på keso kan ju vara den smartaste uppfinningen någonsin! Det blir så otroligt saftigt och gott. Det här receptet hittade jag på Supermat och var helt enkelt tvungen att testa. Resultatet? Riktigt riktigt smarrigt!

​Du behöver:

​4 Ägg

250 gram Keso, ​jag använde laktosfri.

1/2 dl Linfrön eller Chiafrön, ​jag tog hälften hälften.

​1/2 dl Pumpafrön

1/2 Solrosfrön

1/2 Sesamfrön

1 msk Fiberhusk

1 dl Mandelmjöl

1 tsk Bakpulver

Salt

Brödkryddor


​Gör så här:

​1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Mixa ihop alla ingredienser & häll i en brödform klädd i bakplåtspapper.

3. Toppa med pumpafrön (eller valfria frön).

4. Grädda i ugnen i cirka 60 minuter.

5. Ät & njut!


​Visste ni att lättprodukter ofta innehåller onödiga tillsatser? Jag köper oftast "original" produkterna då det känns säkrare. Däremot har jag läst att tillsatserna kan variera beroende på vilka produkter det är. Exempelvis lättmjölk, lättfil, lättyoghurt m.m. innehåller sällan några tillsatser, medan tillexempel matlagningsgrädde och lätt-keso innehåller tillsatser som man gärna undviker (i alla mina recept med keso använder jag den med vanlig fetthalt). Ett tips som man kan tänka på när man inte har koll på exakt vilka produkter som är "bra" eller inte är att kolla på innehållsförteckningen och om den är längre på lättvarianten än fullfettsprodukten. Om så är fallet, välj fullfettsprodukten!

Likes

Comments

Dagen började med att mitt alarm ringde klockan halv sex på morgonen och en lagom trött tjej klev upp ur sängen. Det var i alla fall skönt att jag redan gjort iordning frukost kvällen innan som jag skulle äta på bussen på väg till Sälen, så det enda jag behövde göra var att packa det sista och klä på mig. Därefter var det dax att promenera 10 minuter till bussen som gick halv sju. Väl på bussen laddade jag upp med min favoritgröt, en smarrig acaibowl med massa müsli, ägg och en god smörgås med avokado och keso på. Resan från Mora till Sälen tog cirka 1.5 timme och vi var framme i Sälen klockan åtta (alltså en timme innan start), så då hade man gott om tid att gå på toa, värma upp och packa ner sina grejer i påsarna som sedan skulle läggas i DHL lastbilarna för att tas till Mångsbodarna där växlingen ägde rum. Klockan slog sedan nio och starten gick.

Och ja, loppet var ju inte riktigt som jag hade tänkt mig. Ärligt talat var det nog en utav de värsta upplevelserna i mitt liv hittills. Tyvärr så hade jag inte koll på att man kanske skulle ha lagt skidorna i spåret direkt när man kom fram för att få en hyfsat bra plats, vilket gjorde att jag hamnade längst bak i startledet. Däremot var det nog inte det som var största problemet. Hela vägen från Sälen till Mångsbodarna var det snö som yrde omkring och motvind, spåren fanns i princip inte, snö fastnade under skidorna (kolla bilderna) så det knappt gick att komma framåt och jag fick problem med min höft som gjorde fruktansvärt ont. Det går inte att beskriva med ord hur jobbigt detta var, men efter tankar på att ge upp, många tårar och 2.4 mil senare kom jag fram till Mångsbodarna, och vilken lättnad kan jag säga! Trött både psykiskt och fysiskt haltade jag (jag vet inte hur jag klarade att åka 2.4 mil med den smärtan i höften) bort till bussen som skulle ta mig tillbaka till Mora.

Tre (!!) timmar senare (observera att samma busstur tog ca. 1.5 timme på morgonen när det inte var någon trafik, ni kan ju tänka er hastigheten på den resan, haha) var vi äntligen framme i Mora och jag gick tillbaka till lägenheten för att duscha av mig och byta om till torra och rena kläder. Sedan var det bara för mig att vänta på resten av familjen (förutom pappa) som också skulle komma till lägenheten när de åkt klart sina sträckor. Kvart över 6 började vi bege oss mot målområdet för att heja på pappa som åkte sista sträckan in i mål. Därefter gick vi tillbaka till lägenheten och åt supergod pasta med köttfärssås innan vi slängde oss ner i soffan och kollade på film. Varken jag, mamma eller min moster orkade däremot kolla klart, så vi gick och lade oss ganska tidigt.

Dagen efter packade vi ihop allting i lägenheten och gick och kollade på Vasaloppsmässan. Jag och min lillebror fick varsin dalahäst av mamma som det står Stafettvasan 2016 på, superfina och en perfekt souvenir från helgen! Vid halv två satte vi oss i bilen med Take Away mat och begav oss hemåt.

Egentligen hade jag tänkt att detta skulle bli ett positivt inlägg om Stafettvasan, men allt blir inte alltid som man tänkt sig helt enkelt. Just nu känns det som att jag aldrig kommer delta i ett liknande lopp igen, tyvärr. Det var synd att detta blev min första upplevelse av ett Vasalopp eftersom jag har hört från många andra att det kan vara en helt underbart upplevelse. Man vet ju aldrig i framtiden, men nu i stunden är jag alldeles för avskräckt för att ha viljan göra detta igen.

Likes

Comments

​Jag kommer ihåg när jag var mindre och familjen åkte längd till våffelstugor, vilket var väldigt mysigt! Det som också är härligt är att kunna sitta ute på balkongen när solen lyser och grädda våfflor. Jag tycker de ska vara perfekt gyllenbruna, ha en tydlig smak av kardemumma och vara lite frasiga. Jag tänkte därför dela med mig av mina 3 favoritrecept på våfflor! Och eftersom pannkakor och våfflor går lite hand i hand tänkte jag att jag kunde länka till mitt favoritrecept på pannkaka som jag lagt upp tidigare, så klicka in här om ni vill kika på det!

​Våffla 1 (ca. 5 stycken):

​3 Ägg

2 dl Mandelmjöl

1 1/2 dl Kokosmjölk

2 tsk Vaniljpulver

2 tsk Kanel

2 tsk Chiafrön

1 tsk Bakpulver

Kardemumma

Salt


​Våffla 2 (ca. 6 stycken):

​4 Ägg

2 dl Mandelmjöl

1 1/2 tsk Bakpulver

1 dl Havremjölk, ​eller annan valfri mjölk t.ex. mandelmjölk eller kokosmjölk.

​2 tsk Vaniljpulver

Salt


​Våffla 3:

​2 Ägg

0,5 tsk Bakpulver

2 msk Mandelmjöl

2 msk Risproteinpulver, ​eller annat mjöl

​3 tsk valfri Mjölk, ​jag brukar använda mandelmjölk, kokosmjölk eller havremjölk.

En nypa Vaniljpulver

Salt


​Gör så här:

1. Till alla dessa recept gör du likadant, vilket betyder att du börjar med att blanda alla torra ingredienser. 

2. Därefter tillsätter du hälften av mjölken & rör om till en jämn smet. 

3. Tillsätt sedan resten av mjölken & sist äggen. 

4. Sedan värmer du våffeljärnet & smörjer med kokosolja & börjar grädda dina våfflor. 

5. När all smet är slut är det bara att servera dina våfflor med tillexempel bär (jag gillar att ha hjortron & hallon), keso/kvarg/kokosgrädde eller det som du själv gillar!

6. Ät & njut!


​Visste ni att ​den mat som påverkar vårt inflammationssystem är mat som driver stress och insulin? vilket är exempelvis, pizza, piroger, pasta, smågodis etc. Och vad har dessa maträtter ofta gemensamt? Jo, socker och vete, vilket är något som vi borde äta mindre av. Forskning har dessutom visat att mat med socker och vitt mjöl kan påverka att vi mår dåligt psykiskt. Dessa våfflor är därför perfekta att äta om man vill dra ner på dessa livsmedel. Servera dem med färska bär istället för sylt så får du en helt vete och sockerfri våffellunch!

Likes

Comments

Att sitta ute på altanen på sommaren och äta denna maträtt kan vara det bästa som finns enligt mig. Det är riktigt fräscht, gott och dessutom superlätt! Att göra en egen pesto, som för övrigt är superenkel, känns såklart lite extra lyxigt också!

​Du behöver (ca. 4 portioner):

​Kycklingbollar:

500 gram Kycklingfärs

2 Ägg

Lökpulver

Vitpeppar

Svartpeppar

Salt

Kycklingkrydda

Timjan, ​valfritt

​Pesto:

​50g Sötmandel

20g Parmesan

4 msk Olivolja

1 kruka Basilika

Salt


2 st Zucchini

​Gör så här:

1. ​Pesto: Lägg i basilikan i en matbredare & mixa. Tillsätt sedan mandeln, & parmesanen & mixa till en tjock smet. Häll sedan i olivolja & salt & mixa i någon minut till. ​Denna peston blir ganska tjock, men om du vill ha den lösare är det bara att ha i mer olivolja.

​2. ​Kycklingbollar:​ Blanda alla ingredienser till kycklingbollarna & forma med fuktiga händer till bollar. Stek på medelhög värme i en stekpanna tills de är genomstekta & fått lite färg.

3. Zucchinipasta: Riv zucchinin i en spagetti skärare (vet inte riktigt om det heter så), eller använd en osthyvel så får du lite bredare "pasta". 

4. ​Blanda zucchinin med peston & servera med kycklingbollarna & valfria grönsaker.

5. Ät & njut!


​Visste ni att ​kycklingfärs är gjord på 100% kyckling? Den kan dessutom användas till alla de maträtter som vanlig färs tidigare använts till, exempelvis storfavoriter som bolognese, köttbullar, hamburgare, tacos, you name it. Jag brukar ofta byta ut den vanliga nötfärsen mot just kycklingfärs eftersom jag tycker det blir så mycket godare! Rött kött i stora lass är inte heller bra för hälsan (du kan läsa mer på livsmedelsverkets hemsida), så därför kan det vara bra att ha någonting att variera med ibland. Enligt tidningen MåBra vart även kycklingfärsen utnämnd till årets bästa hälsomat 2013!

Likes

Comments

Här och här hittar ni bilderna.

Eftersom jag var sjuk den helgen som familjen hade tänkt testa på att åka den sträcka som vi ska åka på stafettvasan, så passade jag på att göra det förra veckan istället. Jag laddade upp med stadig frukost och lunch och tog med mig massa energibars och mycket vatten ut i spåret. 2.4 mil senare var jag klar och det kändes superbra! Verkligen en stor lättnad. Jag har varit lite orolig tidigare att jag inte skulle klara av den sträckan, och att jag blev sjuk gjorde det inte bättre kan jag säga. Men nu vet jag att jag klarar av det så nu längtar jag till loppet!

Tiden har gått så otroligt snabbt tycker jag. Det känns som att det var igår som jag startade den här bloggen och började träna inför stafettvasan, och nu är det bara 2 (!!!!!!) dagar kvar. Jag har kollat lite på de lopp som redan varit (tjejvasan och kortvasan) och det ser ut som att de har haft superfint väder, så nu håller jag tummarna att vi har samma tur.

Den här veckan blir det väldigt lugnt med aktiviteter för att ladda upp ordentligt. Idag ska jag även göra en till sats energibollar som jag kan ha med mig i spåret, så det tänker jag gå och fixa nu!

Likes

Comments

​Här kommer ännu ett smarrigt recept som jag hittat på Hanna Göranssons blogg Hur bra som helst. Detta är alltså en bovetegröt gjord på helt bovete och dadlar för att få lite sötma. Denna skulle jag definitivt kunna äta varje dag, så god är den, men man måste ju variera sin kost lite, eller hur? Här kommer receptet i alla fall:

​Du behöver:

​1 dl helt Bovete

2 1/2 dl Vatten

1 msk Russin

2 hackade urkärnade Dadlar

1 msk riven Kokos

1/2 krm Vaniljpulver

Kardemumma

Kanel

Salt


​Gör så här:

​1. Koka upp rikligt med vatten, ca. 5-6 deciliter. 

2. Lägg bovetet i en sil & häll över den kokheta vattnet & skölj sedan bovetet med kallt vatten.

3. Koka upp 2 1/2 dl vatten & tillsätt bovete, russin, dadlar & smaka av med kanel, kardemumma & salt. 

4. Koka på svag värme under lock i 10 minuter.

5. Stäng av plattan & låt bovetet stå & dra i ytterligare 10-15 minuter under lock.

6. Servera gröten med valfri topping, ​jag hade pistagenötter, hallon, banan & lite extra russin, ​& någon god kall mjölk!


​Visste ni att dadlar är mycket lätta att smälta för magen och därför kan användas för att ge energi snabbt? Dadlar innehåller även rikligt med näringsämnen, som tillexempel C, A och B-vitamin, kalcium och järn. Forskning har också visat att dadlar är bra för personer med ett svagt hjärta och tack vare sitt höga kaliuminnehåll har den en förmåga att reglera ett friskt nervsystem. Jag brukar ju även göra mina chokladbollar/bars med dadlar, vilket ger en perfekt sötma och energi och är ett väldigt bra alternativ till sötning i bakning/matlagning! 

Likes

Comments