Min mamma brukar göra en så galet god kryddstark gryta med räkor som jag seriöst skulle kunna äta 7 dagar i veckan. Jag utgick från det receptet men bytte ut, lade till och plockade bort en del av ingredienserna. Resultatet blev iallafall magiskt. Att jag hade i jordnötter var en ren chansning men det gav så himla härlig smak och ett gött crisp. (Jordnötsfanatikern nr. 1...). Jag gjorde storkok igår så det blev hela 8(!) st matlådor vilket jag tycker är asskönt ha redo och bara värma på. Lika bra när man ändå är igång med matlagningen! Dessutom tar både jag och Adrian med oss matlåda som lunch till skolan/jobbet och de dagar jag inte har skola och ska äta lunch hemma vill jag inte ställa mig och dra igång något för bara en måltid. Den tiden lägger jag hellre på annat. Därför blir det alltid 4 portioner fast vi bara är 2.

Slutpratat om matlådor, här kommer receptet!

För 4 portioner:

4 portioner pasta (jag använde bönpasta för mer protein och mättnadskänsla)
400 g quornbitar
300 g färska skivade champinjoner
4 msk curry
1 dl sweet chili sås
3 dl grädde
0,5 dl hackade jordnötter
2 pressade vitlöksklyftor
Salt
Peppar

Stek quornbitar och skivade champinjoner i smör/olja Krydda med curry och häll i resterande ingredienser. Smaka av med salt och peppar!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Igår bjöds det på pannkakor här hemma med en rad olika göttigheter som tillbehör. 7 härliga tjejer blev vi, och med alla stolar från lägenheten inklusive balkongen fick vi till sist plats runt bordet i vårt lilla kök. Min favorit på pannkakan blev nog jordnötssmör, hallon, kesella med vaniljsmak, hackad mörk choklad och nutella. 🙌

Likes

Comments

Som många av er redan vet älskar jag att prova nya recept. Lika kul tycker jag det är att variera maträtter, som att göra olika varianter av till exempel lasagne. Den här gången utgick jag från ett recept från en kokbok som heter Veckans vego som ni kan läsa om i ett äldre inlägg. Jag lade dock till lite mera ingredienser. Vanligtvis brukar det vara svårt att övertyga min kille här hemma att vegetariskt kan vara lika gott och mättande som mat med kött. Denna lasagne verkar han dock gilla lika mycket som jag gör, vilket gör att den får 10/10 poäng. 😌

Här kommer receptet, hoppas ni också kommer gilla den!


För 4-5 portioner:
1 zucchini
2 rivna morötter
1 hackad gul lök
2 (pressade) vitlöksklyftor
2 stora nävar bladspenat
1 paket passerade tomater
250 g färska lasagneplattor
250 g keso
0,5 dl grädde
1 dl riven ost

Salt & svartpeppar

Skär zucchinin på längden med en osthyvel samt riv morötterna grovt. Lägg sedan åt sidan. Stek löken tills den mjuknar och pressa i vitlöken och vänd ner spenaten i pannan. Stek tills spenaten också mjuknat. Salta och peppra.

Bred ut lasagneplattor på en ugnssäker form och varva olika lager med passerade tomater, zucchini, keso, morötter samt spenat- & lökblandning. Häll grädden över alltihop och strö över ost! Kör sedan i ugnen ca 20 min på 225 grader!

Likes

Comments

Hur jag hämtar energi i vardagen sker ofta genom träning. Både gym med styrketräning, löpning och olika pass. Jag älskar känslan att få dra på mig mina lurar med go musik, försvinna in i min egen värld och bara investera i min egen kropp, investera i min egen hälsa. Likaså att gå på ett svettigt pass och köra hård intensiv träning i grupp med en grym instruktör. Få saker kan få mig så taggad som att jaga endorfiner på mina träningspass.

...men som med allt annat handlar det väl om att hitta en balans för vad som är sunt för just dig. Lika viktigt som det är för mig att vara aktiv är det att få koppla av. En lugn helg med nära & kära kan ge mig otroligt bra energi. Som den här helgen. I fredags följde jag och Adrian med hans föräldrar till deras sommarstuga. Dit kom även mamma och pappa för en härlig dag i solen med god mat, bastu & bad och firande av Adrian som fyllt år. Därefter hakade jag på mamma och pappa och styrde bilen mot en natt i deras stuga. Som alltid hinner ju dock helgen ta slut när man lagom hittat fredagsfeelingen...

Likes

Comments

Fredag. Igen! Är det inte helt ofattbart hur fort veckorna går? En tenta till innan sommaren ska jag skriva. Sedan lägger jag termin 4 av 6 på sjuksköterskeprogrammet bakom mig. Herregud vad det pirrar i min mage när jag tänker på att jag i höst börjar mitt SISTA år. Om ett ynka litet år står jag 22 år gammal med en examen som legitimerad sjuksköterska och framtiden inom ett yrke som det ganska länge varit heta diskussioner kring. Sjuksköterskebrist, utbrändhet, överbeläggningar, vårdrelaterade skador, sköterskor som jobbar 7-16 men tvingas stanna kvar och även jobba nästa skift till 21.30. Idag, 12:e maj, är det sjuksköterskans dag. Sjuksköterskan som sliter för en lön som får mig att vilja skratta. Och gråta. En lön som gör mig riktigt upprörd. Idag hyllar vi sjuksköterskan som till varje pris räddar liv. Som skjuter på sin så väl förtjänade semester till hösten för att det inte finns tillräckligt med personal under sommarmånaderna. Som har människors liv på sitt samvete. Som varje dag möter livet i ena sekunden och döden i andra. Som sätter ditt mående före sitt eget. Som sitter i timmar och håller den döende människans hand när ingen annan gör det. Idag hyllar vi sjuksköterskan som ger sitt eget liv åt att rädda andras liv.

Likes

Comments

Hejsan! Tänkte dela med mig av ett riktigt lyckat recept jag fick fram efter lite experimenterande i köket i måndags. Jag var så himla sugen på pasta och en riktigt kryddig tomatsås. Här är resultatet!

För fyra portioner:

4 portioner pasta
2 stora nävar fryst eller färsk bladspenat
1 paket (500 g) passerade tomater
1 dl grädde
2 vitlöksklyftor
Salt
Cayennepeppar
Chiliflakes
Srirachasås - en liten skvätt
Torkad oregano till dekoration

Medan pastan kokar steker du halloumi i tärningar tillsammans med bladspenat och pressad vitlök. Häll i resten av ingredienserna och låt koka en liten stund på svag värme. Strö över oreganon. Servera tillsammans med en smarrig sallad och du är i mål! 🙌🏻

Likes

Comments

I samband med att vädret plötsligt slog om till sommar några dagar lade jag bloggen på hyllan. Skriven tenta i torsdagskväll firades med klassisarna på Pitchers med god mat. Därefter väntade en LEDIG fredag med strålande sol på min balkong. Ganska så optimalt efter intensivt tentaplugg. 🙌🏻

Värme ger mig inte minskad aptit, men ofta blir jag istället sugen på kall mat. I sällskap med VeckoRevyn avnjöt jag denna sallad till lunch med chilimarinerad pasta, bladspenat, gurka, körsbärstomater med mozzarella och balsamvinäger, stekt halloumi och en rejäl klick keso. Mums. En skål med godsaker som gav mig bra energi på mitt pass på gymmet. Trots vädret var det smockat på gymmet så jag fick tänka om kring mitt planerade pass och slängde istället ihop en blandning med övningar för övre rygg, biceps och axlar. På kvällen väntade grillmiddag hos Adrians föräldrar och därefter en sväng till ett supermysigt uteställe där en vän till familjen hade spelning med sitt band.

Likes

Comments

Ikväll somnar jag tacksam efter en fullspäckad och helt perfekt helg med några av mina favoriter. Som jag är glad över att ha så fantastiskt fina människor i mitt liv. Ta hand om varandra och tänk på att aldrig någonsin ta någon ni älskar för givet.



Smarriga drinkar i vår soffa framför matchen i lördags där HV till sist tog hem SM-guldet 👏🏻



Strandpromenad längs Vättern efter solen gått ned.



Tapasbricka och chokladmousse jag styrde ihop kvällen till ära.

Likes

Comments

Något jag verkligen fått upp ögonen för sedan jag flyttade hemifrån är matlagning. Jag gillar mat som gör gott för min kropp; som ger mig bra energi och hjälper mig att se resultat av all tid jag lägger på träning. Dessutom känns det ju som win win att äta god mat som gör gott. Med undantag för fisk och skaldjur äter jag för det mesta vegetarisk mat, vilket det finns flera anledningar till. Djurhållningen i Sverige och övriga världen är något jag aldrig skulle kunna försvara och därför vill jag inte stötta den industrin genom att köpa kött. Dessutom är det otroligt kul att experimentera med nya råvaror och smaker, och ibland byta ut mejeriprodukter mot växtbaserade alternativ, t.ex kokosmjölk eller soja- alt. havrebaserade produkter.

Jag älskar att sitta och bläddra bland recept i kokböcker och hitta inspiration. Senaste tillskottet bland mina kokböcker är böckerna ovan som min fina mamma köpt till mig. Från början tror jag faktiskt att all kärlek till matlagning kommer från min mamma; min förebild på alla plan. Jag har tappat räkningen på hur många gånger jag hört min pappa ifrågasätta varför vi ska äta på restaurang eftersom "mammas mat ändå alltid är mycket godare än restaurangens". Haha. Och jag kan väl bara hålla med. Kan maten få högre betyg än så?

Böckerna är två superhärliga kokböcker med massor av goda och enkla recept med mängder av fina bilder och tips. Perfekta inspirationskällor helt enkelt! Vänstra boken är skapad av programledaren Kristin Kaspersen och den högra innehåller enkla, snabba och hälsosamma recept på vegomat under 30 minuter. Den boken kommer nog vara min bästa vän om några år i framtiden när dygnets timmar knappt räcker till och jag har fler än mig själv att tänka på.

Likes

Comments