När det är för tidigt för lunch men magen talar om att det är dags för påfyllning. Ett scenario som händer mig ungefär varenda dag. Jag vet inte hur många gånger min mage kurrat fram en ordentlig melodi inför alla under en förmiddagsföreläsning. Mellanmål är räddningen. Jag kan tycka att det är svårt att få till bra mellanmål, gärna med variation och gärna hyfsat mättande. Samtidigt som mellanmålet ska ge mig bra energi och inte bara en topp som sedan dalar ut i en slöhet. Dessutom ska det gärna kunna förvaras i väskan i några timmar. Idag hade vi inga föreläsningar på schemat så jag pluggar hemma med webbaserade föreläsningar - en lugn & skön dag. Då fick jag också lite mer tid att göra något gott och inte nöja mig med en macka.

Mitt mellanmål idag fick bli en fruktsallad med honungsmelon, banan, blåbär och hallon. Jag gjorde mycket, så att jag kan ta mig några portioner till och ha med mig till skolan imorgon.

För att få in protein och fibrer och därmed stå mig lite längre (och såklart för att göra det ännu godare) lade jag till jordnötssmör och kokoschips.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Sommar i all ära. Sol & värme. Ljumma vindar från havet som glittrar från tidig morgon till solen går ner. Därefter blir luften sådär stilla. Havet blir blankt och fiskmåsarna tystnar och det blir en sån behaglig värme. Man börjar ana dofterna från alla grillar som tänds inför kvällens mysiga stunder. Jag älskar den svenska sommaren. Det finns så himla vackra ställen i världen men jag tvekar över om det finns något bättre än en riktigt perfekt sommardag i den svenska skärgården. Håller ni med? Förr fick jag alltid en stor klump i magen när sommaren började gå mot sitt slut. Det gick ju så fort. Det bara swishade till från skolavslutningen till att det var augusti. Augusti ja, när jag var liten tänkte jag att augusti inte ens var en sommarmånad. Det måste varit för att augusti innebar skolstart. Och när det var skolstart så swishade det bara till igen, så var det plötsligt höst och en massa löv på backen. Och sommaren kändes så oändligt långt borta. Som en dröm nästan.

Nu tycker jag att augusti är precis lika mycket sommarmånad som juni och juli. Jag tycker också att september har sin charm - det blir en klar och sval känsla i luften ute. Det blir lite mörkare, man plockar fram en lite varmare jacka och kryper ner under en filt på kvällen. Man börjar tända ljus och kanske återupptar tittandet på sin favoritserie igen.


En till sak med hösten, som jag verkligen tycker om är att man kan ge sig ut och plocka svamp. Som tur är delar jag och Adrian den åsikten så i lördags tog vi med oss lite matsäck styrde sedan iväg mot svampskogen.

Turen var på vår sida och det blev kantarellmackor till kvällsmat. 🙌🏻

Likes

Comments

Några månader senare är jag nu tillbaka. Vad som hänt sedan den sist är att jag spenderat 8 veckors heltidsarbete i hemsjukvård. Ett jobb som fått mig att både vilja hoppa högt av glädje, fått mig att le från morgon till kväll, fått mig att känna en sån fantastisk tacksamhet till vad jag får vara med om. Att jag får träffa människor i situationer där de många gånger är som mest sårbara. Människor som närmar sig hundra år med historier jag skulle vilja lyssna på i timmar. Människor som kanske inte ens kommer få uppleva sin 50-årsdag. Och människor som med ögon fyllda av glädjetårar berättar för mig att cellgiftsbehandlingarna gett resultat - människor som varit beredda på att dö men som fått livet tillbaka. Jag får träffa dem, hjälpa dem, stötta dem och vara en del i deras historia. En del i deras resa genom livet. Det är också ett jobb som fått mig att gråta och undra vad jag i hela världen gett mig in på. Hur jag blir så berörd gör att det är det bästa jobbet jag någonsin jag har haft. Aldrig har jag kunnat föreställa mig vad jag skulle kunna vara med om på två månader, och det har givit mig så mycket. Jag har helt ensam kört runt i en liten Golf som kom att bli min jobbil över sommaren. Under dagarna har jag betat av mil efter mil och förutom att jag lärt mig otroligt mycket och vuxit både i min yrkesroll och som människa kan jag förmodligen nog också bocka av att jag tagit 100 blodprover. (Vad hände egentligen med att jag som liten blev snurrig i huvudet av bara tanken på blod?!). Jag har haft en fantastisk arbetsplats med kollegor som får mig att känna en sådan enorm stolthet över att snart få titulera mig legitimerad sjuksköterska.

Sommaren har också bjudit på Summerburst i Göteborg, 22-årsfirande av några av mina bästa vänner samt skålat in min egen 22-årsdag med bubbel, många härliga helger med familjen i mitt alldeles egna paradis; sommarstugan på Hasselö, sena kvällar i jacuzzi så jag undrat om de skrynkliga fingrarna någonsin ska klara av att återgå till sitt rätta jag igen, mängder med god mat från grillen, middag med rosé i kvällssolen med en av mina bästa vänner, en sväng till Gotland, svettiga pass på gymmet & promenader i skogen med mormor som resulterat i litervis med kantareller och lingon. Dessutom hade jag långledigt för första gången; 2 perfekta veckor varav en av dem spenderades på Hasselö återigen och därefter bar det av till Santorini.

Nu har jag påbörjat sista året på min utbildning och det är knappt att jag kan tro det själv. Åter till skola och det vardagliga livet med allt vad det innebär. September har dessutom börjat och jag hoppas på en fin månad med förhoppningsvis lite sol och värme som dröjer sig kvar.

Likes

Comments

Min mamma brukar göra en så galet god kryddstark gryta med räkor som jag seriöst skulle kunna äta 7 dagar i veckan. Jag utgick från det receptet men bytte ut, lade till och plockade bort en del av ingredienserna. Resultatet blev iallafall magiskt. Att jag hade i jordnötter var en ren chansning men det gav så himla härlig smak och ett gött crisp. (Jordnötsfanatikern nr. 1...). Jag gjorde storkok igår så det blev hela 8(!) st matlådor vilket jag tycker är asskönt ha redo och bara värma på. Lika bra när man ändå är igång med matlagningen! Dessutom tar både jag och Adrian med oss matlåda som lunch till skolan/jobbet och de dagar jag inte har skola och ska äta lunch hemma vill jag inte ställa mig och dra igång något för bara en måltid. Den tiden lägger jag hellre på annat. Därför blir det alltid 4 portioner fast vi bara är 2.

Slutpratat om matlådor, här kommer receptet!

För 4 portioner:

4 portioner pasta (jag använde bönpasta för mer protein och mättnadskänsla)
400 g quornbitar
300 g färska skivade champinjoner
4 msk curry
1 dl sweet chili sås
3 dl grädde
0,5 dl hackade jordnötter
2 pressade vitlöksklyftor
Salt
Peppar

Stek quornbitar och skivade champinjoner i smör/olja Krydda med curry och häll i resterande ingredienser. Smaka av med salt och peppar!

Likes

Comments

Igår bjöds det på pannkakor här hemma med en rad olika göttigheter som tillbehör. 7 härliga tjejer blev vi, och med alla stolar från lägenheten inklusive balkongen fick vi till sist plats runt bordet i vårt lilla kök. Min favorit på pannkakan blev nog jordnötssmör, hallon, kesella med vaniljsmak, hackad mörk choklad och nutella. 🙌

Likes

Comments

Som många av er redan vet älskar jag att prova nya recept. Lika kul tycker jag det är att variera maträtter, som att göra olika varianter av till exempel lasagne. Den här gången utgick jag från ett recept från en kokbok som heter Veckans vego som ni kan läsa om i ett äldre inlägg. Jag lade dock till lite mera ingredienser. Vanligtvis brukar det vara svårt att övertyga min kille här hemma att vegetariskt kan vara lika gott och mättande som mat med kött. Denna lasagne verkar han dock gilla lika mycket som jag gör, vilket gör att den får 10/10 poäng. 😌

Här kommer receptet, hoppas ni också kommer gilla den!


För 4-5 portioner:
1 zucchini
2 rivna morötter
1 hackad gul lök
2 (pressade) vitlöksklyftor
2 stora nävar bladspenat
1 paket passerade tomater
250 g färska lasagneplattor
250 g keso
0,5 dl grädde
1 dl riven ost

Salt & svartpeppar

Skär zucchinin på längden med en osthyvel samt riv morötterna grovt. Lägg sedan åt sidan. Stek löken tills den mjuknar och pressa i vitlöken och vänd ner spenaten i pannan. Stek tills spenaten också mjuknat. Salta och peppra.

Bred ut lasagneplattor på en ugnssäker form och varva olika lager med passerade tomater, zucchini, keso, morötter samt spenat- & lökblandning. Häll grädden över alltihop och strö över ost! Kör sedan i ugnen ca 20 min på 225 grader!

Likes

Comments

Hur jag hämtar energi i vardagen sker ofta genom träning. Både gym med styrketräning, löpning och olika pass. Jag älskar känslan att få dra på mig mina lurar med go musik, försvinna in i min egen värld och bara investera i min egen kropp, investera i min egen hälsa. Likaså att gå på ett svettigt pass och köra hård intensiv träning i grupp med en grym instruktör. Få saker kan få mig så taggad som att jaga endorfiner på mina träningspass.

...men som med allt annat handlar det väl om att hitta en balans för vad som är sunt för just dig. Lika viktigt som det är för mig att vara aktiv är det att få koppla av. En lugn helg med nära & kära kan ge mig otroligt bra energi. Som den här helgen. I fredags följde jag och Adrian med hans föräldrar till deras sommarstuga. Dit kom även mamma och pappa för en härlig dag i solen med god mat, bastu & bad och firande av Adrian som fyllt år. Därefter hakade jag på mamma och pappa och styrde bilen mot en natt i deras stuga. Som alltid hinner ju dock helgen ta slut när man lagom hittat fredagsfeelingen...

Likes

Comments

Fredag. Igen! Är det inte helt ofattbart hur fort veckorna går? En tenta till innan sommaren ska jag skriva. Sedan lägger jag termin 4 av 6 på sjuksköterskeprogrammet bakom mig. Herregud vad det pirrar i min mage när jag tänker på att jag i höst börjar mitt SISTA år. Om ett ynka litet år står jag 22 år gammal med en examen som legitimerad sjuksköterska och framtiden inom ett yrke som det ganska länge varit heta diskussioner kring. Sjuksköterskebrist, utbrändhet, överbeläggningar, vårdrelaterade skador, sköterskor som jobbar 7-16 men tvingas stanna kvar och även jobba nästa skift till 21.30. Idag, 12:e maj, är det sjuksköterskans dag. Sjuksköterskan som sliter för en lön som får mig att vilja skratta. Och gråta. En lön som gör mig riktigt upprörd. Idag hyllar vi sjuksköterskan som till varje pris räddar liv. Som skjuter på sin så väl förtjänade semester till hösten för att det inte finns tillräckligt med personal under sommarmånaderna. Som har människors liv på sitt samvete. Som varje dag möter livet i ena sekunden och döden i andra. Som sätter ditt mående före sitt eget. Som sitter i timmar och håller den döende människans hand när ingen annan gör det. Idag hyllar vi sjuksköterskan som ger sitt eget liv åt att rädda andras liv.

Likes

Comments

Hejsan! Tänkte dela med mig av ett riktigt lyckat recept jag fick fram efter lite experimenterande i köket i måndags. Jag var så himla sugen på pasta och en riktigt kryddig tomatsås. Här är resultatet!

För fyra portioner:

4 portioner pasta
2 stora nävar fryst eller färsk bladspenat
1 paket (500 g) passerade tomater
1 dl grädde
2 vitlöksklyftor
Salt
Cayennepeppar
Chiliflakes
Srirachasås - en liten skvätt
Torkad oregano till dekoration

Medan pastan kokar steker du halloumi i tärningar tillsammans med bladspenat och pressad vitlök. Häll i resten av ingredienserna och låt koka en liten stund på svag värme. Strö över oreganon. Servera tillsammans med en smarrig sallad och du är i mål! 🙌🏻

Likes

Comments

I samband med att vädret plötsligt slog om till sommar några dagar lade jag bloggen på hyllan. Skriven tenta i torsdagskväll firades med klassisarna på Pitchers med god mat. Därefter väntade en LEDIG fredag med strålande sol på min balkong. Ganska så optimalt efter intensivt tentaplugg. 🙌🏻

Värme ger mig inte minskad aptit, men ofta blir jag istället sugen på kall mat. I sällskap med VeckoRevyn avnjöt jag denna sallad till lunch med chilimarinerad pasta, bladspenat, gurka, körsbärstomater med mozzarella och balsamvinäger, stekt halloumi och en rejäl klick keso. Mums. En skål med godsaker som gav mig bra energi på mitt pass på gymmet. Trots vädret var det smockat på gymmet så jag fick tänka om kring mitt planerade pass och slängde istället ihop en blandning med övningar för övre rygg, biceps och axlar. På kvällen väntade grillmiddag hos Adrians föräldrar och därefter en sväng till ett supermysigt uteställe där en vän till familjen hade spelning med sitt band.

Likes

Comments